Új privát üzeneted érkezett!

ja, még egy kérdés:

Ha fejek nincs tejleadó reflexem, nem érzem, kellene éreznem? , mert így is tudok fejni, ha fejlõdési ugrásunk van, v. ha megyek valahova, akkor csak reggel tudok mennyiséget fejni.

Brokkoli
brokkoli
 
 


Brokkoli!

Nem kell két mellböl szoptatni, csak lehet!KépKép Lehetséges csak egy mellböl is szoptatni sokáig.
Nálunk a váltás ugy történt, hogy amikor Nátán nem ugy hagyta abba az egyik mell szopiját, hogy biztosan elég volt neki (elfordult, és már nem kellett neki, vagy belealudt), akkor megkináltam a másikkal is. Aztán volt, amikor elfogadta. Ezt most is igy csinálom, és bár most már alapvetöen két mellböl eszik, van olyan, hogy most se kell neki mind a kettö. Ezen sem kell aggódni!Kép
Az igény szerinti szopinál teljesen normális, hogy látszólag össze-vissza eszik. Az is lehet, hogy ugy látod, hogy jól lakott, és mégis kér egy óra múlva: pl. a 2. étkezésnél nem éhes, csak szomjas.
Ugyhogy ne csinálj semmit, mert jól csinálod!KépKépKép

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti
 
 


Brokkoli!

Szerintem teljesen normális, ne aggódj!Kép Ádám ma 18 hetes, és mégis általában 3 óránként szopik. De van (fõleg délelõtt), hogy már 2 óra elteltével kéri a cicit. Én is csodálkozom, hogy mit akar már megint ez a kis nokedli?Kép Ha csak a mai napot nézem, szopizott hajnali fél 1-kor, 3-kor, reggel 6-kor, 8-kor, 9-kor, és most fél 12-kor. Hol sokat, hol kevesebbet. Tudod, hogy ez nekik nemcsak éhség, hanem szomjúságoltó is, és különben is anya! Kép Hétfõn kapta a 4 hós oltásokat. Kérdezte a dokinéni, szopik-e éjjel. Én egy kicsit félve vallottam be, hogy igen, átlag 3 óránként. De mivel nagyon szopipárti, örült is neki.
És Ádám is csak egy cicibõl eszik. Nekem a jobb cicim a jobb, abban van szerencsére jó sok tejci, az elég neki. A bal ritkán kerül elõ, abban kevesebb is van, pedig fejem, mégis gyengébb.
Fejés: nem tudom, nekem mindig van tejleadó reflexem, biztos azért, mert 3 hós koráig fejtem Ádámnak, csak aztán tanult meg szopizni, szerencsére. (amiért azóta is tök hálás vagyok Ágcinak, hogy segített)

Betti és a ma 18 hetes Ádám

Kép

Betti
fodbetti
 
 

 
 

Mano2!

Mi a legzesfigyelot a Mini-Manobol kolcsonoztuk (Nagy Lajos Kir. utjan van), talan valami Angel volt a neveben, nekunk fel evig semmi gond nem volt vele, kopp-kopp! Ha felhivod oket, biztosan megmondjak, hogy milyen van naluk...Lehet, hogy a tietek is csak tevesen riasztott? Nekunk volt olyan ismerosunk, akik vettek egy magyart, es aznap mar rajuk hozta a szivgorcsot, vissza is vitte.
Agci mar leirta a kepfelrakast, ugyhogy azzal mar nem untatlak, de ha meg nem lattad, van mar leghetoseg fotoalbum keszitesre is, lsd: balra...

Brokkoli!
Mi altalaban este ettunk-eszunk ket cicibol. En mindig odaadtam neki a masikat is, ha abbahagyta az evest, ha meg elfogadta, akkor meg ehes volt, ugyhogy akkor ket mellbol ettunk...

Kepzeljetek tegnap est ittam ket pohar TopJoy birs-alma levet, es ugy bedurrantak a melleim, mint regen...szoval egy kis segitseg estere, nekem olyankor jol szokott jonni...

Pele!

Lattam a tobbiek hozzaszolasabol, hogy te irtad azt a cikket az alvasrol. Akkor megnyugodtam megint, Emese 10 honapos mult, es altalaban ketszer meg eszik, nem tekintheto azert meg alvaszavarosnak. De azert tudod mit nem ertek? Vannak olyan babak, akik szopnak, es megis 2-3 honaposan vegigalusszak az ejszakat 9-10 tol reggel 6-ig, masok meg nem, ez miert van? Tegyuk fel, hogy a Mamajuk ugyanugy felkel hozza, szoptatna, de O nem ebred fel, es nem ker enni.

Kati
katkamano
 
 


Brokkoli,
Ha elfordítja a fejét, az lehet, hogy csak azért van, mert a gyomrában túl sok a levegõ, és õ ugyan enne, de nem fér már több tejci bele. Ha ilyenkor megbüfizeteted, és utána esetleg 5-10 perc múlva újra megkínálod, akkor valószinûleg folytatni fogja a szopit. Eszti nekem is szokta azt csinálni, hogy elfordítja a fejét, pedig tutira nem lehetett elég amit evett, ilyenkor többnyire hatalmas büfik jönnek fel pár perc múlva, és ha 10 perc múlva újra megkínálom a cicivel, akkor folytatni szokta a szopit.

Yoan
yoan
 
 


Kati!

Ezt én sem értem. Mi igy jártunk a két gyerekkel. A nagyobbat is szopiztattam éjszaka is (nappal igény szerint), és mégis 2 hónaposan már átaludta az éjszakát. A kicsivel ugyanugy csináltam (persze a körülményeink azóta megváltoztak, tehát teljesen ugyanugy nem tudtam, de ugyanugy kapott éjszaka enni, egy szobában aludtunk (nem egy ágyban), nappal igény szerint), és vele még mindig kelünk. Illetve 1 (!Kép) éjszakát már végigaludt, de ált. 1-szer még mindig ébred, néha többször is, pedig 8 hónapos. Neki több anya kell?
(Egyébként pont ezért nem hiszek ebben a "mi rontottuk el, szoktattuk rosszul"-ban, mert akkor nem másodikra rontanánk el, hanem elsöreKépKép. Vagy nem?)

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti
 
 


Beszti: Juli már jó régóta átalussza az éjszakát, kb. 5 körül ébred elöször. De akkor úgy habzsol szegény, mint aki szomjan halni készül (pedig addig meg se moccan, úgy alszik).

Lányok, a véleményeteket kérdezném.
Julinál úgy látszik állandósul, hogy más este se akar szopni. Nézegeti, rágcsálja (két foga vanKép) a cicit, de enni nem hajlandó belöle. Nem hisztizik, semmi, csak épp nem eszik belöle. Próbáltam félálomban, alva, korábban etetni, stb., de semmi nem jön be.
Próbáltam fejni, hogy legalább valamennyi anyatejet kapjon, de kb. 20 g-t sikerült csak.
Szerintetek eröltessem a cicizést, és/vagy fejjek, vagy hagyjam a természetre a dolgot?
(Juli 7,5 hónapos)

zsani
zsani
 
 


Sziasztok!

Na a változatosság kedvéért éjszaka megint riasztott a masina, egyszer, igaz már sokkal nyugottabban fogattuk a dolgot, a párom ugrott ki az ágyból, és nézte a babót, és semmt nem látott, jó színe volt a gyereknek, úgy néz ki, hogy vak risztás volt....

Képzeljétek ma már 2* cickóból kajáltunk. Bár most nem voltunk olyan ügyesek, mert 2-2 óráig elnyámnyongtunk...

Éjszakára még üveges módszer van mert az 25 perc alatt megvan, és nem kell órákig fenn lenni.

A korházban azt javasolták, hogy jó napi 6* étkezés, csak az éjszakai 2 órásat hagyjam ki, hogy kell ezt csinálni, mikor egy éhes száj torkaszakattábül üvölt, és hajnal 2 kor kicsit nagyon hangos, mit szólnak a szomszédok?


Sziasztok
Manó2 +Dorottya
manó2
 


Sziasztok!

Már megint nem elég a tejci! Volt 1-2 nap amikor elég volt, meg is nyugodtam, de most ismét kevés. Illeve nem tudom mi van! Eddig nem volt semmi gondom, de most úgy érzem nem ismerem a lányomat és ez szörnyû érzés!
Zsófi szopizik 2-3 percig utána elfordul és elkezd sírni, utána visszaveszi pontosabban ráugrik a cicire, de ismét elkezd sírni. Átrakom a másikra detto ugyanaz. Hiába próbálom akár 2x-3x váltogatni a melleket nem kell neki. Ma már együtt sírtunk. Próbáltam fölé hajolva, fekve, ülve mindig ugyanaz. De ha felemelem magamhoz és énekelek neki vagy mutatok valami tárgyat abbahagyja a sírást és már nevet is. Lehet hogy elég annyi amennyit szopizik? Attól félek, hogy így csak az elõtejet szopizza ki, ezért nem nõ a súlya. 3 hete nem gyarapodott!! Ma megint lemértem egy szopit és megint 90 g volt. Nem kevés ez egy 5 hónapos babónak?
Igaz tegnap megjött a mensim (már a szülés utáni 2 hónapban megjött) lehet hogy ez az oka?

Írtátok, hogy van hónaljtartásos szopi, hogyan kell azt csinálni? Kipróbálom hátha segít!
Régebben olvastam egy homeopátiás gyógyszerrõl a tejci növeléséhez. Hallottatok róla? Szed valaki ilyet?
Csinált ilyet a ti babátok?
SEGÍTSETEK!

Momó és Zsófici
momóci
 
 


Momó: hónaljtartás: a baba lába a hónod alatt van, és fejjel elöre "áll ki" KépKép
Homeopátiás bogyó: többféle van, sokan (én is) az Urtica urens nevüt szedtük, CH5-ös potenciálban, napi 3x3 golyót (nyelv alatt elszopogatni, elötte-utána kb. negyed óráig semmi "aromásat" nem enni-inni).

zsani
zsani
 
 


Ágci!

Utánanéztem mégegyszer: a szakirodalom a mell túltelítõdése esetén javasolja a káposztaborogatást. Nem derült még ki, hogy vajon a káposzta által eresztett lében van valami, vagy egyszerûen csak a hideg segít. (Van aki a túrópakolásra esküszik.)
Szerintem annyi kapcsolat van a káposzta meg a mellgyulladás között, hogy a nem kezelt túltelítõdés gyakran okoz tejcsatorna-elzáródást, amibõl mellgyulladás is lehet. Laikusok a túltelítõdésnél (és a tejcsatorna-elzáródásnál is) észlelt tünetekre gyakran hiszik, hogy az már mellgyulladás. Ha olyankor ráteszik a mellükre a lehûtött a káposztaleveleket, tehát a hideg borogatást, az jót tesz. Neked pedig úgy tûnik, a meleg borogatás segített, tehát nem az ödémát vagy gyulladást kellett feltétlenül megszüntetni, hanem a tejet kellett elindítani egy esetlegesen elzáródott tejcsatornából.
De gyakori szopi nélkül az ilyen boszorkányság mit sem ér Kép

Puszi
Iboly
iboly
 
 


Sziasztok!

Iboly!
Köszi a helyreigazítást!
Aludj jól, anyukámKépKép

Yoan!
Minden baba többször szopizik esténként! Tudod, a tej nemcsak táplálék, hanem megnyugvás, összebújás is. Estére már fáradtabb, ezért többször igényli. Ezzel még az egész nagy babák is így vannakKép Egyébként valóban kevesebb a mennyisége este, de a reggeli tej hígabb, az esti laktatóbb, sûrûbb. Ha a babád kevesli a mennyiséget, megpróbálhatsz 3-4-5-6 cicibõlKép is szoptatniKép
Miért gondolod, hogy nem nõtt meg a tejmennyiség? HA rendesen nõ a babád, akkor csak kellett bemennie is valaminek, nem?Kép Az, hogy tátog szopik között, nem feltétlenül annak a jele, hogy éhes. Hanem szopizni szeretne, ami, mint említettem, nemcsak az éhség csillapítására szolgál.

Zsuzsi!
Éljen!! Látod, milyen ügyik vagytok!!!

Manó!
Hû, de szörnyû lehetett, ez a riasztás!!! Asszem én is romokban lennék egy ilyen eset után!
Gratula a szopis vacsihoz! Ha az elsõ pár másodperc után nem fáj, akkor remélhetõ, hogy most már jobban van mellen a babó. De azért mindig figyelj oda, hogy minden stimmeljen (ez idõvel automatikus lesz, ne aggódj), és ha mindig kisebesedik, tényleg nézesd meg személyesen, nehogy mellgyuszi legyen a vége!!!
Éjszaka általában hamarabb végeznek a szopival a babák, szerintem megpróbálkozhattok vele. Esetleg fekve, akkor pihenni is lehet. Egyébként ennyi idõsen tök normális a sokáig nyammogásKép
A kórházi "szuper" javaslat meg ismét csak a negatív topikba való!!!! Az ilyenektõl jó ideges tudok lenniKépKép

Erika!
Abszolút normális!!! Lehet, hogy az elõzõ evésnél evett kevesebbet, lehet, hogy másodjára csak szomjas volt egy kicsit. Mi sem eszünk mindig egyformán. 2 mellbõl akkor "kell" szoptatni, ha úgy látod, még enne, miután lecuppant az elsõrõlKép De egy cici is tökéletesen meg tudja termelni az egy-egy étkezésre való adagot.
Tejleadó reflexet nem mindenki érzi, fõleg az idõ elõrehaladtával. Ha sugárban jön a fejéstõl a tej, akkor biztosan beindult a reflex. De az is normális, ha nincs ilyen, a fejés nagyon sok embernél nem indítja be.

Kati!
Igen, én írtam, csak a polgári nevemenKép NEM, nem alvászavaros a babád!!!! Egyszerûen igénye van az éjszakai szopira.
Kontrollált vizsgálatban nézték, hogy tápszeres és szopis babák hogy kelnek föl éjjel. Kiderült, hogy a táplálásnak vajmi kevés köze volt hozzá, ha az összes többi változót kiszûrték. Az az igazság, hogy a babák különféle temperamentummal jönnek világra. Vagyis van egy alaptermészetük, és ez befolyásolja pl. azt is, hogy meddig igénylik az éjszakai szopit. Tudod, ez nem csak a kalóriabevitelrõl szól (bár arról is, fõleg az aktívabb, napközben már kevesebbet szopizó babáknál), hanem a biztonságigényrõl, a testkontaktusról, az alvási ciklusok milyenségérõl is.

Beszti!
Ld, mint fentKép Valszeg nem ugyanolyan a 2 gyerkõc alaptermészete.

Zsani!
Szerintem mindenképp jó lenne, ha legalább egy éves koráig tudna anyatejet kapni Juli. Erõltetni semmiképp nem érdemes, no meg nem is lehet, de azért visszaszoktatni meg lehet próbálni. Szerintem Ágci szívesen elküldi Neked Iboly errõl szóló írását. És a reggeli szopi még megvan?

Momóci!
Mensi alatt megváltozik a tej íze, ezt egyes érzékenyebb babák nem szeretik. Lehet, hogy nálatok is errõl van szó. (Ez visszaáll majd a mensi elmúltával). Ráadásul ilyenkor sokaknál csökken kissé a tejmennyiség is, de ez is visszaáll majd. Ha cicin van a babád, megpróbálhatod, hogy C-tartásban (hüvelykujj fölül, többi alul) összenyomod a cicit. Ez rásegít a tejleadó reflexre, hátha akkor szívesebben szopizik Zsófi. Nagyon be tud válni a félálomban-álomban szopi is, akkor is, ha az íze nem tetszik Zsófinak. Nyugi, ha elmúlik a mensi, akkor valszeg rendezõdni fog a helyzet. És ne méricskélj, csak stresszeled magad!! Nem igazán lehet mihez viszonyítani, hogy mennyi a 90 gr, hiszen mikor evett elõtte, melyik napszakban volt, mikor éhezett meg legközelebb, nem volt-e melege, hogy megszomjazhatott volna, stb, stb.
Milyen a széklete? Ha csak elõtejet szopiznak, akkor ált. zöld. Mia helyzet a pisis pelusokkal?
Szoptatási pozíciók címen van egy topik itt ez alatt, abban van is kép a hónaljtartásról.

Pele
pelcsi
 
 


Mano2!

Teljesen nem ertem, hogy miert mondjak a korhazban, hogy ejszaka ne etess...Pont akkor megprobalhatnad a fekve evest, odahuzod magadhoz, kenyelmesen elhelyezkedsz, olyankor a tejci is jobban termelodik, kicsit biztosan eszik, nem sir, mert a kozelsegedre megnyugszik. Utana meg mindig adhatod a megszokott uveget, ha kell, de lehet, hogy nem lesz ra szukseg....

Momoci!

A sok szopi, sok szopi...ahogy a nagyok, es okosak mondjak, tejserkento, de azert en ajanlom a diot, birsalmat (most csak gyumile), Laktoherbet (estleg hasfajast okoz), es van egy tejserkentes topik is...Na meg tudod...sok szopi!

Kati
katkamano
 
 


Szia Momóci!
Azt hiszem nyugodtan egymás keblére borulhatunk, mert az én 4 hónapos kisfiam ugyanezt csinálja már egy hónapja.Én is azt hittem, hogy a tejci kevés, de aztán rájöttem, hogy tejcsi van, csak Kriszi nem akar szopizni.Ha visszaolvasod az elõzõ hét hozzászólásait láthatod, hogy mennyit küzdöttünk, nekünk volt, hogy Kriszi egyáltalán nem akart cicizni, teljesen el voltam keseredve.A múlt héten azt hitten javul a helyzet, De Kriszi csak az oltás utáni kúpok hatására nyugodott meg és szopizott rendesen.Miután kiment a kúp hatása kezdõdött minden elölrõl.Mi már ott tartunk, hogy mivel napközben alig eszik, éjjel nagyon sokszor felsír, olyankor jön ki rajta az éhség.Én már így egy hónap után nem tudom fog-e valaha úgy szopizni, mint régen.Kriszi sem hízott egy hónap alatt csak 150g-ot.
Kriszi képes egész nap éhezni, de a cicimbõl nem szopizik 2 percnél tovább.Próbáltam sûrûn szoptatni, próbáltam ritkábban, mindig ugyanolyan hisztibe torkollott a szopi.Utána pedig Kriszi is mosolyog, csak én vagyok sík ideg.A doki nekem azt mondta, hogy ne hagyjam tovább éhezni, már vérvételen is voltunk, kiderült, hogy egy kicsit vashiányos, de a vascseppek hatására sem szopizik rendesen.Ha pótlást adok neki, azt meg úgy benyomja, mint a sicc, és utána végre jóllakottan elterül.Sajnos ez nálunk már régóta csak akkor van, ha pótlást kap.Nem tudom én sem mi történhetett, de pár napja már harap is szopinál, rángatja a cicim, csipked, csodálom, hogy még mindig van tejcim, és a sok idegeskedéstõl nem apadt el.Én észrevettem Kriszin, hogy kb. egy hete tök nyügi, mert nem eszik eleget, pisis pelusokkal mi is rosszul állunk.A mérleget múlt hétem én visszavittem, mert csak a sírógörcs jött rám, amikor egész nap csak 50-60akat evett.
Úgyhogy kitartás, én most már kezdek beletörõdni, hogy Kriszit nem érdekli a szopi.Sokszor próbálom cicire tenni, de ha nem kell neki, nem eõltetem, és annyi pótlást kap, hogy legalább a pisis pelusai rendben legyenek.És persze várok türelmesen, hogy a kisfiam egyszer hátha fog rendesen szopizni-
Üdv
vivien
 
 


Momoci, Vivien!

Hat ez amit Vivien irt:

de pár napja már harap is szopinál, rángatja a cicim, csipked,

szerintem total a fogzas elojele. Emese is, ha ezt csinalja, akkor tuti, hogy megint foga jon. Szerintem irritalja a kis inyet az eves, es kellemetlen neki, nem tudom, talan a cucli nem annyira? Mondjuk O olyankor ejszaka potolja be.

Vivien, az nagyon jo, hogy ilyen turelmes vagy, es bizol abban, hogy egyszer csak jobb lesz...

Kati
katkamano
 
 


Szaisztok,
Zsnai,
a továbbképzésen, láttad a Szoptatás könyvet , ugye? Na, abban olvastam, hogy 8-9 hónapos babáknál elõfordul ilyen - anetes babák egyébként is tájékozottak, szerintem olvassák, a mit tegyünk, hogy anyu a szívbajt hozzukKép, fejezeteket a szakkönyvekben, ez sztrájk. Csak sajnos nem tudom, hol. De egy biztos, türelem, türelem. Próbáld. Tudom, már dolgozol én azért nem ajánlottam fel, amit Pele írt, mert szerintem nálatok ez másként mûködik. Nem cumizavaros a picid. De, ha gondolod, azért elküldöm.
HA ezt a pár napot kibírjátok, akkor visszaszokik. Bár, van, hogy nem. Ez most türelemjáték.

Manó2,
Nagyon ügyesek vagytok! Így tovább.Kép
Mindenképpen próbáld meg éjszaka cicibõl, hidd el, hamar végez. 1-2 éjszaka próbáljátok ki. Õk egy kcisit máshogy mûködnek, mint mi gondoljuk.Kép

Ágci

Kép
Ágci
 
 


Ágci: szerintem sem cumizavar. De azért elküldheted Kép

zsani
zsani
 
 


Iboly, Pele, Ágci,

rosszul emlékeznék, hogy a káposzta közepét a mellbimbónál ki kell vágni? Csak mert nem olvastam errõl semmit.

Manó2,
annyira becsüllek, hogy végigcsináltad ezt a tortúrát (mind a kórházas dolgot, mind a fájdalmas szoptatást, ez utóbbival sajnos közeli ismeretséget kötöttem...)! Az éjszakai szopiról csak annyit, hogy mikor az elsõ gyerekem született, apukámmal éltünk együtt, aki nagyon rosszallotta, hogy felkelünk a kicsihez éjszaka, és a nyomására (meg a védõnõm idióta tanácsainak hála) mindössze 4 és fél hónapig tudtam szoptatni. Kép Ma már jólinformált netes anyuka vagyok, Ráhel holnap lesz 1 éves, és éjszakánként 3-5-ször szopizik. Maga a szopi engem nem zavar, mert magam mellé veszem, ráharap, és már mindketten édesen alszunk. Kép Aztán mikor felébredek, hogy kényelmetlenül fekszem, átteszem az ágyába. Nem mondom, hogy soha nem voltam még ilyen friss, mint mostanság, de ez nem tart olyan soká, és meghálálják ezek a kis manók az éjszakai összebújásokat. Kép

Virág
Virág (fiore)
 


Sziasztok,
FodBetti: még lemaradt:
Kép

Virág,
én nem vágtam ki, mert nem tudtam, lehet ezért volt olyan jó meleg benn, de ahogy visszaemlékszem, akkor alig éltem, tehát gyakorlatilag tök mindegy voltKép. Magas lázam volt, fáztam, fájt mindenem, az pedig melegített.Kép
Ágci

Kép
Ágci
 
 


Sziasztok,

Már régen jártam erre, mivel sajna minden egyes alkalom maga volt az önmarcang, és egy adag sírás.
Vivi,
egy cipõben járunk. Nálunk is cicirángatás, íny közötti morzsolgatás ment, aztán 4 hónaposan, már négy fogacskája van Zsombinak. Sajna nem tudtam megértetni Zsombival, hogy amikor éles kis fogacskáival rágcsálja cicimet, nem vmi. kellemes érzés, mindig nagyokat kacarászott, ha fájdalomtól elgyötört anyácskája arcára pillantott, valszeg egy újabb játéknak tartotta, és már sajna elõtte is pótlásra szorult, napról napra egyre több tápi fogyott, s cicimbõl egyre kevesebb. Mostanra már, ha fejek is, napi kemény 50 milcsi jött le, az is több órás szenvedéssel. Biztos most többen megszóltok, ha van építõ ötletetek, szívesen veszem, sõt SEGÍTSETEK, de ma már egyáltalán nem fejtem, s nem is érzek sajna semmi feszülést, Zsombi a cicimre egyáltalán nem kiváncsi, max. rágóka formájában, szóval teljesen tehetetlen vagyok.
Vivi, fejj, fejj és fejj, nincs jobb ötletem, eleinte nem tettem, reménykedve, hogy egyszercsak minden helyreáll, ha kint lesznek a fogacskák, de már nincs tejci.
Nekem meg segítsetek!!!!
Van még bármi reményem???? Vagy fogadjam el a tényt, hogy ennyi????

Köszi,
Zsuzsa
zsuzsa01
 
 


Sziasztok Anyukák!
Házi dolgozatot kell írnom marketingbõl, és ehhez szeretném a segítségeteket kérni. A dolgozatom a babahordozókról szól, elsõsorban azokról, amelyekkel magunkra köthetjük a babát.
A kérdéseim a következõk lennének:
1. Milyen babahordozókat ismertek? Honnan ismeritek?
2. Milyen hordozót használtok? Miért pont azt választottátok? Hogyan vált be a gyakorlatban?
3. Milyen márkájú hordozókat ismertek?
4. Ha KENDÕD van: Milyen típusú? Csomózós, vagy karikás? Nandu, vagy Kanga? Miért pont ezt a fajtát választottad?
5. Ha KENGURUT vettél: Pontosan milyen funkciói vannak? Szerintetek melyek a legnépszerûbb, legelterjedtebb kenguru márkák és típusok?
6. Aki a HÁTIHORDOZÓT vette: ugyan azok a kérdéseim, mint a kengurunál.
7. SNUGLI (babazsák) és TENTE (fekvõkenguru). Lehet-e ezeket máshol is kapni, mint a www. bababolt. com-on? Tapasztalataitok szerint meddig lehet fektetve hordozni a babát?
8. Melyik hordozó hány kilóig bírta? (Amennyiben a hordozó bírta rövidebb ideig, és nem te :-))
9. Tudnátok-e nekem olyan weboldalakat ajánlani, ahol babahordozókat mutatnak be, hasonlítanak össze?
10. Nagyon fontos lenne, hogy írjátok meg: mennyibe került, és szerintetek milyen minõségû a hordozótok!
Elõre is köszönöm.
kalinta (kalinta)
 


Zsuzsi!

Sajnos azt hiszem, hogy kevés vagyok a probléma mostani megoldásához. Alapinfóm csak annyi van, mint Neked, ha olvasod a topikot és az egyéb hozzáférhetõ irodalmat.
A harapás elleni praktikánkat azonban megosztom Veled. Lehet, hogy pszichológiailag nem teljesen korrekt minden része, viszont elõnye, hogy bevált.

Zsombi hálisten késõbben fogzott, mint az átlag, lehet, hogy már okosabb volt emiatt, de szerintem a babók nagy részére igaz a mondás, hogy " csak kicsi, de nem hülye"
Szóval, amikor harapott (még csak ínnyel) akkor azt mondtam abban a pillanatban, amikor ráharapott (egészen pontosan éreztemKép), hogy NEM! Határozottan, hangosan. Ha tovább szopizott, akkor ennyiben maradtunk. Ha ismét harapott, akkor megismételtem: NEM! és kivettem a cicit a szájából. Mire persze ordítani kezdett. Cicit visszakapta. Ha ismét harapott akkor a NEM mellett meg is pöcköltem az orrát. Ami nem fájdalmas, csak meglepõ és kellemetlen. Asszem ez volt az utolsó lépés, amit a fiatalember kivárt a rágcsálással. A következõ az lett volna, hogy elpakolom a cicit és akkor a szopinak abban az idõben vége. Legközelebb elölrõl kezdjük tiszta lappal.

Nem mondom, hogy a tanulóidõ alatt nem figyeltem árgus szemmel a gyereket, hogy készül-e harapni! Visszatért a láb ökölbeszorítása is. Kép

Snoopy
snoopy
 


Sziasztok!

Beszti,Betti, Kati,Pele
Elõszöris mindenkinek nagyon köszönm a válaszát, megnyugodtam, sõt ki ispróbáltam a 2 cicis verziót tegnap este, és mindkettõt becuppantotta, tegnap délelõtt is 2cicis verzió ment, és délután már nem kellett neki csk 1 cici.

Betti,
Zsófi is mostanság délelõtt éhesebb, pedig régebben estefelé cicizett többet. Zsófi este 21-kor szopizik, aztán reggel 5-6 –ig alszik, akkor éhes nagyon., délelõtt 2 óránként, de délután már 3-4 óránként eszik.
Ügyes vagy hogy fejtél, és nem adtad fel!!

Kati,
Én mindig Topjoy duett –et iszom mostanában, szerintem nagyon finom, próbáltad már a sütõtök-sárgabarack párost. hihetetlenül finom!

Yoan,
Köszi, kipróbálom így is. Régebben meg tudtam szakítani a szopit egy büfivel, de ha most szakítom félbe büfiztetni, akkor elkezd visítani. szegénykém biztos azt hiszi el akarom venni tõle. Ezért mostanság csak fejelfordítás után büfizünk.

Zsani,
Zsófi is szinte habzsol hajnalban amikor felkel, ráadásul nem sír amikor éhes, hanem õrülten szopizza az ujját, és nyögdécsel, erre ébredek fel, utána mint az õrült öh öh, és bekapja a cicit, és habzsol. A kisasszony most 14 hetes és kb. 1 hete alussza át az éjszakát, elõtte is egyszer keltem hozzá hajnali 2-3 körül, és reggel.
Szerencsés vagy, hogy ilyen sokáig (7,5 hónap ) tudod szopiztatni Julcsit. énis énis!!

pusz

Brokkoli és a 14 hetes Zsófi
brokkoli
 
 


Sziasztok!

MEgint kérdéssel fordulok hozzátok:
Eddig a ball mellem volt a jobb tejelõ, de most érzékeny, és ha oldalfogásban megfogom akkor olyan mintha elzáródás húzódna végig benne. Ha szembõl masszírozom végig, semmit nem lehet érezni. Mit lehet vele tenni? Próbáltam szétmaszírozni, és most már fáj is? ÉS honnan tudom biztosan, hogy elzáródás van-e?

myssnia
myssnia
Budapest XI. kerület
 
 


Myssnia! Az elzáródáskor olyan csomócskákat lehet tapintani a mellben. Egyet vagy akár többet is, kisebbet nagyobbat. Van akinek csak ennyi és 1-2 szopi után sikrül kiürülnie. Van akinek kényelmetlen, feszülõ érzéssel jár, esetleg fájdalommal vagy esetleg hõemelkedéssel, alacsony lázzal. Ha fejed és utána még fáj is, akkor inkább ne fejd. Vagy maximum nagyon finoman melegvizes zuhany alatt vagy amíg a babád a másik mellbõl szopizik. De ne fájjon. A lényeg mégis az, hogy mivel a babád tud rajtad leghatékonyabban segíteni, ezért próbáld meg mindig abból a melledbõl kezdeni a szopit, amelyik csomós. Próbáld meg úgy tartani a babád fejét, hogy az álla a csomó, elzáródás felé legyen. Próbáld ki ezt a két pozíciót is:
Kép
Kép
Ill. itt jöhet jól a fent említett káposztalevél. Kép

Zsuzsa! Nem biztos, hogy most jót írok! Nem lehet, hogy Zsombi már cumizavaros és fogzási sztrájkkal is küzd? Vagyis küzdötök? Mindkettõre van megoldás, sok sok türelemmel, de a kettõre együtt extra adag türelem kell, az tuti! Kép
Amit Snoopy írt a harapás ellen, az nekem is bejött. Egyszerûen következetesnek kellett lennem, és ha a felszólítás ellenére sem hagyta abba, akkor bizony kicsit késõbb kapta csak vissza a cicit. (Az apja mondta neki ilyenkor, hogy ne játsz az étellel Kép)
Ha árgus szemekkel figyeled õt szopi közben, akkor biztos látod, hogy mikor akar harapni és már elõtte rászólhatsz.
A cumizavar, ha valóban az van Zsombinak, az egy kicsit keményebb dió lehet, túlhaladja ennek a toõicnak a kereteit. De szívesen segítek én is, de szerintem Ágci is, mert õ bizony át is élte ezeket.
Zsuzsa! Szerintem van megoldás, csak egy kicsit nagyon nehéz. Kép Kérdés, hogy van-e hozzá még erõd? Mert megmondom õszintén, azt sem csodálnám, ha már egyszerûen nem lenne hozzá erõd, mert nem semmi, amin keresztülmentetek!

Manó2!

Teljesen egyetértek Virággal az éjszakai szopi terén. A babának is nagyon jó és a tejtermelésnek is. És noha nem vagyok olyan kipihent én sem, mint "megboldogult lánykoromban", de õszintén mondom, hogy nekem is jó érzés, hogy van egy gyors és biztos módszerem a visszaaltatáshoz és különben is olyan jó. Kép

Virág! Szerintem te arra a képre emlékszel, amit Iboly vetített. Ott ki volt vágva. Szerintem ez egyébként mellékes.A lényeg a káposzta Kép

Menta
menta
 
 


Kalinta,

1. Concord Baboo babahordozót vettem, a Kismama újságból, vagy a Baba Magazinból néztem ki, ha jól tudom csak a Brendon forgalmazza.
2. Azért ezt választottam, mert van benne gerinckiemelõ, fejszûkítõ, tetszik a színe, sokkal puhább mint sok másik, 3 pontos öv van benne, pelenkatartós. Teljesen jól mûködik a gyakorlatban is.
3. Concordon kívül: Maxi-Cosi, Chicco, Römer King
4. csatos kengurum van, olcsó gagyi, de itthoni mászkálásra, v. vilire felszállásra, ha máshogy nem tudom megoldani, tehát csak vésztartalékként vettem.
8. 0-18 kg
9. www.concord.de, magyar oldalt nem ismerek, hacsak a www.kismama.hu-n nincs
10. rendes ára: 28.000, de én 23.000 Ft-ért vettem, mert épp akciós volt a Brendonban

Remélem tudtam segíteni!!!!!

pusz

Brokkoli
brokkoli
 
 


MentaKép
Köszi szépen a válaszokat. A hónaljfogást már próbáltam, de elég béna voltam, nem tudtam a szájába rakni rendesen, mert nekem elég kicsi melleim vannak,és szegénynek a fejét nagyon behajlítottam. Ezért most duplán jó,hogy képeket is tettél fel, mert így már látom, hogy is van ez. Na majd ha felébred mindent kipróbáljuk. Kép
Most megyek én is pihenek egy kicsit, hátha még alszik törpi is egy órácskát.

myssnia
myssnia
Budapest XI. kerület
 
 


Zsuzsa, írtam mailt!
Üdv
vivien
 
 


Sziasztok!

Azt hittem, hogy egyedul vagyok a problemankkal, de most mar 'megnyugodtam', hogy masok is jarnak hasonlo cipoben.
Levente 12 hetes mult tegnap, es hogy oszinte legyek nalunk mar nagyon regen volt arra pelda,hogy szoptatas utan elegedetten mosolyog vagy nezelodik,jatszik.
Nalunk altalaban a szopi vege ketsegbeesett siras, van hogy alig tudom megnyugtatni, csak sir, krokodilkonnyeket hullat Kép
Eddig kb. 3 orankent ehezett meg, mellre raktam, evett is kb. 5-10 percig aztan elkezdett sirni. Amikor megprobalom visszaadni a cicit, kikopi, sot a legrosszabb, hogy bofizes utan (arra gondoltam, hatha a lenyelt levego bantja a pocakjat, ezert ilyenkor bofiztetem) ha vizszintes pozicioba kerul, egybol sirva fakad. Csak akkor nyugszik meg ha setalgatok vele, de ha megnyugszik es vissza akarom rakni ujabb siras a vege. Neha mar en is vele sirok, mert ugy gondolom, hogy azert sir mert meg ehes, csak valami erthetetlen oknal fogva nem kell a cici neki. Azt is probaltam mar, hogy a masikat adom neki, mert abbol konnyebben jon (tudom csak elotej, de mar nincs jobb otletem, az is valami).
Tegnapelott mar eleg keves tejet sikerult Leventenek enni, igy aztan most probalkozom a gyakoribb szoptatassal, amikor csak ugy latom rajta,hogy keri a cicit odaadom neki. De ugy nez ki, ez sem segit, tegnap egy oran keresztul orditott, en cicire raktam evett 5 percet, aztan a szokasos musor. Kinomban mar lefejtem tejet es azonnal odaadtam neki uvegbol termeszetesen befalta, gyorsan visszaraktam mellre evett kb. 3 nagy kortyot es kezdodott az egesz elolrol.
Tegnap este nem birtam tovabb es ketsegbeesesemben adtam neki az esti szoptatas utan 100 gr tapszert, amit joizuen befalt, a kutacsa vegre nem volt beesett es en is megnyugodtam egy kicsit, de azt hiszem ez igy nem megoldas, mert meg szeretnem szoptatni.

Igy aztan kivancsi vagyok, hogy masok mit csinalnak hasonlo helyzetben, hatha valaki tudunk egymasnak segiteni (vagy legalabb lelki tamaszt nyujtani :-)!)
Udv, Virag
virga
 
 


Hahó,
elolvasgattam visszamenõleg egy csomó mindent a topicból (az nlc-fórumból küldtek át, hogy nézzek körül itt is), sok minden ismerõs is, de nálunk mintha minden egyszerre jönne elõ. Tudtok segíteni?
A kislányom most a 11. hetében jár. Állítólag nagyon megviselte a szülés, egy kicsit inkubátorba is tették, és nagyon nehezen akart elkezdeni enni - nem fogadott el hálistennek pótlást sem a kórházban, viszont a kajolás miatt késõbb is jöhettünk haza. Akkor volt 3080, most 4460, szóval szépen gyrapodik, de ez nekem legalább akkora meló, mint neki, kínálgatom, gyötröm, tömködöm a cicivel egész nap, és hol kell neki, hol nem. Az evéssel tehát továbbra is kínlódunk, eddig bõven volt tej, de kakilt bele a közepébe, soha nem szívta ki egyik cicit sem (szinte). Szinte mindig megelégszik egy cicvel, fõleg a jobbal, mert a balt azóta, hogy a kórházban felébredt, utálja. Ez most kezd kriminális lenni, mert már nem lehet különféle pozíciókkal sem átverni. 50-60-at hajlandó enni a bal cicbõl, a jobból a többit, tök mindegy, mennyi van még a balban. De most már, mivel folyton a jobbot gyötri, nincs soha olyan klasszul tele, hogy ömöljön neki a tej, úgyhogy már attól sincs elragadtatva. Három napja mintha egyre kevesebbet enne (tudom, hogy nem kellene mérni, de annyira megijesztettek az elején!), és stagnál is a súlya. Három-négy óránként eszik, igaziból soha nem is igen akart gyakrabban, hat kaji van napjában, ebbõl egy éjszaka, az a fõétkezés. Cumisüveget nem kapott, csak a kórházban, ott se kellett neki, a játszócumi sem, az ujját szopja. Egyébként tipikus nyüzsgõs baba, a napközbeni alvást legszívesebben teljesen törölné, de pont addigra fárad halálra, amikorra meg is éhezik. Akkor eszik egy picit, dudlizik pár percet, aztán beájul. Ezt az esti kajálásnál szereti leginkább csinálni, este legkésõbb kilenckor kész van. A gyakori szopi egyelõre nemigen megy, csak cumizik, ha egyáltalán elfogadja a cicit, hónaljfogásban utál lenni. Éberen órákat van a cicin, ebbõl javarészt cumizik, pedig már szét-céfogásozom szegény cicimet. Pedig ha húz kettõt rendesen, már jön a tej, a végén persze már nem annyira, ezt nem csípi, fel is adja hamar. Én meg fejek utána, nehogy ördögi kört mûveljünk. Túl sok kifejnivalóm most már nem is marad, csak a nemszeretem balból. Ja: a kisasszonynak szép feszes a bõre, de a kutacsa elég gyakran lukas, lüktet, ha függõleges helyzetben van, vagy erõlködik. Ráadásul már egy jó hónapja a kakija se olyan, mint kellene: híg és nyálkás, meg túrós is egy kicsit, de legalább sárga. Nincs belõle túl sok (van, hogy napjában 4, de van, hogy csak egy). Az orvos kálciumport írt fel neki, meg adjak neki rizsnyákot. Ez utóbbit utálja, le is tettem róla, mert nemigen látszik használni. Szóval szépen felgyûltek a dolgok, és a legrosszabb, hogy az az érzésem, hogy ha én egy percre lazítok, akkor a lányom a maga részérõl passzolja az egész evéstémát.
Egyébként kriszi vagyok, de még nem akartam regisztrálni, azért Névtelen
Kérlek, adjatok tanácsot!
Üdv
Kriszi
Névtelen
 


Kriszi!

Bocsi, nem teljesen a témához kapcsolódik, de hol laksz???
Melyik orvos ajánl 11 hetes gyereknek rizsnyákot?Kép (A szomszédomnak ajánlotta az orvos, de nem is értem, mi lehet benne a jó, mert szerinte ugy kell csinálni, hogy rizst halálra fözünk (órákig), aztán hurrá! De hogy abban mi jó marad, ami a gyereknek jó? És minek egy anyatejes gyereknek ilyesmi (és a mai idökben bárkinek...). Vagy lehet ilyesmit boltban is kapni???) Nem tudom, a többiek mit mondanak, de szerintem ne adj neki! És hogyan kapta, üvegböl?

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti
 
 


Sziasztok!

Engem ugyan sajna mar nem erint, csak tenyszeruen erdekelnenek, mert olyan sokan felnek tole es szamora valoszinutlennek tunik:
-elkepzelheto, hogy egy gyengebb eveszetes naptol kiszarad egy par honapos baba? Hogy ettol valo felelem miatt ebresztik ejjel?
-ez a kutacs horpadas, amit valaki fent is irt, 100 g kajatol megvaltozhat?! Vegulis az csontosodas kerdese, meg D vitamin, nem? Jo, tudom, hogy ha nagyon kiszarad a baba, akkor nagyon behorpad, de azert alapbol sem domboru, nem?

-Afonya
afonya
 
 


Virág,
ezek szerint egy cicibõl etetsz egy etetésnél?
Ágci

Kép
Ágci
 
 


Virág!
Segíteni sajnos nem tudok, de tuti jönnek majd tanáccsal a tapasztaltabb mamik!
Szerencsére az én 10 hónapos Dórim szopijával semmi gond. Napi négyszer még mindig megy, s ha igényli akkor többször is.
Csak azért szántam rá magam az írásra. Mert nagyon-nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen válaszokat kapsz.
Az írásodat én is írhattam volna 8 évvel ezelõtt. Szinte minden szava igaz lenne.
Nekem anno gyerekorvos mondta, hogy szopizáskor valamilyen (nem akarok hülyeséget írni) hormon felszabadul, ami bántja a baba pocakját és azért sír ilyen keservesen. Én sokáig próbálgattam vele a szopit, aztán egy idõ után feladtam. Több mint 6 hónapig tudtam fejni neki a tejet, de mindig kevesebb-kevesebb lett, aztán szép lassan elapadt. Viszont tényleg kíváncsi lennék mit válaszolnak Neked. Nagyon szeretném tudni, hogy igaza volt-e akkor a gyerekorvosnak.
Kívánom, hogy sikerüljön megoldani a problémátokat és jó sokáig tudjatok még szopizni!!!!!

Kata

KépKép


KépKép
kata007
 
 


Szia Afonya!

Nem hiszem, hogy egy gyengebb eveszetes naptol kiszaradna a kicsi, csak bennem van a felsz, ugyanis Levente ket napos koraban kiszaradva, lazasan kerult az intenzivre a korhazban, mert valahogy senki nem hitte el, hogy nincs tejem (de ez egy masik topicos tema). Eszem agaban sem volt soha ejszaka felebreszteni enni, hiszen en is szeretek aludniKép
Azt mondtak a korhazban es egyik baratnom is tanacsolta, hogy a kutacson konnyen ellenorizhetem, hogy ehes-szomjas-e a baba. Igazabol eddig nem nagyon nezegettem, hiszen nem volt gond, viszont az utobbi 1-2 het mar eleg nyugosen telt el. Igy aztan az elso potlas elott es utan (100 gr tapszer + 60 gr szopi) is ellenoriztem, es lass csodat: a 'lyuk' kisimult, mar nem akadt el benne a kezem. Szoval lehet valami a kutacsellenorzesben!

Ma este megint adtam potlast, mert reggel meg rendesen evett Levente 2x is, majd rovid siras, aztan kezdodott a szokasos napi musor: par perc szopi aztan hiszti. Tegnap elhataroztam, hogy nem merek, elfelejtjuk a merleget, ez a ferjemnek nem tetszett, igy aztan ma mertem: 20-60 grot evett, egesz nap 460 gr-ot (Levente jelenleg majdnem 6 kg)es persze siras, siras, siras...
Tanacstalan vagyok, nem tudom mit tegyek.

Kata,

en is probalkozni fogok a fejessel, csak mindig az jar a fejemben, hogy ha egesz nap fejni fogok, akkor mikor foglalkozom a kicsivel? Az elso ket honapban fejtem, de sokszor ahelyett, hogy Leventevel beszelgettem volna, vagy jatszottunk volna fekudt mellettem sirva, hogy vegyem mar fel, en meg csak fejtem, fejtem...
Szoval nagy a dilemmam, ha tovabbra sem szopik: fejes, es akkor anyatejet kap vagy tapszer es akkor tobb idom lesz ra?

Azert en meg remenykedem, hogy elmulik ez a dolog es helyreall a tejmennyiseg es Levente hajlandosaga is!
Ha van valakinek otlete mit tehetnek, varom oket!
Udv, Virag
virga
 
 


Virag,
nehogy zokon vedd am, nem konkretan Rad gondoltam, nem tobbhetes "ehezes" kapcsan, csak a Te irasod kapcsan jutott eszembe, hogy mar annyi embertol hallottam.

-Afonya
Névtelen
 


Virág,
akkor rosszul értettem, hgoy egy cicibõl szoptatsz, mert idézem:
"Azt is probaltam mar, hogy a masikat adom neki, mert abbol konnyebben jon (tudom csak elotej, de mar nincs jobb otletem, az is valami)."?
Ágci

Kép
Ágci
 
 


Myssnia! Próbáld meg a hónaljtartást párnákkal vagy egy jó minõségû szoptatóspárnával. Arra figyelj, hogy a kicsi háta ne legyen nagyon görbe és a csípõje 90 fokban legyen a lábával. Ahogy a képen. Ezt a pózt szeretik a babák.

Áfonya! A kutacs valóban alapállapotban is lehet behorpadt(-nak tûnõ), mindenféle szörnyûséges kiszáradás nélkül. Valóban nem azon a 100g pótláson múlik, hogy kiszárad-e. Ha egy babának legalább napi 3-4 pisis pelusa van, akkor nem kell félni. Persze a 4-6 pisis pelus szám az ideális ilyen kicsi babáknál. De figyelni kell még a kedvét, hogy nem bágyadt-e nagyon, nem lázas-e, nem száraz-e a nyelve, nem ráncolható-e a bõre, úgy, hogy a kézfején redõbehúzás után csak lassan megy vissza a bõr. Ha ezek nem állnak fenn, akkor azért nem kell kétségbeesni! Kép

Virág! Egyébként jól van mellen Levi? Nem kell nagyon kifordítania a fejét? Nincs szájpenésze vagy más zavaró betegsége? (Pl. nátha). Mióta adsz neki cumisüvegbõl pótlást? Az nagyon hamar cumizavarossá teheti õt és a cumizavarnak is lehet ez a jele, hogy nem akarja elfogadni a cicit. Nem vettél észre valamiféle halovány rendszert abban, hogy mikor lesz nyûgös szopi után? Nem gyakoribb délután, ill. este?
Tudod, ennyi idõsen a kislányom is produkált hasonlóakat. Én is azt hittem, hogy itt a vég. Elég szörnyû volt. Aztán észrevetem, hogy fõleg délután ilyen nyûgös. Ezért már megelõztem õt és du. fél4-tõl az esti fürdetésig kendõbe raktam. Nagyon nagy volt a hatás, mert nem sírt.
Egyébként hogy fejlõdik súlyát tekintve? Mennyi pisis, kakis pelusa van? Ha 4-6 pisis és napi kakis pelusa van, akkor nem lehet a tejmennyiségeddel gond, mert ami kijön, az valahol be is ment. Kép
Azt javasolnám, hogy a cumisüveget felejtsd el, nehogy mégtovább vigyen az ördögi körbe. Próbálj megnyugodni és szerezz be egy kendõt vagy más olyan cuccot, amiben magadon hordozhatod függõlegesen. Helena még most 1 évesen is utál vízszintesen lenni. Vannak ilyen babák is. Esetleg azt is megpróbálhatod, hogy úgy szoptatod, hogy õ közel függõlegesen legyen. Tehát kicsit hátradõlsz és úgy rakod a melledre, mint amikor egyébként függõlegesen tartod.
Hajrá, menni fog! Még biztos írnak neked a többiek is bátorító dolgokat!Kép

Kriszi!
Hát nem lehet könnyû neked sem! Kép Próbáld meg fenntartani az érdeklõdését akár különféle pozíciókkal, (lásd a Szoptatási pozíciók címû topikot, fõleg az archívját), akár úgy, hogy egyik cici, amíg szépen nyeli, aztán másik cici, amíg szépen nyel, aztán megint az elsõ, míg elfogadja. Ha gondolod, akkor küzdj a balért úgy, hogy mindig azzal kezded, de tudnod kell, hogy ha végül csak a jobbot fogadná el, akkor sem lenne tragédia, mert abból is termelõdhet elég a babádnak (gondolj az ikrekre).
Én azt hiszem, hogy a jobban beállt kereslet-kínálat és azért érzed úgy, hogy abban sincs már a "gyötrés" miatt annyi".
Szerintem a kakija normális, emiatt ne aggódj. Hogy álltok viszont a pisis pelusokkal? Van 4-6 belõlük, mert ha igen, akkor nem lehet olyan nagy gond.
Amit a kutacsáról írtál, az is normális lehet, ezért ne aggódj.
A kezdeti nehézségek miatt nem maradt valami maradványtünet egyébként? Akár hipotónia, vagy más neurológiai tünet? Nincs semmi betegsége?

Ha gondolod, akkor vedd a bátorságot és csak pl. hétfõn mérd meg legközelebb a tömegét. Lehet, hogy addigra belehúz. De van, hogy akár 1 hetet is kihagynak a babák, mert inkább a hossznövekedéssel, vannak elfoglalva.

Ne aggódj! Szerintem nagyon jól csinálod. Biztosan menni fog, csak úgy látszik te kisbabádhoz extra adag türelem kell! Küldök is Neked így virtuálisan: KépKépKépKépKépKépKépKép
Menta
menta
 
 


Afonya,

dehogy vettem zokon, csak le akartam irni erthetobben is, hatha nem volt az eloszor Kép

Menta,

igazsag szerint nem tudom, hogy jol van-e mellen a Levi, mert nem igazan mutatta meg senki... Konyvekbol es a netrol leszedett infokbol probalkoztam mindig. Eddig egesz jol mukodott! En is gondoltam ma a szajpeneszre, mert olvastam valahol, hogy a mellbimbo viszketese (neha szokott) es elenkrozsaszin szine utalhat ra. Megneztem Levi szajat is -nem volt nehez, mert orditott delutan Kép, de en nem latok semmit. A jovo heten megyunk a gyerekorvoshoz, vedonohoz konkretan rakerdezek majd. Addig csak kibirjuk valahogy! Napi 2 kaki es 4-5 pisis pelus van, ezzel biztatom is magam, hogy nem lehet nagy a baj! Sulygyarapodas most egy kicsit lassubb, mint eddig volt, de azert hizik!
Lehet, hogy csak tulsagosan aggodom, de eleg kikeszito ez az allando siras, nyafogas stb.
Igazad van, delutan nyugosebb. Neha kenguruba teszem es jarkalok vele a lakasban, de nem tul kenyelmes. A hordozokendo alkalmasabb erre? A kenguru az utcara megfelelo, de itthon pakolaszni, hajolgatni nem tul jo...
A fuggoleges pozicio nem tudom, hogy menni fog-e, mert nagyon nagy melleim vannak, Levente majdnem 6 kg es igy eleg nehez tartani ot Kép
Cumisuvegbol az utobbi 2 napban kapott csak (meg a korhazban), egyebkent igyekszem elkerulni. Csak akkor kap meg, ha esetleg megyunk valahova es nem tudom megszoptatni (eleg ritkan).

Agci,

tenyleg csak az egyik cicit adtam neki egy alkalommal, de most mar probalom mindkettot. Na persze, ha hajlando elfogadni egyaltalan.

Koszi a biztatast, igyekszem nem feladni! Hiszen ha eddig kuzdottem nem adhatom fel most!
Udv, Virag
virga
 
 


Virág,
ok értem:
Függõleges pozíció:
Az egyik nagyon hatásos fogás (bal cicibõl):

leülsz egy fotelba, vagy nekidõlsz a kanapénak, a bal lábad felhúzod, térdben hajlítva (mintha törökülést csinálnál, csak nem teszed le a térded a földre) és ide fogod támasztani a babát. Bal kezeddel megfogod a bal cicit, jobb kezeddel finoman a fejecskéjét, és így kínálod a melled. A fejét támasztja hátulról a térded is. Holnap megpróbálok csinálni egy fényképet is.
Ágci

Kép
Ágci
 
 


Sziasztok!

Lacko ugyebar 10 hetes, es igeny szerint szopizik. Ebbe az is beletartozik, ha a mano negyed ora hijan 11 orat alszik ejszaka? Mert ma reggelre ezt birta produkalni...nem reszletezem, mennyi tej volt a melltarto betetekben, at is azott.Kép Ilyenkor mit lehet tenni? Mert azert gondolom ez a ciciknek nem tul jo....De azt sem lehet hogy felhuzom az orat es ha addig nem ebred a baba, felkeltem. Vagy ez igy ok, normalis, es nyugodjak meg?Kép

orsoly
orsoly
 


Brokkoli, köszi a választ!
kalinta (kalinta)
 


Lanyok, segitsetek legyszi!

Ejjel bedurrantak a melleim. Tobbszor is szoptattam, de reggelre is megmaradt a fajdalom, vegig az oldalan.
Ez mar mellgyulladas?
Meddig fog tarani, mit tegyek?
Tudom, meleg borogatas, honaljtartas. Es meg?
Koszi
Kakukkfu
Emma 10 hetes
kakukkfu
 
 


Van rajta egy piros folt is. Ez gyulladas?
Most probaltam etetni, de nem volt tul ehes.
A laz mikor szokott jelentkezni?
kakukkfu
 
 


Kakukkfu, ezeket olloztam ki Neked az archivumbol:

"És ha csomós a melled, és kellemetlen érzéseid vannak, piros lesz a csomó felett a bõr, esetleg lázas vagy, akkor muszáj fejni, ha a baba nem szopizza ki. De ez már a mellgyulladás vagy annak az elõjelei."

"Mellgyulladás általában elzáródott tejcsatorna, pangó tejcsi miatt alakuk ki.
Ennek leggyakoribb okai: ritka vagy nem igény szerinti szoptatás, szopási idõ korlátozása, fejés következtében fellépõ túltermelõdés, cumi, cumisüveg, bimbóvédõ használata miatti rossz szopási techmika, helytelen mellrehelyezés, túl szoros melltartó vagy bármi, ami megnyomja a mellet. "

"Fejés, de fõleg gyakori szoptatás, mindig a gyulladt mellen kezdve segít a dolgon. Szopik elott meleg (majdnem forró) borogatás, szopik között rövid ideig tartó jegelés, kizárólag ott, ahol a csomó vagy piros, gyulladt rész van. Váltott pozíciókban szoptass: ülve, fekve, hónaljtartásban, sõt négykézláb a hanyatt fekvo baba fölé ereszkedve (nem vicc!). "
Ha elhúzódik a lázas állapot, antibiotikum szükséges lehet.
afonya
 
 


Szia Agci!

Ma megprobalom, kivancsi vagyok hogy mukodik. Egyebkent reggel fekve, cicibol sikerult jollakatnom a kisembert, siman visszaaludt meg!

Orsoly,

en is gondolkoztam mar ezen, Levente (12 hetes) szinten alszik 8-10 orakat ejszaka. En eddig meg soha nem keltettem fel enni, de nekem egy ido utan el is mult ez a dolog. Nincs tul sok tapasztalatom, de ha tenyleg nagyon feszul es folyik a tej a cicibol, akkor szerintem fejned kellene valamikor hajnalban, nehogy mellgyulladas legyen a dologbol!

Udv, Virag
virga
 
 


Sziasztok!
Azt hiszem le sem kell írnom a panaszomat, mert megeggyezik Kakukkfûével. Nekem sincs láz, csak feszülõ mell, rajta piros folt az érintett helyen. Kép

myssnia+szilárd 3 hetes
myssnia
Budapest XI. kerület
 
 


Kakukkfû, Myssnia:

nagyon fontos gyakori szopi!!!! Leggyakrabban az a pozicíó segít, ha a baba álla arra a helyre néz, ahol fáj, piros vagy csomó van. Itt van néhány ötlet:


Pl. ilyenkor jó az a pozíció, amikor hanyatt fekteted a babádat az ágyra, és te fölé állsz négykézláb. A cicidet fölé lógatod, és így föntrõl szoptatod. Vicces pozíciónak tûnik, de hatékonyan kiüríti a tejcsatornákat. Szoptatások között hideggel borogasd, szoptatás elõtt pedig meleggel, hogy fellazuljanak a tejcsatornák. Kicsit masszírozva indítsd meg a tejet (meleg zuhannyal körkörösen masszírozva is megindul), hogy ne a baba szívja erõsen az elején, amíg beindul a tejleadási reflex, mert az ilyenkor nagyon tud fájni!!! MINÉL GYAKRABBAN szoptass ebbõl a melledbõl!!! A fejéssel vigyázz, a fejõgépek rendesen meg tudják kínozni a mellet. Én nem ajánlanám túlzottan, ha nem muszáj. Ami még nagyon jó, és mindenképpen próbáld ki: Normál fejeskáposzta levelét terítsd ki az asztalra, vagy gyúródeszkára. Sodrófával csinálj úgy, mintha nyújtanád, ettõl összetörik, levet ereszt. Ezt tedd fel a melledre, fóliát rá, és egy sztreccs póló odafogja. Cserélgesd kb. 45 percenként. Ez elég hatásos szokott lenni.
Még egyszer hangsúlyozom, hogy szoptass belõle, az téves elképzelés, hogy ilyenkor pihenni kell hagyni. A fejõgép jóval kíméletlenebb mint a babád, ahogy szopizik. És minél többször ürül ki melled, annál jobb.

Ha hõemelkedésed van, Panadolt vagy Algopyrint vehetsz be, ez csillapítja a lázat és a fájdalmat. Fontos, hogy sokat pihenj!!! A mellgyulladás egyik oka a kimerültség is lehet. Ha nem üríti ki a tejcit a pici, érdemes fejni szoptatás után. Ha beáll a kereslet kínálat, akkor már nem kell.

Lehet egy pici menta vagy zsálya teát inni, de csak keveset, mert ez csökkenti a képzõdõ tej mennyiséget. Ha megszûnnek a panaszok azonnakl abba kell hagyni.
Szoptatás után hideg borogatást lehet tenni rá, hogy lehúzza a gyulladást. Csak arra a fájó területre, hideg vizes vattát, vagy hideg túrópakolás (mellbimbót, udvart kihagyni). Bõséges folyadék, C-vitamin.
A melltatót próbáljátok meg levenni,szabadon eg ypolóban legyena cici.
Myssnia,
akkor ezek szerint mégis elég a tejcsi, ez azért jó hír!KépKépKép
Jobbulást mindkettõtöknek!

Orsoly,
ne keltsd fel, örülj, hogy alszik. Éjszaka mielõtt lefekszel, fejd le a tejet, ha esetleg reggel fel tudsz kelni, akkor is.Kép

Virág,
de jó! Csináltunk fényképet, este berakom.
Ágci

Kép
Ágci
 
 


Ágci
Köszi a választ! Eddig raktam a bal cicire, amelyik fáj, amikor csak tudtam. Most is alig várom, hogy felébredjen. Az viszont érdekes, hogy a bimbóudvarnál is van egy piros folt, ott is van gyulladás, és ott azóta fáj, mióta medelát tejszívót használtam.
Ma már szinte semmi tápszert nem kap. Kép De még nem az igazi.Kép
Várom a képeket! Kép

myssnia
myssnia
Budapest XI. kerület
 
 


Afonya, Agci!

Koszi a valaszt. Az en fajo reszem egeszen font van, ugyhogy en nem tudom ugy rakni a babat, hogy az alla oda erjen.
Ha sokat szoptatom, es maszirozon akkor nem torvenyszeru, hogy lazam lesz?
Hany napig tart?
Ha sikerul kiszivni/maszirozni, azt megerzem, vagy csak par nap mulva elmulik?
Kosz
Kakukkfu
kakukkfu
 
 

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?