Minyu,
A félelem nálunk is megvan. Nati nagyon közvetlen, de vannak emberek, akik túl közel mennek hozzá. Megsimizik vagy belehajolnak a képébe és ott gügyögnek. Ilyenkor rászólnék, hogy 3 lépés távolság, héééé. Ha kap pár percet, akkor nagyon feloldódik, de ha valaki megsérti az ő kis területét, kezelhetetlenül félénk lesz. Nem lehet, hogy apukád vagy a szomszéd néni kicsit gyorsabban közeledik hozzá? Az, hogy akár az előző nap is jóban voltak, nem számít. Meg tudod őket kérni arra, hogy addig ne nyúljanak Nándihoz, amíg ő oda nem megy? Még akkor is, ha végül ő nem hajlandó odamenni? Ilyenkor én felveszem, mintha észre se vettem volna, hogy megijedt. A testközelség nagy biztonságot ad, és főleg az, hogy nem bagatellizálod el a félelmeit. Nem megyek közelebb, inkább próbálok terelni, ahogy te is írtad.
Ha a bünti nem működik, válthatsz taktikát. A lefekszik és sír hisztit nem tudják kezelni szerintem, úgyhogy magától nem tud kijönni belőle, ha rászólsz. Ezért ha megbünteted, akkor olyasmiért kap ki, amit nem tud megváltoztatni. Ilyenkor én pár lépéssel arrébb állok és hívom, hogy jöjjön oda hozzám. A nagy bömbik általában az ölemben végződnek. Már régóta az megy hogy ha valami probléma van, akkor odajön, leguggolok, átöleljük egymást. Néha eltart egy ideig, amíg megnyugszik. A legviccesebb, hogy akkor is nálam keres vígaszt, ha én okozom a bajt, pl nem kaphat második túrókrémet, ha már evett egyet aznap. A legjobb ebben, hogy mire odaér hozzám, oldódik a probléma, múlik a fájdalom.
A másik dolog, hogy ha a szobájába zárod büntibe, akkor az nem lesz éppen kellemes hely, hanem olyasmi, amit a rossz dolgokkal hoz kapcsolatba. Ezzel lehet az kapcsolatban, hogy nem szeret ott ébredni, hiszen az a büntihely.
Nálunk is az egyetlen büntetés a társaságból való kizárás. Ez nálunk a galériára való felmászásért jár, nagyon ritka. Már azért is üvölt, ha csak az ajtó elé rakom ki, nem is kell kizárni. Ez egy nagyon komoly fegyelmezési eszköz, óvatosan kell használni, csak akkor, ha tényleg súlyos a vétség. A verésben nem hiszek, úgyhogy azt nem is említem.
Van hasonló korú barát a közelben? Ha sokat van kizárólag felnőtt társaságban, az nem túl jó. Azt szokták írni, hogy ennyi idős korban a gyerekek nem játszanak együtt, ezért sokan nem tartják fontosnak a szoros gyerekkapcsolat kialakítását. Ez amolyan féligazság, ilyenkor nem tud egyedül játszani egy kortársával, kell a felnőtt közbeavatkozása, amikor pont egymász szemét akarják kinyomni. Olyan gyerekekkel sem tud játszani, akit nem ismer. Nagyon szoros baráti kapcsolatok tudnak kialakulni egy év alatti gyerekek között is és a közös, kreatív játék már 1,5 évesen is teljesen megszokott. Csak gyakran kell találkozni és sokat kell együtt lenni. A felnőttek nagyok, ijesztőek egy ekkorka gyereknek, egy hasonló méretű egyénen tudja csak begyakorlolni a társas készségeket.
Még annyi, hogy ahogy írtam, Nati nagyon együttműködő. Szépen tartja a kezét a körömvágáshoz, mossa a kezét, mosogat, helyére viszi a pelenkát, hozza reggel a zoknimat magától, mert így "segít". Amit nem akar, azt viszont nem kell csinálnia. Egyetlen kivétel a hajmosás
Bocs, egy kicsit hosszú lettem...