Mikoo és LÁgi
De jó, hogy nem csak én szeretem a habos-mákost
A tésztához:
300g finomliszt
200g fagyos vaj/margarin
80g porcukor
2 tasak vaníliás cukor(20g)
1 kk sütõpor, 1 csipet só
1 citrom reszelt héja
1 tojássárgája, 2 ek. tejföl
A töltelékhez:
50g puha mazsola, 1/2 dl rum
1 nagy doboz õszibarackbefõtt
50g vaj/margarin
6 tojás, 50+50g porcukor
1 citrom reszelt héja
1/2 kk. õrölt szegfûszeg
1/2 kk. õrölt fahéj
300g darált mák
3-4 ek. zsemlemorzsa
A habhoz:
4 tojásfehérje, 2 kk. citromlé, 200g porcukor
A lisztet összedolgozzuk a vajjal, majd hozzáadjuk a felsorolt hozzávalókat, és gyors moudulatokkal összegyúrjuk. Cipot formálunk belõle, fóliába csomagoljuk és 1 órára a hûtõszekrénybe tesszük.
Egy mélyebb tepsit (kb 20x30cm) kibélelünk sütõpapírral. A sütõt elõmelegítjuk 180fokre. A mazsolát megöntözzük a rummal, az õszibarackot beszûrjü, és 2x2cm-es kockákra vágjuk. A vajat felolvasztjuk.
A tésztát lisztezett munkalapon kinyújtjuk, a tepsibe terítjuk, villával megszurkáljuk és középsõ bordamagasságon 15 percig sütjük.
A töltelékhez a 6 tojáfehérjét 1 csipet sõval majd 50g apránként hozzáadott porcukorral kemény habbá verjük. A 6 tohjássárgáját fehéredésig keverjük a maradék 50g porcukorral, aztán hozzáadjuk a langyos vajat,a reszelt citromhéjat, a fûszereket, apránként felváltva a mákot a tojáshabot, végül a rumos mazsolát. Megszórjuk a tésztát a zsemlemorzsával és az õszibarackkal, a tetejére púpozzuk-simítjuk a mákkrémet, majd visszatesszüka sütõbe és további 45-50 percig sütjük (tõpróba).
A habhoz a tojásfehérjéket felverjük a citromlével és az apránként hozzáadott porcukorral. Habzsákból a süti tetejére nyomjuk és további 8-10 percig enyhe pirulásig sütjük.
Bevallom én még nem próbáltam, mindig elsétáltam a cukiba.
LÁgi
Krumplis pogácsa (dupla adag)
Hozzávalók:
60 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 dl tejföl, 2 db fõtt krumpli áttörve, 2 kávéskanál só, 2 kávéskanál cukor, 2 dkg élesztõ tejben megfuttatva, reszelt sajt a tetejére.
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk, 20 percig pihentetjük, 3-szor hajtogatjuk. Kiszaggatjuk, megkenjük a tetejét tojással és megszórjuk reszelt sajttal. Forró sütõben kisütjük.
Ezt innen másoltam ki és bocs, de már nem tudom ki írta.
Tegnap este a párom fõzött és nagyon fincsi lett.
Sült pisztrángot és salátát csinált.
A pisztrángot tejjel, sóval és olíva olajjal leöntve megsütötte a grill alatt. Közben folyamatosan locsolni kellett a levével.
A sali pedig apróra vágott iceberg sali volt karikára vágott újhagymával, joghurttal, sóval és citromlével keverve.
Lonchi