Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok:
Csatlakozom az elõttem szólóhoz, azzal a különbséggel, hogy én põrén dobom bele az olajba, nem forgatom meg semmiben!
Érdemes sokat csinálni és lefagyasztani, így bármikor elõvehetõ a házi krokett!

Krissi
krissi
 
 


Sziasztok, köszi a krokettezést!
Mindenképpen mélyhûtõzés is lesz, ha már egyszer nekiállok gyurmázni.
Krissi! Põrén sülve is lesz olyan ropogós, mint jólöltözötten?

Míra! Jól gondoltad: nyers kell. Hogy sikerült?
mikoo
mikoo
 
 


Szia Mikoo!Kép

Nagyon jól sikerült, és nem is írtad hogy tök hamar elkészül!
Sitty sutty és már kész is volt (talán ha 20 perc), finom lett, de még látványnak sem utolsó.

menetközben lett volna még egy csomó kérdésem, mekkora formába kellene tölteni, meg ha felmelegítem nem lesz-e baja a túrónak, mennyi ideig kell sütni, ...stb, de aztán hasra csaptam. (rétest nem szoktam sütni, mert gyúrni nem tudok, a vett lapoknál meg ideges leszek hogy hamar szakad-szárad, nem tudom feltekercselni. brrrrrr)

Ja! én azt a változatot csináltam ahogy Te csináltad. bekerült a nagykönyvbe!
Míra
 

 
 

MikooKép
Nem tudom, hogy lisztbe forgatva ropogósabb lesz-e, mint simán, mert amúgy még nem próbáltam. Bár a sodrásnál lisztezni kell, tehát valamennyire lisztben van forgatva az enyém is. Elég ropogós.

Krissi

Jó gyurmizást!Kép
krissi
 
 


KépKépKép
mikoo
 
 


OFF: Fogyókúra elõtt (vagy helyett)

elõször is meg kell tanulnod felismerni a tested jelzéseit és meg kell tanulnod elfogadni a külsõdet olyannak, amilyen. Sõt, örülnöd kell annak, hogy olyan vagy


Sürgõsen hagyj fel mindenféle fogyókúrával és egyszerûen hagyatkozz az érzéseidre. Ha éhes vagy, egyél, azt, ami jól esik, akkor, amikor jól esik és annyit, amennyi jól esik. Ha már nem vagy éhes (nem érzel éhséget) és még mindig enni szeretnél, akkor:
Lehet, hogy szakember segítségére van szükséged, mert a túl sok evés valamilyen pótcselekvés számodra, esetleg beidegzõdött rossz szokás, vagy más pszichológiai zavar tünete.
Elképzelhetõ, hogy nem úgy válogattad össze az ennivalót, hogy az elegendõ tápanyaggal lássa el a szervezetedet. Ekkor változtatni kell az étrenden.
Ha az utóbbi fél évben valamikor hagyományos módon fogyókúráztál, valószínû, hogy a szervezeted még mindig az "éhezés" következményeit próbálja ellensúlyozni. Ekkor sajnos nincs mit tenni - várnod kell, amíg az egyensúly helyreáll
Névtelen
 


Kedves dr.Névtelen!
Nem elég, hogy okoskodsz, még alá sem írod. Ej-ej.

Krissi
krissi
 
 


Kedves Névtelen!

Teljesen egyet értek Krissivel. Biztos van abban valami, amit írsz, de én úgy gondolom, hogy a mai reklámokkal és sok mással teli világban az, hogy csak a testem jelzéseit figyeljem nagyon nehezen kivitelezhetõ. Különben sem sanyargatom magam, hanem arra figyelek, hogy egészségesebben étkezzek.

Mikoo
TollbamondásKép

Míra
Csináltunk tegnap feta sajt-joghurt-tojás keverékével töltött rétest és nagyon finom lett.KépKépKép
Éljen mindenféle rétesKép

Lonch
lonchi
 
 


Névtelen! Kép

Ez olyan volt, mintha a "Szoptatás" topikba beírná vki, hogy "ha egészséges babát szeretnél, szoptass legalább 6 hónapig". Vagy "ha nem akarsz AIDS-es lenni, használj gumit".

Felismertem: nekem tényleg "szakember segítségére van szükségem, mert a túl sok evés valamilyen pótcselekvés számomra, esetleg beidegzõdött rossz szokás." Igazad van, amikor legközelebb elõfordul, hogy fél délután egyik karomban gyerek, másikban porszívó módszerrel takarítok, utána pedig pótcselekvés jelleggel (örömszerzés!!) bekapok egy krémest, utána azonnal felhívok egy pszichológust. Tudsz olyat, amelyik esetleg házhoz jön? És nem zavarja, ha szoptatok közben?? Kép

Méri
méri
 
 


Lonchi! Sajt+joghurt+tojás?!?! Az igen. Jó kis fehérjebomba!
A férjem imádja az ilyen kajákat. Rántottához is feltétlenül kér egy jó darab sajtot, és iszik rá 1 liter tejet... Én nézni sem bírom, amit mûvel.
Az arányokról írnál valami megközelítõt? Lehet, hogy csinálok neki ilyet.

Amúgy bevallom, csináltam a spenótossal párhuzamosan
2 rúd túrósrétest is, de úgy, hogy belereszeltem azt a 3 almát, ami itthon kornyadozott. Jó is lett így. A csak túrós néha száraz lesz, amit nem szeretek, így meg olyan kellemesen laza volt, és pikáns.

*
Méri! Kép
Próbáltad már a "Felmosás a gyerekkel, miközben megszólal a telefon, és jön a postás is" számot? Az se rossz!
És utána csoki jönKép.

*
Gondolkodtam a dolgon, lehet hogy névtelen a krokettõl sokallt be...

mikoo
mikoo
 
 


Mér, Mikoo, csak nem utálta a krokettünket???!!! Nehéz elhinni.

Méri, jó ez a szöveg. Tegnapelõtt csináltam szedertortát, (Zsuzsi-féle gyümitorta alap, és rá Orsi féle joghurtos-zselatinos krém, plusz szeder a tetejére ribizliszörppel és gyümölcsteával megszínezett zselatinnal nyakonöntve... Hmmm.) Kb. félóra alatt felzabáltuk. Akkor most mi már mehetünk is a Hárs-hegyre kezelésre????


Örülök, hogy visszatért a topicba az életKép

Krissi
krissi
 
 


A krokett már csak hab lehetett a tortán. Úgy gondolta, jól beolvas nekünk, és írtKép.
mikoo
 
 


Nem szökött meg mostanában egy fogyókúrázó beteg a zárt osztályról? Vagy betört a pszichiátere számítógépébe....Kép
krissi
 
 


Figyeltem a testem jelzéseire és akkorát röhögtem... Kép Kép Kép

Még jó, hogy legalább nektek meg van a humorotok.

bigacsiga Kata

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


A gesztenyesütés hangulatos téli elfoglaltság. A hidegben a belvárosi utcákat járva, ki tudna ellenállni a frissen sült gesztenye illatának? Ezt az érzést könnyen az otthon melegébe varázsolhatja, az utcai árusoknál lényegesen olcsóbban.

A szelídgesztenye gömbölyûbb oldalát éles késsel vágja be. Helyezze a gesztenyéket a tepsibe - van, aki sütés elõtt vízben áztatja, vagy sütésnél önt vizet alá – és tegye a sütõbe. Kb. 1 óra alatt sül meg 200-220°C-on. Akkor jó, ha szépen kinyílt, és a héja egy kicsit megfeketedett. A forró gesztenyét borítsa nedves konyharuhába és csomagolja bele, így könnyen leszedhetõ a héja.
A gesztenyét fõzni is lehet, ilyenkor pürét készíthet belõle, vagy sült húsokhoz használhatja fel. Így is nagyon finom.

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


A rizs

Ez az étel sósan vagy édesen, pecsenyével, fûszeres mártással, töltelékben vagy akár édes tejben is remek. Nem tartalmaz zsiradékot cukrot, sót, viszont annál több értékes ásványi anyagot és vitamint. A világ népességének több mint fele rizsen él, de nem hiányozhat az ínyencek konyhájából sem.

A rizs nagyon sokféle lehet, nevüket származási helyükrõl vagy alakjukról kapták. Általánosan elmondható, hogy a hosszúkás szemû rizsek kevesebb keményítõt tartalmaznak, a fõzés során kevésbé tapadnak össze, míg a gömbölyû szemûek több keményítõt tartalmaznak, inkább összetapadnak. A keményítõ tartalmat a fõzés elõtti alapos mosással, illetve áztatással csökkenteni lehet.

Az elkészítési módok igen különbözõek, van amikor bõ vízben fõzik és leszûrik, van, hogy elfõzik róla a levet, van, hogy gõzölik. Néha fõzés elõtt zsiradékon pirítják máskor átmossák vagy áztatják. Mindez a rizs fajtájától valamint a kívánt ételtõl függ.

A fõzéshez szükséges víz mennyisége fajtánként és minõségenként változó, általában a hosszú szemû rizs kevesebb, a gömbölyû több vizet igényel. Minden esetben nagy edényben készítse, mert a rizs eredeti térfogatának kétszeresére, háromszorosára is megduzzad fõzés közben.

Az üzletekben ma már sokféle rizs kapható, bátran próbáljon ki újabbakat is, keresse meg melyik receptjéhez melyik illik a legjobban.

Fehér gömbölyû rizs
Apró, ovális formájú, sok keményítõt tartalmazó fajta. Fõzés során összetapad, ezért kitûnõ a japán szusihoz, a spanyol paellához, a töltött káposztához és minden olyan ételhez, ahol a rizzsel készült ételnek, tölteléknek meg kell tartania a formáját.

Gömbölyû barna rizs
Egészségesebb mint a fehér rizsek, több értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Többnyire rizottókhoz, desszertekhez, levesekbe, pástétomokba, töltelékekbe ajánlott. Legjobb vajon elõre kicsit megpárolni, utána felönteni folyadékkal. Lassabban puhul mint a fehér rizs.

Hosszú szemû barna rizs
Egészségesebb mint a fehér rizsek, több értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Salátákba, süteményekbe, piláfokhoz, pástétomokba, illetve hirtelen sültek, pörköltek köreteként ajánlott.

Hosszú szemû fehér rizs
A kínaiak ezt kedvelik a legjobban, esõs éghajlaton terem a legjobban, ezért esõ-rizsnek is nevezik. A szemeket hántolják, majd fényezik. Ha 1-2 kiskanál citromlevet tesz a fõzõvízhez még fehérebb rizst kap.

Arborio
Nevét a faluról kapta melynek közelében termeszették. Elõször vajon párolja meg, majd apránként öntse fel forró vízzel. Eredményül egy krémes mártást kap.

Basmati
A Himalája lábától származó fajta kellemesen illatos, hosszú szemû. Ha piláfokhoz, rizottókhoz használja, sáfránnyal ízesítse, ha indiai jellegû ételt készít, egy babérlevelet tegyen a fõzõvizébe.

Vadrizs
Valójában nem rizs, hanem egy vízinövény magja, amely az észak-amerikai Nagy-tavak vidékérõl származik. Felhasználás elõtt alaposan mossa meg. Barna rizzsel keverve nagyon dekoratív.

Jázminrizs
Hosszú szemû, illatos rizs, amit többnyire gõzölnek. A thai ételek elmaradhatatlan kiegészítõje.

Fekete és fehér sikérrizs
Ezt a fajtát tévesen nevezik így, mert nem sikért, hanem sok keményítõt tartalmaz. Fõzés elõtt érdemes beáztatni. Ázsiai desszertekhez és falatkákhoz használják. A fehér változat fûszeres ételek mellé ajánlott.

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


BigaCsigaKép
Tök jó, hogy leírtad a rizsfajtákat. Esetleg azt is tudod, hogy a tapadós rizst hol lehet kapni? Én hülyét kapok, amikor a rizsszemek kiperegnek a számból...

Krissi
krissi
 
 


Farsangi kocsonya

Hozzávalók:
1,5 kg disznóhús (disznóbõr, köröm, fül)
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
fél zeller
egy közepes fej hagyma
egy csomag petrezselyem
2 babérlevél
egész bors (a tört nem jó, mert elveszi a lé átlátszóságát)


Elkészítés:
Tegye fel a húsokat egy nagy lábosban fõni. Amint felforrt és a víz habos lett, öntse le. Tegye fel a húsokat új, hideg vízben fõni. Ügyeljen, hogy többet a víz ne forrjon fel, hanem forrás közeli hõmérsékletû legyen. (A kocsonya nem lesz átlátszó, ha forr a víz.)

Tegye bele a zöldségeket és a fûszereket. Lassú tûzön, gyöngyözõen fõzze 3-4 órán keresztül.

Vegye ki a húst és a zöldségeket és darabolja fel õket. Rendezze ízlésesen tányérokra. Használja bátran a fantáziáját, rakjon ki virágokat sárgarépakarikákból, stb. Szûrje le a levet, majd óvatosan öntsön 3-4 evõkanálnyi levet a tényárokra helyezett mintákraúgy, hogy minden "alkatrrészre" jusson. Tegye a tényárokat hûtõbe vagy hideg helyre. Amint megdermedtek, merje rá a többi leszûrt levet, így már a minták nem mozdulnak majd el.

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Sütõtök


--------------------------------------------------------------------------------

A sütõtök tápláló, sósan és édesen egyaránt finom és olcsó. Többféle vitamin és ásványi anyag van benne, élettani hatásai kiválóak. Légúti megbetegedéseknél, köhögésnél, tüdõgyulladásnál, felfázás, allergia és bõrpanaszok esetében is hasznos. A rendszeres sütõtök-, illetve sütõtöklé fogyasztás serkenti a máj mûködését, és ezáltal a méregtelenítést. Enyhíti a szív- és koszorúér panaszait, valamint a prosztata-problémákat. A tököt és a tökmagot az egyik leghatásosabb rák-megelõzõ szernek tartják.

Tökös rétes

Hozzávalók:
1 csomag réteslap
50 dkg nyers sütõtök
10 dkg zsemlemorzsa
1 dl tejföl
1 tojás
fél dl olaj
1 zacskó vaníliás cukor
csipetnyi só
ízlés szerint cukor

Elkészítés:
Tisztítsa meg a sütõtököt és reszelje le durva reszelõ. Keverje habosra a tejfölt és a tojást, tegye bele a csipet sót és a vaníliás cukrot, majd dolgozza össze a tökkel. Adjon hozzá annyi zsemlemorzsát, hogy ne legyen folyós a töltelék. Ízlés szerint édesítse cukorral, de ügyeljen arra, hogy a különbözõ tökök, különbözõ mértékben édesek.

Szedje szét óvatosan a réteslapokat. 2 vagy 3 lapot terítsen ki egymás fölé és kenje meg olajjal. A töltelék felét terítse egyenletesen a szélére majd csavarja fel. Óvatosan csúszassa olajjal kikent sütõlemezre, majd ugyanígy készítse el a másik rudat.

Kenje meg a tetejüket olajjal és elõmelegített forró sütõben süsse pirosra. Melegen szeletelje.


Különlegesen sült tök

Hozzávalók:
1 kg sütõtök
15 dkg sárgabaracklekvár
5 dkg finomra õrölt dióbél
csipet só

Elkészítés:
A sütõtököt vágja darabokra. Tegye a darabokat száraz tepsire és forró sütõben süsse addig, amíg teljesen megpuhul és a beleszúrt villa nyomán nem folyik a leve. (A tökdarabok méretétõl, állagától függõen 40-60 perc.)

Keverje el a lekvárt simára a csipet sóval. kenje be a tökdarabokat a lekvárral és szórja meg a darált dióval. Rövid idõre tegye vissza a sütõbe, addig amíg sötétbarna nem lesz. Vigyázzon, nehogy megégjen.

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Bigacsiga! Ez a lekváros-diós sült tök tök szuper! Mindenképpen kipróbálom!
A rizs-kislexikon is jól jött! Köszi!
Azon meg már sokat gondolkodtam, hogy az a bizonyos "fényezés" mi fán terem. Tudja valaki?

Krissi, én asszem bármelyik rizst képes vagyok ragadóssá tenniKép. Pl. véletlenül több vizet öntök rá, vagy lassú tûzön fõzöm...
Amúgy én úgy tanultam, hogy a pergõs rizshez (én azt szeretem) 2x annyi víz kell mint rizs, forralva, a vége felé kislángon (nehogy leégjen), majd mikor már alig vizes elzárni a tüzet, és 1/2 órát fedõ alatt tartani.
Ja, én elõtte jól lemosom, és olajon piritom egy picit.

Asszem eddig mindegyik rizzsel így bántam el, ami a kezem közé került... és hát... tényleg változó sikerrel.

mikoo
mikoo
 
 


Kata, hA jól emlékszem egyszer valahová Te írtál egy receptet maradék tojásfehérjékre azoknak akik nem szeretik a habcsókot (mint én is)

Most megint van pár tfehérjém csak a recepted nincs meg. Leírnád ha nem gond?Kép Vagy emlékszel hová írtad be? Köszi!!!Kép


Krissi, nekem a rizs mindig tapadós lesz ha több vizzel fõzöm mint amennyit felveszKép. Amúgy kínai lerakatokban láttam rizst is, gyönyörû méteres szemûeket is, biztos van nekik tapadós is, szerintem õk is azt komálják a pálcájuk végett.

Mikoo, végül is mennyi ideig kellene sütni a rétest? csináltad már fetával is? melyik a jobb?
tényleg, a receptet hogy szerezted? az étteremben kiízlelgetted a kajcsiból, vagy addig csépelted a szakácsot míg meg nem mondja ...KépKép

Míra
Míra
 


Szija Mira! Itt vagy még? Kép
Asszem jó félórát sült, de nem mértem, színre mentem. Amikor már túlhaladta a zsömleszínt a tészta, akkor kivettem. Végülis nem kell agyonsütni. Nem husos, vagy ilyesmi.
Fetával még nem csin, csak ettem anno Görögországban. Két hétig naponta elzarándokoltunk a pékhez...
Fetával olyan görögösebb ízû, és kicsit szaftosabb, de mindkettõ nagyon jó.
Szakácsokat kímélendõ, hazajõve vettem egy görög szakácskönyvet, sûrûn nyitogatom.
Már ígérgettem egyszer onnan a musszakát (padlizsánost), ebéd utáni pihiben beírom, most rohanok, mert leég a csirkém.
mikoo
mikoo
 
 


Lányok, köszi a válaszokat! Én is igyekszem mindig ragadósra fõzni, ezért kerülöm is a pirítást. A spenótos rétes receptet ki írta? És mikor? Nem lelem.

Krissi
krissi
 
 


Én voltam az. Márc. 03., 22:17. Kép
mikoo
 
 


Köszi Mikoo, megtaláltam, le is másoltam! Jövõ héten kipróbálom!!!!

Krissi
krissi
 
 


Padlizsán musszaka

- 1 kg padlizsán
- 5 dkg vaj
- 2 ek olaj
- 75 dkg darált hús
- 1 hagyma
- 3 paradicsom
- 2 tojás fehérje
- 1/2 pohár fehér bor
- 5 dkg reszelt sajt

A meghámozott padlizsánt ujjnyi darabokra vágjuk, besózzuk, és egy órát állni hagyjuk. Közben vajban megpároljuk az összevágott hagymát és darált húst, hozzáadjuk a hámozot, szeletelt parit, sót, borsot, bort, és 45 percig pároljuk. Ha félig kihûlt, hozzáadjuk a tojásfehérjét, és 1-2 kanál morzsát.
A besózott padlizsánt lemossuk, és 2 kanál olajban hirtelen aranybarnára sütjük.
Egy tûzálló tálat kivajazunk, megszórjuk morzsával, egy sor padlizsánt teszünk bele, erre a húst, majd a maradék padlizsánnal letakarjuk.
A vajból, lisztbõl besamelt készítünk, ha langyos, összekeverjük a tojások sárgájával, a fûszerekkel, a sajt 2/3-ával, a padlizsán tetejére öntjük, és a maradék sajttal megszórjuk.
Közepes lángon 45 percig sütjük.

Szóval kicsit macerás, hogy mindent külön bizgetni kell, de olyan finom, hogy megéri.

Egyébként én az egész alá szoktam tenni krumplit is.

mikoo

Most a padlizsán méregdrágaKép.
mikoo
 
 


Mikoo
Nekem is van görög szakácskönyvem és tényleg nagyon hasznos.Kép

A fetás-rétest mi nem csináltuk meg igazi rétesnek. 2 doboz réteslaphoz (500-500g) kell 250g feta, 2 tojás és 4-5 evõkanál joghurt. Rétegeztük, elõször rétes, aztán megkentük olajjal még egy rétes, egy kis feta ... kb. 3-4szer. A végén be kell vagdosni és jól meglocsolni egy tojással elkevert vízzel. Kb. 30 perc 200 fokos sütõben. Ez bolgár recept és õk fele víz fele joghurt lötyit isznak hozzá. Kicsit bizarr, de nagyon finom.Kép

Mikoo, Krissi, Bigacsiga
Jók voltak a "testem jelzései" hozzászólásokKépKépKép

Bigacsiga
Köszi a rizses lexikont.

Lonchi
lonchi
 
 


szia Mikoo, akkor már nem voltam itt, mert lefagyott ez a *** netés gép és utána már nem volt türelmem (meg idõm se) hogy visszajöjjek.
Azt is kérdezni akartam hogy a tetejét kenni kell valamivel? Én kevés olajos tejfölös keveréket tettem rá, mintha igazi rétest csinálnék.
Ez a muszaka is jól hangzik, de én is várok még a padlizsánok árzuhanására.

Az is eszembe jutott, hogy ez amolyan fogyós kajának is beillik nem? Semmi extra cucc, csak olyanok amelyek nem hízlalnak. Vagy rosszul tudom? Névtelen, esetleg ha kisegítenél ...:-)))

Míra
Míra
 


Míra!

Azért nem találtad, mert a karácsonyiba van. Kép


MARADÉK TOJÁSFEHÉRJE

6 db tojásfehérje
21 dkg cukor
6 dkg liszt
3 dkg kakaó
10 dkg olvasztott margarin
10 dkg mazsola
10 dkg durvára vádott dió

A tojásfehérjét kemény habbá verjük.
A többi hozzávalót összekevejük és óvatosan hozzátesszük a tojáshabhoz.Egy õzgerinc vagy püspökkenyér formát kivajazuk a masszát belesimítjuk és megsütjük.


bigacsiga Kata

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Sziasztok Lányok!

Ha már spenót...

A barátnõmnél ettem olyat, hogy sós palacsintát spenóttal töltött meg. Sorba lerakta tûzálló tálba, beszórta reszeltsajttal, majd sütõbe megpirította a tetejét.

bigacsiga Kata

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


KépNyammKép
mikoo
 
 


Sziasztok!
Krissi! Ha kerek szemû rizst fõzöl, az jobban összefõ, nyákosodik, mint a rendes. Rizottót például nem is érdemes másféle rizsbõl csinálni.
Mira! A maradék tojásfehérjére jó még a máglyarakás is! kb. 8 kifli, vagy néhány szikkadt kalácsszelet kell hozzá.
A kiflit vagy kalácsot tejjel elkevert tojással,cukorral leöntöd, rászórod a darált diót, rétegezel megint kiflit/kalácsot, dió, aztán almaszeletek a tetejére, és letakarva betolod a sütõbe úgy fél órára. 5-6 tojásfehérjét felversz jó keményre, belekeversz 1-2 evõkanál lekvárt, és rákened a süti tetejére, és ezután már csak addig sütöd, am0g sz0nt nem kap a tojásfehérje.
Tök jó, mert nemcsak a maradék tojásfehérjére jó, de a tegnapi-tegnapelõtti kiflire is, nem beszélve a tél végi szottyadt almákról...
Kati
Névtelen
 


Míra
Lehet, hogy már késõ, de mit szólsz egy kis nõi szeszélyhez maradék tojásfehérjébõl?

Nõi szeszély
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 2-3 egész tojás, csipetnyi só, 3-4 evõkanál cukor, kevés tej, 2 dkg élesztõ, 1 citrom reszelt héja, baracklekvár, 20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, durvára vágott dió.
Elkészítés:
Fél kiló lisztet elmorzsolunk 25 dkg vajjal. Beleteszünk 2-3 tojássárgáját, csipetnyi sót, 3-4 evõkanál cukrot, fél csésze tejben felfuttatott 2 deka élesztõt és egy citrom reszelt héját. Jól eldolgozzuk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, tepsibe tesszük, és fél óráig pihentetjük. A sütõben halvány sárgára sütjük, majd kiveszzük, megkenjük baracklekvárral. Erre 4-5 tojás keményre vert habját kenjük, amibe 20 dkg cukrot és egy vaníliás cukrot is teszünk. Langyos sütõbe visszatesszük, inkább szárítjuk, mint sütjük.
Még finomabb, ha a hab tetejére durvára vágott diót szórunk.

Ez a mindmegette-rõl van és szerintem a fele tészta is elég hozzá és azt jól át kell sütni.

Lonchi

A sajtos pogi, amit innen sütöttem ismét nagy sikert aratott!KépKépKép
lonchi
 
 


Sziasztok, még nem késõ!! mert ma fogok csinálni valami a tojásfehérjékbõl.
Mivel egy csomó le is lett anno fagyasztva, több dolgot is csinálo.

A Kata receptjét mindenképpen, mert azt még nem is ismertem.
DE!!!!! mennyi ideig kell sütni? és hányfokon? tudom sírba kergetlek benneteket ezzel a mennyiideiggel, .. de már az is irányadó ha azt mondjátok kb. fél óra. vagy le kell fednia tetejét hogy ne égjen meg és úgy 3/4 óra ...
(pár félig nyers kuglóf után igyekszem ennyire)

LonchiKép a kedvencem volt régebben, anyukám csinálta mindig nagyon nagyon szerettem, le is arhiváltam!!!

kati, neked is köszi a máglyarakást, még sohasem csináltam azt sem, azt hittem hogy az valami mákos cucc -utálom a mákot-, de aztán tegnap felvilágosított a párom hogy amire én gondoltam az a vargabéles.Kép
szóval máglyaralkás is lesz.Kép

Bigacsiga KataKép egy kicsit most off leszek: írtad hogy olvastad a Bezzeg az én idõmben c. könyvet. abban is van egy recept ha jól emlékszem valami tojáshabos valahol a végén, amikor a LAci megy hozzájuk. Azért emlékszem ilyen jól, mert sokszor olvastam a könyvet, és ott idétlenkednek a hugai hogy az ujját meg a kukacokat is belereszeli-e a Kati, másrészt anno mindig megkívántam azt a habos almás valamit. (de sohasem csináltam.)

a hétvégén megyek Gyõrbe (ott maradtak a ifj. könyveim) majd elõkeresem és feldobom ide Kép

Míra
Míra
 


Mira!

Vargabéles? Mákos??KépKépKép

Vargabéles:

1 csomag réteslap, 15 cérnametélt, 25 dkg tehéntúró, 10 dkg vaj, 3 tojás, 10-15 dkg porcukor, 1 dl tejföl, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 1 cs. vainliás cukor, só.
Közepes tepsit kibélelek a réteslapok 2/3-ával ugy, hogy egyenként kevés olvasztott vajjal mekenem, és a lapok körben a tepsi szélén túlnyúljanak (vissza lehessen majd hajtani). A cérnametéltet megfözöm. A tejfölt a tojássárgájával, csipet sóval, cukorral, vaniliás cukorral, citromhéjjal, 6 dkg olvasztott vajjal összekeverem, majd belekeverem a túrót és a felvert tojásfehérjét. Végül a cérnametéltet is beleforgatom és az egészet a réteslapos tepsibe öntöm. A réteslapok szélét ráhajoótom, majd a tetejét is befedem a maradék réteslappal. megkenem olvasztott vajjal, maj forró sütöben pirosra sütöm (30-40 perc). Porcukorral meghintntve, kockákra vágva tálalom.

Apukám egy kevés mézzel szokta sütés elött megkenni.

Látod, ez egy túrós édesség, nem mákos. Egyébként nem a mákos gubával volt bajod?KépKép (A mákot egyébként én sem nagyon szeretem, viszont nagy diórajongó vagyok.Kép)

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti
 
 


Míra
Örülök, hogy szereted. Nekem látványos kudarc volt az elsõ nõi szeszély próbálkozásom, mert a tészta nem sült át, a hab pedig túl száraz lett.Kép
Ha csinálsz esetleg írd el léci, hogy neked milyen lett.
Én szeretem a mákos dolgokat, pl. a habos mákost - nyami, de én mindenevõ bélpoklos vagyokKép

Lonchi
lonchi
 
 


Megint itt vagyok, megsütöttema maradék tojásfehérjés receptet és isteni lett!!!!!!!! Nyamm nyamm. Kár hogy nincs digit gépem, mert még látványnak sem rossz.

Az ember jgy készem nem is gondolná, hogy tojásfehérje az alapja. Olyan szivacsos állagú lett, de a jó értelemben!!!!
Húúúúúú nagyon nagyon finom.Kép Eztán külön figyelem a tojásfehérjék sorsát, és nem keverem bele rántottába stb.

Bigacsiga Kata tessék nevet adni (mint szülõanya) ennek a finomságnak, a maradék tojásfehérjés sütemény olyan snassz!Kép

Ami viszont érdekes, hogy ha vajjal kenem ki jobban beleragad mintha disznózsírral teszem ugyanezt. Ti is próbáltátok már? A piskóta is vajjal+liszttel leragad, zsír+liszt nem.

Beszti!!!Kép De igen a mákosgubára gondoltam!!Kép Majd meg is mondoma férjemnek hogy 1-1 az állás õ is rosszul tudta meg én isKép

Lonchi: majd megkérdezem anyut õ tényleg profi, a múltkor is sütött csak a telefonon nem tudott küldeniKépNálunk ez csalási sütivé nõtte ki magát. Bár emlékszem néha anyu is bosszankodott hogy ragadós lett a hab Képvagy ilyesmi, de általában jól szokott sikerülni.

Míra
Míra
 


Lonchi! Lécci, mi az a habos-mákos???????????????????????
Én is, én is olyat!!!!!!!!!

Míra! Ez tök jó! Nem is tudtam, hogy a fehérjék lefagyaszthatók!!!!!! Én meg mit összekínlódtam eddig velük, hogy eltûnjenek.
mikoo
mikoo
 
 


Lonchi, milyen pogácsát sütöttél? HOl van a recept én nem találtam meg.


EGy fontos info: a LIGA margarint tejérzékenyek is ehetik. EZt láttam legalábbis a csomagoláson feltüntetve nagybetükkel.

LÁgi


UI. tojásfehérjét lefagyasztani? Hm. Jó ötlet. Meg a habos mákos is.
LÁgi
 


Mikoo és LÁgi
De jó, hogy nem csak én szeretem a habos-mákostKépKépKép

A tésztához:
300g finomliszt
200g fagyos vaj/margarin
80g porcukor
2 tasak vaníliás cukor(20g)
1 kk sütõpor, 1 csipet só
1 citrom reszelt héja
1 tojássárgája, 2 ek. tejföl
A töltelékhez:
50g puha mazsola, 1/2 dl rum
1 nagy doboz õszibarackbefõtt
50g vaj/margarin
6 tojás, 50+50g porcukor
1 citrom reszelt héja
1/2 kk. õrölt szegfûszeg
1/2 kk. õrölt fahéj
300g darált mák
3-4 ek. zsemlemorzsa
A habhoz:
4 tojásfehérje, 2 kk. citromlé, 200g porcukor

A lisztet összedolgozzuk a vajjal, majd hozzáadjuk a felsorolt hozzávalókat, és gyors moudulatokkal összegyúrjuk. Cipot formálunk belõle, fóliába csomagoljuk és 1 órára a hûtõszekrénybe tesszük.
Egy mélyebb tepsit (kb 20x30cm) kibélelünk sütõpapírral. A sütõt elõmelegítjuk 180fokre. A mazsolát megöntözzük a rummal, az õszibarackot beszûrjü, és 2x2cm-es kockákra vágjuk. A vajat felolvasztjuk.
A tésztát lisztezett munkalapon kinyújtjuk, a tepsibe terítjuk, villával megszurkáljuk és középsõ bordamagasságon 15 percig sütjük.
A töltelékhez a 6 tojáfehérjét 1 csipet sõval majd 50g apránként hozzáadott porcukorral kemény habbá verjük. A 6 tohjássárgáját fehéredésig keverjük a maradék 50g porcukorral, aztán hozzáadjuk a langyos vajat,a reszelt citromhéjat, a fûszereket, apránként felváltva a mákot a tojáshabot, végül a rumos mazsolát. Megszórjuk a tésztát a zsemlemorzsával és az õszibarackkal, a tetejére púpozzuk-simítjuk a mákkrémet, majd visszatesszüka sütõbe és további 45-50 percig sütjük (tõpróba).
A habhoz a tojásfehérjéket felverjük a citromlével és az apránként hozzáadott porcukorral. Habzsákból a süti tetejére nyomjuk és további 8-10 percig enyhe pirulásig sütjük.

Bevallom én még nem próbáltam, mindig elsétáltam a cukiba.Kép

LÁgi
Krumplis pogácsa (dupla adag)
Hozzávalók:
60 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 dl tejföl, 2 db fõtt krumpli áttörve, 2 kávéskanál só, 2 kávéskanál cukor, 2 dkg élesztõ tejben megfuttatva, reszelt sajt a tetejére.
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk, 20 percig pihentetjük, 3-szor hajtogatjuk. Kiszaggatjuk, megkenjük a tetejét tojással és megszórjuk reszelt sajttal. Forró sütõben kisütjük.

Ezt innen másoltam ki és bocs, de már nem tudom ki írta.

Tegnap este a párom fõzött és nagyon fincsi lett.Kép

Sült pisztrángot és salátát csinált.

A pisztrángot tejjel, sóval és olíva olajjal leöntve megsütötte a grill alatt. Közben folyamatosan locsolni kellett a levével.

A sali pedig apróra vágott iceberg sali volt karikára vágott újhagymával, joghurttal, sóval és citromlével keverve.

Lonchi
lonchi
 
 


Hát ez a habos-mákos szuper! Köszi a receptet! Bár asszem én is inkább mennék cukiba érte...Kép
mikoo
mikoo
 
 


Sziasztok!
Már a múltkorában is tuti receptet kaptam Tõletek és most is a segítségeteket kérem.
Vacsorára zöldségekkel töltött palacsintát akarok csinálni, DE még sosem sütöttem palacsintát. Egy tuti jó recept kellene, pontos mennyiségekkel, ha lehetKép Maradt egy kis párolt mexikói keverék, azt tenném bele, tehát sós lesz. Aztán vagy rántom, vagy sütõben kicsit megpirítom.
Ugye segítetek???
Köszi, Dodus

Ui.: Úgy látom most az édességek felé mozdultatok el. Fel tudok ajánlani egy tuti jó Niegllás csokis süti receptet, amit nagyon könnyû megcsinálni és nagyon finom. Ha kell valakinekKép

Dodus
Kép
Kép
dodus
 
 


Vagyis inkább NigellásKép

Dodus
Kép
Kép
dodus
 
 


Hozzávalók:

• 20 dkg vaj
• 1 közepes fej fokhagyma
• só, szurokfû
• kenyér
• sajt


Elkészítése:

20 dkg szobahõmérsékletû vajat keverjünk össze 2 dkg (1 közepes fej) áttört vagy finomra reszelt fokhagymával, fél mokkáskanál sóval, és negyed mokkáskanál õrölt szurokfûvel. (Az egzotikus ízek kedvelõi tehetnek bele egy csipetnyi curryt is.) A szükséges mennyiségû friss fehér vagy Graham–kenyeret szeleteljük fel, vékonyan kenjük rá a krémet, és jól szórjuk meg reszelt sajttal. Grillsütõben addig süssük, amíg a megolvadt sajt kissé megpirul. Melegen, teával tálaljuk.

Kati
Névtelen
 


Ami lemaradt: Fokhagymás melegszendvics lenne a fenti recept
Névtelen
 


Sziasztok!
Dodus! Jöhet a recept!Kép

Kati! Nekem tetszik. Legközelebb kipróbálom, jó lesz egy kis változatosság. Szombaton úgy tûnik pont alkalmam is lesz rá: jön a család...Kép.
mikoo
mikoo
 
 


Szia Kati, kipróbáltam tegnap este 1/2 10-kor (ez már önmagában bûnözés) a fokhagymás szendvicset, raktam bele curryt is, és igazi fh helyett sajna tubusosat kellett beleraknom (elfogyott és még nem voltam a piacon) de nagyon nagyon finom volt.

Ez az amibõl semmi mennyiség nem elég!! Ketten a férjemmel megettünk fél kenyeret!!!!! Lányok csak így próbálkozzatok vele! KépKép

Maya
Maya
 


Sziasztok, borókabogyót szeretnék venni, nem tudjátok merre nézzem meg? Már annyi boltot végigjártam ....

Míra
Míra
 


A tegnapi pali nem lett valami fényesKép Valahogy a tészta sem volt az igazi (pedig a mindmegette.hu-ról szedtem le) és olyan sokáig tartott megsütni, hogy anyukám ennyi idõ alatt nem 20-t, de 100-t is kisütött volna. A széle kiszáradt... De azért belecsomagoltam a zöldséget, leöntötem borsos-sós tejföllel és megszórtam sajttal. Sütõben megsült, akkor már mindegy volt, hogy száraz-e a széle, vagy sem...Kép
Milyen az én formám? A Nõk Lapja oldalon mi a mai téma? A PALACSINTA! Hát ilyen nincs!KépKépKép

Nigella sütijét holnap leírom.

Dodus

Dodus
Kép
Kép
dodus
 
 


Míra! Gyógynövény-szaküzlet? Biobolt?
Én ilyesmi helyeken szoktam venni.
mikoo
mikoo
 
 

Vissza: Ötletek, tippek

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?