Új privát üzeneted érkezett!

Vivi! Borcsának igaza van: Nyugi!!! Ha megvan az elegendõ (4-6 teli) pisis pelus, akkor ne lehet olyan nagy gond.
Borcsa, errõl a 14. heti idegrendszeri fejlõdési valamirõl még nem hallottam. De az tuti, ogy ebben a korszakban, fõleg esténként, délutánonként sokkal nyûgösebbek a babák. Nagyon sok nekik az új inger és még hogyha ráadásul te is ideges vagy, akkor tuti a sírás. Nincs kendõtök? Nekünk és még annyi mindenkinek tutira bejött az elsõ pár hónapban délutáni sírásokra. Kitartás! Szvsz, ha eddig elég volt a tejed, akkor eztán is elég lesz. Ez csak ilyen erõpróba. Kép

Beus! Nem kell felforralni, ha megfelelõ higiénés viszonyok között raktad el. (Mell lemosása fejés elõtt sima meleg vízzel, kézmosás, steril fejõgép, ha azzal fejsz és steril tárolóedény.) Sõt, olyankor úgy kell felengedni, hogy elõször hideg vízbe rakod a tejet tartó edényt majd szép lassan egyre melegebbe. Tehát nem szabad egyszerre túl melegbe rakni, mert akkor károsodnak a benne levõ jótékony anyagok. A másik pedig, hogy mivel 25 fok alatt 10 óráig is eláll a szabad levegõn a tejci, így kb. annyi idõd van, hogy hozzáöntsd következõ fejésbõl származó tejcit. Sima hûtõben is eláll 8 napig, úgyhogy oda is öntheted. De ha már lefagyasztottad, akkor arra már ne önts rá újabb réteget.

Menta
menta
 
 


Szia Borcsa!
Kakis-pisis pelusok rendben, szóval eszik eleget,de általában estére van kevés tejem, és nappal is úgy elég, ha másfél-kétóránként szoptatok.Ez nem is lenne gond, de így 2 hét után már elég fárasztó.Szóval szerintem a technikája jó, csak a tejci nem akar több lenni.Igazából a fõ problémám az, hogy a cicim ugyanolyan puha szopi elõtt, mint szopi után,máskor pedig mindig érzem, hogy feszül, de most éjjel is olyan puha volt, mint a szivacs, pedig akkor kimaradt 6 óra szopi nélkül.Tény, hogy Kriszi kb.3 hete nagyon sokat eszik, bevallom mértem, és a 6-700g-hoz képest, benyakal simán 1 litert naponta.De este kiszopizza mindkét cicit és sír utna, még éhes, hajnalban ugyanez a helyzet, nappal ha sír, egybõl cicizünk, de este adok neki pótlást( még jó, hogy fejtem, most van tartalék a hûtõben).Pár hete még fejni is simán tudtam este,de most érzem, hogy a tejleadó reflex is sokkal késõbb indul be, csak szegény Kriszi gyõzze kivárni.
Remélem megoldódik a problémánk, megpróbálunk elmenni a ligás csoportba.
Üdv
vivien
 
 


Erika!

Köszi az ötletet, utánanézek. Bár a vas szedését kb 2 hete hagytam abba, ettöl még lehet hogy így is keveset szedtem. Elég vérszegény vagyok ugyhogy lehetséges vas hiány. A férjem B vitaminra tippelt, dehát Ö nem orvos, hanem gyogyszerész. Börgyogyásznál is voltam és mondtam, hogy szoptatok, de még így sem tudott semmit, bár szerintem elég hülye doki volt.

"korai a mélyhûtõs tejcsi"
Szerintem nem. Én például most úgy megfáztam, hogy alig látok és mivel olyan gyógyszert szedek, ami az anyatejben kijön ezért 2 napig a csapba fejek és a mélyhütöböl eszünk.
Nem árt ezekre az esetekre, ha van némi tartalék.
Én ugy tudom szobahömérsékleten kell kiengedni és 24 órán belül adható. Visszafagyasztani nem szabad.

Kriszta
Nyanya (kriszta67)
 

 
 

Vivien
Laktoherb teát próbáld ki!
Szoptatás után probálj még fejni. Nekem az Avent kézi mellszívó nagyon bejött.
Lehet, hogy csak a baba gyengén szopizik és ezért termelödik kevés tejci, szerintem ezért fontos, hogy utána még fejjél. Több tippem nincs, de ne add fel, majd beindul.
Kriszta
Nyanya (kriszta67)
 


Vivien! Mindenkinek kevesebb a teje délutánra estére, viszont kalóriadúsabb! Amikor este pótlást adsz neki, akkor utána már nem is sír?
Annyira emlékeztet az eseted a miénkre. Tök puha mellek. De hidd el, ez azért van mert nagyon helyesen mindig mellre rakod, amikor sír. Ha feszül, akkor az azért van, mert kicsit túlkínálat van és a tej az emlõ kötõszövetébe szivárog és vizes lesz, orvosi nevén oedémás. Tehát nem ez a mérvadó, hanem a pisi pelusok száma és ha még ráadául méred is és 1 litert eszik, hát akkor nagyon sokat eszik, ami tök jó!
Azért is lehet, hogy késõbb jön a reflex, mert ideges vagy, ill. ahogy nõ a baba egyre kevésbé érezhetõ a reflex.
Nekem végülis, mint mondtam a kendõ vált be és az, hogy nagy nehezen elhittem, amit a lányok írtak, hogy elég a tejem. Elhittem, megnyugodtam és Helena is megnyugodott.
Kitartás!
Menta
menta
 
 


Vivi!
Ha a pisis-kakis pelus rendben, akkor lazíts! Az én leánykám is 3-4 cicibõlKép eszik este. (Azaz minden cicire visszatér.) Szerintem fõleg azért, mert a tejci finom, és cicizni olyan jó egy fársztó nap után!Kép
Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts
 
 


Sziasztok!
A helyzet az, hogy mint írtam sokszor volt ilyen, hogy puha cicik stb.,de pár nap múlva mindig újra "feszes" lett, és ilyen soha nem volt, hogy este nem elég.Kriszi kialakított egy napirendet, kb.4 óránként evett, de most puha cicikkel meg sem merem várni a 4 órát, pedig lehet, hogy kiszopizna akár 160-180 g-ot is?Ma este pl. szopi közben rángatózott, kb.5-6 cicibõl ettünk, utána is sírt, adtam neki cumiból, de csak 40-et evett, úgyhogy valszeg nem volt éhes.De érzem, hogy jobban is kell szívnia, régebben csak úgy dõlt a tejci a szájába.Fejni sajna csak akkor tudtam, amikor nagyon feszültek a cicik, próbáltam most is, de a mellszívó egyáltalán nem indítja be a reflexet.Azt mondjátok ne aggódjak a puha cicik miatt?Olyan fura, mert több ismerõs is mondja, hogy nekik telítõdik a mellük szopi elõtt, nekem meg semmi.Ez normális?
Bocsi, tudom, hogy túlparázom a dolgokat, de én már csak ilyen vagyok!
Üdv
vivien
 
 


Vivien! Elsõ babád? De ha nem, akkor is! Megértelek, hogy parázol, hisz ott egy ordító kisbabád és nem látod, hogy hogyan is tudod megnyugtatni. Én is paráznék! Mégis azt írom, hogy ne parázz! Kép

Persze, hogy normális, hogy nem feszül a cicid. Én már nem is tudom, hogy nekem mikor feszült utoljára, pedig Helena még mindig jókat lakmározik a cicibõl. (Mostanában megint kevesebbet eszik szilárdat, most újra a cici a favorit. Kép)
Vivi! Próbáld ki a kendõt!

Lányok! Nincs valakinek egy felesleges kölcsönbe Viviennek?
Menta
menta
 
 


Sziasztok lányok!

Elsõ babácskás anyuci vagyok, és ezért nincs túl sok tapasztalatom a szopizással, a lányom még csak három és fél hetes.
Mindenhol azt olvasom, hogy 20 perc, félóra elég kell, hogy legyen a szoptatáshoz, de az én kislányomnak többnyire 50 perc, egy óra kell hozzá. És nem komfortszopizik, mert megmértem az elsõ félóra után is, és a második félórában közel annyit eszik, mint az elsõben, tehát dolgozik rendesen. Hogy lehetne elérni, hogy hatékonyabban szopizzon?
Voltam az LLL honlapján, és az ott leírtak szerint teszem a cicire, szóval a mellretétel szerintem jó.
Ja, amúgy nem zavarna az egyórás szopi, amíg a cicim bírja, (és egyenlõre bírja) ami a nagyobb baj, hogy soxor alig fejeztük be a maratoni szopit, de akár már fél óra, - egy óra múlva megint sír, hogy éhes, pedig mondjuk kiszívott vagy 90-100 grammot.
Amúgy viszont hízik, mint egy kismalac, olyan pofazacskója és tokája lett ez alatt a három hét alatt, hogy csak nna. SzóvaL a babu jól van, csak én vagyok az, aki már kivan a sírásrívástól, meg napi 8 órányi szoptatástól, és nulla alvástól.
Van valami 5letetek?

Köszi elõre is!

Kispici
kispici
 
 


Kispici!

Tapasztalatból íromKép Kitartás, el fog múlni! Ill a baba fog megerõsödni és egy szopi max 10 percbe fog beletelni.Kép Volt, hogy a fiamat aki mellesleg hasfájós is volt 3-5 órákat szoptattam egyfolytában,mert csak akkor nem orditott, ha a cici a szájában volt. Már nem láttam a fáradtságtól, fájt a fejem a kialvatlanságtól és olyan kimerült voltam,hogy a hányinger környékezett, de már nem is emlékszem rá, hogy mikor, de egyszercsak vége lett ennek az idõszaknakKép Azt hiszem talán úgy a 6-8. hét körül. Biztos, hogy éhes és nem más baja van? Annyi nyügjük lehet szegényeknek és nem tudják elmondaniKép Nem nyomja büfi, vagy a pelus nem szoritja valahol? Fázik-melege van? Kényelmetlen már abban a pózban aludni? Volt, hogy a fiam felsírt, odamentem oldalára fordítottam (vagy ha úgyaludt akkor hasra vagy hátra) és aludt tovább. Vagy lehet, hogy csak szimplán szomjas lett 1 óra múlva, nem túl száraz a levegõ nálatok? Ha meg tényleg éhes nem elég neki a 100 gramm tejci akkor nincs mit tenni adjál neki, elõbb-utóbb megerõsödik, és visszasírod ezt az idõtKépKépKép

puszi
sasha

Kép
sasha
 
 


Kispici,
az én lányom is ilyen cicimaratonokat tartott, ami komolyan aggasztott, fõleg, mert éjjel különösen szeretett cicikélniKép. Aztán szinta egyik napról a másikra lecsökkent az idõ, persze akkor meg ezért kezdtem aggódni, és lemértem egy evést. Az eredmény megdöbbentõ volt, 8 perc alatt 130. Most 9 hetesen kb.tíz perc a kaja, és még tíz a nyammogás, mérni nem nagyon szoktam, csak heti egyet, de valószínûleg eleget eszikKép. Kitartás, ezek az elsõ hetek nagyon kaotikusak tudnak lenni, de aztán ahogy nõnek a babák, sokminden egyszerûbb lesz.
Zulu

Kép

Kép

Kép
zulu
 
 


Sziasztok!

Menta!
Köszi a hiányolást! Tényleg az idõjárás volt a ludas, nem mertük kockáztatni az autózást a gyerkõcökkel. Márciusban remélem, már jó idõ lesz!!!

Zsuzsa!
Éljen, éljen, éljen!!!! Igen, a lenõtt nyelv okozhat ilyen gondot. Tök jó, hogy megoldódott, nagyon ügyik vagytok!!!!

Katkamanó!
Lényeg, hogy megoldódott a helyzet! Lehet, hogy nagyon is jól okoskodtál. És ügyik vagytok, hogy átvészeltétek!!!

Beus!
Az E-vitamint feltétlen mosd le szopi elõtt, mert túladagolást okozhat a babában!!!

Vivien!
1 liter az RENGETEG!!!!! Én erre egyáltalán nem mondanám, hogy kevés a tejcsi!Kép Estére tényleg mindenkinek kevesebb a teje, viszont az cserébe laktatóbb. Én 2 babát szoptatok, mégis teljesen puhák a cicijeim, reggelis, meg akkor is, ha véletlenül valamiért több idõ telik el 2 szopi között. Ez a puhaság teljesen normális dolog, mindenkinél bekövetkezik. Na és persze sosem telik el 1,5-2 óránál több 2 szopi között, de gyakran még annyi semKép De hát tudod, a szopi nemcsak étel-ital, hanem anyaíz, nyugtató isKép Esti nyûgire tényleg a kendõ a legjobb, nálunk is mindennapos használatban vanKép

Kispici!
A 20-30 perc a MINIMUM, amit egy ekkora babának egy-egy szopi alkalmával a cicin kell töltenie, hogy hozzájusson a hátsótejhez is, de a legtöbb baba természetesen jóval túllépi ezt az idõtKép Ha beleolvasol az archívba, láthatod, hogy majd' mindenki ilyen maratoni szopikról számol be az elsõ idõkben. Aztán ez az idõ egyre rövidül majd, ahogy a babád erõsebb, ügyesebb lesz, és elkezd jobban érdeklõdni a külvilág iránt.
Az, hogy fél-egy óra múlva megint cicit kér, szintén teljesen normális - sokszor még a 9hónaposom is így teszKép Az anyatej nagyon könnyen emészthetõ, hamar kiürül a gyomorból. Ráadásul, ahogy fent említettem, a tejecske nemcsak étel-ital, hanem testközelség, nyugtató is.
Próbálj valami kényelmes testhelyzetet találni a szopikhoz, és akkor közben tudsz valamennyit pihenni, olvasni pl. Amikor elalszik a babád, próbálj Te is aludni, vagy legalább pihenni. Most tegyél félre minden mást, mert a legfontosabb feladat az összecsiszolódás, meg hogy eleget tudjál pihenni. Sírás ellen meg nagyon beválik a sok-sok testkontaktus (akár pucéron az ágyba bebújva, vagy kendõben hordozva), együtt fürdés, és sok szopi.
Fel a fejjel, nagyon hamar el fog telni ez az elsõ idõszak, és egyre jobb lesz!!!

Pele
pelcsi
 
 


Sziasztok!
Menta, elsõ baba, talán azért is parázok ennyit.KépKendõm van, nem vált be, de a kenguru annál inkább, annyira, hogy ha sétálni megyünk a babakocsi nem is tetszik az uraságnak, de ha berakom a kenguruba az annál inkább!Éjjel lemértem, hogy mennyit eszik, és bevágott 170g-ot másfél, tök puha cicibõl, úgyhogy kezdek megnyugodni.Biztos lefárasztottalak titeket ezzel a puha cici történettel, de erre még anyósom is azt mondta, hogy kezdjem el a hozzátáplálást, pedig én ezt még egyenlõre nem tervezem.Még jó, hogy itt vagytok, és bármikor segítõkészen válaszoltok, köszönöm szépen!
Üdv
vivien
 
 


Vivien!
Hurrá! Hurrá! És kérdezz csak bátran, máskor is.KépKépKép
Teljesen megértünk, azt hiszem, ebben vagy abban, de mindenki átesik a "paramama"Kép korszakon.
Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts
 
 


Sasha!
Lesz olyan is, hogy csak 1/2 percre, egy kortyra bújik hozzád, mert sürgõs tennivalói többet nem engednekKépKépKép!

Olvastam, mi volt veletek, gyógyuljatok szorgalmasan!!KépKép
Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts
 
 


Vivien! Én is sokat paráztam, de kinõttem. Kép
170g, tök puha cicibõl? Az õrült sok! Mi lenne, ha még feszülne is? 300g ? Kép

Csak így tovább!
Menta
menta
 
 


Sziasztok!

Lenne egy kerdesem. Kislanyom penteken lesz 6 hetes.
Szerintetek lehetseges az, hogy 80 gr os szopi utan, neha 60! utan elegedettnek es jollakottnak latszik?
Kinalom neki tovabb is, de nem ker tobbet.
Az utobbi 2 hetben 120 gr okat hizott.
Tudom, hogy ez nem a top, de lehet, hogy neki ez a ritmusa?
Pellusok rendben,

varom a valaszokat,
koszonettel
Kakukkfu


t
kakukkfu
 
 


Sziasztok lányok!

Sasha,
Köszi a biztatást. Most, hogy írod, tényleg, emléxem, írtad hogy annakidején neked is maratoni szopikat rendezett Gabibaba. Az jól hangzik, hogy a 6-8 hét körül kinõtte. Remélem Bogika is kinövi. Azért gondolom, hogy éhes, vagy szomjas, mert mielõtt odaadtam volna a cicit, mindig kipróbáltunk mindent, ami csak eszembe jutott, ringatás, forgatás, takaró le, takaró fel, ölelés, peluscsere, stb... De amikor nagyon sír, a megoldás vagy a cici, vagy a víz lett (pici cukorral) végülis.

Zulu, köszike, ezek szerint van remény... ;-) A tejci mennyisége szép lassan azért növekszik, már volt egy-kétszer, hogy 130-at is tudott szopizni, (igaz azt is persze 1 óra alatt) elõbb-utóbb a kínálat is utoléri a keresletet, és akkor valószinûleg tényleg gyorsabban fog menni. Kép

Pele, jó tudni, hogy nem vagyunk ritka eset, és még sokaknak volt ilyen problémája. A kendõ nekem is eszembe jutott, és próbálgattam, de még nem sikerült olyan pozícióba beletennem, hogy az neki jó legyen. Ellenben az sikerült, hogy eddig minden próbálkozásnak sírás lett a vége... Egyenlõre még nem annyira nehéz, kb. 4 kiló, úgyhogy még kendõ nélkül is tudom tartani egy darabig, de majd még próbálkozunk.

Kispici
kispici
 
 


Sziasztok!

Kakukkfû!
Persze, hogy lehet! A felnõttek kajaszükséglete sem egyforma, egyikünk végigeszi a 4fogásos étkezést, a másikunk már a levesnél eltelik - hát pont így van a babóknál isKép Ráadásul ha pl. csak szomjas volt, vagy csak egy kis megnyugtatásra vágyott, akkor mindenképp csak keveset fog szopizni.
A 120 gr nem kevés, könnyen lehet, hogy õ egy ilyen alkat. Lényeg, hogy ha kéri, mindig rakd mellre. Elképzelhetõ, hogy amikor kevesebbet eszik, akkor utána nagyon hamar, akár fél-egy óra múlva megint meg fog éhezni, de ez is teljesen normális.

Kispici!
Hacsak nincs valami nagyon nyilvánvaló oka a sírásnak (pl. látod, hogy bekakilt), elõször érdemes a cicit kipróbálni, ha sír a baba. Elõször is az ilyen kicsi babák sírásának legtöbbször az éhség-szomjúság az oka. Nagyon pici még a gyomrocskájuk, no meg az anyatej könnyen emészthetõ, hamar kiürül belõle. Másodszor a tejecske nemcsak étel-ital, hanem testközelség, anyaillat, nyugtató, altató, elsõdleges örömforrás is. Olyan anyagok vannak benne, illetve termelõdnek a babában a szopizástól, amik ténylegesen fájdalomcsillapítóként, nyugtatóként hatnak, segítik a babát az ellazulásban. Ráadásul ha hamarabb reagálsz az igényére, akkor nem kell kialakulnia annak, hogy nagyon sírjon már a ciciért. Próbáld még ez elõtt elkapni a jelzéseit. Vannak olyan babák, akik az átlagosnál sokkal gyakrabban szeretnek szopizni, lehet, hogy a Te babád is ilyen. Azért persze ez sem lesz mindig így, ha most megijednél a perspektívátólKépKép
A gyakori szopi a tejecskekínálatnak is jót tesz, sokkal hamarabb fog beállni a baba igényére.
Kendõ: próbálj egy nyugodt idõszakot kifogni, akkor talán több kedve lesz kipróbálni a hordozást. Meg lehet, hogy egy más pozíció kényelmesebb neki. Írhatsz Lieselnek is, biztos van pár jó ötlete, hogy hogyan tudnád megkedveltetni a babáddal!

Vivien!
170 gr??!! Az tömérdek! És persze, hogy gyere és kérdezz nyugodtan, asszem akinek gyereke van, az nagyon is együttérez az ilyen parákkalKép Még a 3.-nál is tudok izgulni ezen-azon, legfeljebb már nem uazon, mint az elsõnélKép
A nagyfiam is ilyen volt, hogy inkább a kengurut preferálta a babakocsi helyettKép Van esze a gyerkõcnekKép Az elõl keresztbe ültetést is próbáltad a kendõvel? Mert az nagyon hasonlít a kenguruhoz, de a kendõben jobb a súlyelosztás.

Pele
pelcsi
 
 


Kakukkfû!
Az orvosoknál és a védõnõknél olyan táblázatok, garfikonok vannak a fejlõdésrõl, ami nem csak kizárólag szoptatott csecsemõkrõl készült, hanem nagyon sok volt benne a tápszeres és a tápszeres és anyatejes is. Ezért nem mérvadó a kizárólag szoptatott csecsemõkre nézve.
Viszont vannak adatok a csak anyatejes babákra is. Ezek a következõk:
Az elsõ 3 hónapban, ha 113-127 grammot hízik a baba hetente, akkor az teljesen normális és kielégítõ. A 4-diktõl a hatodikig már elég a 85-142 gramm is. A hatodiktól az 1 éves korig pedig (akkor már mást is eszik, de még azért szopizik, de nem kap elválasztó tápszert)a 42-85gramm/hét.
Egyszóval nagyon szépen hízik a babád.
Menta
menta
 
 


Sziasztok!
Pele, a keresztbeülést is próbáltuk, az bejön, de valahogy a kenguru kényelmesebb, bár Kriszi már több, mint 6 kiló, és egy-két óra után már kezd nehéz lenni, úgyhogy majd lehet, hogy áttérünk a kendõre.Kép
Üdv
vivien
 
 


Kedves Pele, es Menta!

Nagyon koszonom a megnyugtato valaszokat.
Udv
Kakukkfu
kakukkfu
 
 


Kepzeljetek, ezen a heten 170 gr ot hizott, ugyhogy nyugodtabb vagyok,
pusz
Kakukkfu
kakukkfu
 
 


Szuper! Kép
menta
 
 


Sziasztok!
Lehet, hogy most teljesen hülye kérdéseket teszek fel, de nem tudom megoldani. Sok-sok próbálkozás, kínlódás után utolsó lehetõségként vettem pénteken egy szoptanít készüléket. Nagyon szeretném ügyesen használni, de eddig még csak akkor sikerült, ha a párom is segédkezett. Akinek van, biztosan tudja, hogy két csõ jön ki az üvegbõl, és fogalmam sincs, hogy a másikkal mit kell csinálni. Minden evésnél tiszta tápszer mindenki körülöttem (mert néha meg kell nyomni az üveget, hogy ne ejtse ki a szájából a cicit a kisfiam). Próbáltam elkötni a végét, de nem hiszem, hogy ez lenne a megoldás. A másik kérdésem pedig, hogy a csövet hogyan lehet biztosan rögzíteni. Nálunk állandóan elhajlik a mellbimbómtól, és látom, hogy zavaróan ingerli a babó szájpadlását.
Tus
Tus
 


Sziasztok!

Megint jottem kerdezni. Emma mostanaban 2 orankent ker enni. Ez biztos a 6 hetes fejlodesi ugras.
Az a baj, hogy en nagyon nehezen tudok visszaaludni, akarmilyen faradt vagyok, es igy szinte semmit nem alszom.
Van vmi megoldas?
Attol felek, hogy igy el fog fogyni a tejem, vagy nem?
Koszi
Kakukkfu
kakukkfu
 
 


Szia Tus,

Én is használok szoptanítot, de lehet, hogy nem pontosan arról írok, ami téged érdekel. Boltban vetted? Adtak hozzá használati útmutatót? Ragtapaszt? Ha ezzel kapcsolatosan van problémád, írj a
z.burjan@chello.hu
emilkére, vagy kattints a nevemre, így bejön a profilom, s ott az emilke cimem.
Szívesen leszkennelem (vagy hogy írják) a használati útmutatót, rajzzal, és elküldöm neked.

Puszi,
Zsuzsa
zsuzsa01
 
 


Szia Tus!
Elõször is minden elismerésem a tied, mert tudom, hogy mennyibe kerül egy ilyen klassz készülék, tehát ti aztán nem sajnáljátok rá az idõt, pénzt és fõleg a fáradtságot, hogy a babátoknak sikerüljön szopiznia! Kép
A másik csövet érdemes leragasztani vagy esetleg még plusszban egy csipesszel elzárni. Ha az a gond, hogy azért engedi el e kisfiad, mert nem jön eléggé gyorsan a tápi a szájába, akkor ne nyomd meg az üveget, hanem inkább emeld
egy kicsit magasabbra, mert olyankor gyorsabban jön.
A másik. A csövet úgy kell rögzíteni a mellhez, hogy a bimbóudvar mögött legyen közvetlenül a ragsztócsík. Így nem bántja a kisfiad száját és nem zavarja, viszont még eléggé közel van a bimbóhoz. A csõnek a bimbó felsõ szélén kell lennie és egy kicsikét túl kell érnie a bimbón. De csak egy kicsit. Úgy kell a kicsi szájába adni, hogy finom megérinted vele a felsõ ajkát és amikor nagyra tátja a száját, akkor a csövet és bimbót együtt a szájpadlásához és a felsõ ajkához szorítod és csak utána zárhatja be az állkapcsát. Persze ehhez írtó gyorsan kell lenni. Kép
De pont ez a lényeg, hogy bizony ezt meg kell szoknia a babának is és a mamának is. Tehát nagyon ritka, hogy egybõl megy minden, mint a karikacsapás, tehát ne add fel, gyakoroljatok sokat.
Mielõtt szopiztok készíts a kezed ügyébe mindent, amire esetleg szükséged lehet, sok pelenkát, esetleg melltartóbetétet. Keress egy nagyon kényelmes széket vagy fotelt!
Ha pedig már sikerül szaporítanod így a tejcsin, akkor figyelj arra, hogy egyre kevesebb tápit kapjon, mert bizony a Szoptaníthoz is hozzá tudnak szokni a babák.
De kitartás! Ha kell még segítség, akkor hívd fel Martinovichné Debulai Biancát vagy W. Ungwáry Renátát. Mindkettõjük telefonszámát megtalálod a www.lll.hu -n.
Remélem segítettem!
Puszi!
Menta
menta
 
 


Tus! Eszembejutott még valami. Esetleg próbáld meg egy kicsit melgvízbe mártani a végét csõnek, mielõtt felragasztod, mert lehet, hogy akkor hajlékonyabb lesz és akkor talán jobban hozzá tudod idomítani a melled, bimbód alakjához!

Zsuzsa! Nektek, hogy mennek a dolgok?

Kakukkfû! Ha egyébként nem vagy ideges és próbálod megõrizni a nyugalmadat, akkor nem lesz gond. Próbálj meg napközben is vele együtt lefeküdni aludni, de még az is nagyon jótékony hatású, ha csak vizszintesbe kerülsz. Kép
Szóval pihizz te is sokat napközben, ne is öltözz át a hálóingedrõl, lustálkodjatok, amennyit csak lehet. Meglásd, hamar újra elég lesz a tejci! Nincs nagyon meleg este abban a szobában, ahol a babó alszik? Nem lehet, hoyg melege van és azért kér inni gyakrabban? Egyébként meg nagyon ügyik vagytok! Kép
Menta
menta
 
 


Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni tõletek, hogy ha már Zsófi orrán nincsenek a fehér kis kiütések a tejtõl, attól még tápláló a tejem ugye? Lehetséges, hogy most vagyunk egy fejlõdési ugrásban a 10-11 héten? mert tegnap szinte óránként - kétóránként akart cicizni? v. ez csak a telihold miatt lehetett?

lécí válaszoljatok

köszi

Brokkoli és a szerdán 11 hetes Zsófi
brokkoli
 
 


Kedves Erika,
a tej mindig a babához igazodik, nincs olyan, hogy nem tápláló!Kép Valószínû, hogy a fejlõdési ugrásnál vagytok, semmi baj nincs, nyugi, szoptasd az igénye szerint, és néhány nap múlva visszaáll a rend.
Ágci

Kép
Ágci
 
 


Sziasztok,

Szoptanít ügyben, hát igen, néha elkélne még egy-két kéz. Tus, nekem is nagyon sok macerám volt az elején, de ha jól szívja az egyik ágból, a másikból pillanatok alatt visszafolyik a pótlás a palackba. Én egyébként mindkét mellemre ráragasztom már szoptatás elõtt, úgyis két mellbõl szoptatok, hogy mindkettõ sokat legyen bizgálva. Az esetleges túlfolyás elkerülése érdekében pedig pelust helyezek cicijeim alá. Arra vigyázz, nehogy tényleg rászokjon, ezt én úgy próbálom megoldani, hogy elõször megfigyeltem a napi pótlás mennyiségét, (sajna nálunk rengeteg folyik ki a csapba, ami nem 2 Ft.-, hiszen egy doboz tápszer 1500.-, így pótlásként kb. egy hétre elég (nálunk), s a fele meg a Dunába folyik, mert etetésenként sajna nem tudom, mennyit fog bekebelezni) és szép fokozatosan 2 naponta csökkentem 10 milcsikkel.

Puszi,
Zsuzsa
zsuzsa01
 
 


Sziasztok!

Nalunk kezd befuccsolni a szopizas, Rekam valahogy hanyagol ujabban. Mintha mar a szaga is zavarna /furdok rendesenKép, semmi uj testapolo, parfum, stb./, egyszeruen ra sem akar cuppanni. Vagy ha nagynehezen bekapja, par szivas utan kopi is ki. Eleinte azt hittem, turelmetlen, kevesli, de most, hogy mar kihagy par szopit es ugy probalom ravenni, akkor feszul a mellem, ugyhogy biztos nem az a baja. 2 hete kb. megjott Joe bacsi, lehet, azert? Mert ma megkostoltam es tiszta sos izunek ereztem a tejet, pedig nem szedek semmilyen gyogyszert semKép
Igazabol lassan amugyis el kellett volna valasztanom a kozelgo pajzsmirigy mutetem mmiatt, de azert megis olyan vacak igy, ugy hianyzikKép Meg titkon biztam benne, hogy olyan komfortcuminak azert megtartKép
Na, ennyi a nyavalygas, a lenyeg:
hogyan oldjam meg ezt az egeszet? Mert tejem azert termelodik, reggel mar csomot is ereztem, ami tapintasra fajt is, holott ilyen az elmult 8 honap alatt nem volt. Nagy nehezen ravettem a gyereket, hogy segitsenKép, de nem volt konnyu. Mennyi ido alatt lehet elhagyni teljesen, ha eddig napi 3 szopi volt /ami merheto volt/? Felszivodik, ami termelodik?

-Afonya
afonya
 
 


Áfonya!

Ha eddig rendszeren evett és elég nagy mennyiséget, akkor most valóban túl sok maradhat a cicidben. Nem kellene most begyûjtened egy mellgyulladást!
Le kellene fejni a felesleget. Ha már Réka nem fokozatosan szokik le róla, akkor ezt Neked kellene elintézned. Ha csak annyit fejsz le, hogy csomó ne maradjon benne, már akkor is sokat tettél.
A fejést fokozatosan lehet csökkenteni. Vagy alkalmanként kevesebbet és kevesebbet fejsz,és/vagy ki-kihagysz 1-1 fejést.
A termelõdés csökkenni fog. Hiszen az igény is csökken.
A maradék pedig felszívódik.

Sajnálom, hogy a baba feladja ezt a jó kis tevékenységet. Nekem is rosszul esett anno, pedig Zsombi már elmúlt egy éves, Prücsök pedig kb 8-10 hetes lehetett a pocakomban...


Snoopy
snoopy
 


Sziasztok!

Tus!
A többiek tök jó tippeket írtak, remélem, beválnak! Én csak annyit írnék, hogy nagyon tiszteletreméltó a kitartásod!!! Nagyon sok sikert kívánok!!!

Kakukkfû!
Valszeg tényleg fejlõdési ugrásról van szó. De ne aggódj, ha 2óránként szopizik a babád, nem valószínû, hogy elfogyjon a tejed, még ha fáradt vagy is. A nappali pihenés nálunk is bevált. Éjjel együtt alszotok? Sokaknak pihentetõbb így, mert nem is kell teljesen felébredni a szopizáshoz, és könnyebb visszaaludni.

Erika!
A tejcsi mindig tápláló, mindig pont a legjobb a babádnak! A tejkiütésekkel ez nincs összefüggésben. Lehet nálatok is egy fejlõdési ugrás, de annyi minden megzavarhatja ám ezeket a csöppségeket. Frontok, szeles idõ, vagy ha Te nyugtalanabb vagy. Adjál neki nyugodtan, amennyiszer csak kér!

Áfonya!
Igen, a ciklus helyreállásakor lehet sósabb ízû a tej, ami az érzékenyebb babákat megzavarhatja. Azért próbáld még kínálni, mert általában késõbb helyreáll az eredeti íz, és csak a mensis napokon lesz másmilyen. Várandós nem lehetsz?
Viszont ha nem megy, akkor ahogy Snoopy is írta, muszáj fejned egy keveset, nehogy mellgyuszi legyen.

Pele
pelcsi
 
 


Sziasztok!
Most találtam meg ezt a topkiot, nagyon jó!

Tus!
Én a szoptanít másik csövét, amibõl nem szopik, felfelé szoktam ragasztani a másik cicin, hogy magasabban legyen, mint a folyadék. Szépen vissza is folyik a csõbõl. De tényleg jó ötlet, hogy mindkét cicibõl egyen a készülékkel. Én a kupak végén lévõ kis farkasfogak közé szoktam behúzni a csövet, amíg nem kell, hogy follyon, és csak akkor engedem ki, ha már a szájában van és szívja, így nem lesz minden tejes. Persze azért van így is baleset, jó ha van pelus a közelben.
A legjobb az amikor a kis kezével letépi az egészetKépSzóval türelem kell hozzá az biztos.

Lányok! én is szeretnék segítséget kérni.
Sajnos azt hiszem én elrontottam a dolgot, mert a kisfiam bizony hozzászokott a szerkentyûhöz. Eleinte szépen nõtt a szopott tej mennyisége, de aztán stagnál és a napi 2-300 tápszertõl nem tudtam megszabadulni. Sajnos csökkenteni nem tudtam fokozatosan, mert annyira változó mennyiséget evett belõle, volt, hogy az egész a kutyusé lett, de volt, hogy kiszippantott mindent és nézett rám nagy kerek szemekkel a babó. Most azt próbáltam amit a Kismamában olvastam, hogy szopi, majd csak 1 óra elteltével szoptanít, hogy gyakrabban legyen cicin. Sajnos továbbra is 2,5 deci a tápi, ráadásul már nem is gyarapodott a baba. Van még esetleg ötletetek, vagy fogadjam el a helyzetet. A kisfiam egyébként 16 hetes, és már a 4. héttõl így szopizunk, most kb 2/3-nyi anyatej és 1/3-nyi tápszer van, innen nem tudtunk elmozdulni.
És még egy kérdés. Baj-e, hogy nem fejek, mivel a szoptanítozás után 1-2 cseppnél sose sikerült több, igaz nem is próbálkoztam sokat, így is annyi macera van ezzel a szerkentyûvel, bevallom a fejésre már nem volt kapacitásom. Persze ha segítene megpróbálnám.
Elõre is köszönöm a segítséget,

Judy
Névtelen
 


Judy! Ezt a 200-300 ml-t hány részletben kapja meg? Tehát mennyi az egyszeri tápszeradag pótlásként?
Menta
menta
 
 


Menta!

leírom a tegnapi napunkat:

Reggel fél 7-kor szoptatás csak. Utána visszaaludt a baba 10-ig, szoptatás. 1 órával késõbb 11-kor szoptanítból 35 gramm fogyott. 1-kor szoptatás. 2-kor szoptanítból 45 gram fogyott. délutáni alvása után fél 5-kor szoptatás. fél 6-kor szoptanítból 75 gramm fogyott. Este fél nyolc körül szoptatás, szerintem ekor már szinte semmit se szopizott, mert belealudt, majd ébresztés, fürdetés után szptanítból kiszippantotta mind a 100 grammot. nem tudom elég volt-e neki, de nem panaszkodott, elaludt reggel 6-ig.
a szopikat már nem mérem, most fogalmam sincs mennyi, pis van, kaki már nincs 2 napja, de az máskor is így volt. Azelõtt 580 gramm anyatej volt a rekord.
Judy
Névtelen
 


Szia Judy,

Elõször is ne aggódj, én magam sem fejek, úgyis elég gyakran teszem cicire a gyerkõcöt, meg hát nálam is csak egy-két csepp jött ki 20 perc alatt, babóca mégis tudott utána rögtön szopni, na nem vmi. nagy mennyiséget, gondolom csak szomjas volt (utána megnyugodott és alukázott).
Ez a gyarapodás dolog meg teljesen rapszodikus nálunk is. Volt, hogy 2 hétig egy dekát sem hízottKép, pedig ugyanannyit megevett, mint máskor, utána lévõ két hétben meg 600g-otKép), így fejlõdik és kész, nem parázok már emiatt. (Bár könnyû ezt mondani, biztos megint izgulok majd a következõ ilyen hetek során.) Persze ez kínos volt, mikor dokinénhez mentünkKép (ez kész stressz) és elsõ reakciója az volt, hogy, anyuci, növelni kell a tápszer mennyiségét. De hová???? Nem fér belé több. Szóval ne parázz, egyszercsak megugrik. Nekem ez jutott eszembe, de biztos írnak még ezügyben sokan, amibõl persze én is, te is, mindenki, sokat tanulunk.

Puszi,
Zsuzsa
zsuzsa01
 
 


Kedves Zsuzsa, Menta, Pele és Judy!
Nagyon köszönöm a biztatást és a sok hasznos tanácsot. Ki is próbálom - ha minden igaz fél órán belülKépTényleg sok türelem kell hozzá, de nem is az én részemrõl, hanem kisfiam részérõl Kép Még a legvastagabb csövet használjuk, mert olyan mohón enne már az elsõ pillanattól kezdve (az éhségtõl ez teljesen független).
Volt olyan is, hogy a nagy rendezkedésben nem vettem észre, de a mellbimbóm már félrecsúszott és ügyesen csak a csövet szipókázta. Pont az hiányozna, hogy szívószálas evésre szokjon át a kiscsillagom Kép
Tus
Tus
 


Jaj, és még valami, bár csökkentés ügyben baromi kezdõ vagyok én is, de így éjjel van egy plussz szopink, szoptanít nélkül, simán lezajlik, gondolom a napi kevesebbet ilyenkor pótolja, s biztos van ennek vmi. magyarázata, de éjjel, s hajnalban mindig több a tejem, mint estére. Talán másoknál is, nem tudom, de mindenesetre éjjel bepótolja a nappali "lemaradást".

Puszi,
Zsuzsa
zsuzsa01
 
 


Judy! Ez nagyon ígéretesen hangzik! Kép
Van még pár kérdésem: mennyi idõs most a babád és hány gramm? Mennyi volt a legkevesebb súlya születés utána kórházban? Mennyi idõnként méritek? Besárgult-e annak idején, és hogy egyébként teljesen egézséges? Nincs lenõve a nyelve? Nincs túl kicsi álla? Nincs szájpenésze?

Ha ezekre a kérdésekre megnyugtató választ tudnál adni, akkor meg merném azt kockáztatni, hogy a nappali 35-45 grammokat simán elhagyhtnád és helyette is 1 óra múlva a cicit kínálnád fel. Azt gondolom, hogy ha egyébként egézséges a babád, akkor nem ezen a kis "nass"-mennyiségen múlik a gyarapodása. Esetleg az esti 75 grammot még egy darabig érdemes a fokozatosság kedvéért meghagyni, de azt is lehetne fokozatosan csökkenteni. Egyébként azt kell figyelni, hogy legyen napi 4-6 teli pisis pelusa. Tudod, olyan jó nehéz. Valóban van, hogy néha stagnál a súlyuk, ilyenkor gykran hosszra "gyúrnak" és jól megijesztik szegény mamákat. Kép

Zsuzsa! Bizony mindenkinek kevesebb a teje estére, viszont kalóriadúsabb is. A picik ilyenkor még ráadásul még nyûgösebbek is, de nem feltétlenül, azért mert éhesek, hanem inkább azért mert sok volt még nekik a sok napközbeni inger. Ilyenkor nagyon türelmesnk kell velük lenni és ilyenkor igénylik a legtöbb testkontaktust, ölelést. Nekem ezért is vált be a kendõ, mert nem szakadt le a karom a sok cipeléstõl.
Menta
menta
 
 


Kedves Menta!

Gergõ holnap lesz 16 hetes. A jól ismert "Már a kórházban rosszul indult a történet" a miénk. 2750 grammal született, 40 hétre, azt mondta a gyerekorvos, hogy az utolsó hetekben már nem érezte jól magát a pocimban, nem gyarapodott. (Én a málnalevélteára gyanakszom, bár ez nem biztos, de tény, hoyg nagyon könnyen született, legközelebb nem innám). Szóval alacsony volt a vércukorszintje, kapott teát és tápszert is. Kínlódás volt a szopi, 20-30 grammok. Hosszú órák alatt jött össze 60 gramm. Ráadásul igen ideges voltam, elsõ baba, szóval nem tudtam megnyugodni, sírás...Én úgy éreztem nem indul a tejem, soha nem volt kemény a cici. Az idegtõl enni se igen tudtam.
2650-el jöttünk haza, itt volt anyukám. Sajnos a 3 óránkénti 1 mellbõl való szoptatást mondta az anyu, a doki és a védõnõ is. Most már persze tudom, hogy hiba volt, fõleg ilyen pici babánál. Itt úszhatott el a dolog. Ja és hogy ne fejjek, mert a csecsemõ szopása az igaz inger. Szóval 3 hétig gyarapodott a baba, aztán 3 kg-nál megállt, sírós lett, fehér, no pisi. Próbáltam a sûrû szopit, 2 óránként éjjel nappal, evés-ivás, "pihenés", szopis tea...Sajnos nem lett eredménye, 24 óra alatt 380 grammot evett. Akkor kapta meg az elsõ tápit szoptanítból. a többit leírtam azt hiszem.
Picit sárgult csak be a kórházban, nem csináltak belõle próblémát. Hetente mérjük, eddig igen szépen gyarapodott, hiszen tegnap 6420gramvolt. Szájpenésze nem volt múlt héten nézték.
A lenõtt nyelv, kicsi áll hogyan állapítható meg? Én nem vettem észre és nem is mondták.
Délután volt 75 gramm tápi és este 100. Ezeket hagyjam meg?
Nagyon köszi a bíztatást és a segítséget!

Zsuzsa!
Neked is köszi!

Bocs ha hosszú voltam

Judy
Névtelen
 


Judy! Ez igen! Nagyon szép nagyra nõtt a te kicsi fiad! KépIgen! Hagyd meg a délutáni és esti tápit! A többi napközbenit, akkor próbáld úgy, ahogy mondtam, hogy 1 óra múlva megint csak cici. És figyeld a pisis pelusok számát, no meg Gergõ kedvét.
A délutánit és az estit, pedig csináld úgy, hogy elõször rárakod a sima cicire és hagyod, hogy annyit szopizzon úgy, amennyit csak bír. Aztán válts mellet, tehát mindenképp két "sima" cicivel kezdj. Ha van türelme a kisfiadnak, akkor mehetnétek tovább 3-4-5-6 cicire is, ami persze azt jelenti, hogy visszarakod az elõzõ cicre, aztán meginta másikra, ha már hallod, hogy nem nyel és kezd nyugtalan lenni. De nem kell megvárni, hogy ordítson, akkor inkább erõsítsd a melledre az egyébként elõre odakészített Szoptanítot. Én nagyon remélem, hogy ez be fog jönni és, hogy ezt a kettõt is ki tudod majd váltani idõvel a csak szopival. Mindig egyre kevesebb kell majd a tápiból, meglátod! Kép
Egyébként meg nagyon ügyes vagy és kitartó! Pedig tényleg nagyon nehéz lehetett a kezdet és sajnos neked is jutott a rossz tanácsokból. De szerintem nagyon jól csinálod, szerintem, menni fog!
Ui.: Azt gondolom, hogy ha túl kicsi lenne az álla, az neked is feltûnne, fõleg a gyerekdokinak és a lenõtt nyelv is, így valószínûleg nincsenek ezzel gondok!Kép
Puszi!
Menta
menta
 
 


Menta!

Köszönöm a tanácsokat és a biztatást, ami nagyon jól tud esni, mert olyan bizonytalan vagyok néha.
Holnaptól így próbáljuk, majd beszámolok az eredményekrõl.
Többieknek is kitartást.
Jó, hogy van ez a topicKép

Judy
Névtelen
 


Sziasztok!

Snoopy, oszi a valaszokat. A helyzet nem javul sajna, egyaltalan nem erdekli a cicim. Jot nevet, ha meglatja, megpockolgeti az ujjaval, ennyi. Seholsincs mar a regi, turelmetlen nyoszorgesKép
Fejesre en is gondoltam, dehat nagyon reg fejtem mar, akkor se inditotta mar be igazabol. De nekem sincs jobb otletem, megprobalkozom vele.
Pele, varandos elvileg nem vagyok, probalunk tenni elleneKép Sosnak most ereztem a tejem, viszont a mensim 2 hete volt, tehat most nem illene megint megjonnie /az elso idoszakban sem szokott kethetente megjonni, remelem/.
En is hallottam mar tobbfelol azt is, hogy menses utan allandoan mas iu a tej, es azt is, hogy csak a menses napjai alatt. Melyik lehet az igaz? Gondolom, ezt orvosilag meg lehet hatarozni.

-Afonya

ui: Valaki nemregiben 10 honapos babajaval ugyanezt a kalvariat jarta be, akkor magamban azt gondoltam, ennyire nem lehet drasztikus a nemszopi, ha ennyi ideig meg siman ment. Be kell latnom, van ilyenKép
afonya
 
 


szovegmagyarazatKép : oszi= koszi, es iu= izu

-Afonya
Névtelen
 


Sziasztok,

Nem teljesen idetartozik, csak egy rövid szösszenet erejéig.
Rossz tanácsokról jutott eszembe, családom hozzáállása a szoptatáshoz.
Nagymamám: Biztos nem elég tápláló a tejed, van ilyen, a mi utcánkban is lakott (régen) egy anya, akinél ez volt a probléma.
Anyukám: Ne csodálkozz, én se tudtalak szoptatni a harmadik hónaptól, mert teljesen elapadtam.
Párom: Nem kell azt a szoptatást annyira erõszakolni, más gyerek is felnõtt tápszeren.
És itt sajna, kifulladt a családom, összesen ennyien vagyunk.
Dokinéni: Anyuka, ha nem fejlõdik a gyerek rendesen, majd növeljük a tápszer mennyiségét.

Szóval, sokan csodabogárnak néznek a környezetemben, hogy minek szenvedek ennyit, s ha nincs ez a topik, talán magam is elhinném a sok sületlenséget.

Puszi,
Zsuzsa
zsuzsa01
 
 


Sziasztok!

SOS segítséget szeretnék kérni a barátnõm nevében. Vett Urtica Urens C5-öt, de nincs ráírva hogy mennyit kell beszedni. Ráadásul most nincs idõm az archívban utánakeresni. Lécí írjatok minél elõbb, mert szegénynek fogyóban van a teje nagyon, és várja tõlem a választ.

nagyon köszi

Brokkoli
brokkoli
 
 


ide is beirom, hatha benezel
en Zsanitol tudom:
"Ha C5-öt vesz, akkor 3x5 bogyót kell elszopogatni a nyelv alatt. Elötte-utána kb. fél óráig nem igyál-egyél, és 2 órán belül ne egyél mentolos dolgot (fogmosás!!). Én a C9-böl 2x3-t szedtem hajnalban és az esti etetés után, igy a fogmosást jól ki tudtam kerülni. "
Afonya
 

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?