Sziasztok lányok,
mivel érdekelt a dolog, írtam a Eg.Ü.Min.-ba egy levelet, és érdeklődtem a jelenlegi, és tervezett rendeletekről...
ezt a választ kaptam: (nagyon rendesek voltak)
"Tisztelt Hölgyem!
A szülés az 52/2006. (XII. 28.) EüM rendelet szerint a sürgős szükség körébe tartozó egészségügyi szolgáltatásnak minősül, ennek következtében – az általános szabályoktól eltérően – az ellátás beutaló nélküli igénybevétele esetén sem kell fizetni sem ún. részleges térítési díjat, sem vizitdíjat; akkor sem, ha a szülésre nem a területileg illetékes egészségügyi intézményben kerül sor.
Azonban 2007. január 1-jétől a biztosítottnak (a betegnek, ill. a szülő nőnek) részleges térítési díjként ki kell fizetnie az OEP-finanszírozás költségeinek 30%-át, de maximum 100 ezer forintot, ha az intézmény munkarendje szerinti orvostól eltérő orvost választ az ellátás elvégzésére.
Az intézmény munkarendjétől eltérő szülészorvos választása esetén fizetendő részleges térítési díj tehát az Egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozás összegéhez igazodik, vagyis a két legfontosabb alapesetben a következő:
Hüvelyi szülés: 25 493,- Ft (84 976,- Ft 30%-a).
Császármetszés: 53 028,- Ft (176 761,- Ft 30%-a).
A speciális esetekben fizetendő pontos összegről a konkrét körülmények ismeretében a kórház orvosa képes és köteles felvilágosítást adni.
A fenti általános szabályoktól eltérő, kivételes átmeneti szabályként azonban 2007. június 30-ig orvosválasztás esetén sem kell részleges térítési díjat fizetni akkor, ha a biztosított ugyanabban az intézményben, ugyanannál az orvosnál 2007. január 1-je előtt igénybe vett ellátáshoz kapcsolódó további ellátást kap. Tehát ha pl. a várandós nő annál a kórházi szakorvosnál kíván szülni, akihez ugyanabban a kórházban terhesgondozásra járt, akkor a munkarendtől függetlenül nem kell fizetnie a szülésért, feltéve hogy a gyermek 2007. június 30-áig világra jön.
Felhívom a figyelmét, hogy a Kormány május 02-ai döntése értelmében a fentiek szerinti orvosválasztás miatti 30%-os részleges térítési díj fizetésének kötelezettsége július 1-jétől sem vonatkozik a terhesgondozásra és a szülészeti ellátásra esetére. Az ezt tartalmazó törvénymódosítási javaslatot a Kormány az Országgyűlés elé terjesztette.
Tisztelettel:
Dr. Rádai Tamás
osztályvezető
Egészségügyi Minisztérium
Kommunikáció, Elemző és
Civil Kapcsolatok Osztálya"
akkor ezek szerint...nem kell ügyeletesnél szülni, és fizetni sem kell?
nem tudom jól értelmezem-e