Sziasztok!
Csak gyorsan, mert ki tudja, meddig alszik Simon.
Ma voltunk 3 hónapos oltáson, emg méricként is, most 36 dkg-t hízott egy hónap alatt, ami ugyan nem túl sok, de az előzőekkel együtt még így is 6180 g, ami viszont rendben van. Hosszt nem tudok, azt születése óta nem mérte senki, egy biztos, kinőtte az 56-osokat, a 62-esek még jók, de már a 68-asok sem nagyok.
Bcg oltás: nem mindenkinél látszik annyira egyértelműen és nem is mindenkinek gennyesedik és fakad ki. Nálunk Hannánál nagyon kétséges volt, hogy milyen (nem pirosodott, csak épphogy látszott a szúrás helye, most sem látszik neki, míg Nátánnak hegesedve gyógyult és van egy pukli), minket a helyi védőnő a területileg illetékes tüdőgondozóba küldött el egy olyan védőnőhöz, aki ebben illletékes (persze olyan időpontban kellett mennünk, amikor babákkal foglalkozik és külön helyre, nem a tüdőgondozottakhoz). Ő meg megállapította, hogy ugyan laikusnak (nekünk) nem sok látszik, de szerinte volt oltási reakció és beírta a kiskönyvébe is, nem kellett újraoltani.
Persela!
Én emlékszem rád (meg még a másik topikból is, hisz Márk majdnem egyidős Hannával).
Simon dec. 18-án született!
Miért viselt meg lelkileg a babavárás?
Niki!
Mindenképpen meg kell próbálni a kóstoltatást 6 hónapos korban, ugyannakkor nem kell meglepődni, ha esetleg még nem fogadja el. Akkor pár hétig lehet várni, aztán megint próbálkozni. Én nem hiszem, hogy az anytej nem fogja kielégíteni, hisz az első kóstolgatások idején gyakorlatilag minimális az a táplálék, amit így megeszik, akkor is a fő táplálék az anyatej (azért nem gondolnám, hogy pár kanál almapép kalóriadúsabb lenne, mint az anyatej).
És mint írtam, bőven előfordulhat, hogy nem fogadja el, Nátán 7,5 hónapos koráig nem volt hajlandó anyatejen kívül mást enni (minden próbálkozást szoros száj fogadta, be se lehetett tenni a szájába), Hanna meg 10 hónapos koráig. Igaz, Hannánál én is jóval kevésbé ösztönöztem, nem érdekelt, ha kimarad 1-2 hét a próbálkozások között, mert szoptatni lényegesen egyszerűbb, mint babahamit főzicskézni.
Ja, és ma mindeketten jó evők, szóval ez nem befolyásolja a későbbi szokásokat (Ezt azért írtam, mert szokták azt is mondani, hogy ha nincs elkezdve, nem eszik rendesen, akkor később se fog rendesen enni. Egyáltalán nincs velük gond, nem válogatósak.)
Antekirt!
Egyáltalán nem gond a szopitok. Én sem fejek és egy mellből szoptatok. Nálunk ez így egyenlőre elég. Ha látom, hogy még kell neki, akkor adom a másikat is.
Nálunk inkább épp az szokott a baja lenni, hogy túl sok, illetve nem is feltétlenül sok, csak nagyon erős a tejleadó reflexem (Cic
), és emiatt akkor sem könnyű nyelnie, ha nincs annyira tele, de ha picit több van, akkor nem bírja az iramot!
:D Ha ilyenkor elengedni, akkro több sugárban spriccel.
A fejés egyébként tényleg kevésbé hatékony, mint a szopztatás. A kézi fejéssnél présel az ember, a gépinél pedig szív (értem ez alatt a kézi fejőket is, amik nem elektromosak). A baba viszont présel és szív egyszerre. Ezért jó esetben a baba sokkal hatékonyabban ki tudja üríteni a mellet, ami ugye a tejtermelés alapja.
Elmenés: nálunk ebből még nem volt gond. Én előtte megszoptatom, és akkor a távol töltött időt kibírja (persez nem egész napra kell iskolába mennem, az más helyzet,de 2-3 órát simán). Úgyhogy én nem is szoktam itthon lefejt tejet hagyni.
Ha meg már több lenne az idő, mint amit kibír, akkkor ő is jön, és útközben ahol adódik, szopizunk (pl. nekem teljesen jó hely az autó is). Ma már ez sokkal megszokottabb, mint régebben (mikor Beni született, akkor még olyan nagy bababoltokban, mint pl. a Brendon sem volt szopishelyiség, próbafülkében szoptattam
:D).
Pelus: én még mindig próbálkozom.
:D Most éjszakára már Liberó 4-est kapott (nálunk van itthon alapból Hanna miatt, aki azt használja). Nappalra most Pampers megy, eddig az megfogta a kakit. Ha elfogy, akkor kap egy esélyt a Babylove.
Egyébként én azt megértem, ha a baba a súlyhatáron van, akor lehetnek balesetek, ilyen a többi gyerekimnél is volt (ebből tudtam, hogy méretet kell valószínű váltani), de az annyira nem, hogy még akkor, amikor bőven benne van, akkor okozzon gondot. Simon pelenkáival, amikor hazahoztuk a kórházból, akkor is gondjaim voltak, igaz a newbornt használtuk (2-5 kg), de ő még csak 3,5 kg volt.
És arra sem emlékszem, hogy korábban ennyi gondunk lett volna (aztán persze csak lehet, hogy vissza kellene olvasnom pár éves írásaimat
:D), pl. hogy egy éjszakát nem bír ki a pelus.