Új privát üzeneted érkezett!

Csatlakozom Diához!

Tényleg olyan jó olvasni, hogy most mindenki csupa pozitív élményekkel írt! Kép

Zsuzsa! Nekem is detto ugyanez volt anno! Egyszerûen akkor lett tényleg elég a tejem, vagyis akkor nyogodott meg Helena is, amikor végre elhittem, hogy valóban elég és én is nyugodt voltam. Szerintem is hihetetlen! Kép
Menta
menta
 
 


Szia Iboly!

Nekem is van egy hasonló kérdésem, mint Pocoknak, csak nekem narancslével! Ha megiszom egy litert egy nap (persze mellette még ásványvizet és sok õszilét is) savanyúbb lesz a tejcim?

Betti

Kép

Betti
fodbetti
 
 


Sziasztok,

Jaj, lányok, valamit elrontottam. Reggel 3.15-töl egyfolytában megy a bömbi. Igaz, egész nap cicin csüngött, hol szívta, hol csak mérgesen rángatta. Azt hittem, hogy mégiscsak kevés a tejci, de a tápiból sem evett egy falást sem. Büfizni büfiztettem, jött is néha, most mégis egy görcs a gyerkõc, pukik jönnek-mennek. Holott, 6-án lesz 3 hónapos, tehát elvileg múlnia kéne a hasfájásnak, nálunk mégis most lendülnénk bele? Mit tegyek? Espumisan semmi... Ha sétálok vele, s közben énekelek oksi a dolog, de hát már a karom leszakad, ebéd még semmi, Zsombi szegény meg láthatóan nagyon szenved.

Köszi,
Zsuzsa
zsuzsa01
 
 

 
 

Zsuzsi!
Könnyen beszélek ugyan de: !!!NYUGI!!!
Egészen biztosan semmit nem csinálsz rosszul!!!!
Ebbõl a bömbi-szopi-cicirángatás dologból arra tippelek, hogy a fogcsírák kezdtek mocorogni.
A pukik a sírás közben lenyelt rengeteg levegõtõl is lehetnek.
Ez esetben az ínymasszírozás, rágóka hoz enyhülést.
De biztos jönnek még mások is, még jobb, és szakszerûbb ötletekkel.
Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts
 
 


Sziasztok!

Katkamanó, nagyon édes Emese,Kép szóval már ásványvizet is iszik?!

Tettem fel én is Zsófiról mosolygós!! képet. ( amúgy kék a szeme, nem piros )

pusz

Brokkoli
brokkoli
 
 


Hol lehet szoptanitot venni?

koszi
Kakukkfu
kakukkfu
 
 


Sziasztok,
Kakukkfû,

Ha Pesten laksz, a Dorozsmai utcai pro-mama boltban lehet kapni, Medela SNS néven, de vigyázz, nehogy úgy járj, amit most vázolok.

Lányok,
Lehet, hogy tényleg a foga macerázik, de én most nagyon kitoltam magammal. Az egész délelõtti mûsor végén már üres volt a cicim, így sajnos bevetettem a szoptanítot. 100-at evett belõle, májd békésen elaludt 2-kor. Azóta persze a cicijeim szétdurrannak, folyik belõlük csak a szoptatás gondolatára is a tejcsi, viszont nincs szívem felébreszteni. Félek, ha most fejek belõlük, mire felébred, mondjuk egy fél óra múlva, akkor már nem lesz mit adni, csak az SNS-t, melybõl könnyebben, gyorsabban jön a cucc, nem kell hadakozni, attól tartok, hogy nagyon "megszokja". Ilyenkor mi a teendõ?
Többször tapasztaltam már, hogy délelõtt eszi meg a napi adag nagy részét, (már a rosszemlékû cumisüvegek idején is így tett), ilyenkor kevés a cici, délután pedig szétdurran. Hogyan szoktathatnám át arra, hogy "rendesen" egyen?

Köszi,
Zsuzsa
zsuzsa01
 
 


Brokkoli!

Koszi a dicseretet, Emese neveben is. Meg nem iszik csak forralt csapvizet, ugyhogy az csak az ellenseg megtevesztese...

Zsuzsa!

Szerintem sem csinaltal semmit rosszul. Mi most vagyunk 9 honaposak, es a hasfajast meg mindig nem nottuk ki.Igaz, mar nem olyan mint regebben, de ha rator Emesere, van visitas. Az orvos mindig nyugtatgat...Egyebkent nekunk a Gripe Water jott be meg a legjobban. (kiskoraban a torna is, labkorzes, nyujtogatas, meg ilyenek...)Bar a ferjem szerint mostmar a Gripe Water csak olyan megnyugtatas fele neki.

Egyebkent, mint mar te is rajottel nem csak az ehseg miatt sirt. Valoszinu, hogy inkabb mas baja volt, meg altalanos nyugtalansag. Nekem olyankor bevalik az, hogy odahuzom magamhoz, mintha ciciznenk, aztan mikor egy picit evett, akkor lassan elveszem tole, ilyenkor Emese beveszi az ujjat es azt szopizza. Egyebkent tenyleg vannak ilyen napok, amikor mindig enni (vagy inkabb cicit) akarnak. Ezeket at kell veszelni. Fentebb olvastam, hogy a jobbb cicid lustabb, es emiatt Zsombi ideges. Szerintem csak ugy tudod jobban osztokelni a cicidet, ha mindig etetsz abbol is. Kezdjetek azzal, amibol konnyebben jon a tejci, aztan egy gyors csere, amikor mar nem olyan ehes, de a cicinek jot tesz az "elmeny". Rovid idon belul meg kell lennie a hatasnak...Na mostmar nem farasztalak a hulyesegeimmel!

Kati
katkamano
 
 


Sziasztok!

Ujabb kerdesKép Neha ugye bimbovedovel szoptatok a bal cicibol, amikor megint fajdogal, hogy kisse megnyugodjon. MI lehet annak az oka, hogy bimbovedovel tok nyugisan szopizik, es a jobb cicibol is, mig ha csupasz bal cici van, akkor megy a nyuglodes, rangatozas, hiszti. En eztet nem igazan ertem, hiszen bimbovedovel meg nehezebben jon ki a tejcsi ha jol tudom. Igazabol lehet nincs is osszefugges, csak minidg igy jon ki a lepes? De ma is fel ora szenvedes utan atraktam a jobb cicire, es mint a kisangyal, nyugodtan kiszivta a kivant mennyiseget. Van oteletetk, mi miatt lehet ez?

orsoly
orsoly
 


Hát ezt ki érti?
Hajnal 2-ig aludt a lelkem (délután 3-tól), kiszippantotta a cicimet, majd aludt tovább nyugiban. 6-kor újra szopott, kicsit macerásabban ugyan, de újra elaludt, s most is alszik nyugodtan. Azt hiszem, hajlok a fogacskák felé, mivel igen folyik a nyála, s az öklét nem szopizza, hanem rágcsálja. Nekem a bimbóimat is a két inye közé fogta, s tépte ezerrel. Úgyis készülök a Cora-ba (baba-mama hetek), veszek egy hûthetõ rágókát.
Hova tesztek képeket? Szívesen megnézném, s én is tennék fel.
Orsi,
Majd a már többet tapasztaltak, hozzáértõk is adnak választ, de nekem az az ötletem, hogy nagyon nagy lökettel érkezik szájacskájába a tejci, s nem képes olyan nagyokat nyeldesni, míg másik oldalon a bimbóvédõ miatt eleve lassabban jön.

Puszi,
Zsuzsa
zsuzsa01
 
 


Pocok
Én ugyan nem Iboly vagyok Kép, csak azért írok, mert én is pont ezt éreztem a kálciummal. Így elõször elkezdtem a Sandozt, de nem ízlett, s most a Béres Ca tablettát szedem, ezt csak simán lenyelem, s azóta megszûntek a tünetek (2-õt eszem naponta).
bringa
bringa
 
 


Sziasztok!
Tapasztalt anyukáktól és szopi-specialistáktól szeretnék kérdezni egy olyan dologt, amirõl eddig még nem olvastam itt a neten, de szerintem nem csak engem érint.Szóval kisfiam 12 hetes, és már születése óta kb.2 hetente van pár nap, amikor egyszerûen szó szerint elmegy a tejem.Eleinte gondoltam mindenre, mindent kipróbáltam már, igény szerint szoptatok,pihenek rendesen stb.,de nem ez a probléma.Legutóbb január elején jelentkezett ez a tünet, majd tegnap ismét.Mivel kisfiam egyre nagyobb, egyre nehezebben viseli ezeket a tejcimentes napokat, ilyenkor szinte egész nap szoptatok, de mivel pont egy fejlõdési ugrás közepén is vagyunk, ez a mostani eléggé megvisel mindkettõnket.A szülés óta nem menstruálok, de szerintem ezzel van kapcsolatban ez a dolog, mivel már másra nem tudok gondolni.Tudom, hogy ilyenkor a sûrû szopi a megoldás, de a kisfiam éhes, és sírva kiköpi az üres cicit.Szerencsére van a mélyhûtõben tejecske, gondoltam az ínségesebb idõkre, sajnos ma már muszáj volt adnom neki.Kérdésem az lenne, hogy közületek volt vki, akinek hasonló problémája volt?Nagyon rossz érzés, hogy annyira szeretném szoptatni a kisbabámat, de mindig visszatér ez a 3-4 nap, amikor nincs tejcim.Valószínûleg most is vissza fog térni a tejcsike,de ezek a napok nagyon kikészítenek minket.Úgy érzem nem én vagyok a hibás, biztosan a hormonok zavarnak be ilyenkor, a környezetemben lévõ kismamák nem tapasztaltak hasonlót de szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki ilyen gondokkal küzd.
Elõre is köszönöm válaszaitokat.

Pele, Kriszi megint keveset gyarapodott, viszont 1 hónap alatt nõtt 8 cm-t, lehet, hogy most hosszra nõtt, szerinted ez lehetséges?
Üdv
vivien
 
 


Kedves Vivien,
igen van ilyen, és jó hogy rákérdeztél. A menstruációd ugyan nem jön meg, a szervezeted vhogy így reagál. Már nem emlékszem, hogy ki, (talán BMÁrti volt), uezt produkálta. A megoldás lehet a fagyasztott anyatejbõl adj pótlást, lehetõleg pohárból, kiskanállal, a gyakori szopik maradjanka meg. Épp a Kismama olvasói levelei között volt ma egy levél, délután azt olvastam el. Nem vagy egyedül, másoknál is elõfordul.Kép
A hosszra: igen lehetséges, bár elég soknak tûnik a 8 centi, nem lepne meg, ha a következõ mérésnél a kicsid "összemenne" vagy 2 centit. Akkor fog ám nézni a védõnõ!Kép

Pocok,
a vitamin pótlás nagyon fontos, mert mivel a gyengébbet támogatja a természet, tõled elvonja az anyatejbe, és a maradék a tied. Szóval nem árt sem a multivitamin, sem a kalcium. (terhesvitamint sokx szoktak ilyenkor ajánlani, ha maradt az elszendi...)

Ágci

Kép
Ágci
 
 


Még vmi:
mindenkit akit érdekel, a februári Kismama újság fõ cikke, a gyarapodással kapcs. Van egy táblázat benne, amiben végre az anyatejjel táplált babákat nézték (6 hóig csak szopi), és számítottak értékeket. Ezt 2000-ben csinálták, követéses rendszerrel. Érdemes a cikket és a táblázatot is megnézni! A neten még nincs fenn, de gondolom egy pár nap múlva frissítik.
Ágci
Ágci
 


Sziasztok!

Nekem pont ez a próblémám mint Ágcinak. Én is ma szerettem volna tanácsot kérni tõletek, hogy mit csináljak de az én mazsolám még csak 5hetes és tejem sincs fagyasztva ilyenkor mit csináljak kérlek segítsetek nekem...

Elõre is köszönöm.
Pusz
Andy
andy78
 
 


Andy,
egy kicsit bõvebben írd le a problémát! Mi pontosan a baj? Nem akar szopizni a baba? Pótlást kellne adni? Nincs elég anyatej? stb.
Ágci

u.i. a táblázatos dolgot nem jól írtam le, bocsi, de a lényeg, hogy ez egy elég jó és modern táblázat.

Kép
Ágci
 
 


Zsuzsi!
Nem tudom, kivitelezhetõ-e, de elvileg azzal, hogy mélyebbre helyezed a tartályt, tudod nehezíteni a szoptanítból evést.
Itt találsz egy cikkett nem egészen errõl, ahol érthetõbben el van magyarázva.
Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts
 
 


Szia Andy!

Lehet, hogy hulyeseget mondok, de nekem az hatott, hogy poziciot valtottam.

Probald meg, hogy folulrol adod a melled. Ez nagyon bejon.
Vagy negykezlab, vagy beteszed a kisagyba es fole hajolsz.
En mindig fekve szoptattam, es az utobbi idoben allandoan tepkedte magat, meg a mellem, mintha nem lenne semmi benne, vagy nem tudom mert.

Aztan egy kicsit felkonyokoltem, es tartottam a fejet, es igy egesz jol megy. Erzem, hogy jobban is kiszivja. (sajnos nagyon kenyelmetlen.)
Epp csak egy kicsit folotte vagyok.
talan probald ki,

puszi
Kakukkfu
kakukkfu
 
 


sziasztok!

A próblémám az, hogy 3napja nem akarja elfogadni a cicit hisztizik rángatja magát stb.. Próbáltam más pozíciót is de ugyanaz a reakció. Ezért kiprobáltam, hogy lefejtem és akkor kellett rádöbbenem, hogy a két mellembõl csak 80grammot tudok lefejni 1óra szívás után. Eddig nem volt semmi baj mert több tejem volt egy cicibõl 90gramokat evett. Ez a próblémám 3napja van és rendessen eszem és iszom a sok folyadékot is. Próbáltam azt is, hogy váltottam cicit de nem kellett neki, mert hogy nem jön belõle semmi.
Kérlek segítsetek mitévõ legyek.
Ja és többször mellre raktam, de nem kell neki, így kénytelen voltam azt odaadni neki amit lefejtem, és igy megissza és nem éhezik.

Kakukkfu: Ti, hogy vagytok mennyit eszik a kicsi egy evésre. Láttam írtad, hogy veszel szoptanítot, fogsz venni? Mennyit nõt már a kicsi írjál magatokról többet, ha ide nem akarsz akkor írj az emailemre. andy@safeside.hu Ide írj létszi.

Pusz
Andy

Elõre is köszi a segítséget.
andy78
 
 


Andy!

Irtam neked, puszi
Kakukk
kakukkfu
 
 


Kakukkfu!

Válasz ment!
Andy
andy78
 
 


Sziasztok,

Borcsa, Köszi a leveled, olvastam. Egyébként a februári Kismama a szoptanítról is ír.
Lányok,
akinél kiderül, hogy sajna hozzátáplálásra van szükség, szerintem mindenképpen vegyen szoptanítot.
Nálunk, 5 nap alatt kialakult a cumizavar, minek következtében a cicit már nem is volt hajlandó elfogadni Zsombika. Sõt, hülyén hangzik, mert elképzelhetetlennek tûnik, de még a régebben lefagyasztott anyatejet sem volt hajlandó cumisüvegbõl megenni. Hát, mit ne mondjak, volt egy-nehány sírós napom. A cicikbõl már csak napi 150-et fejtem(3 nap se kellett hozzá). A szoptaníttal egy hét alatt elértem, hogy napi kb. 100-150 ml pótlásra van szükség, de azt hiszem, ha nem veszem meg a szoptanítot, már rég feladtam volna!!!!!
Egyébként 3 féle vastagságú csõvel kapható, én fokozatosan tértem át a legvéknyabb csõre, ebbõl már elég macerás kiszippantani a pótlást, ezáltal a cicim is csutkára kiszippantja.

Sok puszi, és ami a legfontosabb, mindenkinek sok kitartást.... Sajna, szükség van rá!!!

Puszi,
Zsuzsa
zsuzsa01
 
 


Sziasztok!
Ágci, köszi a választ, megnyugodtam, hogy nem csak én küzdök ilyen gondokkalKépAmúgy ma már több a tejci, úgyhogy most szerencsére 2 nap alatt rendbejöttünkKép
Most más problémával fordulok hozzátok, mi már csak ilyen problémásak vagyunkKépSzóval kisfiam 12 hetes, és kb.2 hete néha szopi közben rángatja magát, van, hogy csak szív egyet, és máris sírni kezd, nem tudom mi lehet.Ma ez annyira durva volt, hogy 1 órán keresztül sírt, ilyen még nem volt, ha csak meglátta a cicit, sírni kezdett.megnéztem a száját belül, és mintha az alsó fogai jönnének.Szerintetek lehetséges, hogy ilyen korán fogzik?
Vagy mástól is lehet ez a "nem akarok szopizni" dolog?
Válaszaitokat elõre is köszönöm.
üdv
vivien
 
 


Sziasztok!
Kislányom hat hónapos lesz ,három hónapos korában nála
is volt egy olyan idõszak ,hogy szopi közben sírt.
Ez körübelül egy hónapig tartott,azóta is gondolkodtam
ezen szerintem sokszor nem jött olyan gyorsan a tejcsi ahogy szerette volna , és ezért sírt.Ekkor ált be nálunk a
keres-kínálat,és már nem feszült a mellem se olyan nagyon.
Végülis nem pótoltam be semmivel, mert úgy éreztem hogy a tejcsinek elég kell lennie, aztán hirtelen helyre állt a
béke.
Remélem tudtam segiteni.
Üdv:Kata
jázmin
 
 


[url=http://www.babaszoba.hu/topics?id=15" TARGET="_top]http://www.babaszoba.hu/topics?id=15[/url]
Névtelen
 


Sziasztok!
Kata, én nem hiszem, hogy ez a gond nálunk, mivel a kereslet-kínálat már régebben beállt nálunk(szerintem).Eddig csak kb. napi egy szopinál volt hiszti, ma viszont már szinte az összes szopinál az megy, hogy szív egyet-kettõt és sírás.Olyan is van, hogy beindul a reflex, érzem, hogy jön a tejci, mégis sír.Ilyenkor úgy sír, mint akinek fáj vmilye, folyik a könnye is, és semmi nem nyugtatja meg.Hiába rakom át másik cicire, más pozícióban, nem segít.Már kezdek rettegni a szopiktól,olyan nehézkesen megy.A szopik között amúgy jókedvû, tehát más változást nem veszek rajta észre.Ma megnéztem alul az ínyét, és mintha kicsit feszesebb lenne elöl, de 3 hónaposan nem korai még a fogzás?
Köszönöm válaszaitokat.
Üdv
vivien
 
 


Szia Vivi,

Mi is majdnem veletek egy idõsek vagyunk Kép, november 6-án születtünk, s nálunk is jelentkeznek az általad írt tünetek, tehát valszeg nem korai ez a fogzás, illetve a fogcsírák már mocoroghatnak az íny alatt. Nem tapasztaltad, hogy nyálzik a manókád? Nálunk bevált a hûthetõ rágóka, talán próbáld ki.

Puszi,
Zsuzsa
zsuzsa01
 
 


Sziasztok!

Na ezt figyeljétek! A párom 74 éves keresztanyjának a következõ reakciója volt, amikor megtudta, hogy a másfél éves kislányom még mindig szopik: szerinte ilyenkor már azért nem szabad szoptatni, mert a gyerek "tüdõrõl szív" és fájni fog a hátam, késõbb pedig tüdõbeteg leszek. Ezen kívül a tej minõsége már nem jó, azaz romlott. Ezt azzal támasztotta alá, hogy a tehénnél is úgy van, hogy minél tovább szoptatja a borjút, annál gyengébb lesz a fiatal állat...
És még milyen hosszú idõ fog eltelni, hogy az ilyen és ehhez hasonló legendák letûnjenek!
Hát ennyi.
További kellemes társalgást!
Zsemianya
Névtelen
 


Zsemianya!
Nem tudtam , most sírjak vagy nevessek. Iszonyú, hogy vala is hittek ebben.
sasha

Kép
sasha
 
 


Sziasztok!

Vivien!
Nagyon együttérzek Veled, Dani fiam ugyanezt produkálta 10 hetesen. Utólag jöttem rá, hogy akkor jött meg az "akarata". Addig ha kínáltam szopizott, talán többet is, mint akart volna, akkortól viszont õ akarta eldönteni, hogy mikor és mennyit. Azt írod, hogy egyébként jó kedvû, ha a pelusok is rendben vannak, akkor biztos nem éhezik. Miután én elfogadtam (nem volt könnyû), hogy tudja õ, mikor és mennyi kell neki, nem kínálgattam állandóan, csak ha kért. Most 10 hónapos, és még mindig csak szopizik (én meg lassan már emiatt aggódom Kép). Nem túl nagy étkû, ennek ellenére rendesen hízik, hatalmas baba...

Andy!
A 80 g egyáltalán nem kevés... Most vizsgáztam, ezért fejni voltam kénytelen. 5-kor evett a fiam, 8.30-kor fejtem, két mellbõl 100!!! g-ot. És Dani már 10 hónapos, de csak anyatejen él!!! Neked is csak azt tudom írni, mint Viviennek, nem lehet, hogy nem éhes? Én nagyon is hajlamos voltam túletetni a gyerkõcöt, aztán 10 hetesen megelégelte ezt... Pelusok rendben vannak? Egyébként hogy vieslkedik a babád?

Pele, Menta! Úgy emlékszem, Ti jártok ligás találkozókra (lehet, hogy mások is persze, de mintha Ti írtátok volna). Érdekelne, hogy bárki mehet-e, vagy csak "tagok"? 10 hónapos babával érdemes elmenni? Csak szopiról szokott szó lenni, vagy más témák is felmerülnek? Szívesen elmennék egyszer - most hogy felköltöztünk Pestre.

Anita
anita9
 
 


Vivien!
Andy!

Teljesen egyetertek Anitaval, nalunk is ez volt...egyszeruen nem akart enni, es mar nem tudtam "csak ugy" megetetni. En olyankor vegul kivartam, ha ehes volt, rendesen evett, nem volt siras, fejrangatas. Lehet, hogy nalatok is ez van??? Ha eleg pelus van, es a kedve is OK, akkor nem keves a tejcid! Emlekszem, hogy sokszor teljesen ketsegbeesetten ultem az agyon, sirtam es azt hajtogattam, hogy nem ertem, nem ertem miert csinalja. Teljesen el voltam keseredve, de nem adtam neki sem fagyasztott tejet, sem tapszert, mondjuk neha csak percek valasztottak el...A masik pedig, nem mervado, hogy kezzel mennyit fejsz ki. Emlekszem egyszer amikor kisebesedett a mellbimbom, es inkabb fejtem, masfel ora alatt csak 150-et tudtam kifejni...pedig akkor meg sokkal jobban feszult a cicim mint most, jo, lehet, hogy van aki ugyesebben csinalja, de a kis manok a legugyesebbek. Raadasul harom honapos korban mar siman keszulodhetnek a fogak, es lehet, hogy majd csak ket honap mulva bujnak ki. Ugyhogy fel a fejjel! At fogjatok ezt az idoszakot is veszelni.

Kati
katkamano
 
 


Sziasztok,

Lányok, segítsetek lécci. Én már csak egy ilyen sokat görssölõ mutter vagyok. Igaz, 10 és 9 évvel ezelõtt nem voltam sikeres a szoptatással, és most, amikor egyetlen nem védekezõs éjszaka miatt (tavaly Valentin-nap, talán a virág olcsóbb megoldás lett volna) teherbe estem, a világ legboldogabb kismamája lettem. Mintha hiányoztak volna a régi szép idõk, nagyon vártam, hogy kibújjon az én kis manóm. S már a terhesség alatt elhatároztam, hogy amíg csak lehet, szoptatni fogok. Ennek sikerülnie kellKép!!!!!!!!
Aztán, aki követi a leveleimet, láthatja, hogy nem egyszerû eset vagyok.
Szóval, ma éjjel és a reggeli szoptatásnál tapasztaltam (elég rövid ideig tartott, a szokásos 40-60 perchez képest) gyerkõcöm el-elengedte a cicimet (szoptanít nélkül) és csak visított, hát gyorsan felcsatoltam a szoptanítot, de semmi. Gyerkõcöm mégis tátogott, ráharapott, majd kiköpte, a kezét viszont ezerrel rágcsálja és (most van itt az ideje)rácsodálkozik a világra.
Ujjamat is ha elkapja, rögtön viszi a szájához.
Szerintetek, ugye, ha kajcsi után bukik, elég sokat, nem lehet éhes. Betegnek nem látom, éber gyerkõc.
Két dolog aggaszt mégis. Az egyik, lehet, hogy a fogzást jelzi? A nyála nagyon csípõs lett, szóval ahogy csöpög a kezemre, szinte marja a bõrömet. Ti tapasztaltatok ilyet? Vagy mi ez?
A másik, hogy a Kismamás táblázat szerint éppen az alsó határ. 3440-el született, most 13 hetes, és 5100g. Szóval szerintetek én állandóan éheztetem, vagy õ csak ilyen.

Köszi,
Zsuzsa
zsuzsa01
 


Sziasztok!
Megnyugodtam, hogy nem csak én küzdök ilyen gondokkal!Azt is észrevettem, hogy pár napja a jobb cicimet elõnyben részesíti, pedig a balban is van egy csomó tejci, de egyszerûen szopi közben sírni kezd, és csak akkor nyugszik meg, ha átrakom a másik cicire.Pedig a balban még simán van tejci.2 hete ugyanezt csinálta, csak akkor a bal cici volt a favorit.Ki érti ezt?Remélem kinõvi idõvel, mert ez így tényleg elég gáz, gondoltam veszek neki vmi kencét az ínyére, hátha a foga fáj, de ha nem az, akkor meg felesleges.Igen, nyálzik is a lelkem, folyton szopja az ujját.Próbáltam a rágókát, azzal az a baj, hogy bármit rakok ma szájába, folyton szopna, és a nyelve és a felsõ szájpadlása közé veszi.Próbálom neki maszírozni, amúgy érzem, hogy az alsó két fogacskájánál feszül az ínye.Amikor éhes, akkor nem rángatózik, akkor csak nem szívja ki rendesen egyik cicit, és addig hisztizik, amíg át nem rakom a másikra.Bevallom én mérem, hogy mennyit eszik, mivel volt gondunk a súlygyarapodással, és megnyugtat, ha látom mennyit eszik.Amikor kiderült, hogy keveset hízik a doki már írta is a tápszert, pedig tejcim van, és most már látom, hogy eszik is rendesen, csak nem hízik úgy,ahogy kellene.Illetve hízik kb.100g-ot hetente, a védõnõ szerint ez kevés, de itt a neten azt írták a szakik, hogy ez elég,amúgy nem tûnik soványnak.Én is vékony voltam gyerekkoromban, de a védõnõt ez nem érdekli,szerinte 200-250g-ot kellene híznia hetente.Most 6 kiló 12 hetesen, igaz, hogy 4 kilóval született,de 64 cm a hossza, úgyhogy szerintem inkább hosszra nõ.Szóval én méricskélek, amúgy észrevettem, hogy akaratosabb, úgy tud hisztizni, ha vmi nem úgy történik, ahogy õ szeretné.Tegnap du. pl. hiába raktam cicire nem evett 6 órán keresztül, ha látta, hogy leülünk a szopi-fotelba már hisztizett.A pelusok száma megvan, méréseim alapján napi kb.800ml-t eszik, ezt is a védõnõ és a doki miatt írom, nehogy tápszerrel tömjék szegényt.
Remélem, hogy ez tényleg csak egy átmeneti idõszak,elmúlik idõvel?
Üdv
vivien
 
 


Szia Zsuzsa!
Látom neketek is a gyarapodással van problémátok, nálunk ugyanez volt,a doki egybõl tápszert írt, pedig az én kisfiam is eszik eleget.Szerintem szólna, ha éhes lenne, a többi tünet nálunk is fellépett.Amúgy Kriszi nagyon keveset alszik, napi 9-10 órát, a többi idõben jár keze-lába, szóval szerintem "lemozogja" a kaját.Úgyhogy én beletörõdtem, hogy Kriszi ne úgy hízik, mint az átlagos babák.
Üdv
vivien
 
 


Jaj,
ne haragudjatok, de a lényeget nem írtam. Abban az egy hétben, amíg tápszert kapott, 300g-ot hízott egy hét alatt
Kép, tejcitõl pedig kb. 100-150g hetente. Ez természetes? Vagy aggódnom kell?

Köszi,
Zsuzsa
zsuzsa01
 


Szasztok!

Lányok, lányok!
Nem beszéltünk már soxor róla, hogy a hízás egy borzasztóan tág határok között mozgó valami?
Ha a gyermekcse nem éhezik vagy rosszkedvû, elegendõ pisis-kakis pelust gyárt, fejlõdik, akkor miért kell egyáltalán a mérleg közelébe menni?
Akár a napi tejcsimennyiség mérése, akár a méreckedés leginkább arra jó, hogy aggódjatok. Pláne a doktorok, védõnõk nem kis részének pedig arra, hogy rémítgessenek és tápszerreceptet dugdossanak a zsebetekbe.
Nem mondom, hogy ez a követendõ példa, de mi hatásosan visszautasítottunk minden arra irányuló kísérletet, hogy babamérlegünk legyen itthon. Védõnõhöz pedig nem mentünk havonta többször, csak egyszer. Próbáljon meg rossz irányba beleszólni a baba táplálásába, ha én nem akarom! Kép
A doktornak is meg lehet mondani, hogy én úgy tapasztaltam, hogy a gyerekem jól van, így, ahogy van. Nem szeretném, ha többet hízna, mint amit magától és a tejemtõl hízik. Akinek van elég teje, és most úgy tûnik nekem, hogy mindenki ebbe a biztató kategóriába tartozik, annak azt azért találta ki a természet, hogy a gyermeke azt egye és ne pótszert. No nem?
Nem volt még egészséges gyerek, aki egy készséges tejjel rendelkezõ anyuka mellett éhenhalt volna. Tényleg!
Ez még akkor is igaz, ha az anyuka néha el van keseredve, mert a csöpp esetleg kétségbeesetten ordít valami általunk nem ismert okból.
Ha semmilyen praktika nem jön be és éppen elveszetten a tea, tápszer, egyéb pótlás után nyúlnátok, akkor gondoljatok arra, hogy el fog múlni. Minden ilyet át lehet vészelni, még ha õszültök is közben. Jelszó: Take it easy!
Minden anyuka, akinek a gyermeke túl van a szopin tud nektek ilyen napokról, hetekrõl mesélni, amikor a baba folyvást ordított. De elmúlik, mint a rossz idõ, higgyétek el!

Snoopy
snoopy
 


Vivi, Zsuzsi!
Had poénkodjam el egy kicsit: minden védõnõnek 165 cm magasnak és 56 kg súlyúnak kell lenni! KépKép Amelyik másmekkora azt nyújtjuk, daraboljuk, fogyasztjuk, hízlaljuk szükség szerint! KépKép Ez azért elég vadul hangozna nem? Szemben a szakszemélyzet állításával, nem kötelezõ minden babának egyformán hízni! A babáitok igazi egyéniségek, nem? Miért csinálnák úgy a dolgokat mint a statisztikai átlag?
KépKépNYUGIKépKépNYUGIKépKépNYUGIKépKépNYUGIKépKépNYUGIKépKépNYUGIKépKép
Mindent ügyesen és jól csináltok, csak így tovább!!!

Andy!
Érzed a tejleadó reflexet? Megindul a tej? Mert ha nem, ez szimplán türelmetlenség is lehet. Ilyenkor csak az segít, ha te megõrzöd a nyugalmad (tudom-tudom, könnyû ilyet mondani), és esetleg kézzel segítessz, hogy pár addig is jobban jöjjön a tejcsi. Ha 80 ml-t le tudsz fejni, a tejecske biztos nem kevés!
Ha félreértettem a problémád, írj még! És elõbb-utóbb nálam tapasztaltabb tanácsadók is ideérnek.
KépKépNYUGIKépKépNYUGIKépKépNYUGIKépKépNYUGIKépKépNYUGIKépKépNYUGIKépKépNYUGIKépKép
Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts
 
 


Sziasztok!

Köszi a segítséget. Igen érzem, hogy megindul a tej van hogy nagyon is sok jön ki egyszere és a gyerek csak nyeli és nyeli, de utána negyedóra és kiköpi mérés szerint csak 40grammot evett utána próbálom fejni és nem jön belõle semmi. A gyerek 1óra múlva sír, hogy éhes szerintem mert eszi a kezét jön a másik cici ugyanezz a helyzet mind az elöbb. Ez kb 4napja van igy elötte már õrültem mert volt olyan nap, hogy 100grammokat tudott enni a cicibõl. És a másikból is lefejtem még 100grammot. Visszont nem tuom miért tegnap volt ilyen elöször, hogy a vacsit a büfizésnél az összesett kihányta. És akkor nyugodt arcal elaludt, mi ennek az oka túl etettem a gyereket? Erre létszi válaszoljatok fontos, hogy megtudjam miért hányhatott és miért volt utána megnyugodva és szépen el is aludt.

Na most csak ennyi
Sziasztok
Andy
andy78
 
 


Vivien, Zsuzsa!
Hát az, hogy elmúlik-e egy érdekes kérdés. Nálunk pl. elmúltak a hisztik a szopik kapcsán, de csak amikor beláttam végre, hogy tudja õ, hogy mikor és mennyit akar szopizni (volt már vagy 4-5 hónapos). Addig pedig nap, mint nap azon paráztam, hogy éhen fog-e halni a gyerkõc. Naponta, késõbb hetente mértem a súlyát, kétóránként megkínáltam (amire sírás vagy értetlenkedés volt a válasz, mivel nem volt éhes), közben pedig úgy nézett ki a gyerek, mintha legalább 10 hónapos lenne... De hát, ha hiányzik az önbizalom, meg a közvetlen példa, akkor könnyen meghülyülünk, mi Anyukák. Nálunk ráadásul elég drasztikus volt a dolog, mert egyik napról a másikra (értsd tényleg szó szerint!!!) tért át Dani a "két óránként szopizok egy órát" -ról, a "négy óránként kérek csak, és 10 perc alatt végzek"-re. Képzelhetitek! Aztán 5 hónaposan elköltöztünk, visszaadtam a mérleget, az új védõnõnk laza, és szopipárti, úgyhogy azóta sokkal jobb. Én nem izgulok, Dani meg lelkesen szopizik. Igaz kb. 3 perc alatt végez (oh azok a végeláthatatlan szopik, amikor egy csomó, rég elfekvõ könyvet elolvastam...), és napközben minden izgisebb, mint az evés.
Egyébként a napi 800 ml szerintem elég, az én számításaim alapján Dani még most sem eszik ennél többet, sõt! Pedig õ már 10 hónapos, és nem fújja el az elsõ szellõ, az biztos.

Bocs, hogy ilyen hosszú lettem, de remélem, hogy kicsit meg tudtalak nyugtatni Benneteket! Ahogy Pele szokta írni: bízzatok a babátokban! Ha a pelusok rendben vannak, és egyébként jó kedélyûek, nincs ok aggodalomra. A babák ugyanis még nem ismerik a táblázatokat, és nem is egyformák - mint ahogy mi is különbözõek vagyunk, testsúlyilag nézve is.

Jó szoptatást!

Anita
anita9
 
 


Sziasztok!!
Névtelen
 


Andy!

Olvasd el, amit Viviennek és Zsuzsának írtam fentebb, hogy engem, hogyan "készített ki" 10 hetesen a gyerkõc. Kép
Mennyi pisis, kakis pelusa van naponta a babádnak? Egyébként mozgékony, alszik rendesen, jókedélyû? Mert ha igen, akkor nincs gond, és nem is kell mérlegre tenni minden szopi után. Tapasztalatból tudom, hogy nem könnyû ezt megállni, de hát jobb a nyugalom, a mérleg meg csak elbizonytalanít. Arról nem is beszélve, hogy annyit tudnak ezek a babák mocorogni, hogy - szerintem - a mérés pontossága jóval a 100 g-os határ fölött van. Kép (Kibújt belõlem a fizikus Kép)

Anita
anita9
 
 


Andy!

Szerintem is elég heti egy mérés, a kaja mérése csak elbizonytalanít. Mérési pontosság: nálunk volt olyan, hogy evés utáén kevesebbet mutatott, mint elõtte.Kép
Amint azt Anita is írta, figyeld, hogy mennyi pisiskakis pelus van, jókedélyû-e a gyerkõc, és mérd le hetente. De ne csináld, amit énKép: hízott Anna 10 dekát, ezen anyuka bepánikol, másnap szegény kicsi egyet nyikkant, rögtön a szájában találta a cicitKép. Evett is engedelmesen, én meg csak pelenkáztam... és pelenkáztam...és pelenkáztam...stb. Na jó, néha felül is jött, akkor öltöztettem isKép.
ne mérj,ne aggódjKép!
pusz
Zulu

Kép

Kép

Kép
zulu
 
 


Sziasztok!
Ma megint durvul a kisfiam, megy a hiszti, úgyhogy felhívtam a védõnõt, pedig mindig megfogadom, hogy nem hívom, mert szerintem olyan hülyeségeket mond.Na szóval szerinte kiürültek a vasraktárak és Kriszi azért étvágytalan.A fogzás szerinte lehetetlen, és minden gyerek nyáladzik, ha a szájába rakja a kezét.Pedig én tényleg érzek vmit az alsó ínyénél, ami nem azt jelenti, hogy holnap kinõ a foga.Amúgy Kriszi egyedül éjszaka eszik rendesen, erre a védõnõ azt mondta szoktassam le az éjszakai papiról.Örülök,hogy legalább akkor eszik!Szóval olyan hülye vagyok, hogy megint õt hívtam, de ilyenkor, ha nem eszik,mindig bepánikolok.Azt is mondta a védõnõ, ha nem hízik eleget, akkor gond van és vérképet kell kérni.Na de ha nem eszik, hízni sem fog, szerintem igazatok van, hogy a baba tudja mennyit akar enni, de a doki és a védõnõ mindig elveszik az önbizalmam.A ti babócáitok sem híztak az ilyen szopisztrájkos idõszakban?

Zsuzsa, Kriszi is kb. 100 g-ot hízik hetente, volt, hogy kevesebbet hízott, pedig akkor evett rendesen, de én is langaléta csontsovány gyerek voltam.Én is sokat pánikolok ezen, de csak azért, mert a doki és a védõnõ is ezen pánikol, különben nem érdekelne, ha látom, hogy a gyermek jókedvû és rendben vannak a pelusok is.Szóval nekem egyértelmûen õk veszik el sokszor a kedvem.
Üdv
vivien
 
 


Sziasztok!

Andy, Vivien!
Abszolut megertelek titeket, hogy meritek a Piciket, ez meg nem is baj, ha teged megnyugtat csak ird fel, es heti atlagban nezd, hogy OK volt-e, es ne stresszeld magad, csak mert egyik heten kevesebb, majd a masik heten tobb lesz. (en is nagyon sokaig irtam) Egyebkent nem egyforman hiznak a kicsik. Ha van tejleado reflex, hallod, ahogy nyeli, nyeli, es eleget van (mar idoben) cicin, hogy a hatso dusabb tejci is uruljon, eleg pisis pelusa van, es mozgekony, eleven, erdeklodo, akkor szerintem minden OK. Es nem hinnem, hogy tapszer kellene. A babocak tenyleg jobban tudjak, hgy mikor ehesek. Pl. Emese mar csinalta egy ideje, hogy volt nap amikor alig akart szopizni, mire rajottem, hogy nem jott kaki, mar jo par napja, es addig nem akar nagyon enni, csak olyan tessek-lassek. Aztan mikor megjott a kaki, akkor belehuzott az evesbe is. Szoval ezt mar tudom...Ugyis te ismered legjobban a gyerekedet. Emese is tomkodte a szajaba a kezet, volt, hogy az egesz kezfejet, es nem az ehseg jele volt. Ha ehes volt, ugy uvoltott, hogy semmi massal nem lehetett lecsillapitani, ugyhogy szerintem ezt egyertelmuen tudtunkra adjak.

Kati
katkamano
 
 


Vivien!

Azt meg szerettem volna leirni, hogy Emese meg mindig ketszer eszik ejszaka (jo alaposan belakmarozik), es 9 honapos mult. (ha ezt tudna a vedononk, de mi nem nagyon ismerjuk) Ugyhogy szerintem ne szoktasd le az ejszakai szopirol, ha teged nem zavar.

Kati
katkamano
 
 


Vivien!
Szerintem, ha evés-nem evés témájában telefonálnivalód nem tûr halasztást, válassz egy számot innen:KépKép

Ágostonné Szõcs Anna (29) 430-166
Fialowski Alice (1) 385-2737
Juhász Judit (23) 523-397
Martinovichné Debulay Bianca (1) 202-2157
Rózsa Ibolya (30) 482-9342
Tátrai Katalin (1) 403-2075
W. Ungváry Renáta (30) 202-0870
vagy este 21-23 óráig (26) 328-694

Õk a Liga szoptatási tanácsadói, évekig tanulták a szopi csínját bínját, valószínüleg több használható tanácsot kapsz így. A védõ(?)nénid szives figyelmébe ajánlanám a matematika ama alapvetõ tényét, hogy 100 >> 0. Kép
Ezzel együtt, ha nagyon rajtad van a para, lehet vérképet csináltatni. Bár így téged olvasva semmi okát nem látom.

Említettem már? NYUGI!!!!

Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts
 
 


Sziasztok,

Vivi, mi ma voltunk a három hónapos oltáson, meg a szokásos méricskélésen. Dokinõnk azt mondta, minden rendben, a súlynak min. heti 100g-nak kell lennie, igaz kicsit lassabban hízik, de ez még pont jó. Szóval ne izgulj!!!!! Egyébként meg centit is mértek hosszban és fejkörfogatban. Na ebben hozták rám a parát, bár õk egy szót sem szoltak, hogy gond lenne. Nem tudom milyen centijük van, de vmi nem stimmelt. 50 cm-vel születtünk, õk mértek 53cm-t, fejkörfogatunk volt 37cm, õk mértek 37cm-t. Na mondom ez k...va jó, nem nõtt a gyerkõc semmit. Hazafelé végig azon tûnõdtem, hogy feladom, s elõveszem a cumisüvegeket. Aztán itthon utánamértem a dolgoknak. Persze, ha az 56-os rugi már kicsi, elõbb is gondolkodhattam volna ezen. A fejkörfogat sem stimmelt.
Szóval tényleg jobb, ha az ember nem méricskél, ahogy mások is írták.
Egyébként nálunk is az éjszakai, hajnali szopi megy a legjobban, talán mert még félálomban van Zsombi, szóval nehogy elhagyjátok.

Na puszi,
Zsuzsa
zsuzsa01
 
 


Anita!
Persze, jöhet bárki, tehát nem LLL tag is a szoptatós csoportba. És akár 4 éves gyerkõccel is. A fõ téma a szoptatás, de nagyon sok ága van annak is, így mindig érdekesek a témák. A végén pedig már egymás közt beszélgetünk az anyukákkal és az már bármirõl folyhat. Kép

Zsuzsa! Szerintem is ilyen alkat a babád. A mi kislányunk is nagynak született, aztán 6 hónapos kora óta kezd lemmenni az átlag alá. De én nem aggódom, mert én is és a férjem is átlag alattiak voltunk.
Egyébként simán lehet, hogy tényleg fogzik, vannak hamar fogzó babák, de lehet, hogy most még csak az alsóbb szinteket törik át a fogak. Azok is nagyon kellemetlenek a babáknak. Hagyjad, had rágcsáljon nem veszélyes rágcsálnivalókat. Ha nagyon zavar a sok nyál, akkor köss partedlit a nyakába.
Egyébként simán lehet, hogy a tápszertõl jobban hízott, mert a tápszerrel túl lehet etetni a babákat. Már bocsi, de gondolj a tápos csirkékre. Azok sokkal kövérebbek a normál csirkéknél. Szóval szerintem nyugodtan maradj a kizárólagos szopinál!
Menta
menta
 
 


Csajszik!

Hát hiába minden????
Miért buzdítjátok magatokat parára, ha nem muszáj?
Azért gyanús lehet, hogy mindenki nyugit tanácsol nektek?!

Higgyetek nekünk! Élõ, jó állapotú gyermekeink vannak, ha nem is tökéletesen illeszkednek az átlagba. Hiszen õk is személyiségek.

Tudjátok, hogy nappal egy idõ után minden érdekesebb mint a szopi! A cici felé fordulva pedig nem látják jól. Az éjszaka legalább sötét és álmos. Lehet evéssel "pocsékolni az idõt". Akkor miért is kellene leszokni az éjjeli szopiról???
Nekem a védõnõ tanácsgyûjteménye zavarosabbnak tûnik a sokévi átlagnál. Ha nektek is, akkor legközelebb kérdezzetek rá minden érthetetlenségre, szerintem.

No csáá!
Kitartás és NYUGI!!!!!!!!!

Snoopy
snoopy
 


MINDENKINEK!
http://www.kismama.hu/cikk.php?id=61&ci ... 07264ef5ec

A táblázat külön is:

<pre>
Kor Lány (97%) g Lány (3%) g Fiú (97%) g Fiú (3%) g
1 hó 5200 3200 5500 3200
2 hó 6000 3800 6400 4000
3 hó 7000 4400 7400 4800
4 hó 7800 4800 8000 5200
5 hó 8400 5200 8800 5800
6 hó 9000 5800 9400 6200
10 hó 11 400 7000 11 450 7800
1 év 12 400 7600 12 400 8400
2 év 15 500 9000 16 000 10 500
3 év 19 000 11 500 18 000 12 000</pre>
Ágci
 

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?