Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!

Beszti,
akkor elég a tej, amikor utána ingatja, vagy bezárja a száját, hogy nem akar még pürét betolni bõr alá. Szóval, ha nyitja szopi után a száját az etetõszékben,a kkor éhes, ha elfordítja a fejét, rosszabb esetben rád köpi a kajcsit, akor biztos, hogy elég.Kép Az éjszakai megébredések pedig nem függnek össze ezzel!!! Az én fiam szopizott, benyomott tejpépet (mert gondoskodó anyukája azt hitte, hogy éhes), uúgy felkelt! Aztán olt olyan véletlenül elcsúsztunk, vagy nem akart enni vacsit, fürdés után csak szopizott, és 1x kelt éjszaka. Olvasgass bele az alvás topicokba, meglátod, mennyit anyuka van hasonló helyzetben. Ha bírod, kitartás, elmúlik!!!KépKépKép Végig fogja aludni az éjszakát! Egyszer.
Mozgás:
azért vigyázz és csak nagyon fokozatosan, mert megváltozhat a tej íze, elválaszthatja a manó magát. Én inkább nem ugrálós mozgásokat ajánlanék (úszás, callenetics, kezdetben kismama tornát.) Az édességet, kenyeret iktasd ki, sok csirke husi, zöldség körettel, párolva, gyümölcs, a banánból kevés, kevés lisztnemû (rántott, habar fõzelék).
Ha érdekel, kattints ide:
[url=http://www.fogyipatika.hu/vercsoport.html" TARGET="_top]http://www.fogyipatika.hu/vercsoport.html[/url]

Ágci

Kép
Ágci
 
 


Sziasztok!

Errol az "egyik cicibol iszik csak" problemarol jutott eszembe: evekkel ezelott voltunk latogatoban egy ismerosunknel es onaluk volt hasonlo gond /igy utolag esett le, akkor azt se tudtam, mi az hogy szoptatasKép/ Ok ugy mondtak anno, hogy a baba csak a bal oldalan fekve szeret szopizni. Tehat az egyik mellel minden okay volt, de a masikbol csak ugy szopizott, ahogy Menta irta, eleinte Apuka tartottaKép, kesobb parnakkal megoldottak.

Kerdesem lenne: nem tudjatok, hogy amikor a mi korosztalyunk volt kisded, mennyi ideig lehetett otthonmaradni "jo penzert". Szerintem ez a korai hozzataplalasi mizeria osszefughet ezzel, hisz akkoriban Anyukak hamar visszamentek dolgozni, akkor meg szopi ugye one.

-Afonya
afonya
 
 


Beszti! Helena is csak 10 hónaposan kezdett el enni. addig naponta-kétnaponta kínáltam. (Ha a következõ babám is ilyen lesz, akkor nem biztos, hogy 1-2 naponta megkínálom, lehet, hogy csak 4-5 naponta. )
Egyszer azt tûnt fel, hogy a földrõl szedegeti fel a szöszöket és rakná a szájába. Erre kenyérmorzsákat raktam oda és láttam, hogy megeszi. (Én, bár sokan csak 1 éves kortól ajánlják a gluténtartalmúakat úgy gondoltam, hogy mivel nincs coeliákiás a családban, megpróbálhatom már kicsit hamarabb.) Sokáig csak kézbõl fogadott el minden falatot és persze elõször csak keveset. A nagy kedvence a rizs lett, még villával sem kell összetörnöm. Õ is a darabosakat szereti, mint Ármin. És bejött az is, amit a nagykönyv ír, hogy nem az életkorát kell figyelni, hanem a fejlettségét. Akkortájt tanult meg ülni és akkor jöttek ki az elsõ fogai is. Aztán kb. egy hónapon belül már kanálból is hajlandó volt elfogadni bizonyos dolgokat. Azt nem tudom, hogy jó evõ lesz-e? Az tuti, hogy se én sem a papája nem voltunk azok. Most mindig szopi után eszik, de azt szívesen.
Egyébként Helena még mindig sokszor ébred éjszakánként és szerintem se az éhség miatt. Talán néha melege van, de én meg fõleg a fogakra gyanakszom.

Én most a callaneticset csinálom és megpróbálok édességet nem enni. Hát meglátjuk bejön-e. Én májusig, júniusig szeretnék lefogyni, mert akkor szeretnénk újabb kisgyerkõcöt. Viszont szoptatni is szeretnék addig.
Menta
menta
 
 

 
 

Sziasztok!

Beszti!

A mozgás nálunk nem volt káros. Speciel nyár volt, amikor elkezdtem (mondjuk a tevékenyebb részét, mert szülés után csak ilyen helyben ülõs tornákat csináltam popsi, has, mell-izmok elõcsalogatására) ebben is sokaknak eltért a véleménye, de pl a mellizomtornától gyorsabban jött a reflex. Szóval nyár volt, a callaneticstõl pedig régen is a hajam hullott. Így futni kezdtem. Megfelelõ ruházatban. Rendes cipõ és dúcok a ciciknek. Ha eleget ittam elõtte és utána, illetve, ha futás után rögvest szoptattam (nekem a melltartó izgató hatása és a mozgás miatt sokkal gyorsabban termelõdött a tejcsi), akkor a mennyisége nem csökkent. Az ízérõl nem tudok, de Mazsolának akkor is ízlett, ha az megváltozott.

Iccaka: amikor elõször "megjött" (én legalábbis azt hittem, hogy szabályos ciklus kezdete Kép), akkor azt mondtam, hogy akkor próbáljuk átaludni az éjszakát (volt a gyerek már több mint fél éves) elkezdtem neki anyatejes zabkását (zabban nincs glutén Kép)adni esténként. Imádta. Egy kis gyümölcs hozzá, változatosság kedvéért. Rengeteget evett az én szememmel. Éjszaka ugyanúgy felkelt és evett. Vagy csak úgy csinált Kép
Mindenesetre voltak jobb hónapjaink, de mostanában megint nem alussza át az éjszakát. Ma pl 1/2 3-tól fél 6-ig tartotta magát ahhoz az elképzeléshez, hogy már reggel van, de mindenesetre nem kell aludni. Nekünk meg pláne tilos Kép

Snoopy
snoopy
 


Pele!

Mivel nem tudom hol tegyem fel Neked a kérdést ezért itt megteszem! Elnézést a topiktól!
Szóval! A fiamal nem is tuodm mi van! Kb 8 hetes koráig végigüvöltötte az öltöztetést-fürdetést-pelenkázást. Aztán abbamaradt az üvöltés mindhárom tevékenység alatt, igy szórakozás volt mindkettõnknek, mert lehetett bohóckodni alatta és õ jókat nevetettKép 3 hete kb újra üvöltés van öltöztetés és pelenkzás alatt, de úgy, hogy csak akkor nem üvölt már, ha kibontottam a pelusból. Akkor nagyokat kacag. Alárakom a másik pelenkát, de ez már nem tetszik neki. Aztán bekenem a fenekét, ez a müvelet megint tetszik neki, DE amint hajtom rá a pelust már elkezdi a balhézást egészen az öltöztetés végéig amig fel nem veszem. Általában amikor kézben van csak 3 esetben sir, ha éhes, ha álmos, ha a foga fáj. De az öltözéssel járó mübalhét nemértem! Már olyan óvatosan csinálom hogy még! Általában minden pelenkázáskor hagyom meztelenkedni 10-20 perceket, a pelust is a lehetõ leglazábbra hagyom...
De amint ölben van jól érzi magát. De elõtte nem volt ezzel problémaKép Nem értem.

sasha

Kép
sasha
 
 


Sziasztok!

Segítsetek nekem 3 dologban, léci!!

1. Zsófi eszik az egyik mellembõl, és alszik, már fel kéne kelnie 2-3 óra mulva, mert a másik mellem már szétdurran, de én nem ébresztem fel az biztos. Mit csináljak ilyenkor? Fejjem le a feszülõ mellemet, és adjak neki abból, amibõl 3 órája evett? v. mit tegyek? egy pár napja már nem csak éjjel, v. reggel feszül, hanem napközben is. Ez azért van, mert ilyen sok tej termelõdik ilyen hamar?

2. Avent steril zacsiba szoktam fagyasztani, ez jó szerintetek?

3. Meddig lehet tárolni ebben a zacsiban? 6 hónapig eltarthatom? Milyen adagokat fagyasszak le? 100 - 120 ml-eket szoktam, ez sok egy fõzelékhez? v. jó

Elõre is köszi a segítséget.

pusza

Brokkoli és a 7 hetes Zsófi
brokkoli
 
 


Kedves Brokkoli,
én a 16 hónapos Babumat még mindig szoptatom, úgyhogy van tapasztalat Kép. Kezdetben én is fejtem és éjszaka is fel kellett kelni néhány óránként, különben csupa tej lett minden és nem aludtam a mellfeszüléstõl. Nekem az segített, hogy csak annyit fejtem, amennyit muszály volt és köv. szopinál másik mellre tettem. Gondolj arra, hogy minél többet szopizik/fejsz, annál több termelõdik! 1ébként az Avent zacsi jó de drága megoldás. Nekem a védõnõm mondott egy olcsóbb verziót: én 1xhasználatos mûa. poharakban fagyasztottam le és bevált (tetejére folpack-arra dátum ragasztós papíron). Egyébként lefagyasztva 6 hónapig eláll. 1szerre 1-2 decit szoktam lefagyasztani (persze csak régebben). Ha van még gondod/kérdésed, nyugodtan írj emilt!
Üdv
Babumami
Vendég
 


Sziasztok!

Kerlek segitsetek!

Miert van az, hogy nalunk majdnem minden szopi "verekedesbol " all. Marmint az o reszerol.

Duhoskodik, forgatja a fejet es rugdos. Volt mar vkinek ilyen gondja, es akkor azt mondtatok, hogy az a baj, hogy erosen jon a tej es o csak szopizni akar.
De ha en atteszem a masikra, akkor megint egy ideig normalis, es 5 perc mulva kezdi a duhoskodest.
Az neha az erzesem, mintha nem is szeretne szopizni, vagy nincs eleg tej, es ez idegesiti?
Ha megmerem, vegulis eleget eszik, de 3 - 4 szer is valtok mellet.

Legyszi adjatok tanacsot, mindent probaltam, kivettem, visszatettem, megbufiztettem, csak akkor nem csinalja, ha felalomban van.

Koszi
Kakukkfu
Emma 3 es fel hetes
kakukkfu
 
 


Sziasztok!

Brokkoli!

1. Igen, ha fájdalmas a feszülés, fejd meg egy kicsit, de csak annyira, hogy a fájdalom elmúljon. Valószínüleg most vagytok túl egy fejlõdési ugráson (ugye, 7 hetes a lányod), tehát valszeg a cicid most jóval többet termel, mint az eddig beállt kereslet-kínálat volt. Emiatt lehet az, hogy feszül egész nap a melled, nekem olyan is volt, hogy elkezdett folyni teljesen magától, újra visszatért a leadó reflex fájdalma is. De ez mind átmeneti, pár nap alatt elmúlik újra, szoptass nyugodtan.
2. Az Avent zacsi tökéletes, de van, aki jégkocka-készítõbe teszi a tejet, úgy fagyasztja le, és aztán egyszerû a porciózás. Van, aki üres, kifõzött bébiételes üvegben fagyasztja le.
3. Szerintem annyi elég.... Persze, kérdés, hogy egyáltalán fel fogod-e használni, pl. Bori nem volt hajlandó megenni a fagyasztott tejjel készített fõzeléket...

Kakukkfû!

Nem lehet, hogy az a baja, hogy dõl a tej a szájába? Vagy esetleg pont fordítva, hogy a hátsó tejért való munka már büdös neki?Kép
Ha félálomban rendesen eszik, szerintem törekedj arra, hogy minél többször így etesd meg...

Puszi:

Dia
Dia
 


Kakukkfû!

Az én babám is szokott ilyet csinálni. Ilyenkor a hasa fáj azért nem tud rendesen enni. Huzza a cicit izeg mozog, feszíti magát. Ilyenkor felveszem, büfiztetem aztán visszateszem a cicire. Ha ilyenkor sem tud rendesen enni, hagyom a kaját, beadok neki vmit a hasfájásra és késõbb megint próbálkozom.

Lányok!
Nekem az lenne a kérdésem, hogy ha begyullad a cici mit lehet csinálni? Nem érzek benne csomót csak fáj nagyon. Lehet kamillával borogatni? Elõre is köszi
Kata
Kata
Kata
 


Sziasztok!
Úgy néz ki Krisztián most hízik rendesen, de sajnos újabb probléma merült fel, ehhez kérném segítségeteket.Kisfiam 12 hetes és kb.4 napja a bal cicimet nem nagyon akarja elfogadni.Jobban mondva elkezdi szívni, aztán kb.5 perc múlva elkezd sírni, mintha már nem lenne benne tejci, de amikor megnyomom a cicim, még spriccel a tej, úgyhogy elvileg nem ez a probléma.Már próbáltam sok mindent, szinte minden testhelyzetet, betrükköztem, hogy azt higyje a másik cici az, de nem vált be semmi.Ha a jobb cicibõl szopizik, akkor nincs gond.Kiváncsiságból lemértem mennyit eszik a balból, kb.80-90et, és utána még a másikból 50-60at.Viszont attól félek, így nem jut hozzá a hátsó tejhez.Régebben soha nem volt ilyen problémánk,nem értem mi ez az új szokása.Gondoltam hátha a foga jön, de akkor a jobb cicinél miért nincs soha gond?Végül is nekem ez nem nagy probléma, legfeljebb szopizik a jobb cicibõl, csak attól félek, hogy a zsírdús hátsó tejhez így nem jut hozzá.
Várom tanácsaitokat, elõre is köszönöm!
Üdv
vivien
 
 


Koszi a valaszt!

Az is van, hogy a megfelelo mennyiseget csak "4" cicibol tudja kiszivni, es az is csak 60 - 90 gr kozott van.
Vegulis napi 7 - 8 szor eszunk, ugyhogy a mennyiseg elvileg megvan, de en mindig izgulok, hogy ez keves.
Szerintetek tobbet enne, ha tobbet akarna?

koszi
Kakukkfu
kakukkfu
 
 


Babumami, Dia

Köszönöm a segítséget, akkor ez most a fejlõdési ugrás miatt van.Kép

Kakukkfû,
Ne izgulj már annyit!! Jól csinálod. Szépen fejlõdik a babád, és ha akarna enne többet, ha már kiköpi a cicit akkor biztos nem éhes. Azért cibálja a melledet, és gondolom jár keze-lába, mert fáj a hasa, én ilyenkor simizem a pocakját, v. hasra teszem. Sab simplexet is adok neki, de csak akkor ha nagyon kínlódik, ált. most már egyre ritkábban. Szopi után szerintem fejjél is, hogy több legyen, ha úgy gondolod hogy ez kevés.
Jól tudom Dia, Babumami?

pusz

Brokkoli és a 7 hetes Zsófi
brokkoli
 
 


Sziasztok!

Anyukám Zsuzsa01.
Névtelen
 


Kép Úgye :D
Névtelen
 


Sziasztok!

Ujabb kerdesem lenne: Kislacko immar jo par napja estenkent orakig cicizik. Egyreszt ez a ciciknek nem tesz tul jot ( a vegen mar a nem fajos is faj), nekem sem tesz tul jot, mert mar nagyon ideges es kimerult vagyok a vegere, na meg plusz raszoktatni sem szeretnem erre. Mi lehet ennek az oka? Nem eleg neki a tejcsi, csak akkor ha ennyi ideig cicizik? De utana altalaban 6 orat alszik (neha rovidit). Ja es ugy ertem az orakig-ot, hogy ezalatt kb 3x bealszik a cicin, leteszem, de negyedora mulva ordit, vissza a cicire es ujabb felora szopi, majd megint bealszik es kezdodik elolrol.

Ja es Lacko ma 4 hetes, az utolso heten 140 grammot hizott. Ez eleg?

orsoly
orsoly
 


Sziasztok,
Brokkoli,
íme:
Fagyasztás:
Az anyatej tárolási ideje a hõmérséklettol függ. Szobahomérsékleten (19-22 C fok) 10 órán keresztül tárolható.
Hutoben (0-4 C fok) 8 napig
A hutoben lévo fagyasztórekeszben 2 hétig
Fagyasztóval kombinált hutoben (külön ajtós fagyasztó) 3-4 hónapig
Fagyasztószekrényben vagy ládában (-19 C fok) 6 hónapnál is tovább.

Az elsõ fõzelékekhez nekem csak pár csepp kellett, kb. 10-20 ml. A többit pedig elajándékoztam, mert nem ette meg Cumika, és nem volt szívem a csapba önteni.

Kakukkfû,
ha 4 cici, akkor 4 nem baj!!! Erika jókat írt.Kép

Kata,
a meleg kamillás borogatás nagyon jó, de olvasd még ezt is el:
Mellgyulladás:

Pl. ilyenkor jó az a pozíció, amikor hanyatt fekteted a babádat az ágyra, és te fölé állsz négykézláb. A cicidet fölé lógatod, és így föntrõl szoptatod. Vicces pozíciónak tûnik, de hatékonyan kiüríti a tejcsatornákat. Szoptatások között hideggel borogasd, szoptatás elõtt pedig meleggel, hogy fellazuljanak a tejcsatornák. Kicsit masszírozva indítsd meg a tejet (meleg zuhannyal körkörösen masszírozva is megindul), hogy ne a baba szívja erõsen az elején, amíg beindul a tejleadási reflex, mert az ilyenkor nagyon tud fájni!!! MINÉL GYAKRABBAN szoptass ebbõl a melledbõl!!! A fejéssel vigyázz, a fejõgépek rendesen meg tudják kínozni a mellet. Én nem ajánlanám túlzottan, ha nem muszáj. Ami még nagyon jó, és mindenképpen próbáld ki: Normál fejeskáposzta levelét terítsd ki az asztalra, vagy gyúródeszkára. Sodrófával csinálj úgy, mintha nyújtanád, ettõl összetörik, levet ereszt. Ezt tedd fel a melledre, fóliát rá, és egy sztreccs póló odafogja. Cserélgesd kb. 45 percenként. Ez elég hatásos szokott lenni.
Még egyszer hangsúlyozom, hogy szoptass belõle, az téves elképzelés, hogy ilyenkor pihenni kell hagyni. A fejõgép jóval kíméletlenebb mint a babád, ahogy szopizik. És minél többször ürül ki melled, annál jobb.

Ha hõemelkedésed van, Panadolt vagy Algopyrint vehetsz be, ez csillapítja a lázat és a fájdalmat. Fontos, hogy sokat pihenj!!! A mellgyulladás egyik oka a kimerültség is lehet. Ha nem üríti ki a tejcit a pici, érdemes fejni szoptatás után. Ha beáll a kereslet kínálat, akkor már nem kell.

Vivien
Valszeg pont egy fejlõdési ugrás közepén vagytok, és még nincs annyi tejcsi, hogy elég legyen az úrfinakKép, gyakrabb szopi, sok pihenés neked, esetleg lustálkodés a babával napközben, amíg alszik te is tedd ezt, olvasgass... Ez hamar meghozza az eredményt, és akkor már nyugodtabb lesz.
A másik épp kezdi felfedezni a világot, és most rácsodálkozik mindenre. TÜRELEM! Ez nagyon fontos. A szopikkal nem kell rohanni, kicsit büfizteted, ez akár lehet jó pár perc is, körbejárod vele a lakást, megnéztek 1-2 dolgot, majd visszmész és szopizhat tovább. Nálunk ez mindig nagyon bejött. Ne érezze kényszernek, hogy most szopizni kell. Valószínû kevesebb tejet termel az amelyikkel harcban áll, és ez nem tetszik neki. Megpróbálhatod azt, hogy erre teszed rá többszür vagy minden alkalommal elõször így magától többet fog termelni, és hátha jobban megbarátkozik a kisfiad is vele. A pozíciók változtatása nagyon jó ötlet!Kép


Bocsi, hogy ilyen hosszú voltam.
Ágci

Kép
Ágci
 
 


Szia Mindenkinek!
Jó benneteket olvasgatni! nem régen találtam rá a babanetre és eddig csak olvastalak titeket, most veszem a bátorságot és beszállok közétek. Nem tudom eldönteni, hogy most jó helyre írok-e, de még nem látom át teljesen a Társalgóban elõforduló témaköröket és ez a hely tûnik a legmegfelelõbbnek.

A kis Maszatom másfél éves és még mindig szoptatom. 6 hónapos koráig nem volt kizárólag anyatejes, kapott kiegészítést. Szépen fokozatosan kerültek az ételek bevezetésre, de még mindig evés elõtt és után is szoptatom és éjszakai is.
Az egyik problémám az lenne, hogy már egy hete - kiemelném, hogy 18 hónapos - nem akar semmit enni csak szopizni. Mit tegyek? Egyáltalán ez baj vagy csak én gondolom így?
A másik problémám pedig az, hogy szeretnénk kis testvérkét és az orvosom szerint azért nem tudok teherbeesni, mert még mindig szoptatok, tehát el kell választani. Egyébként a menszeszem a szülést követõ második hónaptól teljesen rendszeres és normálisnak tünõ. Valóban ez lehet az oka?
Köszönöm a válaszaitokat
Marcipánka
Névtelen
 


Marcipánka! Valószínûleg valami baja van. Beteg vagy nagyon jön a foga, vagy valami lelkileg viselte meg nagyon. Jó lenne kideríteni, hogy mi a baja. Végülis nem baj, ha csak szopizik, de számíts rá, hogy kicsit fogyni fog. És próbáld mindenképen türelmesen kínálgatni ezzel-azzal. A lényeg, hogy szívesen elfogadja.

Én még nem tartok ott, de már egy kicsit izgulok miatta, szóval szerintem egy ideig mérd az ébredési hõdet és abból szerintem kiderül, hogy van-e peteérésed, ovulációd. És lehet, hogy van és akkor nem kell a szopit elhagynotok csak türelemmel kll várnod.
Menta
menta
 
 


Drága Ágci köszi a válaszod, igy fogok tenni.
Kata
Kata
 


Sziasztok!

Elég régen jártam erre, merthogy eddig rendben mentek nálunk a dolgok! Ez azért nagyban köszönhetõ ennek az oldalnak, vagyi Nektek! Most már bizony 10 hónapos lett Dani, kész nagyfiú. Egyelõre csak szopizik, nem fogad el semmi egyebet. Sem szopi után, sem két szopi közben, sem éhesen. Jó, hogy írtátok többen is, hogy nem csak az én fiam ilyen, szóval nem kell aggódnom, ugye? 10 hónaposan elég minden tekintetben az anyatej? Mert hízni hízik, pelusok rendben vannak, vidám, érdeklõdõ, mozgékony. De mi van a vitaminokkal, nyomelemekkel, egyéb tápanyagokkal???
Meg az is érdekelne - talán Ti tudjátok - hogy mennyi folyadékra van szüksége naponta egy 10 hónapos babának. Merthogy Dani nem szopizik túl sokat - bár ez szemmel láthatólag elég neki.

Köszi!

Anita
anita9
 
 


Kedves Menta! Köszi, hogy ilyen gyorsan válaszoltál. Maszatkának most egyszerre négy foga jön, de ilyen az elõzõ fogaknál nem volt, mármint a nem evés. Kínálgatom mindennel, de nagyon dühös ilyenkor.

Mérni fogom, illetve már akartam is csak reggelre mindig elfelejtem. A szopit pedig nem is akarom abbahagyni, de szerintem õ sem engedné.
Köszönöm
Marcipánka
Névtelen
 


Sziasztok!

Hû, micsoda termés!Kép

Beszti!
Ágci tök jól leírtaKép Szóval feltételeztem, hogy szándékosan nem halasztaná magát éhen a gyermekemKép, és ha éhes lenne, enneKép Éjszaka átalvásával abszolút nem volt kapcsolatban egyik gyerekemnél sem a hozzátáplálás. Szilárd kajától teljesen függetlenül aludtak/alszanak.
Ja, azt elfelejtettem mondani, hogy nem attól lesz rossz evõ egy gyerekbõl, hogy sokára fogadja el a szilárdat, hanem attól, hogy akkor is tukmálják, amikor nem akar enni. Persze azoknál a gyerekeknél nagyobb erre a kísértés, akik kevesebbet esznek, de jól evõ gyereket is el lehet rontani ezzel.
Fogyira a Callanetics tényleg jó!

Snoopy!
VirrasztásKép Reméljük, Mazsi azért jobb belátásra tér!!

Sasha!
Lehet, hogy valami rossz élménye volt? Nálunk Bálint akkor csinálta ezt, amikor rendszeresen a pelenkázón szívtuk ki az orrát. Így ha már letettük a pelenkázóra, akkor is, ha csak fürdés elõtti vetkõztetéshez, rögtön zokogni kezdett,amíg föl nem vettük. Bizony jónéhány napba beletelt, amíg elfelejtette az ellene elkövetett merényletetKép Szóval lehet, hogy egyszer szoros volt a pelus, kényelmetlen a ruha vagy más rossz élmény érte. Az is lehet, hogy már nagyon fáradt, és rosszul esik neki az öltözéssel járó macera. Napközben is sír a pelusozásnál? Nem sebes a feneke?

Brokkoli!
Annyit fejjél csak, hogy ne feszüljön nagyon a cicid. Ha nem akarsz tejet leadni, akkor többet nem érdemes, mert csak fölborítja a kereslet-kínálat egyensúlyát, és az elõtej-hátsótej arányt. Meg nem is biztos, hogy a babád meg fogja inni az eltett tejecskét, vagy elfogadja fõziben. A következõ szopinál pedig arra a cicire tedd, amelyikbõl az elõzõnél nem evett.
Tárolás kérdésében csak csatlakozni tudok a többiekhez. Én bébiételes üvegeket használtam arra a pár decire, amit valaha is összegyûjtöttem.

Áfonya!
Korai hozzátáplálásban igazad lehet. Valójában a mi korosztályunknál asszem már volt GYES, csak épp nem volt divat igénybe venni, mindenki nyomult vissza a munkahelyére.

Kakukkfû!
A félálomban szoptatás tuti megoldás!! Semmi gond nincs azzal, ha 4x váltotok mellet egy szopinál! Megpróbálhatod Te is, hogy C-fogásban nyomást gyakorolsz a cicire, amikor elkezd dühösködni, ezzel extra tejlöketet adsz a babádnak. Lehet, hogy így könnyebb fönntartani az érdeklõdését. De azért szerintem nincs ok az aggodalomraKép
Ha éhes lenne, biztos többet enne. 60-90 gr nem kevés! Ha aggódsz, kevésnek találod a pelusok számát vagy a heti átlagos gyarapodást, akkor megkínálhatod többször is a babád. Nálatok ez hatékonyabb lehet, mint a fejés, hiszen a Te babád nem eszik olyan gyakran.

Kata!
Nagyon figyelj, hogy ne nyomja a cicit a melltartó, és hogy pihenj eleget! A szopikat kezdheted a fájó cicivel, amennyiben csak az egyik fáj.
Szopik között lehet hideg borogatást is tenni a fájó részre. És nagyon jó hatású a pozíciók váltogatása (a baba álla mutasson a fájó rész felé).

Vivien!
Tök jó, hogy megindult a gyarapodás!!Kép Ha hízik a babád, akkor bizonyára hozzájut a hátsótejhez! Próbáld meg a cicire nyomás gyakorlását, mielõtt elkezd sírni. Azt gondolom, hogy a mérésed alapján azért jó sokat eszik ebbõl a "nemszeretem" cicibõl is. Lehet a szopisztrájk egy formája is, ez esetben jó hír, hogy el fog múlniKép

Orsoly!
Szuperül hízik a babád!!! Szinte MINDEN baba órákig cicizik esténként. Ez azért van, mert estére mérhetetlenül kifáradnak, és a cicin találnak megnyugvást. Erre nem lehet rászoktatni, mert ahogy érik, fejlõdik, egyre rövidül majd ez az esti nyûgös idõszak. Most viszont arra van szüksége, hogy az anyukája megnyugtassa. Én azt gondolom, hogy ha fáj a cicid, akkor még mindig nem tökéletes a pozícionálás.
Ami a Te kimerültségedet illeti: sokaknál beválik, hogy délutánra-estére már nem terveznek tennivalót, hanem bevackolnak a kanapéra-ágyba szopizni. Közben lehet olvasni, TV-zni. A másik, ami be szokott jönni, az a hordozás. A mama testközelsége, a ringatás elcsendesíti, elaltatja õket. Ha elalszik a kendõben, nem szükséges letenned, és közben csinálhatod a dolgod. És hamarosan vége lesz ennek az idõszaknak!Kép

Marcipánka!
Teljesen normális, hogy csak szopizik a babád! Sok-sok ilyen korú, sõt idõsebb szopizó babának vannak ilyen napjai, hogy csak tejet fogadnak el. Föntebb írtam, hogy a másfél évesek pont igen érzékenyek ilyen szempontból. Tedd magad mellé, ha eszel, szelíden meg is kínálhatod, aztán ha éhes lesz, fog majd enni. A fogacskák is bezavarhatnak. Lényeg, hogy ne kötõdjön az evés erõszakhoz, tukmáláshoz.

Teherbeesés: Hannám 1 éves volt, és még 8-10x szopizott egy nap, amikor Bálint fogant, méghozzá rögtön az elsõ próbálkozásraKép Szóval nem törvényszerû, hogy a szopi miatt ne essen teherbe az ember. Viszont tudok olyan anyukáról is, akinek csak akkor jött ösze a 2. baba, amikor a napi 1xi szopit is elhagyták.

Anita!
Gratula a szopihoz meg a szép nagyfiúhoz!Kép Tényleg nem kell aggódnod, van olyan baba, aki egy éves koráig sem fogad el semmit, aztán meg egyszerre megtáltosodik. A tejecske még mindig fedezi a tápanyagszükségletet. Bízzál a babádban, ha szomjas vagy éhes lenne, bizonyára elfogadná a kaját/innivalót.

Pele
pelcsi
 
 


Sziasztok,

Most, hogy egyre több a tejem, kezdenek elõjönni a problémák. Gyerkõcöm a hosszabb ideig tartó hozzátáplálás, meg a szoptanít miatt, úgy érzem, ha már nem spriccelve jön a tejcsi, magyarul meg kell dolgozni a hátsó tejért, inkább abbahagyja, és várja, hogy jöjjön a kánaán. Hogyan tudnám rávenni a cici teljes kiszippantására, hiszen így attól tartok, leállnak a cicijeim ezen a szinten, azt érzékelik ugye, hogy nem kell többet termelni. Az na gondom, hogy a sok sírás végére talán már annyira elfárad, hogy nincs ereje a szívásra. Vagy ez egy marhaság?????????
Ha éhes, majd kiszippantja???????
Vagy mit tegyek?

Köszi,
Zsuzsa
zsuzsa01
 
 


Sziasztok!

Marcipánka!

Bori lányom majdnem 10 hónapos volt már, de még õ sem volt hajlandó elfogadni semmit az anyatejen kívül, se vizet, se gyümölcslevet, se szilárd ételt. Hiába kínálgattuk, nem kellett neki... Aztán mikor már épp kezdtem rendesen kétségbeesni, egyszerre benyomott 200 ml fõzeléket, na, onnantól nem volt megállás.Kép Szóval ne aggódj, ez a gyerek sem fog anyatejen élni 20 éves koráig. És hallgass Pelére, ha éhes, szomjas lenne, nem lenne elég a tej az igényeire, biztos lehetsz benne, hogy elfogadna mást is.

Zsuzsa!

Na, szerintem neked is most kéne a Pele által emlegetett C tartást kipróbálni. Ha megint megérzi a tejecske ízét, újra meg fog próbálkozni, egy idõ után meg talán már nem is kell csábítgatni. Lehet, hogy mohón szopik, és sok levegõt nyel. Ebben az esetben szoptatás közben többször megbüfiztetheted, az általában használ. De az is lehet, hogy valójában elég neki ennyi... Ha rendesesn hízik, biztosan. Akkor viszont nem is olyan baj, ha a cicijeid erre a szintre állnak be.

Puszi:

Dia
Dia
 


Sziasztok,

Dia, köszi a gyors reagálást, csak az a gondom, hogy szoptanítból még benyom vagy 50-70 g-mot utána. Igaz, hogy ilyenkor szabályosan kiüti magát, s alszik 4-5 órát. Éjszaka akár 8-9 órát is. Lehet, hogy egyszerûen túletetem már a további adaggal? Sajnos igazából nem tudom mérni, mert nagyon mozgékony szoptatás elõtt, így a mérleg rendesen ingadozik, egy olyan 200-as tartományban. Nem kifejezetten hízékony, inkább izomra dolgozik, (bika nyak, erõs kar, sok mozgás, de a majdnem 3 hónap alatt 1,5 kg hízás, ezért nem tudom, hogy túletetem-e ilyenkor, vagy még kevés az anyatejci).
Meg azt is tapasztalom, hogy a cicin bájosan elalszik, elég nagy vákummal szívja még álmában is, nyelni ilyenkor már nem nyeldes, de úgy kell lecuppantani róla, viszont amint leteszem, szinte abban a pillanatban megébred.
Köszi,
Zsuzsa
zsuzsa01
 
 


Sziasztok!

Az a gondom, hogy tegnap reggelre teljesen varatlanul megint beallt a jobb mellem, igazabol nem volt csomos, es extra kemeny, de orulten fajt, a kezemet alig birtam felemelni. Foleg oldalt es alul fajt, a dolognak semmi elozmenye nem volt, Emese ugyanannyiszor evett (9 honapos lesz). Szoval tegnap piszok szarul voltam, melegvizes masszirozast, honaljtartasos evest bevetettuk. Mara sokkal jobb a helyzet, de meg mindig faj nyomasra, ott ahol be volt gyulladva. Egyebkent nem volt piros, vagy ilyenek. A dologhoz hozzatartozik, hogy mar ketszer volt ezzel gondom, a szules utan ket hetig lazas voltam, es nyaron is volt problema, de utana ahogy Emese jol kiuritette, megoldodott a dolog. Meg akkor tenyleg csomos volt. Szoval a kerdesem, hogy normalis, ha meg faj nyomasra (mar nem annyira mint tegnap), vagy ez valami mas? Egyetlen dolog ami fura, hogy olyan lilas a mellbimbom, es mintha jobban szet lenne nyilva, mint a masik (lehet valami fertozes, es nem is tejpangas, mint amire gyanakszom?).

Koszi:

Kati
katkamano
 
 


Ágci, Pele

Nektek is nagyon köszönöm a válaszokat, ma már nem feszül annyira, bár most nagyon nyûgös Zsófi és 2 óráként evett reggel óta, persze csak kisebb adagokat ahogy éreztem.

Amikor szopizik az egyik mellembõl, a másikat úgy érzem, mintha keményedne, és olyan szúrós érzés. Ez lenne a tejleadó reflex? v, ez miért van? Az elején még nem éreztem, csak most 2-3 hete.

köszi
na megyek visszaolvasom a termést

Brokkoli és a holnap 8 hetes Zsófi
brokkoli
 
 


Sziasztok! Pele, Dia! Köszönöm a válaszaitokat. Egyébként nem próbálom erõszakkal tömni. Amikor mi is eszünk, akkor õ kis kap a tányérkájába enni, de csak játszik vele Kép eddig pedig nem volt ilyen bajunk. Sosem volt úgymond egy zabagép, de legalább eszegetet.
Dia! én csak azért aggódom, mert Õ 18hónapos.

Ismét köszönöm és majd a fejleményekrõl beszámolok
sziasztok
Marcipánka
Névtelen
 


Pele! Koszi a tanacsokat. Hat a bal mellen lehet van gond a pozicioval , a jobbon szerintem bizti nincs. De gondold el, amikor mar negyedjere rakom vissza a nemfajos cicire, hat bizony azert mar nehezen turi a megprobaltatasokat, hiszen csak egy strapa ez a mellbimbonak. Kép De neha mar olyan ideges voltam, hogy megfogadtam, fejek napkozben egy keveset, es este, ha mar nagyon faj mindket cici, inkabb odaadom azt neki.

Sajnos kendom nincsen, meg elgondolkodom a beszerzesen. Egyebkent nem nagyon tervezek mar semmit estere (bar azert vacsizni kene), szoptatok a gep elott titeket olvasvaKép, az agyban, mindenhol.de azert csak faraszto es kimerito.

A bal cicivel meg nem tudom mit kezdjek. En ugy erzem hogy ugyanugy adom a szajaba mint a jobbat, megis faj. Igaz, hogy vegulis ha hozzaerek is faj, hat meg ha egy jol szopo kicsi babaszaj gyomoszkeli sokaig. Nem tudok most hirtelen elkepzelni olyan poziciot, amikor nem fajna. Kép Ja es fejesnel is latszik, hogy a jobb mellembol sokkal jobban jon a tej, meg akkor is, ha abbol szopizott utoljara. A bal cicin jobban is feszkelodik, rangatja, helyezkedik rajta, ami ugye kulon jol jon a fajos bimbonak. Kép Ez lehet attol hogy nem jon belole ugy a tejcsi? Mit lehet ez ellen tenni?

orsoly
orsoly
 


Szió Lányok,

Hú de sok minden történt itt, mióta utoljára itt jártam. Nagyon szeretem a topicot olvasgatni, sok olyan kérdés-válasz van, ami nálunk ugyan még nem jött elõ, de sosem lehet tudni...
Köszi még egyszer a segítségeteket, nekem nagyon sokat jelentett a biztatásotok. Nálunk az a helyzet, hogy tegnap voltunk mérésen, és Esztikém 3 hét alatt 180 grammot hízott, és nõtt két centit. Nem tudom, ez sok-e vagy kevés, de õ elkezdett "beszélgetni", kacag, sikkantgat, stb...élvezi a kis hangját. Szerintem egy éhezõ baba nem ezzel foglalkozna. Ezentúl inkább a szememnek hiszek, minden mérlegre magasról teszek. Kép
Nem tudom egyébként, hogy a fejrángatás a böfi miatt van-e, vagy szopi sztrájk, akár mindkettõ lehet, a mi esetünkben legalábbis. Esztit szopizás közben is böfiztetem, de még szopi után negyed órával is képes hatalmas röffencsekre. Hát lehet, hogy ez bántja. Nekünk nem nagyon vált be a szendergés közbeni szopi, viszont a pozik változtatása igen. Megnéztem a szopis pozíciókról szóló topicot (köszi a tippet Pele!), hát ott aztán minden van, gondoltam miért ne, próbáljuk ki. Én Esztire hagytam, döntse el, mit akar. Mióta hasra fordult, imád hason lenni, oldalt fekve viszont utál. Ha egészen hátra csúszom a fotelban akkor õ a hasamon fekszik, és pont szembe kerül a cicivel. Kipróbáltuk, és imádja. Meg az állva szopit is. Soha nem gondoltam volna!!!!!
Szerintem az éjszaka átalvása nem függ össze a jóllakottsággal, de még a nappali alvás sem. A kisfiam tápit kapott 8 hetes korától, mégsem aludta át az éjszakát. És nappal is azt csinálta, hogy kiitta a cumisüvegét, elaludta a karomban, böfike, alvás tovább, de ha letettem a kiságyba azonnal felkelt. Viszont karban nagyon jól aludt, illetve ha éppen nem volt álmos, akkor onnan nézelõdött. Nem érdekelte semmilyen játék, csörgõ, forgó, stb… a karomból nézelõdött a világra. Ha meg letettem, kb öt perc múlva ordított. Akkor annyi elõnyöm volt, hogy azt tutira tudtam, éhes nem lehet. Ha azt is tudom, hogy vannak többemberes babák, akkor egy csomó idegeskedéstõl megkímélhettem volna magam. A megoldást az hozta, hogy idõsebb lett, és elkezdte felfedezni a világot, nem elégedett meg a szemlélõdéssel. Õ már öt hónaposan ügyesen mászott, úgyhogy viszonylag hamar túlestünk a dolgon. Eszti ugyanezt csinálja, de most már van hordozókendõm, az nagy segítség ilyen babáknál.
Marcipánka,
Nem saját tapasztalat, de a nagymamám szerint anyukámnak is sokszor volt ilyen „csak cicit akarok” idõszaka. Anyukám három évig szopott, és sokszor csinált így, fõleg ha jött a foga, de máskor is. Mindig visszaállt persze a rendes kajcsira, mamikám szerint „nem hagyják éhen veszni magukat” a babák.
Huhhh elég hosszú lettem, bocsika, de hát régen jártam erre.
Na megyek az ágyikómba, nemsokára úgy is ébresztõt fúj a kisasszony. Kép
Jutka
bolegajudit (bolegajudit)
 


Sziasztok!

Zsuzsa!
A sírástól tényleg kifáradhatnak. Az ilyen türelmetlenebb babáknál beválik, ha szopi közben cserélgeted a ciciket, amikor hallod, hogy már nem kortyol annyira. Az "új" cicin újra erõsebb a reflex, ez fenntartja az érdeklõdését. Aztán megint vissza lehet tenni az elsõre. Plusz a kézzel rásegítés is segíthet (ahogy Dia írta). 50-70 gr pótlás már igazán nem sok, azt is megpróbálhatod, hogy naponta 5-10 grammokkal leépíted, és közben persze szoptatsz sokat. Merthogy ha ilyen sokat alszik, akkor lehet, hogy tényleg túleszi mát magát. Ne aggódj, nagyon-nagyon ügyik vagytok, fog ez menni!!!

Kati!
Igen, lehet fertõzés is!! Látsz esetleg a babád szájában szájpenészt? Persze sajnos attól, hogy nem látszik, még lehet ez a gond.
Melltartó nem nyomja esetleg a fájó részt? Vagy alvás közben nem nyomódhatott meg?

Brokkoli!
Csöppet sem baj, ha 2óránként esztek! Igen, amit érzel, az a tejleadó reflex, mert az ilyenkor a másik ciciben is kiváltódik. A több tej miatt érzed megint valószínûleg.

Marcipánka!
Biztos, hogy fog megint enni majd! A lányommal még 2 évesen is elõfordult, hogy inkább csak szopizott.

Orsoly!
Szinte mindenkinek van némi különbség a 2 cicije között. Nálam is pont a bal a bajosabb, az áll kevésbé kézre (szájra?Kép) És abból is jön kevésbé a tejcsi. Hát ilyenkor néha tényleg nagyon fárasztó és fájdalmas tud lenni a szopi. Igazából azt tudom mondani, hogy ez napról napra jobb lesz majd, egyrészt azért, mert egyre ügyesebb lesz a babád meg Te is, másrészt egyre rövidül az esti nyûgös idõszak, harmadrészt meg a cici is megedzõdikKép Ami nekem anno bevált a fájdalmas mellbimbókra (mert az elsõ 2 gyerkõccel én is átmentem ezen) az a Garmastan kenõcs. Baromi drága, de nagyon jó gyulladáscsökkentõ, enyhíti a fájdalmat és nem kell letörölni szopikhoz.
"Rosszabb cici": megpróbálhatod többször tenni arra az oldalra a kismanót, így több termelésre ösztönözni. Vagy azon az oldalon hónaljtartásban szoptatni pl., hogy több irányból érje inger.
A kendõ tényleg jó! Én már úgy vagyok vele, hogy ez az egyetlen babafelszerelés, amit nem tudnék nélkülözniKép

Jutka!
Ügyik vagytok!! Tök jó, hogy ilyen kísérletezõ szellemû a kisbabádKép És nagyon nagyot nõtt Eszti! Egyébként általános tapasztalat, hogy sokszor, amikor hosszra gyúrnak, akkor nem nõ annyit a súlyuk, aztán meg behozzák.

Jó éjt mindenkinek: Pele
pelcsi
 
 


Pele!

Koszi, hogy irtal. Nem latok Emese szajaban semmit. Mara mar alig faj nyomasra is. Egyebkent, ha nem faj, akkor csak tejpangas volt, vagy megnyomodott?
Szoval, ha nem faj, akkor OK? Mert ha gyulladas lenne, vagy fertozes, akkor ismet erzem?


Egyebkent tudja valaki, hogy ezt hogy allapitjak meg? Megvizsgaljak gondolom az anyatejet? Vagy hogy? Volt mar valaki ilyen vizsgalaton? Es hol csinaljak?

Kati
katkamano
 
 


Sziasztok,

Köszi a segítséget és biztatást. Most valami olyasmit kérdeznék, ami tudom néhányótoknak nagy marhaságnak tûnik. Szóval, tudom, mindenhol azt szajkózzák, kis mellekkel is megy a szoptatás. De az enyémek nem kicsik, hanem alapállapotban nincsenek is, jóformán csak két bõrredõ. Szóval 75A a kosárméret, szülés után ez 90C-re módosult, szóval elég látványos volt a változás. De mostanában már megint jóval kisebbek, s ezért mindig rettegek, hogy ez amiatt van, mert nincs bennük elég tej. Emiatt nyúlok rögtön a szoptaníthoz, ha evés után sír Zsombi. Tegnap egyszer 70-et, egyszer 30-at, este pedig 100-at nyomott be pótlásként. De én ezeket is nagyon szeretném elhagyni, hiszen, 24 óra alatt nehogy már még ilyen keveset ne tudjak kisajtolni magamból. Csak hát kishitû vagyok a mellméreteim miatt.
Fõleg a jobb mellemnél érzem, hogy nagyon kicsi lett, ezt a cicimet egyébként csomósnak érzem, de nem fáj, nem is piros. Viszont gyenge a tejleadó reflex ebben a cicimben, s ezért Zsombinak elég hamar elmegy a kedve, s keservesen sír, másik mellre téve viszont erõteljesen szopizik. Szülés után egyébként ez volt a több tejet termelõ cicim, tehát nem tudom mi történhetett, hogyan tudnám újra termelésre bírni. A fejõalkalmatosságok egy ideig beválnak, de én még mindig csomókat érzek benne, tej viszont egy gramm sem jön.
Amikor már kb. 80-100 milcsi van a bal cicimben, úgy érzem, szétdurran.
Szóval, szerintetek aggódnom kell, vagy tudtok ilyen kis mellekbõl is sikeres szoptatásról.
Köszi, és bocsi mindenkitõl, ha kicsit túllihegem a dolgokat.

Puszi,
Zsuzsa
zsuzsa01
 
 


Zsuzsa,
a hozzaertok majd mondanak szakszeru dolgokat is, en csak egy eletbeli peldat tudokKép A baratnom kb. 175 cm magas, 55 kilo volt szules utan, terhesseg elott hasonlo mellekkel, mint Te, szules utan ugy nezett ki, mint valami szilikonos baba, darazsderek, hatalmas cickok, aztan par honap mulva nala is "lelapultak" a ferje nagy banataraKép, de 8 honapig szoptatott /akkoris csak a baba tejallergiaja miatt kellett elvalasztani, meg javaban szopottKép/. Szoval a mellmeret nem jelent semmit!
-Afonya
Névtelen
 


Sziasztok!

Zsuzsa! Nekem terhesség elõtt 70A volt, szóval a tiednélmég egy mérettel kisebb. Szoptatás alatt 85 C lett, de nálam is volt ilyen kisebbedés.
Hidd el nekem, tényleg az égvilágon semmi, de semmi köze nincs a mell méretének a szoptatáshoz. A kicsi ciciben is általában ugyanannyi mirigy van, maximum azt veheted észre, hogy még a hónod alatt is van olyan mirigy, ami tejet termel.Kép A méretet igazából a zsírszövet mennyisége határozza meg, de ennek nincs szerepe a tejtermelésben. Szóval, ne aggódj!
Csomók: nekem is mindig akadt benne jópár, hiába éreztem úgy, hogy Bori rendesen evett. Sõt, most, hogy már lassan 4-5 hónapja nem szoptatok, még mindig érintésre jön a tej, és a jobb mellemben van egy jókora csomó. De nem fáj, nem érzékeny. (Bár jó két hónappal a szoptatás befejezése után majdnem begyulladt...Kép) Szóval, amíg nem fáj, nem érzékeny, szerintem te se aggód magad halálra, próbáld meg masszírozással lazítani, meleg vízzel zuhanyoztatni, stb. A fejést ebben az esetben (ha a tejed amúgy most már elég) azért nem javaslom, mert csak túlkínálatot képez, ami aztán tényleg olyan csomókhoz fog vezetni, hogy begyulladhat.

Marcipán! Bori is sokszor visszatért a csak-anyatejet-vagyok-hajlandó-enni szisztémához. Általában betegség elõtt vagy alatt... De volt olyan nap is, hogy csak ilyen kedve volt. Szerintem, ha amúgy nincs semmi baj a gyerekkel (hízik, ha csak keveset is, de legalábbis nem fogy, mozgékony, jókedvû, alszik rendesen, fejlõdik, stb.) ne foglalkozz vele. Ilyenkor már lehet, hogy valóban nincs elég tápértéke számára (bár ez sem biztos, ki tudja, lehet, hogy a te gyerkõcödnek elég ennyi), viszont olyan hatással van az immunrendszerére, mint egy szájon át beadott oltás.Kép

Kati!

Lehet, hogy csak megnyomodott, vagy olyan tejpangásod volt, amit a kicsinek sikerült azelõtt kiszívnia, hogy begyulladjon a melled. Ha újra érzed, figyelj fokozottan. A mellgyulladást nem szokták az anyatej vizsgálatával megállapítani, illetve olyan értelemben nem, ahogy te gondolod. Mellgyulladásnál sok egyéb tünet is van. Pl. kipirosodott bõr a gyulladt rész felett, fájdalmas csomók a mellben, amelyeket fejéssel is nehezen vagy alig tudsz kifejni, magas láz, levertség, gyengeség. Elõfordul, hogy gennyes tej jön a melledbõl (ez büdös is lehet, meg a színe is jóval sárgább, mint általában). Ha ilyeneket nem tapasztaltál, még idõben elkaptad.

Puszi:

Dia
Dia
 


SZia Zsuzsa,
semmit nem jelent a mellméret, meg az összemenés sem. Saját pl. terhesség elõtt 75B, igazából 80A volt a mellméretem, a szülés után volt 90C-s melltartóm is, aztán 85C-esek használtam zömében. Most már pár hónapja visszatértem az eredeti méretemhez, párom nagy bánatára (Kép ) a kisfiam még mindig szopizik, 14 hónapos lesz pár nap múlva. Nem a méret a lényeg!KépKépKép

Ágci

u.i. van ismerõsöm, akinek talán alig 70A-s melltartója van, 2 évesen még szoptatta a babáját.

NYUGI! És egy kis önbizalom, hogy menni fog.

Kép
Ágci
 
 


Lányok,

Köszi a gyors válaszokat, s remélem hallottátok azt a hatalmas követ, ami leesett (sõt zuhant) szívemrõl.

Puszi,
Zsuzsa
zsuzsa01
 
 


sziasztok
Kérdésem lenne, biztosan tudtok segíteni. Hanna pár napja nagyon náthás, de tényleg. Még nem volt lázas, de mivel a száján veszi néha a levegõt alvás közben, mert az orra tele, ezért gyakran száraz a szája. Mivel csak szopizik, se tea, se víz, gondoltam, gyakrabban szopiztatom. Így is tettem, el is fogadja (abszolút ciciföggõ Kép ), csakhogy ettõl, - gondolom a sok elõtej miatt - már két napja hasmenése van. Gondoltam arra, hogy megpróbálok egy kis forralt vizet adni neki. Szerintetek?
köszke,
bringa és hanna (23 hetes)
bringa
 
 


Bringa!

Szerintem nem több tejcitõl van hasmenése. Egyébként mit értesz hasmenés alatt? Többször van neki kakija, vagy hígabb, esetleg mindekettõ? Lehet hígabb és nyúlósabb a lenyelt orrváladéktól is.
Nagyon figyelj oda, mert a hasmenéstõl ki is száradhat. Ennek jelei a besüppedt kutacs, száraz, ráncba foghtó bõr a kézfejen (és csak lassan megy vissza, mint az örgeknek), bágyadtság, láz. Nagyon jól teszed, hogy gyakran szopiztatod, mert ezel lehet kivédeni, hogy kiszáradjon.
Ha lehet, akkor minden szopi elõtt orrszi-porszívózd ki az orrát, úgy, hogy elõtte egy kiscit fellaztítod a váladékot egy kis anyatejjel vagy Sterimárral.
Szerintem nem a forraltv víz a megoldás, de talán írnak jobb ötleteket is a többiek! Kép
Menta
menta
 
 


Bringa!
Lehet, hogy nem a sok tejtõl, hanem a lenyelt váladéktól van hasmenése sajnos. Akkor inkább az orrporszívózás segít. Amikor Luca volt náthás, nekünk a dokibácsi azt javasolta, hogy szopi elõtt legyen orrtisztítás, aztán kenjünk az orra alá egy kis gyógyszertári orrkenõcsöt. Nálunk sokat segített. De a pohárból v. kanálból adott pici forralt víz szvsz. nem fog ártani.
Gyógyuljatok gyorsan!!! KépKép
Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts
 
 


Orsoly,

nekem is a bal cicim volt eleinte a gyengébb, és én is Garmastannal kenegettem, amikor nagyon fájt, 1 napot pihentettem úgy, hogy a bal cicibõl csak fejtem, és mindig a jobbot adtam neki oda. Ez az 1 nap elég volt arra, hogy másnap abból is tudjam etetni, és nem fájjon annyira. Minden szopi után kentem a Garmastannal mindkettõt.

Pele,
kösziKép

Ti hogy szopiztattok hónaljtartásban, és a "kutya" pózban? Nekem szétmegy a hátam, nem bírom, max. 5-10 percig.

pusz

Brokkoli és a 8 hetes Zsófi
brokkoli
 
 


Pele!
Köszönöm a megnyugtatást.
Elvileg a védõnõ sem emelt kifogást, de azért elmondta, hogy legyen napi egy gyümölcs, meg egy fõzelék. Azért kóstolgatunk hátha bejön valami. De inkább csak gyümölcsöt, mert a fõzelékektõl nemes egyszerûséggel öklendezni kezd a csemete.
Sziasztok!

Anita
anita9
 
 


Sziasztok!

Nagyon szépen köszi a bíztató szavakat mindenkinek, a kétségeim eloszlottak teljesen és bárki bármit is mond, addig fog szopizni a babám ameddig csak akar!

Pildi!

Ha érdekel a XVII. kerületi bölcsi, akkor írj és bármire szívesen válaszolok, csak nem akarok ebben a topicban...
zsemianya@freemail.hu


Köszi még egyszer!

Zsemianya
Névtelen
 


Brokkoli,
a Szoptatási pozíciók topic archívjában keresd meg október 5. szombat 21.34, Menta berakott oda két képet a hónaljtartásról, az biztos javít a helyzeten.Kép
Ágci

Kép
Ágci
 
 


Menta, Borcsa
Köszi szépen mindkettõtöknek (nagyon egy hullámhosszon pendültök Kép
Úgy látom, lassan mintha gyógyulgatnánk. Ma már nem volt hasmars.
pusszancs,
bringa és hanna (holnap 23 hetes)
bringa
 
 


Lányok! olyan aranyosak vagytok a megnyugtató szavaitokkal. Maszatka ma elkezdett eszegetni (de a cicim már rongyos, ami persze nem baj, csak nagyon fáj) másfél hét után. Egyébként nem fogyott, hanem hízott 20 dekát!
Köszi
Marcipánka
Névtelen
 


Lányok,

Ahogy a kebelméret miatti aggódásaim megszûntek, tegnap estére már úsztam a tejben. Egész éjjel, s ma reggel sem volt szükség eddig plussz pótlásra. A fene se gondolta, hogy a "szorongásnak" ilyen tejcsökkentõ hatása van.

Puszi Mindenkinek,
Zsuzsa
zsuzsa01
 
 


SZiasztok!

Remek olvasni, hogy ilyen pompásan alakul mindenkinél a szopiztatás!!!

Hajrá, csajok, fel a tejjel!KépKépKép

Puszi:

Dia
Dia
 


Pele, Dia!

Koszi amit irtatok, azt hiszem tul vagyok rajta. Emesenek jo a szivokaja, ugyhogy OK!

Puszi:

Kati es Emese

tettem fel uj kepet!
katkamano
 
 

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?