Új privát üzeneted érkezett!

Viki!Kép
Nagyon boldog pocakeresztést kívánok Neked!!!!
Zulu

Kép

Kép

Kép
zulu
 
 


Mikor Forti mondta, hogy olvassam el Virág irását, azt gondoltam, hogy ettöl jól be fogok pöccenni. De nem.
Nagyon szomorúan olvastam ezt az irást, mégpedig azért, mert _hiszem_ azt, hogy az a pár nö, aki sok évvel ezelött megalapitotta az LLL-t nem azt akarta, hogy az ö nevükben valaki valaha is kirekesztö, megbélyegzö viselkedést tanúsitson azok felé, akik nem osztják az ö véleményüket. Helyettetek is szégyellem magam.
Ezen kivül csendesen jegyzem meg, hogy az LLL-nek kb. egy hónapja irtam levelet, de válasz azóta sem érkezett.

Ezen kivül ezzel kapcsolatban teljesen egyetértek Besztivel, és hozzátennék még valamit.
Azt is magyarázzátok már meg a terhesen szoptató anyának, hogy mennyire igénybe veszi a szervezetét a terhesség és a szoptatás együtt. Undoritónak találom azt, hogy egy dolognak csak az egyik -a ti elméleteteket alátámasztó- oldalát irjátok le, ill. "támasztjátok alá tudományosan".

Jó éjt.

zsani
zsani
 
 


Virág!
Egyetértek!

LÁNYOK!
Meglátásom szerint Virág nem a már tápszeres babák anyukáinak irta amit irt, hanem azoknak az anyukáknak akiknek van elegendõ teje a gyermeke táplálásához és mégis elkezdenék a gyümi meg a tehéntejalapú tejpépek bevezetését mondván FEHÉRJE. Fehérjének ott az anyatej! A többire nincs szüksége a babónak min 6 hós kora elött. Én sem táplálom a liga szerint a babámat,mert adok neki teát, de a többit még ráérek bõven miután elmúlt 6 hónapos! Veszem a fáradtságot és felkelek éjjel akár 5x is, ha úgy adóik, nappal meg 3x alszik alkalmanként max 2 órát. De mivel már egy ideje jön a foga ezért az a 2 óra is olyan, hogy állandóan felriadozik. Most fektettem le a babát 21 órakor, de úgyis felébred még 2x éjélig... menetrendszerüen. 7-8 felé meg kelés van.
Ha étterembe vagy moziba mennénk anyósomra szó nélkül rábíznám egy kis teával. Szilveszterkor is elmentünk és minden rendben volt. Pedig nem kap csak anyatejet. Szóval én nem érzem nyügnek a szoptatást, bár már nagyon várom, hogy aludja át az éjszakát, de ha csak akkor történik ez meg, ha kap fõzit, meg gyümit akkor kivárom azt az idõt! Nemsoká majd ki sem lehet dél elõtt robbantani õket az ágybólKép

Mamik! Aki teheti szoptasson és ha a baba nem akar gyümit, fõzit enni akkor minek azt erõltetni???? Ráér egész életében megkóstolni a világ összes specialitását, ételét!Kép
És ahogyan én tudom Virág 4 gyermek édesanyja! ÉS!!!! Tisztában van mindenki vele, hogy sajnos vannak olyan helyzetek mint Zulu elsõ babájával aki nem akart szopizni és nem volt mit tenni.

A terhesség alatti szopztatásról. Ha sikerül teherbe esnem újra mig szopik a Gabi (feltett szándékom) mindenképpen megpróbálom a tandem szopztatást. Valószinüleg akik a babanetet olvassák megtalálják az elõnyeit-hátrányait mindennek, tehát csak körbe kell nézni.


X.
Nem értek egyet veled! Szerintem mindenki tisztában van azzal, hogy egyszerübb a cicit elõkapni, mint vizet forralni, tápit kevergetni és fertõtlenítgetni!
Na elég volt ebbõl a témából máraKép

Ehh! Már nincs idõm válaszolgatni, de SZERETNÉM KIEMELNI, hogy NEM VISZÁLYKODÁST SZERETTEM VOLNA SZÍTANI ÉS VIRÁG SEM. Egyzserüen, csak a hozzátáplálás késleltetésérõl van szó 6 hós korig.Kép
Puszilunk mindenkit:
sasha és Gabi

Kép
sasha
 
 

 
 

Virág,
A körtés Mildi nem tejpép. Ahogy Csics is írta semmilyen tejszármazékot nem tartalmaz.
Nekem az a véleményem, hogy aki veszi a fáradságot, hogy ide írogasson, és tanácsot kérjen az az anyuka biztosan megtesz minden tõle telhetõt a babájáért és a szoptatásért. A legtöbb topictársat már hosszú hónapok óta ismerem és kivétel nélkül nagyszerû mamik, csak elismerést és bíztatást érdemelnek. Legyünk megértõbbek! Ez a topic nem szokott hozzá ehhez a hangnemhez!

Beszti,
Teljesen egyetértek veled! Én már kezdem megszokni, hogy teljesen hülyének néznek az orvosok, védõnõk, hogy Lili még szinte csak anyatejezik 6 és fél hónapos kora létére. Az a legfinomabb amikor azt mondják, hogy hát anyuka nem tudom, hogy gondolja de ez nagyon nem jó így, nagyon gyorsan kezdje el a hozzátáplálást. Persze egyik fülemen be a másikon ki, mert nekem megvan az elképzelésem, hogy-hogy fogom csinálni, de azért azt hittem, hogy ezért a kizárólagos szopiért nem lecseszést fogok kapni majd.

Viki,
Gratulálok a kismamisághozKép!

Gumicukor,
Ezért hiszek én leginkább a nagyiék kertjében termett dolgok tisztaságában.

Puszi,
Ilke

KépKép
KépKép
ilke
 
 


Sziasztok!

Sasha!
Mi 6 hónaposak vagyunk (igaz csak tegnap töltötte). Akkor nem igazán értem, hogy miért írta Virág ezt nekem: "az ég áldja meg a tájékozatlan védõnõdet! Nincs szüksége tápszerre a babádnak!"
Lehet, hogy valamit félre értettem. Én a HA pépet nem gondolom tápszernek. Pár napja kapja csak Marci, csak este szopi után és keveset. Azért ajánlotta a védõnõnk, mert nekem szükségem van a vérnyomásom miatt az éjszakai pihire. Eddig huztam, de mostmár nem bírom. Nem hiszem, hogy azzal teszek a legjobbat Marcinak, ha idõ elõtt elpatkolok.

És csak egy összehasonlítás: Mint már említettem nagyobbik fiam 3,5 hónapos korától tápszert kapott, 4 hónaposan kezdte a fözelékeket. Teljesen egészséges, orvos évente általában 1* látja. Marci mióta megszületett szopik és mégis eddig összesen talán 3-4 hét telt úgy el, hogy valami baja ne lett volna. 6 hetesen már a korházat is megjártuk. Szerencsére semmi komoly, ill. senki nem tudta megmondani, hogy mi volt a baj. a 4 hónapos oltását 2 hete kapta meg és most azon szurkolunk, hogy az öt hónapost megkaphassa végre. És akkor az gyerekorvos és védõnõ is azon csodálkoznak, hogy csak szopik. A történetben az az érdekes, hogy lehet, hogy a mostani másfél hónapon át tartó köhögés, orfolyás stb. hamarabb elmúlt volna, ha nem szopizna, hiszen én is beteg voltam folyamatosan, és úgye szoptatos mamának nem mertek gyógyszert adni. Így ide-oda fertöztük egymást. 22-es csapdája.

Bocsi, hogy hosszú lettem.
A témát lezártam.

Djeszter
djeszter
 
 


Hahó!

Ilke!
Én orvos és védõnõ szempontból azt hiszem nagyon jót fogtam ki. Szoptatás párti mind a kettõ. Nagyon is. A körzetben szinte minden kismama szoptat és bizony hat hónapos kor után is.Kép
Szerintem jól csinálod. Ha van tejed szoptass! Minnél tovább.

Bocsi, hogy ma ennyit kotyogok!

Djeszter
djeszter
 
 


Sziasztok,

NNNa ezt megint jol kiveseztuk....Kép

Viki

Gratulalok a pocakossaghoz.Kép Nagyon irigyellek am!

Afonya

Emlitesz valami csecsemos szakacskonyvet. Megirnad a cimet , meg a szerzojet meg hogy hol lehet kapni???
leccci....koszi
Habar spenotot nem tudom hogy keszitenek Emilianak, ugyanis azon keves kajak koze tartozik, amit utalok.Kép

Kepzeljetek ma be nem allt Emilia szaja. Az a legujabb szokasa, hogy mindent mikrofonnak nez es belebeszel. Meg a cicimet is.Kép De leginkabb valamilyen jatek ragasa kozben magyaraz.

Na megyek alunni, jok legyetek!Kép
Ja ,tettem ki uj kepet a profilomba Kisnyuszirol.

Nyuszi

KépKép
KépKép
nyuszika
 
 


Nyuszi,
Nagyon édes Emi, és milyen kis maszatosKép.
Én a sütõtökkel voltam úgy mint te a spenóttal. Miközben sült azt hittem, hogy kiszaladok a világból. Igaz Lili még nem kóstolta, csak elõre gyártottam egy keveset.

Djeszter,
Azt megkérdezhetem, hogy a 6 hónapon túli kizárólagos szoptatásról mi az ottani dokiknak és védõnõknek a véleménye? Mert én ezzel mindenkit sokkoltam márKép.

Puszika,
Ilke

KépKép
KépKép
ilke
 
 


Sziasztok!

Áfonya, Nyuszi, Gumicukor, Zulu, Conti, Ilke!Kép
Köszönöm a jókívánságokat, nagyon aranyosak vagytok!!!Kép
Azért nagyon ne irigykedjetek, most még inkább a "feketeleves" van soron,ami az elõzõ terhességembõl kimaradt (egész napos émelygés, elképesztõ álmosság), ráadásul a 3. emeleten lakunk, és lift nincs. Egy hét és fél hónapos kiskölökkel nem is olyan egyszerû. Persze tisztában voltunk ezzel, és így is belevágtunk. Bár õszintén szólva nem gondoltuk, hogy ilyen hamar sikerül, de nagyon boldogok vagyunk.

Sasha!
Hidd el, én elolvastam itt a neten is az összes topicot, ami errõl szólt. Ezért tudom, hogy van, akinek sikerült, de olyan is, akinek nem fogadta el a baba a "terhes tejet". És senki ne értse félre, nem saját magamat féltem (szerencsére amúgy sem vagyok egy beteges ember), de amikor a doki azt mondta, hogy az "új" babának ezzel árthatok, én eldöntöttem a dolgot. És ha szoptatás alatt esik teherbe az ember, sokkal gyakoribb az üres petezsák (aminek tudjuk, mi a végeKép), egész egyszerûen amiatt, hogy a hormonok még másképp mûködnek. Szóval eltervezni könnyû a dolgokat, de szerintem te is fontolóra vennéd a dolgot, ha ilyet mondana az orvosod, nem?Kép

Áfonya!
Gratula, hogy újra nagylány lettél!!!Kép Azért annak a fõzeléknek elég extrém kinézete lehetett. Hát még az íze...Kép

Idegenek: képzeljétek, nem tudom, mi lehet, de a Levi az öcsémtõl állandóan sír. Pedig szegény mindig próbál kedveskedni, de a Levi ahogy meglátja, egybõl görbül le a szájaKép. Nem tudom, miért van ez, másokra (még az idegenekre is) vigyorog, mint a vad alma. Nem is volt semmi negatív élményük, mégis.Kép Szegényt már komolyan sajnálom. Mondta, így nehezen fog vigyázni a LevireKép.

Képzeljétek, este ettem babapiskótát, Levi meg az ölemben ült, és elkapott egyet õ is. Persze egybõl beletuszkolta a szájába (két kézzel persze). Picikét hagytam, aztán elvettem. Na azt a visítást...KépKépKép

Babaúszás: lehet, hogy én vagyok a hülye, de mi oda is a doki miatt nem vittük a Levit (pedig imádja a vizet). nekünk azt mondták, hogy mivel koraszülött, ne vigyük. Meg hogy oké, hogy a vízben a bacikat fertõtlenítik, de a vírusok ugyanúgy jelen vannak. Pedig amiket írtok, nagyon tetszenek, szuper jó lehet!!!

Szép álmokat mindenkinek!

Viki
vikici
 
 


Jaj, elfelejtettem:

Nyuszi, nagyon aranyos a Kisnyuszid!KépKépKép

Viki
vikici
 
 


Sziasztok!

Virág védelmére jöttem. Mindaz, amit leírt helyes. (Az orvos tanácsára abbahagyott fejésrõl nincs véleményem, nem ismerem a történetet.) Egy dologban tévedett: nem a La Leche Liga Magyarország küzd most azért, hogy a korhatárokat a megfelelõ szintre vigyék, hanem én, próbálok tenni ez ügyben valamit, a Ligától függetlenül, laktációs szaktanácsadóként.

Ismerem Virágot. Ez az írás egy visszafogott, udvarias, kedves megszólalás volt, nektek akart jót, segíteni akart. A téma iránt érzett lelkesedését és a tévinformációkkal szemben érzett kétségbeesését azonban nem tudja leplezni, és vajon miért is kéne?

Az idézõjelbe tett szakemberek kifejezés azokra az egészségügyi szakemberekre (orvosok, védõnõk, csecsemõsök, stb.) vonatkozik, akik a szoptatás témában nem állnak a helyzet magaslatán és akik téves tanácsainak köszönhetõen az anyák abbahagyják a szoptatást. Akik az elsõ problémánál tápszerreceptet adnak.

A reakciók egy része azt a tipikus sértõdöttséget tükrözi, ami általában jellemzi a szoptatni nem tudó anyákat. Pedig benneteket nem bánt senki. Valóban van, aki nem tud szoptatni és van olyan baba, aki nem tud szopni. Vannak viszont, akik egyszerûen nem akarnak szoptatni; vagy mert túl sok kötöttséggel jár (szerintük), végre aludni akarnak éjszaka, vagy csak megrettennek az elsõ nehézségtõl, satöbbi, satöbbi. Kifogás rengeteg van. Magánemberként kinek-kinek megvan a véleménye róluk. Az LLL azonban nem ítéli el õket. A Liga feladata, hogy megossza a birtokában lévõ információt a hozzá segítségért fordulókkal. A döntés joga azonban az anyáé. A Liga szerepe a döntés meghozatala elõtt végetér. Éppen ezért helytelen a Ligát okolni bármiféle kudarcért.

Csics, Virág tökéletesen fogalmazott: a 6 hónapos kor elõtti hozzátáplálás felesleges és káros, ugyanis az emésztõrendszer még éretlen. Tápszeres babáknak még rosszabb, mint anyatejeseknek, ugyanis a tápszerben nincsenek benne azok az emésztést segítõ enzimek, amelyek az anyatejben megvannak.

Akkor hogy "mondjon valamit a Liga" a tesód problémájára: aki 4 hónapig tud szoptatni, az tovább is tudna, ha nem mondanák neki azt az "okosok", hogy "keveset hízik a babád; még csak szopik? adj neki már végre valami normális kaját is; azért ébred föl éjjel, mert nem elég a tejed; ne hagyd, hogy a melleden lógjon egész nap, mert csak elkapatod",és a sor folytatható a végtelenségig. Nem tudom, mi volt a tesódnál a gond, nem tudom, kihez fordult és milyen tanácsot kapot, ebbõl mit fogadott meg, mibõl gondolta, hogy tápszer kell a babájának, de ha részletesen elmesélné (õ, személyesen, akit meg lehet kérdezni az apró részletekrõl is), akkor nagy valószínûséggel ki tudnám találni.
A Liga, mint szervezet, gyakorlatilag mindentudó a szoptatást illetõen. Az LLL tanácsadói nem. Nem is az a dolguk. Ha valamit nem tudnak, van hová fordulniuk, utánanéznek, megkérdeznek valakit, aki az adott problémára szakosodott.

Csics, Virág hangneme meg sem közelítette a te arroganciádat!

Beszti, sajnos, a Kismamában megjelent táblázat nem csak a nemzetközi ajánlások alapján készült, hanem a hazai (valljuk be, kissé elavult) ajánlásokat is megpróbálták figyelembe venni. A citrusfélék allergizálnak. A paradicsom is. Máj. A gluténtartalmú élelmiszerek bevezetésével is ajánlatos egyéves korig várni. Ezt egy cöliákiás gyerek mamája csak megerõsítené. Tejtermék ugyanez. Gondolj bele, milyen gyorsan elrepül az elsõ év. Ha várunk az allergizáló ételek bevezetésével, a gyermekünk még vagy 80 évig eheti azokat. De ha korán adjuk neki és allergiás lesz rá... Nehéz évek következnek akkor. Milyen nehéz lehet egy gyereknek, aki nem ehet együtt a többiekkel, pl. egy osztálykiránduláson. Akinek a nyála csorog, ha a többiek sütit esznek, õ pedig mondjuk a gluténallergiája miatt nem ehet.
Ne mondjátok azt, hogy a ti gyereketek bezzeg ehet mindent, semmi baja a tejterméktõl vagy a citromos teától. Attól még a más gyereke lehet rá érzékeny! De a tiéteken is kijöhet az allergia késõbb. És amikor elõször adtatok neki, még nem tudhattátok, hogy nem lesz baja tõle.

Ezért nagyon fontos a megfelelõ tájékoztatás. De ezt ne profitorientált cégektõl várjátok! A tápszergyártó cégek hatalmas haszonnal dolgoznak. (1998-ban például világszerte napi 22 millió dollárt jövedelmezett a tápszer business.)
Világméretû szervezetek küzdenek azért évek óta, hogy ne tehessék rá a bébiételekre a gyártók a 4 hónapos címkét. Csakhogy ez mintegy évi 2 milliárd dollár összforgalom-kiesést jelentene.

Igazad van, Beszti, az anyák nehéz helyzetben vannak, ha dönteni kell. Én inkább hinnék a non-profit szervezet önkéntes tanácsadójának, mint a profitorientált tápszergyártó cég jutalékért dolgozó ügynökének.

Iboly
iboly
 
 


Djeszter!

A Hipoallergén tápszer is tápszer. Íme egy részlet Szõdy Judit egyik levelébõl:
"A HA tápszerekben a hosszúláncú fehérjemolekulák feldszabdalt állapotban találhatók meg, vagyis rövidebb láncú fehérjék, illetve elemi egységek (aminosavak) vannak benne. Egyes szakemberek szerint ez sem igazán biztosíték az allergia elkerülésére, mert sok babánál éppen a fehérjemolekulák végzõdésén található kémiai szerkezet okozza az allergiát. Ha fölszabdalják a molekulaláncot, még több végzõdés keletkezik, és még nagyobb bajt okoz."

Üdv
Iboly
iboly
 
 


Sziasztok!

Hozzaszolnek en is a szoptatas mindenekfelett-temahoz! En, mint gondolom kozulunk nagyon sokan, tapszeren nottem fel, 3 honaposan kaptam az elso fozeleket, gyumolcslevet, tejet! Stb. Es, lekopogom, semmifele allergiam nincsen, a hugomnak es a ferjemnek szinten nincs az egvilagon semmi baja! KIcsit ezt is tullihegettnek erzem, hogy a tapszeres baba tuti beteges es mindenre allergias lesz.

Ettol fuggetlenul hiszem, hogy a babanak az anyatej a legjobb taplalek 6 honapos korig, de ne kelljen mar lelkiismeretfurdalast ereznem, ha megsem sikerul addig szoptatnom. Mert szerintem a babanak az art a legjobban, ha az anyja bizonytalan a dolgaban, ne adj isten mar akkor banja amikor megteszi.

Na most olvasom x-et, azert ez mar sok, errol irtam, hogy lelkiismeretfurdalast ebresztenek mindenkiben aki nem szoptat! Es ezt en irom, aki kizarolag szoptatok, de akkor is!

Ma mi is megtettuk elso setankat, gyonyoruen sutott a nap, csak a kocsit neha nehezen toltam at a saron (falun lakom)Kép

orsoly
orsoly
 


Hali!

IbolyKépKép
Köszönjük szépen az információt!

Viki!
Mindig elfelejtek Nektek gratulálni az új jövevényhez a pocidban! Sasha irigyKép
Tandemszopi: Meghallgatnám a doki véleményét, de megpróbálnám és az elsõ vérzésre, vagy olyan görcsre amit az elõzõ terhesség alatt nem éreztem abbahagynám! De mnt irod Levi nehezen jött össze, igy megértem, hogy tartasz az üres petezsáktólKépKép Valószínü, ha a helyedben lennék én is igy döntenék, nem lehet tudni!Kép

sasha

Kép
sasha
 
 


Hali újra!

Új kép van Gabiról a profilomban!

sasha

Kép
sasha
 
 


Sasha, megnéztem. Nagyon édes pofi!!!
Puszi
Iboly
iboly
 
 


Sziasztok!

Bocsánat, nem tudom szó nélkül hagyni a szopis témát. Szerintetek Virág azért vette a fáradtságot, hogy végigolvassa a topikot, és mindenkinek személyre szóló választ írjon, hogy megbántson Titeket? Ezt sokkal egyszerûbben és kevesebb melóval megtehette volna!!
Tudjátok Ti, hogy a védõnõk, nõgyógyászok képzése mennyi és mennyire új információt foglal magába a szoptatásról?? Alig-alig tanulnak róla fél oldalt, két sort. Akkor én már inkább hiszek a Ligának, ahol a tanácsadók ÉVEKIG csak errõl tanulnak, vagy a laktációs szaktanácsadóknak, akiknek 5évente meg kell újítaniuk a vizsgájukat.

Amit Iboly írt a profitorientált cégek pártatlanságától és megbízhatóságától, azzal csak egyetérteni lehet.

A szokásos "én is tápszeren nõttem fel, és mégse vagyok allergiás"-szöveg meg tudjátok, ugyanolyan, mint "a nagymamám is dohányzott, mégis 90 évig élt". Ellenpélda mindenre van, merthogy 100%-os összefüggés kevés létezik. Pont ezért nem állítja senki, hogy a tápszeres baba tuti beteges lesz. De azért van egy alapvetõ tendencia, ami érvényesül.

Ó, és mégegy: az, hogy csaknem minden anyuka képes lenne szoptatni, az nem azt jelenti, hogy bárki megtehetné azt, hogy leül, és egybõl dõlne a tej, és egybõl szopizna szépen a babája. Különbözõek a testi adottságaink. Van, akinek többet kéne küzdenie érte, van, akinek esetleg speciális segítségre lenne szüksége. De ezzel együtt menne.

Üdv: Pele
pelcsi
 
 


Lányok!
Tudom, nincs sok keresnivalóm ebben a topicban, de már híre ment a többiben, és nem tudom megállni, hogy ne szóljak bele.
Hosszú lesz, akit nem érdekel, ugorjon!

Történetem a következõ-röviden:
Két gyerekem van, az elsõ négy hónapos korában már napi egyszer tápszerkiegészítést kapott,hat hónapos korában elválasztotta magát. Ugyanazokat a gondolatok fogalmazódtak meg bennem, ami a Ti reakciótok volt a Virággal szemben. Kevesebbnek és sokszor rosszabb anyának éreztem magam, mint a sikeres szoptató anyukák, legalábbis azt gondoltam, hogy ezt éreztetik velem. Pocsék érzés volt. Mindenre felhördültem, és hülyét kaptam az állandó "anyatej a legjobb" szlogentõl. Én is adtam HIPP teát, sõt, három éve még egy hónapos kortól volt adható, itta is a gyerek rendesen.
Aztán lett mégegy gyerekem. Jobban figyeltem az elõször lényegtelennek gondolt részletekre, és sok-sok fontos dolgot megtudtam amit elõtte nem is sejtettem. Második gyerekem már kizárólag anyatejet kapott hat hónapos koráig, és kilenc hónapos koráig a fõ tápláléka az anyatej volt. Kilenc hónaposan magát választotta el,nem írom le a történetét, nem tartozik ide.
És tudjátok, mióta nem hördülök fel úgy, mint Ti? Amióta beláttam, hogy a fõ problémát az önhibánkon kívüli tájékozatlanságunk okozza. Kilenc hónapig járunk tanácsadásra, szakembernél szülünk, "csecsemõsök" támogatnak a kórházban, majd a gyerekorvos lát el minket tanácsaival. Olyan kiadványokat olvasunk, amit az E.Ü.Min., és minden szakmai kollégium ajánl. Persze, hogy hiszünk nekik, hiszen ezért vannak. Csak azt nem tudjuk, hogy a szakemberképzés nem áll a helyzet magaslatán, az eü. rendszerrel együtt, nincsenek továbbképzések, és a dokik sem veszik figyelembe a Gyermekorvosok Szakkollégiumának az ajánlását. Nekem pont a helyi erõ írt fel az elsõ/!/ látogatáson Beba HA-t, amit szerencsére nem váltottam ki.

Ez az egész szoptatós cécó szerintem a tájékoztatás hiánya miatt van. Én nem tudok valamit, ezért nem sikerül szoptatnom, a gyerekemet betápszerezik, és margaréta cumival csendesítik el a "bababarát" kórházban, késõbb meg ott állok egy rosszul szopó gyerekkel.
Aztán bemegyek a boltba, leveszek egy körtés rizspépet. Persze, abban nincsen tej. Pont ma néztem meg, hogy mi van benne. Teljes tejpor, némelyikben sovány tejpor. Az vajon mibõl van, ha nem tejbõl? És mégis megveszem, mert már adható 4 hónapos kortól. Rá van írva. És én elhiszem. Õk sem akarnak nekem rosszat!
A nagyüzemi BIO-termelés sem vegyszermentes, mint azt hisszük. Csupán meg van határozva, hogy milyen vegyszereket használhatnak fel. A bébiételeknél törvény szabja meg, hogy milyen mennyiségû lehet a visszamaradt növényvédõszer. Meghatározzák azt is, hogy mit nem tatalmazhat a bébiétel, pl. hozzáadott D vitamint. Ma mégis találkoztam ilyen konzervvel. Ez mégis hogyan lehet?

Nem akarok senkit ilyesztgetni, vagy azt sugallni, hogy valamit rosszul csinál, és fel sem merül, hogy direkt árt a gyerekének. Nem akarok rossz érzést sem kelteni, nem is tenném, mert én sem akartam rosszat, amikor az elsõ gyerekemnek anno tápszert és bébiételt, meg tejpépet adtam. Én csak arra szeretnélek rávenni Titeket, hogy egy picit nézzetek a reklámok mögé. És ha a "nagy fehér" legyint az Egészségügyi Világszervezet ajánlására, akkor nyugodtan gondolkozzunk el. Nem egy kis cég a WHO, és lehet, hogy néhány dologban jobban tájékozott, mint a magyar eü. néhány dolgozója.

Szerintem, ha egy olyan embertõl érkezik hozzászólás, aki tájékozottabb a témában, akkor ne hördüljetek fel. Eszem ágában sincs megvédeni Virágot, márcsak azért sem, mert semmi olyat nem írt, ami miatt védelemre szorulna.
Itt a netezõknek viszont megvan a lehetõsége az információ begyûjtésére, és szerintem hiba, ha ezt nem tesszük meg.

A fentiek az én véleményeim, nem kell egyet érteni vele. De ha azok ellen támadunk, aki szoptat, és meggyõzõdésbõl kampányol a szoptatás mellett, ugyanazt tesszük, amit felõle támadásnak vélünk. Biztos, hogy két táborra kell oszlanii???

Jó egészséget kívánok Mindenkinek!
Csi/ a negatív szopis-topicból/
csii
 


sasha,
nagyon édes a babód! Kép

Viki,
köszi.
Virág (fiore)
 


Érdekes módon az én LLL-nek irt levelemröl hulla csend van, pedig a választ várnám.
És mellékesen tele van már a padlás a "nem nektek irtuk, mert ti mindent jól csináltok, megpróbáltátok, stb., hanem a direkt nemszoptató anyáknak". Csakhogy ha nincs ilyen a topicon, merthogy nem nekünk irjátok ugye, akkor meg minek?
Legközelebb akkor irok, ha ez a téma abbamarad itt. Addig e-mailben (zsa@fw.hu) bárki elérhet.

zsani

Ja: és Sasha: elég érdekesen hangzik az az érved, hogy mindenki utánanézhet a negativ dolgoknak is, hiszen van rá fórum. Igen. Csakhogy: ha a pozitiv oldalát reklámozom valaminek, akkor a negativat is kell (illik?). Egyébként meg igenis a kismama egészsége is számit, mert nem tudom ki szeretne egy agyvérzett, vagy egyéb betegséget összeszedett anyát...

Ja2: elég unalmas már ez a "ti megsértödtök mert nem sikerült" szöveg is. Én spec. nem sértödtem meg, csak szimplán unom már ezt. Abszolút nem értem, hogy minek kell idöröl-idöre idejönni valakinek és vihart kavarni olyanmivel amit már ezerszer kitárgyaltunk, mindenki elmondta az álláspontját. Kivülröl fújom, hogy kinek mi a véleménye. Az idegeneké meg öszintén szólva nem érdekel.

Ja3: Viki: én is nagyon gratulálok ám, csak disznó módon elfelejtette eddig :=( Gratulagratula. Nagy fába vágtátok a fejszéteket.
zsani
 
 


Ja4: Nem tudom megállni, hogy a pontatlan fogalmazásra nem reagáljak. A Mildipép körtés rizspépében (amiröl itt irtak a lányok) _nincsen_ tej, se tejpor. Rizsörleményt, cukrot, természetes körteport és vitaminokat tartalmaz. A cukornak persze nem örülök, de NINCS benne tejpor. Persze lehet hogy a szemét tápszergyártók beletették, csak nem irták rá (ez a vicc helye, ne vegye senki komolyan).

zsani
zsani
 
 


jo reggelt
azt hitem hogy ma mikor idejötem hogy normális irások lesznek de nem Kép

X
1:a neved miért nem válalod talán félsz egy csapat anyukátol ?
2:nehogy azt hidd hogy tápszerezni könyü mert egyátalán nem az mindig kikel fozni a cumit ,ujbol és ujbol frris vizett kell foralni a tápihoz és elentétben a cicivel tápit csak otthon tudsz csinálni és mig a cici álandoan jo hömérsékleten van a tápit hüteni kell Kép ugy hogy nem hiszem hogy a tápszerezés gyorsabb és könyebb lene kérdez meg egy tápis anyukát és meglátod nem is olyan könyü mint te hiszed .

Iboly
ha virágnak ez a kelemes modora akor én vagyok a hoember mert ez inkább földbe döngölös hangnem .én meg nem vagyok arogáns csak irto dühös Kép

Szoptatás
szopipártiak a dologhoz az is hozá tarartozik a lelki oldal is ha nem nyugodt az anyuka és nem kipihet akor nem fog menni a szopi.

Zsanival
értek egyet valoszinüleg nem ezt akarták az LLL alapitoi hogy kirekeszétek a tápis babákat-mamákat pedig ti ezt csináljátok.

és még egy dolog ha tönkre akarjátok tenni a topicot akor jo uton jártok mert a tápis mamák nem fognak ide jönni.

Sasha
Csalodtam bened Kép

és én is azt csinálom mint zsani adig nem irok mig normális téma,irás nincs aki irni szeretne irjon a profilomba megtalálhato e-mail cimre

most bucsuzom
csics ás petike
csics
 
 


Hú, csak úgy benéztem, de muszály hozzászólnom. Persze én is ezek szerint a "sértõdöttek" közé tartozom, arról az oldalról, akiknek nem sikerült. Csakhogy: én már az elsõ babámat sem tudtam szoptatni, csakhogy ott más problémák voltak 10 éve. Most jó elõre felkészültem, mindent elolvastam (LLL, szopitopic...stb..), úgy gondoltam, nekem sikerülni fog!
Megszületett Lili, aki 2450 g volt, a kórházban azonnal hozzátáplálták, nekem a császár után soká és kevés tejem volt..stb. Nem akartam, hogy tápszerezzék, inkább idõ elõtt hazajöttünk, gondoltam itthon minden rendben lesz. És megkezdtük a harcot. Maratoni szopik, gyakori szopik, szoptanít, mindenféle, ami tejet csinálhat....stb. Nem részletezném, csak emlékeztetõül írtam, hiszen már többször elmeséltem. ÉS: kértem tanácsot a szopitopicban, Ibolytól, a Ligától...semmi ami segített volna. Nem Pesti vagyok, így személyesen nem lehetett. Max. annyi lett a vége, hogy hát akkor lehet, hogy én vagyok a kivétel. Köszi, ettõl még nem lett tejem. De eddig még rendben is volna, megpróbálták, nem sikerült, semmibõl õk sem tudnak tejet csinálni.
De: a probléma az, hogy most viszont olvashatom - más sokadjára - hogy mérgezem a gyerekemet, mert nem (csak) anyatejet eszik. Nekem most az a fõ mondani valóm, hogy egyszer végre ajánljanak már akkor valami alternatívát is, mert ez így nagyon kevés. Elmondjátok sokadszorra, hogy persze nem annak szól, aki mindent megtett, de az Õ (a mi) gyerekeink is azt a tápszert, tejpépet, fõzeléket...stb eszik, ami szerintetek mérgezõ. De, ha így van, akkor mit egyenek helyette?????
Mindenki tudja, hogy hónapokig hordtuk - nem kis pénzért - az anyatejet, így kihúzva, hogy 4 hónapig csak anyatejet evett Lili.
folyt köv, met elszállhat...
berka
 
 


Az anyatejrõl: Nyilván azt is azért hordtuk, mert tudtam, hogy az a legegészségesebb. De! Erre vonatkozóan nem sok leírást találtam, hogy ha már teszem, akkor hogyan? Milyen óvintézkedést tegyek, mielõtt odadadom más tejét? Milyen áron tartsak ki? (hasfájás) Meddig célszerû? Csak az volt már jó erõsen belém itatva, hogy csak anyatej. Tehát mindenáron kellett. Az elsõ néhány nap után ocsudtunk fel a férjemmel, amikor eszünkbejutott: AIDS, Májgyulladás, bktéruiumok...stb. SENKI nem tudott mit mondani, néhányan csak annyit, hogy õ nem tenne ilyet, vagy csak anyatejgyûjtõbõl. De az meg pasztõrözött, igy inkább csak nutritív értéke van, hiszen minden más elpusztul benne. Ha nem így van, akkor írjatok róla:mit tegyen az, akinek nincs teje????Mit adjon enni a gyereknek???? Hogy csináljam pl., hogy ne adjak teát, ha fogalmam sincs róla, hogy mikor iszik elõtejet és mikor nem? De, ha adok, akkor az is méreg, ahogy írtátok....

Na jó, remélem, értitek mit akartam. mert amikor azt mondjátok, hogy ettõl még jó anya vagyok, azt nem érezhetem, hiszen csupa ártalmas dolgot adok a gyereknek. És nem azért, mert a reklámoknak hiszek, hanem azért, hogy nem haljon éhen, hanem fejlõdjön.

Én remélem eljön az az idõ, amikor az LLL arról is ír, hogy mit tegyünk ilyen esetben. Én piszok rosszul éreztem magam, amikor nem tudtatok használható tanácsot adni, és utána is csak azt olvastam mindnhol, hogyan kell mindenáron szoptatni, de arról semmit, hogy mi van, ha nem sikerült?

És mégegyszer köszönöm az akkori segítségeket, de gondolkodjatok el ezen is...

És várom a tanácsokat, hogy hogyan ne mérgezzem tovább a gyereket. (Most 7,5 hónapos, még mindig hordunk neki tejet, de már csak napi 1x jut.)

(bocs, ha kicsit összefüggéstelen, de siettem, mert hétvégén nem sok idõm van netezni)

bera
berka
 
 


Köszönjük Virágnak és az LLL-nek, hogy tönkre tették ezt a jó kis topicot.Kép

Zsani maximálisan egyetértek Veled!
Névtelen
 


Sziasztok!

Végre van netünk és meg is találtatak benneteket. Ez Jó!

Na de ez a vita?

Dóri 7 és fél hónapos. "Csak szopik" Néha kap egy kis gyümölcsöt, a tejpépet nem szereti, fõzelékbõl egyenlõre meg csak az alma-krumli összeállítást eszi meg. Abból is max 70-80 grammot. A doktornõ szerint egy étkezésre (ebéd) már csak azt kellene, hogy egyen, és nem szabadna éjszaka felkelnie. Lehet. De én azt mondom, hogy inkább ébredjen 2x azért éjszaka, hogy egyen, mint hogy fejnem kelljen az éjszaka kellõs közepén. Megeszi az adagját és már alszunk is tovább. Ráadásul most, hogy jön a foga, össze vissza eszik. Hol kell a kaja, hol nem. A fõzelékadagja 2 deci lenne. Hát nem tudom, én nem tuszkolom belé, ha nem kéri. Az itatással kapcsolatban én is tanácstalan vagyok. Vajon kell külön itatni vagy elég a tej neki? És ha igen, akkor mit igyon és mikor? Próbáltam a fõzelék után cumisüvegbõl teát adni neki, de nem tud belõle szopizni. Ezt nem is bánom. A pohárból ivásnál még a nyakunk is teás. És honnan tudom egyáltalán, hogy szomjas? Az édes bébigyümölcslevet bármikor meginná, de jó az neki?

Iboly!

Nem lehetne a hozzátáplálásról és a fõbb szoptatási gondokról aegy tájékoztató füzetet létrehozni? Vagy már van ilyen? Akkor a védõnõn keresztül miért nem jut el a kismamákhoz? Nekem Dóri az elsõ babám, de a kutya sem kérdezte ezt meg. Azt sem, hogy tudok-e szoptatni, van-e szükségem segítségre. Mi mint "rátermettebb" anyukák szerencsére magunktól tájékozódtunk elõre és a net által tájokozódunk folyamatosan is. De mi van a vidéki net nélküliekkel. És a védõnõmtõl, orvosomtól miért nem hallottam még véletlenül sem az anyatej leadási lehetõségrõl. A kórházban kapott Gyógyhíek újságban volt éppen egy errõl szóló cikk, és az én saját nyomozásom eredménye, hogy még mindig adok le tejet.
Szóval az idõben való felvilágosítás tényleg nagyon fontos lenne! Szerintem ebben is ti tudnátok a legtöbbet segíteni. És sajnos sem a gyerekorvosnál, sem a védõnõ rendelõjében nem láttam szoptatással kapcsolatos szóróanyagot. Az LLL-rõ is innen tájékozódtam. A védõnõk miért nem irányítanak hozzátok, ha problémám van? Miért nem propagálják, hogy van egy ilyen szervezet?

Lányok!

Az anyukámtól kaptam egy könyvet:

Balogh Anita- Budaházi László
Egyél, kicsim!
Egészséges ételek- egészséges gyerekek 6 hónapostól 6 éves korig

Még nem tudok a tartalmáról beszámolni, mert most kaptam, ezért csak belelapozni volt idõm, de ígéretesnek tûnik.

Ja, és a gyerkõc számára elkészített 2 dl répafõzeléket alig bírtam legyûrni. Biztos, hogy ennyi belefér a pocakjukba?

Panda!

Megtaláltalak.
Ha jól vettem ki az infókból a gyerkõc már álldogál? Gratulálok. Mi még csak próbálkozunk a mászó mozdulatokkal.

Puszi mindenkinek

Pucúr és Dóri baba (7 és fél hónapos)
Pucúr
 


Jó reggelt!

Nem hagyhatnánk végre abba ezt a témát?
Most már úgyis rosszul érzem magam, hogy szoptatok.
Csatlakozom azokhoz, akik nem írnak többet amíg errõl beszélünk csak.

Djeszter
djeszter
 
 


Sziasztok!

Iboly!

Ne tudom, hogy még elolvasod-e. Amit irtam, azt én nem a szoptatás ellen irtam (hisz magam is 6 hónapig kizárólagosan szoptattam), mindössze az irtam le, hogy milyen kétségei lehetnek egy szoptató anyukának. És komolyan, ez még csak a jéghegy csúcsa, arról nem irtam, hogy ki és miket gondol rólam (nem a családomban), hogy a múltkor nem tudtam bemenni egy nagybevásárló-központ próbafülkéjébe szoptatni, mert az eladó azt mondta, hogy "öt kirúgják (a biztonsági fönök mondta), ha beenged" (gondolom nem csak rám gondolt, hanem a többi szopis mamára is), pedig a gyerekem ott sirt éhesen.
A nem szoptatók ugy érzik, hogy a szoptatók öket támadják, viszont aki szoptat, az sem érzi jól magát, mert neki is meg kell küzdenie egy csomó mindennel.
Azt hiszem, ez a szopi csodállatosságán kivül ez is hozzá tartozik.

Csii, Pele, Virág és aki még beleszólt!

Azt hiszem, a legtöbbeket az zavarta, hogy egyszer csak megjelent valaki, aki (mégha jószándékból is) részben tudatlanul beleszólt a társalgásba. Ö nem tudja az elözményeket, mert ezt nem egy éppen aktuális oldal elolvasása jelenti!
Amugy meg köszönjük, hogy ránk szántátok az idötöket, Virágnak a segitö szándékát, Ibolynak pedig különösen azt, hogy hozzászólt!

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti
 
 


Sziasztok

Engem már nem érdekel ez a téma, én nem mondom hogy addig nem írok amíg ennek vége nincs, DE ma nem foglalkozom ezzel, hiszem ma 6 hónapos a kifiam, és ez mindennél fontosabb!!!!! Kép Kép Kép Kép

Forti és Levente aki ma fél éves

Kép
Kép
forti
 
 


Forti!

Gratulálo nektek a fél évhez!!!

Pucúr és Dóri
Pucúr
 


Sziasztok!

Hát eddig se volt valami jó kedvem, de most, hogy ezt végigolvastam.....Az ember úgyis egész nap ezen rágódik, hogy nem sikerült a kizárólagos szopi. nem írom le a történetemet, lényeg, hogy nekem sem lett semmitõl több tejem a napi fél liternél, ami ugye nem elég, de azt adom neki, a tápszert pedig szoptanítból kapja. Mindkét táplálás hátránya megvan, de mégis így csinálom és nem gondolom, hogy attól rosszabb anya lennék. Végigéltem azokat a heteket, amikor a baba már nem gyarapodott, a végén már állandóan sírt, próbáltam éjjel nappal non-stop szoptatni, lktoherb, fejés, stb..És a szívem szakadt meg, amikor végül oda kellett adni a tápszert, és a baba jó adagot bevágva békésen elaludt keserves napok után, amikoris a tejszaporítás nem sikerült. A lényeg, hogy kár errõl késhegyre menõ vitát nyitni, mert van akinek tényleg kevés a teje és nem kényelmi szempontok miatt......Csak mégjobban elveszitek az ember kedvét. Egyetértek maximálisan Zuluval, Berával és a többiekkel. Egyébként voltam LLL-es foglalkozáson, nagyon jól éreztem magamat, aranyoasak voltak a babák és az anyukákkal is jót beszélgettünk, de egyébként szoptatásról nem sok szó esett...

Más
Köszi a védõoltással kapcsolatos hozzászólásokat. Én is úgy gondolom, hogy nem akarok csak úgy beadatni valamit. Ezért azt gondolom, várunk, amíg nem megy közösségbe a baba.

A keresztelõt sajnos el kellett halasztani, mivel a keresztszülõk 14 hónapos kisfia kórházba került, hörghuruttal. szegényt gõzsátorba kellett tenni az intenzíven, de szerencsére már jól van és hazaengedték. A keresztelõ így jövõ szombaton lesz. Még jó, hogy a nagyobb ruhácskát vettük meg, a 68-as kicsit kicsi volt.

Viki
Gratula a bébihez! Mi is szeretnénk majd kistesót. Apája már most belevágna az újabb bébiprojektbe. Azért én még várnék, Gergõ még nincs 3 hónapos.

Üdv mindenkinek, remélem témát váltunk hamarosan!
Judy
Judy (fodroczy)
 


Forti!
Nagy-nagy gratula a félévességhez!!! Lesz fél torta?Kép

Sasha!
hát nem mondom, Gabi nem úgy néz ki, mint aki éhezik:0 És ezek az óriási kezek! nem semmi!!!Kép
Kösz a gratulát, ne légy irigyKép, inkább kapd el apát!:0
Tudod, nekem már született egy beteg babám, ezt még egyszer nem tudnám elviselni, ezért is döntöttem úgy, hogy nem kockáztatok. A dokik szerint azok után, amin átmentünk, csoda, hogy egyáltalán volt tejem, és azért Levike min. 8 hónapos koráig kapja... Én azt gondolom, hogy ha már vérzel vagy görcsölsz, lehet, hogy már késõ, nem? Lehet, hogybrosszul gondolom... És a fiúkkal a 8. héten véreztem, és hát eléggé be voltam sz*rva, hogy mi lesz. Majd írj a fotózásról, érdekel, milyen volt!!!

Zsani, Judy!
nektek is köszi a gartulációt!Kép Szerintem is jó lenne visszatérni a régi kerékvágásba!KépKépKép

Na megyek, fõ a húslevesem, rendesen ki vagyok rá éhezve...Kép

Szép napot mindenkinek!

Viki
vikici
 
 


Viki
Én is szeretnék gratulálni az újabb pocaklakóhoz! Kép
Fél tortát nem tudtam rendelni sehol, de vettem neki egy szeletet és lesz rajta egy fél gyertya! Csak a fénykép kedvéért, mert enni nem ehet belõl. De majd anyuja és apuja megeszi helyette. Kép Kép

Forti

Kép
Kép
forti
 
 


Szia Forti!
Köszi!Kép
Na gondoltam, hogy azért megromlani nem fog a torta...:0 A mi Levinknek nem is igazán tartottuk meg a 6 hónaposságát. De szülinapjára majd csinálunk valami babazsúrt.Kép

Többiek! Hol vagytok? Mindenki sztrájkol?
Na megyek kicsit aludni, apa elvitte a Levit sétafikálni, hogy anya pihenjen.Kép

Viki
vikici
 
 


Feltettem a profilomba az ünnepi képet.
Forti

Kép
Kép
forti
 
 


Viki!

KépKép

Forti!

Gratuláció! Látod, napok óta láttam, hogy Levi mindjárt féléves lesz, erre az egész vita majdnem elfelejtette velem azt, hogy gratuláljak! Itt jön a személyre szóló tábla!Kép

Kép

Heni!

Bocsi, hogy még mindig nem pontosak az adatok, igérem, elökeresem a következö táblához (láttam, hogy megirtad, köszi!Kép).

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti
 
 


Forti!

Boldog félévességet Levinek!

Djeszter
djeszter
 
 


Lányok!!!!!

Ne vitázzatok!!!! Van aki tud szoptatni, van teje, van aki nem tud. Természetes, hogy mindenki a legjobbat akarja a gyermekének, de ami nem megy, az nem megy, és tápszerrel is felnõnek egészségesen, de én is a 6 hónapos korig tartó szopi híve vagyok.
Mindenki más, és mindenkinek más a véleménye dolgokról, de ez a természetes, meghallgatjuk pl. a védõnõ tanácsát, de nem biztos, hogy betartjuk, mert úgy alakítjuk ki ahogy számunkra az megfelelõ. na jó nem folytatom……

Conti,
Azért köszi a válaszod. Az én fodrászom is messze van, a Széna-téren, azért gondoltam, hogy itt keresek a környéken, hogy ne kelljen annyit utaznom, de lehet, hogy nem kockáztatok egy új fodrival.

Csics,
Nehogymár ne gyere !!!!!! A tele helyesírási hibás irományaidat szeretem olvasni, és a másvélemény miatt ne tessék elvonulni

Nyuszika,
Édes a kisnyuszid, milyen pihés a fejeKép Írok majd mélt, és leírom a címem, amire küldheted a Konit.
Original doboz? ingyé kapom?

Sasha,
Gábor igazi nagyfiú márKép Látom ti sem szûkölködtök tokában.


Forti,
Levi nagyon édes, és ez a félgyertya jó ötlet!!Kép


pusz

Brokkoli és a 7 hetes Zsófi
brokkoli
 
 


Sziasztok
Brokkoli
Kép

Forti
Boldog féléveséget Levinek Kép

Csics és Petike

UI:ha abahagyuk a ezt a témát akor tényleg vissza térek adig meg csak akor jövök ha normális irást látok Kép mert hogy olvaslak beneteket Kép
csics
 
 


Nyuszika
Bár nem menek szólt a kérés,de az általam használt bébiszakácskönyvek a következõk:
Dévics Józsefné: Csecsemõk szakácskönyve
Dagmar von Cramm: Fõzzünk a babának! (Könnyen, gyorsan finomat sorozat)
Az elõbbit jobban szeretem, mert késõbb kezdi el bevezetni az új ételeket, közelebb áll az általunk ismár kivesézett kérdésekhez, mit és mikor szabadhoz. A másikban van néhány dolog, amivel nem értek egyet, de a receptek nagyon jók benne, amiket én némi változtatással csinálok. Mindkettõt a Libri-ben vettem, a weboldalukon is megrendelhetõk.

Viki
Koraszülött ellenére szépen fejlõdik a babád? Hízik rendesen? A mi csoportunkba is jár egy-két koraszülött bébi, és nagyon üygesek! Szerintem a mozgásfejlõdésnek is nagyonjót tesz. Vírust meg az utcán is lazán be tud nyalni az ember lánya, vagy akár hová visszük, nemcsak az usziban.
Szerintem kérdezz meg errõl több szakembert is és mérlegelj, Te mit szeretnél!
Megkérdezhetem milyen érzés a másodikat várni (leszámítva az émyelygést és társait)? Tudsz annyit gondolni rá, mit az elsõre? És ha ledönt a fáradtság tudsz pihizni azért?

Kedves Iboly!
Írtad Virággal egyetemben, hogy 6 hónapos kor elõtt bármit adni a babának káros. Akkor a mi szüleink is agyonmérgeztek volna bennünket? Ugyanis akkor az volt a szokás, hogy 6 hetes kortól már elkezdték a gyümölcsöket és fõziket adni. Én anyukám is így tett, így 7 és fél (ami mostanság már "csak"-nak számít, akkor meg elég hosszú és szép idõ volt) hónapig szoptatott, mégis nincs semmiféle allergiám, nagyon keveset vagyok beteg, ha meg igen, akkor 1-2 nap alatt kitombolja magát. akkor ez hogy van?
Abban egyetértek, hogy fejletlen az emésztõrendszer még, de a legtöbb hozzátáplálós szakkönyv az 5-6. hónaptól javasolja az új ételek bevezetését.

Én is szopipárti vagyok, de gondolj bele, ha még nem állt be rendesen a tejtermelés, a gyerek szopizna, de nem jön semmi, ahhoz azért pár nap kell, míg beindul a tej. A ygerek meg csak ordít, mert nem jön a cicibõl annyi, amennyi kell neki, türelmetlen. Ha me több hétig tartó próbálkozás sem hozza meg az eredményét, addig éhezzen és ordítson a gyerek? Én bevallom a 3-6. hétig bizony kellett tápszeres pótlást is adnom, mert nem volt elég a tej, de aztán mindig kicsivel csökkentettem és utána már elég volt a tejem, sõt még adni is tudtam másoknak. És nem szégyellem, hogy így döntöttem, hogy erre a rövid idõre tápszert is kapott a babám, mert hangsúlyozom, csak akkor kapott, amikor muszáj volt. És ezt mind magamnak köszönhetem, nem szorultam senki segítségére.

Zsani
A természetes körteport nehezen tudom elképzelniKép Fán terem egy kis zacsiban? Én magam csinálok minden kaját így körtés anyatejberiszt is, hamar kész és nagyon finom, én mindig megkóstolom õket. Cukrot egyáltalán nem teszek bele semmibe, és így is fincsi.

Bera
Egyszer már leírtam az anyatejgyûjtõbe leadott tejek milyenek, hogyan pasztörizálják, mivel én is adtam le oda tejet. Úgy kezelik, hogy megmaradnak benne a fontos anyagok, 65C-on tartják fél órán keresztül. ettõl elpusztulnak a bacik, de minden más benne van. Egy csomó vizsgálaton kell átesni annak aki tejadó anyuk akar lenni. A leadott tejet folyamatosan vizsgálják és ha akár egy kicsit is találnbak benne nem odaillõ dolgot, azt nem haználják fel. Mellesleg a fejés és tárolás sem piskóta, amit megkövetelnek.

Pucúr
Hasonlóan vagyunk mi is, ha nem kéri a fõzit, akkor én sem erõltetem, hanem megyünk szopizni, amit akkor is megkap, ha telepucrozza elõtte magát fõzibõl.

Forti
Gratula a félévességhez! Kép
milyen az a fél gyertya? Kép Keresztbn vagy hosszában vágod el? Kép

Én még ezt az utolsót írtam szopi témában, de én sem kívánok ezzel többet foglalkozni. Én örülök, hogy nekünk így alakult és nem ítélek el mást sem, ha neki máshogyan.Punktum

pusz
gumicukor és Dani (30 hetes)

KépKép
KépKép
gumicukor
 
 


Még annyit, hogy van allergiám, méghozzá fémallergia (nikkel, kobalt, króm). Na? Ez melyik ételtõl lehet?
Persze a dunaújvárosi "tiszta és friss" levegõtõl, amit még a fõsulis éveim alatt szipkáztam és érte a bõröm...

gumicukor
UI: most el vagyok kényeztetve, nagyiék és a sógornõmék levitték Danit sétálni és most azt csinálok, amit akarok, naaa? Irígykedtek mi?

Sasha
Milyen volt a bébifotózás? Remélem nem olyan, amit tegnap a Fókuszban mutogattak?

KépKép
KépKép
gumicukor
 
 


Szia Beszti!

Köszike, hogy betettél a táblázatba, habár már régen nem voltam nethiány miatt. Na de most majd gõzerõvel!!KépKépKépKépKép

Az életkorom az idén 31Kép

És aki még emlékszik Monchi-ra a "ma megint megjött"-bõl:
Sok probléma után végre terhes lett, majd szintén sok probléma után a 6. hónap végén megcsászározták. Pontosan január 9.-én. Áron 850 grammal született, 5 napig lélegeztetõn volt, de most már egyedül lélegzik és gyomorszondán keresztül anyatejcsit is kap. Mindketten jól vannak, habár az orvosok még óvatosságra intik Monchit, mivel még nagy a fertõzésveszély és bármi megtörténhet. Azért már mer örülni is!Kép

Puszi mindenkinek, Pucúr és Dóri
Pucúr
 


Sziasztok!

Utoljára errõl a témáról. Leginkább azt hiányolom, hogy a szülészetekre, védõnõkhöz, gyerekorvosokhoz nem jut el az a bizonyos szoptatós füzet, vagy nem mindenhol támogatják? Ezt kéne a ligának elérni, hogy minden terhes és frissen szült anyuka megkapja a legutolsó faluban is.

Forti! Boldog félévességet!Kép

Zsani, Csics, légyszi írjatok, hogy lesz így megint ez a topik a BÉKE SZIGETE? Csak a témát kell átlépni.

Conti Betti

Conti :) :) Barbi 22éves Betti 9 éves
conti
 
 


Sziasztok

Hat en is fontolgattam, hogy addig nem irok, amig normalis nem lesz a hangnem es temat nem valtunk.Meg csak egy megjegyzes.
Szerintem Ibolyek rossz kozonseget vettek celba, mert ahogy ha jol emlekszem Ilke is irta mi, a netes mamik vagyunk az orszagban a legtajekozottabbak es biztos vagyok benne, hogy nem koztunk kell keresni azokat, akiknel a meggyozes hianyzik ahhoz, hogy az anyuka kizarolag szoptasson 6 honapig. Es Magyarorszag meg mindig a tradicionalisan szoptatos (es altalaban tradicionalis csaladmodellu) orszagok koze tartozik. Latniuk kellett volna az anyosom arcat, amikor a Mano majdnem 5 honapos volt es kozoltem vele, hogy csak anyatejet kap...Kép
Ja es csak hogy erositsem a nem szoptatott megis allergiamentes emberek taborat, engem 3 hetig szoptattak sajna, megsem vagyok soha beteg (kop...kop) es allergiam sincs.


Gumicukor

Nagyon koszi a konyvcimeketKép

Pucur

Udv koztunk!!!Kép

FortiKép

Gratulalok Nektek a felevesseghez.Na, sikerult Levikenek elkapnia a gyertyat? Nagyon ra van mozdulva a kepen.Kép

Brokkoli

Nana hogy ingye...Kép
Koszonjuk a dicseretet.

meg jovok

puszka

Nyuszi

KépKép
KépKép
nyuszika
 
 


Köszönjük a gyönyörû táblázatot és a gratulációkat is.

Gumicukor
Keresztben vágtam ketté egy gyertyát.

Nyuszika
Lehet hogy sikerült volna, de nem hagytam, viszont utána hogy mit mûvelt a tortaszelettel.... Kép Kép Kép
Azt is megörökítettük, utána vittem mosakodni a fiatalurat!

Forti

Kép
Kép
forti
 
 


Szia Pucur!!!!KépKépKép

De jó, hogy leszel!Kép

Monchynak minden jót, nagyon szoritok neki is és a pici Áronnak! (Hü, de nagyon pici lehet!) Sok kitartást!KépKépKép
(Mi volt a probléma, ami miatt megcsászározták?)

És Klárival mi van? Bocs, hogy téged kérdezlek, de azóta nem hallottam róla. És tényleg, a képek sikerültek a Westendben?

Dóri mit tud már?

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti
 
 


Sziasztok!

Forti,
nagyon boldog féléves szülinapot kívánok Levinek!

Viki,
gratulálok a bébihez! Ha tudom, hogy magad miatt kérdezed a petezsákot, akkor vígasztalósabbat írtam volna, ne haragudj, hogy csak a tények közlésével válaszoltam.

Máté oldalra fordult és nagyin nyüszike.

Sziasztok!
monamáté
 
 


Az elõbb lemaradt az aláírás:

Mona&Máté

nagyin=nagyon

Szegénykém, már pár hete iszonyú nehezen kakil, és a 3. kaka nélküli napon nagyon szenved. Holnap felhívom a dokit,hátha tud vmi jót és okosat.

Sziasztok!
monamáté
 
 


Sziasztok!

Zsani! Ha a Ligának írott leveledre nem kaptál választ, eszedbe jutott írni még egyet? Mondjuk azt, hogy "ekkor és ekkor írott levelemre még nem kaptam választ. Jelen levelem végére bemásolom az eredetit, hátha nem kapták meg."
Olyan egyszerû...
De telefonon is felhívhatsz bármelyikünket, ha megoldható a telefonálás.

Engedjétek meg, hogy tájékoztassalak benneteket a magyarországi LLL helyzetérõl. Jelenleg 7 képzett tanácsadó van az egész országra, akik önkéntesekként (nem pénzért), család, háztartás, munka mellett, elsõsorban telefonon és a baba-mama csoportokban segítenek a hozzájuk forduló anyáknak. A Liga email címére érkezõ levelekre Juhász Judit próbál válaszolni. Amikor nem bír a mennyiséggel, továbbít néhány levelet valamelyikünknek, akiknek van emailes elérhetõségünk. Nem hagyunk válasz nélkül egyetlen levelet sem, de elõfordulhat, hogy egy-egy levél nem érkezik meg. Olyan is elõfordul, hogy a válaszunkat nem kapja meg a címzett, pl. azért mert a postafiókja nem fogadja a levelet. Ilyen esetben többször is megpróbáljuk elküldeni; nem mindig sikerül.

'tele van már a padlás a "nem nektek irtuk, mert ti mindent jól csináltok, megpróbáltátok, stb., hanem a direkt nemszoptató anyáknak". Csakhogy ha nincs ilyen a topicon, merthogy nem nekünk irjátok ugye, akkor meg minek?'

Félreértettél. Amikor azt írom, hogy "benneteket nem bánt senki", akkor a valóban szoptatni nem tudó anyákhoz szólok. Hogy akinek nem inge, ne vegye magára.
Vannak nõk, akik vért izzadnak, hogy sikerüljön szoptatni a babájukat. Ha már mindent végigzongoráztunk és látom, hogy nem fog menni (anatómiai probléma vagy egyéb komoly baj miatt), akkor magam vigasztalom õket, hogy ne legyen lelkifurdalásuk emiatt. De aki csak a kifogásokat keresi és azt várja tõlem, hogy én mondjam, hogy nincs teje (miközben csak akaratereje vagy kitartása nincs), annak nem teszem meg ezt a szívességet. Õk fújják azt, hogy nekik bezzeg senki sem tudott segíteni.

Egyébként hónapokkal a szoptatás abbahagyása után is be lehet indítani újra a tejtermelést. Ha valakit érdekel és megpróbálná,szívesen segítek.

Pontosan mibõl gondolod, hogy a szoptatástól agyvérzést vagy valamiféle betegséget lehet kapni? Pl. magas vérnyomás esetén kifejezetten jótékony hatású, ha a mama szoptatja a gyerekét, mert adddig is pihen, ahelyett, hogy tápszert keverne a konyhában.
Furcsa lenne, ha a szoptatástól megbetegedne az anya. Tudod, a nõknek azért van mellük (az ember az emlõsök osztályába tartozik), mert a szoptatás az embercsecsemõ táplálásának módja. A nem szoptatott csecsemõk nem olyan régen még elpusztultak. Örülünk, hogy ma már a tápszerek rendelkezésre állnak, így anyatej hiányában egyetlen kisbabának sem kell meghalnia, de nem a tápszeres táplálás a norma! Az csak egy szükségmegoldás.

Aztán ahhoz képest, hogy "idegenek" véleménye nem érdekel, nem hagytad szó nélkül Virág írását. Kirekesztõnek, megbélyegzõnek nevezted. Aztán most meg azt írod, többekkel egyetértésben, hogy addig nem fogsz írni, míg ez a téma abba nem marad itt. Lámá, lám, Virág földbedöngölése rendben van, az érdemi vitában azonban nem vesztek részt. Ki is a kirekesztõ?!

Csics, ez neked is szól! Ha Sasha véleménye nem egyezik a tiéddel, máris ejnye-bejnye van? Kirekesztõ vagy.

Bera! Ne haragudj, de nem emlékszem, mikor segítettem neked a Szoptatás topicban és a Babanet keresõvel sem találtam meg az írásodat. Nem a Bera nevet használtad akkoriban?
Hol olvastad azt a kifejezést bármelyikünktõl, hogy mérgezed a gyerekedet? Vagy hogy a tápszer méreg? Ilyen rosszindulatúnak gondolsz bennünket?

Judy! Nem tudom, mit jelent az, hogy a szoptatásról nem sok szó esett. A Liga baba-mama csoportjai szoptatós csoportok, elsõsorban a szoptat
ás a téma, de természetesen a szoptatós baba családjában felmerülõ kérdések bármelyike szóba kerülhet. Ha valakinek van kérdése, olyan nincs, hogy ne kapna választ.

Gumicukor! Attól, hogy szegény szüleink idejében még nem tudtak annyit a korai hozzátáplálás káros hatásairól, még nem jelenti azt, hogy arra az idõre kell hivatkozni. Pestisjárvány is dúlt egy idõben, mégsem sírjuk vissza.
Pele már leírta, miért nem jó példa, hogy bezzeg én sem vagyok allergiás. Még lehetsz. Ismerek több olyan embert, akit sokáig szoptatott a mamája, persze a kor szokása szerint hamar hozzátáplálták, aztán 30+ évesen lett allergiás. Kívánom, hogy te ne legyél!
És olyan emberekkel is találkoztam már, akik állították, hogy nem allergiásak, aztán kiderült, mennyit szenvedtek a visszatérõ középfülgyulladástól. Azt is okozhatja allergia. Más topikokban már kiveséztük, hogy az allergia nem csak kiütések formájában jelentkezik, most nem ragoznám tovább.
Én sajnos az allergiás tábort erõsítem: tápszeren nõttem fel, korán hozzátápláltak és allergiás vagyok.

Pucúr! Talán tudod, hogy vannak a Ligának tájékoztató füzetei. A szilárd táplálék bevezetésérõl is. Egy másfajtára gondolsz?
Vannak olyan védõnõk, sõt orvosok is, akik a Ligához irányítják az anyákat. Vannak, akik egyáltalán nem tudják, hogy létezünk. Vannak, akik tudják, de presztizskérdést csinálnak abból, nehogy már valaki jobban értsen a szoptatási tanácsadáshoz, mint õk. Miután minimális pénzbõl gazdálkodunk és mint említettem, mindössze heten vagyunk és család mellett csináljuk, nincs rá lehetõségünk, hogy mindenhová eljussunk. Igyekszünk. Van kedvetek segíteni?

Beszti! Értettem én, hogy nem a szoptatás ellen írtál, és teljesen egyetértek veled. A szopi valóban csodálatos, csak sokszor a rengeteg nehézség van elõször, és hetek, hónapok telnek el, mire valaki megtapasztalja, mitõl is csodálatos. Ezért van szükség segítségre. Én lennék a legboldogabb, ha nem lenne ránk szükség.

Üdv
Iboly
iboly
 
 


Sziasztok Csajok!!!

Megjottunk anyuektol es megint jol eltelt az ido.Bar most nem engedtem nagyon dajklani Alexet nehogy megszokja de azert igy is jo dolga volt.Nagyonszepen aludt a szoki 10 es reggel 7kozott, megsem erezte hogy mashol vagyunk.Nagyokat setaltunk a baratnommel minden nap.
Ja es a lenyeg hogy Alex megtanulta magat felnyomni a kezevel hason fekve.Annyira edes ahogy forgatja a fejet es nezelodik.

Latom mekkora harakiri volt itt a hetvegen,orulok hogy kimaraftam mert szokimodo leven ene sem alltam volna meg velemeny nelkul.
Szerintem a lenyeg az kedves Virag,Iboly,X es a tobbike,hogy mi egy nagyon jo es osszetarto csapat vagyunk annak ellenere hogy mindenki mas es mas es vannak csak szopi es tapszeres babak vegyesen is.
Mi meghallgatjuk egymas velemenyet es kerdezunk is egymastol ha ugy adodik de koszonjuk szepen majd ha kerdesunk lesz hozzatok szakemberekhez fodulunk.Addig is jo lenne ha nem mergeznetek itt a hangulatot.Koszonjuk.!!!!!

Zsani,Csics,Beszti,Zulu
Imadlak Titeket,persz a tobbieket is de frappanssagbol Ti voltatok a nyerok!!!!!!

Viki
Szivbol gratulalok a varandossaghoz!Nagyon drukkolok megerdemelsz egy kis aranyos csoppseget.
En tobbtol hallottam hogy ahogy teherbe este a babajuk magatol nem akarta elfogadni a cicit ugyhogy teddugy ahogy Te jonak latod,nem eri meg semmi a kozkazatot.

Nyuszi
Orulok hogy izlett az uj hami Emilianak.

Forti
Gratula Levinek!!!!!

Pucur
Udv ujra itt!!!

Puszi mindenkinek!!!!!
Kataa es Alex

Kép
Kép
kataa
 
 

Vissza: Gyermekek / magzatok kor szerint

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?