Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!

Zsemianya, Pele pszichológus, hihetsz neki. És nagyon kedves 3 gyerekes anyuka!KépKépKép
Névtelen
 


Pele!

Elgondolkoztam, hogy mit is írnék, tanácsolnék egy ilyen gonddal küzdõ anyukának. Teljesen tanácstalan voltam. Persze nem is voltam ilyen helyzetben még...
Jó, hogy itt vagy és minden ilyen kérdésre egzakt választ remélhetünk.Kép

Snoopy
snoopy
 


Sziasztok!

Névtelen!
Köszi!Kép

Snoopy!
Köszi Neked is!Kép És az utolsó mondatod Rád éppennyire vonatkozik ám!!!

Jó éjt: Pele
pelcsi
 
 

 
 

Menta!
Köszi!Kép
Próbáltam mondani neki, hogy fáj amit csinál, de meg sem rebbent!Kép Bezzeg a cici kihúzsára igenKép Persze jó igy pihikézni meg minden, csak tudod 2 dolog van amiért már nem jó. 1: Nem tudok így elaludni. Kismamaként is a halálom volt, hogy nem tudtam hason aludni, pedig igazán jóízût csak úgy tudok! 2: Elzsibbadok egy idõ után (1-1,5 óraKép) és jó lenne kinyújtózni, pedig próbáltam kivárni mig kiköpi a cicit, de bõszen birta még 2 óra múlva is. Ez van.

Pele!
A "Litána" ahogy nevezted komolyan elgondolkodtatott!Kép Most próbálom belevésni az agyamba az egészet, nehogy elfelejtsem, ha esetleg, hasonló helyzetbe kerülök GabivalKép Bár nem bánnám, hiszen akkor kéznél lenne a "stresszoldó" és a tuti altatószer. Bár Gabit nem cicin altatom, mer sokszor nem hajlandó ott elaludni. Annyira telezabálja magát, hogy ha az elalvásnál is jön még, akkor cirkuszol, mert nem bir többetKép

Rendbejött a sok szopi kérdéseKép Úrja a régi a gyerek.

sasha

Kép
sasha
 
 


Sasha!

Éljen! Valszeg beállt a kínálat a magasabb szintre. Látod, tényleg mûködik!
Testhelyzetekkel lehet azért próbálkozni, hátha van valami kényelmesebb. Meg maratoni szopik közben jókat lehet pl. olvasni.

puszi: Pele
pelcsi
 
 


Pele!

Csak csatlakoznek az elottem szolokhoz, en is gondolkodtam, hogy mit irjak, de nem igazan jutottam semmire, mindenestre te jo alaposan koruljartad a temat...jo volt olvasni, amit irtal.

Kati
katkamano
 
 


Szia Pele!

Köszi amit írtál, te egy angyal vagy! Igazából mindez bennem volt, maximálisan egyetértek veled, csak megerõsítésre vágytam. Tudom, hogy nagyon hamar elmúlik ez az idõszak, hiszen még csak most született és máris másfél éves... A beszoktatás decemberben kezdõdött, csak azért nem akartam részletezni, mert ez nem az a topic. dióhéjban: jártunk két napot, aztán belázasodott. Akkor még én is vele voltam egész délelõtt. Januárban újra kezdtük, már három napot volt egyedül úgy, hogy amikor már se látott se hallott a gyönyörûségtõl, miszerint rengeteg "baba" van, aki olyan, mint õ, akkor kiosontam. Egész nap vidám volt, de 3 nap után újra lázas lett. A dokinõnk szerint stressz miatt. Következõ héten, már közölték, h beszoktatottnak tekinthetõ, ezért csupán bevették az ajtón és kész. Persze kezdõdött a cirkusz. Nagyon kitartó a gyerek, azóta hatodik napja megyünk és amint meglátja a gondozónõt elkezd visítani és azt hiszem, hogy az ellenszenv kölcsönös. Persze lehet, h ezt bebeszélem magamnak. A gondozónõkrõl annyit: ez ugyanolyan, mint pl. a rendõrök: az megy annak, aki elhivatott, vagy aki másra nem jó és a fizetésüket tekintve, nem egy motivált szakma. A kerületben 4 bölcsi van (XVII.) és ezt kifejezetten ajánlották. Bocsi mindenkitõl a nem idevágó témáért!
Szóval köszi Pele a megnyugtatást, az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy én mindig egy szerettem azt csinálni, amit éppen szeretnék és néha bepánikolok, hogy túl régen tart már az az állapot, hogy bizony ha szoptatni kell, akkor szoptatni kell... Amikor éjszaka arra várok, hogy végre elengedje a cicimet, mert ki kellene mennem pisilni, akkor úgy érzem magam, mint aki le van kötözve és menekülési vágyam van! Természetesen ez nem egy állandó érzés, mert amúgy szeretem ahogy szopizik, de néha olyan jó lenne elmenni moziba, vagy akárhová a párommal és ez képtelenség, mert ha rá is bízom valakire akkor csak arra tudok gondolni, hogy milyen rosszul érzi magát szegény picim! Lehet, hogy valakinek ez baromi egyszerû dolog és pillanatok alatt túllép rajta, vagy az anyaság nagyszerû érzése elnyom minden szabadságvágyat, de én valahogy az arany középútra vágyom. Biztosan hamarosan eljön. A bölcsi pedig nem csak azért kell, mert én dolgozom (szerencsére van lehetõségem csupán napi néhány órába besûríteni a dolgomat!), hanem azért is, mert úgy vélem szüksége van a gyereknek arra, hogy ne csak ugyanazt a két arcot lássa nap mint nap. A gyerekeket imádja és ha megszokja, hogy napi 4 órát ott kell lennie, akkor nagyon jól fogja érezni magát és javára válik. Arról ne is beszéljünk, hogy annyiszor hallottam már : "a gyereknek szüksége van a rendszerre!". Én olyan szétszórt és lusta vagyok, hogy ezt képtelen vagyok nyújtani neki. Amióta reggel ugyanakkor kelünk, azóta sokkal jobban alszik és nem tolódik el a napirendje.
Délután pedig csak vele foglalkozom, rengeteget játszunk együtt és észreveszem, hogy mennyi minden ragad rá a bölcsiben, amit eszembe se jutott volna megtanítani neki.

Nem fogom abbahagyni a szoptatást mások nyomására, akkor sem, ha lehülyéz a hátam mögött az egész bölcsi!!!

Majd ha õ úgy gondolja, hogy elég volt, akkor abbahagyja. Igaz, a bölcsiben nem eszik egy falatot sem, de reggel megszoptatom indulás elõtt és így nem hal éhen. Erre a gondozónõ azt mondta, hogy ha nem etetném tele, akkor enne. Szerintem meg lelki okokból nem fogadja el az ételt. Az anyatej már biztosan nem elég neki, de ha annyira éhes lenne akkor elfogadná! Lassan változik a felfogás, de ma már sokkal jobb a helyzet. Amikor én voltam bölcsis, akkor a felvétel feltétele volt, hogy szobatiszta legyen a gyerek (!!!) és ha valaki még szoptatott volna, azt diliházba csukták volna. Anyukám mesélte, hogy hiába volt rengeteg teje, 3 hónaposan már tömtek a nagyszülõk mindenféle fõzelékkel, és rémtörténetekkel riogatták, mi történhet, ha tovább mer szoptatni. Most büszkén meséli mindenkinek, hogy a másfél éves unokája még szopik!
Köszönöm a bátorító szavakat, mindig erre fogok gondolni, ha kétségbe esek! Jó tudni, hogy elalváshoz kitûnõ a tejcsi, mert meg voltam gyõzõdve róla, hogy csak én altatom így a gyerekemet és nincs még egy ilyen bolond nõ a földön! Egyedül a férjem veszi ezt természetesnek, mindenki más rosszalja és senkitõl sem hallottam még konkrétan, hogy szoptatással tud csak elaludni a gyereke.
Köszönök mindent és mindenkinek szép napot kívánok!

Zsemianya
Névtelen
 


OFF!
Zsemianya: melyik ez a bölcsi? (csak mint kerületi lakos érdekelne)

ILdi

ON

Ildi
pildi
 
 


Zsemianya! De jó, hogy legalább a férjed melletted áll! Azért ez nagyon nagy dolog, és gratulálok hozzá! Kép
Egy tipp a mozira: Mi hétvégén megyünk és nem este, hanem délután. Addig a nagyi vigyáz rá. Ez az úttal együtt 3 óra (a legközelebbi moziba szoktunk menni. )

Bocsánat az OFF-ért!
Menta
menta
 
 


Sziasztok!

Zsemianya!
Hû, most már lehet, hogy nagyon offok kezdünk lenniKép Ha gondolod, akkor folytathatjuk magánban is: dormouse@freemail.hu a címem.
Egyetértek Mentával, hogy az nagyon klassz, hogy a párod és anyukád melletted állnak!! Elsõgyerekesként egyébként az ember sokszor hajlamos azt hinni, hogy ezt vagy azt a dolgot csak az õ gyereke csinálja, merthogy valamit elrontott (hihi, én is átestem ezenKép). Aztán olyan nagy megkönnyebbülés hallani, hogy csaknem minden gyerek így mûködik!Kép
Anyaság: számomra itt értékelõdött át igazán a szeretet fogalma, amikor ráéreztem, hogy itt sokkal többet kell adnod magadból, mint ami még "kényelmes". És azt gondolom, hogy ez a SZERETET. Nem tudom, érthetõ-e, nehéz megfogalmaznom a gondolatot. Igen, pl. ez, hogy a szoptatás kihagyhatatlan. Ha az újszülötted felsír éjjel, akkor fél órára, tíz percre sem lehet elhalasztani a szopit. Valami elképesztõ erejû külsõ kényszer, ami ellen sokszor úgy érezhetjük, hogy hadakoznunk kéne, hiszen mindig azt halljuk, hogy nekünk kell irányítanunk az életünket. De amint átadod magad a ritmusának, és hajlandó vagy alárendelõdni, egyszeriben a helyére kerül minden, és sokkal könnyebbé válnak a dolgok.
Bölcsi: igen, egyetértek a dokinénivel a stressz és a láz kérdésében. Nem lehetne erõsködni, hogy a babád még NEM beszoktatott (mint ahogy nem is az), és vele maradni még a csoportban? Fõleg ha a gondozónõk is ellenszenvvel viseltetnek iránta, hát nagyon nehéz dolga lehet szegénynek.Kép
Egyébként a szükséges rossz, az szükséges rossz, de egy másfél éves gyereknek még NINCS szüksége arra, hogy társaságban legyen. Persze, természetesen élvezi a gyerektársaságot, de valójában igazi érzelmi kötõdéssel még csak felnõttekhez, fõleg a szüleihez tud viszonyulni (ezért különösen rossz, ha a gondozónõk nem szimpatizálnak vele). Sokszor összetéveszthetõ az, hogy a gyerek szeret más gyerekekkel együtt lenni azzal, hogy megérett már a közösségbe járásra. Azért az más tészta, hogy ha más gyerekekkel abban a tudatban játszik, hogy anya is ott van vele, még ha látszólag nem is vesz róla tudomást. Valójában csak 3-4 éves kor körül kezdenek megjelenni a kortárskapcsolatok kezdeményei, de amikor igazán fontossá válnak a barátok, az csak 7 éves kor körül kezdõdik.
Evés ügyben is egyetértek: a szorongás egyik legjobb mutatója az, hogy eszik-e a lurkó (persze a saját étvágyához viszonyítva).
Szóval azt gondolom, próbáld meg egy kicsit fokozatosabbra venni a dolgot, és olyan keveset a bölcsiben hagyni, amennyit csak lehet. Biztos vagyok benne, hogy javulni fog a helyzet. És az tök jó, hogy délután csak vele vagy!!
Kimozdulás: teljesen megértelek!!! Nagyon is szükség van rá, hogy az ember kimozduljon, feltöltõdjön!!! Biztosan meg lehet valahogy oldani. Pl. Menta is írt egy jó tippet. Nálunk meg úgy mûködik, hogy éjszakai elõadásokra szoktunk járni, miután már leraktuk a gyerekeket aludni.
Örülök, hogy kitartasz a szopi mellett!!!
Sok sikert és sok örömöt a pici lányban!

Pele
pelcsi
 
 


Zsemianya!

Szopis elalvásról kérdezd Ibolyt. Vannak személyes tapasztalatai KépKépKép

Snoopy
snoopy
 


Sziasztok!

Zsemianya!
Pele már mindent leírt elõttem, csak egy kis saját tapasztalatot szeretnék hozzáfûzni, hogy tudd, nem vagy egyedül! Két lányom van, a nagyobbik karácsonykor volt 4 éves, a kicsi 17 hónapos. Zsófi 2 és fél éves koráig szopizott, és azt gondoltam, nem is fogja soha abbahagyni. A saját tempójában szépen elválasztotta magát. Két évesen lett bölcsis, vissza kellett mennem dolgozni. (Mint késõbb kiderült, csak fél évre, mert Luca már a pocakomban volt.) A beszoktatás rendben ment, nagyon szeretett járni, persze elõtte és utána rengeteget cicizett, enni eleinte õ sem akart, csak gyülölcsöt. Késõbb õ lett a bölcsiben a legjobb evõ, mindent elfogadott válogatás nélkül. Amikor megszületett a kistesó, Zsófi válaszhatott, hogy folytatja-e a bölcsit, nem volt rákényszerítve. Eleinte itthon volt velünk, aztán már hiányoztak neki a kis barátai.
Luca is még rengeteget szopizik, az étvágya változó, néha egész jókat falatozik, aztán sokáig csak a szopi. Õ is cicin alszik, én meg hagyom. Zsófi is szépen megtanult magától elaludni, amikor már nem kellett neki a cici.

Névtelen! Igazad van Pelével kapcsolatban.KépKép

Puszi
Andi

Andi
andi3
 
 


A La Leche Liga Magyarország tisztelettel kéri, hogy idén is ajánljátok fel adótok 1%-át az egyesületnek. A pénzt új füzetek nyomtatására, vezetõképzésre, irodaszerekre, postaköltségre szeretnénk felhasználni.

<FONT COLOR="0000ff">La Leche Liga Magyarország adószáma:
18048092-1-41</FONT>

Köszönjük!
iboly
 
 


Sziasztok Kismamák!

Életem talán legboldogabb pillanatait köszönhetem nektek. Amig nem jön meg a jelszóm, névtelenként jelentkezem be. Szóval 2 nappal ezelõtt teljes elkeseredésemben találtam rá erre az oldalra, s olvasgattam levelezgetéseiteket. Babócám november 6-án született, rengeteg tejem volt már a második napon. (Harmadik gyerkõc, elõzõ kettõ 10 és 9 éves.) De már elõre rettegtem a havitól, mivel ez a lányoknál is már a hatodik héten jelentkezett, mely után jött a csõd. Most is, menetrendszerint, december 23-án jött a paradicsomvonat. Szóval a szenteste sírások között zajlott, mivel nem folyt úgy a tejcsi, meg ki is köpte gyermekem. Megszenvedtünk, de végül is túléltük, s kezdett minden visszatérni a régi kerékvágásba, mikor is múlt hét elején kipakolták az autónkat. Párom munkaeszközei, pár 100.000.- forintocska értékben, szóval rendesen visszavetett minket egynehány hónapra. Másnap reggelre cicijeim nullára zsugorodtak, persze voltam is tök ideg. A doktornénink rögtön felírt tápszert, melytõl ugyan gyermekem jóllakott, de én persze bõgtem, mint az állat. Olvastam a neten ugye, hogy az anyák 90%-a képes a szoptatásra, hát teljesen lehangolt, hogy én pont ebbe a 10%-ba keveredtem. Titeket olvasva is elõször csak tovább keseregtem, hogy de jó is nektek. Aztán itt láttam meg vki írásában a szoptanítot, melyrõl, nem tudom, miért de ezidáig nem is hallottam. Gyorsan utánajártam, mi is ez, s tegnap délelõtt megvettem a Dorozsmai utcában. S reményekkel telve rohantam haza, kipróbáltuk a dolgot, s gyermekem nem köpte ki a cicimet, amire már ugye lassan 7 napja rá se nézett, magam pedig jó, ha 150-et lefejtem belõlük naponta, bájosan elaludt cicimen. Az üvegbõl pedig jóval kevesebbet evett, mint máskor, a többit cicimbõl szívta ki. Nos ez valami csodálatos érzés volt számomra, visszaadta a reményt. Ma reggelre már megint keménynek éreztem melleimet, bár még mindig van mit szaporitani. Szóval köszönöm nektek, így ismeretlenül is a bátorítást.

Zsuzsa
Névtelen
 


Irjatok le legyszi, mi ez a szoptanit!

koszi
Kakukkfu
kakukkfu
 
 


Szia kakukkfu,

Medela SNS néven fut. Egy olyan szerkezet, amit nyakadba akasztasz, ebbe teszed a tápszert, lefejt anyatejet. Belõle két kis csõ vezet a cicijeidhez, s amikor szoptatsz, ezen keresztül kapja babócád a kajcsit. Természetesen ezerrel szívja ezáltal a cicidet is, mely érzékeli, hogy termelni kell a tejet. Kicsit macerás ugyan, mert kezeivel hadonászva könnyen kikapja a szájából, tehát kezét le kell foglalni vmi-vel, nekem pl. az ujjamat szorítja.
Szóval, ha minden igaz, talán egyszercsak nem lesz szükség a tápszerre, na meg közben, nem szokik le a cicirõl.

Szia,
Zsuzsa
zsuzsa01
 
 


Kedves Lányok,

Olvasgattam a topicot, és olvastam Kamelia levelét is(januar 18). Nekem is hasonlo problemam van.
Szóval Eszterkém 3 hónapos múlt, azt csinálja, hogy elkezd szopizni, szopik 4-5 percig, aztán kikopi a cicit, elfordul. Visszafordul, visszaveszi, rángatja, elengedi, újrakezdi. de ekkor már csak egyet-kettõt szív, és ennyi, sírva elengedi. Átteszem a másik mellemre, ott ugyanez. Utána én még le tudok fejni 60-80 grammokat, tehát tej van. Csak neki nem kell...
Mit tegyek?
Cumit, cumisüveget nem ismer, cumizavar nem lehet. Kakis-pisis pelus van bõven, sõt 3 hónapos korában hasra fordult, azóta forog oda-vissza. Szóval fizikailag is fejlõdni látszik, csak a súlya...
Két és három hónapos kora közt csak 240 grammot hizott, ezt egész hónapban produkálta. Persze ez nagyon kevés, de a dokinõnk ekkor még azt mondta, nem kell neki tápszer (na még jó, hiszen van tejem) várjunk még. Ezután jött egy heti 300 grammos hízás, most pedig ismét csak 60 gramm/hét. Szóval nem hízik, és egyre több családtagomtól azt hallom, hogy nem kap eleget enni, mert akkor jobban nõne a súlya is.
Lehet, hogy ez a furcsa "szopási technika" van a háttérben?
Szerintetek mit lehet itt tenni? Egyre elkeserítõbb, hogy mindenki a tápszerrel jönne, és én is egyre inkább elbizonytalanodom.
Minden tanácsot köszönök.
Jutka
bolegajudit (bolegajudit)
 


Sziasztok!

Lányok!
Lenne egy kérdésem hozzátok. Igaz 3. babám a Dóri, de szoptatásban elsõ babásnak számítok.

Szóval Dórikám 6 nap múlva tölti be a 8. hónapot. Semmi gondunk nem volt a szopival ezidáig, de most talán van valami. Pár napja felébred hajnalban. Õ aki születése óta 2 éjszaka ébredt fel összesen.
Amikor felvettem megnyugtatni kereste a cicit. Megszoptattam és aludt tovább. Ezt megcsináltuk 3 hajnalban. Végül úgy döntöttem, hogy este többet adok neki, mert talán éhes. Bár a felkelõs hajnalok elõtti estén egyszer sem vettem észre, hogy nem lakott jól. Tehát a napi 4 szopiból kihagytam a délutánit, hogy estére két cici maradjon. Ki is szívja mindkettõt üresre. Azóta minden ok, alszik reggelig.

Na most azt kérdezném tõletek, tapasztaltabb szopiztatóktól, hogy ez most mi?
Nagyobb lett az étvágya, vagy kezd elmenni a tejem?
Mit tehetnék, hogy még továbbra is elég legyen a tejcsi?
Vagy csökkenjünk le napi 2 szopira? Akkor viszont félek, hogy elõbb utóbb az is kevés lesz.

Köszi nektek elõre is a tanácsokat!

Kata

KépKép


KépKép
kata007
 
 


Pele! Menta!

Hogy én mekkora ökör vagyok! Tudjátok mi baja volt/van a fiamnak??? Jön a két felsõ metszõfoga!!! Eddig észre sem vettem, bár gyanítottam. És mivel anyós azt mondta alul jön elõszõr ezért ott kutattam a fogak után! De ma jött egy anyuka a 14 hónapos lányával (aki még napi 3x szopik!) és felhúzta a felsõ ajkát a fiamnak és két hatalmas dudor van az inyében, de egyébként nem látszik! Ezért csinálta a fejkapkodást, mert fájt neki!!! Úristen, hogy mekkora lökött vagyok!KépKép De legalább megvan az oka mindennek és még a tejcsim is több lettKép Bár lehet, hogy túl sokminden jött most össze! A 3 hónapos oltás, a növekedési ugrás és még a fogak is... Nem semmi! Igaz ebbõl 2 biztos a középsõ meg... ki tudjaKép

Bolegajudit!

Gabim hasonlókat is csinált és kiderült, hogy nem a tejcivel van a gond, hanem nem tud szopizni mert fáj az inye! Jön a fogaa! Szopna szerencsétlen, de fáj neki és ezért kapkodja oda vissza a fejét! Legalábbis kicsi fiam ezt teszi.Kép Jött egy tapasztalt anyuka és jól felhúzta a felsõ ajkát, hogy az álkapcs jól látszódjon és lám-lám! Két foga jön egyszerre! Próbáld megnézni neki és ha van dudor az inyén akkor a foga miatt nem tud enni! Akkor kend ben neki Dentinoxxal, vagy sosborszesszel.. amelyik bejön. Elvileg ezek elzsibbasztják a fájó részt és akkor tud enni tõle! Én is azt hittem kevés a tejem, ugyanezt csinálta a fiam! Kapkodta a fejét és én hülye nem néztem meg rendesen, a fogait, mert ugye azt mondták elõször az alsó fog jön! Erre a fenti 2 metszõfog bújik!

Kata007!
Nagyon nem értek a kérdésedhez, de az tuti, ha lecsökkented a szopik számát akkor még kevesebb tejci fog termelõdni mert hogy kevesebb szopi kevesebb tej...

sasha

Kép
sasha
 
 


Sziasztok!

Zsuzsa!
Gratula!! Nagyon-nagyon ügyesek vagytok!!! Szopiztasd a babót minél gyakrabban, fog ez menni!!
Autó:Kép Szörnyû lehetett!!!Kép

Kakukkfû!
A Szoptatási pozíciók topikba Menta tett is föl képet a Szoptanítról.

Jutka!
Azért azt gondolom, a tápszeren kívül ki lehet még próbálni mást is. De az nagyon klassz, hogy a dokinénitek hajlandó volt várni a táppal!!
Milyen gyakran szopiztok? Érzed-e szopi közben a tejleadó reflexet? Hallod-e, hogy kortyol a babád? Éjszaka szopizik még? Ha igen, akkor is csinálja? Szopi után elégedettnek látszik vagy sír?
Próbáltad megbüfiztetni, amikor rángatni kezd, és utána visszatenni?
Nagyon ügyelj a helyes mellretevésre. Ha nem jól van a szájában a cici, akkor nem jut elég tejecskéhez a babád.
Milyen a kakija? Aranysárga, kenõcsös? Vagy hígabb, zöldes? Ha eleget pisil, de a kakija híg, zöldes, akkor lehet, hogy nem jut elegendõ hátsótejhez, ezért nem hízik megfelelõen.
Megpróbálhatod, hogy szopi ELÕTT fejsz egy kicsit, annyit, hogy beinduljon a reflex. Szopi közben meg Neked is ajánlom, hogy C-tartásban (hüvelykujj fölül, többi alul a bimbóudvar fölött) nyomást gyakorolsz a cicire, mintha fejnél. Ez egy extra tejcilöketet biztosít, amivel fönntartod az érdeklõdését. Ha a második cicin is végzett, utána újra átteheted az elsõre, majd vissza a másodikra, amíg nem lesz elégedett. Kipróbálhattok különféle testhelyzeteket, ezzel egyrészt szintén az érdeklõdését tartod fönn, másrészt jobban ürül a cici is.
Sok sikert és írj!!!

Üdv: Pele
pelcsi
 
 


Újra ittKép

Sasha!
Miért is lennél ökör?!Tényleg van néha, hogy nem a nagykönyv szerint jönnek a fogacskák. Lényeg, hogy fény derült a dologra. És használ a Dentinox? A Chamomilla 30CH is jó, mi most azt használjukKép

Kata007!
Sasha bizony jól írta: ha kihagysz egy szopit, akkor pár nap múlva még KEVESEBB lesz a tejed!!! A babák nagyon sok minden miatt fölkelhetnek éjjel, nem hiszem, hogy este éhen maradt volna, és azért kelne föl. Igazából nincs összefüggés a napközbeni/esti bekajáltatás és a fölkelések között. Viszont minél kevesebbet szoptatsz, annál kevesebb lesz a tejcsi!! Ez azért van, mert a tejecske nem összegyûlik a ciciben, hanem a nagy része (2/3-a) szopizás/fejés KÖZBEN termelõdik. Tehát bármikor, ha kevesebbnek találja az ember a tejcsit, akkor nem kihagyni kellszopit, hanem ellenkezõleg, beiktatni még egy párat.
Szóval mindenképpen állítsd vissza legalább a napi négy szopit minél elõbb, de akár többet is.

Pele
pelcsi
 
 


Pele!

Hát ez a két fog tényleg nem a nagykönyv szerint jött, ill anyós szerintKép
A dentonixot még csak tegnap óta használom. Igazán ma hajnalban tudtam letesztelni. Egész éjjel nyafi volt és végül fél 6-kor eszembe jutott, hogy be kéne kenni az inyét. Bekentem és aludt tovább egy kis ringatás segitségével.! Szóval eddig ok. Megha nem jönne be akkor van sosborszesz. Sokaknak az is bejött és kaptam egyet. De köszi a Chamomilla 30CH-s infot! Ha minden kötél szakad akkor tudom mihez kapjakKép

sasha

Kép
sasha
 
 


Jutka!

Ne aggódj gyerkõcöd súlya miatt. Nekem nagyobbik lányaim 10 és 9 évesek. A nagyobbik lány 4 hónaposan 8 kg volt, a kisebbik pedig le volt maradva rendesen, viszont annál mozgékonyabb volt, ahogy te is írod. Ha nem beteges, és élénk, akkor lehet, hogy egyszerûen alkati dolog. Mára mindkét lányom korosztályának megfelelõ, sõt a kisebbik még izmosabb, erõsebb is társainál; nem betegesek. (Suliból még nem hiányoztak nátha, influenza stb. miatt.)

Kata007!

Nehogy kihagyjatok szopikat, még kevesebb lesz a tejcsi, ahogy a többiek is írják, én tapasztalatból írom (sajnos), ezt a cicid pillanatok alatt "megtanulja", viszont újratermelésre bírni sokkal hosszabb idõ.

Zsuzsa
zsuzsa01
 
 


Kata007!

Szerintem sem az ehseg miatt kel fel. Amikor biztos voltam abban, hogy Emese jol lakott egesz nap, plusz este is jol evett, akkor is felkelt. Eleinte en sem hittem, hogy nem az ehseg miatt, ahogy akkor masok irtak, de aztan rajottem, hogy tenyleg csak hianyzom neki, aztan meg eszik meg, ha mar ott van a cici...Meg olyan sok minden miatt lehet nyugtalan: fog ha meg nem is latszik semmi..., hasija, front, hangulata,...Ugyhogy szerintem ne vonj ossze szopikat, inkabb tobbszor egyetek nappal is. Meg huzd oda csak ugy a cicidhez, Emese pl. csinalta(ja) azt, hogy odabujt, azt hittem cicizni akar, de berakta az ujjat a szajaba, es lelkesen szopizta...Szoval neha nehez rajtuk kiigazodni...kb. annyi idosek vagyunk (30-an voltunk nyolc honaposak), es mi meg eszunk ketszer ejszaka, ugyhogy abban sincsen semmi extra, ha atmenetileg esetleg ti is...
Nagyon jo, hogy ti is meg szopiztok, sok sikert nektek!

Kati es Emese
katkamano
 
 


Sziasztok!

Köszönöm szépen a gyors válaszokat, aranyosak vagytok! KépKép

Már reggel elolvastam õket, csak nem volt idõm írni. Szóval megfogadom a tanácsokat és szopizunk, úgy mint régen. Ma már kétszer szopizott és úgy látom elég is volt neki. Remélem még nem rontottam el semmit és visszajön a tejcsi rendesen.

Kati!
Én abból gondoltam, hogy éhes, mert Dóri nem szokott éjszaka enni, de azon a pár hajnalon rendesen kereste a cicit és evett is rendesen, majd aludt mint a bunda. Kép
Lehet, hogy tényleg csak mamihiánya volt, de én azon vajszívû mamik közé tartozom, akik egy percet sem hagyják sírni a babát. Nem csinálok gondot belõle, hogy hajnalban a mi ágyunkba vegyem, szóval lehet, hogy csak tényleg a közelségem hiányzott neki. Elvégre nekünk is vannak olyan bújós napjaink amikor jól esik többször odabújni a szeretteinkhez, csak úgy... KépKépKép

Mégegyszer köszi!!!!!!

Kata és Dórika

KépKép


KépKép
kata007
 
 


Sziasztok lányok!

Nagyon köszi a gyors válaszokat!
Sasha!
Igen, az tuti hogy Esztinek a foga jön, mert már egy jó ideje ömlik a nyála, naponta háromszor öltözünk, plusz meg is van duzzadva az ínye fölül-alul. Most 16 hetes és a kisfiamnak, aki most 22 hónapos, szintén ennyi idõs korában jött ki a két alsó metszõfoga. Egyszerre... Õ viszont ekkor már sajna tápszeres volt, úgyhogy arról fogalmam sem volt, hogyan szopnak, hogy viselkednek az anyatejes babák fogzáskor. Szóval így. A kisfiam lökdöste ki a cumiüveget, és forgatta volna a szájában a cumit az üveg végén. Akkor sem tudtam, mi lehet ez, aztán meglepõdtem a két kis fogacskán.Délelõtt adtam Esztinek fájdalomcsillapító kúpot, mert az van itthon, és megnyugodott szépen, szopott rendesen és elaludt. A férjem érzékeny a Lidocainra, ezért Dentinoxot nem merek használni.

Pele!
A Chamomilla 30CH milyen hatóanyaggal mûködik? Vagy esetleg homeopátiás?
Eszti elég gyakran szopik, minimum 8-10 szer egy nap. Este 8-9 körül szopik utoljára, ekkor rendesen, és hajnal 3 körül eszik egyszer, ekkor sem rángatja el a buksiját, nyugodtan szopik és elalszik.
Amúgy szoptatáskor én már régen nem érzem a reflexet, talán ha három hétig éreztem, és a mellem sem feszül már régóta, de mintha egy Ligás füzetkében azt olvastam volna, hogy ettõl még lehet elég a tejci. Eszti szopi közben hatalmasakat nyel, böfizik is rendesen. Utána vagy visszaveszi a cicit, vagy nem...
A pisis pelusaival kutyát lehet dobni, kakis pelus 3-4 van egy nap, és sárga a kakija, fehéres kis csomókkal. A doki nénink is ezért mondta, hogy ne adjunk neki semmit, mert e szerint van bevitel, csak hát nem sieti el a hízást. Tápszerezni nem akarom, egyrészt van tej, tehát minek, másrészt a kisfiam tápszeres volt 8 hetes korától, és égnek áll a hajam a tápival járó tortúra gondolatára, hogy a tejci egyéb elõnyeirõl ne is beszéljünk. Viszont egyes családtagjaim nyomulnak nagyon, ha már nem tápszer, akkor gyümölcs alapon. Hõsiesen ellenállok, szerencsére az illetõk nem laknak velünk.
Próbáltam más pózt is, de sajna õ csak ölben tartva szopik, 2 hónapos kora óta nem hajlandó fekve szopni amit eléggé sajnálok is. Ismersz valami "visszaszoktató trükköt" ? Néha kifejezetten jó lenne fekve szoptatni, jókat pihentem közben.
még egyszer köszi a segítséget!
Jutka
bolegajudit (bolegajudit)
 


Sziasztok!

Sasha!
De jó, akkor úgy tûnik, használ a Dentinox!

Kata007!
Ennyi idõ alatt tuti, hogy még nem rontottál el semmit!! Kati jól írta, hogy annyi minden miatt fölkelhetnek a babák! És tök jó, hogy nem hagyod sírni a picidet!! Hát kit igényeljenek, kihez bújjanak, ha nem a mamájukhoz?Kép A szopi is lehet mamahiányból, hiszen az nem csak táplálék vagy ital, hanem "anyukaíz"Kép, megnyugvás, ellazulás is!

Jutka!
Ez lett volna a következõ kérdéscsoport, hogy nincs-e szájpenésze, seb a szájában, nem jön-e a fogaKép Hû, akkor nálatok is hamar jönnek ki a fogacskák!
Az tényleg nem gond, ha nem érzed a reflexet, és nem feszül a cicid, de azért hallod kortyolni a babádat! A cicifeszülés megszûnése teljesen normális, a reflexet is van, aki érzi, van, aki nem. De a pelusokat ahogy írod, bevitel tuti van. Ha félálomban-álomban jól szopizik, akkor meg lehetne próbálni esetleg extra szopikat beiktatni, amikor alszik, meg esetleg mielõtt Te aludni mész. Nem kell hozzá felébreszteni a babát, az álomfázisban (amikor mozog a szemük a szemhéjuk alatt) is nagyon jól tudnak szopizni.Kép
Fekveszopi: a szoptatási pozíciók topikot nézted már? Menta fölrakott oda egy csomó klassz képet, van többfajta fekveszopis is, hátha valamelyik megtetszik a lánykádnak!
A Chamomilla homeopátiás, 5 bogyót kell beadni a babának (kis vízben föl lehet oldani), amikor nyûgösködik. Én este, elalvás elõtt szoktam adni, hogy némiképp javítsak az éjszakákonKép
Ügyi vagy, hogy ellenállsz a "jótanácsoknak"!! Sok sikert!

Üdv: Pele
pelcsi
 
 


Sziasztok,

Olyasvalamirõl érdeklõdnék, ami nem kifejezetten idetartozik, vagy talán mégis, de nagyon izgatja a fantáziámat. Nem is tudom, hogy kezdjek hozzá, olyan kínos, amit kérdezni akarok.
Szóval novemberben szültem harmadik gyermekemet, azóta, sõt már elõtte sem éltem házaséletet, úgy kb. szeptember óta. Nem értem, miért fordult el tõlem a párom, ha errõl faggatom, -megpróbálom kissé finoman tenni-, de gyorsan ködbe burkolózik. Azt mondja, nem kiváncsi más lányokra, egyszerûen nem hiányzik neki a dolog. 43 éves, én 32, semmi kedvem ezt tovább így folytatni. Na meg persze kissé antinõnek érzem magam, s itt a fõ kérdés, szerintetek ez a lelki probléma vezethet a tejcsi csökkenéséhez, sõt lassan teljes elapadásához?
Ti mit tennétek?
A sok, szinte napi vita, melynek részemrõl legfõképpen a lelki elhanyagoltság az oka, teljesen felörlõdök. Ilyen estben hogyan növelhetném a tejcsit?
A dolgot már-már úgy élem meg, hogy erre is képtelen vagyok.

Köszi, Névtelen
Névtelen
 


Egyre jobban haladunk a szoptaníttal, igaz gyerkõcöm majdnem egész nap a cicin csüng. 4 óránként kapja a tápszeres szoptanítot, melybõl napról-napra egyre kevesebb fogy, pedig még meg is jött, tehát csak jobb lehet innentõl, a köztes idõben csak cicit. Remélem jól csinálom.

Egyszer azért kíváncsi lennék egy olyan kimutatásra, hogy van-e vmi. összefüggés a védõnõ, dokinõ személye és a szoptatások sikeressége között. Arra gondolok, hogy nálunk a 3 órás szoptatást erõltette a hazaérkezésünk napjától kezdve, ne adjak közben cicit, mondván, több lesz a tejcsi is, ha tartom az idõt és a hasa se fog fájni, ha nem terhelem állandóan. Rögtön az elsõ maceránál tápszert írt fel, és azt mondta, van ilyen, fogadjam el, hogy mi már tápszerezni fogunk. Amikor pedig a szoptanítról beszéltem nekik, nem is tudták, hogy létezik ilyen. Hát ezt nagyon sajnálom, és gondolom, nem csupán egyedi esetrõl van szó.
zsuzsa01
 
 


Jaj, és a legfontosabbat elfelejtettem megírni. Bár lehet, hogy ezt csak bebeszélem magamnak, de gyermekem szemei és egész tekintete mintha megváltozott volna, mióta újra cicizik, sokkal boldogabbnak és kiegyensúlyozottabbnak tûnik, mint az elõzõ héten.
zsuzsa01
 
 


Jutka.
Nincs a Dentinoxxban lidokain!
Nincs ráiva.
sasha

Kép
sasha
 
 


Sasha,
nem tudom, Neked milyen Dentinoxod van, de az enyemben vanKép
A Dentinox N gel tartalmaz: 3,4 mg lidocainium ... stb.-t
-Afonya
Névtelen
 


SZiasztok!

A Dentinox oldatban nincs Lidocain, a gélben van. Sasha feltehetõleg az oldatot használja. Abban csak gyógynövények vannak, oldatban...
Mondjuk nálunk az oldat csak az enyhe esetekben használt, a gél a már durván bedurrant ínyre volt jó. De az áttörés elõtt már az sem volt elég...

Zsuzsa!

Nekem meggyõzödésem, hogy van. A legtöbb kisgyermekes anyuka, fõleg az elsõ gyermekesek, akik még jobban aggódnak a gyerekért, számára a dokinéni és a védõnéni szava a legtöbb esetben szent. És ha hülyeséget mondanak, akkor azt is elfogadják. Pedig olykor lehetne élni a gyanúperrel...
Pl. az én védõnénim, amikor hazamentünk a kórházból, azt mondta, õ az igény szerinti szoptatást támogatja. Ami szerinte úgy néz ki, hogy minimum 1,5 órának el kell telni két szoptatás között, max. 20 percig tarthat a szoptatás.
Szerencsére voltam annyira renitens, hogy nem fogadtam meg, amit mondott, így a tápszeres maceráig nem is jutottunk el. De pl. egy mellgyuszi kapcsán azt mondta (akkor még nem volt lázam, szerencsére késõbb se lett), hogy mindenképpen meg kell indítanom a tejet, mert különben el kell apasztanom a tejet gyógyszeresen. Pedig, ha jól tudom, van erre is antibiotikum...
A dokinénink a másik fele... De ezt már leírtam a negatív topikban...

Amúgy bõven lehet, hogy kiegyensúlyozottabb a kicsi attól, hogy újra cicizik, gondolom, a testkontaktus, a közelséged, az, hogy egybeforrhat veled, jó hatással van rá. No meg, gondolom, rád is! És gratulálok! Nagyon tisztelem a kitartásod, a határozottságod, a hozzáállásod! Csak így tovább!

Puszi:

Dia
Dia
 


Áfonya!Kép

Dia jól irja! Nekem az oldat van. Nem is tudtam, hogy van gél is amiben lidokain van, de beszerzem! Jobb félni mint megijedni alapon, mert az oldat, csak néha használ, de olyankor jön a sosborszesz. Viszont az alkohol, úgyhogy kis elõitéletem van azzal szembenKép
Az oldat tartalmaz: kamilla tinktúra, polidokanol, mentol, szorbitolt, xilitet, szacharin-nátrium-ot, polividont, poliszorbát 20-at és glicerolt. Igaz ebbõl csak 3 összetevõ világos, a többit homály fediKép

Puszi és boci az offért!
Új kép van Gabiról a profilombanKép
sasha és a 15 és fél hetes Gábor

Kép
sasha
 
 


Sziasztok!

Névtelen!
Bizony, a lelki problémák akadályozhatják a szoptatást, különösen ha egy ilyen gondról van szó, ami a nõiségedet, a testedet érinti.
Hát, nehéz kideríteni, hogy mi lehet párod hozzáállásának az oka. Az elõzõ várandósságoknál, szüléseknél hogy volt? Ezt a babát terveztétek, a párod is akarta? Terveztek még gyerkõcöt?
Lehetséges, hogy valami gond nyomasztja? Más tekinteben kedveskedik Neked?
Mindenképp megpróbálnék beszélni vele. Mondtad már neki, hogy ez számodra milyen megterhelõ érzelmileg? Elképzelhetõ, hogy házassági tanácsadóhoz forduljatok? Meg lehet szervezni, hogy kimozduljatok esetleg egy kicsit, akár csak egy órára is? Vagy ha nem, akkor egy finom, gyertyafényes vacsi otthon? Ilyen alkalommal talán könnyebben megnyílik.

Zsuzsa!
Nagyon klasszul csinálod!!! Szuperek vagytok!!! Igen, van ilyen összefüggés, hogy egyes védõnõk-orvosok területein nagyobb, sõt, akár kizárólagos a szoptatott babák aránya. Pedig nyilván nem feltétel, hogy csak olyan költözhet oda, akibõl dõl a tejKépKép Ez is mutatja az információátadás és a támogatás fontosságát. DokitokKép Fõleg ez a "ha 3óránként szoptatsz, akkor több lesz a tejcsi"-szöveg tetszett, vagy inkább nem tetszettKép
Elégedettség: biztos, hogy jól látod! A tejecske tele van boldogsághormonokkal, és a cicizés - az anyukával való közvetlen, szoros bõrkontaktus - is ilyen anyagokat szabadít fel a babában - és nem mellesleg az anyukában is!

Áfonya!
Van Dentinox gél és Dentinox oldat is. Ez utóbbiról beszélt Sasha.

Üdv: Pele
pelcsi
 
 


Na, így jár, aki sokára küldi el a hozzászólását:o)) Szóval én is azt akartam írni, mint Dia.

Dia!
Ilyen védõnénim nekem is volt, mint azt már a negatív topikban írtam. Neki is az volt az igény szerinti szopiról a véleménye, hogy az a napi max 7xi etetést jelentiKép

Pele
pelcsi
 
 


Sasha, megnéztem a babád! Gyönyörû!!!
pelcsi
 
 


Sziasztok,

Mindenkinek nagyon köszönöm a biztatást.
Képzeljétek, ma reggel elég volt csak a cicim.
Én balga meg erõltettem a szoptanítot, s nem értettem, miért köpi ki gyermekem ordítva. Aztán, amit plussz bekepelezett, mint kibukta egy óriási böff formájában. Azóta édesen alszik, tehát tuti nem maradt éhes. Ezek után remélem, hamarosan arról számolhatok be, hogy egész nap nem volt szükségünk hozzátáplálásra. Na lepihenek egy pindurit, puszi mindenkinek,

Zsuzsa
zsuzsa01
 
 


Koszi, akkor mar ezt is tudomKép
-Afonya
afonya
 
 


Zsuzsa! Ez csodálatos! Kép Ezzel nekünk is nagy örömet szereztek ám! Köszönjük, hogy leírod az eredményeket!
Menta
menta
 
 


Zsuzsa!

Szuper!!! Nagyon ügyesek vagytok és gratula!!!

Pele
pelcsi
 
 


Sziasztok!

A következõ problémában kérném a segítségeteket:
Kisfiam, Gergõ kedden lesz 4 hetes. A szoptatással az elejétõl fogva gondjaink voltak, mert csak jobb mellemet volt hajlandó elfogadni. Aztán nagy küzdelmek árán sikerült rávenni, hogy a másikból is szopjon. Ezen a mellen valószínûleg a szopási technikája is rosszabb, mert elég gyakran kisebesedik, és fáj (mondjuk akkor is fáj, ha éppen nem sebes). Viszont ebben a mellemben egyre kevesebb a tej. Pedig mindíg hagyom, had szopizza akkor is, ha már nincsen benne tej. De nem akarom állandóan ezzel kezdeni a szopit, mert egy idõ után a másikban is csökkenni fog a tej mennyisége. Hogyan lehetne növelni a tej mennyiségét ebben a mellben? Sokat iszom, de gondolom, hiába innék többet, az nem segítene, hiszen a másikban van elég tej. Ma elkezdtem 1.5-2 óránként lefejni, hátha több lesz. Lehet, hogy én vagyok türelmetlen, de minden fejésnél max. 20 ml jött le, pedig nem is evett belõle.

Segítségeteket elõre is köszi.

Tüni
tüni
 
 


Tüni! Nagyon nagy hõs vagy, hogy eddig is mindent megtettél annak érdekében, hogy menjen a dolog! Jó ötlet a fejés is, de mindenképpen türelmesnek kell lenned, majd egyre több lesz, meglátod!
Mégis inkább a pozícionáláson lenne azt hiszem a hangsúly! Valószínû, hogy tud a te babód jól szopizni, mert a másik melledbõl simán megy neki. Csak valamiért ezen a cicin nem mehet annyira jól, talán azon az oldalon nem sikerül jól mellre tenned. Szerintem mindenképpen próbáld ki azon az oldalon a hónaljtartást! (A Szoptatási pozíciók címû topicban láthatsz róla képet.) Ehhez sok kispárna kell, vagy egy jó szoptatópárna és kényelmes fotel. De ha sikerül, akkor egy nagyon hatékony pozíciót sajátíthatsz el. Azért írom, hogy hatékony, mert valószínûleg azért kevesebb ezen a bibis oldalon a tejed, mert onnan nem tudja olyan jól kiszopizni a babád a tejet. Ebben a pozíciós topicban még vannak más ötletek is, hátha valamelyik másik segítene.
Örülök, hogy nem adod fel, KITARTÁS!!! Kép
Menta
menta
 
 


Sziasztok!

Tüni!
Nagyon sokaknak van különbség a 2 cicije között tejtermelés szempontjából. Olyan is elõfordul, hogy valakinek az egyik melle egyáltalán nem termel tejet, míg a másikból vígan szoptat. Lehet, hogy a kisfiad azért is fogadta el nehezebben a bal cicit, mert abból kevesebb jött/gyengébb volt a tejleadó reflex. Igazából mivel a probléma féloldali, nem a globális praktikák segíthetnek, hanem az adott cici stimulálása. Megpróbálkozhattok különféle testhelyzetekkel, hogy több irányból érje inger a mellet. A fejés is nagyon jó ötlet! Mennyi ideig fejtél egy-egy alkalommal? Sikerült kiváltanod a tejleadó reflexet? Tudod. a mellszívó sosem olyan hatékony, mint a baba, szóval õ biztos többet talál a cicidben ennélKép A leghatékonyabb, ha úgy fejsz, hogy közben a másik cicibõl szopizik a baba.
Viszont ha minden kötél szakad, jó, ha tudod, hogy egy mellbõl is ugyanolyan sikeresen lehet szoptatni hosszú hónapokon, éveken át. Egy cici is képes megtermelni a babának szükséges tejmennyiséget, gondolj csak az ikrek anyukáira vagy a tandem szoptatókra. Ez az egycicis felállás egyáltalán nem ritkaság, van, ahol a baba alakítja így, van, ahol a mamának kényelmesebb, "kézreállóbb" az egyik cici, illetve van, amikor egészségügyi/anatómiai okai vannak.
Sok sikert és gratula a kitartásotokhoz!!

Pele
pelcsi
 
 


Sziasztok!

Jelentem a tejcsi újra a régi mennyiség. KépKépKép
Sõt, Dóri ma reggel még repetázott is szopi után 1 órával (amit nem szokott), mégis volt tejcsi bõven.
Annyira örülök, hogy nem rontottam el még semmit.

Pele!
Én már csak ilyen vajszívû anya vagyok. Kép
Több rokon mondta már, hogy nem lesz annak a gyereknek semmi baja ha egy kicsit sír. Én viszont úgy vagyok vele, hogy ha sír, annak valami oka van. Márpedig azt meg kell keresni! Ennek ellenére, hogy nem hagyom sírni, egyeltalán nincs elkapatva. Na nem is ölben van állandóan, csak nagyon közel hozzám, hogy bármikor hozzám tudjon érni. Percekig el tud játszani a rajtam lévõ pólóval amig én pl. krumplit pucolok. Kép A lakást mindig együtt takarítjuk, együtt fõzünk. Ha el lenne kapatva, nem tudnék mellette mást csinálni, nem? Kép
A lényeg, hogy újra van tejcsi. Sírni pedig ezek után sem fogom hagyni. Kép

Köszi mégegyszer!

Kata

KépKép


KépKép
kata007
 
 


Bocsi mindenkitöl, ez csak félig lesz a topicba illö, de tudtam, hogy Mentát itt találom!

Szia Menta!

Köszi, hogy megoszottad a tapasztalataidat velem a hozzátáplálás-elválasztás kérdésben.
Néha ugy érzem, hogy a tudatlanság jó is tud lenni, mert 3,5 éve a nagyobbal valahogy minden ment simán, 6 hónapig csak szopi, aztán kapott mást is, de mivel persze arról szó sem volt, hogy létezik hozzátáplálás is, csak a klasszikus módon szopi elött kapott enni, aztán fokozatosan csökkentettük a szopit, végül 13 hónapos volt, amikor végleg elválasztottam (én). Mert szerettünk voltna még gyereket, persze tudom, hogy lehet terhesség alatt is szoptatni, de én ugy gondoltam, hogy a szervezetemnek kell a pihenés. De semmi lelkiismeretfurdalásom nem volt emiatt.

Most a kisebbel egy kicsit másképp alakulnak a dolgok.
Egyenlöre ugy tünik, akarom vagy sem, hozzátáplálás lesz egyenlöre a dologból, mert Nátán nem hajlandó elfogadni az ételt rendesen, tehát vagy nem is nyitja a száját vagy kiberregi, amit bekapott avgy max. 1-2 kanálig jutunk és utána már nem érdekli. Természetesen ha már van anyatej, akkor azt meg nem akarom lecserélni más pótszerre, elég sokat küzdöttünk vele anno, hogy most simán szopizzunk.
Nem nagyon bánom a dolgot, az aggodalmam tárgya csak az, hogy elég-e neki, elég lehet-e neki és ha igen, akkor meddig? Nem azt jelzi-e az éjjeli gyakori megébredései (jó esteben csak 1-szer, de volt olyan alkalom, hogy 5-ször is, és mindannyiszor mohón evett), hogy nem elég?
Azt hiszem átlagos súlyúnak lehet mondani (7400 g most, 3400 g-mal született), az utóbbi 6 hétben 60 dkg-ot gyarapodott, ami szintén elég.
Amugy én már eléggé megszoktam ezt a létformát (4 éve vagyok itthon), nem okoz gondot különösebben, hogy nem megyek el nélküle sehová. Az igazi egyetlen gondom a fogyókúrával van. Tudom, szopi közben nem ajánlott, de én mégis meg fogom próbálni, mert nagyon nem érzem magam jól a börömben. Ezért el lehet itélni, de a helyzet az, hogy a nagyobbal való várandósságkor jött föl egy csomó, aztán persze a szopi miatt nem lehetett fogyózni, aztán babát akartunk, akkor azért nem. Most 72 kg-nál tartok, és ez már az önbecsülésemet veszélyezteti.
De nem baj, majd felpakolom apát, a két gyereket, aztán hurrá!KépKép
Persze, ha van valami tanácsod, szivesen fogadom.
Folyamatosan próbálkoztál Helenával a hamikkal? És addig nem akarta enni, akkor meg már elfogadta? És aztuán már simán ment? Ezt csak azért kérdezem, mert egyik ismerösömnél a kisfia szintén nem akarta elfogadni az ételt, csak a szopit és azóta is nagyon rossz evö. És ez nagyon érdekel, hogy ha csak késöbb fogadja el a hamit, akkor utána ugyanolyan jól eszik, mint más gyerekek?

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti
 
 


Sziasztok!

Kata!
Örülök, hogy visszaállt a tejcsi!
És: éljenek a vajszívû anyák!Kép Az az igazság, hogy egy csecsemõt NEM LEHET elkapatni. Vannak ún. többemberes babák, akik nagyon keveset alszanak és állandó foglalkozást és testkontaktust igényelnek. De õk sem azért ilyenek, mert el lettek kényeztetve, hanem mert érzékenyebbek, stresszesebb nekik a külvilághoz való alkalmazkodás, és hát persze, hogy anyánál keresnek és találnak megnyugvást ilyenkor.
Az érintés, a testkontaktus iránti szükséglet éppolyan jogos igény, mint pl. az éhség vagy a fázás. Minél inkább kielégítjük ezt az igényt, késõbb annál önállóbb tud majd lenni a gyerekünk, mert élete elsõ szakaszában megkapta azt a biztonságot, amire szüksége volt.
Szóval csak így tovább!!KépKép

Beszti!
Ugyan nem engem kérdeztél, de talán nem baj, hogy megosztom Veled a tapasztalatomat.Kép A nagyfiam korán kapott hozzátáplálást(még nem volt 4 hónapos), szegénykém kötelességtudóan nyelt is befelé mindentKép Tényleg nem lehetett panaszom az étvágyára. Aztán másfél éves kora körül elkezdett egyre rosszabbul enni, ami azóta is tart némi megszakításokkal. Mondjuk már megszoktam, meg persze nem erõltetem. Mindig van párféle étel, amit szívesen megeszik (ezek listája változó), mást meg nem nagyon. Van, amikor joghurton tengõdikKép Bár most éppen nem panaszkodom, mert jobban evõs korszaka vanKép Hannámmal pont itt a babaneten panaszkodtam, hogy úristen, már 8 hónapos, és még mindig nem fogad el semmit (õ 6,5 hónapig csak szopizott). Merthogy azt a 2 kanál gyümit, amit megevett esetleg, igazán nem lehetett mennyiségnek nevezni. Aztán valamikor 9-10 hónapos kora táján egyszer csak elkezdett falni! Jó étvággyal és rengeteget!! Õ most 2,5 éves, és még mindig szuper az étvágya, mindent hajlandó megkóstolni, örömmel eszikKép Szóval nemcsak, hogy ugyanolyan jól eszik, mint mások, de egyenesen jobban!
Bálinttal (8,5 hó)most már nem fogok aggódni, akárhogy is lesz!Kép Õ sem eszik még túl sokat, de azért szívesebben kóstolgat, mint ennyi idõsen Hanna.
Szóval szerintem ne aggódj!

Üdv: Pele
pelcsi
 
 


Beszti!
Ugyan engem sem kérdeztél Kép, de azért én is leírnám, hogy velünk hogy volt/van! Ármin most 14 és fél hónapos, kb. 10 hónapos koráig csak szopizott. Én hat hónapos korától elkezdtem ugyan kínálgatni, de nagyon-nagyon nem kérte, úgyhopgy leálltam vele. Kb. 10 hónaposan elkezdett élénnken érdeklõdni, kizárólag a rágható kaják iránt (pépeset szinte egyáltalán nem fogadott el, pedig akkortájt jött ki az elsõ foga, most is csak 6-nál tartunk). Mára ott tartunk, hogy "mindent" eszik, vagyis persze van néhány dolog, amit nem adunk még neki, de õ enne mindent! Nagyon szívesen, rendes mennyiségeket, gyakorlatilag nem tudtam még elé olyan kaját tenni, amit legalább ne kóstolt volna meg örömmel - aztán, persze, ha vmi kóstolás után nem ízlik, akkor nem eszi meg, de nagyon kevés ilyen volt eddig. Még most is szopizik, de már csak napi egyszer-kétszer. SZerintem ez és a 10 hónaposkori evészetkezdte is annak tudható be, hogy akkortájt lettem terhes a második babánkkal. Az elején még volt tej rendesen, de a 4. hónaptól nagyon megfogyatkozott (lehet, hogy az íze már korábbtól más lett, ezt nem tudom), én már nem tudok egyetlen cseppet sem kipréselni, de Árminnak biztosan sikerül még! Kép SZóval, szerintem a babák tudják, hogy mikortól kevés nekik a tej és - bár a gyerekorvos engem is riogatott, hogy a késõn enni kezdõkbõl lesznek a rossz evõk - szerintem ha nem erpõszak, hanem élvezet számára az evés, akkor miért válna rossz evõvé? Persze, nem tudhatom, mi lesz késõbb, nem nyúlnak vissza messzire a tapasztalataim, de egyelõre úgy látom, nem csináltuk/juk rosszul!
A fogyókúrával nagyon vigyázz a szopi alatt, mert szerintem a fõ veszélye nem is abban rejlik, hogy kevesebb lesz a tej, hanem abban, hogy fogyókúra alatt a szervezet minden lehetséges módon adja kmi magából a felhalmozott és feleslegessé vált méreganyagokat, salakanyagokat és ez sajnos a tejre is igaz: mivel a tej segítségével is próbál megtisztulni a te szervezeted, több káros anyag lehet abban is, mint amennyit "adni akarnál" Nátánnak!

Márti
márti
 
 


Márti!

Köszi!Kép
Fogyókúra: nem diétával szeretnék fogyózni, hanem elöbb csak kicsit, majd fokozatosan intenzivebben szeretnék mozogni. Mivel ez most teljesen hiányzik az életemböl. Azt hiszem, az étkezésünkkel amugy sincs gond, azon max. csak annyit fogok változtatni, hogy jobban odafigyelek.
Mozogni is káros?

Pele!

KépKépKép

Csak egyre nem válaszoltatok:
Honnan tudtátok, hogy elég neki a tej? Vagy már végigaludta az éjszakát?
Azt tudom, hogy gyarapodás, meg jókedv, meg minden. De az éjszakával nincs kapcsolatban? Az 1-2 megébredés nem zavarna, mert ráadásul tél van, lehet, hogy szomjas, de ha többször?

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti
 
 


Sziasztok,

Tüni,
Nekem is vannak gondjaim az egyik mellemmel, s én azt tapasztaltam, hogy ha félálomban próbálkozom ezzel a cicivel, könnyebben bekapja és kiszívja a tartalmát. És a tejleadó reflex is gyengébb ebben a cicimben, közvetlen szoptatás elõtt kicsit fejek belõle, s amint spriccelve jön a tej, csak akkor teszem mellre. Próbáld meg, hátha nálad is hatásos lesz.

Zsuzsa
zsuzsa01
 
 

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?