Új privát üzeneted érkezett!

Borcsa! Pele!

Köszönöm a megnyugtatás!
Nem 1-2 sírós nap után kezdeném el a hozzátápit, hanem 2-3 hét után, de csak 6 hós kortol!!!

Borcsa!
Köszi a párologtatós tippet! Bár eddig is ugyanilyen levegõ volt, de lehet, hogy változott valami! kipróbálom!

Pele!

Köszi!
Igen gondoltam, hogy lesznek nyafibb napok, de remélem minél kevesebb!Kép Egész nap törtem a fejem, és rá kellett ébrednem, hogy a 3 hós oltás óta ilyen nagyon nyügös! Persze nevet is, mikor már evett. Olyankor magyaráz a cici mögül és nagyokat nevetKép Lehet amiatt is? Hát én most már nem tudomKép Remélem hamar megtanul beszélni, hogy elmondja, mi a bajaKép

köszi és puszi
sasha és Gabi

Kép
sasha

Sziasztok!

Pele koszi a tanacsot, majd megprobalok eljutniKép

Most ujabb problema van: ugy tunik kevesebb lett a tejcsiKép Nem is feszulnek ugy a cicik, plusz amikor csak egyik mellbol szopizott, a masikat kifejtem es nagy nezezen 30 ml-t sikerult kisajtolnom belole. Maskor siman lejott a 60, ugy hogy meg maradt is benne. Plusz a gyerkoc is gyakrabban ker enni. MI lehet az oka? Mondjuk ejszaka alszik 5-6 orakat is, plusz delelott is durmol egy jot. A gyakori szopik a delutanra jellemzoek, ami olvastam hogy sok babanal elofordul. De mitol lehet keves a tejcsi?Kép Szerintetek mit csinaljak? Mondjuk azzal nyugtatom magam, hogy ha elalszik, csak jollakott, plusz a kakis pelusok szama is maradt (vagyis mindegyik pelusban van).

orsoly
orsoly

Orsoly!

Ne aggódj, nem kevesebb a tejcsi! A cicifeszülés megszûnése mindenkinél bekövetkezik. Amikor beáll a tejtermelés, akkor egyáltalán nem feszülnek már, egy idõ után már reggelente sem. És ezek a nem feszülõ cicik mégis több tejet termelnek, mint az elsõ napok nagy labdáiKép
Mivel jól alszik, és a pelusok is megvannak, valószínû, hogy egy növekedési ugráson megy át a Te babád is. 3 és 6 hetes, illetve 3 és 6 hónapos kor körül vannak ezek az ugrások, de lehetnek egyéni eltérések. Ilyenkor nem a tejcsi lesz kevesebb, hanem a baba igénye nõ meg. Átmenetileg többször kérnek ilyenkor enni, amíg nem alkalmazkodik a tejtermelés. Ezért tudsz kevesebbet fejni, mert azt is behamizza. A délutáni-esti gyakori szopik pedig valóban csaknem minden babára jellemzõek. Ekkorra egyszerûen elfáradnak, nyûgösek, ezért kérnek gyakrabban szopit.
Szóval Neked is csak azt tudom mondani, hogy nyugi, biztos, hogy rendben megy minden!

Sasha!
Igen, az oltások is okozhatnak nyûgösséget. Remélem, minél hamarabb túl lesztek rajta.

Pele
pelcsi

Rita!

Pele hozzászólásához nincs mit hozzátenni.
Ha tartósan nem javul, akkor érdemes felhívni Sarlai doktornõt, hátha van még több ötlete, mint nekünk...

Snoopy
snoopy

Sziasztok!
Pele, egy cicibõl eszünk általában, most egy hét alatt hízott 130g-ot a kisfiam.Kipróbálom, amit írtál, a baj csak az, hogy fejéssel nem vagyok túl hatékony, kézzel is próbáltam, de nem nagyon megy, majd próbálkozom.Csak pár napja olyan furán eszik, du. kihagy 5-6 órát szopi nélkül, hiába kínálom, nem kér tejcit.A védõnõvel is beszéltem ma, és teljesen elkeserített.Mivel az õ kérésére mérem a szopikat, az jön le, hogy napi kb.700-750ml-t eszik Krisztián.A védõnõ szerint ez kevés, és ezért nem hízik.Na de tejci van bõven,ha éhes lenne tudna még enni bõven.Kitalálta, hogy szerinte nem elég tápláló a tejem, mivel 130g/hét nagyon kevés.Azt mondta csinálnak egy vérképet Kriszinél, és ha nem találnak rendellenességet, és továbbra sem hízik rendesen, akkor tápi.Azt is mondta, hogy próbáljam meg cumisüvegbõl adni a tejcit, hátha többet eszik.Az igazság az, hogy az elsõ hetekben nagyon megszenvedtem a szopival, pont azért, mert cumizavaros lett a kisfiam, ráadásul tejem is van, és én még ilyet nem hallottam, hogy nem elég tápláló a tejcsi.Pedig eszem-iszom-pihenek rendesen.Kiszámolta, a nagykönyv szerint Kriszinek kb.900 ml-t kellene ennie naponta, de egy barátnõm kislánya 3 hónapos, ugyanannyit eszik, mint Kriszi, és már megduplázta a születési súlyát.
vivien

Vivien! NINCS olyan, hogy nem elég tápláló a tejed! Max. tényleg annyi lehet, hogy a végét nem szívja ki rendesen.

Ajánlom a védõnõd figyelmébe a Gyermekgyógyászat címû orvosi folyóirat 2001.-es 52. évf. 3.számát, amiben "Az egézséges csecsemõ táplálásának irányelvei (módszertani ajánlás) a következõ táblázatot közölte le:

A kizárólag szoptatott csecsemõk anyatejfogyasztása:
-1 hónap: 794g/nap
-2 hónap: 766g/nap
-3 hónap: 764g/nap
-4 hónap: 812g/nap
-5 hónap: 782g/nap
-6 hónap: 881g/nap

Ezek persze átlagértékek! Tehát ezek alapján teljesen jókat eszik a babád! És még azt is írja ez a cikk, hogy a használt görbék és percentilis táblázatok (amikbõl a maradi orvosok és védõnõk kinézik, hogy mit kell teljesíteniük a babáknak) olyan babák alapján készültek, akik vagy csak tápszeresek voltak, vagy tápszert és esteleg más plussz t is kaptak az anyatej mellé. Azt is írja, hogy a kizárólag anyatejes babák ezeknek a táblázatoknak az alján vannak és úgy ahogy vannak teljesen egézségesek!
Szóval nyugodj meg és hívd fel a figyelmét erre a cikkre a védõnõdnek!
Puszi!
Menta

Ui: Érdemes megfigyelni, hogy nem egyre nõ a megevett napi tejcsi, hanem ingadozik.
menta

Vivien!

Ha jol olvastam a babad 10 hetes es 5,5 kilo, nekem annak idejen azt mondtak, hogy kilonkent kb 150 ml kellene megennie. Es itt a kb-n van a hangsuly, ugyhogy azt a 800-900 gr-ot amit irtal en egy kicsit soknak talalom. Ha a kutacsa nem tul besulyedt, es jo kedvu, elenk akkor ez a lenyeg...Szerintem semmikeppen ne probald meg a cumisuveget, tapszert (foleg, hogy mar szenvedtetek), inkabb akar orankent szopizzatok, ha latod rajta hogy hajlando, es nem forditja el a kis fejet. Szerintem amiatt ne aggodj, hogy neha kimarad 5 ora, mert nem ker, ha ez nem altalanos, akkor szerintem nincsen jelentosege. Azert, mert fejesnel nem jon nagyon semmi, nem jelenti azt, hogy nincsen tejed. Ha sokszor szoptok, akkor szerintem nem is kellene a fejest eroltetned, viszont az ejszaka atalvasa tenyleg megcsappantja a tejcsi mennyiseget (valahol olvastam, hogy amennyire lehetseges jo fenntartani az ejszakai etetest a hormonszint miatt, de lehet, hogy hulyeseget irok). Emese 8 es fel honapos, es meg eszik ejszaka 1-2X, igy van eleg tejcsi, de ha nem enne, valoszinuleg mar maskent alakultak volna a dolgok. Szoval nem azt nondom, hogy ebreszd fel, de talan megprobalhatnad egyszer felkelsz es egy kicsit fejsz, hatha lendit a dolgokon, bar azt irod ugy erzed van eleg tejed...Mivel egy alkalommal egy cicibol esztek, akkor valoszinuleg alaposan szopizik. Probaltad mar, hogy mikor befejezi az evest, egy kicsit megbofizteted, es atrakod a masik cicire, hatha elfogadja...
Bocsi, ha tul hosszu voltam!

Kati
katkamano

Sziasztok!

Snoopy!Kép
Mit csinálsz Te itt éjnek évadján?KépKépKép

Vivien!
Védõnõ: na ide sok-sok mérges fejecskét tennék, ha tudnék!!!! Hol talált vajon a nagykönyvben Kriszi címû fejezetet?? Ráadásul olyan tényleg nincs, hogy nem elég tápláló a tej!!!
Egyébként: 130 gr/hét NEM kevés!!! A minimum hízás heti ÁTLAG 100-120 gr, illetve havi 450gr kellene, hogy legyen, és ez bõven megvolt. Lehet, hogy a múlt héten csak egy átmeneti nemhízós idõszak volt, merthogy a babák nem mindig egyenletesen gyarapodnak. Csak ha az ember nem méri hetente, akkor ez ki sem derül.
Tökéletesen igazad van, amikor a barátnõd példáját hozod: nemcsak az elfogyasztott tejcsimennyiség számít, hanem a baba alkata is. Én is ismerek olyan anyukát, akinek a babája jóval kevesebbet szopizott, mint a tankönyvi adat, mégis egy kis húsgombóc voltKép A szülõk testalkata ilyenkor nagyon sokatmondó.
Cumisüveggel kapcsolatban is igazat tudok adni: valószínûleg nagyon sok nehézséget okozna a továbbiakban. Bizonyára meginná, ha adnál neki, de csak azért, mert a cumiból nagyon könnyen jön. Aztán küszködhetnétek megint a cumizavarral...Szóval ha pótláspárti is a védõnõ, akkor is mondhatta volna inkább a poharat, kanalat..
Amit még tudok mondani: fõként nyugi!!! Ha kihagy du. egy hosszabb idõt, nem baj, de azért kínálgasd, hátha elfogadja. Nagyon ügyelj a helyes pozícionálásra.
Próbáld meg a 2x egymás után uazon cicibõl etetést. Esetleg megpróbálhatsz egy extra evést beiktatni még este-éjszaka, mielõtt Te lefekszel. Nem kell hozzá teljesen felébreszteni a babádat, félálomban is nagyon jól tudnak szopizniKép
Eljöhetnél Te is egy Ligás csoportba, ahol megnyugodhatnál, hogy milyen sok különbözõ testalkatû baba van. Merrefelé laktok?
Védõnõvel, dokival kapcsolatban: mindenképp hangsúlyozd, hogy Te nagyon szeretnéd szoptatni a babádat, és olyan megoldást keresnél, ami szopibarát.
Sok sikert!

Pele
pelcsi

Sziasztok!
Mindenkinek köszönöm a bátorítást,Menta, a táblázat megnyugtatott!Nagyon sokat olvasom ezt a topicot,és én is tisztában vagyok vele, hogy minden kisbaba más, de amikor a védõnõ ilyeneket mond akkor teljesen elbizonytalanodom!Igazából minden rendben volt és én sem aggódtam addig, amíg a védõnõ belém nem beszélte, hogy "éhezik" a kisbabám.Kép
A heti hízással kapcsolatban õ 200-250g-ot említett, de ha jól belegondolok, és tényleg ennyit hízna, akkor fél évesen már tíz kiló lenne, ami azért kicsit sok!
Kati, este az utolsó szopi után le szoktam fejni a ciciket, bár nem jön sok, de így legalább nem durrannak szét reggel!
Nagyon szeretek szoptatni, és az elején eléggé megszenvedtünk a cumisüveggel, sebes mellbimbó stb.,csak nem most fogom feladni és elhinni, hogy nem jó a tejem?!
Köszi mindenkinek a tanácsokat, majd jelentkezem, hogy haladunk!
Üdv
vivien

Pele, Káposztásmegyeren lakunk(Újpest), szívesen elmennék egy Ligás csoportba, ti már nagyon-nagy szakértõk vagytok!
vivien

Szia Sasha! A mi adataink is hasonloak, tudod mi is most voltunk 3 honaposak a Marcoval januar 3-an. A Marco most 7600g es 3560g-mal született. Ö sem egy kis sovanysag, de mindegy, csak anyatejet kap. En mondjuk nem vettem abszolut eszre hogy lett volna nalunk ilyen atallas. En mondjuk nem azt olvastam,(bar lehet hogy az az igaz),hogy a baba lesz nagyobb etkübb 3 honapos kortol, hanem a tejmennyisege csökkenik, de ez nem tart sokaig, amig ujbol alkalmazkodik az igenyekhez. Legalabbis nekem a doktornö itt ezt mondta. Sziasztok.(bocsi, ha neha nem szepen es valtozatossan irok, de en nem beszelni minden nap magyar:-))).
nyuli

Sziasztok!

Vivien!

200-250 gr???? Arrrrggghhh!!!
Egyébként az természetes, hogy a saját gyerkõccel szemben csõdöt mond az ember minden tudománya. Emlékszem, hogy az elsõ babámnál nekem is huss, kiszállt a fejembõl minden tudomány az elsõ problémánál!KépKép
Ja, és a praktikák természetesen arra vonatkoznak, hogy ha nem hízná meg a heti ÁTLAG 100-120 gr-t, egyébként mindent csináljatok csak úgy, mint eddig.
Budapesten 2 helyen van szopis csoport: a XIII. ker-ben a Gyermek téren minden hó 2. péntekén 10-12-ig, illetve az I. ker. Attila úton minden hó elsõ csütörtökén 10-12-ig. Menta is, én is ez utóbbi helyre szoktunk járni. Gyertek el, ha tudtok!Kép

Pele
pelcsi

Nyuli!

Igen, van ilyen is, de nem ez az általános.

Pele
Pele

Pele koszi a megnyugtatast, bar amikor a 30 ml-t fejtem az egyik cicibol, abbol akkor eppen nem szopizott.Kép Na de sebaj, ma megint sikerult a 60 ml, igaz kicsit tobb idobe telt, mint multkoraban. De ma mertuk a gyerkocot puceran, 3970g, 3950-nel szuletett, es 300g-ot vesztett a sulyabol az elejen. Ami igy nezve akkor szep, hiszen 2 het alatt ezt vissza is hiztaKép Es mar a cicim sem faj annyira, legalabbis nem nyivakolok ha szoptatni kellKép

Azert kerdesem akad: a gyerkoc ugye maratoni szopizo, ok, nem baj, szopizzunk egy orat. Akkor vegre bealszik a cicin, ovatosan kiveszem a szajabol, menjunk az agyikojaba. Na erre alt felebred, es megint cicit ker. Am ez mar csak komfortszopi, bealszik 2-3 perc alatt. Es ezt megis eljatszuk egy parszor, ami azert nem igazan jo, hiszen addig is ott azik a cici a szajaban. Mit lehet ez ellen tenni?

orsoly
orsoly

Orsoly: ez a fejés dolog tök érdekes. Balu 16 hónapos. Napjában milliószor szopik még mindig, de napi 40ml-nél többet soha nem tudtam lefejni, és soha nem feszültek a melleim. Ezen tényleg ne aggódj Kép
Lerakás: hááááááááát, az nekem nem ment 3 hónapig Kép
cory

cory + Liza 2006.03.11. + Zsoma 2003.08.31. + Balu 2001.09.12.
cory
Budapest

Orsoly!
Én az elsõ idõben fekve szoptattam a nagyágyon, és ilyenkor otthagytam az ágyunkban, amikor kipottyant a szájából a cici. Mondjuk a mi ágyunk igazából kihúzható kanapé, úgyhogy elég komoly karfája van.
Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts

Pele!

OFF
Éppen a Tétényi sürgõsségi osztályán dolgoztam és reméltem, hogy nem jön új beteg, de még gyanakodtam és nem akartam hiába lefeküdni.

Snoopy
snoopy

Sziasztok!

Jelentem, nalunk a nyugosseggel egyutt elmult a szopi kozbeni sirdogalas is, viszont a fog elakadt felutonKép Elozonel is ez volt, ket hullamban jott ki, a vegso attorest eszre sem vettuk. Remelem, most is igy lesz.
Viszont ujabban turelmetlen a Kisasszony, nincs ideje megvarni, mig elindul a tejzapor. Sziv kettot, nem jon, kikokpi, vissza, igy megy par percig, merges is kozben, de azert csak kivarja. Ez normalis? Es az, hogy 5-10 perc alatt vegez mindket mellel?

Judit, Nalatok mi ujsag?

-Afonya
afonya

Borcsa! En is hagyom neha szunyalni az agyon (en leginkabb fekve szoptatok), de ha utana teszem be az agyikoba akkor is felebredKép Plusz azert sokszor nem tudom megvarni hogy kipottyanjon a szajabol a cici, mert ugye igy is faj a mellem, hat meg ha feloraig azik a szajabanKép Na azert probalkozomKép

orsoly
orsoly

Afonya,

Szerintem a fiam masolja a lanyodKép. O is nagyon hamar vegez, persze szeret meg rajtam maradni egy kicsit. Ma, nem tudom miert, de hangosan felkacagott szopi kozben (Ismet negykezlab szoptattam). Nagyon izgatott vagyok, holnap indulunk NY-ba, onnan pedig vasarnap indulunk Bp-re! Ez lesz Jordan elso utja Magyarorszagra! Remelem a melleim is jol birjak majd az utat!

Jo hetveget Mindenkinek!

Judit
Judit

Orsoly! bugyoláld be egy jó meleg plédbe és úgy szoptasd! Aztán, amikor elaludt, akkor úgy plédestõl rakd kiságyba! Mert lehet, hogy az zavarja, hogy a jó melegbõl hirtelen egy viszonylag hidegebb helyre kerül.
Menta
menta

Hali!

Ma 2 napja, hogy a 3 hónapos fiam rágja a jobb cicimet. De csak azt! Már jó piros és érzékeny. Ezt persze kajálás után félálomban csinálja amikor kicsit kijjebb csúszik a cici és akkor a kis inyével megszorongatja. Alig tudom kivenni ilyenkor, hogy aztán újra jól kapja be. Persze ez a müvelet kb fél percenként ismétlõdik, ha meg jól benyomom a szájába és ott tartom kézzel, akkor 1 perc múlva történik meg ugyanez! Ha hagynám órákig csinálná ezt, de nem eszik. Alvós cumija van, igy azzal váltom ki a cicimet és észre sem veszi, a lényeg, hogy legyen a szájában valami. Hogy tudom elmagyarázni egy 14 hetes gyereknek aki már alszik, hogy fáj amit csinál? Mert amikor fent van akkor ilyet nem tesz. Ha meg odaadom amásik cicit abból meg jön a tej, akkor meg azért nem jó.

puszi
sasha

Kép
sasha

Snoopy, a Te hozzaszolasodat anno nem vettem eszre, bocsi. De most epp aktualis, mondom magamban a magamet, rendesenKép

-Afonya
Névtelen

Sziasztok!

Orsoly!
Ha jól kapta be a cicit, akkor az nem ázik! Egyébként én is sokszor fekve szoptattam és otthagytam aludni (no meg most is éjjelenként).

Áfonya!
Lehet türelmetlenség is, de lehet az is, hogy kellemetlen neki a fájó íny miatt. Ha azért végül szopizik, akkor nincs gond, ellenkezõ esetben azt ajánlanám, hogy kézzel indítsd be a reflexet.
Persze, hogy normális, hogy 5-10 perc alatt végez. Erõsebb is, mint kezdetben volt, no meg a technikája is javul.

Sasha!
A babád valszeg úgy bánik a cicivel, mint a játszócumival, mert azt valóban az ínyükkel/fogukkal (kinek mije vanKép)kell tartaniuk a szájukban, hogy ne csússzon ki. Sajnos a játszócumi is elrontja valamelyest a technikát. Hááát, igazából a játszócumi mellõzése volna az igazi megoldás, de ha ezt nem akarod, akkor meg meg kell próbálnod megelõzni ezt a ráharapást, és elõbb kicserélni a cicit cumira, még mielõtt kijjebb csúszna. Sajnos neki még másképp nem lehet elmagyarázni, mert ez nem az a fajta harapás, amikor tudatosan a fogukat próbálgatják.

Üdv: Pele
pelcsi

Sziasztok!

Orsoly!
Ha jól kapta be a cicit, akkor az nem ázik! Egyébként én is sokszor fekve szoptattam és otthagytam aludni (no meg most is éjjelenként).

Áfonya!
Lehet türelmetlenség is, de lehet az is, hogy kellemetlen neki a fájó íny miatt. Ha azért végül szopizik, akkor nincs gond, ellenkezõ esetben azt ajánlanám, hogy kézzel indítsd be a reflexet.
Persze, hogy normális, hogy 5-10 perc alatt végez. Erõsebb is, mint kezdetben volt, no meg a technikája is javul.

Sasha!
A babád valszeg úgy bánik a cicivel, mint a játszócumival, mert azt valóban az ínyükkel/fogukkal (kinek mije vanKép)kell tartaniuk a szájukban, hogy ne csússzon ki. Sajnos a játszócumi is elrontja valamelyest a technikát. Hááát, igazából a játszócumi mellõzése volna az igazi megoldás, de ha ezt nem akarod, akkor meg meg kell próbálnod megelõzni ezt a ráharapást, és elõbb kicserélni a cicit cumira, még mielõtt kijjebb csúszna. Sajnos neki még másképp nem lehet elmagyarázni, mert ez nem az a fajta harapás, amikor tudatosan a fogukat próbálgatják.

pelcsi

Bocs a dupláért!
pele

Pele,
haaat, nem mindig van turelme kivarni. Ekkor -gondoltm en- nem ehes elegge. De ha varok vele kicsit, mig megehezik, akkor meg tul nyugos es ehes ahhoz, hogy megvarja, mig jon a tejKép Kezzel beinditani meg nagyon nehez, nincs fejeshez szokva, meg ugye ideges is vagyok mar kellokeppen addigra Tudom, minek problemazom ennyit /magamnak se tetszem igyKép/, de most tiszta kinlodas az egesz
-Afonya.
afonya

Áfonya!

Dehogy problémázol sokat!!! Ez teljesen természetes, hogy az ember rosszul érzi magát egy ilyen helyzetben! Egyébként sok baba van úgy, hogy ha már nagyon éhes, akkor annyira behergeli magát, hogy azért nem lehet megetetni. Õvelük tényleg nem lehet megvárni, hogy farkaséhesek legyenek.
Nem is igazán rendes fejésre gondoltam, csak arra, hogy ha bekapja a cicit, akkor C-fogásban lefelé, a mellbimbó felé húzd a kezed, és gyakorolj egy kis nyomást a bimbóudvar környékére. Ezzel máris egy kis tejet juttatsz a szájába, és így hátha több türelme lesz.
Szopi elõtt bekenni az ínyét pl. Dentinoxszal?
És - bár tudom, könnyû mondani - nyugi!!! Biztos, hogy vége lesz ennek a kínlódós korszaknak is!

Pele
pelcsi

Hali!

Köszi Pele!
Van játszócumi, de egyszer sem használtam még, mert ha nem muszáj akkor inkább ne legyen egész nap cumi a szájában. Alvós cumit használunk elaltatáshoz, mert nem mindig alszik be a cicin és van, hogy már tele ette magát és utána hisztizik, hogy jön a tejKép Meg a hasfájós idõszakban jött jól. De akkor majd cselezekKép Foga még nincs... szerencséreKép

puszi
sasha

Kép
sasha

Sziasztok!

Sasha, rosszul fogalmaztam, szóval játszócumin mindenféle nyugtatócumit értettem, az alvóst is, tehát ami nem evõs-cumisüveges cumi. Üresebb cicit próbáltad már ilyenkor kínálni?
Azért a fog nem olyan gáz! Általában a babák nagyon hamar megtanulják, hogy ne használják a cicinKép És van olyan baba is, aki magától nem harap sosem. Meg hát látod, az ínyükkel is eléggé rá tudnak harapni, ha éppen úgy adódik.

Puszi: Pele
pelcsi

Áfonya!
Nekem tejbeindításban szokott segíteni, ha néhány extramély légvétel közben arra koncentrálok, hogy mindjárt megindul a tejcsi. Kicsit (nagyonKép) hülyén hangzik, de nekem mûködik.

Ezen túl Lucát napközben a játszószõnyegén kuporogva etetem, elmászik, visszamászik 3-4x, és már jön is a tej! Kép Akkor nekiáll nyeldekelni. Kép
Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts

Menta! Koszi, kiprobalom. Meg egy kerdes: ma lemertem egy szopit, illetve reszletekben neztem hogy szopizik. Fel ora utan 85 gr, ezutan meg kellett a cici, 15 perc mulva mar csak 10 gr, majd az utolsot mar nem mertem, mert bealudt. De mostanaban allandoan ez van, egy cicin elnyammog egy orat is....Ilyenkor rakjam fel ora utan masik cicire, vagy hogy lehet rabirni hogy hamarabb vegezzen a szopival?

orsoly
orsoly

Pele,
koszi, ezt a "fejes" dolgot kiprobalom. Dentinoxot most nem hasznalunk, mert maskulonben nincs jele a fogzasnak, mintha elmult volna. De abban a par huzos naapban hasznaltunk, akkor jo is volt.

Borcsa,
Nem hangzik hulyenKép En is szoktam, erzem is hogy indul, csak a gyerek nem veszi eszreKép
Attol is beindul a tej, ha 3-4 cummantas utan elmaszik, aztan vissza, aztan megint el, stb.? Szoval ha nem folyamatos az inger?

-Afonya
afonya

Orsoly!
Szerintem ilyen kicsi korban még nemigen lehet rábírni, hogy hamarabb végezzen. Egyszerûen még ennyi idõre van rá szüksége és nem csak amiatt a plussz 10-15 gr miatt, hanem a dolog lelki oldala miatt is. Ahogy növelszik egyre kevesebb idõ kell majd neki a szopihoz. Pontosan amiatt, amit Pele is írt, mert ügyesebb hatékonyabb lesz. És majd minden más érdekli.
Azért is jó, ha hagyod még cumizgatni, mert az ún. komfortszopizás is nagyon jót tesz a tejtermelésnek.

Sasha! Szerintem még az lehet megoldás, ha téged nem zavar, hogy kicsit hosszabb ideig nem engedi el a cicid, hogy valahogy megpróbálod úgy párnákkal magadoz támasztani a ksifiad, hogy ne a karod tartsa õt, mert hát ugye az elfárad. Na elég bénán magyarázok. Szóval az lenne a lényeg, hogy mindig közel legyen a feje a melledhez, ne tudjon kicsúszni a cicid a szájából.

Menta
menta

Sziasztok!

Orsoly!
Igen, kb. félóránként lehet cserélgetni a ciciket, hogy az érdeklõdését fenntartsd. De ha már csak komfortszopiért szopizik, akkor lehet, hogy nem fog ez tetszeni neki. Általában egyébként a babák kezdetben ilyen sokáig nyammognak, és ez normális. Aztán ahogy nõnek, erõsödnek, egyszer csak azt fogod észrevenni, hogy egyre rövidül a szopiidõ. Akkor meg az lesz majd furcsa, hogy hogyan tudott 5 perc alatt végezniKép

pelcsi

Orsoly,
kesobb meg azzal fogsz szenvedni, hogy vedd ra, hogy szopizzon. Istenem, regi szep idok, mikor meg orakig nyammogottKép Az ido hogy megszepiti az emlekeket, ugye?Kép
-Afonya
Afonya

Haliho lanyok !

Segitsetek nekem legyszi ...
Ádám ma két hónapos, s úgy tûnik újabb gondok vannak a szopival. Eddig egy mellbõl evett egy alkalommal (kb 3 óránként) mostanában márcsak kb 15 percig s utánna elégedetten cuppant le róla. De az elmúlt héten szopik 10 percet, aztán kiköpi, sir és újra vadul keresni kezdi.Ha sikerül bekapnia sziv kettõt újra kiköpi és dühösen ordit.Elsõ napokon próbáltam újra odaadni neki, de nem sok sikerrel. Késõbb gondolva, hogy talán nem elég az egyik, megkinaltam a másikkal is.Naná, hogy vadul enni kezdett.Majd 10 perc után kezdõdött minden elõrõl.Próbáltam fejéssel, van e egyáltalán benne valami, s nagyon úgy néz ki üres s emiatt balhézik Kép Nagyon rossz érzés, hogy úgy néz ki soha nem lakik jól, szopi után is ordit.
Most második napja mindkét mellbõl eszik de még semmit nem javult a helyzet...Kezdek kiborulni... Hogyan lehet növelni a tejmennyiségét ??? A laktoherb tea már a fülemen jön ki ...

elõre is köszi
kamelia
kamelia

Pele! Hat lehet hogy nem szabadna aznia, bar azert kicsit szkeptikus vagyok, hiszen o bizony masfel orakat tolt egy cicin folyamatosan, azalatt azert jocskan azhat szegeny cickoKép Ja es en probaltam ezt, hogy nem aludt el, cicit kert, kapott uresebb cicit, de miutan ezt eljatszottuk 2 oran keresztul, akkor mar nem tunt olyan jo otletnek. Lacko elegge olyan, akinek cici barmikor johet, szopizni nem mindig szopizik belole, csak ugy jolesik a szajaban tartania...Erre mi a megoldas? PLusz leginkabb arra kene ravenni, hogy max felora alatt bekajaljon....erre otlet esetleg?Kép

orsoly
orsoly

Kamelia!
Nálunk is volt ilyen, elõször én is arra gondoltam rögtön, hogy kevés a tej. Aztán szép lassan rájöttem, hogy az én kicsi lányom már nagyon ügyes, tíz perc alatt beszippantja a kaját, de utána még szeretne cicizni a korábban megszokott félórás szopiidõ végéig, és tulajdonképpen azért ordít, mert már teleette magát, és idegesíti, hogy még mindig jön a tej a szájába. Az, hogy fejéssel nem tudsz kipréselni ilyenkor egy cseppet sem, szerintem nem jelent semmit, mert egyrészt a fejés nem olyan hatékony, mint a baba, másrészt ebben a szituban az ember ugye ideges, hogy miért ordít a gyerkõc, és hát ettõl bizony nem ömlik a tej a fejõbe... Meg. Ha a bébi nagyon teleeszi magát, fájhat a pocija. Ezek a kis incifincik még nem tudják megkülönböztetni az éhséget a hasfájástól, és így könnyen túletetés csapdájába esik az anyuka. Szóval szerintem ha megvan a megf. számú pisis-kakis pelus, és Ádám szépen hízik a HETI mérlegelés alapján, akkor semmi gond nincs a tejmennyiséggel, fõleg, hogy mint írod, 3 óránként kér enni. Ha viszont tényleg az a baj, hogy kevés neki a tejecske, akkor szerintem szánj rá egy pár napot, és szoptasd nagyon gyakran, ettõl nõ igazán a tejmennyiség. Tudom ajánlani az Urtica Urens homeopátiás golyókat, C5-ös potenciál, naponta 3x5, sokaknak bevált, nekem is. Remélem hamar rendezõdik a dolog.Kép
Zulu

Kép

Kép

Kép
zulu

Sziasztok!

Kamélia!
Elõször is nyugi!!
A cici sosem üres teljesen. Az, hogy fejéssel nem jön tej, semmit sem jelent. Egyrészt nincs garantálva, hogy a fejés is beindítja a reflexet, másrészt a baba sokkal hatékonyabb. Nekem volt, hogy csomós volt a cicim, mégsem tudtam kifejni belõle egy grammot sem, pedig abban aztán ugye tutira kellett lennie tejnek.
Próbáltad megbüfiztetni? Sokszor azért balhéznak a babák a cicin, mert feszíti a levegõ a pocakjukat. Ilyenkor egy kis büfiszünet segíthet.
Az is lehet, hogy nálatok most van fejlõdési ugrás. Nem minden baba tartja be elõirás szerint az idõpontokatKép Ha úgy látod, hogy tényleg éhes marad, akkor szoptass mindenképp legalább két mellbõl, de akár "háromból", "négybõl" isKép Azaz cserélgetheted a ciciket többször is addig, amíg jól nem lakik. Próbáld meg gyakrabban, legalább óránként-kétóránként megkínálni, de lehet ennél is gyakrabban. Pár nap kell a tejcsinek, hogy beálljon az új szintre,ahogy Zulu is írta.
Szopik között hordozd sokat, bújjatok össze akár pucéron is. Jó ötlet pl. beköltözni az ágyba, ha betakaróztok jó melegen, akkor õt sem kell felöltöztetned. A közvetlen testkontaktus csodákat mûvel! A házimunka, ilyesmi meg megvár (sajnosKép).
A Zulu által ajánlott Urtica Urens is nagyon jó!
Nem lesz semmi gond, ne aggódj! Sok sikert!

Orsoly!
A legtöbb baba olyan, hogy jólesik a cicit a szájában tartaniaKép Nagyon erõs a szopási ösztönük, és az elsõdleges örömforrásuk a száj ingerléséhez köthetõ. De nagyon gyorsan eltelik ez az elsõ idõszak, és ahogy jobban kinyílnak a világ felé, már nem lesznek ennyire a cici rabjaiKép A hangsúly az "ennyiré"-n van!KépKép
Gyorsabb kajálásra a cicicserélgetéssel ösztönözhetõ, így fenntartod az érdeklõdését. De azért igazából erre is az idõ a megoldás.

Pele
pelcsi

Áfonya! Nekem beindul, csak lassabban. Az esetek felében olyankor, amikor Luca rájön, hogy igazából a macskát akarja kergetni.Kép
Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts

Most olvasom amit irtatok (Menta, Pele, Afonya), koszikeKép Akkor hagyom cicizni ameddig akar, bar most visszatertem a ket cicire, es igy azert vegez 45-50 perc alatt, ami mar egesz rovidnek tunikKép) A bal cici meg mindig fajos picit, de most fogosszeszoritost jatszom....Most le is mertem mennyit szopizott (bar tudom hogy vegulis nincs ertelme, ha jollakott), de megnyugtatott kisse, mert 100gr-ot nyomott be, ami teljesen okKép

orsoly
orsoly

Orsoly!

KépKép 100 gr? Hûha, az nem semmi! Csak így tovább!!!

Pele
pelcsi

Menta!

Ezt a innyel harapósat akkor csinálja mikor altatom a cicin és mindketen fekszünk. Paplannal betakarom mindkettõnket és megtámasztom vele, jó vastag a takaró, úgy hogy ált. sikeresen. Ma már nem csinálta, amint elaludt és éreztem hogy rágna cseréltem a cumira. Azon is gondolkodtam hogy szerintem nem akar elengedni! Ezért szorit olyan erõsen! Mert amikor többször megpróbálom kicsempészni a cicit a szájából akkor csinálja ezt, pedig alszik és nem is eszik, csak cumizik.

Orsoly!
Gabi is órákat volt a ciicn! Volt, hogy egyhuamban 3-4 órát is, persze nem egyfolytában evettKép Ha egy normál evést nézünk az olyan másfél óra volt minimum. Ma már ha ébredés után eszik, kb 10 perc alatt végez és utána elkezd dumálni, meg nézelõdni és közben repkedKép Kb 2,5 hónapos kora óta van igy. Persze attól függetlenül néha alvás közben ki sem tudom csempészni a szájából, de ez nem az evés kategóriába tartozik márKép

Köszi a segitséget, hogy rájöjjek a dolgokraKép
sasha és a 14 hetes Gábris

Kép
sasha

Lányok!

Azt mondjátok meg, hogy a két kisbabám (8 hónaposak) miért kapnak el mindenféle bölcsis nyavaját a nagyobb lányomtól úgy, hogy még elég sokat szopnak (3-5 alkalom). Rémesen unom, hogy 1-1 takony (bocs) szépen elhúzódva végigmegy a családon és jó 2 hét, mire azt mondom, hogy a nagyja lezajlott.

Zsófi
szzsofia

Pele, Zulu, Kép

Köszi a biztatást !
Tegnap este Ádám még rá is húzott a 3 órás etetések közti idõre és csak 4 óránként kért enni. Lehet, hogy átállitja a menetrendet ?

Viszont szerencsére az utóbbi két szopinál nem nyüszögött és megelégedett egy cicivel is. Ki érti ezt Kép ?

De ha ujra kezdi akkor kipróbálom a gyakoribb szoptatást, és a homeopátiás bogyit , reméljük segit.

puszi, és kellemes maradék hétvégét !
kamelia
kamelia

Sziasztok!

Sasha!
Kép Sok sikert!

Zsófi!
A nagyobbik gyerkõc olyan baktériumokat hoz haza, amiket a szervezeted nem ismer, tehát nem tud elõre ellenanyagot gyártani ellenük. Minden otthon baciflórája egyedi, a benne élõ gyerek védett ellene (mivel Te is benne élsz, és termeled szépen az ellenanyagot), de a közösségben kicserélõdnek ezek a bacik, és a másik gyereket már megfertõzik. A nagy ezeket a számotokra ismeretlen bacikat hozza haza, ezért kapják el a kicsik is. De azért valószínûsíthatõ, hogy még így is gyorsabban túlesnek a betegségen, mintha nem szopiznának.
Viszont nagon gyakori, visszatérõ felsõlégúti fertõzések hátterében allergia is állhat. Az én lányom élete elsõ 2 hónapjában több takonykóron is átesett, amin nagyon csodálkoztam, egyrészt mert 1000x szopizott, másrészt meg a nagytesó nem is járt közösségbe, ahonnan hazahordhatta volna, ráadásul meg senki más nem is volt beteg a családban. Aztán más kapcsán kiderült, hogy allergiás az általam elfogyasztott tejtermékre, és amikor kiiktattam az étrendembõl a tejfehérjét, a takonykórokat is eltûntek. Bár nálatok valószínûleg nem errõl, hanem az elsõ esetrõl van szó.

Kamélia!
Éljen!!! Nagyon ügyik vagytok!
Igen, a "menetrend-változások", a fejlõdésbeli ugrások (nem szopis, hanem pl. mozgásos), a frontok is okozhatnak nyûgösséget. Néha nagyon nehéz eldönteni, hogy mi is a baja a babánknak. Aztán olykor ahogy jön, el is múlik a nyûgi idõszak.

Jó éjt: Pele
pelcsi

Na a tegnap esti hozzászólásom eltûnt. Kép

Zsófi! Hasonlókat írtam, mint Pele! Szerintem is szopiztass tovább ezerrel! Majd eljön végre a TAVASZ!!!

Sasha! Én olyankor megvártam, hogy annyira bealudjon, hogy már kiengedje ráharapás nélkül a cicit. Vagy ha nagyon mennem kellett, akkor nagy-nagyon lassan húztam ki a szájából. Persze ez is csak többszöri nekifutásra sikerült. Egyébként ha tehettem én mindig addig hagytam szopizni, amíg ki nem esett a szájából, mert így volt indokom a pihizésre: "Még szopizik!" Kép
Mostanában viszont annyira hülye pózokat tud felvenni az esti szopinál, hogy néha már nagyon nyomja a fogával a cicimet. Olyankor, mivel már félálomban van, suttogva mondom neki, hogy "Helena, ez már fáj." És ilyenkor mindig elengedi. És nem ébred fel annyira, hogy ne tudna tovább szenderegni. Mondjuk nem tudom, hogy ez mûködött-e volna 4 hónaposan, amikor ugyanazt csinálta, mint most neked a kisfiad. Azért talán egy próbát megér! Kép
Menta
menta

Sziasztok!

Szeretnék tanácsot kérni valamiben, ha valaki járt már hasonló cipõben, kérem írja meg, hogy hogyan oldódott meg a helyzete!
Kislányom 19 hónapos, az "igény szerinti szoptatás" elvét követtük, ami túl jól sikerült... Nemhogy magától egyre kevesebbet szopna, hanem egyre többet! Szinte még mindig az anyatej a fõ tápláléka, alig eszik normális táplálékot és túlságosan kötõdik hozzám. Az elalváshoz is elengedhetetlen a szopizás. A fõ probléma az, hogy elkezdtünk bölcsibe járni, napi 4 órát kellene kibírnia ott délelõtt amíg én dolgozom, de egyre nehezebben megy és már a gondozónõk is kétségbe vannak esve. Nem mondták konkrétan, de éreztetik velem a rosszallásukat, amiért még mindig szoptatok és az elválasztást javasolják. Ennek én is idejét érzem, de valamit nagyon elrontottam és egyszerûen lehetetlennek tûnik a feladat! Próbáltam elapasztani a tejemet, de ha csökken a mennyiség akkor sebesre szívja, hogy több jöjjön.
Attól félek, ha esetleg valami bajom lesz és pl. kórházba kerülök akkor senki sem tud majd mit kezdeni vele! Azért is alakult ki ilyen kötõdés, mert a családunk nagyon távol lakik és szinte hetek teltek el, hogy egyáltalán valami idegent látott a gyerek és sohasem kellett rábíznunk senkire, de a férjemmel is csak néhány órát van el.
Kérlek benneteket, ha valaki már volt ilyen helyzetben és sikerült megoldania, az adjon tanácsot, mert az a veszély is fenyeget, hogy végül a bölcsi is elutasítja olyan címen, hogy nem sikerült a beszoktatás!
Ezúton arra figyelmeztetem a lelkes szoptatókat, hogy gondolkodjanak elõre! Valahogy az az érzésem, hogy a mi esetünk már nem egészséges és NEM SZABAD HAGYNI, HOGY A GYEREK FÜGGJÖN A CICITÕL! Én mindenhol azt olvastam, hogy ez erõsíti az anya-gyermek kötõdést, ez nálunk már szimbiózis szintre fajult. A szoptatás szuper dolog, de nem válik a gyerekem elõnyére, hogy nélkülem képtelen ellenni valahol. Tudom, hogy most is sír a bölcsiben és ajtótól ajtóig mászkál és azt hajtogatja a gondozónõknek, hogy "cici", pedig itthon már nem szopik délelõtt, csak délben és este elalvásnál. Próbáltam cici nélkül elaltatni, de képes felleni egész éjjel és az nem megoldás, hogy hagyjam fuldoklásig sírni...
A válogatásban olvastam Ancsa levelét, azt írja, hogy az õ gyereke is cicin alszik el. Én azt hiszem, hogy ez volt a legnagyobb baklövésem, ha valaki ilyen helyzetben volt, kérem írja meg, hogy magától mikor hagyja abba ezt és hogyan? Egyszer csak már nem kapja be a mellem, csak nyugodtan elszundít majd mellettem? Engem egyáltalán nem zavar, hogy szopik még, csak az zavar, hogy úgy érzem egészségtelenül függ tõle! Egyszerûen elképzelésem sincs, hogy hogyan alhatna el cici nélkül???
Kérlek benneteket, adjatok tanácsot, hogyan oldhatnám ezt a fajta kötõdést? Nem akarom elválasztani teljesen, de jó lenne egy olyan állapot, hogy azért cicizés nélkül se álljon meg az élet!
Minden jót kívánok mindenkinek:
Zsemianya
Köszönettel: Zsemianya
Névtelen

Sziasztok!

Zsemianya!
Amit a babád csinál, abban az égvilágon semmi, de semmi abnormális vagy egészségtelen nincsen, még ha a környezeted esetleg ezt is sugallja!!!!!
Ha a szopizás okozná a nehéz beszoktatást, akkor a sosem szoptatott, illetve a bölcsi korukra már elválasztott babák mind dalolva és könnyedén beszoknának, ami ugyebár távol áll a valóságtólKép
Az az igazság, hogy másfél éves kor körül van egy olyan korszak, amit "újraközeledésnek" neveznek. Ilyenkor sok anyuka beszámol arról, hogy még azok a gyerekek is, akik különben szívesen eljátszanak egyedül, hirtelen "levakarhatatlanná" válnak, még a Wc-re, fürdõszobába is nyomulnak anya után, éppúgy, mint sokkal kisebb korukban. Azok a babák, akik még szopiznak, elkezdenek sokkal többet szopni, mint annak elõtte. De ez egy NORMÁLIS FEJLÕDÉSI STÁDIUM, aminek a megoldásaképpen fog majd az igazi önállóság kialakulni. Valószínû, hogy ha a kislányod nem szopna már, akkor is faltól-falig bolyongana, csak akkor nem cici után sírna, hanem anya után. Ilyenkor minél jobban "le akarod vakarni", annál jobban fog csüngeni rajtad, mert a hatalmas szorongásérzést csak így tudja enyhíteni. Viszont ha belemész a dologba, annyit vagy vele együtt, annyit szoptatod, amennyit csak lehet, akkor magától le fog válni újra, és immáron lélekben megerõsödve.
Szóval azt gondolom, hogy a bölcsi pont rosszkor jött, de ez nyilván szükségszerûség. Viszont nem szabad hagyni, hogy az alultájékozott gondozónõk elriasszanak, és bebeszéljék, hogy ez a kötõdés abnormális!!! Nem írtál semmit arról, hogy mióta jártok bölcsibe? Mennyire volt fokozatos a beszoktatás? A helyzet javítására konkrétan meg lehetne esetleg próbálni, hogy valamennyi ideig EGYÜTT bementek játszani? Akkor is, ha közben elõször csak az öledben ül, vagy a cicin csüng. Ez nem baj, majd lassacskán fölenged, ha ismerõsebb lesz a terep, és látja, hogy nem akarod mindenáron otthagyni. Ha ez nem kivitelezhetõ, akkor viszont a bölcsi utánra otthon azt javasolnám, hogy csak rá figyelj, csak vele foglalkozz. Tudom, hogy házimunka, miegymás is van a világon, de ez most igazán fontos lenne. Sok szopi, sok ölbevevés, ringatás, közös játék, mintegy pótolandó a külön töltött idõt. Szóval elégítsd ki teljesen a kötõdésigényét!!! Tudom, hogy nagyon elképzelhetetlen, de éppen ez vezet ahhoz, hogy késõbb önállóságra legyen képes.
Tehát ez NEM szimbiózis, teljesen normális viselkedés, amit a kislányod produkál. Persze, hogy ragaszkodik a cicihez, hiszen ha nem ragaszkodna, akkor már elválasztotta volna magát. És hát kihez kötõdjön, könyörgök, ha nem az anyukájához??? Még csak másfél éves!!!!! Miért válna elõnyére a mással levés jobban, mint a veled levés? Olyan hamar eltelik ez a kezdeti idõszak, és késõbb már tényleg mások (is)lesznek az elõtérben. De ha most nem alapozódik meg a szoros kötõdés, akkor késõbb vezethet egyrészt akkor már tényleg abnormális szorossághoz, leválni képtelenséghez, másrészt meg ahhoz, hogy a gyerkõc eltávolodása olymértékben "sikerül", hogy elõáll az a helyzet, amikor az iskolás/kamasz már nem is áll szóba a szüleivel. Ez azért egyik sem cél, ugye?
A szopi többek között direkt altató célra van kitalálva. Olyan anyagok vannak benne, amik ellazítanak, elálmosítanak. Szóval a cicin elalvás teljesen normális dolog, evolúciósan bele van építve. Semmi gond nincsen, ha még mindig cicin alszik el. Legyen egy megszokott esti rituálé, és egyszer csak azon fogod kapni magad, hogy a rituálé után elalszik akkor is, ha nem szopizott. De ez természetesen nem holnap lesz.
A kórházba kerülésre ne apellálj! Az azért szerencsére nem esik meg minden nap, és egy vészhelyzet, amikor úgyis az egész családi múködést újra kell struktúrálni. Biztos, hogy lenne megoldás, ha megtörténne, de azért ez nem túl valószínû!!
Összefoglalva: nyugi!! Az elválasztás csak rontana a helyzeten, mert akkor egyszerre több stresszteli helyzettel kéne megbírkóznia úgy, hogy még a szokásos stresszoldó eszközei sem állnak rendelkezésre. Tejapasztás, ilyesmi praktikák komolyan megingathatják a bizalmát. Szomorú, hogy a gondozónõk nincsenek tisztában a gondjaikra bízott korosztály lelki sajátosságaivalKép
Bízzál magadban és a babádban!!! Sok sikert!!!

Bocs a litániáértKép

pelcsi

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?