Sziasztok!
Éljen-éljen, hogy ilyen topic is van! Nem mertem nyitni, de úgy látom, van rá igény. Az a baj vele, hogy szerintem azok pont nem olvassák, akik nem igényesek, akiket nem zavar, hogy mit írnak le. De hátha...
Az én kedvenc vesszőparipám a különírás egybeírás, mert iszonyú nehéz, de néha azért mégsem annyira. Én biztos vagyok benne, hogy rengetegszer elrontom. De gyűjtöm a gyöngyszemeket:
TERHES VÁRÓ
A másik, amitől én is hidegrázást kapok, az a kicsinyítőképző fölösleges használata, mintha mindenkit idiótának nézne, aki így beszél.
Gyöngyszem:
-Te is bérházban laksz?
-Nem, lakcsitelpcsin.
Eleinte nem is értettem, hogy mit mondtak (kagylóztam a metrón jó szokásomhoz híven
), aztán kénytelen voltam elhinni, hogy nem a fülemmel vagy az értelmemmel van a baj.
A harmadik, ami idegesít, amit már többen is írtatok: Olaszba voltunk nyaralni.
Én is annak vagyok a híve, amit már mások is írtak, hogy legalább írásban kerüljük el a hibákat, ha lehet. Ha valamiben nem vagyunk biztosak, használjunk szinonímát. Ez amúgy is kívánatos lenne, hiszen egyfolytában azt a jelzőt hallom, hogy tök jó, szar stb. Mintha nem lenne még ezer szavunk az árnyalatok kifejezésére.
És én nagyon fájlalom az internetes és sms-es rövidítéseket is!!! Úgy gondolom, megérdemli az, akivel társalgok, hogy megtiszteljem annyival, hogy nem rövidítve írom, hogy pl. mexerettelek, soxeretettel stb. Sőt, lehet, hogy röhejes, de én az sms-ben is kiteszem a vesszőket.
Nagyon érdekes és fontos!!!! Minden megszólítás után vesszőt kell tenni!!! pl. Szia, Kati!
Szinte sehol sem látom helyesen írva!
Nem állítom, hogy tudnék helyesen írni, de legalább törekszem rá. Azt hiszem, ez az a szemlélet, amit az iskolában is tanítani kéne. Azért van a helyesírási szótár, hogy használjuk. A munkahelyemen is kihiztisztem, hogy legyen. Azóta egy munkahellyel több van, ahol ügyelnek a helyesírásra. (Ráadásul ez egy reklámcég, ahol fokozottan fontos lenne. Az újságírók is rém érdekes dolgokat bírnak leírni.)
Viszont személyes tapasztalatom, hogy egy igen jónevű gimnáziumban a tanárok sem (még magyart tanítók sem) tudnak helyesen írni. A körlevelek is helyesírási hibával járnak kézről-kézre.
Bocsánat, hogy mindezt leírtam, de annyira kikívánkozott belőlem. Olyan jó, hogy ilyen sokan vagyunk, akiket zavar, hogy hibásan írnak és beszélnek az emberek csupán hanyagságból.
Sziasztok, Dorka