Tegnap voltunk 2 hós oltáson (ma majdnem elfelejtettem
:D, pedig mindennap eszembe jutott korábban). Simon 5820 g (3650 g-mal született). Mondjuk nem aggódtam, mert ugyan 1 hónapja nem mértük, látszik, hogy nem éhezik.
:D
Aztán elég nyügi volt, este kapott egy fél kúpot, ma már teljesen jól van, vidám. (Ugye egy ekkora babánál nehéz megmondani, mi baja, lehet, hogy fájt egy picit a lába, mert úgy tűnt, mozgásra érzékenyebb volt.)
Kismama!
Már sokan írtak a szopi-tápszerrel kapcsolatban, és is írnék.
Először is azt gondolom, hogy az, hogy a babád egész nap szopizni akart, teljesen természetes. Mivel korábban adtál neki tápszert, ezért valószínű, hogy tényleg nem volt elég tejed, viszont a kisfiad pontosan tudta, hogy kell tejet termeltetni (sok-sok szopival), ezért akart egész nap szopizni. Valószínű, hogy ez a non-stop szopi pár napig tartott volna, amíg megnövekedik újra a tej mennyisége a szükségesre. Szerintem ez a "befektetés" bőven megéri, mert ami most időpazarlásnak tűnik, az később nagyon sok időt takarít meg. Nincs annál egyszerűbb dolog, mint egy 5-6 hónapos babát megszoptatni, aki már nem akar órákig a mellen lenni (van érdekesebb dolga
), hanem villámgyorsan szopizik. Nincs cumisüvegmosogatás, fertőtlenítés, vízmelegytés, tápszerkevergetés. A tej mindig friss, mindig tiszta állapotban áll rendelkezésre, bármikor, bárhol.
Én épp ezért a két középsőnél meglehetősen nehezen kezdtem bele a hozzátáplálásba 6 hónaposan, mert az megint annyi pepeccsel jár, szoptatni sokkal egyszerűbb.
A másik meg amit mindenki írt: nincs rossz tej. Te pont olyan tejet termelsz, amit a babád igényel. A tápszer nem lehet jobb, mint a te tejed!
Azt sok baba átlagos igényei szerint állították össze, hogy jó legyen akkor, ha az anyuka valami miatt nem tud szoptatni, akkor azért jó dolgot adhasson, de (és most ne kövezzen meg senki
:D), a tápszer soha nem lehet olyan jó, mint az anyuka saját teje. Egyébként ezt kb. úgy tudnám érzékeltetni, mint a multivitaminokat. Vannak, és a mai táplálkozásunkhoz időnként jó is hogy vannak. De egy-egy vitamin, nyomelem aránya úgy van meghatározva, hogy egy átlagos felnőtt áltagos szükségleteihez igazítják. Ugyanakkor ha megnézik, akkor lehet, hogy valaki pl. vérszegény, és neki sokkal több vasra van szüksége, amit az ő egyéni igényei szerint kell neki pótolni. Ugyan ez a tápszer és az anya saját teje közti különbség: a tápszer átlagosan a babák igényeihez van igazítva, ugyanakkor a saját anyatej olyan, mintha megmérték volna a babád igényeit és úgy lennének a különböző dolgok összerakva benne. (Nagyon fantasztikus pl., hogy a koraszülött babák anyukájai egész más összetételű tejet termelnek, mintha időre született volna a babájuk.)
Egyébként egy csomó minden lemásolhatatlan az anyatejből, olyan "élő" anyagokat tartalmaz, amit nem lehet utánozni.
A háztartás megvár (hidd el, nekem is van dolgom 4 gyerek mellett), és aki egy ennyi idős baba mellett elvárja, hogy te legyél a tipp.topp háziasszony, az inkább jöjjön és segítsen rendetrakni!!!
:D:D A csilivili háztartásnak nem most van az ideje, most a babádnak van ideje!
Én se fogok a témában többet írni, nehogy azt hidd, hogy "rádszálltunk"...