rejo: azért a cukor nem ilyen egyszerű... reggel 75g glükóz terhelés után illik 120 perccel lejjebb mennie... mert ha 7.8 fölött marad az már azt jelzi, hogy "lustul" a szervezet... igaz, szerintem semmi mást nem jelez csak ezt... (ld. ha valaki emellett normálisan eszik és aoha nem terheli magát ennyire akkor szerintem hót mindegy, mennyi jött ki... de azért jó tudni, hogy óvatosabban kell enni - vagy mondjuk reggelire nem kéne dobostortát enni...)
A sima kajálások után (ahol ugyebár nem tömör cukrot eszik az ember) ha minden OK akkor kb. 90 percen belül 6.8 alá kell mennie... (a 60 perces 7-es érték szerintem az inzulinosoknál van csak a hülye Sotén ennyire fafejűek....)... Nálam is így van... a 60 perces volt már, hogy 7.7 lett de a 90 perces már gyönyörűen elindult lefelé és bőven 6 alá ment! (talán 5,5 lett) Elvileg ez lenne a lényeg... hogy elinduljon lefelé és ne maradjon tartósan 6.8 - 7 felett... (gondolj bele... ha az összes kajálás után 7 fölött marad akkor majdnem egész nap magas az ember cukra... ha viszont a 60 perces csúcs után szépen elindul lefelé akkor ez max. naponta néhányszor néhány percet jelent!)
Szóval azt én is normálisnak tartom, ha 90 perc múlva már 5, sok (vagy tényleg max. 6,néhány) értéket produkáljon az ember...
Ha ugyanis minden OK valakivel akkor már a 60 perces se megy 7 fölé... (a férjemet is szúrkáltam és neki semmitől sem ment 6.5 fölé az egy órás cukra... SEMMITŐL... )
Szóval szerintem a cukortehrelés még ha durvának tűnik is de arra jó, hogy megmutassa, hogy ODA KELL FIGYELNI... (ami szerintem nem egyenlő a terhességi diabbal ahogy azt sok begyepesedett doki gondolja...)
Ez az odafigyelés egyszerűbb esetben a cukor kizárását jelenti... sokszor már ennyi elég, hogy valakinek tökéletesen reagáljon a hasnyálmirigye... néha több kell ennél - na itt jön be a képbe a diéta... aminek elvileg az a lényege, hogy csak annyi és olyan CH-t vigyen be az ember amit a lustább hasnyálmirigye még tökéletesen ki tud szolgálni... (kérdés persze, hogy elég-e adott mennyiségű kaja adott embernek)
A diéta csekkolására kell a cukormérés... és itt jönnek be a képbe az értékek... ami ahogy látom tiszta káosz
((( Itt jön be az ijesztgetés, a túlzott óvatosság stb. A Sotén ugyebár engem is rászoktattak, hogy 60 perces értéket nézzek - és ott nézzem a csúcspontot és az nem mehet 7 fölé különben inzulin... és hát emlékszel, hogy én hogy ki voltam akadva ezen, mert egyértelmű logikai bukfenc volt benne. Na ezt erősítették most meg... szóval én most azt mondom, hogy ha kaja után 90 perccel az érték megközelíti a kaja előttit akkor jól van belőve a CH mennyisége és a kaja GI-je...
Ha az érték magas marad 90 perc után is (ld. 6.valamennyi felett... a kórházban 6.8-at mondtak, de a 7 még OK ha ez mindig max. annyi) akkor szerintem 4 dolog lehetséges:
- Nem megfelelő a kaja minősége
- Nem megfelelő a kaja mennyisége (túl sok CH)
- Rosszkor evet rossz mennyiséget az ember (pl. reggel a legrosszabb a hasnyálmirigy működése, olyankor kellene legkevésbé megterhelni)
- Gáz van... tényleg kevés az inzulin a cukor lebontásához...
Na én pl. kizárólag az ucsó esetben hagytam volna, hogy inzulinozzanak... (ha tényleg biztos lettem volna benne, hogy gáz van... pl. egész héten vagy 2 héten át minden kajálás után 7 körüli/feletti érték... mert 1-2 kiugró érték még valóban az égvilágon semmit nem jelent!)
Ja... és azért inzulinozzák ilyenkor az embert, mert terhesen nem lehet tartósan 150 CH alá vinni a diétát... így ha valakinek pl. 100 CH mellett lenne OK a cukra azt nem engedik... inkább adnak neki inzulint és mondjuk egy 200 CH-s diétát...
Csak annyira de annyira túl van spilázva ez az egész
(megjegyzem, a mostani diabetológus a leletemre azt írta, hogy a terhességem alatt végig tökéletes volt a cukrom, most is az, jól van karbantartva stb. stb. Szóval tényleg nem volt vészes, csak a hülye Sotén egyértelműen az volt a cél, hogy beparáztassák az embert és inzulinra rakják... ne kérdezd miért... én magam sem értem... és ezt állítólag ott tanítják!)
Bocsi... hosszú voltam... de nekem ezek a tapasztalataim...
Tehát:
1. No para
2. Ha van otthon cukormérő: Csekkolni, milyen értékeket mér az ember kaja után 60 és 90 perccel (a tendencia a lényeg... hogy a 60 perces csúcs után elkezd-e szépen lefelé menni)
3. ha vannak kiugrások átgondolni, mi okozhatta ezeket... simán lehet, hogy a laktóz (ld. tej) vagy mondjuk a búza okozza... és lehet, hogy 1-2 ilyen ételnek vagy hozzávalónak a kiiktatása máris tökéletes cukrot produkál
4. Ha magas a cukor ennek ellenére akkor szerintem irány a doki, és kérni kell, hogy nézzenek egy hemoglobinos izét (megmutatja, hogy az elmúlt 1-2 hónapban milyen magas volt az ember cukra... ez normális esetben maximum 6% lehet... ha annál magasabb akkor valószínűleg tényleg gond volt úgyhogy akkor biztos, hogy orvoshoz kéne fordulni a baba érdekében - nálam ez 5,3% volt... és ebben a karácsonyi zabálós időszak is benne volt)... a doki első körben valszeg diétára fogja az embert... és tovább megy a csekkolás
5. Ha nincs cukormérő: szerintem azonnal irány a doki... és meg kell próbálni kölcsönkérni egyet...
6. No para... ha kétsége van az embernek váltson diabetológiát! (előtte derítse ki, mi az adott helyen a szakmai protokoll... egyes kórházak -ld. Sote- szemmel láthatóan gyártják az inzulinosokat... és ha az embert inzulinra rakják akkro legalább legyen róla meggyőződve, hogy tényleg arra volt szüksége...)
Bocsi... kissé grafomán vagyok asszem
))))))))))))
(majd fényképeztetek egy hasat a férjemmel... kezdek úgy kinézni mint egy csüngő hasú malac... és a szeméremcsontom is kezd húzni úgyhogy néha elég furán járok... de a 4. emeletre még simán felmászok:))))))