Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!

Judit,
szerintem ha úgy gondolod picit be van gyulladva, valószínû az csinûálja a galibát. ilyenkor a tej íze kicsit megváltozik, sósabb lesz, amit nem igazán szeretnek a babók. Próbáld elõbb kicsit fejni a melled (éppen hogy beinduljon), hogy könnyebb legyen neki, mikor megszívja már dõljön a szájába.Kép Ha kiköpi, várj egy kicsit, próbálj más pozicióban szoptatni, maradj nyugodt!
Biztos, hogy kevesebb szopi is elég lesz neki, de azért ezt egy 6 hónapig szopizó babánál ilyen hamar nem állítanám.
A lényeg: õrizd meg a higgadtságod, fogd fel kicsit lazábban a dolgokat, és meglátod semmi probléma nem lesz!KépKépKép
Ágci

Kép
Ágci
 
 


Sziasztok!

Ádám fiamnál (a napokban lesz 7 hónapos), 3 hete kezdtük a hozzátáplálást, elõbb szopi, utána egyéb. A gond az, hogy tegnap voltunk méretzkedni és kiderült, hogy az utóbbi 7 hét alatt mindössze 240 g-t!!!!! hízottKépKépKép. Csak anyatejet kapott, igény szerint szopott, nem vetem észre, hogy éhesebb, mint általában. Abból gonndolom, hogy nem lehetett túl éhes, mert az utóbbi idõben többször is elõfordlt, hogy Anyukám vigyázott rá, több órán keresztül is. Ilyenkor a fagyasztóból kapott tejet, de sosem evett egyszerre 50-60 ml-nél többet belõle. Mindig szopi után mentem el, gondolom, ha éhes lett volna, akkor sokkal többet eszik, nem?
Különben nem sovány, eleinte fél kilókat hízott hetente, utána csak 10-20 dkg kötött, mikor hogy.
Szerintetek mitõl van ez a nem hízás??? Most, hogy mást is eszik, ugyanúgy akkor szopik, amikor akar. Nagyjából ugynannyiszor, mint eddig.

Panda

panda
Halásztelek
 
 


Szia Panda,
megnéztem a profilodban Ádi képét. Mikor készült? Nem úgy néz ki, mint aki éhezik!Kép
Ne aggódj, szinte mindenkinél lassul egy idõ után a gyerkõc gyarapodása, képzeld mekkora lenne néhány bébi, ha akkora súlygyarapodásai lennéenk mint kezdetben. Az enyém, hááát.Kép
Egyetek finomakat, szopiztasd tovább, és ha mégsem gyarapodna úgy, hogy neked és a doki is tessen, akkor egészítsd ki a gyümi pépet egy kis Sinlaccal.
Ágci

Kép
Ágci
 
 

 
 

Marti! Koszi a tanacsot, de hasonlo korulmenyek vannak nalunk is, ugyanis egy vilagito foldgomb az ejjeli lampajaKép Ami ugyebar kekes szint ad...

Ma is jot szorakoztunk, este 7-kor kelt, furcsi, oltoztetes, kb fel 8-kor nekialltunk szopizni. Egyenesen 9 oraig! Vegre bealudt a szopiba, letettem az agyaba, 9.45-kor elkezdett nyekeregni. Kiprobaltunk mindent, de rajottunk: nincs mese, szopizni akarKép Hat szopiztunk megint. Azert ez nagyon nem jo, hogy 2 szopi kozott van kb 45 perc...Igaz, ez nagyon gyors szopi volt, almos lehetett szegenykem, igy kb 30 perc mulva bealudt. Remelem ejjel nem lesz ilyen gond.

Na majdcsak belejovunkKép

orsoly
orsoly
 


Agci,
Koszi a tanacsodat. En sem hiszem, hogy ilyen gyorsan feladna a szopizast, biztos ez a mellgyuszi zavarja. Ma is el voltam kepedve, hogy mennyit bir enni: egy teljes alma, egy adag edes krumpli, amellet, hogy akkor szopizik amikor akar.

Panda,
Egyetertek Agcival, minden babanak lelassul a sulygyarapodasa egy ido utan. Ha etetesek kozott vidam, kiegyensulyozott es aktiv a babad, akkor biztos nincs semmi baj.

Lanyok,
Egy furcsa kerdes: hallott mar valaki arrol, hogy a megduzzadt, feszulo mellen segit a kaposzta level?

Judit
Judit
 


Judit:
IGEN.
Idemásolok nekd Liesel egyik régebbi írását:
Mellgyulladás:

Pl. ilyenkor jó az a pozíció, amikor hanyatt fekteted a babádat az ágyra, és te fölé állsz négykézláb. A cicidet fölé lógatod, és így föntrõl szoptatod. Vicces pozíciónak tûnik, de hatékonyan kiüríti a tejcsatornákat. Szoptatások között hideggel borogasd, szoptatás elõtt pedig meleggel, hogy fellazuljanak a tejcsatornák. Kicsit masszírozva indítsd meg a tejet (meleg zuhannyal körkörösen masszírozva is megindul), hogy ne a baba szívja erõsen az elején, amíg beindul a tejleadási reflex, mert az ilyenkor nagyon tud fájni!!! MINÉL GYAKRABBAN szoptass ebbõl a melledbõl!!! A fejéssel vigyázz, a fejõgépek rendesen meg tudják kínozni a mellet. Én nem ajánlanám túlzottan, ha nem muszáj. Ami még nagyon jó, és mindenképpen próbáld ki: Normál fejeskáposzta levelét terítsd ki az asztalra, vagy gyúródeszkára. Sodrófával csinálj úgy, mintha nyújtanád, ettõl összetörik, levet ereszt. Ezt tedd fel a melledre, fóliát rá, és egy sztreccs póló odafogja. Cserélgesd kb. 45 percenként. Ez elég hatásos szokott lenni.
Még egyszer hangsúlyozom, hogy szoptass belõle, az téves elképzelés, hogy ilyenkor pihenni kell hagyni. A fejõgép jóval kíméletlenebb mint a babád, ahogy szopizik. És minél többször ürül ki melled, annál jobb.

Ha hõemelkedésed van, Panadolt vagy Algopyrint vehetsz be, ez csillapítja a lázat és a fájdalmat. Fontos, hogy sokat pihenj!!! A mellgyulladás egyik oka a kimerültség is lehet. Ha nem üríti ki a tejcit a pici, érdemes fejni szoptatás után. Ha beáll a kereslet kínálat, akkor már nem kell.
Ágci

Kép
Ágci
 
 


Panda! Helena még olyat is produkált, hogy kb. másfél hónap alatt 16grammot hízott! Ez ha jól emlékszem 7 és 8 hónapos kora között volt. Azóta már elég szépen eszeget mást is, de most sem viszi túlzásba a hízást, pedig eleinte nagyon szépen gyarapodott. Arra jöttem rá, hogy ez genetika. A férjem és én is nagyon vékonykák voltunk kiskorunkban. Egyszerûen ilyen alkat lesz õ is és kész. A görbéket pedig lesz..rom! (Bocsi!Kép)

Orsoly! Helena is ilyeneket csinált ilyen pici korában. Alig volt idõm este lezuhanyozni, meg megvacsizni. De ne aggódj. Ez teljesen normális ennyire az elején! Hidd el, lesznek még akár átaludt éjszakáitok is hamarosan! Kép
Menta
menta
 
 


Sziasztok!

Nálunk ugyan ez a szitu. A tejem késõn lövelt be ezért sajna tápszerhez kellett fordulnunk, de tegnap észre vettem, hogy a picinek nagyon fáj a hasa a tápszertõl, ezért felhívtam a doktornénit megkérdeztem mi a teendõ ilyenkor azt mondta, hogy felejcsem el a tápszert és adjak neki inkább többször cicit és ha az nem elég akkor cukros vizet. Ma kifogom probálni, egész nap csak cicit kapot eddig az éjszakára nagyon kiváncsi leszek. Remélem nem lesz gond és tudni fog éjjel is szopizni.

Kéthetes babának szerintetek mennyit kell szopiznia egyszeri alkalommal? A kicsi fiam kb 40-50 grammot szopik de nekem ugy tünik, hogy az nem elég neki, vagy igen?

Még egy kérdés: ha elalszik a pici szopizás után nagy gond ha én nem zavarom fel, nincs hozzá szívem, hogy felkeltsem ilyenkor büfizni, az oldalára fektetem és ugy alszik tovább, kérlek segítsetek ebben, hogy ez jó vagy mindenféle képpen keltes fel büfizni?

Bocs, hogy ilyen sokat kérdeztem.
Andy és a ma 13napos Márk
andy78
 
 


Andy!
Tápszerezésben (szerencsére) nincs gyakorlatom, de szeriontem szoptasd minél gyakrabban! Én cukros vizet sem adnék neki, hiszen akkor azzal lakik jól a tejecske helyett és kevesebbet szopizik, pedig a szopizás növeli a tejmennyiséget! Én nem tudom, Ármin mennyit szopott ennyi idõsen, szerintem felesleges méregetni! Hogy éhes vagy jóllakott, akkor azt úgysem abból látod, hogy x mennyiséget evett, hanem abból, hogy elégedetten abbahagyja-e a kajálást magától. Mibõl látod, hogy esetleg nem elég neki a tej? Elvileg lehet elég néhány mili is, hiszen nem mindig uannyit esznek a babák, néha csak pár cseppre van szükségük, néha többre. SZerintem a büfizés miatt nem kell keltegetni, én azt vettem észre az én fiamnál, hogy éjjel nem is akart büfizni - igaz, õ nappal sem nagyon jeleskedett ebben! SZerintem az oldalra fektetés jó ötlet (én is így csináltam Kép)

És ne aggódj, valószínûleg tökéletesen csinálod a dolgokat! Kép

Márti+Ármin (14 hónapos)
márti
 
 


Sziasztok!
Köszi a nyugtatást! Tényleg nem látszik Ádámon, hogy éhezne, meg nem is hagyná koplaltatni magátKép, annál sokkal jobban szereti a pocakját!

Különben nem kicsi, 12-én lesz 7 hónapos, és a keddi mérés szerint 8680 g és 70,5 cm.

Ágci!
A profilomban egy régi kép van, ott csak 2 hónapos, de alapjában véve most is ilyen felépítésû, csak "gyerekesebb" lett a pofija. (OFF: Beindult már a torna, amit tartani fogsz? Ha igen, milyen?)

Andy!
Nem kell ébreszteni a büfihez, próbáld meg egyszerûen "büfipózba" tenni, picit simogasd a hátát. A pici babák álmukban is tudnak büfizni, ha függõlegesbe teszed, nem ébred rá fel. Nekem mindkét gyerkõcnél bejött.

Panda

panda
Halásztelek
 
 


sziasztok!

Köszönöm a tanácsokat megfogadom õket és kiprobálom.
Remélem befog indulni a tejem és elég lesz neki amit tudok neki adni.

Sziasztok
Andy
andy78
 
 


sziasztok!

Köszönöm a tanácsokat megfogadom õket és kiprobálom.
Remélem befog indulni a tejem és elég lesz neki

Sziasztok
Andy
andy78
 
 


Sziasztok!
A LLL oldalain van új újság, olvasgassatok belel, igazán érdemes!Kép
Jó bögészést!
Ágci

Kép
Ágci
 
 


Sziasztok!

Orsoly!

2 szopi között akár 10 perc is lehetKép, szóval nincs semmi gond a 45 perccel. Reggel-délelõtt általában ritkábban esznek a babák, esténként meg gyakrabban mellre kérik magukat.

Panda!
Csak csatlakozni tudok a többiekhez. Ádám súlya egyáltalán nem kicsi. A babák súlygyarapodása lelassul a 2. félévben. És olyat is csinálnak, hogy idõnként semmit sem, vagy nagyon keveset híznak. Ez lehet a fogzástól, egy új mozgásforma elsajátításától, a hozzátápláláshoz való alkalmazkodástól, de néha egyáltalán nem lehet megmondani, hogy mi az oka. Esetleg megpróbálhatod többször mellre tenni.

Andy!
Nem érdemes méricskélni a szopikat. Nagyon változó a kajaigényük a piciknek, nincs igazán olyan, hogy ennyit vagy annyit kéne ennie egy babának. Mindenképpen tedd cicire minél többször, akár óránként is. Minél többet szopizik, annál több tejed lesz. Mennyi tápszert kapott a babád? Mert ha nagyon sokat, akkor csak óvatosan szabad abbahagyni, hiszen a tejtermelésnek kell egy kis idõ az alkalmazkodáshoz, és hogy addig is elegendõ folyadékhoz/táplálékhoz jusson. Nagyon fontos, hogy figyeld a kakis/pisis pelusok számát! Napi 5-6 db. pelust kell elhasználnia, akkor biztos, hogy elég neki a tejcsi.

Pele
pelcsi
 
 


Sziasztok!

Pele: Köszi a tanácsot ha jól számolom olyan 5-6db pelenka meg van de még van, hogy ennél több is. Remélem minden rendben lesz és beindul a tejcsi.

Orsoly: Mi ujsi veletek, hogy vagytok? Minden rendben volt a kórházba? Neked mikor kell vissza menned kontrolra?

Na most csak ennyi
Majd még jövõk
sziasztok
Andy és a ma 2hetes Márk

Ja még valami van fent kép a kicsirõl itt tudjátok megnézni: [url=http://kep.tar.hu/belo" TARGET="_top]http://kep.tar.hu/belo[/url]
ezen belül Márk Antal
andy78
 
 


Sziasztok,

Agci:
A negykezlabas szopas poziciot regota (az elso mellgyulladas ota) rendszeresen hasznaljuk. Valoban ez a legjobb kiuriteni a tejcsatornakat.
Azt nem tudtam, hogy a kaposztara foliat is kell tenni.

Beszeltem a dokimmal a visszatero (most mar szinte allando) tejcsatorna dugulasrol es mellgyulladasrol, azt mondta, hogy megelozeskent szedhetek egyszer egy nap egy antibiotikumot. ?????? Nem tudom mit tegyek!!!

Tegnap ajanlottak nekem egy homeopatias szert is. A neve: Bryonia 30. Kis tablettak, amit a nyelv ala kell helyezni mikor erzed, hogy be fog a melled durrani. Hallott errol valaki?

Judit
Judit
 


Judit,
legjobb lenne, ha felhívnád vmelyik LLL-es tanácsadót.
Ezen az oldalon megtalálod õket:
[url=http://www.lll.hu/telefon.htm" TARGET="_top]http://www.lll.hu/telefon.htm[/url]

Ágci

Panda,
off: sajnos nem, nem tudtunk megegyezni.

Kép
Ágci
 
 


Szia Andy78 itt isKép Koszi jol vagyunk, halistennek nalunk van tejcsi, de sajna fajo mellbimbo isKép Nekem is keson jott a tejci, de szerencsere a tapszert kihagytukKép En is kolcsonoztem vegul merleget a korhaztol (engem megnyugtat, hogy naponta egyszer megmerem, mennyit szopott). Kislacko kb 80-kat szopik, de szerintem o egy haspokKép Tegnap megmertuk furcsi utan egy szal pelusban, es a szulesi sulyanal allt meg a merleg nyelve. Pedig meg raerne visszahizni amit leadottKép O egyebkent szinte sosem bufizik, neha van, hogy szopi utan kb 1 oraval! jon ki neki egy kis felbufogott tejecske. En is az oldalara szoktam fekteteni, sot en allandoan azon drukkolok hogy aludjon be a cicinKép Ja es szerintem nyugi, ha nem eleg neki a kaja, szerintem ugyis orditKép Legalabbis nalunk ez vanKép

Szerintetek az nagyon gaz gondolkozas egyebkent, hogy en nem varom a szopikat, sot...! Persze, klassz dolog hogy az ember taplalja a kisbabajat, meg az anyatej milyen fontos, de valahogy nem ezek jutnak az eszembe, amikor a szajaba veszi a cicitKép Masnak is volt mar ilyen gondolata, vagy csak en vagyok ilyen onzo anya?Kép

Ja es az egyik mellbimbom berepedt, es annyira faj, hogy egyszeruen nem birom a szajaba adni. Igy azt most lefejtem (erdekes, mellszivoval nem faj), a masikbol meg etetek. Meg vetettem a parommal bimbovedot, hatha azzal jobb lenne a helyzet. Van esetleg meg valami tanacsotok?

orsoly
orsoly
 


Orsoly,
amig csillagokat lat az ember szoptataskor, addig ertheto, hogy elore fel. Legalabbis en is igy voltam vele. Csak nekem mindketto berepedtKép A szelloztetes a legjobb gyogymod, elotte kis tejes-babanyalat rajtahagyni. Ami sajat tapasztalat: a fajo mellbol is szoptass /vagy nagyon alaposan fejj/, mert nalam az a mell "rosszabbul" teljesitett a kesobbiekben, amelyiket kimeltem.
A bimbovedot nem javasoljak, rontja a szopasi technikat /igaz, kivetelek mindig vannak/, persze en is kiprobaltam, de nekunk nem jott be, Rekam nem tudott eleget szopizni tole.
Kitartas, elmulik idovel. S azert a cicin valo eltaltatas, megnyugtatas igen nagy elony, sokaig aldani fogod ezt a lehetoseget, megeri ezert szenvedniKép
-Afonya
afonya
 
 


Orsoly! Valószínûleg azért repedt be az a mellbimbód, mert azon az oldalon nem jól van a babád szájában a cici! Ha tudod, olvas el ezt: [url=http://www.lll.hu/leche/107h.htm" TARGET="_top]http://www.lll.hu/leche/107h.htm[/url]
Itt leírják, hogy hogyan kell helyesen mellretenni. Ha ennyire fáj, akkor nem csoda, ha nem várod a szopikat, de ne add, fel, tuti belejöttök és akkor már nem fog fájni. És meglátod, annyira jó érzés, majd amikor pár hét múlva szopi után jólakottan rádmosolyog a babád! Kép
Ha nagyon nem akar begyógyulni, akkor esetleg hívj fel te is egy LLL-es tanácsadót, vagy gyere el az LLL-es baba-mama klubba. Csak sajnos az még kicsit sokára lesz, február elsõ csütörtökén.
Menta
menta
 
 


Sziasztok!

Nekem 4. napra jott meg a tejem, elotte 3 napig napi 2 liter laktoherbet hozott be anyukam.
A korhazban kozoltek, hogy csak 10 nap utan szabad inni ezt a teat, mert bedurrantja a melleket. Szerintem ez hulyeseg, csak nekem volt tejem a szobaban.

Biztos leragott csont, de kerdezem toletek: Vedono, gyerekorvos szerint 2 oranal tobbszor nem jo mellre tenni a babat, mert nem emeszti meg az elozo mennyiseget. Most akkor hogy van?
En is eszrevettem, hogy egy ora alatt nem telik meg elegge a mellem, es e miatt ebred fel hamarabb, aztan ez egy ordogi kor.
Most szerencsere mintha beallt volna 2 - 3 esetleg 4 orara, de ejszaka pl nem mindig jol alszik, szerintem a gaz szaritja a levegot, vagy meleg van es szomjas.
Lehet ilyenkor adni egy kis vizet, vagy nem?
Koszi
Kakukkfu
Emma baba, 8 napos
kakukkfu
 
 


Sziasztok,
en is kerdeznek. Rekam most 7 honapos, jon a 2. also foga. Elofordulhat, hogy ezert nem akar szopizni? Eloszor is rem turelmetlen, alig birja kivarni, mig beindul a tejcsi, aztan utana par perc mulva mar kopi is ki, neha sirva, neha mintha unna. MA egesz nap negykezlab szopiztatok, Apa nagy oromereKép, nekem mar kevesbe tetszik. Lehet, hogy a foga miatt? Mensim meg nincs, amiatt nem valoszinu. Es elvileg ehes isKép
Koszi,
-Afonya
Afonya
 


Kakukk!
Az emésztõrendszer csõreaktorKép! Vagyis ahogy a tejecske emésztõdik, halad elõre a pelus felé, és nem okoz problémát a rátöltés! (Nálunk sose okozott, pedig fõleg pár hetes korában Luca a délutáni órákat, amikor Réka meg Apacska hazajöttek, gyakorlatilag váltott cicin töltötte, kb. 1/6-8-ig) Nyugodtan kínáld gyakrabban! Amikor meleg van és szomjas, gyakran rövidet fog szopizni. A tejcsi meg kb. 2/3-ad részben úgyis szopi közben termelõdik.
Szóval: szerintem éjjel kiváltképp ne bajmolódj vízzel, teával, szopiztass nyugodtan, 1000x kényelmesebb.
Száraz szobalevegõre gyors gyógyír az ágy szélére terített jól kicsavart vizes pelus. Mármint egy pici babánál - az enyém már berántaná az ágyba!Kép
Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts
 
 


Sziasztok,

Afonya:
Nagyon kivancsi vagyok, hogy masok mit irnak neked, ugyanis nalunk is hasonlo a sztori. Fiam majdnem 6 es fel honapos, fogzik, nagyon varja a szopit, aztan nehany korty utan kikopi a mellem (valamikor sirva). Vagy kikopi, korulnez a szobaban, vissza a mellre, korty, kikopi, korulnez.... Nekem sem jott meg meg a havi verzesem, lehet, hogy kozel allunk hozza? Te elkezdtel mar neki adni valami mast is?
Az en esetemben a tejcsatorna dugulas es a mellgyulladas is okozhatja a nehezseget.

Judit
Judit
 


Koszi a valaszokat!Kép

Menta: szerintem jol kapja be a bimbom, hiszen szopi kozben soha nem fajt, az eleje volt kicsit fajdalmas amikor racuppant. Egyszeruen felazhatott es berepedt kicsit. A masiknak semmi baja egyebkent. Most mar a fajo is kezd gyogyulgatni, halistennekKép

Na majdcsak kialakulnak a dolgokKép

orsoly
orsoly
 


Afonya, Judit,
igen. lehet, hogy attól csinálja (bekapja, köpi ki), hogy jön a foga. Sajnos vannak olyan babák, akiket meggyötör, van akinél meg csak azt veszed észre, hogy koccan a kanál. Egyébként van, hogy ezzel a foggal megkínlódik szegény, a másikkal meg sitty-sutty kijön. Próbáljátok meg a Dentinox gélt, vagy Chamomilla homeobogyót, de a szopi ilyenkor is a legjobb, mert fájdalomcsillapító, nyugtató hatású.Kép

Judit,
sikerült vkivel beszélned az lll-esek közül tejcsatorna-ügyben?

Ágci

Kép
Ágci
 
 


Sziasztok jányok!

Ha a baba már nagy, akkor a foga mellett, ha nem bõgéssel hagyja ott a szopit, akkor lehet, hogy csak a világ érdekli jobban, mint a kaja. Nem annyira összeszedettek még. Kicsit nem tombolnak a farkasok, máris lehet izgalmasabbat csinálni...
Ha ordít, mint a sakál, akkor nem lehet, hogy 3 kortyra 2 deci levegõt is elnyelt? Büfi?
A legidegesítõbb a dologban, hogy bármi miatt abbahagyja, akkor mindketten tejben fürödtök, ha bõg is, akkor az adrenalinszintetek a duplájára szökik. Ha mindent kiküszöböltetek, ami csak az eszetekbe jutott (egyedül, üres szobában, szürke falak között büfiztetéssel kaja közben) és még mindig csinálja, akkor vegyetek nagy levegõket és mondogassátok mint egy mantrát: el fog múlni, el fog múlni. És tényleg elmúlik.

Kakukkfû!
Azt mondják, hogy a tejtermelõ kaják, teák jól hangzanak, de a szopiztatás az igazi nyerõ.
Nem kell, hogy vizet adj neki, hiszen a gyakori kevés szopi sok hígabb szomjoltó tejcsit jelent. Persze a víz nagy elõnye, hogy apa is oda tudja neki adni. Szerintem mégis a szopit válaszd inkább Kép

Orsoly!
Bizony mondom néked akkor is lehet sebes a bimbód, ha a baba profin kapja be, csak órákig nem engedi el... Kép
Semmi baj. Ha nem 2 hét után, mint egyes szerencséseknek, de egy-két hónap múlva jól esik majd szopira gondolnod. Fel a fejjel, mindent jól csináltok!

Snoopy
snoopy
 


Judit,
jaja, igy megy nalunk is, kikopi, korulnez, vissza, megint kikopi. De megneztem, 4-5 sugarba spriccel/ne/ meg a tej, tehat nem azert, mert kiurult. A gaz csak az, hogy epp most dologznank azon, hogy estere kicsit tobb tejcsi legyen, erre tessek.
Igen, kb feleves koratol eszik delelott egyszer gyumolcsot, es ebedre fozeleket, persze szopi utan.

Agci,
igen, sajna mi ebbe a kinlodos csoportba esunkKép Elso fognal is popsipirosodas, allando nyugosseg, ejszakai felebredesek voltak, most detto.
Mennem kell, mar az eloszobaban van, kimaszott utanam.
Afonya
 


Sziasztok!

Afonya, Judit!

Az én kisfiam 5 és fél hónapos, és idõnként pont úgy viselkedik, mint a Ti babátok., Viszont egyértelmü, hogy nem a foga jön. Leginkább akkor csinálja ezt, ha nem csak ketten vagyunk itthon. Ilyenkor a legkisebb mozgásra, zajra azonnal figyel. Sokkal érdekesebb, hogy mi történt, mint a szopi. Ha már félig tele a pocija és "megzavarják" nem nagyon lehet rábeszélni, hogy folytassa. Persze hamarabb éhezik meg ilyenkor.
Nem lehet, hogy nálatok is ilyesmi lehet?

Viszont nagyon édi, mikor cicivel a szájában rám mosolyog majd folytatja a szopizást. Ilyenkor meg kell zabálni.

Djeszter
djeszter
 
 


Eszter,
igen, ilyen is van, hogy szopisztrajk, sot nekunk is volt ilyen regebben, hogy minden erdekesebb /sokszor a plafonnak rohogottKép/, mint a szopi. De ez most valahogy mas, ugy erzem. Egyreszt ha ketten vagyunk, tv se megy, csond van, megis csinalja, masreszt, es ez a nyomosabb erv, hogy sirdogal is kozben. En arra gondoltam, hogy ahogy a nyelvevel dolgozik, bantja a fajo inyet esetleg?

Hu, az am, de meg mennyire tunderiek, amikor cicivel a szajukban mosolyognakKépKép
-Afonya
afonya
 


Sziasztok!

Amikor minden korty után körülnéznek a babák, az nem a szopisztrájk, az teljesen normális jelenségKép Egyszerûen érdekli õket a világ. Sokszor az éjszakai szopival kompenzálnak ezért, mert akkor aztán csak a szopira koncentrálnakKép Vagy a gyakoribb szopival.
Viszont ha sírnak is szopi közben az egy más tészta. Akkor meg kell vizsgálni, hogy mi bánthatja ténylegesen: fogacska, büfi. Tényleg meg lehet próbálni valami érzéstelenítõvel bekenni az ínyét szopi elõtt. Aztán ha kijön a fogacska, akkor megint rendezõdik a helyzet - egész a következõ fogacskáigKép Szerencsére tényleg nem minden fog gyötri meg õket egyformán.

Andi!
Persze, hogy beindul a tejcsi!!! Ha megvannak a pelusok, akkor nem valószínû, hogy gond legyen!

Kakukkfû!
Ez a kétóránkénti evés ez egy régi hiedelem, aminek nincs igazán valóságalapja. Az anyatej rendkívül könnyen emészthetõ, nem lehet "ráetetni". Természeti népeknél nézték, hogy a babák átlagosan 24 percenként szopiztak! Szóval nyugodtan etesd olyan gyakran, ahogy csak kéri, akár 10 perc elmúltával is.
A ciciben nem kell összegyûlnie a tejnek, mert a tej nagy része (2/3-a) szopi KÖZBEN a szopizás hatására választódik ki. Az éjszakai szopizás pedig fõleg az elsõ hetekben nagyon fontos a megfelelõ tejtermelés beállásához, úgyhogy mindenképp jó lenne, ha inkább szoptatnád éjszaka Emmát. Esetleg ha magad mellé teszed, úgy nem olyan fárasztó.

Orsoly!
Tényleg lehet, hogy az az oldal kevésbé esik kézre (szájraKép), azért repedt be a mellbimbód. Mindenképp figyelj arra, hogy minden szopizásnál a lehetõ legmélyebben kapja be a cicit a baba, és hogy teljes testével forduljon feléd.
Bimbóvédõ több okból nem igazán jó: nem éri kellõ inger a cicit, ezért csökkenhet a tejtermelés, illetve a baba nem tudja kellõképp kiszopizni a cicit, és ezért nem jut elég tejhez. Sajnos az elsõ babámmal én is megjártam így.
Babanyál, szellõztetés, Garmastan kenõcs segítenek. Jobbulást!
Amikor sebes volt a cicim, én is így féltem a szopiktól. De aztán egyre jobb lett, és már nem adnám a szoptatást a világ minden kincséért sem!!!Kép

Pele
pelcsi
 
 


Koszi a valaszokat lanyok!

Termeszetesen ejszaka mellettem van, es amikor csak ker, szopizik.
Mostanaban ejszaka nem kel fel elobb mint 2 ora.
Ha nem alszik el, az nem jelenti azt veletlenul, hogy nem evett eleget?
Meg egy kerdes:
Ha alszik mar mondjuk 3 oraja, de nekem mar 2 ora mulva elegge feszul a mellem, mi a teendo?
Koszi
Kakukkfu
Emma 9 napos
kakukkfu
 
 


Sziasztok!
A következõ kérdésem lenne:kisfiam 10 hetes, igény szerint szoptatom, ami azt jelenti, hogy van amikor óránként eszik, van amikor 3 óránként.Van, hogy eszik egy keveset, és a mellem nem ürül ki teljesen, a védõnõ szerint ez nem jó, mert nem szabad bent maradnia tejcinek, mert au tejpangáshoz, mellgyuszihoz vezethet.Sajnos mellszívóval nem vagyok túl hatékony, nem tudja elindítani a tejleadó reflexet, csak ha nagyon feszül a cicim, pl.reggel.
A másik gondom, hogy a kisbabám pár hete csak kb. 90-100g-ot hízik hetente, a doki szerint ez kevés.4 kg-mal született, most 5,5kg, ebbõl az elsõ hónapbban hízott 1 kg-ot.Beszereztünk egy mérleget, mérem a szopikat, napi átlag 600-700g-ot szopizik, a doki szerint ez kevés, mert meg kellene ennie kb.800-900 g-ot.Sajnos nem tudom miért, de kb. 2 hetente van pár nap, amikor alig ven tejem, ilyenkor óránként szopizunk, és egy-két nap alatt helyreáll a tejci, de nem tudom ez miért lehet, ilyen sûrûn,egyik szopinál még van tejci, a következõnél alig.Pihenek rendesem, eszem-iszom, a esetleg az okozhatja, hogy nem fejem ki szopi után a cicikek?A védõnõ szerint az is okozhatja, hogy a kisfiam 4 hetes kora óta átalussza az éjszakát, ezért kb.9-10 óra kimarad szopi nélkül.Rendszeresen olvasom a topicot, és én úgy vettem ki a szavaitokból, hogy igény szerinti szoptatás esetén nincs szükség fejésre.
Elõre is köszönöm a segítséget.
Üdv
vivien
 
 


Sziasztok,

Agci:
Bocs, eddig nem mondtam, hogy az USA-bol irok. Minden honapban jarok az LLL talalkozokra, es az egyik vezetovel rendszeresen tanacskozunk telefonon is. A korhazi laktacios noverekkel szinten tartom a kapcsolatot. Egyszer (az egyik mellgyulladas alkalmaval) idoelteres miatt egy magyar LLL-est hivtam fel. Nagyon kedves es segitokesz volt. Az o javaslatara kezdtem el Lecithin-t tenni a muzlimbe. Az orvosom annyit mondott, hogy annyi tejem van, hogy harmasikreket tudnek szoptatni; a problemam (a tejcsatorna dugulasok) pedig csak akkor fog elmulni, ha feladom a szoptatast. Azt pedig egyenlore nem szeretnem.
Szoval csak probalkozom. Leirom a "strategiam" hatha valaki masnak is segit:

Igeny szerint szoptatok. Altalaban ketorankent, kora esti orakban minden oraban. Nem fejek (az csak tobb tejcsit produkalna). A szopasi poziciokat rendszeresen valtogatjuk. Dugulaskor, gyulladaskor szinte csak a negykezlabas poziciot hasznaljuk (azt is mindig mas iranybol). Allitolag a legerosebb szopas az orrot, mellbimbot, es az allat osszekoto vonalon van, ezert ugy fordulok, hogy az also allkapcsa az eldugult tejcsatorna 'alatt' legyen. Szopi elott nagyon meleg vizzel zuhanyzok, a zuhanyfejjel masszirozom a fajo mellreszt. Ha nagyon rossz a helyzet, akkor negykezlab allok a kadban es a meleg vizbe logatom a melleket. Szopi utan, ha meg mindig nagyon tele van, akkor hideg kaposztalevelet teszek a mellre.
Lecithin keverek a muzlibe. Az ovos mondta, hogy szedhetek antibiotikumot egyszer egy nap (ezt nem nagyon akarom elfogadni). Helyette homeopatias szert kezdtem el szedni (gyulladas megelozo).

Most hirtelen ennyi jutott eszembe.

Afonya,
Mi is hat honaposan kezdtuk el a zoldsegeket. Kb. ket hete.

Hoppa, mennem kell. A fiatalur hianyol.

Judit
Judit
 


Afonya!

Ha szopi közben sirogat a baba, akkor tényleg valószinü, hogy valamilye fáj, esetleg valami baja van. Az én fiam 6 hetesen produkálta ezt, viszont akkor 39,7 volt a láza.

Vivien!

Én is igény szerint szoptatom a fiamat, aki most 5 és fél hónapos. Õ is össze-vissza eszik.
Egy darabig én is mértem a szopi mennységét, de csak ideges lesz tõle az ember. Ha a baba kiegyensúlyozott, nyugott, akkor biztos elég neki a tejci.
Igény szerinti szoptatásnál annyi tej termelõdik, amennyire a babának szüksége van. Fejni nem érdemes, mert attól csak sok lesz.
Az én kisfiam éjszaka is szopizik, de volt néhány éjszaka amit átaludt. Ilyenkor reggel nekem is több tejem volt, ill. napközben pedig a korábbihoz képest kevesebb. A védõnõ azt mondta, hogy ez természetes. Illetve azt is mondta, hogy ha átalussza az éjszakát, akkor az azt jelenti, hogy elég neki a tej napközben.
Szerintem ne idegeskedj. Ha megfelelõen fejlödik a baba minden rendben van.
Nekem 3 hónapos kora körül volt sok gondom vele, akkor egész nap nyügös volt. Rettegtem is, hogy nem elég neki a tej. Egy, másfél hétig állandóan cicin lettt volna, és volt is. Aztán beállt a szükséges tej mennyiség.

Djeszter
djeszter
 
 


Sziasztok!

Na ma megfigyeltem a szopitechnikankat. Probaltam jo melyen belegyomoszolni a szajaba a bimbot (nekem eleg nagy van), de az en kisfiam mar most kimutatja a foga feherjet: juszt se ugy kapja be ahogy en akarom, hanem ahogyan o!Kép Ha veletlenul megis ugy sikerul racuppanni, ahogy en szeretnem, egy perc utan feszkelodik egy kicsit, lehetoleg ugy, hogy a cici neki kellemes pozban legyen a szajaban. Kép Ilyenkor mit kene csinalnom, elvegyem tole, es kezdjuk elolrol? Mert akkor az amugy is maratoni szopik atmennenek 2-3 orasba.Kép

orsoly
orsoly
 


Sziasztok!

Kakukkfû!
Lefejhetsz egy kicsit a cicibõl, ha nagyon feszül, de nem kell sokat, nehogy túltermelés legyen, csak annyit, hogy ne feszüljön. Úgy a babának is könnyebb bekapnia utána.

Vivien!
Fejni általában nem szükséges. A ciciben mindig van tej, szóval ilyen nincs, hogy "nem szabad bent maradnia tejnek". Ettõl önmagában nem lesz mellgyuszid, ez csak régen volt érvényes, amikor a szigorú 3-4 órákat tartották.
Szopikat mérni nem érdemes, a babák egyéni igénye oly eltérõ! Gondolj bele, a felnõttek sem esznek egyforma mennyiségeket, akkor miért kéne a babáknak? Mi a helyzet a pisis-kakis pelusokkal? Milyen testalkatúak vagytok ti a pároddal?
2 hetes tejmennyiség-ingadozás valszeg hormonális okok miatt van (peteérés-mensi idõpontja). Bizti nem azért, mert nem fejsz, viszont ilyenkor megpróbálhatod fejéssel növelni a tejmennyiséget (szóval nem a nem fejés az ok, de a fejés lehet megoldás). Megpróbálhatod a kézzel fejést is, hátha nálad hatékonyabb. Ha meg mellszívóval fejsz, akkor próbálj pl. TV elõtt, olvasás, beszélgetés közben, mert úgy könnyebb ellazulni és a reflexnek kiváltódni. Az is lehet, hogy több idõt kell várnod, nekem pl. min. 6-8 percig teljesen a semmit kell pumpálnom, mire elindul a tejecske. Azt nagyon jól csináltad, hogy óránként tetted mellre a babád!!
Az átaludt éjszaka sem lehet a gond, mert a cicik nagyon jól alkalmazkodnak az ilyen szélsõségekhez.
Sok sikert!Kép

Djeszter!
3 hónapos korban van a babáknál egy növekedési ugrás, amikor hirtelen több tejet igényelnek, Ilyenkor pont ez az állandó cicizés a megoldás, amitõl beáll a kínálat egy magasabb szintre. Szóval nagyon ügyin csináltátok!!Kép

Pele
pelcsi
 
 


Orsoly!

Vannak babák, akinek egy kicsit több idõbe telik, míg elsajátítják a helyes technikát. Igen, megpróbálhatod elvenni tõle, és újra kezdeni, vagy más pózban szoptatni a problémás oldalon. A szoptatási pozíciók topikban vannak jó ötletek.
Segíthet, ha el tudnál jönni egy LLL-es csoportba. Élõben talán könnyebb segíteni az ilyen pozícionálási gondokon.

Pele
pelcsi
 
 


Sziasztok!

Én már írtam régebben ide, mikor tansácsot kértem a borzalmas állapotban lévõ sebes, vérzõ mellbimbóimra. a dolog azóta úgí ahogy rendezõdött: Balázs szopizik, hízik hetente kb. 25 dkg-t. A melleim még mindig sebesek, de most már inkább fel vannak ázva. Hiába is próbálnék bármekkora részt a szájába tuszkolni, kiköpi és csak annyit hagy bent, amennyi neki kényelmes. (A bal mellbimbóm kicsit rosszul forrt össze, miután szét volt nyílva, így abból nem nagyon szeretek etetni)
A kérdésem viszont az volna, milyen az a tejcsatorna dugulás? Nekem ugynis a jobb mellem oldalt szinte egész nap fáj. Nem úgy, mint mikor belövell a tej, hanem mintha be lenne gyulladva. De nincsen, mert nem vörös, nincs lázam, nem forró, stb. Próbáltam már kifejni, hónaljtartásban szoptatni, de nem váltak be. Arra is gondoltam, hátha gomba (volt már)bekentem, de nem javult.
Tud valaki esetleg segíteni?

Elõre is köszönöm, és bocs a regényértKép
Rita
ritasol
 
 


Sziasztok!

Az lenne a kerdesem, hogy egy 10 napos baba mennyit alszik normalis estben? Mert az enyem sokat van font. Tobbszor is egy nap ebren tolti a szopik kozti idot.
Ez nem baj, vagy azt jelenti, hogy nem evett eleget?
Koszi
Kakukkfu
kakukkfu
 
 


Rita!

A bõrödön látszik valami a fájós részen? Belül fáj?
Régóta? Változik valami a napok során át?

Kakukkfû!

A babák nagyon változatosan alszanak, vagy vannak ébren. Ha egy baba nem evett eleget és egyébként egészséges, akkor bizony kiabál. És mindent a szájába gyömöszöl, hátha jön belõle tejcsi. Kép
Általában a 10 napos babák sokat alszanak (csak enni kelnek fel). De sok olyan babáról hallottam, akik nem tették.

Snoopy
snoopy
 


Szia Pele és Djeszter!
Köszönöm a segítséget!
Szerintem elég pisis pelust termel a kisfiam, minden pelusváltásnál van pisi, kb.6-7 egy nap.A párom normál testalkatú, én nagyon vékony voltam kiskoromban, bár ez mostanra sajnos már elmúlt.Kép
Igazából szerintem eleget eszik, mert jókedvû, nem látszik éhesnek, csak hát nem hízik. Most pl. 5 nap alatt 20g-ot hízott.KépA szopik mérését is csak azért kezdtem el, mert a doki már tápszert javasolt, de így egyértelmû, hogy van tejcim, Krisztiánka is eszik rendesen, csak hát nem akar hízni.Amikor pedig kevesebb a tejcim, akkor inkább óránként szopizunk, mert ilyenkor végképp nem indul el a reflex fejéssel.Van, hogy érzem, hogy van tejci a cicimben, fejek kb.15 percig, és az eredmény 20ml.Ez nem is zavar, csak a védõnõ megijesztett.
Köszönöm a segítséget, azért elfogyni biztos nem fog a kisfiam, elõbb-utóbb elkezd majd normálisan hízni!
Üdv
vivien
 
 


Szia Rita,

Csak a sajat tapasztalatom tudom leirni a tejcsatorna dugulassal kapcsolatban. En mindig pontosan tudom, hogy mikor kezdodik, es nehany ora alatt nagyon be tud durranni. Altalaban ki tudom tapintani, hol egy borsoszemnyi csomo, hol egy nagyobb kiterjedesu kemenyseg, vagy egyszeruen az egesz tejcsatorna hosszusag (valahol fent kezdve, le a mellbimboig) van megkemenyedve. Iszonyatosan faj, eg es feszit. Laz nincs. Csak ugy mulik el, ha a tejcsatorna kinyilik, es a tej valamilyen formaban tavozik a mellbol. Nekem a mellszivo gep nem jott be, a babam a legjobb tejcsi kivono.
Remelem ez segitett egy kicsit. De vannak itt sokkal jobban hozzaerto emberek is a Neten!

Judit
Judit
 


Snoopy!

A bõrömön semmi nem látszik, csak belül érzem. Nem fáj egész nap, de sokszor és hosszú ideig. És kizárólag a jobb mellem jobb oldalán, de semmilyen csomó, vagy folt, vagy valami nincs rajta. Mikor lefejm, akkor átmenetileg jobb, de nem tartós az állapot. Az még lehet, hogy számít, hogy amióta kikezelték a sebeimet(István kórház), azóta nagyon beindult a tejem is. Balázs nem eszik keveset, és evés után 40-50 mindig lejön még pluszba. (Mindig csak egy mellbõl eszik egyszerre, kivéve este, akkor betankol, mert reggelig alszik 9 hetes kora óta).Már arra is gondolta, hogy ez lnne a tejpangás? Vagy az nem ilyen?

Rita
ritasol
 
 


Sziasztok!

Rita!
Ez a fájdalom lehet egy rosszul kiürülõ tejcsatorna jele. Amíg fáj, próbálj elõször mindig abból a cicibõl szoptatni, lehetõleg a baba álla legyen a fájó rész felé. Nem nyomja a melltartó azt a részt? Továbbá attól is lehet, ha megerõltetõ munkát végeztél azon az oldalon. Nekem pl. a bal oldal fájt mindig, amelyik kezemmel a nem épp pehelysúlyúKép gyerkõceimet cipelem. Vigyázz, hogy pihenj eleget, és ne emelj nehezet.
Szopihoz gratula!!!

Kakukkfû!
A babák alvásigénye nagyon változó. Ha éhes maradt volna, azt hangjelzéssel tudatnáKép, ahogy Snoopy is írta. Nekem a nagyfiam volt olyan, hogy nagyon keveset aludt, napközben 2-3x 20 perceket. Utána kifejezetten meglepõ volt a lányom, aki csak evett, aludt, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Viszont a keveset alvó babák általában nagyon gyorsan fejlõdnek, mert rengeteg inger éri õket. Próbáld ki, hogy magadra kötöd, azt nagyon szeretik!Kép Békésen elnézelõdnek, és így sokszor el is tudnak aludni.

Vivien!
Ha nem változik ez a kevés hízás, tehát nemcsak egy átmeneti megtorpanásról van szó, akkor én azért a helyedben benéznék dr. Sarlai Katalinhoz az István Kh. szoptatási ambulanciájára. Sokféle oka lehet annak, hogy egy amúgy jól szopó baba nem hízik, és õ könnyebben ki tudja deríteni. Lehet, hogy csak Rád ütött alkatilag. Tápszert én sem adnék, inkább szopizzatok továbbra is gyakran.Kép

Üdv: Pele
pelcsi
 
 


Sziasztok!

Szerintetek miert van az, hogy Emese van, hogy a cicibol nappal csak 1-2 percet, vagy meg annyit sem eszik, de a masik hamit megeszi, mondjuk nappal 1-2 alkalommal kiadosan szopizik, na es este furdes utan, meg ejszaka koveteli a cicit. (8 es fel honapos, igeny szerint ettunk, eszunk, a masik kajat szopi utan probalom adni neki)
Ez mar azt jelenti, hogy kezdi magat elvalasztani? En probalom neki kinalgatni a tejcsit, de egyertelmuen jelzi, hogy nem keri. Ez mar igy lesz?

Kati es Emese
katkamano
 
 


Sziasztok!

Vivien!
Az jutott még eszembe, hogy lehet, hogy a babád inkább a hígabb elõtejbõl lakik jól, és nem jut elég zsíros, kalóriadús hátsótejhez. Egy vagy két cicibõl esztek egy alkalommal? Mennyi ideig tart egy evés?
Meg lehet próbálni egy alkalommal csak egy cicin hagyni min. 20 percet, vagy ha eddig is egy cicibõl ettetek, akkor 2 egymást követõ evésre uazt a cicit kínálni. (A másikból esetleg kifejni, ha nagyon feszül)

Kati!
Nem, ne aggódj, ez nem tûnik elválasztásnak. Vannak babák, akik számára annyira érdekes a külvilág, hogy napközben nem tudnak "odafigyelni" a szopira. Na de este és éjjel aztán pótolnak!KépKép És még csak nem is lesz ez mindig így, csak most nagyon kinyílt számára a világ. Segíthet, ha a lehetõ legingerszegényebb környezetet próbálod megteremteni a szopikhoz, de ha így sem megy, ne aggódj. Az egész napot tekintve bizonyára elegendõ tejcsihez jut, csak épp nem a megszokott napszakos leosztásban. Arra azért figyelj, hogy mindig próbáld megkínálni, és hogy ne csábítson ez a helyzet arra, hogy túlságosan sok mellétáplálást adsz, mert az valóban korai elválasztódáshoz vezethet.

Üdv: Pele
pelcsi
 
 


Helló!

Nekem nincs problémám, csak megerõsítésért jöttemKép Hiszen annyit olvastam már róla, de mégis...Kép
Szóval Gábor 9.én volt 3 hónapos. 7850 g és 3540-el született. Szóval nagy baba... széltében. Ma figyeltem fel arra, hogy óránként kér enni, DE csak max 5-10 percig szopizik. Persze elõfordul, hogy fél órát is cicil. Viszont utána hiába kínálom nem kéri. Elfordítja a fejét. Utána megnézem van-e tej a ciciben és néha spriccel, néha csak egy csepp jelenik meg. Elvileg ez a 3 hósnpos fejlõdési ugrás ugye? Cumija van, de csak altatáshoz használom és egyébként sem rajong érte. Ez 2-3 nap alatt elmúlik ugye? És ha nem múlik ez az ónánként szopizok dolog akkor mi a teendõ? Ez az állapot nem valami jó,mert attól, hogy óránként szopizik nem tudja magát kialudni napközben. Sírva ébred, holott eddig, ha aludt egyszerre 3 órát, utána szopi, aludt tovább még 1 órát és nevetõsen ébredt... most meg eléggé kimeritõ igy.
Nem szeretném elkezdeni a hozzátáplálás legalább 6 hónapos koráig és ha tartaná legalább a 3 órát akkor 7-8 hónapig meg sem próbálnám. Mert ha így marad (óránként szopi) akkor valahogy csak kihúzom 6 hónapos koráig, de tovább szeretném a csak szopit! Nyugtasson meg valaki pls!

puszi
sasha és a 14 hetes Gábor

Kép
sasha
 
 


Sasha!
Szvsz helyes a diagnózisod. Az óránként kérés fejlõdésugrás lehet, és rendezõdni fog. A szopiidõ rövidülés oka meg a javuló technikaKép.
Esetleg a szobalevegõ lehet nagyon száraz, és a sok rövid szopi oka a szomjúság. Ez esetben a párologtatás a megoldás kulcsa.
Ügyik vagytok!
Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts
 
 


Sziasztok!

Sasha!

Gratula a szép nagy Gabibabához!Kép Igen, valószínû, hogy ez a 3hónapos ugrás. Tudod, a cicinek kell pár nap, néha egy hét is, hogy alkalmazkodjon a megnövekedett étvágyhoz.
Sírósabb idõszakok mindig lesznek ahogy érik, fejlõdik a babád, de ez természetes. Meg lesznek máskor is olyan napok - fejlõdési ugrástól függetlenül -, amikor gyakrabban kér cicit, hiszen az nemcsak táplálék a számára. Ám ez nem ok a hozzátáplálás elkezdésére, hiszen ezek rosszabb a napok ahogy jönnek, úgy el is múlnak.
Szóval nyugi, és kívánom, hogy leljétek sok örömötöket a szopiban még nagyon sokáig!Kép

Üdv: Pele
pelcsi
 
 

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?