Sziasztok!
Ahogy egyre többet gondolkodom rajta, biztos vagyok benne, hogy valami kiesett a szájából. Nem duzzadt az ínye, nem férne el ott, ami eddig ott volt. Most ugyanakkora a két oldal, pedig eddig a jobb túllógott. Apa is azt mondja, hogy kiesett onnan valami. Remélem, nem most jön a maradandó foga a gyereknek...
Hát lányok, tessék figyelni, összefoglalom a
szeretnyelveket.
Arról szól a teória, hogy minden embernek van egy szeretetankja, és akkor működünk jól, ha ez lehetőség szerint minél jobban fel van töltve. A helyzet azonban az, hogy különböző módokon lehet feltölteni a tankot, kb 5 féle nyelv létezik (és ezek dialektusai), ahogyan kommunikálhatod azt, hogy szereted másikat. A bibi ott van, hogy egy adott ember általában egy, max. két nyelven "ért", és ha máshogy adják a tudtára, hogy szeretve van, azt nem érti, nem érzi olyan mélyen. A cél tehát az, hogy felismerd, mi a párod/gyereked/szülőd szeretetnyelve, és úgy szeresd. Akkor megérti, hogy szereted, és jól érzi magát a bőrében. És természetesen a másik irányban ugyanígy működik a dolog.
Mik is ezek a "nyelvek"?
1.
Érintés (simogatás, cirógatás, hozzáérés, babusgatás, és ezek minden további formája)
2.
Apró ajándékok (meglepetés cetlik (pl. Prücsöknek ez biztos az egyik nyelve, ugye?), apró bonbon a párnán, virág, amikor nincs alkalom, stb.)
3.
Együtt töltött minőségi idő (beszélgetés, társasozás, mozi, színház...)
4.
Szóban kifejezett megbecsülés ("szeretlek", "nagyon jó férjem vagy", "örülök, hogy veled élhetek", "nagyon jó apának tartalak", "mindig olyan szexinek tartom, hogy...")
5.
Szívességek (elvégzek valami a másik helyett = takarítás, főzés, adóbevallás, kutyasétáltatás, fűnyírás, autómosás - ugye ne folytassam)
Általában a Gondviselés igencsak irónikus, és szívesen hoz össze olyan párokat, akiknek homlokegyenest különbözik a szeretetnyelve. Nekünk például. Én 1 & 3 típus vagyok, a férjem 5. Amikor erre rájöttünk sok mindent megértettünk egymásról, és próbáljuk egymást a másik nyelvén szeretni. Jó!
Úgyhogy, ha szeretnétek ezt alkalmazni, nincs más hátra, mint kideríteni, kinek mi a szeretetnyelve, aztán hajrá! Volt valahol egy tesztem, ami megmutatta, ki micsoda, de nem találom sehol. Ha megtalálom, szívesen felteszem ide (vagy elküldöm nektek). Szerintem teszt nélkül is ki lehet deríteni, ha belegondoltok, a fentiek közül melyik módszer érint meg titeket legjobban. De a Prücsök könyve még részletesebbne leírja.
Nos, ez nem rövid összefoglaló volt, de örülök, ha valaki végigolvasta.
Jó éjt nektek!
R.