Sziasztok!
Én is sokat gondolkoztam ezen a dolgon.
Úgy érzem a célja a dolognak éppen az volt, h. ne a dokik zsebébe vándoroljon feketén és adózatlanul az a rengeteg pénz, amit hálapénzként kifizetünk (sokan akkor is, ha nem is voltak megelégedve a dokival, csak mert illik v. félnek, h. a következő szülésnél mit fog szólni), hanem az intézmény fordíthassa fejlesztésekre ill. bérekre.
Gondoljatok bele, mennyivel jobb körülmények lehetnének a kórházakban, ráadásul a dolgozóknak is megérné a dolog, végre nem csak kétféle ember dolgozna az egészségügyben, az elhivatott, aki éhbérért is hajlandó dolgozni, mert ez az élete, meg a lusta és alulképzett, aki sehova nem tud elmenekülni!
Ha megfelelő fizetés lenne, lehetne megfelelő szelekció is, mert pillanatnyilag a nővérhiány miatt azt az embert sem tudják kirúgni, aki lesz@rja a munkáját, mert egyszerűen nincs helyette más!
Arról nem beszélve, h. a dokik közt is beindulhatna a szelekció, hiszen, te csak akkor fizetsz az intézménynek, ha X.Y.-nál szeretnél szülni, így az intézménynek az az érdeke, h. csak azokat a dokikat tartsa meg akikkel a páciensek felettébb elégedettek, hiszen Gipsz Jakab fakezű hentest messzire kerülik a betegek és ezért egy fillér pluszt nem hoz az intézménynek!
Persze addig még egy darabig kétfelé fogunk fizetni, de előbb utóbb a magán egészségbiztosítók beindulásával ez már máshogy lesz, hiszen a biztosítók csak azon összegek egy részét fogják visszatéríteni, amiről a páciens számlát tud felmutatni, a zsebbe pénzt nem!
A dokik viszont részesedni fognak a kórház felé befizetett összegekből teljesítményükhöz képest részarányosan (valamelyik kórház bevezette 1-2 éve a "fabatkát", ez egy jelképes fizetőeszköz, melyet a beteg kap, és melyet távozáskor, névtelenül azoknak az orvosoknak, nővéreknek a nevére leadhat, akikkel elégedett volt. Évvégi prémiumosztáskor a kórházvezetés ez alapján oszt. Hatalmas sikere volt az intézményen belül és a betegek közt egyaránt!), így megéri majd nekik is jobban teljesíteni, még, ha az összeg kisebb is lesz, mint az eddig zsebbe befolyt!
(Kérdem én, ti kaptok bárkitől pénzt feketén?)
Én személy szerint utálom a parát, adni is de KAPNI IS! El nem hiszitek milyen zavarbaejtő és néha megalázó lehet!
Éppen ezért nem akartam az sztk szférában elhelyezkedni. A magán szférában nyilvános árak vannak, a beteg tudja, h. mi mibe kerül, a pénzéért mit kap.
Az sztk szférában is árak vannak, csak éppen fű alatt megy az egész, szájról szájra terjednek az összegek, melyek nagy részét a szakmák jeles képviselői előre elvárják.
Sajnos az orvosi egyetemi képzés során láttam olyat, h. a főorvos simán zsebretette a menthetetlen rákos beteg nehezen összekapargatott fillérkéit, ahelyett, h. azt mondta volna, h. vegye meg ebből azt a gyógyszert, amit azért nem szed, mert nem tudja kifizetni.
Láttam olyat is, h. a betegek egymás közt tárgyalták, h. X ezer Ft vajon elegendő lesz-e ahhoz, h. a sérvműtét végre sikerüljön? Láttam főorvost, aki miután átvette a műtét előtt a borítékot, mosolyogva bekísérte a beteget a műtőbe, majd az altatást követően otthagyta a segédorvosra, h. csinálja meg az, mert kevés volt a borítékban!
Anyám járt úgy, h. a gerincsérvével le kellett volna százalékolni, mondták neki, h. a véleményért fizetni kell, vitte is a borítékot, de valszeg alulbecsülte az összeget, mert a doki ott előtte kibontva a borítékot csak annyit kérdezett, h. " Ennyit gondolt?", aztán írt egy olyan véleményt, ami szerint nem is olyan súlyos az elváltozás, pedig más doki már évek óta műteni akarja!
Szóval én ezért drukkolok, h. sikerüljön végre az egészségügyi reformot végigvinni, mert undorító, ami ma folyik!
A kórház bezárásokról és ágyszámleépítésekről meg csak annyit, h. amikor 1.5 éve a bőrklinikán jártam anyajegylevétel miatt, kb. 20 ember volt berendelve reggel 8-ra. Mindenkinek át kellett öltözni pizsibe, ott vártunk amig mindenki sorra került, megcsinálták a félórás beavatkozást majd közölték, h. ott kell aludni és csak másnap mehetünk haza!
Mindezt egy egyszerű, ambulánsan, járóbetegellátásban is elvégezhető beavatkozásért, csak mert üresen pangott 3 kórterem, a TB pedig többet fizet a fekvőbeteg napokért, mint a járóbeteg ellátásért! Végül kompromisszumos megoldásként aláírtuk, h. 3 napot bennfeküdtünk (ennek ugye táppénz vonzata van!
) csak elengedjenek végre!
És ez nem csak itt van így, az ágyak felét olyan betegek töltik ki, akiknél semmiféle a bennfekvést indokló vizsgálat nem történik, csak ott aszalják őket v. ott sincsenek! Az egész tiltakozás a finanszírozás miatt történik!
Bocs, ha hosszú voltam, de muszáj volt kidühöngenem magam!