Új privát üzeneted érkezett!

Tünde! Köszi:) Csak akkora, mint a kisujjam ujjbegye.
Gergő már csak néha fogja meg, meg puszit szokott rá adni. Pedig mondtam neki, hogy kóstolja meg, de csak kiröhögött :wink:
cicmerák
 
 


Kinga, sztem az nem vészes, nekünk még annyit mondott a doki, hogy ne hagyjuk sírni, mert az erőlködéstől is jobban kijön.

Tünde

KépKép
KépKép
KépKép
zitaanyu
 
 


Sziasztok!

Kata, Cic, hálás köszönetem!!!
még egy kérdés: éjszaka is ugyanabban a ruciban vannak? vagy fürdi után kapnak tisztát, és akkor az másnapig? szóval hálózsák nem kell külön? és pólyát akkor nincsen?
asszem kicsit túlpakoltam magam a 8-10 bodyval, meg egy csomag melltartóbetéttel :oops: :) de akkor ürítem a tatyim, így is ,már elég tele van :)

Krista, gratula a babócához, jó, hogy meg tudtátok csinálni, hogy rögtön hazajöttetek!

Viki, tök jó a szüléstörténet, valóban Vészhelyzetes.... de mikor kellett étlen-szomjan lenni? műtét után rögtön? az azért elég durvin hangzik.... vagy infúziót azért kaptál?
de lényeg, hogy minden ok Veled, és babócával! :)

Vérnyomás: mi vettünk egy mérőt itthonra, és én így folyamatosan mérem. MOndjuk én azért vettem, mert eléggé él(t) nálam a "fehérköpenyeffektus", azaz ha mérték, mindig felment, de otthon anyuéknál pl nyugodt körülmények között normális. És mióta mérem viszonylag rendszeresen magamnak, nem parázok, hogy magas, és dokinál is normálisakat produkálok :)
de nem úgy van, hogy a lábvizesedés, dagadás önmagában még nem olyan gáz, csak ha a kéz és az arc is dagad hozzá? legalábbis én még ezt olvastam régebben....

Dorka, szerintem tök jó, hogy frisssítetted a táblát, csak szerintem majd tedd fel az xls fájlt is, mert akkor azt rögtön tudják feltenni Sleepyék a honlapra :)

na, most ennyi, este elmegyünk apával megint koncertre, kulturálódni egy kicsit, asszem az utsó lesz babóca előtt. Még egy éttermezést kértem tőle jövő hétvégére valami jó helyre :)

KépKép

KépKép
winnie27
 
 

 
 

Winnie: nekem a kezem is dagad, az arcom pedig amúgy is olyan dagadt, hogy nem tudom, a víztől van-e vagy "csak" a hájtól. :) Mindegy, nem szédülök, meg nem érzek semmiféle magas vérnyomásos tünetet. Néha hőhullámaim vannak, de az már elég régóta tart. Tisztára mintha klimaxolnék. :shock:

Kép
Kép
tinu
 
 


Niki
Na Dani merleg nelkuli hete milyen eredmenyt hozott?
En azota sem kivanom a sutit,miota Alex megszuletett alig ettem,pedig elotte minden ebed utan jart vaalmi edes.Szerencsere akkor is 50kg voltam,nekem a fogyokura tuti nem menne :D

Viki
Erdekes volta muteti leirasod,nekem volt nehany kulonbseg.De a kateteres feszites ismeros,azt a reszt utalom a legjobban.
Nekem nem kellett dietazon,sot enni is kaptam mar a mutet utan 3 oraval,ram is fert mert ehes voltam.
Jo en alapbol nem eszem diszno hust,tehat annyi kulonbseggel akptam azt amit atobbiek.Gondolom milyen ehes lehettel.
Jo hogy atveszeleteda betegsegetes mar jobban vagytok,drukk a szopihoz!!!

Tinu
Ha a vernyomid rendben,lehet vizes a labad,sot a sulytol ilyenkor ez mar altalanos.

Cic
Servrol csak hallottam,de ugy tudom azert all ki a koldokel,tehat az esetleges mutet utan visszall rendesen.Remelem nektek magatol rendezedoik,de sirni hagyni tenyleg nem lehet.Bar gondolom amugy sem teszed :wink:
Gergo tenyelg aranyos hogy igy elfogadta a babat.Remelem igy is marad.
Nalnuk is hasonlo a helyzet,bar O ugye 4 eves,okos nagyfiu mar.Imadja,naponta szazszor puszilgatja es allandoan tema nala a teso.
Velem is ugyanolyan ragaszkodo es toleralja aszopikat is,max jatszok vagy olvasok neki ha eppen egyedul vagyunk,de nem megterhelo ez sem.

Winnie
Furdi utan tisztaban vannak es masnap estig abban nyomjak,ha nem lesz valamitlo foltos.Se halozsakot se polyat nem vittem.itthon vannak halozskjaim,de ezek a szoki anyagbol,tehat csak body kell ala,neha ebben van,de nem csak pizsinek hasznalom oket.
Szerintem etlen szomjan a szules elott kellett lennie Vikinek,amikor meg inditottak neki,mert nem tudtak mi lesz a vege.Egyebkent csaszi elott elzo ejfeltol nem lehet enni,de utana mar igen.Mutetkor infuzibol belenyomnak az emberbe ugy 6-t legalabb,kell a keringest rendbe tenni.
Etteremert irigy,marmint kettesben, mi is mar voltunk karikor etterembe Leonnal meg Alexxal,tartottam tole de jo elnezdegelt a hordozojaban ,nem sirt egyaltalan :P

Kata

Kép
Kép
kataa
 
 


Sziasztok!

Boldog Új esztendőt mindenkinek!

Az új babáknak és a mamáknak nagy-nagy gratuláció! Sok boldogságot és egészséget!!



Akkor a szülésem története:
Mint azt tudjátok a vonalzón december 6-ot írtam a nagy nap dátumának. Igazság szerint az első dátumom december 21.-e volt, de a közbeni vizsgálatok azt mutatták, hogy talán előbb is megérkezhet Fanni, de ezek szerint a kiirt időpont tetszett neki a legjobban. Hiába vártuk, hogy a Mikulás hozza majd…
Szóval így az lett a dátumunk amit először kaptam.
20.-án mennem kellett Ctg-re és Uh-ra. A Ctg jó volt, de semmi jele a fájásoknak és egyáltalán az egész szülésnek semmi jele nem volt. Ctg után Uh következett. Na ott aztán elkezdett a doki szörnyülködni, hogy mekkora ez a gyerek, hogy ez egy óriási nagy baba… Kissé be is pánikoltam, hogy esetleg valami nagyobb baj is van –e vele, mint a súlya.
Mondta, hogy nem, de a téraránytalanság miatt és amiatt, hogy totálisan fenn van a gyomorszájamban a baba, semmi jele a szülésnek, így 99 százalék, hogy ebből rendes szülés nem lesz. Amúgy a kicsi jó irányban volt, és a műtét folyamán illetve utána tudtam meg, hogy a nyaka körül volt a zsinór és még ráadásul rövid is volt . Így nem tudott beállni a fej a medencébe. Nem jött lejjebb a baba.
Ezért volt az, hogy olyan érzésem volt, hogy a nyakamban van a kicsi mindig és szinte fulladtam, nehezen vettem a levegőt….
Aztán még valamit néztek az Uh val, majd mondták, hogy én már innen nem megyek haza, csak babával a karomon. Vagy így vagy úgy de holnapra anyuka leszek.
Olyan hírtelen zajlottak és gyorsultak fel az események, hogy alig jutott időm aztán aggódni a műtét után.
Nem terveztük a császárt, de ugye…
Így bennfogtak a kórházban.
Másnap reggel főorvosi konzílium is volt velem kapcsolatban és ott is arra jutottak, hogy ezt a terhességet nem érdemes infúzióval és semmi mással megindítani, mert abszolút semmi látszat a szülésre, hanem egyből műtét. Ez reggel 8 kor volt és mondták, hogy 2 óra múlva karomban a baba.
Innen fogva szülőszoba, beöntés, borotválás (pedig otthon megcsináltam) tusolás, majd újabb Ctg, közben infúzió, meg katéter.
Aztán jött a műtősfiú, hogy akkor megyünk a műtőbe.
Itt már egyáltalán nem voltam ideges, talán csak egy kicsit a gerinc érzéstelenítés miatt.
Ülve a műtőasztalon történt a dolog, majd egyből lefektettek. Hihetetlen, hogy szinte azonnal hatott. Melegség futott le a lábujjaim végéig és onnantól fogva nem éreztem már a lábam. Ugyanakkor érdekes volt, mert a hasamon a jódozást éreztem. Gondoltam is, hogy mi lesz ha azt érzem még mikor elkezdik?? Utána már azt hallom, hogy szívás, törlés.
Fura volt nagyon. De nyugalom is volt bennem, hogy jó kezekben vagyok és valahogy a kicsinek ki kell ugyebár jönnie…
Műtét alatt nagyon rendesek és kedvesek voltak velem. Mondták mi történik, mikor emelik ki a babát, mi lesz és hogy lesz. Mindig kérdezték, hogy jól vagyok-e.
Vérnyomást folyamatosan néztek, mert a terhességem alatt magas volt a pulzusszámom. Érdekes módon ott a műtőben mindig szuper volt az értékem.
Aztán eljött a pillanat, mikor közölték, hogy na most jön egy feszülő és húzó érzés, mert ekkor emelik ki a kicsit. Így is lett. Olyan volt, hogy a nyakamból húzzák ki a beleimet. Nem fájt, csak olyan húzó-feszítő érzés volt. Érdekes mindenesetre.
Ez max a műtét kezdetétől a 8-10 percben volt. Hallottam ahogy bugyborékolva felsírt, abban a pillanatban én is elkezdtem sírni, de az is fura volt, mert a rázkódásomat sem éreztem, ahogy hüppögtem.
Láttam, mikor az orvos hátravitte a csecsemősöknek a kicsit. Olyan szürkés volt és lógott a zsinórja is.
Vártuk a híreket, hogy mekkora a kicsi súlya, mert az uh alapján 4500-ra becsülték meg. Aztán jött az információ, hogy 4190 lett és 56 centi. És egészséges, jól van. Utána nagyon untam az egészet, hogy ott toldoznak és foltoznak. Vártam nagyon a végét. Az egész műtét kb 1 órás volt.
Aztán bevittek a lábadozóba. Mondták, hogy fejet mozdítani csak oldalra szabad, emelni nem, mert különben iszonyatos fejfájás lehet belőle. Nem is mozdítottam meg így szerencsére nem lett semmi bajom. A lábamat kb délután kezdtem el érezni. De nagyon fura volt, hogy amikor áttettek az ágyra és láttam, hogy az egyik lábam „lemaradt” tőlem és azt emelgetik. Érdekes érzés volt, hogy az nem is hozzám tartozik.
Zsibbadással jött vissza a lábamba az élet. Egyre jobban tudtam mozgatni és próbálgattam is. Infúziót még kaptam párat, de aztán kivették. Katétert bennhagyták, hogy ne kelljen kijárkálni éjjel.
Na aztán jött a rosszabbik része. Még aznap este felkeltettek tusolni. Elsőre nem is sikerült, megszédültem. Iszonyatosan fájt a sebem.(nekem nagyobbat vágtak, mint általában, mert nagy babára számítottak). Szóval csak másodikra sikerült kikecmeregnem, de nagyon brutális érzés volt.
Igazság szerint most vagyok úgy ahogy jól, bár még fáj a sebem. De benn a kórházban csak szenvedtem. A magas ágyról le és felkelni nem egy leányálom. Jönni és menni a folyosón az oké, de ülni, felkelni, forgolódni, kiegyenesedni az már fájdalmasabb volt.
A kicsit odahozták még aznap, de nem tették cicire, így emiatt, vagy esetleg más ok miatt a mai napig sajnos nem kell neki a cici. Igaz tej sincsen nagyon. Éppen csak. Azt a kicsit meg lefejem neki és megkapja üvegből.
Iszom tejserkentő teát, sok folyadékot, de semmi.
Ha nagy nehezen cicire tudom tenni, ha hajlandó rá, akkor meg nincsen türelme kivárni azt,. Hogy jöjjön is belőle valami.
Nagyon sok gyerek született, nem is kaptam segítséget emiatt gondolom a csecsemősöktől sem, mert sok dolguk volt, szóval így jártunk ezzel a tej kérdéssel.
Ott benn meg első 4 nap vizet adtak neki, majd mondták próbálkozzak mellre tenni, de semmi. Ha mellre akarom tenni állandóan sírt és sír a mai napig is. Így aztán tápszert kapott.
Állítólag türelmetlen és lusta, nem akar megdolgozni a kajáért.
Nem is tudom, hogy lesz-e ebből még javulás, bár én megteszek mindent, hogy több tej legyen….

Ez lenne a lényeg.
Bocsi, ha túl sok voltam, bár biztos hagytam ki dolgokat.

Egyenlőre ismerkedünk egymással, próbálkozunk a mellre tevéssel (bár nem sok sikerrel).

Esetleg valakinek valami ötlete lenne, hogy mit tegyek? Hogy csináljam ?
Vagy már 11 nap után reménytelen minden próbálkozás?
Nyugodjak bele, hogy tápszert kap?

Fanni egyébként nyugodt baba. Csak a fürdést és az öltözködést nem kedveli. Végigordítja az egészet.
Éjjel csak kétszer ébred fel, akkor is ha éhes.

Gyerekorvos és védőnő látta már, tökéletes kiscsajnak lett nyilvánítva.

Na most megyek, hamarosan felkel.

Szopiügyben pedig ha tudtok adjatok tanácsot vagy ötletet légyszi!! Köszi

Zsuzsi

Kép
zsuzsu74
 
 


Cic

tévedni emberi dolog :-) magamból indultam ki :lol:

felixanyu

akkor majd begépelem a többit

zsuzsi

nagyon jó a www.lll.hu weboldal szopi ügyben, de tgnap az őszi babáknál is téma volt... majd bemásolom. amúgy a noklapja.hu is van egy lll szakértő, aki válaszol a kérdésekre :-)

KépKép
KépKép
bunny75
 
 


Szoptatás - a teljesség igénye nélkül


Tejbelövellés

Ideális esetben már a kórházban megtörténik, a szülés utáni harmadik, ötödik napon (császármetszés után előfordul hogy később).

Nagyon fontos, hogy a szüléstől kezdve van egy kis előtej, ami nagyon sűrű, energiában gazdag tej, színe egészen sötét narancssárga lehet.

Nekem szerencsém volt, hihetetlenül korán, a második napon beindult a tejem. Általánosságában jellemző, hogy reggelre kelve bedurran az ember melle, olyan lesz mint a kő, meglehetősen fájdalmas, és kizárólag a szoptatás hoz enyhülést. Esetleg a fejés, de kezdőként sokat lehet bénázni mind a fejővel, mind a szoptatással.

A helyes mellretétel még a csapból is folyik, nem részletezném, a linkek között megtalálható pár hely ezzel kapcsolatban. Nekem a legjobban az jött be, hogy egészen összelapítva, mintegy szendvicsként dugtam a szájába a mellemet, így könnyen be tudta szippantani. Emma nagyon ügyes, jól szopó kisbaba volt, mint egy kis porszívó. Szerencsére nem voltak különösebb gondjaink, egy idő után már kiszolgálta magát.


Az első hetek

Eleinte meglehetősen fájdalmas dolog a szoptatás. Pár napig érezhetőek közben az erőteljes méh-összehúzódások, ami nagyon hasznos dolog. Próbáljuk ezt mondogatni magunkban, amikor ver a víz a görcsöktől. Az sem túl kellemes érzés, mikor az embernek két görögdinnye nagyságú feszülő kőtömb jelenik meg ott, ahol régen a mellét tartotta. A férfiak be vannak érte zsongva (még akkor is, ha néha tej is csöpög belőle), de nem túl kényelmes. Vígasztaljon minket a tudat, hogy így legalább tudjuk mit éreznénk közvetlenül egy mellnagyobbító műtét után. Bármennyire fájdalmas is, alaposan ki kell masszírozni, szoptatni, fejni a mellet, nehogy mellgyulladás legyen belőle, mert az nagyon csúnya dolog, volt hozzá szerencsém.

Aztán ott van a kisebesedett mellbimbó esete... Ez akkor is előfordulhat, ha a mellretétel teljesen jó. Az intenzív fizikai igénybevétel következménye is lehet. A legjobb módszer erre az, ha a kicsepegő tejet szétkenjük rajta, és hagyjuk megszáradni, szellőztetjük. De a Garmastan kenőcs is nagyon jó, csak le kell mosni szoptatás előtt.

Ne is álmodjunk róla, hogy újra hason alhatunk, a tejtől feszülő melleken nem túl kényelmes fekvés esik, és nem is hasznos sem a tejtermelés, sem a mellgyulladás megelőzése szempontjából. Amíg be nem áll a tejtermelés, kénytelenek vagyunk éjjel-nappal melltartót hordani, csinos kis betétekkel. Tapasztalatom szerint a eldobható betétek tudják a legnagyobb mennyiségű tejet felszívni, a mosható fajtájúak a közelébe sem érnek (még az igen szép csipkés Aventes sem). Arról nem is beszélve, hogy a minden tekintetben lohasztó (ám nagyon kényelmes) ormótlan szoptatós melltartókba kár beletenni. A diszkrét csipkeminta nem érvényesül kellően.

Mindazonáltal ha átverekedjük magunkat a kezdeti nehézségeken, csodálatos élményben lehet részünk. Pár hónap múltán pedig megérdemelt büszkeséggel nézegethetjük többkilósra növekedett kis vasgyúrónkat: lám, belőlünk lett ekkora. Hát nem csodálatos?


Kerülendő ételek - italok

Minden baba más és más, abban azonban nagyjából mindenki megegyezik, hogy vannak bizonyos ételek, amikkel csínján kell bánni, mert akár hasfájás is lehet a vége.

Arról nem is beszélve, hogy az anyatej kiválasztása során jóformán semmiféle szűrő nem működik, így egy az egyben átmegy szinte minden a tejbe (nem úgy mint a méhlepényen keresztül, ami egy komoly szűrő volt eddig).

Minden ami tiltott volt terhesség alatt, az most fokozottan érvényes. Így tehát:

- Dohányzás

- Alkohol (egy-egy pohár bor, vagy sör még nem a világ vége, de égetett szesz pl szigorúan tilos!)

- Gyógyszerek (mindig tájékoztassuk az orvosunkat hogy szoptatunk, mikor gyógyszert készül felírni)

- Kávé - ez persze nem tilos, csak ajánlott módjával fogyasztani, és ha lehet inkább koffeinmenteset, vagy csökkentett koffeint tartalmút igyunk, ha nem akarjuk h a kisbabánk esetleg ne tudjon aludni.

- Fekete- és zöld tea - természetesen nem tiltott, csak érdemes odafigyelni rá, ha a baba szokatlanul élénk, ingerlékeny, rossz alvó, lehet hogy a teában lévő anyagok okozzák ezt.



Bizonyos ételeket eleinte óvatosan együnk, és ha hasfájást tapasztalnánk a hatására érdemes teljesen elhagyni.

Ezek az ételek/italok:

- K-betűsek: kelbimbó, kelkáposzta, karfiol, karalábé, stb... egészen extrém esetben akár a krumpli is

- Száraz hüvelyesek: bab, borsó, lencse, sárgaborsó, stb...

- Hagyma - ez egyben általános hashajtó hatással is bír a kicsire, módjával fogyasztva székrekedésre kiváló lehet

- Cseresznye, esetleg sárgadinnye

- Citrusfélék: narancs, citrom, grapefruit, stb... hashajtó hatása is van, ha érzékeny rá a babánk nézzük meg mindig a gyümölcslevek dobozát, szinte minden vegyes gyümölcsös lében (pl multi) van valami citrusféle

- Tejtermelést serkentő szerek - főleg a laktoherb-bel és az UU-val érdemes vigyázni

- Tej - ebből maximum napi fél liter iható, ám ha kisbabánk szűnni nem akaró hasfájással küzd, átzokogja az éjszakákat, gyanakodhatunk laktóz-intoleranciára is esetleg

- Tojás - allergiát válthat ki

- Aprómagvasok: eper, szeder, málna, ribizli stb...- igen komoly allergizáló hatásuk lehet, ezektől jó darabig óvakodjunk



Hogy ezek után mi marad? Szerencsétlen esetben egy érzékeny baba anyukájának jóformán semmi... Emma a fent felsoroltak közül jóformán mindenre hasfájással reagált, hónapokig "kenyéren és vízen" éltem... De ez viszonylag ritka, a legtöbb baba "enged" jóformán mindent enni.


Mellgyulladás (erről bővebben itt)

Ez egy szörnyű dolog, tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy elkerüljük.
Mindig legyen kiürítve a mell, ha kell fejjünk rendszeresen. A hónalj-felöli részekről nehezebben ürül, erre figyelni kell.
Rendszeresen ellenőrizni kell, hogy van-e csomó, vagy fájdalmas rész, mert ha igen, azonnal alaposan szét kell masszírozni, bármennyire fáj is (lehetőleg forró zuhany alatt).
Lehetőleg ne szorítsuk el semmivel a mellet, sem szűk melltartóval, sem hason alvással.

Ha mindezek ellenére a következőket tapasztaljuk, azonnal intézkedjünk:

Hirtelen felszökő láz, gyengeség, erőtlenség, izületi fájdalmak (összességében influenza-szerű tünetek), a mell egy bizonyos pontján fájdalmas csomó, duzzanat, esetleg vörös folt van.

Nagyon fontos, hogy próbáljuk minél alaposabban kiüríteni a mellet, elsősorban természetesen szoptatással. Masszírozzuk ki alaposan, bármennyire fáj is. Nekem a legnagyobb enyhülést a forró vízzel töltött jegkockakészítő tasak hozta.

Homeopátiás szerek:

-nehéz, esetleg piros, fájdalmas mellek: Belladonna 9 CH ( a tünet múlásáig 5 bogyó óránként)
- picit "eldugul" , nehéz mellek, melyek mozgásra fajnak: Bryonia alba 5 CH ( 5 bogyó 3x naponta)
Fájdalmas , berepedezett mellbimbó : Graphites 5 CH (3 bogyó 3x naponta)
Ha mindezek ellenére a tünetek nem múlnak, vagy súlyosbodnak, azonnal forduljunk orvoshoz


Elég tejem van?

A legnagyobb idegeskedést mindig az okozza, hogy elég-e a tejci a babának. Sajnos az ember melle nem átlátszó, a mérlegek sokszor csalnak, a kisbabák sírnak, és mindenki jön a jótanácsokkal, sokszor teljesen ellentétes dolgokat hall az ember. Néhány ezek közül:

Ha van elég pisis-kakis pelus, biztos hogy eleget eszik.

Na de mennyi az elég? Azt mondják 5-6 darab per nap. A mai modern nadrágpelenkás időkben nem is olyan egyszerű megállapítani, hogy mennyi pisi is van ott. Aztán ott a kaka-téma. Teljesen normális dolog, hogy egy tiszta anyatejes baba 4-5 napig sem kakil. Ez önmagában nem probléma, hiszen napok multán is szép folyós állagú lesz a kaki, nem "sül be" (ugyanez a tápis babákról nem mondható el). De az is előfordulhat, hogy minden pelusban van kaki. Ez is teljesen normális dolog. Tehát akkor eleget eszik az a gyerek? A válasz: igen.

Ha szépen gyarapodik, nincs gond.

A gyarapodás üteme gyerekenként változó, a kisebbek általában roham tempóban hozzák be magukat, míg a nagyobbak nem sietnek. Az sem biztos, hogy egyenletes a súlynövekedés. Én azt figyeltem meg Emmánál, hogy szinte leáll a súlygyarapodása, mikor szellemileg vagy mozgásügyileg fejlődik. Egyszerűen másra fordítja az energiákat. Legkésőbb 3 hónapos korban is visszavesznek a kezdeti tempóból. Egy betegség, vagy a fogzás is visszafoghatja a súlygyarapodást. Általános szabály: ha a baba megduplázza a születési súlyát, nincs probléma (a legtöbb gyerekkel ez megtörténik már 3-4 hónapos korára, pont akkorra, mikor az első szopis gondok jelentkeznek).

Amíg átalussza az éjszakát, minden rendben.

A legtöbb gyerek 7-8 hónapos koráig nem alussza át az éjszakát, így tehát ez nem mérvadó. Ha többször ébred, előbb kell a Fogmanóra gyanakodnunk, mint a kevés tejcire.


Ha tudsz fejni szopi után, eleget evett.

Ha az ember lánya rutinos fejő, akkor nagyjából bejöhet ez a módszer, de sokan nem- vagy nem jól fejnek, így ez is csalóka lehet. Mindenesetre ha van bőven idő, akkor érdemes fejni szopi után, főleg az első hetekben. Nagyon szépen szaporít.


Ha megette az adagját, akkor nem lehet éhes.

Na de mekkora az adagja? És mennyit evett? A mérleg csal, a gyerekek nem egyforma étvágyúak. Az újszülöttek 30-40 grammot esznek egy alkalommal, a nagyobbacskák 100-120-at, fél év felett 150-200 az adagjuk. De rengeteg tényező játszik ebben szerepet. Mikor evett utoljára, és mennyit, kinti-benti hőmérséklet, Nap-Hold állás, front, Fogmanó, nyűgösség-jókedvűség, BUX-index. Jóformán lehetetlen pontosan belőni egy gyerek adagját.


Tejszaporítás

Gyönyörű téma, kifogyhatatlan tanácsokkal. Mindig, mindenkinek van egy-két jótanácsa a tejszaporításra.

Lássunk ezek közül néhányat:


Ennivalók:

Általános szabály, hogy érdemes jó sokat változatosan és rendszeresen táplálkozni, nem kampány-szerűen zabálni (ahogy én tettem). De azért a legjobbak:

Tészta - lehetőleg jó sok

Édesség - napi 1-2 túrórudi megteszi

Dinnye - minden fajtája, lévén jóformán cukros víz, tehát ideális

Csülök pékné módra - azaz fehérjében (zsírban), energiában gazdag ennivalók.

Rántott leves - állítólag nem is annyira jó, mint ahogy azt a néphit tartja, nejem a nagymamám mindazonáltal minden alkalommal elmondta, hogy amikor anyut szoptatta, jóformán csak ezen élt, és annyi teje volt, hogy még...



Innivalók:

Abban ugyebár mindenki egyetért, hogy jó sokat kell inni (de nem túl sokat). Napi 2,5-3 l bőven megteszi. De amik mégiscsak a legjobbak:

Sör - mivel "folyékony kenyér", igen hatásos.

Baracklé - hónapokig éltem rajta, pedig eleinte nem is szerettem.

Multivitamin - csak óvatosan, a citrusok allergizálhatnak, és meg is hajthatják az érzékeny babákat!

Birsalmalé - ha az ember eltekint az ízétől, egész hasznos lehet.

Macikávé - a kedvencem, a kopottas menza-feeling garantálva.

Csodateák - örök sláger! Kettő közismert, a Laktoherb és a Fitolac. A Laktoherb nekem semmit sem használt, viszont a gyerek iszonyú hasgörcsöt kapott tőle. A Fitolac részemről meggyőzőbb és szaporít is.


"Gyógyszerek":

Elsősorban természetesen a homeopátiás szerek, amik tényleg jók:

Urtica Urens D6 - napi 3x5 Óvatosan, megcsikarhatja a baba hasát.

Alfa Alfa D9 - szopi előtt 15-20 perccel 3-4 szem. Nekem a legjobban ez jött be.

Tejszaporító cseppek - Nandutól szerezhető be. Én nem tudtam rájönni, hogy haszál-e vagy sem, mások esküsznek rá.

Tejszaporító masszázsolaj - szintén Nandutól szerezhető be, én nagyon szerettem.



Életmód-beli vátoztatások:

Ez a legkevésbé kivitelezhető, de a legfontosabb:

Rengeteg pihenés-alvás - csak akkor megoldható, ha van aki segít ellátni a gyereket és a háztartást. Ha nincs, akkor is érdemes pár napra mindent elhanyagolni, és heverészni naphosszat.

Beszüntetni az aggódást és az idegeskedést - ez nagyon nehéz, de muszáj erőt venni magunkon, mert nagyon lélekromboló és a gyerek is zizi lesz tőle.

Eltávolítani a fontoskodó, idegesítő embereket - jobb ha mélyen a lelkünkbe nézünk, és megkeressük a számunkra irritáló személyt a környezetünkben (leggyakrabban anya vagy anyós), és kíméletesen eltávolítjuk (vagy eltávolíttatjuk a férjünkkel). Egy fontoskodó, mindent jobban tudó, mindenbe beleszóló ember teljesen letörheti a kezdetben amúgy sem túl sok önbizalmunkat, és a segítségük nincs arányban azzal a kárral, amit a lelkünkben és az önbecsülésünkben tesznek...


Szoptatás:

A legjobb módszer a szaporításra. Lehetőleg két óránként és éjszaka is. Fontos a megfelelő mellretétel. Költözzünk a babával az ágyba 1-2 napra, és lehetőleg csak akkor szálljunk ki, ha wc-re megyünk.


Fejés:

Jó sokat és jó gyakran. A Muter-féle fejés közismert a fórumon. Lényege: felváltva fejni mindkét mellből 7-7, 5-5, 3-3 percig, akkor is ha már nem jön semmi. Így kap ingert az agy a fokozott termelésre.

KépKép
KépKép
bunny75
 
 


zsuzsi

kimásoltam, de lehet, hogy más is hasznát veszi :-)

KépKép
KépKép
bunny75
 
 


Zsuzsi: köszi a szüléstörténetet, úgy látszik, most a császárosok kerültek előtérbe. Nagyon tanulságos, legalább erre is lehet készülni egy kicsit lelkiekben.

Bunny: szupi, hogy felraktad, ahogy közeledik az Idő, már igazán hasznosak ezek az infók. Néha el is tudom képzelni, hogy lehetséges, hogy fogok tudni szoptatni. :lol:

Kép
Kép
tinu
 
 


Bunny által kimásolthoz én csak néhány dolgot tennék hozzá, részben kiigazításként (remélve, hogy nem írok hülyeségeket :D:D):

1. Hamarabbi tejbelövelléshez fontos, hogy az első pillanattól kezdve szoptassunk. Még akkor is, ha azt mondják, hogy még nincs tej a mellben, mert hiszen érett tej nincs, viszont van kolosztrum. És ez a babának fontos, és elég is az első napokban. Ha sikerül megvalósítani, akkor nemcsak hogy korábban lehet érett tej, hanem a fájdalmas melbelövellést is elkerülhetjük. (Ezt a saját példámmal is alá tudom támasztani, nekem az utolsó két szülésemnél a 2. napon már volt érett tejem és egyikőjüknél sem volt iszonyú feszülő mell érzésem.)
2. Volt a fejésről is szó, de ha valaki nem akar elrakni tejet, és nincs más gondja sem (mellgyulladás), akkor én azért nem ajánlanám a teljes kifejést, pont azért, mert a fejés is tejszaporítás, tehát ha még fej is valaki, akkor nemhogy nem enyhül a mellfeszülése, hanem még épphogy az fokozhatja, hisz a baba nem eszik meg annyit. Önmagában a feszülő mell nem okoz biztosan mellgyulladást, sokszor egyéb tényezők (szűk melltartó, mellseb) járulnak hozzá.
Én arra törekszem, hogy annyit szoptassak, amennyit kér, és így nem kell fejnem (nem biztos, hogy mindenkinél működik ez így, mert van, akinél a tejtermelés érzékenyebb, így esetleg fejnie is kell az elegendő mennyiséghez, de nekem szerencsém van, mindegyik gyereknél működött fejés nélkül is az elegendő termelés.)
3. Tejtermelés: már többször volt róla szól, de se étel, se ital, se semmi nem ér fel azzal, ha az ember szoptat. A tejtermeléshez elsődlegesen szoptatni kell (ha szükséges, akkor mellette fejni). Én óvva intenék mindenki attól, hogy pl. "jó sokat" egyen, főleg pl. "jó sok tésztát". A tésztától csak plusz kilókat lehet szerezni, tejet nem.
Fontos változatosan, rendszeresen, de normális mértékben étkezni. Sőt, ha valaki netán plusz kilókat is hordoz szülés után, annak különösen fontos, hogy ne felesleges kalóriákkal tömje magát, hanem értékes, tényleg szükséges ételekes egyen. Persze lehet édességet enni, meg mindent, ha valaki kívánja, de mértékkel.
A rántott levesnek is csak annyi köze lehet a tejhez, hogy folyadék...
Innivalónál is írtuk már, hogy nem kell semmi különleges, se sör, se semmi, csak elegendő mennyiség. És itt sem a "jó sok" a fontos, sőt, ha jól tudom, a túlzásba vitt mennyiség épphogy rossz lehet. Eleget kell inni.

Zsuzsi!

Neked az első és legfontosabb tanácsom: hívj fel szoptatási tanácsadót!!! Ne e-maillel próbálkozz, és ne törjön le, ha elsőre nem sikerül (pl. foglalt a telefon).
http://www.lll.hu/telefon
Én közülük Martinovichné Debulay Biancát, Rózsa Ibolyát, Schneiderné Diószegi Esztert, Tőzsér Bertát ajánlom. Eszternek a nlcafe-n van tanácsadási oldala, ott is lehet kérdezni tőle, de pár nap, míg válaszol.
Ha esetleg van rá anyagi kereted, akkor Rózsa Ibolya szokott házhoz menni, mint IBCLC tanácsadó (nem tudom, most is teszi-e), de pénzért, magánrendelés keretében. (www.iboly.hu)
De akárkivel is beszélsz, kérdezd meg, hogy mit ajánlanak, tud-e valaki házhoz menni megnézni a szopitechnikát, száj anatómiáját, stb. Telefonálás előtt gondold végig az előzményeket, szülést, stb. mert kérdezni fogják.
Egyébként én 22-én jöttem el a kórházból, tényleg teltház volt, de az is igaz, hogy pont az ilyen rendszerekben, mint a Máv, fontos, hogy az anyuka is talpraesett legyen, és igenis menjen utána. Ezt most nem azért mondom, hogy te letörjél, hogy nem tettél meg mindent, hanem azért, hogy mindenki figyeljen rá, hogy tessék menni, kérdezni, segítséget kérni. Nem érdekes, hogy emnnyire van leterhelve a csecsemős, segítsen, az a dolga. Ha kell, minden mellretevésnél ott legyen. (Bár hozzá kell tenni, hogy nekik - mivel tapasztaltak - sokszor sikerül is mellretenni azokat a babákat is, akiket az anyuka nem tud, de sajnos ezzel az anyuka nincs teljesen kisegítve (de legalább szopizik a baba), mert egyedül kell a babával rájönni.)
Nálad meg ki kell deríteni, hogy mi áll annak a hátterében, hogy nem akar szopizni, és mit lehet tenni. (Az, hogy nem került korán mellre, önmagában nem okzhatta, ez sokszor előfordul, főleg császárnál. Nekem a második gyermekem volt császár, ő is csak másnap került először mellre (8 órakor született és kiövetkező nap 6-tól tudtam 24 órás roomming-inben vele lenni, addig nem szopizott), és szopizott.)

Dorka!

Tőlem hiányzik a kórház: Máv.

Winnie!

A kórházban nekem még pár db melltartóbetét elég volt, mert a korai időkben még a tejbelövellés utn sem folyt szopin kívül a tejcsi és a másik mellemből sem szopi alatt. Most már mindkettő van. Így kb. 1-1,5 doboz fog fogyni hetenként, ez korábbi tapasztalat. De azért ez mindenkinél változó. (Tessék, csak a szopira kellett gondolnom, és elindult a tejem. :D:D)
Szopis melltartó sem kellett, csak 2 db.
Hálóing viszont 6 db fogyott.
Tenából nem elég a Normál, még az Extra is kicsi lehet. Nekem Szuper volt, ez jó nagy, de legalább nem nagyon folyt mellé, bár még így is előfordult. Igaz, az egész zacsi nem kellett, kb. a felét a szobatársamnak adtam (aki Normál méretűt hozott, és mérgelődött is, hogy miért nem szóltak a gyógyszertárban, hogy nagyobb kell). És itthon elhasználtam egy 20 db-os Extrát, azóta meg csak sima betétet + vattát.
Én mindent vasalok, amit lehet, de nem csak a babának...

Kataa!

Fizetős szoba: nem kértem, de tudtam, hogy nem is kell. Itt mindenki 24 órás rooming-inbe kerül. Sőt, ha kértük, ha nem, hozták a babákat. :D:D
ÉS nem is viszik el őket, csak esti fürdetés + gyerekorvosi vizit idejére, a nappali gyerekorvosi vizit viszont aszobákban zajlik. Még jó is, hogy az ember nincs teljesen egyedül, az én párom nem tudott volna egész nap bent lenni, anyum meg még dolgozik. És tudtam, hogy a 3. napra már iszonyúan fogom utálni a kórházat, meg unatkozni is fogok. :D:D És még így is előbb jöttünk el, mert 4 betöltött nappal lehetne eljönni, hétfőn 20.51-kor szültem, és pénteken este 6-kot jöttünk. Ha nem karácsony előtt lett volna, akkor szombat délelőtt jöhettünk volna csak el.

Niki!

Máv tapasztalat: nekem jó volt.
Először is, itt tudtam mire számíthatok. Ismertem a szülőszobát, tudtam a rendszert, és mind a 4-et ugyanabban a szülőszobában szültem (az alternatívban). Bár az alternatívság most nem számított, hisz 1/2 9 k. mentünk be a szobába és 20.51-kor megszületett Simon. De nekem ez az egész biztonságot adott, annak ellenére, hogy amikor váltottam, akkor nem lehetttem biztos benne, hogy annál szülök, akivel beszéltem, hanem akár ügyeletes is lehetett volna.
A szülésznőm meg külön biztonságot adott, és nem kényszerítettek semmire (pl. én nem tudok szülés közben ülve CTG-zni, állva elviselem, de ülni, pláne feküdni nem tudnék).
Az gyerekágyas osztályon azért lenne mit javítani. Mint Zsuzsinak is írta, egy ilyen rendszerben a kismamánk bizony észnél kell lennie, kell, hogy valamennyire felkészült legyen, és főleg nem szabad, hogy hagyja magát, hanem kérdezni, utánamenni, segítséget kérni kell. De erre a párunkat is fel kell készíteni. Pl. én mondtam neki, hogy addig nem mehet el szülés után, amíg vissza nem kapom a gyerekemet, és neki kel ebben segíteni, mert én nem fogok tudni intézkedni még hüvelyi szülés esetén sem, de császár esetén biztos nem. Szerencsére nem kellett, mert megkérdezték, hogy kérem-e a babát (ill. ebben a szülésznőm is benne lehetett (ő kisérte át a babát, és neki is is monduk, hogy mindenképpen szeretném visszakapni még akkor éjszakára is), mert egy másik kismamának, aki éjjel szült, nem hozták ki, hanem azt mondták, hogy pihenjen).
Nekem, aki már tökéletesen el tudom látni a babát, ez egy ideális rendszer (ugye szopival sem lehetett gond), hisz békén hagynak, pihenhetünk, de kórházban vagyunk, felügyelett alatt.
Amivel nem voltam elégedett, az a gyerekorvosok hozzáállása, érzésem szerint nem mindegyik tekinti az anyukákat partnernek, csak intézkednek a fejük fölött, pedig ugye azért van, kell, hogy legyen némi beleszólásunk.

KépKép
KépKépKép
beszti
 
 


Sziasztok!

A szüléstörténetem óta nem nagyon tudtam jönni,de reményeim szerint most fogom behozni a lemaradásom...
Ilyen úgyis ritkán van,mindkét babó egyszerre alszik...

Kissé behavazódtam az ünnepek alatt,és ez az "egyik pici másik kicsi" szisztéma is még elég szokatlan dolog számunkra,még mindig küzdünk egy kicsit és naponta jönnek elő a problémák, Réka nagyon jó kislány,szépen szopizik,/már kéthetesen 3400 g volt/,alszik,elnézelődik,szépen elvan, csak Dávid egyre rosszabb...,lehet,hogy az ünnepek is közrejátszottak,meg el is van kényezteteve az úraság,de valamit ki kell találnom...
most itthon van az apukája,így könnyebb a dolog,de nem tudom mi lesz velünk,ha már dolgozni fog. A szó szoros értelmében direkt rosszalkodik,így akarja felhívni a figyelmet magára,és nem tudok mit kezdeni a helyzettel,úgyhogy nagyon kérlek titeket,hogy adjatok tanácsot,hogy reagáljam le a dolgot,mert úgy érzem nagyon rossz irányba haladunk.
Mivel lehet "bűntetni"egy kétéves gyereket? :oops:

Látom tényleg beindult a babaeső,örülök,hogy már ilyen sokan babáznak!

Szdorka,Tinu,Niki,Sziszike,Éva,Winnie,Krista,Andykamama!
Köszi a kedves szavakat!

Tinu!
Szorítok jan. 4-én!
Ja és most használd ki az időt olvasásra :wink:
Csoda helyes kismama vagy!És nem látszik az a 18 kg...
A fájás tényleg menstruáció szerű,de csak akkor az "igazi",ha egészen a hátadig átsugárzik,állítólag a fiúknál viszont a hátban kezdődik a lányoknák inkább alhas,és onnan megy át egészen a hátadig..lehet benne valami!

Szerintem bőrgyógyásszal kéne konzultálnod szemölcs ügyben vagy esetleg ha van egy jó kozmetikusod...(Koréna,te mit gondolsz erről? :D ?)


Snoopy!
Ettől szebb dícséretet nem is kaphattam volna! :wink:
A tiéd tényleg nem egy rendhagyó volt,de az előzmények se azt erősítették :wink: nem sok baba mondhatja el magáról,hogy rohamkocsiban született,és főleg burokban,nekem ez tetszik a legjobban! :D

Zitaanyu!
Neked külön köszi az sms-t is! :wink:


Kedves Éva!
Így utólag is kívánok sok boldog névnapot neked!
Kép

És akkor a gratulációk egyben:
Kép

A bátor és büszke anyuciknak!
Kép

Réka!
Gratula Lilla babához!

Sziszike!
Gratula Bence babához! Nem semmik ezek az extra méretek!Mesélj majd a szülésről!

Mágnes !
Gratula Anna Sárához!

Marcipán!
Gratula Mariannhoz!

Krista!
Gratula Ágotához!


Szana!
Hogy vagytok?

Brigó!
Nagyon jók a képek! Jól néztek ki együtt!
Úgy látom nálatok is menő a piros szín :wink:
Milyen nagyfiús már Zsombi a mi két és fél hetünkhöz képest,dehát ő a topik rangidős nagyfiúja végül is! :wink:
Nagyon barnás a szeme...vagy csak így képen keresztül?
Azta mennyi féle kaját gyártottál,én idén csak a rántott halat paníroztam és sütögettem,(itt az egyik előnye,ha valamelyik szülővel laksz egy házban. :D )

Sajnálom a felfázásodat,remélem már jobban vagy.

A pampers oldalán nézd meg szerintem,hogy mit lehet kapni a kódokért,dec.31-ig volt asszem a Fp-vel kapcsolatos ajándék akció. :?

Mágnes!
Kissé kicsavarodott a derekam amig megnéztem,de jó a kép apával kettesben :wink:
Az én szüléstörténetem is felkerülhet az oldalra...majd elküldöm,gondolom most ez a legkevesebb amivel foglalkozni szeretnétek.

Zitaanyu!
Ti is nagyon szép család vagytok!
És ne várd,hogy Ákos már 6 hetes legyen,olyan pikk-pakk eljön az is,tudom,hogy most már elég nehéz,de kitartás!!! :wink:

Kviki!
Csatlakozom az előttem szólókhoz,tényleg nagyon édes a babád neked is!

Jkzsanett!
Remélem sikerült pihenned az ünnepek alatt!

Bunny!
Az a masnis kép Mátéról haláli,nagyon cuki pofa!
Remélem kilábaltatok már a náthából!

Andykamama!
Ez teljesen normális dolog,hogy be vagy t....a a szüléstől,végül is nem volt még benne részed,és félsz az ismeretlentől...minden rendben lesz és tökéletes szülésed lesz meglátod!Ha így,ha úgy!!!Osztom Mot véleményét!

Niki!
A kenguru az jó kis ajándék!!! :wink:

Zsuzsu!
Fanni baba gyönyörű!És mennyi haja van!

Szia Kismama18!
Látom nyákdugó ügyben már kaptál válaszokat,én is csak ilyennek tudom bemutatni,akkor érdekes,ha vér is van benne,és attól kicsit rózsaszínes,de addig akár napokig is ürülhet,akkor viszont inkább barnás,fehéres és kocsonyás....

Ja és gratulálok így utólag a házassági évfordulótokhoz!

Nagyon jó neveket választottatok!

Szdorka!
Élvezd is ki minden pillanatát,amíg lehet! :wink:

Köszi a táblit!

Ja és lehetne javítani az adataim között egy kicsit??? :oops: Vagy ezt most kinek írjam?
Simán Rékának hívják,nem Réka Zsófia. :?
Ja és nagyon nagy kérés lenne,ha a babák kora szerint raknánk sorba vagyis úgy ahogy születtek? És nem úgy ahogy ki voltunk írva?Fura,hogy a Snoopyék mögöttünk vannak,közben meg egy héttel hamarabb jött Hangababa :? :? :? például...


Cic!
Léna nagyon szép kislány!
Nálatok hogy viszonyul Gergő?(Látszólag nálun is minden rendben :wink: )ja már látom,

nálunk is ez a heyzet a kiscsajjal kapcsolatban mert őt puszilgatja,meg szeretgeti,de e mellett a viselkedése óriásit változott,sose dobálta szét a játékait,most direkt szétrombolja a tornyot amit épít,majd elsöpri a kezével,persze nem akarja összeszedni...meg hasonlók....nem volt verekedős,most a vele egykorú unokatesóját megüti (már a szülés előtt is megvolt egy pár hete,nem Rékababával kapcsolatos)
Mi tévő legyek????Help!!!!

Sziszike,Beszti!
Nagyon helyesek a fiúk!

Beszti!
Hanna,hogy viselkedik,hogy viszonyul Simonhoz?

Kataa!
Örülök,hogy jól telt a karácsony,Leon baba egy tündér!És apa megint csak kitesz magáért úgy látom :wink: micsoda hapsi! :wink:
És nagyon jól néztek ki együtt!Azt hiszem sok gondod lesz még a lányokkal,nem bírod majd lehesegetni a jóképű pasijaidról!

Kiváncsi vagyok majd Wiinnie és Zsanett tapasztalatára is...és tényleg nem viselt meg abszolut,én ezt most teljesen másképp éltem át,lehet,hogy elsőnél teljesen magamalá zuhantam volna,de most...egészen más volt....most másra figyeltem,más volt fontos! :D

Winnie!

Látom már leírták előttem,hogy miből mennyit érdemes vinni az Istvánba...
igen, az a 8-10 body enyhén túlzás,mondjuk én se tudtam választani a rucik között,hogy melyiket vigyem be és picit többet vittem a kelleténél... :D
5 vagy 6 body hosszújjút vittem,de elég 3-4,/mivel "tél" van/,de simán jó a rövid újjú hosszú újjú rugi alá,mert irtó meleg van bent a kortermekben.
És tényleg vigyél intim törlőkendőt,mert az nagyon jó volt nekem is!
Én is csak egy fürdőlepedőt vittem (az első nap nem is fürdetik) és 3 textilpelust,ill. egy vékonyabb és egy vastagabb takarót,amit összegönygyölítve támaszként használtam a hátához. :D úgyis együtt van veled ,akaratlanul is betakarod a te paplanoddal is ,főleg éjszaka,mikor összebújtok.
Ja és kispárnát vigyél! :wink: vagy a szopipárnát!

Jó szorkozász a koncerthez!

Éva!Kismama! Hajrá!!!!


Itt van egy karácsonyi album,de lassan elkezdhetem a következőt annyit fényképezünk :wink:


http://www.babanet.hu/album/main.php?album=11403


És akkor egy teljesen friss a karácsonyi ajándékaival:
Kép
Ildikó
ilgya1
 
 


Ilgya: nagyon szupik a képek! Réka nagyon helyes kisbaba és látszik, hogy imádjátok! :) Bár én nem vagyok gyakorló anyuka, de én azt mondanám a 2 éves "büntetésével" kapcsolatban, hogy bizony amúgy is dackorszakban van, amihez persze hozzájön a kistesó miatti féltékenység is, úgyhogy elkél majd nálad a türelem. Mindenképpen érezze, hogy hol a határ, vagyis hogy nem szabad másokat bántani, de ne úgy, hogy közben meg az legyen a vége, hogy rá mindig csak haragszol, bezzeg a másik babát mindig szereted. Persze nem tudom, hogy ezt hogy lehet megcsinálni konkrétan, szerintem nem is lehet megmondani, a lényeg, hogy érezze, hogy szereted, de azt is, hogy te vagy a felnőtt és vannak elvárásaid vele szemben. Bár gondolom, ezeket te is tudod, csak megvalósítani valamivel bonyolultabb. :roll: Biztos rendeződni fognak a dolgok az idő elteltével is, hiszen ez még mindenkinek egy nagyon új helyzet.

Kép
Kép
tinu
 
 


sziasztok,

Most Dani alszik már és én az alvás rovására írok, végre itthonról:) Ma este jöttünk haza a szülőktől, a karácsonyi kiruccanás elég hosszúra sikeredett.:)

Dorka,

Szerintem nem haragszanak meg Mágnesék, hogy tettél fel egy friss táblát ide. Irigylem a szorgalmadat!:)

Viki,

A történeted számomra tök érdekes, mert még császáros műtétet sohasem hallottam.

Már többször is meg akartam kérdezni, ki aza Hali???

Lányok én ma kaptam babakötvényről levelet, hogy elkülönítették a pénzt, meg ilyesmi, és akkor mpst nyithatpl valahol Start számlát, meg hogy Daninak már van Adószáma!!!! Nem nevetséges egy öt hetes babának. Jövedelem bevallást remélem nem kell neki csinálni.:)

Cic,

Daninak is kifelé van a köldöke, ez nem természetes? NEkem eddig mindenki azt mondta, hogy nagyon szép. Vagy mi ez a előreugró???

És milyen az a köldöksérv???

Kata,

Dani az elmúlt két hét alatt 600 gr-ot szedett fel, ebből volta a 22-től 1-ig tartó időszak mérleg nélküli.:) Szóval most 4100-at nyom.:) és otthon a hízása annyira látványos volt, pedig tök feszült voltam, az álllandő rohangálás miatt, meg a kinek a szüleinál legyünk a baával.... Borzasztó....Jó itthon.
A sütizés szerintem csak az ünnepek miatt volt, de még most is van kókuszgolyó a hűtőben.:)

Zsuzsu,

Hát úgy látom minden császáros történet hihetetlen a számomra. fura olvasni őket.
A szopit ne hagyd abba, idő kell hogy összeszokatok. Annyira nem sikerült eddig szopiztatni, hogy a baba csak tápszert kap?


bunny,
Te annyire segítőkész vagy!!! Hogy van időd ennyi mindenre? Nekem Dani mindne időmet leköti, ha egyedül vagyok, már a sórgorom megjegyezte, hogy szerinte elkapattuk őt.:) én nem hiszem, hogy egy öthetes babát el lehet kapatni, ő még csak most ismerkedik a világgal, és szerintem a magatartása sokban függ a szülők tulajdonságaitól. Ha ebből indulunk ki, akkor én nem csodálkozom Danin.:) Nagyon tudja hallatni a hangját pl, ha enni akar:)

Beszti,

Egyébként ha lesz még egy babaán, akkor nekem a MÁV tökéetesen megfelelne. Ajánlom mindenki figyelméba, hogy én a cscsemősöknél a "lelkes anyuka" címet kaptam mert mindig mentem kérdezősködni, és tényleg nem utasítottak el, engem inkább csak az zavart mint már írtam, hogy egyik műszak így mondta a másik meg úgy:)))

El sem hiszem, hogy ennyit tudtam írni, napközben ez nem lehetséges.

Brigó,

Hogy áltok kaki ügyben??? NEkem 22 után Dani összehozott segítség nélkül egy szép adagot, majd újabb négy nap szünet után 30-án megint és azóta megint kakimanóra várunk.:)

többiek: A Brigónak írt eset normális? Lehet, hogy Dani ezentúl 4 naponta fog üríteni?

Ebben a hónapban 3* is megyünk majd dokihoz, és én úgy félek vele elmenni, hogy mit fogok vele csinálni, ha sírni kezd, vagy bekakil, vagy mit tudom én..... Ja igen, mert mi még minig csak a teraszon levegőzünk. Most már el kellene kezedni sétálni menni vele, igaz??? Bár az otthoni -5-10 fokok ezt nem tették lehetővé.

Na elrakom magam egy kicsit.

csernusn
 
 


Sziasztok!

Örülök hogy többen is örültetek a táblának! A kéréseket javítottam!

Szerintem érdemes lenne majd gyűjteni, hogy hogyan híznak a babák a hónapok során, ráadásul már van több 1-2 (Máté persze még több) hónapos babánk, így náluk már van is érdemi információ. Mit szóltok hozzá?

Most csak az Excelt szúrom be, a javítások itt is látszanak, a képekkel most nem bajlódnék (weblapon kicsit egyszerűbb lenne a dolog...)

A szüléstörténetek nekem is tetszettek, tényleg jó hogy az ember olvassa a császáros dolgokat is, mert legalább fel lehet rá készülni.

Kviki, én azt nem értettem, hogy ha 4.én befektettek, és akkor próbálkoztak is az indítással, de végül csak 13.án sikerült ténylegesen indítani, akkor közben miket csináltak veled? Vagy csak fektettek, aztán vártak? De akkor miért próbálkoztak már 4.én? Ezek szerint mégsem volt olyan fontos az indítás, ha majdnem 10 napot vártak még utána? Persze lehet hogy csak nekem nem áll össze a kép, végülis én még előtte vagyok a dolgoknak :-)

Na itt a tábli: Táblázat

Dorka

Kép
szdorka
 
 


Sziasztok!

Ilgya! Hát sajnálom, hogy Dávidot így megviseli a kistesó. :( Én is csak azt tudom mondani, hogy azt midnenképp érezze, hogy ugyan úgy szeretitek, és ne legyen Ő a rossz gyerek, Réka meg a bezzeg gyerek.
Sztem ilyenkor amúgy is naggyal kell többet foglalkozni, Ő az okosabb, neki új a helyzet, hiába 2 éves, mégsem érti annyira, hogy miért nincs rá annyi idő.
Fúú, nagyon félek én is, hogy Zita hogyan fog reagálni Ákosra. Mondjuk neki, de sztem sokat nem ért belőle.


Dorka,
engem is javíts légyszi, a nicknevem már nem havtunde.
Sztem ne írjuk, hogy melyik babának mekkora a súlya, mert elég széles skálán mozog a születési súly, így nem is lehet annyira hasonlítgatni, meg sztem nem is lenne jó, mert előbb-utóbb elkezdődne egy tudat alatti versengés, hogy kinek eszik jobban, kinek kövérebb-soványabb a babája, ergo: ki mit csinál jól vagy bénán.
De ez az én véleményem, hagyok szóhoz jutni mást is. :)

Niki,
nem irigyellek az unokaféltékenység miatt. :)
Nálunk is van, anyum többet tud jönni, Ő csak 120 km-re lakik és van kocsija, anyós messzebb lakik (hálistennek :wink: ), nem nagyon tud jönni. Nekünk mindig titkolózni kell, nem lehet elmondani, ha anyum látta Zitát, mert az szegény anyósnak milyen rosszul esne...

Zsuzsu,
szorítok, hogy tudjál szoptatni, sztem is hívj szakembert, aki látja, hogy esetleg mi lehet a baj.

Tünde

KépKép
KépKép
KépKép
zitaanyu
 
 


Sziasztok,

Zsuzsa
Eloszor is neked.
Tudommilyen szituban vagy,hidd el en is majdnem igy voltam Alexnal.Keveset volt cicin a baba a korhazban,aludt es keptelen voltam felkelteni,csecsmosok nem segitettek,mellgyulladas utan apadta tej rendesen,ugyhogy egy rossz kezdes nagyon befolyasolja a kesobbieket.
Rosszul tettek hogy nem segiettek mar feve szotatni,nekem a hasamra tettek a bbat aztan betuszkoltak a szajaba,ugy szopott mintegy szivogep mar rogton :D Aztan amig nemvoltej is raraktam 3 orankent,ha nem ment segitettek.
Nem is volt tejbelovellesed??
Csak Besztivel ertek egyet,hivj hazhoz szopis tanacsadot,mert ezen nem segit a szokasos tanacs:
-bujj agyba es szoptass...
-turelem majd kialakul,mindenki tud szoptatni.....
-es hasonlok.....
Neked segitseg kell,de gyorsan,bar en most is amikor a mell storym volt,hivtam azokat akik hazhoz jonnek,de SENKI sosem vette fel a telefont napokon keresztul es naponta tobbszor.
Telefonon egy videki csaj vette fel de okosat O sem tudott igy latatlanba tanacsolni.
Szoval nekem azert es kicsit fura volt,ha en bevallalok valamit akkor legyek elerheto....
Szoval ha te is igy jarsz,akkor irany az Istvan korhaz a Sarlai drno tud fogadni akar mar masnap vagy meg aznap.
Nagyon drukkok neked,barhogy lesz az ugy jo hidd el!!!!!!!!

Beszti
Igazad van,kell hogy segitsenek es ramenosnek kell lenni.Nekem si csak masodszorra sikerult annak lenni...
Vsizont az elso ket nap kertem mindig hogy jojjenke ha nem ment a mellre tetel,utan mar nekem kell ett rajonni,gonodlva arra hogy hazamegyunk es ott magamra leszek utalva,de ha nincsa kezdeti segitseg,nekem megint nem sikerult volna.
Vannak akiknek ez nem karikacsapasra megy,es ott kell a jo korhaz es garda.
En is pont annyi napot voltam a korhazba mint te,a csaszival.Szombar delelelott szuletett Leon es szerda reggel mar itthon voltunk :lol:
Abban a jo tanacsban is egyet ertek, hogy azert jo szoptatni mar rogton mert nem ereztem fajdalmasnak atejbelovellest es annyit kapott a baba hogy nem sargult be egyaltalan.

Ilgya
Hat ez Davidnal tipikus feltekenyseg tunet,csak a nem a baba feel hanem feletek, hogy vegyetek ot is eszre.Persze gonodlommegporbalod,de ezen csa ka turelme essa foglalkozas segit.Szopi kozben is foglald le,mese ,legozas,autozas,stb..ami megy fel kezzel :lol: Es ha baba alszik csak vele jatsz,igenyli a kulon idot veled mint regen.Remelem par het es helyre all a rend.
Bunetni szerintem nincs ertelme,mert pontaz ellenkezojet erned el, O meg kicsi nem ertene.
Koszi a bokot,atadom apanak.Hat igen voltak ilyen remenyeim, hogy majd a gyerekek apa kulso adottsagait oroklik,ehhez kepest Alex szokebb nem is lehetne :lol: (Bar O amigy tiszta apja )Leon meg meg kerdes,de O sem egy kreol baba :D
Igazad van ,neked mar egyszerubb volt a korhazban,tudtad mire szamits,meg szoptattal mar egyszer.
Ajandekhalmaz kozepen Reka tunderke!
Nekunk is van ilyen Mega Bloks Farm mint Davidnak,Alex imadta evekig.Csak te bird ki a hangjat :lol: :lol:

Niki
Na akkor egy utemben hiznak a babaink :lol:
Leonnak is most vannak vegre hurkai is :lol:
Doki miatt ne aggodj,ha sir felveszed,ha kell akkor meg tisztaba teszed,csak ugy mint otthon :lol:
Mi sem setalunk meg naponta,ebben a kodben nem lehet babat kivinni.

Dorka
Koszi,en benne vagyok a hizasi oszlopban,az a tobbeiknek is tampont lehet hogy mennyire normalis ez meg egymasik utem is.


Egy tegnapi kep a vegere
Kép

Pusz
Kata

Kép
Kép
kataa
 
 


Tünde, javítottam a nickedet :-)
Ha majd lesz még 1-2 más módosítás, akkor felrakom újra.

Kép
szdorka
 
 


Éváról lesz hírünk? Elméletileg ma vagy holnap császározzák...
szdorka
 
 


Drága Csajok! :)

Egy kérdés: a kezdő receptcsomag mennyibe fog kerülni a gyógyszertárba???

Millió puszi
:)
mot
 
 


Kata: Leon még mindig gyönyörű!

Kép
Kép
tinu
 
 


Kedves legújabb kismamák!

Réka - Zsuszu - Sziszi - Mágnes - Krista

Gratulálok a babákhoz, gyönyörűen zártátok a 2006-os évet! Remélem és kívánom Nektek hogy az Új Év is ilyen boldog legyen!
Sok örömet kíánok Lilla - Fanni - Bence - Anna Sára - Ágota babákhoz!



Ilgya: tündéri Réka baba, nagyon sok szép ajándékot kapott ahogy látom. Hát ez a tesó kérdés biztos nem egyszerű. Szerintem is a figyelem a megoldás - és ezzel nem azt akarom írni, hogy nemfoglalkoztok vele eleget!!!!! - de valószínű eddig ugye megszokta, hogy csak ő van a középpontba, most meg ott van egy kistesó, és mindenki vele foglalkozik. Kata ötlete szerintem is jó, hogy amikor Rékával foglalkozol, próbáld meg őt is bevonni a dolgokba. És a sok dícséret is szerintem segíteni fog! Persze mindez nagyon nemegyszerű a bébi mellett! Drukkolok, hogy megoldódjon a gond, de büntetéssel szerintem sem érsz el semmit, na meg egy kétévest nemis lehet mivel büntetni! Kitartás!!!

Szdorka: le a kalappal a táblázat miatt, ügyes vagy, tök jó hgoy megcsináltad! Ezzel a súlygyarapodás kérdéssel én is inkább Tündével értek egyet, hisz egyik baba sem egyforma, és nehogy valaki ez alapján ítélje meg magát és a babát, hogy bezzeg a másik már mennyit gyarapodott ennyi idősen......
ezért sem szabad a terhességi kilókat sem hasonlítgatni, mert nem vagyunk egyformák! De ez csak az én véleményem!

Niki: szóval újra otthon. Le a kalappal,hogy ilyen jól tűrtétek a dolgokat. Hát én képtelen lettem volna ennyi időre elmenni itthonról. Nálam extra érvényes, hogy mindenhol jó, de legjobb otthon! (Na ez a nyaralásra persze nem vonatkozik) Nehéz lehet a nagymamák közti konkurencia, ki mennyit lehet, legyen vele! Nem könnyű. Én anyukámon kattantam ki tegnap! Nekik most van aszülinapjuk is megy ugye Karácsony, és kaptak tőlünk egy hétvégét Zalakarosra, hogy fürcsizzenek egyet. Erre mondja, hogy ok, de akkro egyből most az első januári hétvégén mennek el, mert utána már miattam nem akar elmenni 3 napra!!!!! (Február elejére vagyok kiírva, még a 36 hetet nem is töltöttem be, és 110km-re utaznának!) Kicsit túl van pörögve, ami persze alapból nagyon klassz, meg tündéri anyukám, de félek, hogy kicsit ő is majd túlértékeli a nagymama szerepet!
Ajándék apától nagyon jó, ügyes dolog volt! Nemis tudtál róla? Aranyos lehetett nagoyn!!

Kataa: nagyonszép a családod, büszke lehetsz a fiúkra, de aztán pár év múlva tényleg jaj neked, ha jönnek a csajok!!!!! Nagyon klassz kis csapat lehettek! Az meg pláne jó, hogy férjed is ilyen segítőkész mindenben! Nagyon szép Leonról ez a tegnapi fotó!
Hát férjemnek már én is mondta, hgyo az egyik gépet hagyja itthon mindig készenlétben,mert én minden nap szerintem fotózni fogok!!! Nem fogok tudni betelni a kis prücsökből! A karifa alatt nálunk egy kamera volt, hogy a mozgó pillanatokati is meg tudjuk örökíteni!

Zita: Nagyon klassz a ti családi fotótok is, már csak Ákos hiányzik róla! Hogy érzed magad? Volt már NST? Milyen pisitesztet vettél? Mit lehet vele kiszűrni? Táska már összepakolva, vagy az még ráér!

Andy: Hát neked sincsmár sok vissza. Én szinte mostanában minden éjjel szülésről meg babáról álmodok, de néha olyan blődségeket......ma is azt álmodtam, hgoy 3 kismamát beültettek egy hintába, és repülővel felhúztak,mert a magasság és a nyoms megkönnyíti a szülést!!!Agyrém! Apa hogy van, ő is parázik a szüléstől, vagy ő a maga lazaságával kezeli a dolgokat! Én egyenlőre tök nyugis vagyok, nem parázok MÉG, aztán szerintem egy-két hét, és megjön para! Főleg ha Snoopyt olvasom, aki tök erős csajszi, és üvöltött a lépcsőház előtt, pedig egy pik-pak szülése volt...én próbálom azzal nyugttni magam, hogy baromi fájdalmas lesz, és kemény órák lesznek, de utána mindent feledtet az érzés, amikor megkapod! Csak nyugi, minden rendben lesz! Apa bent lesz egyébként a szülésnél?

Brigó: na a kis rangidős babánk...hát tényleg nagy legény már. Abban a kockás cuccában egyszerűen zabálnivaló. Nagyon pasis, tündéri benne! Jázmin megszokta már a kistesót? Anyukádékkal és anyóssal rendeződni látszik a dolog? Voltak Ünnepek alatt?

Tinu: hát te vagy a következő, neked már az órák ketyegnek! Hogy vagy elsősorban lelkileg? Mindenok? Drukkolok nagyon! Várjuk majd a gólyahírt!

Winnie: belaktátok már a lakást? Szeretnénk képet végre! Babaszoba kész teljesen? Hogy sikerült a szilveszter? Hát ezek szerint a lakásavató akkor elmaradt! Nem baj, majd ha meglesz a baba, akkor bepótolhatjátok! Nincs nagy vendégjárás náltok? Nemkíváncsi mindenki a lakásra?

Zsuzsi: Nagyon köszi a történetet, jó volt olvasni. Szoptatáshoz sajnos nemtudokmég hozzászólni, de agyon drukkolok, hogy sikerüljön!

Bunny-Beszti: nagyon jók a szopis infók, amit feltettetek, illetve írtatok! Hasznos volt mindenképp! köszi, főleg hogy az egész előttem áll, és nagyon szeretném ha sikerülne!

Cic: Remélem Lénával minden ok. mitől alakul ki egy ilyen kicsi babánál köldöksérv? Lehet, hogy már ilyen kicsi korban ezt műteni kell, vagy van rá valami más módszer, hogy javuljon? Doki vette észre, vagy ti? Gyakran előfordul ez, mert hogy Tünde is rta!
Nagyon szép családod van neked is, édesek a gyerkőcök, Léna igazi kis hercegnő ezekben a rucikban! Férjem teljesen odavolt! Szép anyuka vagy te is, gyerekek majd biztos büszkék lesznek a mamájukra!

Viki: neked is köszi a szüléstörténetet, nagyon érdekes és tanulágos ugyanakkor meglepő is volt! Bent voltál már mióta, és hogy nem indították meg előbb a szülést, nemis értem. Pedig ezek szerint jól túlhordtad a babát, ha már zöld volt a magzatvíz, meg ez a kaki dolog... lényeg,hogy a köldökzsinórt időben észrevették, és nem volt semmi komplikáció! De tényleg, mit csináltak veled annyi napig a korházban?! Remélem már jól vagy, és minden ok Danival is!
Nem tudsz semmit Korenáról? Már hetek óta elűnt, pedig nagoyn jó lenne tudni róla valamit! Főleg, hogy mi egyidősek vagyunk, és téynleg érdekelne, mi van vele!

Na, most hirtelen ennyit, bocsi,hogy nem írtam mindenkinek, de akkor estig itt ülnék!
Hogy sikerült a babás, pocakos szilveszter? Én azt mondta, hgoy itthon, pizsibenn, nyugiban..ahhoz képest egész más lett, barátok jöttek, és éjjel fél háromig bírta, bár fél 12-kor majdnem kidőltem!

Normális hogy úgy viszket a bőröm a felső testemen, hogy szét tudmán kaparni az egészet? (melleket is beleértve) Kiütés, pirosodás nincs, csak szimplán viszket állandóan! Hátammal, lábszárammal smemi gáz!

Még egy kérdés, mindenki hálóinget rt, hogya zt vitt a kórházba. Pizsi nem jó? Vegyek gyorsan pár hálóinget, az jobb?
Vendég
 


Sziasztok!

jó bő termés volt tegnap óta :)

végszóra babahírt hozok:

"Megszületett Fenyvesi Gergő. Tegnap 12:30-kor, 3350 g 51 cm, jól vagyunk mindketten! Balázs Éva"

szerintem is érdekesek a császáros történetek, jó ilyet is olvasni. Még egyet nem értek. Írtátok, hogy ha császár, akkor aznap éjféltől, vagy korábbantól nem lehet enni, inni. de mi van, ha szülés közben derül ki, hogy csaszi, akkor nem mindegy, úgyis volt evés, ivás előtte....
Zsuzsi, különben a pulzusszámom nekem is felpörgött december közepe óta, most már 100 körül, vagy felett van.... kivi vagyok, mi lesz szülésnél.... de a vérnyomim normál.
Drukkolok, hogy sikerüljön a szopi!!!

Képzeljétek, a tegnapi koncertről szünetben hazajöttünk. Olyan bazi hangos volt, hogy Ficánkababa végig rugdalózott, gondolom, nem tetszett neki. pedig kabátommal, kardigánnal is hangszigeteltem neki, de nem bírta. Pedig jó zene volt, itthon már szokhatta, csak a hangerő volt durvi....

Bunny, tök jó, hogy van időd ilyeneket írni. Majd ezt is fel kéne tenni a honlapra, másnak is hasznos lehet még :)

Tinu, nekem is hőhullámaim vannak, ill jobban mondva, bazi melegem van folyamatosan, éjszaka is mindig leizzadok....

Ilgya, köszi neked is a tanácsokat, és drukkolok, hogy elmúljon a "rosszaság". :wink:

Viszont ma megint mérickedtem, 2 hete nem híztam, tök jó :)

Na, sorry, nem tudok most mindenkinek reagálni, de megjött apa (ma még szabin van) az utolsó fuvarral a régi lakásból és éhes, úgyhogy alkotnom kell valamit :D

KépKép

KépKép
winnie27
 
 


Szilvi: azért vannak (?) még előttem hárman, utána meg 4-5-en kb. egyszerre vagyunk kiírva, szóval azért azt nem hiszem, hogy én leszek a következő. Egyébként már kezd elegem lenni a terhességből. De nem is a testsúlyból, az különösképpen nem zavar, de ezek az állandó testi nyavalyák, mint nálad most a viszketés (nálam inkább a terhesség elején volt ez)... Egyszerre idegesít a kéz- és lábdagadás, az ekcémák az ujjaimon és a megint fájó aranyerem, miközben muszáj itt ülnöm a gép előtt és fordítanom. :evil: Ugyanakkor azt sem mondom, hogy szeretnék minél hamarabb megszülni, mert azért még néhány dolog hiányzik: pl. a házassági anyakönyvi másolat, babaruha vasalása, bőrönd teljes körű bepakolása és persze a referálás, vizsga (11-én).
Á, de nem panaszkodom többet, mert az nem segít. :roll:

Kép
Kép
tinu
 
 


Hű, Éva, gratulálok! Akkor már tényleg eggyel kevesebben vannak előttem. :lol:

Kép
Kép
tinu
 
 


Éva, gratulálok a babához, szépen kezdődik nektek az év!!!


Tinu: jaj tényleg, bocsi, Dorka a következő, illetve Őzi, de ő már ezer éve nem jelentkezett be!
Na a munkával azért most már tényleg nyugisan, tesség pihenni is, lábakat feltenni, számítógép kikapcs!
A melegséggel nekem is van gondom, állandóan melegem van, és kb 1 hónapja nekem is ekcémás jelek vannak az ujjaim között, de csak az egyik kezemen. Lehet ez is a terhességtől?
Vendég
 


Gratulálok Éváéknak!!! Ezek szerint korábban vissza kellett mennie (ugye úgy volt hogy csak tegnap este kell bemennie :-)

Igen, Őzi és én következünk, aztán 18-19.i időponttal vannak 4-en is a listában (Tinu - Nika - Winnie - Mot)

Itt a friss ropogós tábla: Táblázat

Kép
szdorka
 
 


SZiasztok Lányok!

szoptatás: azt copy paste volt az őszi babák topicjából, mert zsuzsu aggódott :-) Szóval nem az én dícsőségem. Ja, Zsuzsi, az őszi babák topicban van egy csaj, mamy a nicknéve, aki ha jól tudom a nulláról indította be a szopit. Vagy legalábbis nagyon minimálisról, mert pótolnia kellett... Most már csak szopizik a kislánya. Sztem lehet, hogy vele is érdemes lenne beszélned. Én személy szerint Bertával beszélgettem párszor és nagyon kedves és segítőkész, ráadásul orvos is :-) Tehát, ahogy Beszti mondja hívd fel

Én nem értek egyet azzal, hogy csak akkor indul be a tej, ha egyből mellre teszik a picit. Saját példámból kiindulva, nekem Mátét az ágy vágáről mutatták meg, hogy megszületett él és már vitték is és nem is láttam csak 12 óra eltetltével az inkubátorban... Mégis tejem két babára lenne... Volt olyan időszak, hogy a lefejt tejet kiöntöttem, mert már a fagyasztóm tele van és nem tudtam hova tenni.... Este a picur bevág 170-190 grammot és még ráfejek 100 ml....

Szdorka, alapjába véve Máté még csak holnap lesz 2 hónapos :-)

KépKép
KépKép
bunny75
 
 


Jaj, még el akartam mesélni nektek: hát Apával levitettem a tárolóba az összes csokit... Már így is nagy a popsi, gondoltam az új évben kevesebb csokit eszek... Hát nem mondom, hogy nem hiányzik....

Tegnap olvastam a diéta és fitnesz újságot és nem is gondoltam volna, hogy a sütőtök így hízlal... Szépen eszegettem azt is, mert gondoltam A vitamin, jót tesz Máténak, székletlazító, stb... Hát igen, ma a Reggeliben igaza volt Keleti Andreának, mindent csak mértékkel... De így szoptatósan olyan nehéz....

KépKép
KépKép
bunny75
 
 


sziasztok lányok

Ma voltam uh-n ne tudjátok meg már 4100g a babám.És még elvileg két hét mi lesz még addig?Remélem már nem nő túl sokat.Holnap megyek védőnő meg csütörtökön meg a következő nstre.

Alig bírtam olvasni a topicot annyit termeltetetk. :)

Évi nagyon sok gratula a kislurkóhoz.Sok örömet hozzá és sok tejecskét.

Nagynehezen összeraktuk a babaágyat vagy másfél óra volt mirekitaláltuk melyik csavar hová stb :D:D:D Kép

nika70
Salgótarján
 
 


sziasztok,

Éva Gratulálok a kisbabátokhoz!kívánom, hogy minden úgy alakuljon, ahogyan szeretnétek!!!

a Mai napom elég szomorú volt, mert Dani nagyon sírt, megint nincs széklete, igaz eddig még a nyugtatáson, meg a maszírozáson kívül nagyon nem próbálkoztunk semmivel, de ilyen keserves sírása sem volt.
És annyak ellenére, hogy egyre nagyobb egyre gyakrabban eszik. Most két óránál tartok. Folyton elalszik a cicimen.
Ma nagy segítségemre volt apa, de nem tudom, milyen lesz, ha holnap ugyanezt egyedül kell végigcsinálnom.:(

Nika végül sikerült összerakni a kiságyat, ahogy a képen látom:)

Szilvi,
azt nem mondanám, hogy jól tűrtük inkább túléltük az otthonlevést:)


Zitaanyu, Tünde
Nálunk a rivalizáslás Anyu részéről áll, a féltékenység, és nekünk a legrosszabb, hogy egy helyen laknak, tehát végül egyik este itt aludtunk a másik este ott, de pl. mi alapján dönts el hol töltötd a szentestét, és a többi....

csernusn
 
 


Kata neked hányszor eszik egy nap Leon?

csernusn
 
 


niki ne is mond :) amennyit szenvedtünk vele :)

nika70
Salgótarján
 
 


http://www.heimpalkorhaz.hu/anyatej/at.htm

Itt is vannak érdekes infók, legalábbis én találtam :-)))

KépKép
KépKép
bunny75
 
 



KépKép
KépKép
bunny75
 
 


Lányok,

nagyon érdekes cikkek vannak ezeken az oldalakon :-)

itt egy csomó cikk, olyan dolgokról is, amit nem is tudtam :oops:

http://www.heimpalkorhaz.hu/anyatej/2006.htm#teteje

KépKép
KépKép
bunny75
 
 


Mot
Nem hinnem hogy nagyon draga lenne a kezdo csomag,max 2-3 ezer,nem emlekszem pontosan,plane hogy a gyogyszertari kevert keszitmenyek olcsobbak.

Tinu
Koszi :D

Szilvi
Alex szuletesekor vettuk mi is a kamerat,volt urugy :)
Hat igen par ev mulva majd jonnek csajok,en meg borrrzasszzto anyos leszek :lol:
Szerintem csak tobb testapolot igenyel a borod most,a viszketes lehet siman terhessegi tunet.Probald kenni hatha nem lesz annyira kellemetlen.
Ha pizsamas vagy akkor vigyel azt.De nekem egyszerubb volt a haloing oltozesnel.

Eva
Hatalmas gratula kisocsihez!remelem ma mar jobban vagy erosodsz.

Winnie
Hat igen ha surogssegi csaszar akkor mindegy,sot olyankor altatni si szoktak.
Nekem Alex magatol jott, hiaba volt mega napja,es mivel reggel indult igy nem ettem,de mondtak hogy surgos esetben az sem baj ha eszik az ember.

Bunny
En is sutotok rajongo vagyok :wink: Ha elfogy a tartalek szolj,mert mi meg dugdossuk Alex elol,hegyekben allnak de nem kivanom.

Nika
Jo nagy lesz tenyleg a fiugyka,de el is fer :D
Csak egy jotanacs,a tv nem lesz tul jo helyen a kisagy kozeleben,mert elektromos keszulek nem jo ha a baba kozeleben van,meg kikapcsolva sem.

Niki
Sajnalom,de ahogy irod hogy keservesen sir,talan bantja a kaki.Tobben javasoltak a szelcsovet,probald ki es allitlag hatasos,mert megkonnyebbul a baba tole es nem lehet hozzaszokni.Ja es probalj meg minel tobb rostos dolgot enni magad is,szilva befott is jo meg gyumilevek, hogy hajtsak meg kicsit Danit.
Ja egyebkent telihold van,ugyhogy azert is lehet nyugosebb a fiatalur. :roll:
Nekem is ma tobbet sir,ringatni kell ett minden eves utan,ami total szokatlan,csak kezben jo neki es csak is fuggolegesben.Most eppen apa dajkalja.
Ja es ma O is 2 orankent evett szinte egesz nap.
Altalaban 10* eszik egy nap,ejjel 4 orankent ,napkozben delutanig 3 orankent utana meg estig egy-masfel orankent.

Kata

Kép
Kép
kataa
 
 


Deeeeeeeeee megharagszom...
;)

De még jobban megharagudnék, ha valaki a weboldalon is ténykedne ;)
Talána hétvége felé lesz egy kis időm, energiám....
Ez a második este itthon... az előző negyed négyig tartott....
Szóval, tényleg jöhet a tábla xls-ben... meg minden más szép és jó :) bár szerintem így is el vagyok maradva 1-2 dologgal......
Remélhetőleg hamarosan nálunk is kialakul, mit és miként és hogyan és ...
na megyek zuhizni, meg megnézem a két leányzót, amúgy meg kajciidő van....
bye
sleepy
 
 


Sziasztok!

Szopi infók:
Bunny! Teljesen aranyos vagy, hogy feltetted. Előszöris nagyon pozitívak a beszólások benne, amiből látszik, hogy az ember minden nyomorát lehet a humoros oldaláról is nézni. Van benne egy-két dolog, amivel azért vitatkoznék, ennek nagy részét Eszti már szóvá tette. A csipkés melltartóbetétes eszmefuttatás a kedvencem :D
Szóval: Szerintem ennyire nem gáz az anyuka evése. Tulajdonképpen mindent ehetünk, csak babatünet (hasfájás, kiütés, bármi) esetén gondoljunk evési eredetre és fogjuk diétára magunkat. Ha összefüggést vélünk felfedezni az étlap és a baba között, akkor ennek megfelelően járjunk el. A krumpli a végső szűrő után is ehető szokott lenni. A kenyér és a víz mellé.
Az aprómagvasak a gyerekbe direkt jutva okozhatnak allergiát, de akkor is a magok (jó példa a 4 hónapos kortól adható málnás telbepapi! BRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR......). Az anyatejbe ezek és ezek allergizáló anyagai nem képesek átjutni. Tehéntej fél liter felett probléma valóban.
Fejés, ld Eszti.
Pisis pelus: az elvárt pisimennyiség naponta 5x3 evőkanálnyi folyadék. Ha kérdés, hogy ez milyen a pelusban fogj egy tiszta pelust, locsolj bele 3 evőkanál vizet, majd nézd meg, tapintsd át esetleg mérd le. Naponta 5 ilyet kell produkálni. Akkor eleget iszik. Ha csak cici, akkor eleget szopik. Nincs elvárt mennyiség a beviteli oldalon, bár a babakönyvek és gyermekorvosok egy része ezt sugallja. Ezért kevéssé lényeges, sőt, van akinek frusztráló dolog az evések méregetése. A gyerök pisiljen, kakiljon eleget és hízzon hetente annyit, mint a minimum.
A fejlődés, növés nem egyetlen mércéje a gyerek súlya. Nézni kell a hosszot, a fejkörfogatot és a fejlődést testileg, szellemileg is.
Ezért nem javaslom a súlyok detektálását a táblázatban. Jobban frusztrál, mint amennyit segít. Másrészt amennyit én mérem és méretem a gyereket, attól ugyan nem jutna előrébb a súlykockánk. :D
Mellsebesedés: ha a gyermek szájfelépítése és a mellbimbó alakja nem mutat valamilyen rendellenességet és a baba jól van mellen, akkor nem sebesíti ki, bármeddig is szopik. Az elején nagyon kell rá figyelni, mert kicsit is nem jól van mellen (pl nincs elég közel a cicihez, vagy az ajka befelé fordul) és olyan vákummal szív, hogy legalább vízhólyag lesz az eredmény. Akkor lezs seb ilyen ideális körülmények között, ha a gomba, vagy valamilyen baci betelepül. Addig jó a babanyál-anyatej bőrápoló. Ha fertőzés, akkor anyatej negatív, mert cukros, ekkor lanolin a hasonló hatékonyságú. PureLan álnéven Medela gyártja. Garmastan, Aventes bimbókrém és bármi egyéb kevésbé hatékony.


Zsuzsa!
Ha még él Benned a kitartás, akkor még bármi megtörténhet, ha van tejtermelő mirigyed. A gyermek 6 hetes koráig be kell indítani a tejtermelést rendesen, hogy később úgy szaporítsd a tejet, ahogyan akarod, no meg ahogy Fanni szeretné. Ez egy nem szopó baba mellett a fejéssel lehetséges. A problémamegoldás több lépéses. Egyszerre egy problémát kell megoldani. Előszöris tejet kell csináltatni a melleddel, majd áttérni valami szopibarát etetési módra, majd onnan a szopira. Fanninak már az hatalmas előny lenne, ha anyatejet ehetne bárhonnan.
Fejés: nappal 2 óránként, éjjel is vagy kétszer, sokkal inkább elektromos mellszívóval, mint kézivel, lehetőleg mko. mellet egyszerre fejővel. Jól jön ilyenkor a tejleadó reflex kiváltása. Ha egy mellet fejsz, akkor érdemes a másik mell bimbóját simogatnyi, ingerelni és Fanni ra gondolni. Remélhetőleg a fejtből elkezd folyni a tej. Ekkor át lehet térni a fejt mell masszírozására fejés közben, figyelni kell arra, hogy a vákum ne szakadjon meg a masszírozás közben.
Ha Fanni hajlandó bekapni a mellett, akkor meg lehet nézni, hogy jól csinálja-e, és ha igen, akkor a lefejt tejet lehet úgy adni neki, hogy közben szopizzon (SNS, szoptanít, ld honlapunk) . Így nagyobb lesz a sikerélmény, biztosan szívesebben fogja csinálni, egyébként abba tápszert is be lehet tölteni...Anyatejet a gyűjtőből lehet kapni a gyerekorvos receptje alapján. (már a Hangának termelt tej is benne lehet... :D )

Melltartóbetét. Senki nem tudja, hogy kinek mennyi tej folyik ki a melléből, miközben a másikból szoptat. Egy gyerek nélküli tejleadóreflex során én a mellem alá tartottam egy babaitató poharat de anélkül tele lett, hogy hozzányúltam volna, az éppen 35 ml. Egy eldobható melltartóbetétnyi. Naponta 5x legalább. Az nálam napi 10 betét. 3 naponta 1 doboz. Ha tejes lesz, célszerű kicserélni, mert tejes dunsztban ne tároljuk a cicinket. A gombák szeretik a cukros, nedves meleget....

Szopi alatt kívánom az édeset. Effektíve csokit. Akár egy táblával.
:? :roll:

No jóccakát
Snoopy

KépKép
snoopy
 
 


Kata: Igen tudom de per pill mig nincs baba a tv marad aztán meg majd eltesszük onnan.Amúgy nem nagyon szoktuk bekapcsolni.Én amúgy nem hiszek ebbe az elektromos akármicsodába.Biztos igazad van de anyi elektromos szir sz*rt használunk már a baba ápolása során is hogy szerintem ez már nem oszt nem szoroz.főleg ha nincs bekapcsolva.
De ez csak az én véleményem. nem akartalak megbántani.Jó hogy legalább felhívtad rá a figyelmemet.Nekem ez eszembe sem jutott volna :):):):):)

nika70
Salgótarján
 
 


Sziasztok!

Kata, Leon naygon helyes, látszik rajta, hogy nyugis bébike. :)

Szilvi, nst sztem jövő héttől lesz, köszi a fotó dicséretet. Ákos is ott van, csak nem látszik ki. :D:D:D
Épp anyummal röhögtünk tegnap a telefonban, hogy Ő már összerakta a cuccát, hogy ha jönni kell, csak bedobja a kocsiba, én elkezdtem, de kb a negyedét pakoltam be. :D
Zitával nagyon dagadtam, ezért most vettem pisitesztet,(hogy ne kelljen a védőnőhöz rohangálni) cukrot és fehérjét mutatja ki. Persze most szerencsére minimálisan dagadok, így nem is nagyon nézegetem.
Én most viszek pizsit is, hálóinget is.
Viszketés :(

Éva, grat Gergőhöz!!!!

Niki, én azt hiszem jövőre elintézném a Szentestét itthon, hármasban, és akkor nincs sértődés. Mindenesetre sz@r egy helyzet, nem irigyellek.
Figyi, kakira tudom javasolni a Gripe Water-t, ez angolvíz, kisbabáknak hascsikarásra, kapormagolajat tartalmaz. Nekünk anno nagyon bejött, volt puki, kaki tőle. Teljesen természetes cucc, DM-ben, Brendonban, patikában lehet venni.


Kata, Nik
i, Nálatok nem most van a 6 hetes növekedési ugrás, hogy többet esznek a srácok?

Nálunk minden ok, Zita kapott borostyánkő láncot a nyakába fogzásra, azóta egy tündér, és alszik éjjel. Mi is. :)
Pocakkal is minden ok, gyógyszer nélkül nem vagyok frontérzékeny... ki érti ezt??? :D

Sajnos annyira ismerős, amit a szopival való "szenvedésről" írtok, remélem most nekem is nagyobb sikerem lesz.

Dorka
, köszi a javítást! :)

Tünde

KépKép
KépKép
KépKép
zitaanyu
 
 


Jó reggelt mindenkinek!

Ma egy kicsit lejjebb ment a dagadás a lábamról, rögtön több, mint egy kiló mínusz. :D Bejött a (majdnem) almanap. Szerintem ma is ezt fogom csinálni. Nem is nagyon kívánok enni...

Kép
Kép
tinu
 
 


Sziasztok
Sleepy
Szoval akkor mostanaban maradsz hu a nevedhez :D Remelem a tegnapi ejjel jobban sikerult :)
Erdekes az elejen a babak annyit birnak aludni,plane ha meg kicsit sargak is.Ez tart kb 3 hetig,amig van segitseg,na utana jon a virrasztas domping. Bar nekem most is szerencsem van,szavam sem lehet :lol:

Snoopy
Hu te is jo ejjel irtal,biztos fejes kozben,ugye? :)
En is ehetek szinte minden, a borso+lencs tett be a babanak.
Koszi a pisis infokat,ez megnyugtatott,nekunk boven van ennyi.Egyebkent eze ka pelenkak tenyelg csalokak mert nagyon nedvszivoak,jol megtevesztve ezzel az anyukat. :?
Neke ma Puleran nem jott be a cicire,viszont a Koromvirag krem az nagyon,persze azt le kell mosni szopi elott,de jobban sebgyogyito volt.
En mindig papirtorloket teszek a masik cici ala szopi kozben,nem a betetbe megy,elhasznalok egy csomot.Nekem is meg kene nezni mennyi megy egyszer,ki is probalom majd.
Aztaaa neked tenyelg sok tejed van.En mar annak is orulok hogy az enyemnek eleg.

Nika
Hat nalunk egyetlen elektromos a legzesfigyelo a szobajaban.Villanyt sem ott kapcsolok hanem az eloszobabol megy be a feny ejjel a szopiknal.
Vannak babak akik erre erzekenyek,jobb ezt meglozin,ez az en velemenyem,persze mindeni ugy csinalja ahogy neki jo :wink:

Tunde
Aha,igen nyugis,ilyet rendeltunk :lol: De viccen kivul,nekem Alex is ilyen volt,annyival konnyebb igy.Persze sirni is tud,ha ehes akkor aztan kiereszti a hangjat ,de amugy elnezeget akkor is az agyon ha epp nem alszik.
szamobl vetted ki a szot, akartam irni Nikinek, hogy szerintem a 6hetes fejlodesi ugras van nalunk,mert reggel ota is 2 orankent eszik es most mertem 100-akat.Delutanra mar kevesebb van akkor van a szinte orankenti eves.
Nagyon drukkolok am nektek, hogy sikeruljon.Most mar tobbet alkalmazol te is a tapasztalatokbol.Ja es ha sikerul,azert ne ilyen aron mint nekem ,mert ez kemeny volt :?
Hol vettetek a lancot? En akartam venni nyaron Becsben,mert azt mondtak ott lehet,de nem talaltam...

Pusz
Kata

Kép
Kép
kataa
 
 


Kata, a www.babanatura.hu -ról rendeltem.

Tünde

KépKép
KépKép
KépKép
zitaanyu
 
 


Sziasztok!

Kata!
Ha írok a szopiról mindjárt el kezd folyni a tej a cicimből, így valóban, fejtem is közben. De mivel folyik, gyorsan megy. :D Hála Istennek!

A PureLant a képzett laktációs szaktanácsadók ajánlják, nekem bejött, ezért propagálom ennyire. A körömvirág is jó lehet valóban.

Teli has szüléskor.
A nagyhasú kismama mindig teltgyomrúnak számít, mert a Jóisten tudja hogyan és milyen mértékben ürül a gyomor a pocak mellett.. Ígyhát ha menni kell a műtőbe, akkor menni kell. Úgyis mindegy, uazokat az óvintézkedéseket meg kell tenni, mintha most evett volna a kismama. Pont az altatásnál gáz a teli has, mert a hányás önmagában nem zavarja az anesztest, csak akkor, ha a páciens eszméletlen mert akkor nem védi a légutait. Pont altatás elején van szabadon és sebezhetően a légút, amíg csövet nem dugnak bele lélegeztetés céljából. Ha ekkor hányadékot tüdőz le a páciens, akkor ugye direktbe megfulladhat, vagy később súlyos tüdőgyulladás léphet fel a savas gyomortartalom hatására.

Köszönjük a szüléstörténeteket!

Minden új babának és mamának sok puszi így virtuálisan és boldogságos ismerkedést a picurral!!!!

Snoopy

KépKép
snoopy
 
 


Sziasztok!

Éva!
Gratulálok Gergő babához! Sok örömet és boldogságot nektek!


Bunny!
Köszi az infókat szopi témában. Hasznos volt.
Tényleg hihetetlen, hogy mennyi mindenre van energiád!
Bár te már gyakorlott anyuka vagy.

Beszti!
Nem hagytam magam lerázni, mentem utánuk, volt, hogy beültem pofátlanul oda hozzájuk, hogy segítsenek nekem, de igazán akkor sem kaptam túl sok támogatást.
Nem azt mondom, hogy egyáltalán nem segítettek, hanem idejük nem volt rám, meg úgy egyáltalán semmire. Egészen 25.-ig nagyüzem volt. Utolsó nap, mikor hazajöttünk, akkor délelőtt foglalkoztak velünk úgy igazán, addig csak hébe-hóba, pedig kértem, kérdeztem is, és mentem is utánuk. Sajnos így jártam.

Snoopy!
Neked is köszönöm a választ. Kitartásom még megvan, annyira nem adtam fel, főleg mert tegnap úgy tűnt végre sikerül valamit összehozni.
Ha egyenlőre tejcsi ügyben nem, vagy csak keveset, de legalább elfogadja a cicit.
Nem ordít annyira és nem tiltakozik mikor a szájába akarom „gyömöszölni”.
Fanniban nincsen kitartás egyenlőre, de….Néha úgy ráharap az idegességtől feltehetőleg, hogy a csillagokat látom közben, de aztán a harmadik szívás már nem annyira gáz, viszont hamar megunja a dolgot. Én elviselem a fájdalmat is, csak csinálja. Eljutottunk odáig, hogy cicin marad, ott „nyalakszik”, de szívni nem igazán. Ha birizgálom a buksiját, akkor megint szív párat, aztán rendszerint bealszik. Most viszont ennek is örülök, mert ez is haladás.
Fejni valamennyit tudtam tagnap. Az volt eddig a rekordom vagyis 20 ml, de leginkább csak az egyik mellből jön. De ennek is nagyon örültem.
Kézi fejőm van, azt kaptam kölcsönbe.

Dorka!
Kijavítanád a születés várható idejét dec 21.-re? Tulajdonképpen ezt kaptam első alkalommal. Köszi!

Valami lehet a levegőben, mert délig szinte nem tudtam sehogy sem megnyugtatni Fannit.
Se kajával, se simogatással, ölben léttel, semmivel.
Most fél órája tudtam letenni, addig szinte a wc-re sem tudtam kimenni, csak úgy, hogy míg visszamentem végig ordított. Úgyhogy Niki, nem csak Dani baba a nyugtalan.

Császárhoz!
Én előző nap tudtam meg, hogy feltehetőleg az lesz, így este ettem vacsorát és reggelit már nem. Amúgy pedig senki nem mondta, hogy ehetek-e vagy sem. Lehet, hogy azért, mert igazán nem tudták, hogy megindítják-e a dolgot, vagy egyből a kés alá tesznek. Az csak másnap reggel derült ki. Elvileg akár ehettem volna reggelit is…. De műtét előtt úgyis jár a beöntés. Akkor meg távozik aminek távoznia kell…

Megyek kicsit pihenek, kihasználom, hogy Fanni most alszik.

Zsuzsi

Kép
zsuzsu74
 
 


Lányok,

azt a hosszú szopis dolgot bemásoltam, nem én írtam... nem az enyém a kredit :-) az őszi babáknál írta valaki, csak gondoltam nálunk is hasznát veheti valaki :-)

Snoopy

nem is hordok melltartót, csipkésem még normál állapotban sincs :-)

lesz kérdésem, csak Máté mozog ezerrel, foglalkozom vele egy kicsit, ha elalszik jövök

KépKép
KépKép
bunny75
 
 


Kérdésem:

ez inkább azokhoz szól, akik már a második, harmadik gyerekkel küzdenek...

- így 4 hónaposan mi a normális, hogy mennyi időnként eszik a gyerek? Bár igaz mi 2 hónaposak lennénk, de szerintem csak fejlődés szempontjából....

- az normális, ha Mátét leteszem 8-kor és akkor eszik, hogy akár átaludja az egész éjszakát? Tegnap 3/4 4kor már kivettem az ágyból, mert féltem, hogy kiszárad... Ez nagy hülyeség mi??? Na meg úgy be volt durranva a cicim :oops:

Igazából azon dolgozom, hogy meddig bírja ki a Törpe evés nélkül, meg küzdöm a férjemmel, mert őt zavarja, hogy Máté igen hangosan szopja az ujját és ő ezt úgy fordítja le, hogy éhes a gyerek... Sztem ha éhes, sír.... Szóval most egy kicsit töprengek...

Hízni hízik, annak ellenére, hogy most már így eszik: 8, 12, 16, 18, hajnalban változó. Szerintetek ez elegendő táplálás??? Talán azért aggódom, mert a Kicsi anno minden 3 órában evett, sőt volt amikor másfél óránként lógott a cicin...

Más: a gyerek náthás volt... Még szörcsög, de nem jön ki semmi az orrából ha porszívózom. Snoopy, ez lenne a "szelepes" orr???

Na hirtelen ennyi

KépKép
KépKép
bunny75
 
 


Sziasztok!

Bunny! A "szörtyögés" teljesen normális a kisbabáknál, Léna is szokott.

Én ugyan nem kelteném fel :wink: Kiszáradni tuti nem fog, egy kisbaba sem halasztotta még éhen magát :)
Gergő is aludt már át éjszakákat négyhónaposan, de azért megnyugtatlak, nem fog ez így maradni :roll: sajna.

Képzeljétek. Ma voltunk védőnéninél, Léna három és fél hét alatt egy kilót hízott. 3630-al született és most meg 4700 volt. :lol: viszont összement, mert a születési hossza 57 volt, 54 cm volt. Biztos túl meleg vízbe raktuk :shock: Egyébként azt mondja a védőnő, hogy azért mindig más a méret, mert a kórházban ugye még egy kicsit csúcsos a fejük és ettől leeht más a méret.

Ja, még szopási idő: szóval mindkét gyerekem 5-10 percet tölt aktív szopással a cicimen. Ez komoly. Viszont ömlik rendesen. És nem tudom hogy hívják, de nagyon laktató zsíros tejem van.

Hasfájás: nekünk is összejött tegnap estére :x szélcső lett a vége. Négy adag kaka jött ki, meg nem diszkrét pukik. :shock: Utána viszont szépen alukált, sőt reggel már mindhárman dajdajoztunk, ő meg még durmolt. :lol:

Éva, gratulálok Gergőhöz. :)

Ja, még a súlyhoz: én 25 kg-ot híztam. 50-ről indultam. De nem aggódom, mert anno Gergővel is így volt, januárban született, de nyáron már megint kezdőnél voltam. Sosem fogoyóztam. Mondjuk alig volt idő enni, az tuti. No majd meglátjuk mi lesz most. A hasamon most eléggé maradt háj, meg elég csíkos maradt :twisted:

Most mennem kell, sziasztok.

cic
cicmerák
 
 


Kép

Kép

Kép

Kép
cicmerák
 
 

Vissza: Gyermekek / magzatok kor szerint

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?