Sziasztok!
Látom hiányoznak a szakmai tanácsok...
Természetesen segítek amiben tudok,ill.megpróbálok tanácsot adni.
Anid,
gratula a fogacskákhoz!
A tejfehérje érzékenyek ehetnek laktózt,mert nem a tejcukorra érzékenyek.Az utóbbi a rosszabb,mert ott sokkal szigorubb a diéta és nehezebb is a betartása,mert laktóz majdnem mindenben van.Ha jól emlékszem Sáránál és Huncutnál fehérje allergia van.
Sára,
én nem is tudtam,hogy a fehérje allergiások is jogosultak az emelt csal.pótlékra.Pedig nálam mindegyik az volt,de szerencsére elnőtték.Gondolom utólag nem adnak egy fillért sem.
Hozzátápiról:
én most nagyon őszinte leszek hozzátok.Az első gyerekkel én is mindent a nagy könyv szerint csináltam,ahogy Prücsök is írta.
A Rebinél már gyorsítottam egy kicsit.Az új ízeket tényleg kiskanalanként vezettem be,de ha ízlett neki akkor már pár nap múlva rendes adagott evett.Így nagyon hamar bevezettem az összes olyan kaját ami az adott életkornak megfelelt.Mondjuk én nem szoptattam így a tápi mellett talán könnyebb volt a hozzátápi.
Szerintem hamár főzeléket eszik az után már nem kell a szopi,de ebben azok többet tudnak segíteni akik nem tápira vezették be a kajákat.Minnél több szilárdat eszik annál jobban igényli a folyadékot is.Hanna is nagyon keveset ivott amikor elkezdtük a hozzátápit,csak a tápszer volt a folyadék.Semmi mást nem fogadott el.Most,hogy már csak 2x iszik tápi,rendesen teázik vagy gyümilevet iszik minden étkezéskor,meg csak úgy is.
Szóval Prücs és a többiek nyugi minden menni fog!A babák tudják a rendet!
Fájdalomcsillapítás:
Na ezt a témát nagyon szeretem.
Az első,hogy fejben legyen minden rendben.Nem szabad félelemmel menni szülni!Fel kell készülni rá,hogy az élet legszebb dolga.
Én is utálom a fogorvost,sőt félek is.Még az injekcióhoz-fogászaton-is érzéstelenítést kérek és dupla erős érzéstelenítést!Ezt a fogorvosom is tudja!
De a szüléseimnél eszembe se jutott volna csillapítást kérni.Szerintem nincs annál jobb, csodálatos és meghatóbb érzés amikor a nagy fájások után megszületik a gyermeked és a fájdalom megszünik,mintha elvágták volna.Én egyedül a Dolargant javaslom a kismamáknak,nálunk szokták alkalmazni,nem tudom,hogy a klinikán igen.Igaz ezt jókor kell adni,természetesen az orvos dönti el,hogy alkalmazza e vagy sem,meg azt is,hogy mikor adja,mert nagyon jó hatással lehet a méhszájra,de lassíthatja is a tágulást.Ez egy kábító fájd.csillapító,nem mindenhol használják.Van még a gáz,amit ritkán használunk de azt bármikor kérheti az anyuka.Az EDA nálunk nem elterjedt lehet kérni,de egyik doki se tanácsolja.Ez tényleg a kismamára van bizva,de általában lebeszélik róla.Igaz vannak olyan betegségek amikor ajánlott és akkor használják is.Van olyan eset amikor a doki rendeli el mert annyira nem lehet kommunikálni a kismamával,hogy inkább beadják.Az EDA általában lerövidíti a tágulási szakot,de a kitolási szak hosszúra nyúlik.És megfoszt a szülés élményétől.
Én is mindegyik vajúdásomnál azt mondtam,hogy már nem bírom és legyen már vége ennek a nagy fájdalomnak,de megérte a szenvedést,hisz négy gyönyörű gyermeket szültem.Nagyon hálás vagyok,hogy komplikáció nélkül sikerült szülnöm,és,hogy nem kellett császározni.Nagyon sajnálom azokat akik nem élhették eddig át ezt a csodálatos érzést.Igaz az anyává válás akkor is egy felemelő csodás dolog,ha az ember császárral szül.Sajnos ők-a többség-nem tehettek róla,hogy műtét lett a vége.
Rita amire te gondolsz az a spinális érzéstelenítés,de ezt csak császárnál alkalmazzuk szülésnél nem mert a lábak is érzéketlenné vállnak,nem tudná megemelni a kismama kitolásnál.Nálunk a császárok90%-át spinálban végzik,mert olcsóbb mint az EDA és könnyebb,beadni és gyorsabban hat!CSak nagyon naygon sűrgős császárnál altatnak,ha van még annyi idő inkább a spinált választják,mert a babának sokkal jobb.Én mondjuk az EDÁt választanám szekciónál,mert akkor lehet mozogni utána és nem fog fájni a fejem és a kanülön keresztül kaphatom a fájd.csillapítót.Gondolom a klinikán is ezért ezt használják.
Szóval szülésnél én semmit sem kérnék a helyetekben.
Nálunk minden rendben.Hanna éppen nem beteg,de az orrmandulájától meg kell válnunk rövid időn belül.Viszont egyáltalán nem akar menni,sőt még felállni sem tud egyedül,csak ha kapaszkodik.CSak mászik,de azt ezerrel.Zsoltikával is így volt,1.5 éves koráig mászott,nem akart menni.
Nekünk is jön a rágófogunk az alsó kettő.Sára különben ezek előbb jönnek,mint a szemfogak,az majd csak utána.
Joe,
írt nekem mailt,meg van.Boti szépen fejlődik,de nem idazán van ideje géphez ülni.Olvasgatni szokott minket,de nagyon leköti a kissrác.Este meg már fáradt,hogy géphez üljön.De majd biztos ír pár sort ő is.Remélem nem haragszik meg rám,hogy írtam az ő nevében.
Mindenkinek szép estét!
Pusz
Timi