Hosszú leszek!
Vivien!
Elöször is azzal kezdeném, hogy mi itt csak "amatörök" vagyunk, a profibbakat a Szoptatás topicban találod szopiügyben. Alvásügyileg meg csak a saját tapasztalataimra támaszkodhatok. És nem akarok okoskodni, de hátha adok jó tippet is!
1. Minden baba alvásigénye más. Nekem a nagyobb 1,5 éves kora után nem volt hajlandó délután aludni (pedig hát van olyan gyerek, aki egész iskolás koráig igényli a délutáni alvást), igaz viszont, hogy éjszaka 12 órát is képes aludni.
A kiebb meg egész más, azt hiszem, soha nem csináltam volna a nagyobbnál azt, hogy babakocsiban alatatom, most meg egyszerüen nem tudtam másképp. Ha nyügi, az annak is lehet a jele, hogy igenis fáradt, de nem tud egyedül elaludni (ez ilyen korban természetes). A szopiba nem szokott bealudni? Ha esetleg igy van, akkor ugye nem ébreszted fel a következö szopi miatt?
Keressétek meg azt, ahogyan ö el tud aludni: babakocsi, hordozókendö, simogatás, dúdolás. Mindig tedd le, ha ugy tünik, hogy álmos, hátha rájön, hogy ilyenkor kell aludni. Arra is vigyázni kell, nehogy túlpörögjön, emrt akkor még nehezebben tud elaludni.
2. Légyszi a mérleget dobd ki, csak magadat stresszeled azzal, hogy egy szopira mennyit eszik. Nem ez a lényeg.
Ö maga engedi el a melledet? Utána nyugodtan tünik, vagy úgy látszik, mintha kellene még neki? Mert ha nyugodt, ö engedte el, akkor hiába üriti ki, elég volt neki. A tejtermelést elsösorban ö irányitja (ha te elég folyadékot iszol, és nem stresszelsz rajta, hanem hagyod, hogy akkor és annyit egyen, amennyit akar), én mindkét gyerekemnél azt tapasztaltam, hogy amikor ök ugy érezték, hogy több kell, akkor gyakrabban akartak szopizni és tovább szopizták. Ha meg elég volt, akkor egyáltalán nem kellett nekik, hiába kináltam. Ha nem ö engedi el, akkor lehet, hogy tényleg kevés pillanatyliag, de akkor ezen segithetsz azzal, hogy 2-3 napra beköltöztök az ágyba együtt, és mindannyiszor megkinálod a melleddel, amikor csak kéri. Lehet azt is tenni, hogy ha ugy érzed, hogy az egyiket kiüritette, akkor átrakod a másikra, majd vissza az elsöre addig, amig jól nem lakik.
Tudom, hogy ilyet nehéz tanácsolni, de ha lehet, akkor ne hagyd sirni. Egy ekkora gyerek még nem tud egyedül sokáig el lenni, nem tud magával mit kezdeni, meg nagyon hiányzik neki az a szeretetteljes biztonság, ami a pociban volt.
Sokat kell felvenni, beszélgetni vele, segithet a hordozókendö is, sétáljatok még ilyen rossz idöben is. Késöbb majd mindez változni fog, egyre többet fog egyedül ellenni
, de ahhoz az kell, hogy most még hozzád bújhasson.
Persze nem azt mondom, hogy egész nap rajtad lógjon, de meg kell találni egy egészséges egyensúlyt.
Beszti