Új privát üzeneted érkezett!

JÁnos!

Részemrõl szent a béke, de kérlek írd le, hogy miért tetted fel azt a sok kérdést? Volt valami közvetett vagy közvelten rossz tapasztalatod?

SAci
Névtelen
 


Kedves " Névtelen 2002 November 15 péntek - 12h 28" (gondolom Saci)
Ezt írtad ma délben:
"IP cím? nem fenyegetés - tény."

Mi értelme volt egyáltalán szóbahozni az IP címet?

Ezt írtad 2002 November 14 csütörtök - 00h 28-kor:
"Tudsz arról, hogy az IP címed a szerveren tárolva van és simán visszakövethetõ? Úgyhogy nem kéne itt firtatni, hogy kinek mi az eredeti neve, címe, s egyéb lexikális jellemzõi."

Bogár János, aki néha el-elcsodálkozik
bog
 
 


János: tudod nem látom értelmét, hogy napokon keresztül reagáljak a csipkelõdõ megjegyzéseidre.
Névtelen
 

 
 

János: leírod a közvetlen történeted, tapasztalatod, ami a MÁV kórházzal kapcsolatos?

Saci
Névtelen
 


Saci,
ha nem fogadsz elõre orvost, szülésznõt, lehet elõny, de lehet hátrány is. Attól függ, kit nem fogadsz. Én mindenképpen fontosnak tartom a szülésznõválasztást. (Orsi, neked is válasz ez.) Ha idõtök engedi, nézzetek vissza az archivba, ott sokan ajánlanak szülésznõt.

Virág
Virág (fiore)
 


Virág,
Köszönöm az infót. Orvost már találtam, a szülésznőre meg majd visszatérek, ha itt lesz az ideje Kép Kép

Orsi

Orsi
KépKépKép
icsilya
 
 


Sziasztok Lányok!

Nagyon szerettem a saját SZEMÉLYES tapasztalatokat olvasni, összevetni a Tieiteket az én általam szerzettekkel. (hangsúlyozom a SAJÁT, a szülõszobát személyesen megjárt anyukák véleménye érdekelt) Úgy gondolom azoknak is jó ide jönni, akik még elõtte állnak a nagy napnak, talán van egy-két olyan dolog, amivel segíteni tudunk. Mert a szándék mindenki részérõl ez.Vannak itt jó és kevésbé jó tapasztalatok, összevetjük és levonjuk a következtetéseket teljesen kultúrált hangnemben.

János, pár gondolta hozzád: lehet, hogy külsõs férfinak visszataszító a "hurrá optimizmus"-én azt mondom máshogy nem érdemes szülni menni. Ha az ember nem abban bízik, hogy minden rendben lesz, vagy ha gond is lép fel meg fogják oldani, akkor belehülyül a 9 hónapos várakozásba. Úgy gondolom jobb erre hangolódni a mamának és így jobb a babának is.
Ha az a sok negatívum amit személyesen tapasztaltál a MÁV-ban valóságos, mert miért is másítanád meg a jól megtapasztalt élményeidet, hisz jól tudjuk a VIP szobában a feleséggel és a babával együtt lehet a férj is.
Én azt mondom vonjuk le a következtetést ÉS LEGYÜNK NAGYON BOLDOGOK, HA VOLT IS ILYEN ÖSSZETETT PROBLÉMA A MÁVBAN EZ MIND MEGOLDÓDOTT, KépKépKép mert ugye a mi kis tapasztalataink már arról tanúskodnak, hogy a "10 parancsolatként" elhíresült hozzászólás rémségei már megoldódtak...ezekre a súlyos problémákra már a fele sem igaz.
Köszönöm a többiek nevében is a kedves írásaidat, a tapasztalatok átadását, mindanyiónk számára tanulságos volt.
Amennyiben jónak látod, kérlek ezt a "10 pontos" témát kerüljük, már elég jól kitárgyaltuk és folytassuk a közös beszélgetést, ahogy szoktuk e topicban és térjünk át a vajúdási tapasztalatokra, szülésre, szoptatási praktikákra.
Mindannyiónk megelégedésére térjen vissza minden a régi medrébe.

Megértésedet elõre is köszönöm:Moncsúr
moncsur
 


Mondjuk, az azért elgondolkodtató, hogy az oldalt tíz perc alatt letöltik ketten, és hozzászól négy nevét vállaló anyuka... ;-)

Bogár úr


Ez komoly????
Kati
Névtelen
 


Nem. Nézd végig a beírásokat, hol szóltak hozzá 10 perc alatt négyen?
Névtelen
 


Moncsúr:

teljesen igazad van. Idegesítõ ez a sok cinikusság, kötekedés. Végül is kötekszik kivel és miért?
Mi értelme minden szóba belekötni, kiforgatni, mikor itt, ebben a topicban nem a filozófia, nem a nyelvmûvelés, nem a mondat szerkezettan, stb. a téma, hanem a SZÜLÉS A MÁV KÓRHÁZBAN. Akár elõtte van az ember, akár utána, akár csak érdekli a téma.

Saci
Névtelen
 


Saci!
Szívembõl szóltál Kép
Moncsúr
moncsur
 


Sziasztok!

Problémamentes terhesség után szültem a MÁV-ban nov 2-án. Mivel Szabó dr-ról írtam ide pár - nem túl elégedett - sort, s õ azonosított, az ügyeletesnél szültem, Kisfalvi dr-nál. Teljesen elégedett vagyok vele. Mivel a fiam coli baktériummal fertõzõdött, valamint a szíve nehezen állt át a kinti életre, 1 naposan került fel az intenzívre. Most 13-án jöttünk haza (találkoztam Pankamamával is!), tehát láthattam az intenzív osztályt eleget. Pár sor róla:
- 7-22 óráig lehet 3 óránként bemenni etetni, nézni a babákat;
- ha valaki lefeji a tejét, azt ott átöntik egy cumisüvegbe, arra ráírják a baba nevét, s azt kapja az éjszakai etetések során (1-kor és 4-kor), vagy az inkubátorban;
- akiknek csak 1 éjszakára viszik föl a babáját 19-6 óráig, azoknak általában nem veszik ki szoptatáshoz;
- 3 óránként _kötelezõ_ enniük a babáknak! Az okok: ahhoz, hogy a csecsemõsõk mindent el tudjanak látni a babák körül, kell valamilyen rendnek lenni; jobb ha az anyuka eteti a gyerekét, mintsem õk össze-vissza, mikor ki éhes. A fiam pl. nem tudott erre átállni, volt olyan, hogy fél órán át ébresztgettük, csípkedték, utána nem evett eleget álmosan, ezért kapott kiegészítést üvegbõl. Magyarul beleöntötték. Ez az inkubátorosoknál méginkább így van, ott keltegetés sincs, csak nagylyukú cumisüvegbõl "feltöltik" a babákat.
- ha sírnak a babák, kapnak a szájukba cumit. Kértem, hogy a fiamnak ne adjanak, de nem volt semmi foganatja;
- kevés a csecsemõs nõvér. Volt olyan éjszaka, hogy 13 babával 1 éjszakás volt, s a következõ éjszakára vissza kellett mennie, mert megbetegedett valaki;
- függöny tényleg azért van, mert 3 óránként szoptatnak az anyukák, és ne nézze azt mindenki. De bárki odaviheti a gyerekét az ablakhoz (a nem inkubátorosok), és megmutathatja a rokonoknak;
- ha valaki nem tud vinni saját anyatejet, akkor központi anyatejet adnak (ill. ha az elfogy, tápszert);
- kevés a pénze az intenzívnek, amit csak az ott dolgozók lelkesedése és lelkiismerete ellensúlyoz.
A véleményem tehát az, hogy ha valakinek problémamentes a szülése, egészséges a babája, és csak 4 napot van bennt, akkor ez egy nagyon kellemes, baba-barát kórház.
Bocs, hogy hosszú voltam, de ezek még friss élmények.

Nati
Névtelen
 


Nati!
Sok boldogságot és örömet!Kép
Köszi az élménybeszámolót.
Maci_2
maci_2
 
 


Nati,
hogy azonosított? Mondta? Örülök, hogy meg voltál elégedve a Kisfalvioval. Kép És gratulálok!!! Kép

Virág
Virág (fiore)
 


Lányok!

Még nem választottam orvost (mint írtam, elõzõ szülésem a Herczeghnél volt), de ki tudja, hátha van jobb. ?? Kép Szóval ha meg tudnátok velem osztani az orvosaitokkal átélt tapasztalatokat, infokat, szívesen venném.

Köszi

Saci
charlottee
 
 


Virág!

Mivel írtam olyat, hogy "ma 10-re kellett mennem,de csak 11.10-kor jutottam be", ebbõl rögtön tudott azonosítani... Mindegy, nem bánom. Megkérdezte, hogy miért nem beszéltem meg vele a problémáimat, s mivel ide azt írtam, hogy "nem is bánnám, ha ne jönne be", és neki pedig mondtam, hogy nem szeretném megfizetni azt, hogy valakit kiugrasztok mondjuk éjjel az ágyából, ezért az ügyeletes orvosnál maradtunk. Azonosította Pankamamát is, az õ fejével is beszélt...:-) Egyébként Szabó dr tisztességtelennek tartja azt, ami a Babaneten folyik, hogy sokan álnév mögül mondanak véleményt konkrét, megnevezett emberekrõl.
Virág, Te egyébként Kisfalvihoz jársz?

Nati
Névtelen
 


Nati, most ez azt jelenti, hogy a MAV-os orvosok rendszeresen olvassak a babanetet?
Tea
Tea
 


Nati,
ez nem semmi. Enyhén szóva ciki. Kép De szerintem jól jártál a Kisfalvival. (Aki egyébként tudtommal nem olvassa a Babanetet. És igen, hozzá járok.)

Tisztességtelen? Miért? Elõször is - és Szabó doktor, most jól figyeljen! - ha a nevemre kattint, olvashatja a teljes nevemet és az e-mail címemet, ami sebezhetõvé tesz (OK, nem mindenki regisztrál). Másodszor is: nem tisztességtelen leírni a véleményünket!!! Akármi is az, akár névvel akár név nélkül tesszük. Ha mégis annak érzi, annak az lehet az oka, hogy van mit takargatni? Igenis mondjanak véleményt azok is, akik nem olyan nagypofájúak, mint pl. én! Ha pedig nincs szégyellnivalója, akkor nem kell félnie "A" babanetes lányoktól. És mégvalami. Szerintem az tisztességtelen, hogy maga itt lappang, mint valami kém, és utána a lányok fejére olvassa, amit ide írtak.

PZsM,
te végül kinél szültél? Tök kiváncsi vagyok a sztorid ezen oldalára is. Kép Ha akarod a listára vagy magánba, okesz? Kép

Tea,
egy ott dolgozó szerint nem sok orvos látogatja a babanetet. Én erre az mondom, sajnos. Legalább szembetalálnák magukat azokkal a véleményekkel, amit sok kismama nem mer személyesen elmondani, mert már tapasztalta az érzéketlen, lekezelõ, vagy komolyan nem vevõ bánásmódot, és emiatt fél konfrontálódni.

Na most jól megaszontam. Kép

Virág

27805010113 - ez a személyi számom; 06(70)2455554 - ez a mobilszámom. Csak úgy Szabó doktornak... Így tisztességes már maga szerint?
Virág (fiore)
 


Virág, tök igazad van - nekem is ez volt az érdekes, ha egz beszólás valaki érintettet zavar vagz sért, esetleg bánt - szóljon hozzá, mint Csákány doktor és a többi orvos és szülésznõ a babaneten - ha nem szól hozzá és olvasta, akkor tartasa meg magának. Még így is helyzet elõnye van az íróval szemben, hoszen az legfeljebb csak vélelmezheti a nyilvánosság okán, hogy esetleg az érintetthez is eljuthat a hir..
Tea
tea
 
 


Virág, tök igazad van - nekem is ez volt az érdekes, ha egz beszólás valaki érintettet zavar vagz sért, esetleg bánt - szóljon hozzá, mint Csákány doktor és a többi orvos és szülésznõ a babaneten - ha nem szól hozzá és olvasta, akkor tartasa meg magának. Még így is helyzet elõnye van az íróval szemben, hoszen az legfeljebb csak vélelmezheti a nyilvánosság okán, hogy esetleg az érintetthez is eljuthat a hir..
Tea
tea
 
 


Curly!

Voltam UH-n, kb. 10-15 percet kellett várnom a beírt idõponthoz képest. Nem az én orvosom volt ott.Kép
Eredmény:
BPD:43, OFD:53, HC:160, AC: 137, Femur:26 (ez mi?), Lepény: hátsó falon, Magzatvíz: átlagos
Koponya alakja, szerk. norm. Csövescsontok hiánytalanok. Gyomor, hólyag jól telítõdik. Gerinc, hasfal jól követhetõ. Négyosztatú síkban a szív norm. szerk.
DG: Grav.s.18. (ezek szerint csak 18 hetes vagyok?)
Fejlõdési rendellenességre utaló elvált. nem látható.
Ja, és az UH-s doki nem mutatta meg a képernyõt.Kép Sebaj, felvetettem videóra.Kép
Bár egyenlõre csak fél sikerrel jártam. A dokimmal is beszélni kellett volna, de nem sokkal korábban hívták a mûtõbe, a nõvérek szerint kb. másfél óra. Ezért visszajöttem a munkahelyemre. Az elõbb hívtam, de még mindig nem jött ki. Az AFP-t is õ mondja majd meg (csak jó lehet, nem?). És az adókedvezményhez is akartam kérni igazolást.

Tényleg, te jársz kismamatornára illetve szülés felkészítõre?

Maci_2
19 (vagy 18?)
maci_2
 
 


femur=combcsont (ha jól emlékxem)
Névtelen
 


Tea,
Így van! Ezt (is) bírom a Csákányban!

Virág
Bajó Csilla Virág (fiore)
 


Sziasztok!

Én egy apuka vagyok, akinek a lánya szintén a MÁVban született. Feleségem olvasgatta itt nekem a dokis hozzászólásokat, ahhoz reagálnék.
Arról van ugye szó, hogy a MÁVban olvassák a dokik a Babanetet és hát ugye nem igazán tetszik nekik.
Van aki reagál itt, van aki nem.
Nem akarok sokat mesélni, de én igyekszem megérteni az õ álláspontjukat is. Mi, akik használjuk rendszeresen az Internetet, a fórumozást nem gondoljuk többnek, mint egy baráti beszélgetést, csevejt. Akik viszont nem ismerik ennyire a netet, azok számára ez kõkeményen a leírott szó hatása, azaz olyan kijelentések, amelyeknek súlyuk van.
Ráadásul kis hazánkban az orvoslás úgy tabu téma, ahogy van. Csak sutyorgunk arról, hogy ki mennyit fizet, elhallgatjuk a panaszaink kisebb-nagyobb részét a dokival szemben, és egyáltalán: úgy tekintünk az orvosokra, mint akik egy elefántcsonttoronyban ülnek. Ezt az állapotot azért persze õk is kõkeményen erõsítik. (Lásd pl.: 'beszélek a fejével' kitétel... Ez olyan, mintha a doki az apám lenne, holott nekem szolgáltat, és miattam van fizetése...)
Az internet ezzel szemben egy szabad és szabados terület, ahol aztán tényleg minden elhangzik.
Az orvosok pedig nem tudnak ezzel mit kezdeni.
Egyrészt sérti az érdekeiket. Sérti, hiszen például kiderül, ki mennyi pénzt kap (gondoljunk bele, ha ezt az APEH is kiszúrja, és ez alapján készít mindenféle becsléseket... Brrr...!), sérti, mert szembesül olyan hibákkal, amikkel máshol nem.
Erre a reakció kinek-kinek a vérmérséklete szerint különbözõ.

Van itt még egy dolog, ami szerintem végiggondolásra érdemes: az orvos beteg kapcsolat személyes. Jellegébõl fakadóan nem igazán ellenõrizhetõ, kivel miért mi történik (persze más dolog a mûhiba, de most azért szerencsére nem errõl van szó). Ezért egy ilyen fórum - nem akarok tippeket adni - de tökéletesen alkalmas egyes emberek lejáratására is...

A fentiek alapján megértem, hogy az orvosoknak nem tetszik ez az egész. De igazából 'így jártak'. Fel kellene venni nekik is a tempót, és figyelniük kell az itteni panaszokra. Sokkal jobban járnának ezzel, és talán nekünk is jobb lenne így.
konrad
 
 


Én ezt nem értem, isten bizony... muszáj most már hozzászólnom.

Két gyermekemet szültem a MÁV-ban nem is olyan rég... volt jó és rossz tapasztalatom. Az orvosommal kapcsolatban csak jó, úgy látszik szerencsés vagyok. Viszont volt ügyeletes orvos, akit a hátam közepére kívántam, sõt a gyerekorvosok és a nõvérek sem voltak mindig a helyzet magaslatán. És nem is inkább szakmai oldalról, hanem emberileg. Elhiszem, hogy túlhajszoltak, elhiszek én mindent, de ott akkor egy szülõ nõ, vagy egy, a pár napos gyermekéért aggódó anya nem ezt várja, érdemli.

Az meg, hogy van orvos, vagy vannak, akik olvassák... tudjuk. De hogy valaki képes megnézni ki volt nála x nap reggel 9-kor, aztán jól elbeszélget vele... Rendben mondja meg, hogy nem megy be a szülésre. Megteheti. De nem tehetnek meg mindent az orvosok sem. Van belõlük épp elég, nincsenek "monopol helyzetben".

Megjegyzem inkább azon kéne elgondolkodni, hogy amik itt negatív véleményként elhangzanak, azok miért történtek meg? Jó ez így továbbra is, vagy változtatni kéne, lehetne valamin, hogy jobb legyen? Nem biztos, hogy rögtön a kismama fejével kéne beszélni, hanem elgondolkodni azon, amit írt. Egyelõre az orvosok tényleg belõlünk élnek. És ha van miért fizetni, akkor nem találok benne kivetnivalót. Kevés az államtól kapott pénzük, jóval kevesebb, mint amennyit tanultak érte, amennyire felelõségteljes munkát végeznek. Felkelnek éjjel, és bejönnek a szülésre, állandó készenlétben vannak... ez nincs benne a bérükben. Szülhetünk az ügyeletesnél. És én ezt meg is fizettem az orvosomnak. Örültem és végtelen megkönnyebbüléssel töltött el, hogy bejött, ott volt, figyelt rám. Neki is van internete, azt tudom, de nem tudom olvassa-e ezt a topicot. És lehet, hogy már volt, hogy rámismert, mégsem mondott soha semmit. Igaz, én õt nagyon szeretem. Bár biztos, hogy neki is vannak hibái és nem felel meg mindenkinek, ezért van sok sok orvos, és választási lehetõségünk.

Végszóként még valami: én, ha negatív kritikát kapok, el szoktam gondolkodni rajta, hogy miért történt...

Egy kétgyerekes anya, aki ha ezen múlik és igény van rá, vállalja a nevét is, bár nem hiszem, hogy ettõl bármi jobb lesz...
Anyci
 


Most néztem utána, sajnos nem elõtte, hogy ezen a néven már írt valaki a babanetre... õ nem én vagyok. Én most írtam elõször ezen a nicken, mert amin én már ide írtam, azon utána más kezdett ide írni. Biztos õ is figyelmetlen volt :-)))
Anyci
 


Szerintem meg az internetes forum, olyan - mint a neve is mutatja- , mint egy tarsalgo es igenis meg lehet beszelni a dolgokat, meg akkor is ha van akit ez negativan erint. Ha nem akar ra reagalni, ne tegye - de kulon elbeszelgetesnek semmi ertelme, hiszen nem egy fajsulyu a dolog - az egyik itt a forumon tortent, a masik meg szoban - es a beazonositashoz is kell am vakmeroseg, mert attol meg, hogy sokminden egyezni latszik epp az az internet lenyege, hogy abszolut anonim es egyszeru modszerekkel nem azonosithato- ezzel csak azt akarom mondani, hogy pl. becsuletsertesi pert nehezen tudni nyerni, nem nagyon allnanak meg a "bizonyitekai"...Tea
tea
 
 


Kedves tea!

Pont ez a lényeg. Mi itt azt gondoljuk, hogy az internetes fórum olyan, mint egy társalgó. Úgy tûnik, az említett dokinak más a véleménye.
A beazonosításhoz meg két ember kell :-/
Ezek szerint - nagyon sajnos! - érdemes kicsit jobban figyelni az infókra...
konrad
 
 


Szabó doktor vagy nem járt még erre, vagy nyuszi ül a fûben...

Virág
Virág (fiore)
 


Sziasztok!

Szabó dr-nak nincs internete, de a kórházból valaki nyomtatja ki ezt a topicot, és úgy olvasta. Tehát elvben nem nagyon tud ide írni. Én is mondtam neki, hogy néha jó lenne, ha egy orvos is beírna, s ha a társalgásba téves információ kerül, kijavíthatnának minket.
A tisztasághoz még annyit, hogy amikor mentem a szülõszobákhoz varratszedésre, és a kórházban használt papucsomra rá akartam húzni a kék zacsit, mondta az ott lévõ szülésznõ, hogy nem kell. Mivel papucsban vagyok! Abban, amelyikkel a látogató folyosón sétálgattam, lementem a büfébe, stb. Érdekes logika...

Nati
Névtelen
 


Ez egyre érdekesebb...

Szóval ez úgy van, hogy van valaki, akinek van nete, õ nyomtatja idõközönként, és aki akarja, vagy akihez eljut (orvosok, nõverek...) elolvassák?

Na, lassan az is kiderül, hogy ez jobb, mint egy napilap :-) Bár ha esetleg a negatív tapasztalatok alapján pozitív irányba történik bármilyen változás, már megérte!
Névtelen
 


Igen ez "a szuloszobaba es a gyermekagyas osztalyra nem megyunk be utcai cipovel" - mar nekem is feltunt, milyen furcsa logika alapjan mukodik..Ugye elvileg a folyoson az jar aki akar, olyan cipoben, amilyenben akar...Az orvosok es korhazi szemelyzet is...A gyermekagyas osztalyon ok mindentovabbi nelkul- a kortermeken is - keresztulmennek es valoban a szuloszobaban sem cserelik le a cipot. Ez viszont szerintem is baromsag, hiszen a folyoso kovezeten ott van az utcai kosz- akarhogy is nezzuk...Szerintem, ha a tisztasag ennyire fontos mindenkire ervenyesnek kellene lenni a szabalyoknak, kulonben megkerdojelezheto az egesznek az ertelme...
Tea
tea
 
 


Curly!
Tegnap munka után voltam dokinál. Kb. fél órát vártam (voltak elõttem), de legalább ennyit foglalkozott velem, és nagyon kedves volt.
Maci_2
maci_2
 
 


Szia maci!

Na örülök, hogy minden jól ment, összehasonlitottam, a leletedet az enyémmel és nekem kicsit alacsonyabbak az értékek, sõt a terhességi héthez 17 van irva, pedig a 19-en voltam, lehet hogy a méreteknek megfelelõ elõrehaladottságot állapitják meg igy? Na mindegy nem ez a lényeg, fõ az egészség! Amivel én most hadilábon állok, mert mindenem fáj, fõleg a medence csontok, gondolom tágulnak és keményedik éjszakánként a méhem, ami ugye nem olyan jó jel, de én is most megyek majd a dokihoz és remélem megnyugtat (az AFP-vel kapcsolatban is ) Neked milyen lett?
curly
Névtelen
 


Szia Curly!

Végre itt vagy!
Az AFP-m MOM értéke 0,8 lett, ami 1 tizeddel kevesebb az alsó határnál. Az alsó határ alatt nagyobb az esély beteg (pl: Dawn-kóros, Patau-szindrómás stb. - bocs ha nem így írják) baba születésére. Ezért kaptam beutalót genetikai tanácsadásra, majd ott megmondják, hogy csináljunk-e amniocentézist(így hívják?). A doki biztatott, (hogy még fiatal vagyok, a többi értékem és az UH is jó, meg a családban sem volt genetikai betegség, az eltérés is nagyon kevés, ilyen értékkel általában nem javasolják az amniot, mert annak is van veszélye, szóval ne aggódjak) elég jól csinálta. Még hatott is valamennyire, amíg haza nem értem. Csak hát kispapa elég peches és pesszimista (egyébként is). Inkább akkor nyugodna meg, ha megcsinálnák és negatív lenne az eredmény. Szóval teljesen lehangolódtam.Kép Ha nem csinálnak, akkor izgulhatunk amíg a baba meg nem születik? Ráadásul kiderült, hogy a genetikai tanácsadóban idõpontot kell kérni, de azt csak pénteki napon lehet. Jó lenne minél elõbb túl lenni ezen. Nem igazán használ a babának az idegeskedés.
Bocs hogy ennyire OFF voltam.
Remélem veled és a babáddal minden rendben lesz!
Maci_2
19+2
maci_2
 
 


Szia Maci!

Bocs, hogy beleszólok, de létezik egy kevésbé erõszakos vizsgálat is. Sima vérvétel. Amikor utoljára hallottam, Magyarországon még csak egy helyen , egy nagyon híres genetikusunk rendelõjében volt rá mód. Igaz nagyon húzós ára van.
Megnéztem és ha jól tudom kisilabizálni a sok orvosi titkolódzást, akkor az elsõnél 0.8, a másodiknál 0.7 volt a MOM. Ha jól emlélszem azzal biztattak, hogy sok tényezõnek van szerepe a dologban és különben is, egyáltalán nem megbízható ez a módszer, nem is értik miért van még gyakorlatban nálunk, amikor máshol már régen elfelejtették.
Ja, és a gyerkõknek semmi baja!

Solya
solya
 
 


Maci,
külföldön nem is végeznek AFP vizsgálatot, mert annyira megbízhatatlan. Persze ha az nyugtat meg, hogy csináltattok amniocentézist, rajta. Kép

Virág
Virág (fiore)
 


Solya!
Ha vérvétellel is ugyanolyan biztosan ki lehet zárni hogy beteg a baba, mint amniocentézissel, akkor természetesen azt választanám. Hol hallottál róla? Tudsz róla valami konkrétabbat is?

Virág!
Azt nem értem, ha annyira megbízhatatlan ez a vizsgálat, akkor minek csinálják. Mert így csak idegesítik a leendõ szülõket.

Maci_2
19+3
maci_2
 
 


Maci_2!

A Házipatika oldalán olvastam, hogy az AFP normál értékei: 0,7-2,5-ig!!! Tehát a 0,8 nincs alatta!
Egyébként pedig ha jól tudom, önmagában az AFP nem ad feltétlenül megbizható eredményt (nagyon sok olyan lehetöség van, ami rossz irányban befolyásolja: pl. elöbb vagy késöbb veszik le, de ha jól tudom, akkor az is, ha nem jó testsúly lett megadva), csak valami más mért értékkel együtt, és fiatal korban az amniocentézis kockázaza (vetélés) nagyobb, mint az, hogy valakinek beteg gyereke legyen! Ugyhogy nagyon meg kell gondolni!
Feltétlenül jár utána a vérvételes lehetöségnek!

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti
 
 


Maci_2,

nekem 0,74 volt a MoM, nem küldtek sehova, azt mondta az orvosom az UH után, hogy minden oké, és így is lett. Egészséges lányom született, aki azóta már vissza is beszél Nekem, ha valami nem úgy van, ahogy õ képzelte :-)

De tényleg azt mondják, hogy nem megbízható vizsgálat, elég ha két három nappal elõbb veszik le és akkor akár alacsony is lehet... Amúgy szerintem a 0,8 nem is annyira alacsony.

Sõt ha hiszel a babonás mondásokban, azt is szokták mondani (aminek persze semmi alapja nincs, és biztos itt a topicon is sokan vannak, akik ezt meg tudják cáfolni :-) ), hogy ha alacsonyabb, akkor lány lesz, ha magasabb, akkor fiú. Úgyhogy gondolj erre és ne arra, hogy baj lehet :-) Annak, hogy ez bejön amúgy nagyobb a valószínûsége (50 %) :-))), mint annak, hogy bármi baja lenne!

Ne idegeskedj! Kép

Anyci
Anyci
 


SZia Maci_2!

Nekem 0,7 volt a MOM és nekem sem csináltak amniocentézist. (természetesen a lányom teljesen egészséges) Végül mi abban maradtunk a dokimmal, hogy elküldött az 1. számú nõgyógyászati klinikára és ott végeztek egy ultrahangot (gondolom ott jobb gép van) és mivel ez tökéletes lett, így nem kellett tovább ezzel foglalkozni.

Tényleg ne idegeskedj!!!

Üdv: Vica
vica
 
 


Köszi mindenkinek a bátorítást!
Remélem kispapát is meg tudom gyõzni.
Maci_2
maci_2
 
 


Az elõzõ terhességemnél alacsony volt az AFP, genetikai UH-ra mentem a Baross u-i SOTE-ra, de ott nem tudtak okosabbak lenni, ezért amniocentesist csináltak, de semmi baj nem volt, mint azt a vizsgálat is és az élet is igazolta. Annyi plussz eredmény lett belõle, hogy 100%-ra megtudtam: fiam lesz. Mondjuk ennek már 4 éve. Kép

Saci
charlottee
 
 


Maci!

Küldtem mailt!

Solya
solya
 
 


Maci!

Nekem 0,66 lett a MOM és valóban 0,7-tõl már elfogadottan jónak mondják az eredményt. a Schöphméreiben nem javasolták a genetikai vizsgálatot, azért nem mondom, hogy nem cidriztem a 9 hónap alatt, de hála minden rendben volt/van.
Nagyon sok az álpozitív eredmény. Ez egy számolásos módszer, úgy magyarázták a Schm.-ben, hogy a tárgylemezen egyazon képet látnak a vérrõl, csak egészen más eredményt ad, ha más testsúly kg-mal, terhességi héttel, életkorral kalkulálnak. A jó terhességi hetet is nehéz belõni. Mivel ruhában méreckedik az ember ott a vizsgálat elõtt-meg a mérleg is csalhat-nagyon könnyen el lehet csúszni a testsúllyal is...
Annak idején én is kérdeztem a vérvételt (már nem emlékszem, valamilyen keresztnek hívják-talán marker-de ez nagyon nem biztos)-elég drága-talán 20-25 e. körül van, mert Angliába viszik a vérmintát. Az én dokim azt mondta tutira csak a placenta és magzatvíz vizsgálat ad megbízható eredményt-ezt a Schm.-ben is megerõsítették, így annak a felkutatásáról le is mondtam...
Fel a fejjel! ((az orvosom feleségének a MOM-ja 0,4 volt és õ is egészséges babát hozott a világra...))
Moncsúr
moncsur
 


Moncsur!
Es kozos orvosunk felesege a 25. terhessegi hetig hanyt - vagy valami ilyen hosszu ideig. Szoval nogyogyasz hazi tartasa nem ment meg az alacsony AFP-tol es a hanyastol sem...:-)))
Tea
tea
 
 


Szia Maci_2!

Remélem kicsit már megnyugodtatok a pároddal a többiek hozzászólása láttán, különben is a férfiak hajlamosak pesszimistábban látni azokat a folyamatokat amit nem tudnak irányitani. Az én AFP-m ugyan jó lett, de még az eredmény elõtt elhatároztam, hogy akármilyen rossz lesz nem fogok a legrosszabbra gondolni, hiszen ez messze van egy egzakt vizsgálattól. Szerintem egy anya igazán bizzon az ösztöneiben és Te biztosan érzed hogy nincs semmi baj. Annyi de annyi embertõl hallottam már hogy tönkretették a várakozása szép hónapjait azzal, hogy riogatták egy messze nem tökéletes vizsgálat rossz eredményeivel. És egyébként a tiéd nem rossz csak az alsó határon van. Szóval fel a fejjel, én a helyedben nem vállalnám az amniót, mert felesleges.
curly
Névtelen
 


Maci!

Megy a telefonszám és a cím!

Solya
solya
 
 


Solya!
Megkaptam a leveleidet, köszi!

Még egyszer köszi mindenkinek a bátorítást! Nagyon aranyosak vagytok.Kép Szerencsére sikerült kispapát is meggyõzni, hogy nem kell ám annyira aggódni. Meg aztán utánajártam, hogy az egész rokonságban nem volt ilyen jellegû betegség.
Egyébként holnap reggel megyek az I. Nõi Kinikára genetikai tanácsadásra. Remélem ott is hasonlóan biztatnak majd.

Maci_2
19+6
maci_2
 
 


Maci mi volt a klinikán?
Zsuzsó
zsuzsó
 

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?