Zsóf!
Azt mondod, mostanában hányingered van a koffeines kávétól, de megjegyzed, hogy általában koffeinmenteset iszol... szerintem lehet hogy egyszerűen elszokott a szervezeted a koffeintől. Emlékszem, nekem fiatalkoromban mindig hányingerem volt a kávétól, és csak sok év alatt sikerült hozzászoknom. Ez az egy tippem van... szeretnél espressót inni? Más koffeines cucctól is hányingered van? (energiaitalok, kóla, ilyesmi)
Miért szeretnél koffeines kávét inni, ha általában a koffeinmenteset szoktad?
Tanfolyam második napja:
A témák a belső készülődés a babára, a gáttorna, és a találkozás a dúlákkal volt. Sajna más elfoglaltság miatt az elsőre nem jutottam el, a gáttornára igen, és a dúlákkal is jó volt találkozni. A belső készülődést majd a következő turnusban fogom meghallgatni, meg a mai napi témát is (újszülöttgondozás).
A gáttora a Kriston-féle torna, Király Ági végigcsinálta a tanfolyamot, ezt tanítja. Én már tanultam gáttornát, de még így is jó volt, mondjuk nekem nagyon nincs ahhoz önfegyelmem, hogy naponta gyakoroljam.
Ami érdekesség megragadt, hogy miközben gyakorolgattunk, Király Ági tanmeséket mondott az emésztésről meg a vizeletürítésről. Pl hogy a bélmozgások este, alvás közben megszűnnek, és reggel pedig 2 bögre űrtartalmú étel/ital hatására indulnak be. Tehát ha valaki székrekedéssel küszködik, akkor érdemes a napot 2 bögrényi enni- vagy innivalóval kezdeni. Állítólag már 2 bögre langyos víz is megteszi ezt a hatást, hogy beindítja a beleket. Én persze a 2 bögrényibe általában vajas pirítóst, müzlit és egy bögre Earl Grey teát szoktam besűríteni.
Mit nekem a langyos víz, az nem reggeli!!!
A vizeletürítésről pedig azt mesélte, hogy a hólyag egy izmos valami, aminek a záróizmát ha ellazítjuk, akkor lép mozgásba, felülről kezdi, és szinte "kifacsarja" az izom a vizeletet a hólyagból. A lényeg hogy a pisilés akkor megy legjobban, ha hagyjuk történni, és nem ha erőltetjük. Viszont azt is mondta, hogy a gáttornának az a verziója, hogy pisilés közben többször meg kell szakítani a vizelet ürülését, azért nem jó, mert megzavarja a hólyagot, mikor már beindult ez a "facsarás" és el lehet érni, hogy kevésbé hatékonyan ürül a vizelet, mert leszoktatjuk a hólyagot arról, hogy ha ellazul a záróizom, akkor kell kifacsarni a hólyag tartalmát...
Dúlák:
Hárman jöttek, és jó sokáig elbeszélgettünk, sokfajta téma volt. Kaptunk egy listát is, van rajta 4 db bába, jópár bábatanonc, és még több dúla elérhetősége. Nemcsak Budapesten, hanem vidékiek is.
A beszélgetés aztán elterelődött, mivel mint kiderült a három dúla közül kettőnek 3+ gyereke van, akik közül jópárat otthon szültek, ezért kaptunk az alkalmon, hogy megkérdezzük, hogy is működik egy pár ilyen adminisztratív dolog, amire ti is rákérdeztetek, mint pl az anyakönyveztetés. Hát a válasz az, hogy nem könnyen. Mert a hivatalokban erre nincs útmutató, hogy az otthonszült anyákkal mit is kell csinálni, és sok bürokrata vissza is fizeti az ebből adódó bosszúságot azzal, hogy kekeckedik, vonakodik. Olyan még nem volt, hogy valakit ne anyakönyveztek volna, de olyan igen, hogy anyukát/apukát jól megtúráztatták. Állítólag 30 napon belül kötelesek anyakönyvezni. Az egyik dúla azt javasolta, mindenképpen keressük fel a helyi önkormányzatot, és érdeklődjünk ELŐRE hogy mi fog kelleni az anyakönyveztetéshez, ezt vetessük velük jegyzőkönyvbe, irassuk alá, hogy legyen mire hivatkozni, mikor visszamegyünk. Egyébként mivel a születési anyakönyveztetés aszerint meg, hogy hol született a gyerek, amit otthonszülésnél igencsak nehéz bizonyítani, elvileg meg lehet csinálni, hogy az ember végigjárja az önkormányzatokat, és oda megy, ahol a legsegítőkészebbek.
A másik nagy mizéria az anti-D beszerzése. Erre az injekcióra azoknak van szüksége, akik maguk Rh- és Rh+ babát szültek, hogy ne termeljenek ellenanyagokat a következő baba ellen. Ez térítésmentesen jár a magyar anyukáknak. Igen ám, de ha az ember otthon szült, akkor először is el kell vinni a baba vérét azonosíttatni (ha apuka is Rh-, akkor nem kell), ami önmagában időt jelent. Aztán fogni az eredményt, és bemenni vele egy kórházba, és kérni, hogy adják be az Anti-D-t, mégpedig 72 órán belül. Csakhogy állítólag ezt csak bentfekvők kaphatják meg, ezért a kórházakban szeretnek kötözködni, de kötelességük beadni. Illetve ha nem akarják, akkor ott is alá kell iratni név szerint, hogy ki tagadta meg a beadását, és milyen alapon. Ezt persze senki nem vállalja be, hogy ő név szerint megtagadta az Anti-D beadását.
Az egyszerűbb variáció hogy külföldről behozatni az oltóanyagot 20e forintért a Pharmafutárral. De mivel elvileg ez jár a magyar biztosítottaknak, jó lenne kigyalogolni belőlük, hogy legalább a jövőben ne legyen probléma.
Egyébként lehet hogy ez lesz az, ami miatt én mégiscsak inkább kórházba megyek. Kell a hátam közepébe a sok kekeckedés a hivatalokban, elég komplikáció nekünk, hogy David külföldi és nem vagyunk házasok, Zsuzsát is majd egy hónap alatt anyakönyvezték emiatt, pedig minden papírunk rendben volt. (Még szerencse, hogy nem vagyok Rh-)
A holnapi téma a szülés bábaszemmel. Kiváncsi vagyok nagyon.