Új privát üzeneted érkezett!

Virág
Ráhel milyen édi lehetKép Nekem ilyen "sûrûek" a gyerekeimKépAkivel együtt szültem csaj, 3 kiloval született a kislánya és Õ is 7 kilo mostKép
Bocsi hogy ide írtam az elõbb Mimi járását, eredetileg nem ide szántamKép Bocsi
Hajni
0611viki
 
 


Beszti,
kihez jársz a mávban?

Amit írtál azzal egyetértek. Egy vágás sokkal jobb egy repedésnélKép De azért jó lenne nélküle megúszni... majd meglátjuk Kép

Orsi

Orsi
KépKépKép
icsilya
 
 


Orsi!

Ha jól emlékszem a "ma megjött..."-böl, akkor ugyanahhoz, akihez te: Harsányi Lehelhez.

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti
 
 

 
 

Te jól emlékszel... csak az én agyam hagy ki Kép

Orsi

Orsi
KépKépKép
icsilya
 
 


Hajrá MÁV-os kismamák!

Már fél éves a kisbabám, és olyan jó emlékeim vannak a MÁV-ról és a szülésrõl, hogy gondolkodunk egy következõ babán (persze késõbb).
Jó helyen vagytok, higyjétek el.
Folytassátok a sikertörténeteket!
Mindenkinek szurkolok!
Mia
mia
 
 


Maci2,
nem mindig a saját dokid csinálja az Uh-t, van egy "futószalag rendszerû" is. Idõpontot kérsz, vársz az uh elõtt egy csomó más kismamával együtt és egyetlen doki vizsgál mindenkit, ír egy cetlit a te dokidnak, hogy mit látott. Legalábbis nálam ez volt, asszem a 17. héten.

Pusz
Miszike
Miszike
 


Miszike!
Köszi a felvilágosítást.Kép

Help me! Valaki el tudná magyarázni, hogyan jutok el egyszerûen az UH-ra. Még csak egyszer voltam, akkor a doki kisért át a fél épületen keresztül. Kész labirintus ez a MÁV kórház!Kép
Maci_2
maci_2
 
 


Maci_2

Oda kell menni ahol a babák vannak.
Fõépületem be, fel a 3-ra.

Sok sikert
Névtelen
 


Vica, BEszti és más császáros lányok!

Próbálok készülni lélekben arra, hogy esetleg nálunk is ez lesz. (A kisasszony nem igazán akar befordulni - bár elvileg még van helye és ideje, de valahogy mindig pont ugyanúgy érzi jól magát.)
Igazából arra vagyok kíváncsi, hogy ilyenkor csak a szülési szakasz más vagy már a vajúdás is, elõkészítenek-e császárra, jár-e az valami spéci dologgal. Veled lehet-e utána a kisbaba. Mennyi ideig nem kelhetsz föl?

Köszi,
Zsuzsó
zsuzsó
 


Orsi!
Ezt örömmel olvasom, 1 évesen 6200 gr voltál?! Anna meg 7450gr. Vannak, voltak még nálunk is vékonyabbak???? :o
Ez csúcs jó hír Kép
Moncsúr
moncsur
 


Moncsúr Kép Kép
Igen vannak... és azt mondta a mamámnak a védőnő (anyukám, mint meséltem akkor orvostan-hallgató volt éppen), hogy sorcadt vagy Kép mondhat bárki is ilyet egy anyának???? Kép és a mamám soha többet nem beszélt vele Kép Kép

puszi: Orsi

Orsi
KépKépKép
icsilya
 
 


szóval látom jól eírtam Kép szval, hogy sorvadt vagyok Kép Kép

Orsi
KépKépKép
icsilya
 
 


Zsuzsó!

Nekem nem tervezett, hanem sürgösségi császárom volt (leesett a baba szivhangja, utóbb kiderült, hogy kétszer a nyakán + egyszer a vállán volt a köldökzsinór). Igy én vajúdtam rendesen amig ki nem derült a probléma, aztán viszont nagyon hirtelen történt minden. Az elökészités katéterezésböl, vénaszúrásból és az érintett terület leborotválásából állt (gondolom epidurálnál azt is bekötik, engem altattak), a szülés kezdeténél kaptam (kértem is) beöntést, de ez tervezett császárnál nem tudom hogy van.
Reggel 8-kor császároztak, másnap felkelhettem (elvileg már este is, de akkor még nem ment), onnantól kezdve egyedül láttam el magamat. Addig a közös császáros kórteremben voltam, akkor költöztettek át egy másikba, szedték ki a katétert meg a vénámból a tüt.
A babát elsö nap csak kicsi idökre láttam (kihozták, elöször csak a kocsiban volt, késöbb kézbe is vehettem), viszont onnantól kezdve, hogy másnap felkeltem végig velem lehetett. Ugyanugy bántak velem is, mint a nem császárosokkal (ami nem is volt baj), talán a második nap még kimélö hamit kaptam, utána már ételben sem volt eltérés.
Ha a doki kiveszi a varratot, akkor ugyanakkor el lehet menni, mint a többieknek (4 betöltött nap), én 1 napot még ráhúztam.
Azt gondolom, hogy nekem igy teljesen jó volt, mert nem szerettem volna sok idöt benttölteni, meg ha másképp bánnak velem (ami gondom volt, azon ök ugyse nagyon tudtak volna segiteni (fájdalmak)), azt hiszem nem volt rossz ilyen szempontból császárral szülni a MÁV-ban.

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti
 
 


Kedves Névtelen!
A fõépület bejárata van a Podmaniczkyn (az a lépcsõfeljárós)?
Maci_2
maci_2
 
 


Maci_2!

SZerintem úgy a legegyszerûbb az UH-ra eljutni, hogy bemégy a Rippl-Rónai utcai kapun, felmégy oda, ahol az ambuláns rendelés van (legalább is én azt mindig elsõre megtalálom). Ott, a félemeletrõl indul ki egy folyosó "krónikus osztály" elnevezéssel, azon kell átmenned. A folyosó végén kicsit jobbra találsz 3 lftet, ezek egyikével menj fel a 3. emeletre. Ha kiszállsz a liftbõl, fordulj jobbra, néhány méter után elérsz az UH szoba elé! A Podmaniczky utcai bejárat az én tapasztalataim alapján a terhesség-szülés témában teljesen felesleges és járhatatlan! A fõépület fõbejárata a Dózsa György útról nyílik, onnan viszonylagegyszerû megtalálni a szülõszobát, de (nekem) nem egyszerû az UH-t!
Remélem, segítettem!

Márti
márti
 
 


Márti!
Köszi szépen.Kép Az elsõ alkalommal a doki is arra vitt fel. De jó hogy felelevenítetted, így biztosan odatalálok.
Maci_2
maci_2
 
 


Beszti,
köszi szépen. A sürgõsségi császárnál is ugyanúgy vágnak, mint az elõkészítettnél. Úgy értem bikini vonalban meg ilyenek?
zsuzsó
zsuzsó
 


Mármint ez egy kérdés volt csak lemaradt a kérdõjel.
zsuzsó
 


Vékony babás mamák!
Anyukám bevallása szerint a 2 éves (!) születésnapomon megmértek a sarki zöldségesnél és 9kg voltam. Hat éves koromban nem értem el a 18kg súlyhatárt - egész konkrétan 16,7 kg voltam. Errõl találtam egy papírt otthon.
Most sem vagyok egy díjbirkózó, de teljesen jól megnõttem és beteges sem voltam/vagyok. A terhesség elõtt 162cm 49kg voltam - most már 59kg :-((
Szóval, aggodalomra semmi ok.
Zs.
zsuzsó
 


Zsuzsó!

Azt nem tudom, hogy hogyan vágnak epidurálban, de szerintem, ha csak nincs valami oka (ha jól tudom, pl. az, hogy nagyon hirtelen kell kivenni, ilyen lehet, de a mi esetünkben azért nem ez volt), akkor mindenkinek bikinivonalban vágnak. És kimélö technikával végzik a császárt. A hegem szép, nem fájdalmas, mintha nem is lett volna császár. (Egy picit a szeméremszörzet fölött van, de a bugyi igy is mindenképpen eltakarja.Ö

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti
 
 


Sziasztok!
Én nem itt szültem , de szóltak , hogy jöjjek és mondjam el a mi esetünket!
Zsuzsó!
Nekünk elõreesett k.zsinór miatt azonnal vágtak.Katéter,infúzió és altatás. Bikinivonalban vágtak. Ébredés után azonnal kihozták Blankát és amikor totál magamhoz tértem (kb.mûtéttõl fél óra) akkor levetkõztették és a mellkasomra tették , hogy ez se maradjon ki!Kép Rögtön megszoptattam és innentõl végig velem volt.Császár után hat óra múlva keltem és zuhanyoztam (segített a nõvér).Ekkor szedték ki a katétert is.A infúzió már az elején kiesett.
Hát ennyit tudtam hozzászólni.
Ja és az Istvánban szültem.
Üdv
Kanga
Kanga-Zsebibabák
 


SZia Zsuzsó!

Akkor én is gyorsan leírom császáros élményeimet. Nálam sem volt programozott császár, de már elõtte voltak utaló jelek. (engem toxémia miatt császároztak). És nem vajúdtam semmit, egyetlen egy kicsi fájdalam sem volt, mármint a mûtét elõtt. Otthon elfolyt a magzatvíz, bementünk a kórházba, ott megmérték a vérnyomásomat, megnézték a vizeletemet, illetve CTG-n a babát, hát egyik sem volt tökéletes!Kép És akkor közölték, hogy ez bizony császár!!! Akkor hívták a dokimat, amíg õ beért (kb. negyed óra), kaptam beöntést, infúziót, bekötötték az epidúrált. És már kezdõdött is a mûtét! A mûtét nagyon profin ment: egy szót nem szóltak -mármint a mûtétet végzõ dokik, tehát ne várj ilyen vészhelyzetes oreációt- (csak amikor kivették a babámat és mondták, hogy kislány), mindenki profin tudta a dolgát. Az altatós orvos végi ott volt a fejemnél és tartotta bennem a lelket, angyon aranyos volt. Bikini vonalban vágtak. A babámat elvitték lemérni, de utána rögtön odahozták a fejemhez, megnézhettem.
A mûtét végeztével betoltak a szülészere a császárosoknak fenntartott örzõbe és már hozták is a babámat és meg is szoptathattam (a mûtét után kb. negyed órával). Az elsõ nap csak szoptatni hozták a kislányomat, de nem is baj, mert még nagyon fájt a seb. De a második naptól végig velem volt! Én 7 napot voltam benn, mert csak akkor szedték ki a varratokat, de csak jó élményeim vannak a kórházról!
Sok minden kimaradt, (a többiek leírták) így is elég hosszú voltam.
Üdv: Vica
vica
 
 


Köszönöm lányok.
Zsuzsó
zsuzsó
 


Sziasztok lányok,
Szülni szeretnék :-))) Majd. A 8. hetet töltöttem be most az 1. babával. A MÁV-ban szeretnék szülni, habár még nem tudom kinél. Van a MÁV kórháznak esetleg honlapja, ahol olvasni lehet róluk? Szülõszoba-látogatásra hogy lehet bemenni, fel kell hívni a kórházat telefonon, vagy van erre egy szervezett idõpont?
Köszönöm,
Maya
Névtelen
 


Maya,

A honlap: [url=http://mavkorhaz.eqnet.hu/" TARGET="_top]http://mavkorhaz.eqnet.hu/[/url]

de ezen nem sok információ van fenn... inkább hagyatkozz a lányokra Kép

Orsi

Orsi
KépKépKép
icsilya
 
 


Kedves Orsi és Zsuzsó!
Jó az ilyen sorokat olvasni, mert sokszor úgy érzem mindenkinek jó kis vasgyúró gyerkõce van, csak nálunk van fordítva. Igaz én is mindig vékony voltam (most:170cm/58kg), de néha már Annánál a frász tör. Ezek a mostani infók viszont nagyon feldobtak, köszi Kép

Moncsúr Kép
moncsur
 


Sziasztok!

Én már egy éve szültem a babámat, szintén a Máv-ban, a Mészáros Zoltánnál. Most 4 hónapos terhes vagyok és megint nála fogok szülni, nekem bejött. Igazából nem is emiatt írok, hanem a Herczeg Szabolcs miatt. Csak szeretném megosztani veletek, amiket láttam. Szóval két anyát ismerek, akik hozzá jártak tavaly. Ami furi volt már elõször is, hogy egy vérvételt kért csak, egyszer vizeletet és slussz. Az én dokim sokkal alaposabb,de mindegy. A lényeg, hogy mind a két kismamát hazaküldte, amikor elment a magzatvíz, hogy várják csak meg otthon a fájásokat.(?!) Mindkettõjüknek két- és három hónappal a kiírt idõ elõtt folyt el a magzatvize. Az egyikõjük szerencsére azonnal másik dokihoz ment, ahol rögtön kivették a babát az utolsó pillanatban, 6 (!) hónaposan. Ma egészséges pici lány. A másikójukkal egy szobában feküdtem, õ még haza ment, rá öt(!) napra indultak el a fájások, addigra felfertõzõdött a baba, már tüdõgyulladással született és irány a Heim Pál, nem tudom megmaradt-e. A vicc, hogy a szülés után azt mondta a kismamának, hogy csak azért vitték el, mert nagyon sárga volt, de a mama már tudta, hogy nem így va. A doki utána sem kérdezett, mi van a babával. Aki pedig elment egy másik dokihoz és másik kórházba szülni,azt azóta sem kérdezte meg vagy kereste fel, hogy él-e vagy nem. Mindezt 5ezer forintokért, de persze nem ez a lényeg.
Ne haragudjon senki, aki hozzá jár, a tanulság miatt írtam le és hogy ti ne kerüljetek ilyen helyzetbe! Véletlenül se menjetek haza, ha elfolyt a magzatvíz! Engem nem is engedett volna haza a doki, azt mondta, hogy akkor be kell feküdnöm, de innen már baba nélkül haza nem megyek. Szerintem ez a normális.
És mégegyszer bocs a Herczeg-páciensektõl, de szerintem ez döbbenet.

Bocs a névtelenségért, lusta voltam!
Virág (vvirag@axelero.hu)
Névtelen
 


Õ nem én vagyok. Kép

Virág (szintén)
Virág (fiore)
 


Sziasztok,
Apuka vagyok és hét hónappal a (Máv kórházi) szülés után vettem rá magam hogy hozzá szóljak. Csak az motivál hogy segítsek a jövendõbelieken. Hosszú és laikus által írt történet de azt hiszem tanulságos, és remélem az eltelt idõ miatt talán tárgyilagos is.
Herczeg doktorhoz jártunk, magánban is. Röviden, kiváló ember (nem feltételen szakemeber mert azt azért én nem tudom feltételen megítélni) de mégsem javaslom hogy nála szüljetek. Íme hogy miért.
Kiváló terhesség után egy Szerda éjjel elment a magzatviz. Csütörtök reggel találkoztunk a dokival, azt mondta nem gond, várni kell a rendszeres fájásokra, de minket nem küldött haza. Csütörtök éjszaka egy ügyeletes kollega viszgált akirõl késõbb megtudtuk hogy valószínûleg féltékeny a dokinkra ezért nem nagyon érdekelte hogy mi van, valamit félvállról megemlített hogy valami gyulladás gyanúja van. Ekkor már kisfiúnk valószínûleg régen tüdõgyulladásos volt de senki nem tett meg annyit hogy mintát vegyen a folyamatosan de lassan folyó magzatvízbõl és elküldje viszgálatra amire szerintem lett volna idõ (nem tudom hogy ezt lehet-e vagy nem, de számomra megdöbbentõ hogy a szülés mennyire kõkorszaki technológiával folyik). Péntek reggel megindították a szülést, tágulás után este 7-kor császár mert nem jött ki a gyerek. (Ez nagyon jó döntés volt, de valószínûleg részben azért mert már mindenki unta.) A gyerek tudõgyulladással és oxigényhiány miatti (enyhe) hypotoniaával született. Az oxigénhiány valószínûleg a tüdõgyulladás és a hosszas vajúdás kombinációjának köszönhetõ. Nem részletezem tovább de sajnos a MÁV-ban szerintem a csecsemõ intenzív (sem?) áll a helyzet magaslatán, márpeding érdemes mindíg a rosszra is felkészülni és ezért én azt javaslom hogy ne csak a szülészetrõl érdeklõdjetek hanem a csecsemõ intenzívrõl is. Sok múlik az elsõ 1-2 napon is. Szóval mi úgy érezzük hogy meg kellett volna elõbb indítani a szülést a fertõzésveszély miatt, ha meg már nem, akkor minimum Csütörtök napközben mintát kellett volna venni és akkor talán elõbb császároznak. A hibák szerintünk azért követõdtek el mert a dokink népszerû és kevés ideje jut egy páciensre és még az is egy rizikó hogy a kollegák meg utálják. Néha elgondolkoztam hogy a kollegák vajon mire esküdtek fel???
Hogy némi pozitívumot is mondjak a császár nagyon profin és gyorsan ment és jól gyógyult, és a szülésznõ egy kiváló ember volt. Egy kicsit általánosabb tanulság: nem mindíg a legnépszerûbb doki a tuti tipp.
Névtelen
 


Húúh, hát az ilyen történeteket nem valami jó érzés olvasni...nem is tudok hozzászólni. Az én orvosom azt mondta, ha folyik a m.víz, akkor irány a kórház és közben telefon neki. Függetlenül, hogy vannak-e fályások ez a szülés kezdetét jelzi. Ha fályásokat érzek 10 percesnél induljak, max feleslegesen megyek...
Nem is értem egy azon helyen hogy lehet ekkora kontraszt. Moncsúr
moncsur
 


fájások
Névtelen
 


Sziasztok Lányok, és Névtelen Apuka!

Én császáros voltam a Herczeghnél,így a fentiekhez több ponton csatlakoznék:

Amit Apuka ír, bennem is megfogalmazódott. Van egy bizonyos tekintet, amivel sokszor találkoztam, mikor kiderült, hogy "Herczeghes" vagyok. Valami lenézõ, legyintõ, és mindenképpen gizda tekintetek sorát kaptam én is. És nekem sem segítettek úgy, ahogy talán kellett volna. Volt, hogy amikor a szülés után a vérnyomásom ismét 230-volt, az ügyeletes doki a pultnál megüzente a nõvérkével, hogy "Adjanak neki Corinfart!" Nõvérke mondta, hogy már kaptam, mire a doki: " Akkor adjanak neki mégegyet!" Ezzel a dolog el volt intézve. És mindez éjszaka, amikor a legjobb orvos sincs a kismama mellett a kezét fogva! Sokszor azt éreztem, hogy a Herczegh kismamájánál törvényszerû a toxémia, ha ilyenné váltam, oldja meg a Herczegh, õ dóóga! Apuka, Ti is ilyesmit éltetek át, nem?

VVirág!
Én 1999-ben folyattam elõször magzatvizet, de akkor rögtön azt mondták, hogy elfolyt magzatvízzel senkit nem engednek haza, még ha a szülés nem indult meg, akkor sem. És nálam a doki mindent elmondott utólag, mármint, hogy mekkora gáz volt a szülésnél, mert a gyerek a császárnál sem akart kiférni a normális vágásnál, meg ilyenek. Nekem nem tûnt szabadkozó fajtának.

Egyébként a császárról:
Elsõnél még vajúdtam, de igen gázos toxémiás eredményekkel, ezért csak kilenctõl egyig hagyták, várták, hogy táguljak, és próbálták levinni a vérnyomásomat. Ezt nem a Herczegh tette, hanem két aneszteziológus, talán jobban az õ szakterületük, így azért biztonságban éreztem magam, amennyire lehetett. Õk folyamatosan engem lestek, bár ettõl sem ment le a vérnyomásom. Így EDA-val megcsászároztak. Na, az EDA nem jött össze, én azt hittem, ott halok meg a mûtõasztalon, a vágáson kívül mindent éreztem. És én sajna nem csak arról az érzésrõl számolok be, amit mások úgy írnak le, hogy olyan, mintha az ember pocakjában mosogatnának... Én inkább valami terepjáró áthaladását éreztem, terepgumikkal. Rettenet volt. Aztán az összerakásnál elaltattak, csak amolyan lazán, mert még a mûtõben fel is ébredtem. Betoltak a császáros szobába, behozták a gyereket, de nem engedték, hogy szoptassam, mert a fájdalom a méhösszehúzódás miatt emelte volna a vérnyomit, ami még mindig 230 körül volt, egyébként még napokig. A gerincemben hagyták a tût, és még egy napig kaptam azon keresztül gyógyszereket. Nem éreztem, amikor a doki kivette, pedig féltem tõle. Ja, és a babát csak aludni vitték be úgy 23h-fele, és másnaptól addig volt velem, ameddig bárki másnak. És jó volt, hogy apucit is beengedték hozzám a kórterembe, szinte egész délután ott volt.

Programozott császár:
A két gyerek születése között két és fél év telt el. Enci már nyolc hónaposan elérte a születési átlagot, így a doki azt mondta, nem kéne megkockáztatni az elõzõ varratok szétrepedését. A szülés kiírt napja elõtt két nappal bementem reggel 8'45-kor, tízkor már felsírt a lány. Beöntés helyett én a szülés napja elõtt egy napig csak ittam, és nem ettem. Az elõzõnél meg idõhiány miatt úsztam meg. Itt nem EDA volt, hanem spinális érzéstelenítés, és még a mûtõben kivették a csövet. Kaptam viszont nagyon helyes rumbatököt, ami a sebbõl kicsorgó "valamit" gyûjtötte össze. Remek volt, három napig voltunk együtt. Persze a statisztikát rontóan itt is toxémiás lettem, magas vérnyomás, remegés, meg ilyenek. Viszont az érzéstelenítés tökéletes volt, valóban semmit sem éreztem. A gyermekágyi szakasz nem különbözött az elsõtõl. Persze itt sem emelgethettem csak úgy a gyereket, mert csaszinál nem szabad öt kiló felett emelni mûtét után. 10-kor császároztak, 18h-kor már tusoltam, és éjszaka is sétáltam. A vizeletes katétert csak másnap vetettem ki, amikor már könnyebben/?/ fel tudtam kelni. Igen jó hangulatú szülés volt, szó szerint sokat nevettünk, és ebben partner volt a doki. Nem hiszem, hogy bárki is vidám hangulatúnak és viccesnek jellemezné a császáros szülését, nekem sikerült, ez lett életem legkedvesebb élménye. Valószínûleg azért is, mert megkönnyebbültem az érzéstelenítés sikere miatt, meg azért is, mert a megbeszélt napon a lány is úgy döntött, hogy kijönne, és végülis enyhe szülési fájdalmakkal kezdõdött a mûtét, és a méhszájam is kitágult már, így nem volt olyan rossz érzésem, hogy zaklatjuk a gyereket.
Kedden szültem, pénteken már itthon voltunk, vasárnap mentem vissza varratszedésre. Van, aki felelõtlenségnek tartja a korai hazaengedést, de nekem a Doki a gyerektõl tette függõvé. Õt engedték, így hazajöttünk.

VVirág!
Engem minden vizsgálatra elküldött a doki, sõt, még genetikai UHn is voltam, és küldött terheléses cukor vérvételre is, tudod, óránként egy vérminta négyszer. Egyébként nálunk a védõnõ utal be minden vizsgálatra, az az õ dolga, és a doki csak értékeli a leleteket. Ezért sem értem, amit írsz, na, mindegy.

Egyébként valóban sok furcsaságot olvasni fentebb a Herczeghrõl. Én sem ajánlom senkinek õt. Nem ajánlom, viszont két gyermekemet rábíztam már, és ha lesz mégegy, azt is rá fogom bízni. Ez akár több is, mint egy ajánlás, nemtom. Mindenki döntse el maga.
Amúgy mellettem egy olyan anyuka feküdt, akit majdnem a nagynevû fõdoki tett el láb alõl! Spontán szülés után egy hétig az intenzíven ápolták, míg az apuka cucliztatta a kisdedet. Szó szerint azt közölték az apukával, hogy anyuért küzdenek...

Bocs a regényért, de néhány dolgot nem tudok röviden leírni


PANKAMAMA???? Még 2in1????

Sziasztok:
Csi
csii
 
 


Hi!
Most olvaslak benneteket, valamint bennt jártam a MÁVban és felmerült bennem néhány kérdés:
1. A terhesség alatti vizsgálatokra van valami menetrend? Azaz hogy hányadik héten milyen vizsgálatot kell elvégezni?
2. Az epidurális érzéstelenítést fizeti a tb, vagy ez valami emelt szintû szolgáltatás?
3. A gátmetszés mûtéti beavatkozásnak minõsül? Ha igen, kell hozzá beleegyezõ nyilatkozat?
4. Sokaktól hallok baktérium fertõzésrõl a MÁVban. Nincs ott egy kis gond a higiéniával?
5. Megfigyeltem a csecsemõ osztályon, hogy a babákat cumiztatják és teáztatják is. Van arra mód, hogy ezeket az anya megtiltsa? Ha igen betartják?
6. Megfigyeltem, hogy a kicsiket ötletszerûen elõvett anyatejjel itatják. Itt nem evidencia, hogy minden baba csak a saját annyától származó tejet kaphatja?
7. Megfigyeltem, hogy az újszülötteket három óránként kötelezõen megetetik. Ha egy baba nem ebben a ritmusban akar enni, vagy aluszékonyabb az átlagnál, akkor szabályosan beleönti a nõvér a tejet, még akkor is ha az anya ettõl vonakodik. Ez mennyire bababarát, illetve mennyire korszerû álláspont a kórház részérõl?
8. Fennjártam a csecsemõ intenzív osztály megfigyelõjében is, ahol a sárgultakat kezelik. Hatalmas kirakatüveg választja el a folyosótól, tehát úgy tervezték, hogy a látogatók belássanak. Viszont a kórház sötétítõ függönyt szerelt föl, hogy mégse. De ez a függöny a széleinél harminc-negyven centire el van húzva, így a látogatók ott tapossák egymást és próbálják látni a kicsiket. Ez átgondolt rendszerre utal?
9. A gyereket sárgulás miatt éppen világították, de eljött a szoptatási idõ. Az anya meg akarta szoptatni, de a nõvér nem engedte a gyereket fölvenni, csak cumisüvegbõl engedte enni, mondván a "kékítést nem szabad megszakítani egy percre sem". Ennek van valami orvosi magyarázata?
10. Normális dolog, hogy a kismamák holmijait ismeretlenek fosztogatják?
Névtelen
 


Szia Névtelen!

Én csak a saját tapasztalataimról tudok beszélni:
1. A terhesség alatti vizsgálatok nem kórházfüggök, hanem orvos és ö fölötte szakmai gyakorlat függö (a Szakmai Kollégium ajánlásai szerint).
2. Epidurális érzéstelenitést természetesen fizeti a TB, viszont az anesztes "hálapénzét" az igénybevevö fizeti (akár csak az orvosét...). Most általában 5 e Ft.
3. Szerintem nem, de lehet, hogy rosszul tudom. A császárhoz viszont kell beleegyezö nyilatkozat.
4. A szülöszoba határozottan tisztának tünt. A WC-k és fürdö a szülöszobák, a padló, minden!
A gyerekágyas részleget is naponta takaritották. Itt inkább azzal van baj, hogy ráférne már egy felújitás a fürdökre.
5. Nem tudom, milyen csecsemös osztályt láttál, de a gyerekágyas részlegen ilyen biztosan nem fordul elö szerintem, mert napközben a babák döntö többsége a mamákkal van a szobában. Bababarát kórház lévén elvileg nem is csinálhatják meg (azt tudom, hogy nyáron nagy melegben kaptak cukros vizet, ha valamelyik mama kérte). Hajnal körül, ha a baba éhes volt, és valaki bevitte a "közösbe", akkor kihozták szopiztatni. Egyébként a gyerekágyas részleg csecsemöosztályára nem is lehet látogatónak bemenni, és nem is lehet megnézni, mert a belsö folyosóról nyilik.
6. Ezt nem tudom, hogy van. Gondolom ez is csak a csecsemöintenzivre vonatkozhat, mert egyébként a babák a gyerekágyas részleg csecsemöosztályán nem kapnak lefejt nöi tejet. A sárga babáknak lehet lefejni tejet, de azt én is csak remélem, hogy azt tényleg az a baba kapja meg. Erröl nincs tapasztalatom.
7. A csecsemöintenziven:
a) lehet 3 óránként szoptatni, pótlást csak az kap, akinek az anyukája ezt nem teszi meg, vagy nem tud szopizni
b) az természetes, hogy egy sárga, aluszékony babátnál pótolni kell a folyadékot, ha másképpen nem, akkor igy, de olyat én nem láttam, hogy az anya akarata ellenére adták volna neki
8. ?
9. A nagyobb fiam 3 napot, a kisebb két éjszakát töltött kékfény alatt. Mindkettöt lehetett szoptatni, olyan nem volt, hogy a kékfény miatt nem engedték volna. Söt mire felértem, mindkettönél ki volt kapcsolva a fény, én vettem ki az ágyból öket. A fenti szoptatásnak egyetlen akadálya igazándiból csak a szoptatáshoz irtó kényelmetlen székek.
10. Nem. Viszont ez már a kismamák felelössége is:
a) ne hagyjon elöl értékes dolgot, ne legyen bent, küldje haza. Mobilt tegye el a táskájába, ha nincs ott. És az is jó, ha a kismamák közül egy bent van a szobában, 3-an nem mennek el egyszerre.
A rendszer a látogatók szempontjából nekem tetszett, sajna, hogy vannak ilyen emberek, akik képesek megtenni.

Lehet, hogy nem mindekinek ez a véleménye, de én láttam már sokkal rosszabb kórházat is. Láttam jobbat is, de arra még nem volt pénzünk...

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti
 
 


PM babája, Zsófi megszületett 3400 g-mal és 54 centivel!!! KépKépKép

Virág
Virág (fiore)
 


MÁV-os anyukák!

Kérlek Benneteket, hogy amennyiben Valamelyikötöknek van frissen összeszedett, alapos listája arról, mit is kell és érdemes vinni azokra a napokra, küldje el nekem! Nem budapesti vagyok, így nem tudok elmenni tájékoztató elöadásokra.

Köszönöm elöre is:

Dorisz
dorisz
 


Beszti!

Én is szigethalmi vagyok, és szeretném megkérdezni hogy nem Brunkala Esztinek hívnak? Ha igen, akkor a férjemmel egy osztályba jártatok általános suliba!:-)

Üdv:

Dorisz
dorisz
 


Kedves Névtelen!
5.az elsõ két napban nem volt még tejem, így a nõvér megkérdezte ha sír a kicsi éjjel esetleg adjanak neki a,nõi tejet, b,tápszert, c,cukros vízet, d, semmit
6.az ötletszerû anyatej kérdését a bent töltött egy hét alatt szerintem megfigyelhettem volna, de a mi kis hûtõszekrényes fakkunk az 1/1-es csak akkor változott, ha én belenyúltam
7, lehet, hogy a férjem mindig jó idõpontba ment és így megúszta, hogy eltapossák?! A rést nem vette észre, inkább mindig kopogott és megmutatták apróságunkat
9, az egy hét alatt egyszer sem fordult elõ velem és akkori szülõ társaimmal, hogy ne szoptathassanak
10, ha valami, akkor ez nem MÁV-os szokás, hanem sajnos elég ronda magyar mentalitás.(persze tisztelet a kívételnek) Emlékszel még, amikor a hûtõszekrényes idõszakban kiírták Bécsben a Mariahilfer str-ra, hogy "Magyarok ne lopjatok?"

Egészen biztos van a MÁV-nál jobb kórház, de azért ennyire messze nem drámai a helyzet, mint ahogy a megfigyelésed alatt azt leszûrted.
Üdvözlettel:Moncsúr
moncsur
 


Dorisz,
a hasznos holmik között találsz ilyen listát... szerintem elég alapos.

Orsi

Orsi
KépKépKép
icsilya
 
 


Névtelen!

Teljesen egyet értek Besztivel, még néhány megjegyzés:

4.)Nem rosszabb a fertõzési arány, mint máshol.
5.)Szülés után megmérik a baba vércukorszintjét,ha nem jó az eredmény, akkor kap cukros vizet. De ezt nem önkényesen adják a csecsemõsök, hanem a dokik irányításával. Egyébként valóban elõfordulhat, hogy a bent maradt csecsmõk kapnak cukros vizet, de ezt határozottan le lehet tiltani. A cumit is, de ugyanakkor mindkettõt kérni is lehet. Tea nincs.
6.)Nem itatják ötletszerûen anyatejjel. Sõt! Szerintem fel sem mernék vállalni az ezzel járó rizikót. Központi nõi tejet adnak, ha nagyon kell a pótlás. Még a szobatársadnak sem ajánlhatod fel az általad lefejt tejet.
7.) Ez nem így van, nem etetik meg háromóránként. Ez a megfigyelésed téves. Nagyon téves.
8.)Ez is badarság, úgy, ahogy van. A függöny azért kell, hogy az anyukák nyugodtan szoptathassanak, és amikor csak kell, el lehet húzni a függönyt.
9.)Olyan nincs, hogy "eljön a szoptatási idõ". Én gyermekem néha órákig aludt, beleértve az éjszakát is. Amíg ez nem vezet galibához, addig hagyják is. Egyébként a sárgaságos szoptatást fentebb kibeszéltük alaposan nemrég, ha valóban érdekel, nézd meg. De én úgy érzem, nem Neked való ez a kórház, ha ilyen sok negatív tapasztalatot gyûjtöttél egy látogatás alatt, akkor jobb, ha másikat keresel!
10.)Nem normális dolog, hogy lopnak. De gondolom, nem vártad senkitõl azt a választ, hogy "igen, normális dolog".
Brrrr.

Egyébként:
Nekem roppant furcsa volt, hogy "látogatókat" engednek be oda, ahol semmi keresnivalójuk. Ilyen volt a fényképész, meg a "szülõk iskolája" csoport is. A szülõszoba, még "esetleg" rendben, de az újszülött osztályt nem értettem!!! Mindkétszer télen szültem, és nem tudtam értékelni, hogy tömeg vonult végig a belsõ folyosón a legbacisabb idõszakban. Ha a családom /akikhez a gyereket hazaviszem/ nem lehetett velem, akkor miért jöhetnek be vadidegenek?????????????

DORISZ!!!
Mindenképp nézz körül az archívban, nemrég összeszedtük, mindenki leírta a saját tapasztalatai alapján a cuccokat! Ha elolvasod, még jobban is jársz, mint a tájékoztatással. Tényleg nézd meg, pontosabb képet kapsz, mintha csak egy valaki listájára támaszkodnál. Szerintem.

Virág, köszi az infót!

GRATULA PANKAMAMAA!!!!!!
Minden jót!

Sziasztok:
Csi
Névtelen
 


Moncsúr!
Most látom, hogy idõközben Te is írtál! Egytértünk!
Csi
Névtelen
 


Sziasztok!

Dorisz! Itt a Babaneten van egy lista, ha idekattintasz, megtalálod: [url=http://www.babanet.hu/hol-mi/babakelengye.php" TARGET="_top]http://www.babanet.hu/hol-mi/babakelengye.php[/url]

Puszi:

Dia
Dia
 


Bocs, a link helyesen így szól: [url=http://www.babanet.hu/hol-mi/kelengye.php" TARGET="_top]http://www.babanet.hu/hol-mi/kelengye.php[/url]

Dia
Dia
 


Névtelen,
a MÁV-ban van Középeurópa legjobb szülészete. Minden hibája ellenére.

Virág
Virág (fiore)
 


Orsi, Csi és Dia!

Nagyon köszönöm a gyors válaszokat, mindig van egy-két dolog, amire nem gondol az ember!

Üdvözlök mindenkit!

Dorisz (33. hét)
dorisz
 
 


Dorisz!

Én szivesen küldenék neked az elöbbiek alapján összeállitott saját listát, de e-mal cimet nem találtam.
Ugyan szigethalmi vagyok, de nem régóta, ö nem én vagyok. Viszont ha gondolod megismerkedhetünk!Kép

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti
 
 


Névtelen!

Látom, hogy már többen is reagáltajk az írásodra, néhány dolgot azonban én is hozzátennék - általában velük egyetértésben Kép

1. Azt, hogy bizonyos vizsgálatokat milyen idõpontokban és sorrendben kell elvégezni, egy szakmai protokoll írja elõ. EZ nem vonatkozik arra, hogy az orvosod végez-e minden alkalommal manuális vizsgálatot vagy sem, javasol-e terhességi vitamint vagy sem, stb. Olyan dokit célszerû választani, amilyen az igényeidnek megfelel.
2. Nekem is fura volt hallani az 5000 FT-os EDA-díjat - de mivel nem kértem, nem foglalkoztam vele a továbbiakban. Az valószínûnek látszik, hogy az, hogy biztos lehess abban, hogy mikor épp szülsz, akkor épp legyen ott vki, aki ért az EDA-hoz, az külön szervezést (netán külön pénzt is) igényel.
3. Gátvédelemmel és ép gáttal szülni a legjobb, de a gátmetszés azért jobb, mint össze-vissza repedni - és ez csak szülés közben, ott és akkor derül ki. Én megbeszéltem, hogy legyen gátvédelem, végül is olyan gyorsan robbant ki a babó, hogy szükséges (optimális) volt mégis az apró metszés. Tõlem ott, akkor, a vágás elõtt megkérdezte a szülésznõ és a doki, hogy mehet-e. Én beleegyeztem és nem bántam meg, bár természetesen legközelebb is a gátvédelem vágás nélkül lesz a kiindulópont.
4. Én nem hallottam sok baktériumfertõzésrõl - persze, attól még lehet. Úgy tapasztaltam, hogy a szülõszobák maximálisan tiszták, és nagy gáz a gyerekágyas osztállyal sincs, bár én betennék minden szobába egy felmosófát rongggyal - nem azért, hogy a kismamák takarítsanak, hanem hogy a fürdõben kifröcskölt vizet pld. ne lehajolva, WC papírral kelljen feltörölni és ne kelljen a vizet széthordani.
5-6-7. Nem tudom, a teáztatást, vagy a bizonytala eredetû anyatejjel etetést hol figyelted meg, általában nagyon kevés baba tartózkodik a csecsemõmegõrzõben, huzamosabb ideig nappal senki, így három óránként biztosan nincs etetés-itatás. De ha ettõl tartasz, egyáltalán nem kell beadnod a babádat, hiszen 24 órás rooming-in van - én pld egyáltalán nem adtam be, így teljesen biztos lehettem abban, hogy csak anyatejet kapott, abból is csak az enyémet. Cumi: olyat én is tapasztaltam, hogy a szobatársam cumistul kapta vissza a cumimentesen beadott gyerekét. Én úgy egyáltalán a MÁV-ban a legkevésbé a csecsemõs nõvérekkel voltam amúgy megelégedve - velük viszont szinte egyáltalán nem szükséges kapcsolatot tartanod, ha a babát magadnál tartod.
8-9: nincs errõl tapasztalatom
10: Nem, nem normális. De szerintem az sem, hogy vki közelebbrõl nem definiált "megfigyeléseire" hivatkozva névtelenül állít olyan dolgokat egy szülészetrõl, amit azok, akik ott szültek, nem tapasztaltak. Nem?


Márti
márti
 
 


Szeretném néhány sorban megosztani tapasztalataimat.
Boldog, problémamentes 9 hónap elõzte meg kislányom születését. Elsõ kisbabámat vártam tele izgalommal, sok kérdéssel, de orvosom, Dr. Tidrenczel Zsolt mindenben segített, maximálisan odafigyelt a babára és rám. Féltem a szüléstõl, de a szülõszobán elmúlt minden aggodalmam. Fantasztikus összhangban és meghitt hangulatban segítették a tündéri szülésznõvel világra 2.85 kg-os 51 cm hosszú Szilviát. Életem legszebb élménye maradt, remélem megismétlõdik. Már másnap könnyedén mozogtam, utófájdalmak nélkül. A csecsemõs nõvérek türelmesen segítettek a kezdeti nehézségekben. Örök hála és köszönet mindenkinek a MÁV kórház szülészetén!
Török Dóra
Névtelen
 


Kedves Virág (fiore)!
"a MÁV-ban van Középeurópa legjobb szülészete. Minden hibája ellenére."
Ez talán kissé elhamarkodott kijelentés.
Fiatal korod ellenére szültél négy gyereket, mindet a MÁVban, gondolom, nem csak a szomszédos országok, de Budapest többi szülészetét sem ismered...
Névtelen
 


Lehet, hogy én nem, de azok a kismamák, akik országszerte szültek, és kitöltötték a kérdõívet, hogy hogyan érezték magukat, hogyan voltak megelégedve, egyértelmûen a MÁV-ot találták a number one-nak. (Születéskalauz, ha még nem hallottál volna róla...) És egyáltalán nem elhamarkodott kijelentés, és nem csak ezt az egy szülészetet ismerem. Kedves NÉVTELEN. Miért vagy gyáva kiírni a neved? Ha tudsz jobb színvonalú kórházról, miért nem nevezted néven? És ennek az egésznek mi köze ahhoz, hogy hány éves vagyok? 24 évesen feltétlenül tájékozatlannak kellene lennem? Sajnálom, hogy a kötözködésnél többre nem futja...

Virág
Virág (fiore)
 

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?