Új privát üzeneted érkezett!


KépKép
KépKép
kelimoni
 
 


Kedves Steiff!

Az örökbefogadás- örökbeadás alapelve, titkos és nyílt esetén is az, hogy NEM A CSALÁDNAK KERESNEK GYEREKET, hanem, az örökbe adható gyereknek keresnek megfelelő családot.
Az pedig, hogy "időre" kapjon valaki gyereket, végképp érthetetlen számomra, ki tudja mikor lesz olyan kislány aki rátok vár? Lehet, hogy jövő héten, de lehet, hogy csak évek múlva.
Nagyon fontos, hogy megfogalmazzátok magatoknak azt, hogy MIÉRT akartok negyedik gyermeket vállalni. Ezek után talán nyugodtabban tudtok várni rá.
nikinozso
 
 


Drága Amneris!
Isten éltessen!
Pancsi és Hildus
Vendég
 

 
 

Kedves Nikinozso!

Sajnos ez csak egy elv, ami a gyakorlatban nagyon ritkán valósul meg. Vagy mondjuk azt, a hallottak és a tapasztaltak szerint ez a tegyeszre nem jellemző.
Sőt, nekünk a helyi főtegyeszes hölgy 2004. szeptemberében azt mondta, nekik az a fő feladatuk, hogy "GYEREKTELEN PÁROKNAK AZ ELSŐ GYEREKHEZ JUTÁS ÉLMÉNYÉT BIZTOSÍTSÁK." Szerényen kérdeztük csak, hol van a törvény szerinti gyerekek érdeke. Erre nem kaptunk választ.

A baj az, hogy mi is mint Steiffék, olyan "szemetek" vagyunk, akik már rendelkeznek gyerekkel, mégis micsoda dolog ez? Hogy egy gyereknek esetleg jó helye lenne nálunk? Hogy a gyereknevelésben már bizonyítottunk? Nem számít.
Ja, és azért is szemetek vagyunk, mert faji és nemi hovatartozásra való tekintet nélkül, kisebb betegséggel és nem csak csecsemőt is vállaltunk volna.
És persze külön utolsó szemetek vagyunk, mert ismerjük a törvény betüjét, a jogainkat, sőt már csak azért is az alja néphez tartozunk, mert nem vagyunk hajlandók lefizetni senkit.
Szóval igazi szemetek vagyunk, mert úgy gondoljuk, jobb lenne néhány kisgyereknek, ha az intézetek helyett családban nevelkedne szülőkkel, testvérekkel.

Ja, és a türelemről. Azért nehéz türelmesnek lenni, ha az ember konkrét örökbeadható gyerekekről tud, akik csak azért senyvednek a rendszerben, mert fejpénzt hoznak az intézeteknek.
Saját példa, hogy az 1 éves kislánynak balhénk után aznap jelölt ki a tegyeszes hölgy (egyszemélyben) szülőket, elmondása szerint azért , hogy mi semmiképpen ne mi kaphassuk meg, másnap volt futkosás, rendezték a papírjait, egy héten belül kint volt szülőknél.
A mi fiúnkról (mint utólag kiderült, hiszen kicsi a város), a vsz szülőt 5 napos korában lemondatták, örökbeadhatóvá vált, mégis 5 hónapos volt, amikor nekünk kényszerből kiajánlották. Hiába no, koszos kis cigánygerek, örüljön, hogy enni kapott, nem igaz?
És hány meg hány ilyen példa van......

Hát ezért a türelmetlenség, ezért a felháborodottság.
szuperboszi
 
 


Kedves Nikinozso!
Először is le kell szögeznem, hogy mi türelmesen vártunk (jó, persze ez relatív dolog, hiszen ki tud közülünk teljesen türelmes lenni?) arra, hogy sorra kerüljünk egész addig, míg a TEGYESZ ügyintézője közölte velünk, hogy :
-Jövő év elején ,vagy akár még idén fogunk sorra kerülni ( így mondta)
-Az országos listán rengeteg örökbebaba van !
-És végül a roma babákat még mindig kb. 90%-ban nem fogadják el.
Tehát minden esélyünk megvan. Nekem is kissé furcsa volt ez az előre meghatározott időszak, de ők mondták, ők a szakemberek.
Aztán miután kiderült, hogy nem olyan szép ez az egész ,mint elsőre tűnt, és miután nem tudtunk mást tenni, ismét visszatértünk a „nyugodt” várakozásba.
De azért engedtessék meg nekem kiakadni, mikor a médiában újra és újra azt hallom, hogy mennyire nem fogadják el ezeket a gyerekeket az örökbefogadók többsége , mi meg itt várakozunk a sor elején és nem történik semmi!!!
Azt, hogy a TEGYESZNÉL is lehet hátrány a sok gyerek nekem egy ott dolgozó hölgy mondta, ezt sem én találtam ki (igaz, hogy egy másik ügyintéző ezt hevesen tagadta) , de most akkor kinek higgyek?
És végül: mi pontosan tudjuk, hogy MIÉRT szeretnénk negyedik gyermeket !!! Pontosan azért, amiért például Jinyék, Atanék, Kelimoniék és a többiek a második gyermeküket, vagy Bosziék a harmadik, vagy negyedik babájukat várják (várták):
AZÉRT MERT ÍGY LESZ TELJES A CSALÁDUNK!!! Hiszen van olyan család, ami két gyerekkel teljesedik be ,de van olyan, ami csak néggyel, vagy akár 5-6-tal!!
Ja és még valami a személyes érintettség jogán.Norbi fiam 2 hónaposan a korházból került intézetbe.A szülei egyszer fél éves korában látogatták meg. Az intézet 10 hónapos korában kérte a hivatalt indítsák el az örökbeadhatósági eljárást. Kereken 1 év kellett ahhoz, hogy örökbeadható legyen! Mi vittük volna akkor, de nem adták, mert Biával nem testvérek. Egy évig nem jelentkezett érte senki, hogy örökbefogadja! Ha az intézet vezetése nem áll mellénk ,akkor 3 évesen sem kaptuk volna meg, mert a hivatal (akkor már országos listán volt) nagyon- de nagyon nem akarta nekünk adni. Pedig nyilvánvaló volt, hogy ha 2-3 évesen nem kellett senkinek később már mind kevesebb esélye lett volna arra,hogy családba kerüljön. Persze 5-6 évesen egy külföldi házaspár biztos nagyon örült volna egy ilyen szép és rendkívül okos gyereknek. De hát ez a cél??
Nekem ne mondja senki, hogy a gyermekvédelem a helyzet magaslatán áll (itt persze nem a nyílt öf-t bonyolító szervezetekre gondolok, hiszen arról nincs tapasztalatom), mert ezt mindenki tudja ,hogy azért nem teljesen igaz!!
steiff
 
 


Amneris és koko!
Boldog névnapot! :)
Kép

KépKép
KépKép
kelimoni
 
 


Kedves Amneris!
Boldog névnapot kívánok Neked szeretettel!

Kép

Kép
Kép
ggabszi
 
 


Hogy ne csak dühöngjünk, hanem örüljünk is :)

Kedves katalinok, boldog névnapot kívánunk nektek :):):)
szuperboszi
 
 


Minden Katalinnak nagyon boldog névnapot kívánunk!

Kép

Kép
kajla
 
 


Kedves Katalinok!
Naaaagyon boldog névnapot kívánok Nektek!!!
Kép

Kép
vivi1
 
 


Sziasztok Lányok! :P

Nagyon szépen köszönöm a kedves névnapi jókívánságokat!

Mivel a névnap nálunk nem ajándékozás-alapon, hanem kényeztetés-elven :lol: működik, így legalább annyira az ünnep részei a Ti kedves köszöntéseitek, mint Apunk itthoni akciói! Volt ugyanis idehaza puszieső, teljes körű babaszolgálat (aludtam is két egész órát délután!! :oops: ) és az ünnepi menü.
Ez talán Kelimóninak mond a legtöbbet: az Uracskám halakat sütött nekem egy nagy tállal - ünnepi alkalmakkor legtöbbször halacska kerül nálunk is az asztalra. :wink:
A tálon volt pisztráng, fogas, lazac és az imádott ponty!
Annyi halat ehettem, amennyit csak bírtam!!!!!!

Eléggé imádom, ha névnapom van! :P

KépKép
amneris
 
 


Kedves RKata, Amneris és Benji!
(huh, remélem, mindenkit felsoroltam! :-))

Névnapotok alkalmából nagyon sok boldogságot kívánunk és rengeteg puszit küldünk!

L.M.A.P.

KépKép
KépKép
marci_anyu
 
 


Rkata! Boldog névnapot! ( Hogy felejthettelek el? :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: )
Kép

KépKép
KépKép
kelimoni
 
 


Sziasztok!

Minden kedves Katalinnak boldog névnapot kívánok!

Amneris!Olvastalak a Gólyahír oldalán,csodálatosan szépen fogalmaztad meg az érzéseidet!!!Egészségedre a halacska!Tündér a férjed!

Steiff!Számomra teljesen érthetőek az érveid,ha ti lennétek a soron következők akkor ideje,hogy megtörténjen a csoda és csörögjön a telefonotok...

Marci anyu!Akkor nálatok már minden sinen van,de jó,hogy már csak az anyakönyvi kivonatot várjátok!

Tegnap és ma voltunk az örökbefogadós tanfolyamon a pécsi TEGYESZ rendezésében,nagyon jól éreztük magunkat mindketten,bár a férjem kicsit vonakodva indult neki ,mert nem hitte,hogy értelme lenne.A Gólyahír pécsi képviselője is tartott előadást nekünk,sokan a bizonytalankodók közül mégis vállalják majd a nyílt örökbefogadást is .Alig várom a jövő szombatot,mert záróakkordként levetítik majd a Gólyamese című filmet,megbeszéltük a sorstársakkal,hogy mindenki hozzon papirzsepit,mert állítólag nagyon megható a film,Ti már láttátok?

Tudnátok nekem egy kis összefoglalót adni arról,hogy ha megyünk az életet adóval a gyámügyre akkor mire kell odafigyelni,majd milyen iratokat kell intézni és hol,mert még mindig nem állt össze a fejemben a kép,valóban 2-3 hónap mire a vsz anya lemondásától
a pici a nevünket viselheti majd?

Hozzátok hányszor jöttek ellenőrizni a kötelező gondozási idő alatt,mert elképzeltem,hogy például a pici nagyon nyűgös és nincs pedáns rend a lakásban és akkor hoppá szurokpróba szerüen megjelennek ellenőrizni...Kell ettől tartani?

Ha esetleg majd második babát is szeretnénk akkor mikor éedemes újra az alkalmassági vizsgálatot indítványozni???

A múltkor panaszkodtam,hogy egyesek furcsán reagálták le ,hogy a gyermekünk örökbefogadással került hozzánk,mivel én nagyon boldog vagyok,hogy Ő itt van velünk és büszke vagyok rá,hogy milyen kis gyönyörűség(felemelt orral tolom a babakocsit :lol: ),ezért nem feltételezek senkiről rossz szándékot,sőt mivel szegény emberek zavarba jönnek,hogy ilyen esetben mit szabad kérdezni,mondani igyekszem majd türelmesen átsegíteni őket a zavartságukon,bízom benne a Gólyamese című film sokat segít majd,hogy az emberek kicsit természetsebben álljanak a témához.

Aandika
aandika
 
 


Sziasztok!

Nagyon szépen köszönöm a névnapi köszöntéseket!

Aandika: nálunk Vincus esetében kétszer voltak (mindkétszer szóltak előre), CSengénél egyszer és váratlanul. Az, hogy kupi van, nem lehet kizáró ok, vagy negatív megítélés oka, mutasson nekem valaki egy állandóan csilivili háztartást, ahol gyerek van. :)
A 2-3 hónap az új anyakönyvi kivonatig reális idő, Vincus 3 és fél hónapos, és még nincs meg :( - hivatala válogatja.
Amit vinnetek kell a gyámhivatalba (bár itt is lehet némi eltérés az egyes hivatalok között), az a házasságlevél, születési anyakönyvi kivonatok, háziorvosi igazolások, munkáltatói jövedelemigazolások (mindezek 30 napnál nem régebbiek), alkalmassági határozat, öf. tanfolyam oklevél, személyazonossági okmányok. Remélem, nem hagytam ki semmit... Ja, Csengénél még kértek védőnői környezettanulmányt is, Vincusnál is vittük, de nem kellett, kellett viszont a gyámhivataltól friss környezettanulmány, ami meg még Csengénél nem kellett... :roll: Házasságlevél másolat a házasságkötés helyén az akvi hivatalban, születési akvi. kivonat a születés helyén kérhető, öf. jogcímen illetékmentes!
rkata
 
 


Én is sok boldogságot kívánok a katalinoknak :)
Kép


Ma karácsonyváró kreatív gyerekdélutánon voltunk Melindával, le voltam döbbenve, milyen ügyes már. Igaz tiszta festék lett, de körömkefévek lesúroltuk.

Kép
Kép
emike
 
 


Kedves Katalinok!

Sok boldog névnapot kívánok nektek!

simiék apraja és nagyja
simineni
 
 


Hú bocsánat, úgy gondoltam, hogy a Katalinoknak :oops:

Kép
Kép
emike
 
 


Sziasztok!

Kedves Katalinok!

Névnapotok alkalmából nagyon sok boldogságot kívánok!


Kép

Lányok! Nagyon jók a képek, imádom nézegetni! :) Gratula minden egyes kis és nagyobb manóhoz! Olyan szépek! :)

Hildus! Nagyon kedves tőled, hogy hiányoltál! Eddig sem tudtam gyakran jönni, de most még kevesebb időm lett, mert a pároméknál jött valami nagyobb meló, folyton túlórázik, pl. holnap is megy dolgozni. Hiába vasárnap, de a megrendelő diktál. Nagyon kevés időm marad, igyekszem a fiúkkal tölteni, mert nagyon igénylik.

Ma megtartottuk Mati szülinapját, majd valamikor teszek fel képeket, vagy küldök. Bár a felrakás nekem egyszerűbb, mint a kör e-mail.

Marcianyu! Nagyon jók a "Marci mondta" sztorik! :)

Megyek tentézni, mert nagyon késő van, mindenkinek sok puszi!
Vendég
 


Matiba kis Matija!

Boldog születésnapot!
simineni
 
 


Kedves Katalinok és főként Rkata! :oops:
Boldog névnapot! Kép

Aandika, a papírokat felsorolta Rkata, nekünk Zsófi már 3 hónapos is elmúlt mire meglett az új anyakönyv( főként a nyári szabadságok miatt).
Ellenőrizni ( s milyen rossz szó ez!), szóval látogatni egyszer akkor jöttek a gyermek jóléti szolgálattól, mielőtt Zsófi hazajött volna, majd mikor 3 hetes volt. Mindkétszer előre megbeszéltük, nagyon kedves volt a hölgy ( Balázsnak nagggyon tetszett, mert csinos volt, nagyon szép, és fiatal...mindig kérdezte:Ő jön, anya? :lol: :lol: :lol: )
Külön hangsúlyozta, és természetesen ezt én is így gondolom, hogy ez nem ellenőrzés. A legjobb dolog, ami történhetett a babáinkkal, hogy az állami rendszert kihagyva rögtön családba kerültek!Ez csak egy beszélgetés, minden rendben van-e, hogy változtatta meg a szituáció ( a baba :lol: ) a család életét. És traaa, a nagy csoda, hogy hogy is?
Úgy, mint minden más kisbaba, semmi különbség nincs , mint a bébik általában.

A TEGYESZ tanfolyama, amin én is voltam, kifejezetten jó volt, ami hiányzott a nyílt örökbefogadással kapcsolatos tapasztalatok, ami nálatok ezek szerint klasszul kiegészült.
Én tavaly decemberben ( pont ilyenkor) voltam tanfolyamon,és akkor a tf. vezető mondta, hogy aki öf. után szívesen jönne, hogy elmondja a tapasztalatait másoknak is, szívesen látják. Komolyan elgondolkodtam rajta, én szívesen beszélnék erről a tanfolyamosoknak...majd meglátjuk!Kedvem lenne hozzá, csak az időm nagyon szűkös.

A Gólyamesét mindannyian láttuk,szerintem többször is! :wink: Örökbefogadás előtt fontos igazodási pont, útjelző egy érzelmileg terhes ismeretlen szituációban, utána pedig az emlékeket csalja elő a saját örökbefogadásunkról és a várakozás időszakáról, amikor először láttuk a filmet. Jó mozizást!

Amneris, nálunk az Anyák napja ilyen kényeztetős! Mára nem tart a hatása? Ha igen, jó lustizást! :wink: Zituska hol tart a lakásbarangolásban?

Marcianyu és Ildikó! Köszönöm, hogy hívtatok telefonon és NE haragudjatok, hogy nem tudtam PONT akkor beszélni veletek. Nagyon sajnálom, igyekszem pótolni, hiszen nagyon fontosak ezek a beszélgetések nekem.
Apa a héten megint külföldre megy ( ebben az évben utoljára hipp, hipp!) és ilyenkor az események a "fejemre nőnek", elsodornak a mindennnapok.

Kedves Lili! Gratulálok a nagy forgáshoz! Nagyon ügyes vagy! Ha így megy tovább 7 hónaposan már mész, és a mami rohangálhat utánad! :P

Kép
Kép
ggabszi
 
 


Kedves Mati!
Boldog szülinapot Neked nagyfiú!
Kép
Remélem a kisegér a Te tortádat nem kóstolta meg ! :wink:

Kép
Kép
ggabszi
 
 


Kedves Mati!

Szülinapod alkalmából nagyon sok boldogságot kívánunk Neked!!!!

puszi, L.A.M.P.

KépKép
KépKép
marci_anyu
 
 


Mati! Nagyon boldog születésnapot kívánunk neked :):):):):)
szuperboszi
 
 


Matinak boldog szülinapot kívánok!
Kép

Kép
vivi1
 
 


Drága Katalinok! Nagyon boldog névnapot kívánunk nektek!

Kicsi Mati! Boldog szülinapot kívánunk neked!

KépKép
jiny
 
 


Mati! Nagyon boldog szülinapot kívánunk!
RKata! ne haragudj, hogy tegnap kifelejtettelek: Isten éltessen!
Pancsi és Hildus
Vendég
 


Sziasztok Lányok!

Nagyon aranyosak vagytok, mindenkinek köszönjük szépen a köszöntéseket! Jó volt a tegnapi ünneplés, teszek be néhány képet, Scooby torta nagy sikert aratott és nagyon finom is volt. A jövő heti Mikulás ünnepség miatt előrehoztuk e hétvégre, remélem ott tudunk lenni, és nem jön közbe semmi.
Akkor a képekből néhány, mindegyik nagyon friss, tegnapi darab, kivéve az elsőt. Szerdán a naptári szülinapon még az oviban is várja egy torta, de az tutira meglepetés lesz méginkább neki, mert abszolút nem számít rá a kis drága! Valahogy majd ott is igyekszem képeket csináltatni, és hozok belőle.

A héten egyik este elalvás előtt:

Kép

Ünnepi ebéd után, a torta előtt: Mati

Kép

Ünnepi ebéd után, a torta előtt: Dancsi

Kép

Mati torája ilyen lett:

Kép

Az ünnepelt: (sajnos a digi gép a tűzijáték miatt visszavett a fényből, ezért lett ilyen sötét, de a mosolya azért látszik)

Kép

Családunk:

Kép

Gyertyafújáskor: (szerintem gyönyörű rajta :) - elfogult vagyok, bocsi!)

Kép

Ijfú rocknemzedék:

Kép

Bocsi lányok, hogy telenyomtam a topicot, de nem tudtam választani, és szerettem volna, hogy többet is lássatok.

Mindenkinek további szép vasárnapot!
Vendég
 


Sziasztok!
Amikor hozzánk jöttek a gyermekjólétisek, akkor Pancsi aludt a szobájában. Szépen elbeszélgettem a pasival és mondta, hogy megy is. Én meg megkérdeztem, hogy a gyereket nem nézi meg? Olyan furcsa volt.
Mostanában egyre többször hallom szakemberektől, hogy milyen jó lenne az öf. gyerekek utánkövetése. Nem tudom hogy vagytok vele, de nekem ettől feláll a szőr a hátamon. Én nem szeretném, hogy Bennünket ellenőrizgessenek és nem azért mert bármi takargatnivalónk lenne, hanem azért mert az örökbefogadott gyerek a jogerőtől a vérszerinti gyerek jogállásába lép, és ugye a vsz gyerekeket nem utánköveti a nőgyógyász akinél született, meg a kórház, ahol született. Tudom én, hogy akik mondják jót akarnak, meg a szó is rossz..Brrrr!
No, ez az egész Gabszi és Aandika párbeszédéről jutott eszembe.
Szép estét mindenkinek!
Vendég
 


Sziasztok!

Katalinoknak Boldog Névnapot Kívánunk!

Mati Isten éltessen sokáig, Boldog Szülinapot!

Matiba a képek nagyon jól sikerültek, nem is lehetett volna közülük választani. :P

Kép
madri
 
 


Sziasztok!
Mikor először jöttek hozzánk (Marci miatt), nem jelentkeztek be. Kb 1,5 hetes volt Marci, mindenhol ruhák száradtak a lakásban és én pont a kakiból próbáltam kivakarni a kicsit, mikor megszólalt a kaputelefon. A kapu és a bejárati ajtónk között bruttó 4 méter volt (a földszinten laktunk), úgyhogy esélytelen volt elpakolnom mire odaérnek. Úgyhogy hagytam mindent. A kaputelefonhoz is azért mentem csak, mert a védőnénit vártam, szakadt az eső, nem akartam, hogy elázzon. Egyébként nagyon kedvesek voltak, leültek és megvárták, amíg a másik szobában felöltöztettem Marcit. :-) Kicsit beszélgettünk, aztán elmentek, a gyerek birodalmát meg sem nézték... ez kicsit meglepett.
Most én hívtam Őket, mert ha alszanak a gyerekek, kikapcsolom a csengőt, hozzánk nap közben nem egyszerű bejutni. :-) A lány már ismerős volt, beszélgettünk és én közben szaladgáltam közte és Lili között... Betegen jött (!) és nem akarta megfertőzni a gyereket... Lili akkoriban a nagyonsírós időszakát élte, úgyhogy izomlázam lett, mire a nő elment.
Aztán egy hónapig nem küldte el a papírokat a Gyámhivatalba. Nemtom miért... :-(

Hildus:
Ezzel az utánkövetéssel kapcsolatban nekem is lennének fenntartásaim...

KépKép
KépKép
marci_anyu
 
 


És egy kép a csemetékről. Ma reggel Lili és Marci együtt nézték a mesét...

Kép

Kép

KépKép
KépKép
marci_anyu
 
 


Tegnap reggel és két kép... formában vagyok :lol: mindegy!

KépKép
KépKép
marci_anyu
 
 


Mati!
Nagyon boldog szülinapot!!!

Kép

Kép
kajla
 
 


hahó Csajok! :)

Drága Mati!

Nagyon boldog születésnapot kívánunk Neked!
Kép
Nagyon édesek a fiúk a képeken. :) A torta is tökéletes. :)

Szóval még az előző oldalon narancsot evett a fiam. :) Most az a kedvenc, a körte háttérbe szorult. :)

Moncsi: Itthon leszünk biztosan, de azért egy telcsit eressz meg egy nappal hamarabb lécci, mert volt már rá példa, hogy elfelejtettem, hogy megbeszéltem vkivel talit. :oops: Mostmár azért igyekszem fejben tartani. :)

Nekem is erős fenntartásaim vannak az örökbefogadás utánkövetésével. Családsegítő-Gyerekjólétnél dolgoztam évekig, úgyhogy tudom, milyen nyűg problémamentes családhoz kimenni, amikor a poblémásokra sincs idő. Ráadásul a Gyámhivatal is megemelhetné néha a ....
Azt hiszem, bőven elég nekünk megküzdeni a kórházi dolgozók és a hivatalok nem igazán empatikus munkatársaival.

Amikor Gergő beilleszkedését vizsgálta a GyJSz, először is nem tudták a nevét ( kislánynak nézték ), úgy emlékeztek, hogy kiskorú az anya ( felkérő levéllel a kézben érkeztek, amiben minden benne volt ) és télen, sárban, cipőstül körbemászta a pasi a lakást. Szőke plázacica családgondozó belenézett a papírba és azt mondta: Jaaaaaaaa! A baba kiskorú. :lol: :lol: :lol:

A legnagyobb problémájuk az volt, hogy miért van kétfelé ágyazva ( apa éppen reggeltől estig dolgozott és a 2 óránkénti etetések miatt nem nagyon tudta kialudni magát mellettünk. ) Ám ez okot adott arra, hogy felmerüljön bennük: vajon valós e a házastársi közösség.
Szerintem ez a rettegett GyJSz látogatás sem jó semmire. Plusz egy papír.

Marcimondtákon, Bobimondtákon és Csengemondtákon jót vigyorgok mindig. :lol: :lol: :lol: :lol:
Írjátok gyakrabban lécci!!

Tudom, az én fiam mindig csak eszik, most éppen mama sütijét. :lol: :lol: :lol:
Kép

KépKép
KépKép
kelimoni
 
 


Matiba: nagyon jók a képek, sugárzik róluk az ünnepelt öröme, Isten éltesse!

Utánkövetés: amikor tavaly nyáron itt volt nálunk a Tegyeszes ügyintéző hölgy (egyébként egy rendkívül kedves és segítőkész nő), ő is említette, hogy időnként felvetődik a téma szakmai körökben, de jogilag kivitelezhetetlen. Valóban az (hogy mást ne mondjunk, egy sor alkotmányossági kérdést vet fel), úgyhogy én nem aggódom, hogy bármikor is megvalósul az örökbefogadók utánkövetése. Én kizártnak tartom legalábbis.
Az indexes topikban is előkerült a kérdés (egy szakmabeli hozzászóló hozta fel), de ott - rövid úton kiderült a félreértés - nem az öf. szülők, hanem az örökbefogadással érintett közintézmények "utánkövetése" merült fel (hol, kinél, meddig, miért álltak a papírok, hol akadt el a folyamat, ki a felelős stb.) - ezt a fajta utánkövetést pedig nagyon is szükségszerűnek és kívánatosnak érzem!!
rkata
 
 


Marci_anyu: nálunk is kollektív mesenézés zajlik, én nem nagyon örülök neki, de mit csináljak :oops: ... Viszont Vincust szerintem ez motiválta a hasrafordulásban, enélkül ugyanis nem látta a Süsüt. :)
rkata
 
 


Keli: na, akkor egy Csengemondta :) :

Ha Apa vezet, Csenge mindig kiabál a hátsó ülésből: "Apaaa, gyojsabban, gyojsabban!"
Friss jogsisként - egyelőre az uram társaságában - próbálok rutint szerezni az autónkkal, ma én vezettem, amikor anyut mentünk meglátogatni Sződligeten. Hát az én lányom mit kiabál hátulról: "Anyaaa, fékezzél, fékezzél!" :oops: :oops: :lol: :lol:
rkata
 
 


Anyunak meg aszongya: "Én itt majadok mamival, itt ajszom ágyikójában, Jaci papa (Laci papa :) ) meg ajszik pincében. :lol:
rkata
 
 


Hát jól eltüntem megint :oops: Olvasni azért jártam erre. :wink:

Minden szülinaposnak és névnaposnak sok-sok boldogságot kívánunk! Félek, hogy valakit kihagyok, ezért szeretettel mindenkinek:
Kép

Kihasználtuk a jó időt és mindkét hétvégén útra keltünk :D
Múlt héten vasárnap Esztergomba, most szombaton pedig a közlekedési múzeumba. Esztergomban a galambkergetés volt a legjobb Miklósnak- közben hangosan kiabált"Pipi!!!!", pedig otthon brú, brú-nak nevezi. :lol: Hiába falusi gyerek. :lol: Sajnos ezen a héten Apa szinte csak aludni jár majd haza, hétvégén is dolgoznak majd. :(

Lassan én is hozom a Miklós mondta-t :lol:
Csak állunk és nézzük, mikor beszélget az állatokkal. Egy-egy valódi szót is felfedezni már, de inkább csak halandzsa, de GYÖNYÖRŰ beszéd :P Velünk még max. 2 szóval kommunikál és sokszor csak a szavak elejét mondja. Pedig tudja, de így egyszerűbb :wink: anyáék úgy is értik. Tegnap du. 10km-es kocsiút közben: koukáriká vagy valami ilyesmi. :D Délután kimondta, hogy kukurikú vagyis az előbb írt változatát, és ez úgy tetszett neki, hogy egész úton ezt hallgattuk. Autótótótó- múlt héten még így hangzott az utánfutó, de ma délelőtt már más is rájött mit is mond. A teherautó eddig te volt, de tegnap óta már teautó :D Csak kapkodtuk a fejünk. Ma hívtam, gyere kikisérjük a mamát. Felált és azt mondta "kikiszéj". Apa elénekelte neki a "Riszálom úgyis, úgyis-t" Kb 15x még elhangzott a felkérés "Riszáum" :lol: és egyszer csak odajött odatolta kis kezével az arcom apához- "Anya Riszáum" Képzelhetitek micsoda riszálás volt nálunk. :lol:

Képzeljétek mivel lepett meg Anyósom. Egy hiper-szuper mindentudó varrógéppel. Csak úgy. :P Mindig őt kértem meg, hogy varrjon fel ezt-azt vagy én használtam a 30 éves gépét. Azt mondta már rég szeretett volna meglepni, mert tudja mennyire szeretek vagyis szeretnék varrni és most összegyűlt rá a pénze:P Annyira örültem. Aznap mikor hazahoztuk fél 1-ig próbálgattam. Szuper masina :P

Mindenkinek szép délutánt, ölel mindenkit: Süni

Kép
renóca
 
 


Sziasztok!

Minden névnaposnak és szülinaposnak sok boldogságot!

Matiba! Nagyon szép lett a torta:-) Látszik milyen boldogak vagytok a képeken:-)

Olyan jókat mosolygok ezeken a gyermek szövegeken:-)

Nikikénél is alakul :D Néha meglepetést is okoz.

Be nem áll a kis csipogója. Mondja mondja és mondja. A legaranyosabb amikor észlelem,hogy felébredt de beszélget a Buksi kutyussal. Ilyenek hangzak el mint " Apa dodóz", " Ádi ááá", " Ana" stbstb
Azután észleli,hogy az ajtó mögött állok és csak kiszól" Ájtót".

A kakót elnevezte kuinak. Először elképzelni sem tudtuk mi lehet az...

A tábla az a blabla, az Auchanban tolja a bevásárlókocsit és hangosan kiabál " baba tójja".
Rengeteg ilyen van és egyre gyarapszik a szókincse, azt veszem észre szinte naponta.

Nálunk a bilire szoktatás van napirenden. Pár hete szól ha kakil. De még produkálnunk bilibe nem sikerült. Nem is erőltetem.
Amikor szólt annyit mondot " kakas". Én ugye azt hittem a madárra gondol és ott kukorékoltam szegénynek. Kiderült azt jelenti kakás és jön a kaki.

Tudtok esteleg tanácsot adni vagy elmesélni ,hogyan zajlott Nálatok a szobatisztasára nevelés?

Nálunk a bili nem megy. Ha ráül 2 perc mulva hozza Buksit és beleülteti. A wc-re akar felülni. Ott tartjuk, nagyon erőlködik de semmi. Most vettünk wc szűkítőt .

Kép

Kép
töltike
 
 


Írjatok már nekem arról, hogy mi várható, amikor a rágófogak jönnek, könnyebb vagy nehezebb, mint az alsó-felső-középső 4-4. Köszi :)

KépKép
KépKép
kelimoni
 
 


Sziasztok!
Katalinoknak és a kis Matinak nagyon sok boldogságot kívánok!

Nagyon aranyos az a kép, ahol a két fiú együtt gitározik! És milyen komolyak, mint a nagyok! :D

Marci, Lili nagyon édes, hihetetlen, hogy így figyeli a mesét Lili!

Gergő jó nagyfú! Hihetetlen, hogy milyen gyorsan megy az idő!

Hogy bírjátok ki, hogy ilyen dumáktól nem zabáljátok meg a gyerkőcöket! :D

A gyerekjólétis látogatása igen furcsa volt, csak ült a nappaliban és nem mondott semmit, hogy mit szeretne megnézni, én kérdeztem rá, hogy akkor megnézi a lakást is, Matyi szobáját?
Nem igazán tudta, hogy mi a különbség a nyílt és a titkos örökbefogadás között, hogy dolgozhat így, ha nem ismeri a jogszabályokat?
A legfontosabb kérdése az volt, hogy hogyhogy lemondott a vsz-i anya, és hogy az ő családja sem tudta volna vállalni a babát ?Mostanában ezen a kérdésen kiakadok, főleg a hangsúly miatt, ahogy kérdezik.
Hogyhogy lemondott? Mert Matyi a miénk, nekünk született, jóhogy lemondott. :lol:


Nagyon jól vagyunk, már 3280 g-ok vagyunk, tegnap a doktornő azt mondta, hogy sokat eszik (100), mondta, hogy adjak kevesebbet neki, mondtam, hogy akkor nem bírja ki a 3 órát, akkor már 2 óra múlva üvölt, hogy éhes.
Tegnap éjszaka már 4 órákat aludt, ma éjszaka meg 4,5 óráig húzta. Ha kevesebbet adnék neki, akkor hogy tudnánk átállni a hosszabb alvásidőre?
Mondtam a doktornőnek, hogy egy nap min. kétszer kap anyatejet, és abból örülök, ha az ötven bemegy. Képzeljétek, az anyatejes első kortyoknál felhúzza a szemöldökét, fintorog, és olyan szemekkel néz rám, hogy anya, mi a francot adtál nekem? :lol: Nagyon édes, vissza kell fognom magam rendesen, hogy ne egyem meg.

alvás: sajnos nekem külön kellett költözni a férjemtől, most vendégágyon alszom a babaszobában. Mivel a férjem nagyon sokat dolgozik, korán megy, későn jön, ezért muszáj neki jól kipihennie magát, az első éjszaka még mellette aludtam, de mihelyt megszólalt Matyi én felugrottam, és ő is mindig felébredt, mondanom sem kell, hogy hogy nézett ki reggelre. Mivel sokat is vezet a férjem, ezért szerintem muszáj, hogy rendesen pihenjen. Hát ez van, mert nagyon hiányzik mellőlem. :( Ha majd beállunk az egyszeri felkelésre éjszaka, akkor visszaköltözöm. :D

Tegnap jó nagyot csavarogtunk, mert egész délelőtt a szemészeten voltunk, még karácsonyig kétszer kell mennünk, aztán elmentünk a szervízbe, kikapcsoltatni az első légzsákokat, mondanom sem kell, hogy megint jól felidegesítettek, mert képzeljétek, engedélyt kell kérni a gyártótól, hogy kikapcsolhassák. Egy: amelyik kocsiban kapcsolóval és te magad kapcsolod ki a légzsákot, akkor ott miért nem kell engedély? Kettő: a mai számítógépes világban azt gondoltam az engedélykérés is megvan pillanatok alatt, úgy gondoltam, hogy a márkaszervíznek közvetlen kapcsolata van a gyártóval. Persze ez napok lesznek, majd rámszólnak. Azt mondták, hogy addig közlekedjek óvatosan. :twisted: Mondtam nekik, hogy én hiába megyek óvatosan, ha más nem vigyáz.

Matrackérdés:
azt vettük észre, hogy Matyi nem nagyon szeret az ágyában aludni, nem érzi jól magát, a pelenkázón nagyon szeret lenni. Aztán rájöttünk, hogy a hiperszuper kókuszmatracon, mivel légáteresztő, fázik, vagy csak hideg neki, és egy jó vastag meleg plédet raktam be a matrac fölé, így már édesdeden alszik benne.
Ti is tapasztaltatok ilyet? Vagy eleve kellett volna valami meleg cuccot a matrac fölé tenni?
Most már nem elég neki a 70x140-es terület, állandóan jön-megy, forog a kiságyban, mindig máshol találom meg, ahol lefektettem. :D A kórházban is ilyen forgos volt, én is ilyen vagyok, a póz ahogy alszik, úgy alszom én is. :lol:

Most már befejezem, mert még pizsiben vagyok :oops: és vár a házimunka is, na meg mindjárt Matyi is felébred! :D

Kép
tirza
 
 


Tölti, szerintem a WC szűkítő nagyon jó ötlet. Nálunk Balázs rögtön a WC-re szokott fellépővel és szűkítővel, és nagyon büszke volt arra, hogy már milyen nagy fiú. A bilibe Ő sem akart kakilni, amit nem is bántam, mert a bili űrítése és kimosása nálam rémálom kategória volt, holott a pelussal semmi gondom. Ki érti ezt? :)
Jó "kukorékolást!"

Süni, olyan jó, hogy ilyen sok helyre mentek Miklóskával és még élvezi is a kismanó. Alig várom, hogy Zsófival is lehessen menni, mert így Balázs egy kicsit háttérbe szorul most nálunk.
Anyósod meg főnyeremény, ebből is látszik, mennyire szeret...

Zsófi nem szeret idegen helyen lenni, sőt azt sem szereti, ha idegenek jönnek hozzánk. Tudom, hogy életkori sajátosság, hogy az idegenektől fél és nagggyon ragaszkodik hozzánk, de szerintem Ő kicsit túlzásba is viszi. Míg a megszokott környezetben remekül elvan, nyitott minden játékra és kíváncsian szemlélődik, hétvégén matrica-üzemmódban működött a vendégségben. ( Tesóméknál, akik 1 napos kora óta ismerik.) Egy gyermekpszichológus ünnepelné a kötődés ilyen erős módját, én viszont kicsit aggódom. A védőnő itt volt tegnap és Ő azt mondta, talán a méhenbelüli életben történt dolgok befolyásolják Zsófit. Hát, én ebben nem nagyon hiszek...vagy nem tudom.
Balázzsal végig aggódtam, izgultam....szó szerint sík ideg voltam a terhesség egész ideje alatt és igaz, ami igaz egy szuper érzékeny kisgyerek lett belőle. Zsófi nem annyira érzékeny szerintem, de nagyon fontos neki a megszokott és a biztonságos. És nem csak a személyek a környezet is....
Szerintetek is a méhenbelüli élet hat ki, vagy egyszerűen ilyen alkatú, vagy én nevelem ennyire matricának, vagy egyszerűen életkori sajátosság és majd enyhül? Mit gondoltok, a Ti babáitoknál is tapasztaltatok ilyet?

Kata, és ment a papa a pincébe vajat csipegetni? Nagyon jó fej Csenge!

A tévézésről. Hát, ebből irtam a diplomamunkámat ( gyerekekek tévézési szokásai , reklámok a gyerekeknek..stb.), így hát hosszú sorokat tudnék írni ennek káros hatásairól+előnyeiről,- mert kevés előny, de azért van.
De se untatni nem akarlak Titeket, sem nagyfejűsködni, sem szupernanyunak beállítani magam. :oops: Bizony, nálunk is előfordul a "kollektív mesenézés". :cry: Annak ellenére veszem igénybe néha az elektromos bébi szittert, hogy tudom, mennyire rossz ez, és ismerem minden hátrányát, főleg Zsófira nézve.
Amit tiszta szívből tudok ajánlani nektek az a Teletubbies, ha már egy kicsi gyerek tévézik. Balázs kb. 1,5 évesen ezzel kezdte a mesenézést ( akkor könnyű volt betartani az általam hozott szabályokat) és szerintem pont a 1,5-2,5 talán 3 éves korosztálynak szól és nagyon jó!!!!
Teletubbies ajánló következik:( Aki ismeri, vagy nem érdekli lapozzon! :lol: )
Tudom, felnőttek a fejüket fogják, milyen őrülten bugyuta. De a kisgyerekeknek nem az.
Először is max.25 perc, három blokkban. Így könnyen emészthető és az időtartama pont jó. A kis lények mindig olyan dolgokat csinálnak, ami a kisgyerekeket érdekli ( bár a felnőttek számára semmi nem történik). Például ki-be mennek az ajtón, közben mondják, hogy kimentek, bejöttek....a szótanulásban is segít.
Vagy Po szeretné feltolni a bringáját a hegyre , de nem tudja... csak, ha a végén Lala is segít és együtt sikerül.
Szeretik egymást, sokszor megölelik ( nagyölellééééés!), amit a kicsik is csinálnak és szeretik.
A középső része mindig egy film, ahol nagyobb gyerekekkel történnek dolgok ( kocsit mosnak az apukájukkal,kacsát etetnek, lovagolnak, mondókáznak az óvó nénivel, kutyust fürdetnek, akváriumba látogatnak... Balázs kedvence a buszmosás volt, itt belül ültek a gyerekek és kivülről lemosták a nagy piros buszt a mosóban. Belülről is mutatták milyen, meg kivülről is.)
Ezt a filmet megismétlik ( a gyerekeknek nagyon fontos az ismételgetés) , majd megint a tubbiek jönnek.
Minden szempontból jól kitalált,( a nemtelen színes lények, a lassan hömpölygő történet, az állandó elemek, a nagyobb gyerekekről szóló-utánzáson alapuló részek) pont a kicsiknek való történetek, nekünk nagyon bejött, vagy 4 kazettát vettem fel akkor a tévéből. Sajnálom, hogy most nincs!
Bocs, most látom milyen hosszú lettem....lehet, a diploma munkámat ki kéne egészítenem ezekkel az "okosságokkal"? :lol: :lol: :lol: :lol:
A disney mesék nálunk olyan 4 év körül kezdődtek. Először mindig elolvastam a mesét többször a mesekönyvből és az már ismert történetet néztük meg először együtt. ( Legalább, ha már ez volt a kutatási területem valamit használtam belőle!-Ezt most Zsófinál nem mondhatom el, sajna...de azért igyekszem...)

Ildikó, láttam tegnap olvasgattál! Írjál is légyszí!!!!!

Na," viiiiszlááát, viszlátááát! "

Kép
Kép
ggabszi
 
 


Tirza, Zóra igaz, hogy nagyobb, olyan 6 kg körül lehet, de most 140-eket eszik. Így alszik 4 órákat, éjjel pedig 5-6- órát.
Az egyszeri alvást úgy próbálom elérni, hogy 11-12 körül megetetem még egyszer, akkor is, ha előtte 2-3 órával evett, és a rátöltéssel ma is bírta éjjel 1-től 6-ig.
Éjjel 1-ig pedig vasaltam, meg pakoltam, meg mindenféle, így nem kellett kelnem hozzá.
(Már jól élek 5 óra alvással.)

Védőnő azt mondta, sok a kaja,más ekkora gyerek 80-akat eszik, de enyémke 2 hetesen evett 80-akat. Ha a kg-onkénti 150 ml-t számolom, a doki néni szerint még kevés is. (Igaz, most emeltem 2 napja 120-ról 140-re az adagot.)

Szóval nem tudsz kiigazodni, úgyhogy mint mindig, hallgass a szívedre és a gyerekre. Ő tudja, mikor éhes, és közli is veled.

Kókuszmatracunk van nekünk is, de a lányka ki van párnázva zsírral, így nem fázós. Éjjelre pedig zsákban alszik, ami elég vastag.

És minden nemes elvvel ellentétben hason alszik jókat, így most már éjjel is hason altatom, azóta nyugodtabban alszik és többet is, nem rezzen fel minden mozdulatára.

Mozgáshoz gratulálok, miénk kis lustika, nem csoda, ekkora kofferrel...

Keli, nálunk szó nélkül jöttek a fogak, most vettem észre nemrég, hogy újabbb 4 rágófog bújt ki. Úgyhogy gyereke válogatja, Bobinál nem okoznak gondot. (A többi meg régen volt, emlékek elhomályosultak:)

Tölti, Bobika igazi férfi, úgyhogy a bilizésről még csak nem is álmodunk. Na jó, most már szól, hamár tele pelus:) Majd tavasszal próbálkozunk, van sima bilink, bulis bilink, wc-szűkítőnk - lépcsős, lassan be se férünk mellettük, de nem igen foglalkozik velük.

Süni, jó ez a riszálás:) Elképzeltem :)
Jó anyósod van, becsüld meg :)

(Enyémek tegnap - 15 éve ismernek - megkérdezték tegnap, hogy kell leírni a nevemet (2 értelmiségi).

Ggabszi, Bobi helyzete ugyan kicsit más, mert 5 hósan került hozzánk, de azt vettem észre nála, hogy sokkal bizonytalanabb, mint a nagyok voltak. degeneket, más családtagokat nem nagyon fogadott el. De ez szűnni látszik, ahogy egyre jobban csibészedik, most már csak elsőre bizonytalan, fél, bújik idegen helyen, aztán nekibátorodik. (Boltban már bemegy a pult mögé és kiszolgálja magát...)

TV: Nálunk a kisvakond megy most :) Vakondot kiabálással követeli az úr....
És a Björn mackó, az is tanmesés jellegű.
És kiderült, a nagy gyerekeim nem ismerik a gyalogkakukkot. Ennyire öregek lennénk?

Na megyek, itt is virít még a pizsi...
szuperboszi
 
 


Sziasztok!

Segítségre lenne szülségem!
Van egy 5 hetes babám,és egy kicsit hasfájos. sajnos nincs tejem,ezért tápszerrel etetem. A hasfájására kaptunk cseppeket ez kezelhető nála. A gond az,hogy 3 óránként etetem,100-at kap,mégsem nyugszik,nem alszik,sírkál,a legtöbb idő amit átalszik az 2 és fél óra. Etetés után nem alszik el,hanem nyöszörög,vagy sir. Esetleg tápszert kellene váltanom,vagy még éhes lenne? Egyszerűen nem tudom mi tévő legyek,de már a kiborulás szélén vagyok. Kérlek segítsetek,hogy nektek mi vált be,és normális -e az a nyöszörgés evés után.

Nagyon várom a tanácsokat,és előre is köszönöm!!!

Kinga
macim
 
 


Szia Kinga!

Megnéztem, az én kislányom 5 hetesen 120-135 ml-t evett. Ő is nagyon sírós volt, két evés között, ha nem aludt, mindig sírt.. :-( 2,5 óra alvásnak én nagggggyyon örültem volna! Ezt csak azért írom, hogy kicsit jobban érezd magad!
A Te babád 100-at azért eszik, mert annyit kap vagy ehetne többet, csak nem kell neki? Lili hasfájásra az Espumisan cseppeket kapta és (lekopogom) úgy tűnik, az rendbejött. A sírásra azt mondta a Védőnénink (nagyon szeretem! :-)), hogy ez egy ilyen időszak, túl kell élni... Lehet, hogy a tápszerrel is van baja, de én megpróbálnám először, hogy többet adok neki, hátha éhes. Utána még ráérsz eldönteni, hogy kell-e új tápi. A doktornéniteket(bácsitokat) kérdezted már?

Sajnos igazán jó tanács nincs, kísérletezgetni kell (több, esetleg másik tápi) és kivárni... Tudom, hogy ez nem nagyon vigasztaló most, de túl lesztek rajta!! :-)

Írj a fejleményekről! Minden jót!

A

KépKép
KépKép
marci_anyu
 
 


Szia Marci anyú!

Ezeket a mennyiségeket 3 óránként adtad a babának? Ha felébred a kisbabám,akkor sokszor ingerült,és alig birom megetetni,mert annyira kapkod a kaja után.... ha nem vagyunk 3 óránál,akkor teáztatni szoktam,de nem sokáig birja türelemmel a dolgokat. Te melyik tápszerrel ettetél,és meg voltatok vele elégedve?
macim
 
 


macim:
Először Humana HA 1-et kapott, de akkor folyamatosan ordított szegénykém.. :-( Azt lecseréltük Milumil HA Start-ra, akkor már nem sírt mindig, de még mindig elég sokat... :-( 5 hetes korában viszonylag stabilan 3 óránként evett, de előfordult, hogy éppen aludt, akkor nem keltettem fel. Ébren nem mindig bírt ki 3 órát, de a 2,5-et próbáltam tartani. Teát én nem adtam neki, csak talán 2x a hasfájós időszakban, de nem nagyon szerette. (Marci sem volt teás.) A tápi elvileg fedezi a teljes tápanyag- és folyadékszükségletüket.
Én mindig Őket próbálom figyelni, ha gyakrabban éhesek, többször kapnak, ha ritkábban, akkor ritkábban. Nekünk sem egyformák a napjaink! :-) (persze 1/2 óránként nem, azt tápival nem célszerű..)Most egy harmadik tápit kap Lili, de az nem a pocija miatt van, hanem mert felmerült a tehéntejérzékenység gyanúja.. :-(

KépKép
KépKép
marci_anyu
 
 


Sziasztok Katalinok!!!!!!Na meg mindenki!!!!!
Boldog nevnapot KATALINOK!!!!
Kelimoni sajna nem megyunk Pestre ezen a heten de ha nem gond azert majd szeretnenk bepotolni.
Nagyon jo volt a Golyas tali.
Lanyok felterdelt a fiatal ur es kapaszkodik a racsba.Nem akkkarom hogy igy rohanyon az ido most izgultunk azert hogy minnel hamarab itthon legyen es lassan mar ki is repul.(na jo az meg odeb van(remelem)!!!!!!
MATIBA MEGKESVE DE TISZTA SZIVBOL KIVANOK MINDEN JOT!!!!!!
sZOMBAT igy telt: De. Tatabanya de reggel a szomszed kutyainak egy seta mert gazdik elutaztak,Du. uszas ,utana apuciert rohani a munkahelyere mert este meg egy kis buli Liza kerilanyunk nevnapjat unnepeltuk utolag.Kicsi fiamnak megse kotyant!!!!!!Lehet hogy oregszem?(igenlo valaszt nem kerek!)
Puszi mindenkinek Móni.

Kép
móncsi+3
 
 

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?