Fú de beindult az élet!
Timó!
Teljesen igazad van. Oldják meg.
Kami:
A válási papír is jó, mindenesetre a nőnek igazolnia kell a családi állapotát. A hapsinak nem.
Viszont arra vigyázz, hogy a válással is van valami határidő, hogy a válási papírnak több mint 300 nappal meg kell előznie a kiírás dátumát, különben automatikusan a volt férj nevére kerül a gyerek, még akkor is ha a valódi apa apasági vizsgálattal mindennel alátámasztott kérvényt ír, hogy az ő nevén legyen a gyerek. Ez is egy ilyen jogi őrület.
Anyakönyveztetés:
Mindenki érdeklődjön a KÓRHÁZ kerületéhez tartozó anyakönyvvezetőnél. Elvileg a jogszabályok mindenütt ugyanazok, de a bevett szokás nem. Én úgy tudom, 300 napnál nem régebbi papírok kellenek, de egy telefont megér.
Van otthon egy listám (most anyukámnál vagyok) hogy melyik papírt hol kell intézni, és mi kell hozzá. Alapból az anyakönyvi kivonat kell, és a gyerek TAJ kártyája, enélkül semmi mást nem lehet intézni. Az István kórházban kijön az anyakönyvvezetőtől egy csajszi begyűjteni az adatokat, de nemrég beszéltem a X. kerületi anyakönyvvezetővel (véletlenül, a IX.-t kerestem) és azt mondta, ők aztán nem küldenek senkit sehova, hanem a kórház küldi nekik a jelentéseket az élveszületésekről, és utána várják a szülőt a megfelelő papírokkal, aminek birtokában helyben kiállítják a születési anyakönyvit. Tehát ebből én azt vonom le, minden kerületben más a szokás, érdemes érdeklődni! Apuka is intézheti, sőt, megfelelő meghatalmazással bárki, nagyszülő, ismerős, stb.
Ágiboldi:
Mi anyakönyvvezető előtt írtuk alá az apaságit, én úgy tudom, csak ők tudják intézni.
Anyasági támogatás:
Van egyszer az államtól egy kb 50e forintnyi összeg, és vannak olyan kerületek, amik szintén adnak. Én konkrétan az I.-ről tudom, hogy ott 30e, és konkrétan a IV.-ről is tudom, hogy ott nincs. De érdemes az önkormányzatnál ezt is megérdeklődni.
Pann:
Azt hiszem, igen, a TGYÁS a szülési szabadság álnéven. Automatikusan a gyerek születése napjától 168 nap, de lehet igényelni a kiírás dátuma előtt 4 héttel is.