Sziasztok!
Ágiboldi!
Azt nem mondták, melyik az a két kórház??? Jó lenne tudni előre...
Május:
Hát remélem nem rettentettem el senkit... azelőtt is volt kebelméret (80D), az első terhességem alatt 80G lett belőle, szopi alatt meg H!!! Én azt remélem azért, visszazsugorodik szopi után...
Az Istvános párnát a csecsemősnővéreknél lehet kapni, van egy egész hegynyi belőle (ill volt mikor én ott voltam miután Zsuzsa született). Méretet most nem tudok mondani, mert a mienket leköltöztettük a pinyóba, de ha felhozzuk az újszülött cuccokat, lemérem neked. Amúgy 5000 forint volt, szerintem megérte!!!
Kiságy megoldás: mivel ezt a megoldást mi Zsuzsa 6 hónapos korától vetettük be, addigra bőven forgolódott, hol közelebb, hol távolabb tőlem... néha visszagurult felém és akkor hozzám bújt.
Néha meg egész a rácsoknál volt. De nem értem, mit értesz azon, hogy visszaáll az eredeti állapot? Zsuzsa most is úgy alszik el legtöbbször, hogy felém fordul, és a két kis pracliját kinyújtja hogy hozzámérjen... odafészkeli magát közel hozzám. Aztán egyszer csak elfordul a fal felé és úgy alszik tovább. Akkor szoktam felkelni mellőle, de az az igazság, hogy szeretek ottmaradni vele összebújva és hallgatni a szuszogását.
Egyébként az egyik legerőteljesebb élményem, teljesen váratlanul ért, hogy miután hazajöttünk a kórházból, első este hogy itthon aludtam, David ugye már alig várta hogy összebújjon velem, és megpróbált rávenni hogy rakjam be Zsuzsát a bölcsőjébe (az ágyunk mellett). Odaraktam, de szinte fizikai fájdalmat okozott, hogy nincs ott mellettem, olyan hiányérzetem lett mintha kiszakítottak volna belőlem valamit... úgyhogy első éjjel mellettem aludt az ágyban Zsuzsa. David panaszkodott is, hogy nem tud velem rendesen összebújni, de ott és akkor én csak a kisbabámmal akartam összebújni. Számomra is meghökkentő volt, milyen elemi erővel tört rám ez az érzés akkor.
Gyomorsav:
Rennie rágótabletta. Kismamák is nyugodtan használhatják, csodákra képes. Én már egy pár hete ott tartom az ágyam mellett, mert éjjel felébredek arra, hogy kellemetlenül fáj a nyelőcsövem. Ugye a méh nyomja feljebb a gyomrot, ezáltal a sav könnyebben visszavándorol a nyelőcsőbe.
Orvosválasztás:
Szerintem az egész orvosválasztásos rendszer megtévesztő. A kismama azt hiszi, hogy ha egy bizonyos orvoshoz jár gondozásra, és kifizeti a díját, akkor az orvos ott lesz vele és fogja a kezét és ápolja a lelkét míg vajúdik. De ez nem így van! Az orvos pár óránként benéz és megnézi mennyit tágultál, és a végén a kitolásnál van jelen. Ha ezt másképp szeretnéd, akkor érdemes előre tisztázni az orvossal, hogy te azért jársz hozzá, hogy végigkísérje a szülést.
Én úgy voltam vele, azért fizetem az orvosom (elég borsos) tarifáját, hogy hagyjon engem békén, illetve hogy úgy alakuljanak a dolgok (a lehetőségekhez képest), ahogy én képzelem. Túl sok történetet olvastam a Kismamában arról, hogy (szerintem) az orvos vagy a kismama türelmetlensége miatt beleavatkoztak a szülésbe, és csak megnehezítette az egészet vagy császárhoz vezetett. (Minden beavatkozás növeli a későbbi beavatkozások szükségességét, és egy beindított szülés KAPÁSBÓL 30%-al növeli a császár esélyét... és nemcsak orvosilag indokolt esetben indítanak szülést, hanem azért is, mert valakinek az úgy kényelmesebb... - no mindegy, ez az én egyik vesszőparipám).
Sok más országban eleve nincs orvosválasztás, mert az az alapfeltevés, hogy egy komplikációmentes szüléshez egyáltalán nem kell orvos, és a szülést bábák/szülésznők kísérik. Ez északeurópában a standard, ott sokkal kevesebb a beavatkozás, a császármetszés, és mellesleg alacsonyabb a halálozás is mint Magyarországon. Orvost csakis akkor hívnak, ha tényleg gáz van. SZERINTEM (ez magánvélemény és megérzés) sok esetben van az sajnos, hogy az orvos megunja a komplikációmentes vajúdás/szülés mellett a malmozást, és azért avatkozik be, hogy csináljon valamit... Hány olyat olvastam, hogy a doki azért javasolt oxitocint (fájáserősítő) mert szerinte már túl hosszúra nyúlt a vajúdás - mindezt 6-7 óra után. Mikor egy átlag első vajúdás 12 óra. És hány ilyenből lett aztán császár...
Pann:
Nagyon sajnálom hogy ilyen szörnyű hétvégéd volt.
Ez az AFP! Annyi kismamát megkeserít! Pedig egy csomó helyen már nem is csinálják, annyi fals pozitív eredményt hoz ki, hogy több kárt okoz a kiváltott idegeskedés miatt mint amennyi rendellenességet ki tudnak szűrni vele. Egyébként biztos olvastad, hogy önmagában az AFP érték még nem jelent betegséget, ez csak egy indikáció hogy jobban meg kell vizsgálni a magzatot, hogy biztos nincs-e rendellenesség.
Mert ugye az AFP érték egy bizonyos magzat által termelt hormon szintjét méri az anyai vérkeringésben, méghozzá pontban a 16. héten. Tehát az első buktató ha nincs pontosan megállapítva a terhességi kor, már csúszik az érték. A második buktató, hogy a mért hormon szintjét elosztját az anyai vérkészlettel (liter). Amit a testsúlyból SACCOLNAK meg. Tehát ha rossz súlyt mondasz be, akkor megintcsak csúszott az érték. Arról nem is beszélve, hogy testsúlyból nem lehet pontosan megállapítani, hogy hány liter vére van valakinek, tehát ez is a pontatlanság egy forrása.
Szóval ne aggódj, a genetikai UH a mérvadó, nem az a számocska az AFP leleten...
Május:
Látom a Rennie nem vált be... akkor viszont a "munkás" megoldás van: ki kell sakkozni, melyek azok az ételek amiktől ég a gyomrod és kerülni őket! Nekem főleg a szénhidrátok, és legeslegfőképpen az egyben cukros ÉS savas dolgok tettek be, mint pl a gyümölcslé. Na azt kerülni kell. Ami nekem nagyon bevált előző terhességem alatt, hogy tartottam egy ideig a 150 grammos cukorbeteg diétát... mindennemű finomított cukrot (beleértve az édességeket, nasikat, fehér lisztből készült dolgokat) ki kell irtani, és a többi szénhidrátot meg szigorúan számolni. Amíg ezt követtem, nem volt semmi emésztési bajom. Ha nem akkor olyan epegörcsszerű fájdalmaim voltak, hogy néha már sírni tudtam volna.
Megpróbálhatod még a borsosmenta teát, az is jótékonyan hat mindenféle emésztési bajra. Szintúgy a gyömbér, a papaya... volt nekem erről egy listám valahol anno... megpróbálom felkutatni...
Barbus:
Egy pólya huzattal max 5000 forint... tehát nem egy katasztrofális tétel, ha nem is használod. Én egyszer próbáltam beletenni Zsuzsát, hát neki annyira nem jött be. Viszont amit Kami is írt, hogy jó erre a célra egy puha takaró is, amibe jól becsavarod a babát, mert tényleg szeretik azt az anyaméh érzést. Vagy van Amcsiéknál egy állítólag csúcsszuper csodatakaró:
http://www.miracleblanket.com/instructions.htm Annyi jót olvastam róla, hogy a végén én is rendeltem egyet, Zsuzsánál már lekéstünk róla, de majd Szilvinél kipróbálom!
A légzésfigyelő és a bébimonitor nem feltétlenül ugyanaz! Bár asszem a legtöbb légzésfigyelőben van bébimonitor funkció. Nekünk az előbbi egyáltalán nem volt, az utóbbit meg ritkán használtuk, tehát én okosat nem tudok róla mondani. DE azt olvastam, hogy ha légzésfigyelőt veszel, akkor érdemes elvégezni a tanfolyamot is, mert nem elég ha riaszt a légzésfigyelő, azt is tudni kell, mit kell csinálni a gyerekkel ilyenkor...