Új privát üzeneted érkezett!

Ildikó! Nekem azért kényelmesebb egy mellbõl, mert így akkor nem kell váltanom szopi közben és akkor félálomban tudok szoptatni, ami nagyon jó! Mondjuk nekem egy idõszak kivételével nem voltak olyan "durranósak" a melleim. Akkor is az volt az oka, hogy lévén nagy meleg Helena sokat szopizott napközben és túlkínálat jött létre. De ezt is átvészeltük.
Ha nagyon durrannak a melleid, akkor jobb ha két mellbõl szopiztatsz. Amikor már nagyon feszülnek a mellek, az nem jó, mert akkor már kezd visszaszívódni a tejcsi és akkor kevesebb lesz egy idõ múlva. Elmondom, hogyan lehet "könnyített változatban" éjszaka is két mellbõl szoptatnni fekve. Persze egy mellbõl egyszerûbb, de szerintem még mindig jobb és könnyebb, mint éjjel fejni. Szóval pl. ha a baba a jobb oldaladon fekszik, akkor a bal melledbõl úgy todod megszoptatni, hogy kicsit ráfordulsz a babára. Nem nyomod meg, ne félj, de nem kell ráfeküdni. Ez a nehezebb része, úgyhogy ha ebbõl a melledbõl már kiürítette a tejcsit (már amennyire azt lehet Kép), akkor jöhet a jobból is, ami ugye már akár félálomban is mehet. Nem emlékszem mennyi idõs a babád? Én Helenával kb. 2-3 hónapos koráig gyújtottam teamécsest, hogy lássam is mit csinál, aztán már tök sötétben is tudtuk a dolgunkat. Kép Addig pedig kitartás és próbáld magatoknak kikisérletezni a legjobbat, ami esetleg még változhat is az idõ elteltével. HAJRÁ!!!
"Anyatej felfogó izé": nekem Avent "bimbókiemelõ-, bimbóvédõ melltartóba-, anyatejgyûjtõ" szettem van. Ebbõl csak az anyatejgyûjtõt használtam. Nem tudom lehet-e külön kapni, mert így elég drága, de úgy gondoltam jó befektetés lesz a többi gyerekhez is. Én a DM-ben vettem.
Menta
menta
 
 


Ildikó!

Igen, ahogy Menta is irta, az Avent 3 (*2) darabos szettéröl beszéltem, amiben van bimbókiemelö, szellözetö és anyatejgyüjtö. Én is csak az anyatejgyüjtöt használom, és azért vettem meg, mert nagyon zavart, hogy annyi tejcsi jön ki szopi közben a másikból, hogy több melltartóbetétet is átáztatok, de textilpelenkával sem birom, ha azzal akarom felfogni. Azt hiszem a Tesco-ban 2300 Ft-ba Kép kerül, és én is elég sokat gondolkodtam rajta... És (bár nézem) nem lehet ilyet külön kapni. Mindegy, lesz még gyerek!Kép

Két mell: engem pl. nem zavar, ha éjszaka is két mellböl ket etetnem (bár van, hogy közben én is és Nátán is elalszunk és csak x idö múlva kell neki a másik és akkor fordulunk át). Emlékeim szerint a nagyobbnál nagyon zavart, hogy éjszaka nem eszi ki mindkettöt, és nagyon feszül. Ez akkor volt még rosszabb, amikor már átaludta az éjszakát. Akkor meg én nem tudtam teljesen jól aludni, mert ha véletlenül (akár csak oldalt fekve) ráfeküdtem, akkor biztos volt, hogy átázik a melltartóm (hiába használtam melltartóbetétet). Most még ilyen nem fordult elö, a két melles etetés miatt nem telik meg annyira.

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti
 
 


Sziasztok!
Ezt nézzétek meg mit találtam:
[url=http://www.origo.hu/noilapozo/szuloknek/20020920aszoptatas.html" TARGET="_top]http://www.origo.hu/noilapozo/szuloknek/20020920aszoptatas.html[/url]
Most akkor mi van???
Üdv mindenkinek.
Sylvike
sylvike
 
 

 
 

Beszti!

Köszi a választ. Engem is a zacsira ráírt 3 hónap zavart meg, mert valahol azt olvastam, hogy hûtõládában 6.

Panka
pannus
 
 


Sziasztok Anyukák!
Nagyon kíváncsi vagyok, mit szóltok a következõ cikkhez, amit a Baba Magazinban olvastam:
"A szoptató édesanyák gyakran aggódnak amiatt, hogy ha puffasztó ételeket esznek, a kicsi is felfújódik. Ezek a gázok az anya bélrendszerében vannak és nem jutnak a tejbe. Az anyatej az anya vérébõl képzõdik és nem a gyomortartalomból. Ha a szoptatós csecsemõ nyugtalan, puffad, annak oka az is lehet, hogy síráskor túl sok levegõt nyelt vagy érzékeny vmire, amit az anya evett." (tehéntej, liszt, földimogyoró, tojás, hal, dió), stb, stb

Ezek szerint ehetek végre zöldborsót, babot, káposztát?
Kíváncsi vagyok, mi a véleményetek errõl.

Üdv: Ágota
Ágota
 


Logikusan hangzik. Nekem két gyerkõcöm van, de egyiknél se tapasztaltam, hogy pl. karalábétól, karfioltól stb. jobban sírt volna. Mindenesetre megnyugtató, hogy ezzel már nem kell bajlódni.

Pötyi
pötyi
 
 


Koszi a valaszokat.
Szoptatas: kulon szobaban alszik a baba, tehat emiatt az ejszakai egy melles jobb lenne, viszont a feszules miatt meg nem az igaziKép Hat majd alakul..
Es ezek szerint tejgyujtom se lesz, marad a textilpelusKép
Koszi az infokat megeccer, sziasztokKép
afonya
 
 


Sziasztok! Két mellbõl szopi ügyben bemásolok egy részletet, a Vendég a háznál c. mûsorban Dr. Sarlai Katalin, a Magyar Szoptatásért Egyesület elnökétõl. Már épp le akartam írni, de megtaláltam. Kép A két mellbõl való szoptatás elõnyösebb. Az elsõ mellbõl amíg jóllakik, így hozzájut a zsírosabb tejhez, majd a másikból még.
" Dr. Sarlai Katalin: - Igen. Vannak különbözõ szoptatós teák, amiket a népi hagyomány jónak tart. Én azt hiszem, hogy az nem rossz. Lehet használni, de a legfontosabb az, hogy a csecsemõ szopjon, mert ugyanis arról van szó, hogy ha ürítve van a mell, akkor termelõdik, hogy ha benne marad a tej akkor nem termelõdik. Van a tejben egy gátló anyag. Hogy ha nincs kiürítve az emlõ, akkor ez a gátló anyag, amely egy fehérje az benne marad a mellben levõ tejben és ez megakadályozza, hogy további tej termelõdjön, pontosan azért, hogy az asszonyoknak ne robbanjon szét a mellük a sok tejtermeléstõl. Hogy ha ezt a gátló anyagot a tejjel együtt eltávolítjuk, tehát a csecsemõ kiszopja vagy esetleg kifejjük, akkor termelõdik újból."
Üdv,
Liesel
Liesel
 


Sziasztok!
Gyermekem arcán ekcémás folt jelent meg, nem elõször. Azt gyanítom, hogy a havi egyszeri csokizabálásom terméke, hiszen más újdonság nincs mostanában az étrendjében. Nyolc hónapos, és napi kb. négyszer szopik.
Kérdéseim:
-Lehet-e a mogyorós csoki az ekcéma oka?
-Ha igen, mely összetevõ a gyanús? /szója, kakaó, mogyi?/
-Mennyi idõ múlva jelentkezhet az allergia az általam fogyasztott élelmiszer után a babánál?/rögtön, esetleg pár nap?/
-Mennyi idõ alatt ürül ki belõle, és belõlem az allergizáló anyag?
Gondolom, ez sok más babucit is érint.
Elõre is köszi.

Más: Nemtom, hogy ismeritek-e a mellápoló törlõkendõt. Nem egy nagy szám, de állítólag megelõzi a szájpenészt, és egyéb nem kívánatos dolgokat, ami a szoptatáskor elõfordul.
Én akkor használom, amikor "házon kívül" szoptatok, és nincs mód moskodásra, kéztörlésre. Nem igazán olcsó, de nekem még az elsõ doboz tart, így megéri beruházni a kb. 1000 forintot.

Csi
Névtelen
 


Sziasztok,
vajon mitõl lehet az, hogy rövid idõ alatt jelentõsen csökken a tejmennyiség?
Kisfiam 5,5 hónapos, eddig csak anyatejet kapott. Igény szerint eszik, annyira, hogy van nap, amikor 8-10X is eszünk.
Néhány nappal ezelõttig fejtem is, általában az utolsó kaja után 1,5-2 órával, hogy reggelre ne telítõdjön túl a cici (Ákos alszik 10-6,7ig). Így kb egy héttel ezelõttig 160-250 ml-t fejtem. Aztán szépen csökkenni kezdett 100-ra, majd 4 nappal ezelõtt 30-t tudtam kifejni. azt gondoltam, hogy mivel Ákosom elképesztõen szív, a fejõ nem indítja be, és egyébként sem kell már több tej, mert tele van a fagyasztó, így abbahagytam a fejést. Ennek ellenére reggel nem feszül a cici, és nem is termelõdik sok, két napja 160-170 gr/cici, ma meg 100 gr. Nem mértem már hónapok óta, hogy mennyit eszik, csak gyanús lett, hogy valami nincs rendben.
Két hete menstruáltam, akkor nem éreztem, hogy gond lenne, de gyanakszom arra, hogy visszatért a ciklusom, talán azért van ez...
3 hét alatt 130 gr-t hízott Ákos, ez elég kevésnek tûnik. No, azért elfogyni talán nem fog, 7430gr. Azért aggaszt, mert szeretném minél tovább szoptatni.
Sokat iszom, laktoherbet is, meg egy másik patikai szoptatós teakeveréket, szedem az UU-t, szoptatok amennyit csak Ákos elfogad, mondjuk éjszaka nem keltem fel, de nappal sokszor eszünk. Sokat pihenek, egyszerûen nem tudom mire vélni a dolgot...

Mondjuk nem a világ vége, mert elkezdhetünk gyümölcsözni, bár azt hiszem, ez nem lesz könnyû, mert Ákos nem igen fogadott el eddig semmit kosolóba sem.

Lola
lola
 
 


Csi!

Allergiaban nagyon otthon vagyokKép Bar errol van egypar masik topic, de kivetelesen valaszolok itt, vegulis szopival osszefuggo kkerdes valoban.
Amikor az en lanyom foltosodott be, de nagyon, akkor az orvos a tej mellett rogton az olajos magvaktol tiltott el, hangsulyosan /szinte karorvendoenKép/ peldanak hozta fel a mogyoros csokit.
A felszivodassal, kiurulessel kapcsolatban nem tudok hozzaszolni, de szerintem kibogozhatod, ha vegigbongezsed archivumot, mert pl alkohollal kapcsolatban en is kerdeztem marKép
De az allergia lehet mastol is, pl meleg /hidegben esetleg tuloltozteted/, nyala folyik es ott konnyebben elojon, lehet mososzer, es rengeteg dolog meg, tenyleg erdemes atnezned a masik topicba.

Lola, tjjel kapcsolatban nem tudok segiteni, nekem meg sose sikerult egy nap alattt sem 100 ml-t lefejniKép Ugyhogy nem is probalkozom. Nalam /Reka most 3 es fel honapos/ is voltak ilyen hullamvolgyek, hol feszult a mellem, gyakori szopik utan, majd beallt erre, nem feszult, majd Reka meginzt feltornaszta nagyobb mennyisegre, aztan megint beallt.. Ezek a hullamzasok a lanyka sulyan nem latszik, egyenletesen hizogat, igaz, csak heti 10-15 dkg, dehat ilyen a dragamKép
A laktoherbet en meg pl nem birtam, puffasztott engem es a lanykamat isKép
Talan jon valaki profi, aki segit majd Neked.
Szia:
-Ildiko
afonya
 
 


Sziasztok!
Lola,
nyugi! Egy idõ után természetes, ha nem tudsz annyit fejni (beáll a kereslet-kínálat, van, akinek 6 hetes, van akinek 3 hónapos, van akinek csak késõbb), illetve a mell is hozzászokik, ekkor már nem feszülnek annyira a cicik. Ha többet szoptatsz, több termlõdik ezt ne felejsd el, és nem lesz semmi baj. Ha a Laktoherbet szülés óta iszod, lehet, hogy már annyira hozzászokott a szervezeted, hogy kis pihenõt kellene tartani. Egyébként én kb. ilyen idõs anyuka voltam-talán vmivel kevesebb, amikor teljesen elhagytam, és még most is vidáman szoptatok (9,5 hónapos a kisfiam). De nem ewttõl lesz a tejci. A gymölcs bevezetését nem kell elkapkodni, lehetnek hullámvölgyek majd abban is, lehet, hogy újdonságként nyakalja majd befelé, aztán 1-2 hét múlva megint kevesebbet eszik. Nem kell megijedni, figyelj a babádra, hogy mi jó neki, és ha mindig szopi után kínálod meg majd szilárddal nagyon sokáig tudod majd szoptatni!KépKépKép
Ágci

Kép
Ágci
 
 


Ildikó!
A foltosodás az száraz szintelen foltokat jelent?

Köszi
Zsunya

zsunya
 
 


Ágci,
köszi a bízatást. Az a bajom, hogy nálunk a kereslet-kínálatban a fejés is benne volt, mert mindennap csináltam. A laktoherbet is most kezdtem újra, amíóta érzem, hogy nincs minden rendben.
A mellfeszülés pedig régóta nincs, de azért ha megfogtam a cicit, akkor érezni lehetett, hogy van benne, most meg semmi, és a mérleg szerint sincs sok benne.
Most éjjel 2-kor is megetettem a gyereket, ami 2 hetes kora óra nem fordult elõ, úgy evett, mint aki auswitzból szabadult, majd 6-7-kor, 9.30-kor, és ez a 3 kaja összesen volt 200 gr.
Kezdek elkeseredni....

Lola
lola
 
 


Sykvike!
Az ilyen vizsgálatok csak statisztikai módszereken alapulnak. Az egzakt az lenne, ha ugyanazt a babát lehetne tökugyanúgy felnevelni, kivéve, hogy anyatejet vagy tápszert kap. Szóval három lehetõség is van:
- Igazuk van. Ezt nem nagyon szeretném hinni, mert az is tény, hogy az allergia felfutása kb. egybeesik a tápszeripar felfutásával. Meg egyébként is... Kép
-Rosszul értékelték ki az eredményeket, az eltérés esetleg nem is volt szignifikáns.
-Valamit nem sikerült figyelembe venni. (Pl. cementgyár az anyatejes csoport lakóhelyén, allergén kajcsik a mamánál.)
A cikkbõl az se derült ki, mit értenek anyatejes táplálás alatt. Mondjuk, a babákat szoptatták ugyan, de 6 hetes kortól ment a narancslé is...
De ha ebben netán lenne valami, akkor még hallunk róla. Egy kutatócsoport nem kutatócsoport!
Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts
 
 


Lola!

Mi meg mindig eszunk ejszaka is ketto korul, de volt olyan het, hogy Emese csak reggel ebredt fel, egy ideig majd szetdurrantak a melleim, de aztan elkezdett csokkeni a tej, foleg a jobb oldalon, ugy ereztem, hogy nagyon keves. Elegge kiakadtam, mert eddig csak anyatejet kapott (jovo heten lesz 5 honapos). Aztan ujbol elkezdett ejjelente felkelni, azota megint semmi baj az adaggal...Szoval faraszto, hogy csak 3 orat tudok egyhuzamban aludni, de igy legalabb van tejci. Egyaltalan nem iszom Laktoherbet ( se semmi egyeb ilyesmit) mert faj tole a hasa, ugyhogy ami van tej, azt O maga termeli meg. Szoval szerintem tenyleg fontos az ejszakai eves, mondjuk ha egy kicsit magad melle venned ejjel, ovatosan keltegetned, eppen csak annyira, hogy ratalaljon a cicire...hatha meglenne az eredmenye 1-2 nap mulva.

Kati
katkamano
 
 


Lola! Kati nagyon jól mondja. Az éjszakai szopi nagyon tejserkentõ. Nálunk is ez vált be. 4 hónaposan helena átaludta az éjszakát a kiságyában, viszont egyre kevesebb lett a tej. Magamhoz vettem éjjelre és láss csodát, éjszaka 2x szopizik és elég a tej Még mindig, pedig már lassan 8 hónapos és nem fogad el semmi mást. Félálomban megy a szopi, ezért nem olyan fárasztó. Amikor az álmodási fázisba ér, akkor kicsit mocorognak esetleg nyögnek, olyankor kell megkínálni. Nem tudom mennyire izgága napközben szopi alatt. Van ám olyan is, hogy annyi minden érdekli már, hogy nem tud az evésre koncentrálni és tényleg kevesebbet eszik napközben aztán éjjel azt próbálja pótólni. Ilyenkor hagyni kell.
Viszont azt is vedd figyelembe, hogy a te Ákosod már 5 és fél hónapos, még az is lehet, hogy már egyébre is szüksége lenne. Az a két hét ide vagy oda nem oszt, nem szoroz. Esetleg kínáld meg egy kis anyatejes krumplipürével, hátha már az kell neki.

Sylvike! Vettem a fáradtságot és átolvastam az eredeti cikket. Borcsának van igaza. Tudod hány hétig tartott az anyatejes táplálás? 4(!!!!) hétig. Onnantól kezdve meg ki tudja mit kaptak még a babucik? Vannak ám más tanulmányok is, amik pont az ellenkezõjére jutottak. És még ha igaz is lenne, annyi további elõnye van, hogy már csak azért is érdemes szoptatni.

Ágota! Logikusnak hangzik, amit ott írtak, de ha csak azt nézem, hogy most az almaszezonban napi 5-6 almát megeszem és elnézést, de írtó sok a "mellékterméke" és egyértelmûen Helenánál is, akkor lehet abban valami, hogy átmegy az anyatejbe is valami abból a "pukigyártóból".Kép

Menta
menta
 
 


Zsunya!

Igen, nekunk olyan, mint amikor a sar megszarad, es a teteje olyan cserepes lesz, csak persze kicsiben, avatatlan szemlelo nem latja, csak en erzem, mikor oltoztetem pl, meg persze latszik is, ha jobban megfigyelem. De pl a fejen szabalyosan korpaszeruen van/volt, ha lejon, alatta piros marad a bore egy ideig, a gyerekorvos szerint nem az un. koszmo.
Masik topicban irtam Neked.
Szio:
-Ildiko
afonya
 
 


Most kerestem meg, mirol beszeltek. Tok hulyenek nezik az Anyukakat, mert ez a mondat azert durva:
"Ezek a gázok az anya bélrendszerében vannak és nem jutnak a tejbe. "
Ki a fene gondolja ugy, hogy a gaz jut at a tejbe es attol puffad a bebink?!Kép Kép
utana meg irja, hogy erzekeny arra a baba, amit az anya evett. Igen, pl a kaposztara, es azert puffad. HulyekKép
afonya
 
 


Hali, lányok!
Elképesztõ az elmúlt 2 nap termése! Kép

Ildikó(áfonya),
OFF. Ha pl. a "jobb" szóhoz toldalékként a "ból"-t teszed, a rövidítés elve szerint (ha jól emlékszem) "jobból" lesz. Kép ON. Én mindkét mellbõl szoptatok még éjszaka is, és ez nálunk úgy megy, hogy miután kiürítette az egyiket, és kéri a másikat, egyszerûen a hasamra teszem, átfordítom magammal együtt, ami külön jó a derekamnak.

Csi,
te otthon mosakodsz szoptatás elõtt?

Ágota,
én úgy tapasztaltam, hogy szorosan összefügg az én kajám az õ hasfájásával.

Sylvike,
bennem is hasonló gondolatok ötlöttek fel, mint Bosziban. És ne felejtsük el, hogy nem írták, hány %-ukat szoptatták az ezerbõl, és azt se, hogy 1000 emberke egy kutatás szempontjából semmi. Nem mérvadó. (Most olvasom Menta írását.)

Ráhel irtó vicces képet vág az almára (6 és 1/3 hónapos), nem is fogad el semmit. Amikor az almapépes ujjam a szája felé közelít, vagy valami kanálféle, erõsen hunyorog, és szkeptikusan mosolyog. Kép Puszi:

Virág
Virág (fiore)
 


sziasztok!

én csak azt szeretném a szoptatáshoz füzni,hogy én mint kismama rengeteg tejjel jöttem haza,persze kiprobáltam minden hogyan ,de mindig rengeteg volt.
Persze fejtem ezerrel tároltam zacsiba hátha nem lessz ,és milyen jol jön nekem.Mondanom se kell a hütöládám leolvadt a tejnek annyi de nem is volt rá szükség hisz volt böven:
persze nem ez a lényeg hanem minden igyekezetem ellenére a mellem(ball)begyuladt 40 fokos lázzal mentem vissza és mikor kimaszirozták a csillagos eget láttam.De szerencsére rendbe jött persze gyogyszer,kontrol stb.
szoval csak azt akartam mondani minden "kezdõ" szoptato kismamának nagyon figyeljetek nehogy begyulladjon a melletek mert az isszonyú fájdalmas és ugytudom el is apaszthatja a tejet.

enézést hogy beleszoltam.

sziasztok fini
Névtelen
 


Virag

Koszi az offot, en is igy gondoltam, de aztan leirva olyan idetlenul nezett kiKép
Igazabol en is 2 mellbol szoptatok, kiveve ejjel, de akkoris csak azert, mert Reka belealszik a szopasba, es nincs szivem /se ertelme szerintem/ felkelteni. Viszont igy marad a szilikonciciKép

Fini, igen, masok is meseltek mar, pokoli lehet, jobb megelozni.

Meg mindig a tejfelfogo: fekveszoptatasnal is lehet hasznalni?
afonya
 
 


Sziasztok!
Lola,
csak csatlakozni tudok Mentához és Katihoz is. Talán még annyi eszembe jutott, hogy esetleg nem tudnál napközben is többet pihenni? Ugyanis az is nagyon jó a tejtermelésre. Ez tapasztalat.
A másik, egy barátnõm kb két-három hónapos korától hozzátáplálta a kismanóját (most ne firtassuk, hogy miért), és még a mai napig is szoptatja, 11 hónapos a kicsi lány. Szóval nem kel pánikba esni, ha szoptatod sokáig lesz tejed hidd el!
Ágci

Kép
Ágci
 
 


Ildikó!
Tehát jó volt a megérzésem...Hjaj! Pedig imádom.
Köszike.

Virág!
Itthon nem sikálom magam egész nap. Csak azt utálom, ha délelõtt eltûzök itthonról, és "tépõzárassá" válik a melltartóbetétem, a kicsordogált és megszáradt tejtõl.
Csi
Névtelen
 


Gyógyszerelés a szoptatás alatt
/Gyógyszerelés a laktáció alatt/

[url=http://www.babanet.hu/publ/gyogyszereslaktacio.htm" TARGET="_top]http://www.babanet.hu/publ/gyogyszereslaktacio.htm[/url]

Kiscica
Kiscica
 


Csi,
nehogy azt hidd, hogy kötekszem! Kép

V.
Virág (fiore)
 


Ildikó!

Igen, lehet használni. Én, ha itthon vagyok, akkor inkább fekve szopiztatok (nem mindig), mert uy lehet közben pihizni is. Kipróbáltam, semmi nem folyik ki ugy se belöle. Akkor kell figyelni, amikor le akarod venni.

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti
 
 


Csi,
nincs mit, szivesenKép

Beszti,
en is inkabb fekve szoptatok itthon, szinten piheneskepp, ezert kerdeztem. Akkor lehet, megis utanajarok, lehet-e kapni valahol.Koszi.
afonya
 
 


Sziasztok!
Én is valahogy így vélekedem ezzel a cikkel kapcsolatban, csak kíváncsi voltam a Ti véleményetekre is.
Kicsi Bencém 8 és fél hónapos és még mindig szopik, a kaják nem is igazán érdeklik. Ibollyal beszéltem ezügyben, azt mondta, akkor nem kell erõltetni. Csak pont az volt a problémámk, hogy a férjem mindenre allergiás. Bencét elvittük kivizsgáltatni és a doktornõ azt mondta, hogy addig akkor ne is adjunk neki a krumplin, barackon és tökön kívül más kaját egyenlõre, amíg meg nem tudjuk az eredményeket.
Lényeg a lényeg, ez a cikk felkeltette az érdeklõdésemet, annak ellenére, hogy meglehetõsen szkeptikusan fogadtam a hírt. De most, hogy Ti is így gondoljátok, megnyugodtam.
Köszi.
Sylvike
sylvike
 
 


Sziasztok!

Csi, a szója és a mogyoró NAGYON erõsen allergizál. A mogyorót pl. 3 éves korig nem ajánlják, az allergiás reakció következtében akár anaphilaxiás sokk is felléphet. De a csoki is allergizálhat.
Hamar kiürül a szervezetébõl. De azért az ekcéma mástól is lehet, pl. örökletes eredetû allergia (allergiára való hajlam). Van a családban allergiás?

Mindenféle mellápoló kendõrõl az a véleményem, hogy felesleges. A mellet az a természetes balzsam ápolja, amit a bimbó környékén lévõ Montgomery mirigyek termelnek. Ha azt lemossuk, akkor a kórokozók bejutását is megkönnyítjük. Ezért nem kell szoptatások elõtt és után sem lemosni a mellet, még tiszta vízzel sem. És ezért nem kell szappant használni a fürdésnél.

Lola, lazíts! Kép Ami veled történt, az természetes. Növekedési ugrás, Ákos többet szopizott, kevesebb tejed maradt fejésre. Ebben a korban már nem híznak ugyanolyan ütemben a babák, mint eddig, ráadásul a növekedési ugrás idején amúgy is kicsit kevesebbet szokott mutatni a mérleg. Ha nem feszül a cicid, az jó! Lassan abba is hagyhatod a fejést, mit gondolsz? Persze, csak fokozatosan!
Ha eddig tudtad szoptatni a kisfiadat, akkor tovább is menni fog, csak ne aggódj. Mindennek megvan a maga oka.
Felejtsd el a mérleget és csak azt figyeld, pisil-e, kakil-e. Ha kifelé jön, akkor be is kellett menni valaminek, nem igaz?
Ha Ákos nem kér még szilárd hamit, nem kell erõltetni, majd amikor megérett rá, elfogadja.

NA, most elolvasom a linkjeiteket.
Iboly
iboly
 
 


Csi, még azt elfelejtettem, hogy ha elhagyod az allergizáló táplálékot, 5-7 napon belül jobban lesz a baba, de akár két hétre vagy annál is hosszabb idõre van szükség ahhoz, hogy a szervezetbõl teljesen kiürüljön az allergén.

Iboly
iboly
 
 


Hû, ez az asztma-szoptatás cikk! A múlt hét végén mindenki errõl beszélt a laktációs szakmában.
A laktációs szakemberek egyetértenek abban, hogy a felmérés eredménye nem a valóságot tükrözi.

1037 gyermeket vizsgáltak.
A vizsgált gyermekek mindegyike 1972. áprilisa és 1973. márciusa között született.
A vizsgált gyermekek mindegyike ugyanabban a városban, Dunedinben (Új-Zéland) született.
A vizsgált gyermekek közül 504-en (49%) 4 hétig vagy tovább szoptak, 533-an (51%) nem kaptak anyatejet.
A vizsgálatban szereplõ, szoptatott gyermekek majd' mindegyike élete elsõ napjaiban TÁPSZERT kapott!


Ha a kutatóorvosok valóban abból indultak ki, hogy a szoptatás csökkenti az asztma kialakulásának esélyét, akkor vajon miért nem vizsgálták a KIZÁRÓLAG SZOPTATOTT babákat? Vagy a hosszabb ideig szoptatott babákat? Miért nem vizsgáltak több, különbözõ helyen élõ gyermeket? Miért nem tartották lényegesnek az egyéb élelmiszerek bevezetésének idõpontját?

A gyermekek 3 évesek voltak, amikor a kérdezõbiztosok meglátogatták a családot és a születés körüli idõszakról, a szoptatásról, a szilárd ételek, a tehéntej bevezetésérõl tettek fel kérdéseket. Mennyire hiteles egy olyan felmérés, amely a pontos adatok helyett a szülõk memóriájára hagyatkozik?

Több egybehangzó kutatási eredmény is amellett foglal állást, hogy a szoptatás CSÖKKENTI a különbözõ allergiás megbetegedések és az asztma kialakulásának esélyét. Egy ausztrál kutatócsoport korábban arra a következtetésre jutott, hogy a négy hónapos kor elõtt adott tápszer NÖVELI az allergiás megbetegedések esélyét!

Íme néhány referencia:
Oddy WH, Peat JK, de Klerk NH. Maternal asthma, infant feeding, and the risk of asthma in childhood.
J Allergy Clin Immunol. 2002;110(1):65-67.

Wright AL, Holberg CJ, Taussig LM, Martinez FD. Factors influencing the relation of infant feeding to asthma and recurrent wheeze in childhood. Thorax. 2001;56(3):192-197.

Dell S, To T. Breast-feeding and asthma in young children: findings from a population-based study.
Arch Pediatric Adolesc Med. 2001;155(11):1261-1265.

Haby MM, Peat JK, Marks GB, et al. Asthma in preschool children: prevalence and risk factors.
Thorax. 2001;56(8):589-595.



A fentiek alapján ezt a nagy vihart kavart eredményt úgy is értelmezhetjük, hogy minél kevesebbet szoptatod a babádat, annál nagyobb esélye van allergiára, asztmára.

No és persze az a kérdés is felmerült, hogy vajon ki pénzelte ezt a kutatást? Egyesek tudni vélik, hogy az egyik vezetõ, asztma-gyógyszert gyártó cég a napokban egy nagyobb összeget adományozott a kutatást végzõ intézet egyik, a kutatásban szintén részt vevõ partnerének...

És az origo vajon miért nem érzi szükségesnek, hogy a többi, ebben a témában született eredményt is közzétegye?
Iboly
iboly
 
 


Sziasztok!

tudom, már többször volt szó errõl, de most mégis elpanaszolom neketk a bánatomat. Két gyerekem van, 2 és fél éves a 'nagy', 9 hónapos a kicsi. Kiderült, hogy 8-10 hetes terhes vagyok( jövõ héten pontosít az ultrahang). Ma voltam orvosnál, és azt mondta, hogy ha megtartom a babát, azonnal hagyjam abba a kilenc hónapos kislányom szoptatását, mert mindhármunknak rosszat teszek. Azt mondta, így is nagyon meg fogja viselni a szervezetem, hogy nem egészen három éven belül három gyereket szülök, és teljesen tönkremegy a szervezetem és se a magzatnak, se a kislányomnak nem jut elég tápanyag.
Kétkedve hallgattam, mert részben nyilván igaza van, már ami a megterhelést illeti, de ha nekiállok egészségesen és elegendõen táplálkozni, továbbá terhesvitamint is elkezdek szedni, akkor biztos nem lehet baj. Mondtam neki, hogy hallottam az övétõl teljesen eltérõ véleményeket is, de ragaszkodott az álláspontjához. Én eddig maximálisan megbíztam benne, de ebben a kérdésben nem érzem teljesen, hogy igaza lenne. Hogy szoktassam le különben is a 9 hónapost? Szeret szopizni, még bõven szüksége is van rá szerintem.
Névtelen
 


Szia Névtelen!

Hehe, szeretem az ilyen kedves, optimista dokikat!!! Szóval én a 3. babámmal való várandósságom alatt végig igény szerint szoptattam az 1 éves lánykámat. A lánykám normálisan fejlõdött, a kisfiam meg 4 kg-mal, teljesen épen és egészségesen született. Szóval nem úgy nézett ki, mintha nem lenne elég tápanyag. Én az elsõ 3 hónapban szedtem vitamint, aztán már csak ha épp eszembe jutott. A vérképem mindig jó volt, és nem mutatkoztak rajtam a tápanyaghiány jelei. Az LLL-nél utánanéztem, hogy hogyan, milyen feltételekkel lehet szptatni a várandósság alatt, és nem is volt semmi gondunk. Én is megkaptam az ilyen jó kis véleményeket, de nem különösebben érdekelt, mert az LLL-t sokkal megbízhatóbb forrásnak tartom, mint az e témában járatlan orvosokat-védõnõket. Egyedül arra kell figyelni, hogy ne legyenek görcseid, vérzésed, mert akkor valóban meg kell fontolni az elválasztást. Illetve habituális vetélõknek sem szokták ajánlani.
Jó szoptatást: Pele
Pele
 


Szia!
Míg valaki a szakik közül mást nem mond, az ehavi Kismama újságban nagyon jó dolgokat írnak a szoptatós cikknél. 5 kérdés, 5 válasz. Érdemes elolvasni (2-3 perc alatt el lehet, esetelg meg sem kell venni), ha pedig megveszed az orvos orr alá dugni. Az én véleményem (amennyiben a gyermeked nem választja el magát, hisz ez lehetséges), és nincs gondod a terhességgel, egészségesebb táplálkozással, vitaminokkal fel tudod "tuningolni" a szerveztedet. Lásd élõ példa: bár nekem csak egy 120 hónapos kisfiam van, de igen nehéz szülés, még most is szoptatom, stb. és jobb a vérképem, koleszterin stb. mint aktív sportoló koromban. Szóval küldjön el inkább a doki egy labor vizsgálatra, és ha esetleg van vmi gond, akkor próbáljon rá vmit kitalálni.
A lelkednek pedig mégiscsak jobb lenne, nem? Mármint a további szoptatás.
Egyébként van egy Errõl-arról/ Hogyan kell elválasztani topic, többek között Iboly(szoptatási tanácsadó, Pele pszichológus) sokmindent írt le ami hasznos.Kép
Ágci

Kép
Ágci
 
 


Szia Ágci!
Gratulálok a 10éves babád szoptatásáhozKépKépKép
Hogy bírod még???KépKépKép
(na jó,tudom elírtadKép)
Nekem sajna abba kellett hagynom a szoptatást,mert 10hetesen bekerültem a kórházba vérzéssel,és nem engedtek haza 2hétigKépKépKép
Szegény kincsem,úgy sajnáltam,és a mai napig lelkifurdalásom van,de valahogy el kell fogadfnom így a dolgotKép
Pedig ma reggel is mikor felkelt,véletlenül belekönyökölt a cicimbe,és már mondta is hogy titi titi nyam nyam.
Mondtam neki ha majd meglesz a tesó,megkapja.
Nem merek kockáztatni,de ha nem kerültem volna be a kórházba,tuti hogy addig szopizhatott volna amíg neki jól esik.
Pusz nektek,Iboly köszi a tanácsokat,hála nem kellett fejnem se,magától elapadt.
Viszont egy kérdés,mitõl sárga?
Ismét elõtejem van?
Na tényleg eldugulokKép
Pusza!!!
zmariann
 
 


Kedves Névtelen,
én 5 év alatt szültem 4 gyereket, köszi, jól vagyok. Kép

Virág
Virág (fiore)
 


Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni. Nekem ez a szoptatás nagyon sok gondot okoz. Már túlvagyunk e gy mellhgyulladáson, voltunk szoptatási ambulancián is mert nem tudtam mellre tenni. (Most sem igazán.Kép) Szóval eléggé félek tõle. Most meg mintha kevés lenne a tejem. Óránként kéri a baba, pedig már egy pár napja két óránként evett.
Kihez fordulhatnék segítségért, hogy öröm legyen a szopizás???? HELP!!!

Puszi
Pemeske és Gréta 2 hetes
pemeske
 
 


Pemeske!
Hívd fel Ibolyt!!!

Rózsa Ibolya (30) 482-9342
vagy lll-s szoptatós baba-mama csoport:
I. ker. Családsegítõ Központ
Budapest, I. ker. Attila u. 89.
minden hónap elsõ csütörtökén 10-12-ig
vezeti: Martinovichné Debulay Bianca
Tel.: (1) 202-2157

Ágci

Kép
Ágci
 
 


Sziasztok!

Köszönöm a hozzászólásokat, azt hiszem továbbra is szoptatni fogom a kislányomat, maximum nem kötöm a doki orrára. Szerintem így jó mindkettõnknek. Ti is megnyugtattatok. Nem görcsölök, nem vérzek, semmi gond, leszámítva, hogy halálosan ki vagyok merülve, de ez nem akadálya a szoptatásnak..

Kedves Virág!

Gratulálok szép nagy családotokhoz! Örülnék, ha írnál nekem, jó lenne tapasztalatokat cserélni, illetve szívesen megkérdezném, ti hogy csináljátok a dolgokat, mert én most még kicsit kétségbe vagyok esve, hogy is fogom én ezt 3 picivel túlélni.. Örülnék egy nálam tapasztaltabb anyuka tanácsainak. A címem, ha gondolod: lp.@freemail.hu
Névtelen
 


SAziasztok!

Volt vki hasonló szituációban, és sikerült utána szoptatnia a babáját? Hogyan?
Sztori:
Szerdán született a barátnõm kisfia, holnap engedik õket haza. Úgy néz ki nem indult be a teje. Szinte semmenyire nincs "megduzzadva", a mai próbaszopin 5 gr-t sikerült kiszipkáznia a kisfiúnak, utána 70-et megevett még üvegbõl. Jól szopik, szépen. Sokszor próbálja mellre tenni. Orsi elõre felkészült, elolvasott sok írást, sé a ligás füzeteket is odaadtam neki, amit tanulmányozott. Tápszer recepttel engedik csak haza, de nagyon-nagyon szeretne szoptatni, fõleg, hogy anyukájuknak egyikõjük sem sikerült (van egy bátyja). Mit lehet ilyenkor tenni?
Sajnos mivel dunaújvárosi, személyesen nem találkozhatunk, csak telefonon. Mondtam neki nézzesse meg, nincs-e lenõve a nyelve a picinek, de mivel ért hozzá, megnézi maga is.
Sajnos nem tudom, hogy császárral vagy természetes úton szülte a kisfiát, 3990 volt születéskor, most 3700.

Ibolynak már egyébként írtam, de hátha valakinek személyes tapasztalata is volt ezzel kapcsolatban. És gyorsan ötlettel tud elõállni.

Köszi:
Ágci

Kép
Ágci
 
 


Agci!

Szerintem en voltam hasonloan. Semmi tudomanyosat nem tudok mondani, pusztan elmeselem en esetemKép
Reka csutortok hajnali 2 korul szuletett 3570-nel, szombaton besargult, kekfeny ala kerult. Rendszeresen ebresztgettem, 2-3 orankent mimeltuk a szopast, kb 2 perc alatt elaludt. Nekem a tejem szombatig csak cseppekben merheto volt, vasarnap mintha.. de belovellestol messze volt. 3. napon Reka 3200 korul volt, aztan megindul felfele, haza 3400 korul jottunk, meg mindig sargan, hetfon. Hogy mitol hizott, azt nem tudom, mert igazi belovelles ugy kedd kornyeken volt, az pedig mar a 6dik nap legalabb es addig egy deka potlast sem kapott. Azt mondtak, 3dik napig 10% eses normalis, utana induljon felfele, addig semmi potlas, kuzdjon AnyukaKép
Most 3 es fel honapos, igaz, nem egy szumobajnok, 6 kilo fele jar /en persze aggodom, mas nyugtat, jo suly ezKép/ es csak szopik.
Persze, ez nem azt jelenti, hogy esz nelkul, mindent a szopiert felkialtassal eheztetni kell a babat, de azert bizni kell a termeszetben, gondoskodik rolunkKép
afonya
 
 


Az a tapszerrecept nagyon csabito sajnaKép en orulok, hogy gyerekorvos anno nem irta fel, mikor en kertem "tartalekba, biztonsag kedveert", mert tuti, hogy elso nyugos napon kivaltottam volna, mert azt hittem, ehezik a gyerekem.
Es esetleg probald meggyozni, hogy az, hogy Anyukajanak nem sikerult, nem jelent semmit, nem orokletes!

En is kerdeznek. Mit lehet mondani ilyen parbeszed utan:
- Varandos Anyuka Ferje: de jo neked, hogy van tejed
- en: igen, van szerencsere
- VAF: en felek, mert anyu is csak 3 hetig tudott szoptatni

Es annyi mindent tudtam volna mondani neki, hogy nem ezen mulik, hogy mindenki tud, hogy.. de nem kozeli ismeros annyira, raadasul nem o fog szoptatniKép De olyan tehetetlen erzes fogott el /utalomKép/, tudvan, hogy igy eleve "nagy esellyel" indulKép
De voltam mar igy tobb kismamaval is.. Ti mit mondtok ilyenkor? Es van ertelme, eredmenye szerintetek?
afonya
 
 


Sziasztok!

Ildikó: ilyenkor én el szoktam kedvesen magyarázni, hogy azért azok más idõk voltak, és az akkori kórházi szokások, orvosi tanácsok mind a szoptatás sikerét gátolták. Lásd: 3 óránként 20 percre kivitték az anyához a babát, akit elõtte jól betápszereztek. Otthon is vekkerrel szoptasson, minen szopi elõtt-után méricskélés, 6 hetesen gyümölcslé...
Eddig bejött Kép

cory

cory + Liza 2006.03.11. + Zsoma 2003.08.31. + Balu 2001.09.12.
cory
Budapest
 
 


Ildikó!
Mondd azt, hogy a nõk 98% tudna szoptatni, ha akarna. Próbáljon bízni magában és a természetben, mert ez így lett nagyon jól kitalálva. És ne engedje, hogy pótlást kapjon a kicsije, fõleg ne cumisüvegbõl. Magyarázd el, hogy kereslet-kínálat elv alapján lesz elegendõ a tejci. Mondd, hogy ha megnyugszik szopi után a baba, vagy van elég pisis-kakis pelusa, akkor elég a tejci. Beszlj neki az elején híg vízszerû, majd a szopi végén zsírdúsabb tejrõl és, hogy ez így normális, elég zsíros a teje. Istenem, mennyi mindent tudnék mondani. Kis elõadás... Szóval próbáld bíztatni, hogy pozítívan, potimistán állhasson a dolog elébe!

Pemeske! Próbáld meg úgy mellre tenni, hogy, amikor kinyitja a száját, akkor gyorsan jó mélyre berakod a melled. fontos, hogy kb. egy 3 cm átmérõjû részt is bekapjon a mellbimbódból. A feje és a hasa feléd nézzen, ne kelljem kitekernie a nyakát ahhoz, hogy elérje a cicit. Remélem nem haragszanak meg a többiek, hogy újra képekkel terhelem a topicot, de úgy érzem, hogy egy 2 hete frissen szült mamát kényeztethetünk ezzel. Szóval itt van pár kép, hogy lásd, mi a jó példa, milyen pozíciók vannak. És ne adj neki semmi mást a szopin kívûl, fõleg ne cumiból, mert úgy lesz elég tejed, ha sokat szopiztatsz és pihensz.

Ágci! Remélem a barátnõd nem azon kevesek közé tertozik, akik tényleg nem tudnak elegendõ tejcit termelni! Drukkolok neki, remélem Ibolynak van, valami ötlete! Addig is sok-sok szopi!

Menta
menta
 
 


Ez a normál pozíció. Látod milyen közel van a baba hasa a mamáéhoz:
Kép
menta
 
 


Ez a hónaljtartás. Ha elég párnát találsz hozzá, akkor ez egy nagyon hatékony pozíció, érdemes kipróbálni! Fontos, hogy te is végig kényelmesen hátradõlve tudj szoptatni és ne cuppogjon a baba, végig vákuum legyen a szájában (a ciciden kívül Kép)
Kép
menta
 
 


Így tartsd a melled, amikor a babád szájába adod:
Kép
menta
 
 


Menta!

Hat ez az, hogy kiseloadas.. nekem meg, fogadatlan prokatornak ilyenkor van fel percem ra.. es ugye gyozzed meg a 98%-rol, amikor az o anyukaja, meg a tesoja, meg a .. szoval nehezKép
Es nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de az en gyermekemet batran "eheztetem" /ha azt hiszem, keves a tejcsi, de potlast meg se kap, szaporitunk epp/, vagy epp "tuletetem" /amikor orankent eszik/, de masnak a babajanak felve tanacsol az ember, barmennyire is meg vagyok gyozodve az igazamrol.. Ti nem aggodtok, hatha rosszul sul el?
afonya
 
 


Ildikó! Akkor meg mondd a 98%-ot (a statisztika mindig megnyugtatóan hat az emberekre) és bíztasd, hogy de igen, menni fog, egyszerûen meggyõzõdésbõl mondd ezt. És ígérd meg neki, hogy ha bármi problémája van, akkor te majd ott termesz és segítesz. Mondjuk ehhez egy picit érteni kell a dologhoz, de hát ott van neked is a babád a gyakorlati részhez és itt a szopi topic. Ha végigböngészed, akkor elég jól kimûvelõdhetsz. És olvasd végig a www.lll.hu írásait is. Ez a három már megadja egy biztos alapot, ahozz, hogy segíteni tudj, de azt is felismerd, ha nem.
Menta
menta
 
 

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?