Obea a tudományosan, szakirodalmon alapuló válasz a kérdésedre:
Az első 365 nap a gyermek életében című könyv a következőket írja:
5. hónap: hasáról hátára fordul
7. hónap: hátáról a hasára fordul.
A főiskolai
A megismerő tevékenység fejlődéslélektana c. könyv, amit gyakran olvagatok, mióta mami vagyok( valahohgy élvezetesebb, ha nem kell vizsgázni belőle
), ezt írja:
3-4 . hónap
helyzet és helyváltoztatás: Háton fekvő helyzetben gerincét megfeszítve, törzsét emelgeti.
4-5. hónap: Támasztékkal ül fejét egyenesen tartva. Hátáról oldalra fordul.
5-6. hónap: Hátáról hasára fordul. stb.
6-7. hónap: Hasáról hátára fordul. Kúszik.
A táblázat kitér még a koordinált szemmozgás fejlődésére, és a finommotorikus reakciók és manipuláció fejlődésére is.
Akit érdekel valami szívesen kimazsolázom belőle.
Kevésbé tudományos
, Pampers kiadvány azt írja a gyerekek a hátukról a hasukra a 3-7. hónap között fordulnak.
Így, miután több iromány is alátámasztja,
nem vagytok lekésve semmiről, szerintem Gréti nagyon szépen tartja magát fekve.
Zsófi szerintem nem mérvadó. Rendkivül izmos kisbaba, a combján látszik az izom ( tök komoly) egy izomgolyó, és nagyon erős.
Ő már nagyon korán oldalra fordult, innen csak egy lépés volt, hogy pont 3 hónaposan hasra forduljon, és négy hónaposan vissza is tud fordulni. A gurulás is megyeget, de az irányjelzővel még baj van
( gyakran csak ide-oda forog).
Balázs, a kisfiam, a fenti táblázat minden soránál a végén kullogott, a még belefér kategóriájába tartozott.
A családunkban van olyan kisbaba, aki már 9 hónaposan ment, de akad lustább is, aki "csak" 16 hónaposan indult el.
Nem tudom, mi a jobb! 16 hónaposan már sokkal többet megért, több esze van, kevesebb baleset éri. És nem marad le semmiről akkor sem!
A kajáltatással is jól állsz, szerintem. Bár, én ebbe nem szólók bele az extra macerásságommal.
Ma két babakönyv is megerősített: az otthoni az igazi....na, de direkt kerestem az ilyen jeleket megerősítésként. ( Az egyik Spock, akit nagyon bírok...)
Keli, Spock is azt írja, megnéztem neked: van olyan, hogy egy kisgyerek kihagyja a mászást! És ezt nem tragédiaként, tényként közli.