Sziasztok!
Keli: Szerintem Gergő nagyon kicsi még ahhoz, hogy szóba jöjjön az alváslabor szükségessége. Milliiónyi új infót kell nap mint nap feldolgoznia, ahhoz, hogy ezek a helyükre kerüljenek, kell a pihenés, kell az álom.
Minden egyes fejlődési szakasz nagy "sokk" az ő kis életében, ami valamilyen módon kifejezésre kerül.
Valszeg lesz ennél még sokkal cifrább is... Csenge néhány hónapja pl. szinte minden éjjel felsír, néha iszonyúan ijesztő dolgokat produkál: üti, csipkedi magát (közben hangosan zokog, kiabál). És TUDOM, hogy nem érte napközben semmi trauma, nem bántottuk (még jó
), nem érte semmi, ami félelmet, ijedtséget keltett benne. Rájöttünk, hogy az "egyszerű" felsírásra, 2-3 perces sírásra nem kell reagálnunk. Be sem megyünk hozzá, megnyugszik magától és reggel kipihenten ébred, mintha mi sem történt volna. A "durvább" jeleneteket pedig úgy tudjuk megoldani, hogy teljesen kizökkentjük őt a környezetből, kivisszük a nappaliba, bekapcsoljuk a tévét, leülünk játszani. Ő pedig szép lassan, fokozatosan felébred (ugyanis addig alszik, nincs is magánál!) és megnyugszik, pár percre bekapcsolódik a játékba, tévénézésbe, onnantól már lehet is vele kommunikálni (addig nem válaszol semmire) és le lehet ismét fektetni. Állítólag ez életkori sajátosság, az okozza, hogy rosszat álmodnak és nem tudnak különbséget tenni az álom és valóság között, fizikailag felébrednek (felül, feláll, mászkál a szobában), de tudatilag még mindig az álomban vannak. Bonyolult dolog ez, annyi minden van a kis buksijukban... Mi az első ilyennél iszonyúan megijedtük, borzasztó volt a tehetetlenségünk, 40 perc "bénázás" után kihívtam az ügyeletet. Szerencsére nagyon rendes volt a doki, nem bagatellizálta el a dolgot, hanem megnyugtatott.
Süni: szerintem ráértek még.
Minden gyerkőcnél más a tempó, ha Miklóskát zavarni fogja a pisis pelus, egyik napról a másikra simán szobatiszta lehet. Tőlem is mindig megkérdezi a védőnő, hogy hogy állunk a bilikérdéssel.
Engem azon kívül, hogy drága a pelenka
, nem zavar, láthatóan Csenge is beéri még azzal, hogy fürdés előtt belecsurizik a WC-be. Azt szoktam mondani, hogy még sosem hallottam, hogy valaki pelenkában ment volna férjhez (ez igaz a cumira is).
Lehet, hogy Miklóska
fizikailag már érett lenne a szobatisztaságra, de ezek szerint
agyilag még nem. Ha pedig csak reflexből fog pisilni, kakilni, az valszeg nem lesz végérvényes szobatisztaság, vissza fog esni.
DrKata rovatát olvashatták.
Ja, ma megint kijött a családjóléti szolgálat
(múlt pénteken voltak itt, azt hittem, már rég elküldték a tanulmányt az illetékes gyámhivatalnak
), merthogy még volna egy-két kérdésük... Nem tudom, mi szükség ilyen részletes tanulmányra, amikor már mögöttünk van egy sikeres örökbefogadás és szemmel láthatóan nem vagyunk szociálisan veszélyeztetett család
, meg aztán már minden hivatal tiszteletét tette nálunk és mindent rendben talált, de mindegy... csak legyen már meg a végleges kihelyező. Jó sokat meséltem nekik, láthatták a lelkesedésünket, ha ez nem győzte meg őket arról, hogy Vincus jó helyre került, akkor nemt'om...