Kami!
Jót mosolyogtam a terveiden!
Nem lekezelésből, nehogy megharagudj érte. De amint már többször írták, ember tervez... baba végez. Gondolod nekem eszembe jutott felébreszteni Zsuzsát éjjel enni?! Nem vagyok én mazochista!
Ébredt ő magától. Volt egy időszak, hogy nem, aztán újra kezdte. Ilyenkor az ember nem sok mindent tehet, vagy sírni hagyja, vagy megszoptatja (esetleg beveti apukát, nálunk ez a legújabb). Én nagyon ellenzem a sírni hagyást, pláne pici csecsemőnél, ezért maradtak azok a megoldások, amikkel maximalizálni tudtam a saját pihenésemet amellet, hogy Zsuzsa éjjel ébred, hol többször, hol kevesebbszer.
Cat:
Jól válasszatok falut! Van egy anyuka a 2005 őszi babások között ahova szoktam írogatni, aki szintén Budapesttől nem messze egy kis faluban lakik, nem tud vezetni, nincs játszótér, nem lehet hol sétálni, a falu lakosai nem barátságosak az újakkal szemben, nincs bolt, nincs... érted. Ő nagyon maga alá esett emiatt, hogy még csak normálisan sétálni se tudja kivinni a gyerekét, és bármilyen távolinak tűnik, nincs olyan messze az az idő, amikor szeretnél majd kimozdulni a babával, és amikor eljön ennek az ideje, akkor viszont hosszú évekig tart.
Én egy ingatlanpiaci lapnak szoktam fordítani, és nemrég megjelent egy kiadásuk a könnyűszerkezetes házakról. Sajnos magát az újságot már odaadtam egy ismerősnek aki szintén ilyet akar építeni, de emailen át tudom küldeni neked a cikkeket meg egy listát azokról a cégekről, akik ilyesmivel foglalkoznak Magyarországon. A lényeg, hogy ezeknek a cégeknek is van valami minősítés amit meg kell szerezni, ha nincs meg ez az engedély, azzal a céggel nem szabad dolgoztatni! Ha megadod az email címed, szívesen átküldöm, a listával együtt.
Móni!
Szerintem jól tetted, hogy már ilyen előre informálódsz! Nagyon komplikált a juttatások rendszere, meg hogy mit kell bemutatni hozzá. Arra legyél felkészülve, hogy friss házassági anyakönyvi kivonat pl fog kelleni a kórházba, hogy anyakönyveztessék a gyereket, és aztán az ő születési anyakönyvi kivonata és TAJ kártyája biztos kell majd mindenhova. Van a TGYÁS amit 168 napig kapsz a baba születése után (illetve 4 héttel a kiírás dátuma előtt el lehet kezdeni), ez a bejelentett fizetésed 70%-a, ha jól emlékszem. Utána kapod a GYEDet, ez a gyerek 2 éves koráig szól, és 84e forintra van maximalizálva. Utána a gyerek 3 éves koráig kapod a GYESt, ami a mindenkori minimálnyugdíj. Ezen kívül kaphatsz családi pótlékot, az havi 12e forint, illetve adókedvezményt ha még dolgozol ha már betöltötted a 12. hetet. Ezenkívül van egy egyszeri anyasági támogatás az államtól, ez egyszer 50e forint. Kerületenként változik, de van olyan kerület ahol szintén adnak egyszeri anyasági támogatást, ezt meg kell érdeklődni az önkormányzatnál.
Ezekről olvashatsz bővebben a magyarorszag.hu oldalon vagy a csaladinet.hu oldalon. Az utóbbin van egy szakértő, Szakbarbár néven fut, aki nagyon otthon van ezekben a témakörökben és ő szokott ilyen kérdésekre válaszolni.