Új privát üzeneted érkezett!

Köszönöm a reakciókat!meg is kérdeztem egy orvos ismerõst és õ azt mondta nem kell aggódni nem vészesek a véreredmény értékei.vagyis nem kell olyan szigorúan venni a vas cseppekhez az adagolási utasítást,inkább kevesebbet adjak belõle.
én még így direktbe hússal nem akarnám megkínálni ,meg tejkészítményekkel sem,ugyanis volt a allergiás a családban.
viszont máris megváltozott a széklete állaga és színe is az elsõ ,csökkentett adag vas után.szóval tényleg óvatos leszek vele.
amúgy azthiszem normálisan étkezem,szedem az elevitet is.
na mindegy nagy baj azthiszem nincsen,remélem nem is lesz.köszönöm a tippeket.
daniella
Névtelen

Sziasztok!
Mindenkit akit érdekel a munka melletti szoptatás, ajánlom a következõ cikket:
[url=http://www.kismama.hu/cikk.php?id=18&cid=2964" TARGET="_top]http://www.kismama.hu/cikk.php?id=18&cid=2964[/url]
A végén az ide vonatkozó törvényt is megtaláljátok.Kép

Ágci

Kép
Ágci

Sziasztok!

Most rövid leszek, mert most nagyon álmos vagyok, ennek a hozzászólásnak a felét egyik éjjel 2-kor írtam, most megpróbálom befejezni..

Nagyon jókat írtatok, Liesel, Menta, Lola, Pele!

A savanyított tejtermékeket valóban 9-10 hónapos kortól ajánlja a Liga és a Magyar Csecsemõ- és Gyermekorvosok Szakmai Kollégiuma is, azzal a kiegészítéssel, hogy ha a családban van allergiás megbetegedés (nem csak ételallergia), akkor érdemes 1 éves korig várni velük. Az én véleményem az, hogy mindenképpen érdemes megvárni az elsõ szülinapot, hiszen ma már nem nagyon van olyan ember, aki valamire ne volna allergiás, kár reszkírozni. Utána még kb. 80 évig ehet a gyerek Kép tejterméket.

Csilla, az egy tejcsatorna-kivezetõnyílás elzáródása. Jó meleg borogatást kell rátenni szopi elõtt, ha nem múlik, akkor steril tûvel le lehet szedni. (Ezt inkább ne házilag, hanem doki vagy védõnõ által végeztesd el, nehogy elfertõzõdjön.) Sokan úgy csinálják, mint Napocska.

Adrienn, valóban az ellazulás segít, egy jó meleg fürdõ vagy zuhany, majd halk zene, nyugodt, kényelmes körülmények a szopihoz és önbizalom, hogy minden rendben fog menni.

Móni, nem nagyon szeretném továbbragozni, amit a többiek már leírtak, különösen Lola hozzászólása tetszett nekem. A világ különbözõ részein, pl. Amerikában, ahol a 6 hetes baba mellõl kell visszamenni dolgozni, nagy tapasztalatot szereztek az anyukák a munka melletti szoptatásban. Az természetes, hogy a dolgozó mamák kisbabái éjjel pótolják a nappali mamahiányt és a szopi ebben nagy segítség. Ha megoldható és számotokra elfogadható az együttalvás, akkor nem leszel olyan reggelre, mint a mosogatórongy, lehet, hogy végigalszod a szopikat, ahogy Anita is. Ha tudsz angolul és érdekel néhány érdekes írás vagy néhány mama tapasztalata ebben a témában, akkor megadom a linket, ahonnan letöltheted õket. (De rá is kereshetsz a www.lalecheleague.org oldalon, a New Beginnings magazin témái között.)

Hasznos lehet számodra, ha ellátogatsz egy LLL csoportba (Bp.-en, az Attila út 89-ben most lesz csütörtökön, szeptember 5-én, délelõtt 10-12-ig.

A hozzátáplálás megkezdése nem javasolt 6 hónapos kor elõtt és utána sem fog a kisbabád jelentõs mennyiségeket enni még eleinte. Nagyon fontos, hogy elõször kapja meg a szopit vagy a lefejt anyatejet (pohárból) és csak utána az egebet. Az elsõ életévben az anyatej a fõ táplálék, nem elválasztani akarjuk a babát, hanem fokozatosan áttérni a vegyes táplálkozásra, amelyben még jó ideig helye van az anyatejnek is.

Lola, ugyanazt tudnám neked válaszolni, mint Pele.

Daniella, az anya által szedett vaskészítmény tényleg nem befolyásolja az anyatej vastartalmát. Csak a vízben oldódó vitaminokat illetõen lehet némi ingadozás, ha pl. a mama túlságosan alultáplált.
Többféle vérszegénység létezik, a vashiányos vérszegénység nagyon ritka a kizárólag szoptatott babák körében (ha elõfordul, akkor valami betegségre, vérzésre utal). Érdemes a vérvétel eredményénél figyelni az MCV értéket, ami 82 körül normális.

Adrienn, Beszti, én még annyit tennék hozzá Liesel és Menta gondolataihoz, hogy van egy módszer, a mell kompresszió. Ez olyasmi, mint amit Menta írt, hogy rásegít egy kis fejéssel. Szopi közben az ún. C-fogással (hüvelykujj fölül, többi négy alul) megfogod a melledet a bimbóudvar mögött (de ne legyen útban a kezed a babádnak) és kíméletesen de határozottan megnyomod a melled. Ezt a nyomást kitartod egy ideig, míg a baba nyeli a tejet.

Sasha, persze, hogy nem baj, azért van fönt a Liga honlapján a számom, mert publikus, így tudnak elérni bennünket a mamák.

Haha, méghogy rövid lettem... Kép

Iboly
iboly

Iboly!
Pontosan úgy szoktam, ahogy írtad. De jól meg tudtad fogalmazni! Nekem néha olyan nehézkes a fogalmazás. Köszi! Kép
Menta
menta

Iboly!
Pontosan úgy szoktam, ahogy írtad. De jól meg tudtad fogalmazni! Nekem néha olyan nehézkes a fogalmazás. Köszi! Kép
Menta
menta

Sziasztok!

Lehet,hogy errõl már beszéltetek, de nem találtam és már kétségbe vagyok esve.
A helyzet az,hogy a kisfiam 9 hetes és ezidáig szépen szopizott,aztán egyszer csak játéknak vette a cicit,nevetgél szopizás közben,gõgicsél és olyan huncutul tud nézni.. Édes nagyon, de nem eszik semmit!
Már attól félek éhen fog halni.Aztán pedig rángatni kezdi, nyújtja,mint a rétest én meg csillagokat látok,de így sem eszik semmit,pedeg tejem az van.A másik eset,amikor egyszerûen be sem akarja venni a cicit csak bömböl.
Már kezdek félni a szoptatásoktól,hogy megint nem fog enni semmit.
Egyébként elég éber és nagyon élénk, érdeklõdõ baba.
Most kiderül,hogy mennyit hízott ezen a héten.
HA valami ötletetek van,hogy mit tegyek szívesen venném.
Elõre is köszönöm szépen.

Évi és Máté baba
Névtelen

Évi!
Hamarosan itt lesznek a nálam okosabbak, addig is NYUGI!
Mibõl gondolod, hogy nem eszik semmit? Szoktad mérni?
Ahogy a babáink rohamosan ügyesednek, egyre rövidebb idõ alatt teleteszik a pocit. És utána - akár az eddigi 10-15-20- perc helyett egy perc után - elégedetten vigyorognak, dumálnak. Magában az idõ rövidülése semmit nem jelent.
A cicinek bömbölni az én Lucám két esetben szokott. Akkor, ha már eleve ordított, mert pl. megkarmolta magát, vagy túl sokáig tartott, míg elõkerült a cici. Vagy, ha csak én hiszem, hogy éhes, de õt igazából a szelek bántják. De az is lehet, hogy "ráragasztod" az idegeskedésed.
Hasonló problémákról itt és itt volt szó. Olvasd el, szerintem megnyugtató. Azok a babák, akikrõl ott szó van, mostanra 7-8 és több kilós járni-beszélni tanuló "óriások".
Tudom nehezen megvalósítható tanács, de vedd könnyedén! Amikor hajlandónak mutatkozik elfogadni a cicit, kínáld meg bátran. Az a jó, ha éjszaka is eszik, az a tapasztalat, hogy ilyenkor pótolják, amit nappal kihagynak.
Még egyszer NE AGGÓDJ! Ez a dolog rengeteg babával elõfordult már, elmúlik.
Amirõl nem írtál, de a segítségnyújtáshoz fontos lehet:
-Kap-e Máté bármit anyatejen kívül? Ha igen, cumisüvegbõl-e?
-Van játszócumija?
-Te mi mindent próbáltál eddig? Pl. Szobaelsötétítés, teljes csend, hogy semmi ne vonja el a figyelmét. Halk zene, puha kendõ a kézbe, hogy valami lekösse amíg eszik. Különbözõ pozíciók, hogy változatosabb legyen: ülve, fekve, hónaljtartásban... Valamelyik archívban vannak beszúrt fotók is, hogy melyik milyen, de nem találtam meg.

Szép hosszú lett, remélem nem is szakszerûtlen, de ha igen ki fognak javítani hamar.

Borcsa és Luca (3hó)

Borcsa
KépKépKép
borsts

Évi! Egyetértek azzal, amiket Borcsa írt. Még annyit fûznék hozzá, hogy amikor "nyúzza" a melledet, akkor ne kiálts föl, nehogy megijedjen és ezért elutasítsa a szopit. Hanem mond azt határozottan, hogy nem szabad és ha kell vedd is el tõle cicit. Ha nem akarja elengedni, akkor a kisujjaddal nyúlj be a szájába és úgy megszakad a vákum, ki tudod húzni a mellbimbót. Ha ezt következetesen mindig megcsinálod, akkor meg fogja tanulni, hogy ezt nem szabad és felhagy vele. Valószínûleg már most próbálgatja a határokat. Nem nyáladzik mostanában? Mert ha igen, akkor kezdik a fogai áttörni az alsó rétegeket és ez nagyon rossz érzés neki, így próbálja csillapítani a feszítõ érzést.

A másik, hogy figyeld egy kicsit, amikor napközben alszik és amikor az álmodós fázisban van (mozog a szeme a szemhéja alatt), akkor feküdj mellé, kínáld meg a melleddel, mert akkor szinte mindig elfogadják és nem harapnak, nem hisztiznek.

És ne aggódj!

Menta
menta

Évi!

Nekem ugyanezt csinálta Enikõm, nyugtatás képpen mondom, hogy ma harapással együtt kombinálja!
Én azt vettem észre akkor, hogy egyszerûen LUSTA szopni, mert végülis hogy képzelem, hogy õ bármiért is dolgozzon! Eleinte nagyon jól szopott, aztán ugyanazt adta elõ, mint Máté. Nyúzta, húzta, tépte, és dühöngött, amikor szívni kellett volna, csak addig volt nyugis, amíg magától folyt.
Minden rendben van a szopási technikájával? Mert ha rosszul próbálkozik, akkor nehezebben tud szívni, ami még jobban feldühíti.
Figyu! Ne adj Máténak semmi mást cicin kívül! Anno nekem a dr.bácsim azt mondta, hogy nyugodtan harcoljunk, ha éhes lesz, akkor úgyis belátja, hogy melóznia kell a kajáért!Így is lett, Enci mai napig szinte csak szopik, és már hét hónapos! Persze az más kérdés, hogy a mai napig puffog, ha egy kicsit többet kell dolgoznia, de ez nála már szinte szokás lett, mintha jól megmondaná a véleményét, aztán nekilát. Nekem csak arról kellett gondoskodnom, hogy azért, mert õ nem pucolta ki, nekem fejnem kellett, hogy akkorra, mikorra megjött az evéshez a kedve, legyen mit ennie.
Lehet, hogy mostanra állt be a kereslet-kínálat nálad, és nem ömlik csak úgy a tejcsi. És lásd be, ez igencsak dühítõ a babának!
Egyébként egyetértek azzal,amit Borcsa és Menta írt, és tényleg félálomban a legjobb etetni ilyenkor. De nyugi, ha ezt a lázadását túlvészeled, Máté is sokáig szopizhat. A képek, amirõl Borcsa ír, asszem a legutolsó, aug. 27-es archívban van, vagy esetleg az elõtte lévõben, mert nem volt régen, de tényleg nézd meg!
Ennyit az Iboly érkezéséig.

Menta!
Még mindig jó a Humet-R, fõleg, hogy mostmár nem a napi kétszeres mennyiséget szedem, mint eddig tévedésbõl!
Nincs se székrekedés, sem hasmenés, de sötétre színezi a székletet. A lötyi íze meg olyan, mintha egy régi kétforintost szopogatnék, hát szó-mi-szó, ettem már jobbat.
Miért szokták azt mondani, hogy a vas tönkreteszi a fogat? Sok anyukától hallottam már ezt, szerintük a gyermeküknek a vas adásától ment tönkre a foguk. Létezik ilyen?
Na, köszike!
Csi
Névtelen

Kép
Kép
Kép
menta

Évi!

Itt az LLL honlapról egy idevágó rész:

[url=http://www.lll.hu/archiv/ujsag/9703/9703_07.htm" TARGET="_top]http://www.lll.hu/archiv/ujsag/9703/9703_07.htm[/url]

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Liesel, azon, hogy kevesebb a tej, azt értem, hogy teljesen puha a mell és a baba nem lakik jól.
Már második este nem tudok neki 7. etetésre tejet adni, csak tápszert, fél órát üvölt, majd kb. 100 gr tápszertõl megnyugszik és elalszik. Jóval tovább alszik, mintha szopizott volna. Gondolom a tápszer laktatóbb.
Egyébként nemsokára 8 hetes lesz.
Én is azon az állásponton vagyok, hogy minél többet szoptatni, akkor is ha kevés van, hiszen így termel többet a cici, de ha kevés, akkor kevés, muszáj pótolni.
Köszönöm a válaszodat!! :-))

Üdv: Ágota
Ágota

Sasha, ha kell még jótanács, én is szívesen megadom a számomat, mert nekem is ilyen problémám volt. Az a szerencsém, hogy jó erõs a kisfiam és sikerült olyan intenzíven szopiznia, hogy semmilyen segítõeszközre nincs szükségem (bimbóvédõ, bimbókiemelõ, stb). Az elsõ hetekben sokat szenvedtünk, de hamar kiemelkedett a mellbimbó és mára már "natúr" eszünk.

Üdv: Ágota
Ágota

Sziasztok
gyors segélyért jöttem. Peti 4 hónapos most. A 3 hónapos hirtelen megnövekedett igényt tejszaporitó napok beiktatásával megoldottuk kb három hete. Ma megint nem birt jóllakni két cicibõl sem. És nem is marad nyugton cicin. Tekereg cibálja, tornázik, nyekereg. Szopik között nagyon rosszul alszik, vagy nem alszik, de ilyenkor nyekereg még ölben is. Nem egy kövér baba, sõt. Nem akarnám sokáig éheztetni szegényt. De mivel ha az ujjamat a szájába dugom rögtön rágni kezdi fenemúd eszembe jutott, hogy hátha a foga. Kezét is rágja, a cumit kiköpi és nyálzik. De mindenki (védõnõ, doki, anyám) szerint még tuti nem a foga bántja. Kép(
Ilyenkor mi van?

Zsunya

zsunya

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy a szaunázás milyen hatással van a tejtermelésre? Lehet vagy nem lehet menni, amíg szoptatok?
Elõre is köszi a választ.
Sylvike
sylvike

Zsunya,
de lehet, hogy a foga! Barátnõm 5 hónapos babájának is kibújt. De elõször is nyugi! Hát a 4 hónapos babák árcsak ilyenek. Felfedezik a világot, egyre inkább látják, hogy más is van a cicin kívül. Nálunk volt olyan, hogy este körbe kellett szoptatás közben sétálni a lakást, majd utána evett még vagy 20 percig. Az nem jó, ha parázol. Ez van kész! A szopikat ha fenn tudod tartani, semmi okod az aggodalomra. Biztos, hogy hamarabb is végez most már, és többet büfiztessétek, lehet, hogy kell egy kis idõt is tartani a szopi közben, hogy nézelõdhessen. Volt olyan, hogy körbeforgolódott az ágyon, aztán egyszercsak meggondolta magát, és evett aztán elaludt. A napközbeni fennlétek is természeteek, örülj, hogy ilyen érdeklõdõ. Menjetek sétálni, naponta esetleg többször is rövidebb idõkre, a friss levegõ meghozza az étvágyat!Kép Nálunk ilyenkor már feküdni sme feküdt a babakocsiban, ültetni kellett!Kép
Szóval nyugi, fejlõdik a gyerkõcöd!KépKépKép

off:
épp ma gondoltam rád a délelõtti séta közben, hogy mostanában nem látlak itt, persze lehet, hogy csak elkerültük egymást! Ezt a telepátiát!Kép

Ágci

Kép
Ágci

Ágci köszi!
Tényleg nagyon kinyilt a csipája, de nem szokott nyûg lenni. Olyan igazi kedvcsinálos gyerek. Vigyorog ezret és alszik sokat. Nem nagyon szokta a hangját hallatni, mert anélkül is beszélgetek vele napi két órát legalább és sokat sétálunk, meg ami csak lehet. Szóval most hogy kicsit úgy viselkedik mint a legtöbben, rögtön gyanus volt.

Amúgy tényleg nem irtam. Valahogy nem volt jó. Olyan hülyén éreztem magam a korábbi hozzászólásaim miatt. Úgyhogy mostanában nem irok, csak ha muszály. Ez meg azért nem jó, mert alapvetõen nagyon szeretek segiteni másoknak, és igy ez nem történik meg, csak én nyafogok itt a hülyeségeimen.

Suliba mész?
Zsunya

zsunya

Bocs, még vmi:
Ágota,
mikor van az az este nem alszik el? (hány órakor?) Különben volt egy elég hosszú idõszak, mikor esti szopinál Cumi sem aludt be. Most megint egy ilyen idõszak van (pedig õ már 9 hónapos).
Nem lehet, hogy melege van, esetleg fázik? Túl világos van, vagy nagy a zaj?

A tápszer, hidd el, csak ideig óráig megoldás, arra, hogy tovább aludjon, mert a tápszeres babák ugyanúgy felébredeznek éjszaka, mint a szoptatottak. Ez nem ezen múlik.
A puha mell nem jele annak, hogy kevesebb a tejed! Inkább annak, hogy alkalmazkodott a tejtermeléshez, örülj neki!Kép
Egyébként (nem tudom ezt írták-e) a pótlásnak több veszélye is van: kevesebbet fog szopni a baba (hiszen telerakja a pocakját a könnyen szívható cumisüvegbõl), megzavarja a szopásban, mert nem úgy jön-cumizavaros lesz, leszokik a cicirõl.

Ágci

Kép
Ágci

Sziasztok Lányok!

Elõször is köszönöm szépen a tanácsokat.Egy kicsit megnyugodtam.
De nem fértem a bõrömbe és mivel itthon nem mérem menyit eszik a baba, elmentem a védõnõhöz és 4 nap alatt hízott a pici fiam 100 g-ot. Nem sok ugyan, de a lényeg,hogy hízott.
A doktornõnk azt mondta, határon van,hogy tápszert kapjon. No ezt az egyet nem szeretném. Hetente átlagosan 150 g-kat hízott, nem sok, de szerintem elég.2700 g-al jöttünk ki a kórházból és most 4100 g. Szerintem optimális.
MA reggel szépen evett, de a következõ etetésnél ismét eljátszotta a szokásos históriát.
Cumit ritkán kap, elalvás elõtt néhány percre, majd amikor elalszik kilopom a szájából, vagy õ köpi ki.
Lehet azzal van a baj, hogy esténként egyszer üvegbõl kap anyatejet és belustult a drágám.
Nyáladzani nyáladzik rendesen, én is gondoltam a fogára, de még nem utal erre semmi.
Mivel keveset eszik (szerintem), a cicim becsomósodott és hiába fejem és masszírozom (ilyenkor csillagokat látok), valahogy nem múlik.Ráadásul ezért csökkent a tejem is, meg biztosan rátett az aggodalom. A dokim sem volt valami bíztató.
A védõnõm annyit mondott, ha nagyon nem megy cicibõl, akkor semmiképpen ne tápszerezzek (eszem ágában sincs),hanem üvegbõl adjam neki oda. Hát lehet,hogy ez lesz, de szeretném visszaszoktatni a cicimre.Hát próbálkozom.
Köszönöm szépen a képeket és a cikket a hónaljtartás még nem megy a legszuperebben, de gyakorlat teszi a mestert....

A mostmár reménykedõ Évi
Névtelen

Kedves reménykedõ Évi!
Az üvegbõl adott anyatejet próbáld cicibõl vagy pohárból adott anyatejre cserélni. Nálunk is - és szinte mindenkinél - ahogy este fárad, lustábbak a cicik is. Luca erre kidolgozta a saját stratégiáját: kb. 8-10-ig kis megszakításokkal (mint a fürdésKép) cicin van, és utána alszik reggel 1/2 6-ig.
A csomós cicire legjobb a kicsit feljebb látható négykézlábas póz, elõtte meleg borogatás, meleg (forró) zuhannyal történõ maszírozás.
Tápszer tuti fölösleges, 4 nap alatt 100 g hízás teljesen megfelelõ! Sõt! Az is elõfordulhat, hogy egy gyerek akár semmit nem hízik egész héten és teljesen egészséges, csak épp a hossza nõtt, vagy valami új dolog megtanulásával van elfoglalva. Sajnos a dokinénitek tankönyvébõl kimaradt a Máté baba fejezet. Kép
Én a védõnéni tanácsát se fogadnám meg, sõt mint fentebb is írtam, inkább kiküszöbölném Máté életébõl a cumiféléket.
Legfontosabb a sok pihi, elég folyadék Neked, és kevés aggodalmaskodás.
Küldök még egy kis optimizmust!
Kép
Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts

Zsunya, meg a Többiek!
Nemtom, van-e összefüggés, de nekem mindkét gyerekem napok óta zsizsi, még a közel három éves fiam is nyekereg napok óta, és le sem tudom rázni, mindig rajtam lógicál! Szerintem lehetséges, hogy a frontok jönnek-mennek, és inkább emiatt nyûgösek, nem gondoljátok?

Borcsa!
Én mééér nem tudok ilyet csinálni???????
Csi
Névtelen

Mert nem jártál itt!
Borcsa Kép

Borcsa
KépKépKép
borsts

Sziasztok!
Anyukák találtam egy új teát, ezen az oldalon:
[url=http://www.vital.hu/themes-inter/tea/bioextra/mama.htm" TARGET="_top]http://www.vital.hu/themes-inter/tea/bioextra/mama.htm[/url]
Egyébként a honlapot ajánlom mindenkinek, a legújabb elvek szerint íródnak a cikkek, nemcsak szopi kérdésében!KépKépKép VÉGRE!

Ágci

Kép
Ágci

Sziasztok Lányok!
Komolyan kérdeztem a szaunázást. Attól, hogy szoptatok lehet szaunába mennem, vagy inkább ne?
Kérlek, ha van tapasztalatotok ezzel kapcsolatban osszátok meg velem!
Köszi.
Sylvike
sylvike

Sylvike!

Szerintem nyugodtan szaunázz.
A meleg a tejtermelõdést növelni szokta, ahogy a hideg csökkenteni.
Nekem mindösszesen az volt a problémám, hogy vihetem-e a gyermeket magammal.
Azután megállapodtunk vele, hogy az elsõ nyüszi után kimegyünk.
Az értorna minden szervnek jót tesz.
Utána úgyis lehûtöd a ciciket is nem?

Snoopy
snoopy

Borcsa!
Köszke!
Csi
Névtelen

Sylvike! Szerintem is nyugodtan szaunázhatsz, persze mértékkel. Arra figyelj oda, hogy ilyenkor a kiizzadt verejtékkel is nõ a folyadékigénye a szervezetnek, tehát utána igyál meg egy kicsit több folyedékot.
Menta
menta

Szia Iboly!

Jártunk a doktornönél, már másnap.
A sebre nem mondott semmit (a tej tényleg nem gennyes), viszont szerinte nem veszi Nátán elég mélyre a mellemet.
A helyzet az, hogy most kissé tanácstalan vagyok, mert egyszerüen nem tudom mélyebbre tolni neki. A bimbóudvarból mindig marad ki (maradhat ki???). Nem akarom feleslegesen kivenni a mellemet, ha nem is kellene (engem is bosszantana a helyében), meg ilyenkor sir is. Mégis, honnan tudhatnám meg, hogy jól csinálja-e?? (A nem sebes mellemen kellemes a szoptatás...)
Már arra is gondoltam, hogy néhány napig teljesen szüneteltetem a sebes mellröl a szopit, hogy be tudjon gyógyulni, de az a baj, hogy a mellszivó még rosszabb, ráadásul mindig két mellböl etetek (abba meg nem vagyok biztos, hogy kézzel ki tudnám fejni neki az elegendö mennyiséget). Egyébként a seb ujra szétválása nem a szopi közben történik meg, hanem már a legelején, amikor beveszi, de ha jól tudom, az hogy az elején beszivja és ellapitja a mellbimbót, az teljesen természetes. (Ha az a fájdalmat kivárom, ami a legelején emiatt van, és utána veszem ki a mellemet a szájából, akkor már látszik, hogy szétvált és a további szopi alatt már nem változik (és nem is fáj tovább)...)
Mit csináljak???
Ugye nem fogytál még ki a tanácsokból?

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Kedves Snoopy és Menta!
Köszi a bíztatást. Én is valahogy így gondoltam, de azért nyugodtabb vagyok, hogy Ti is ezt mondjátok.
Ráadásul náthás is vagyok, úgyhogy nem csak az élvezet kedvéért, ahnem a gyógyulás miatt is jót fog tenni.
Snoopy, mennyi idõs volt a csemetéd, amikor elõször vitted szaunába? Gondolom egy 8 hónapos babának még korai lenne... Vagy nem?
Üdv mindenkinek.
Sylvike
sylvike

Sziasztok!

Borcsa
Köszönöm a bíztatást.És sikerült!Ma voltunk a dokinál Mátéval és az én kicsi fiam 2 nap alatt 100 g-ot hízott.Igaz, elõször kanalaztunk, aztán megnyugodtam,hogy nem fog éhenhalni a gyerkõc és lelkesen masszíroztam a csomókat a tejem is nagy erõkkel beindult nem is gondoltam volna,hogy ilyen hamar.
Bár a cicim nem gyógyult be, ezért most ügyetlenül poharazunk, de ez is valami.Éjjel és reggel szép kíméletesen szopikázik, de nálunk kivitelezhetetlen a napközbeni félálom,vagy hasonló,mert nem alszik.Illetve Õ az egyperces alvások világbajnoka.
Estére olyan vörösek a szemei,mint a kis haja.(az is vörös)
Hát haladunk és most egy kicsit megnyugodtam.

Még egyszer köszönöm szépen!

Évi
fannus

Évi!
Nagyon ügyik vagytok! KépKépKép Csak így tovább!
Örülök Nektek.
Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts

Beszti!

Nem olvastam a "kórtörténetedet", csak az utolso hozzaszolasodat, igy ahhoz kapcsolodoan mondanam el az en tapasztalataimat.
Mellbimbo-bekapassal kapcsolatban: az en lanyom se tudja az egesz udvart bekapni /amin nem csodalkozom, mert nem kis teruletKép/, elofordult, hogy elegedetlen voltam vele, kivettem, ujratuszkoltam, mire oklendezni kezdett.
Szuneteltetes: az en jobb mellem is annyira sebes volt, hogy minden szopinal verzett, s ha az kerult sorra, elore feltem. Ezert en is szuneteltettem, utana bimbovedovel probaltam, hat, nem ajanlom. Az a mellem azota is "gyengebben teljesit" szerintem, mivel en se birtam a fejogepeket elviselni, kezzel meg akkor meg nem tudtam fejni. El nem tudtam kepzelni, hogy ez valaha is meg tud gyogyulni, hisz mindig "ujrarepedt", de a termeszet csodakra kepesKép Egy hetig szelloztettem, tej+babanyál kenocsot hasznalva begyogyultKép Azota is ugyanugy szopizunk, de nem jott elo tobbet, szerintem megedzodott es keszKép
Kitartast Neked, hidd el, hamarosan vegeKép
-Ildiko
afonya

Helló!

Ez a bimbóudvar dolog megfogott! Nekem elég nagy az a bizonyos udvar... Akkor meddig kell "betuszkolni" a cicit a baba szájába? Bocsi a butuska kérdésért, de valahogy igy tanul az emberKép

puszi
sasha
36

Kép
sasha

sasha,
nem tudom, létezik-e bármiféle tudományos meghatározás. Szerintem ez babafüggõ is. Valahogy érzi az ember, de lehet, hogy csak a tapasztalat mondatja velem. Kép Szerintem küldj egy sms-t valakinek, aki profi, és erre vállalkozik, hogy menjen be a kh-ba, és nézze meg, jól szopik-e a kicsid.

Virág
Virág (fiore)

Ha kb. 3 cm átmérõjû részt kap be a bimbóudvarból, akkor az elég.

Beszti! Látott már titeket szakértõ, miközben Nátán szopizik? Szerintem jó lenne. Holnap lesz 10-12-ig az Attila út 89-ben baba-mama csoport az LLL elnökének vezetésével. Nem tudtok estleg bejönni?

Egyébként tényleg természetes, hogy szopizáskor ellapul a mellbimbó. Esetleg ha tényleg az a baj, hogy nem szívja be túl mélyre, akkor a mutatóujjaddal nyomd le az állát és közben mondd szelíden neki, hogy nyisd ki! És akkor beljebb tudod rakni! De az is lehet, hogy esetleg más szoptatási pozícióban jobban betudná kapni. Tudod: hónaljtartás, felülrõl négykézláb. Még sehol nem találkoztam azzal a pozícióval, amit most leírok. Szerintem a hónaljtartás és a felülrõl-nek az ötvözete. Szóval a kanapéra vagy az ágyatokra fekteted a babát hanyatt. Amelyik melledbõl akarod szoptatni a babát, arra az oldalára ülsz ( ha a jobb melledbõl, akkor a jobb oldalára), a te csípõd az övé mellett. Fölé hajolsz és áthajolsz felette, így a melled pont a szájába ér. Az alkarodon támaszkodzs meg. Én azért szeretem ezt, mert szinte ugyanolyan hatékony, mint a felülröl, de könyebben kivitelezhetõ.
Remélem érthetõ volt. Ja és megnézted már, hogy nem szívja be az alsó ajkát vagy a nyelvét? És Áfonya tanácsával is egyetértek! Sok-sok szellõztetés! Babanyál, tejecske!

Hajrá Beszti!!!
Menta
menta

Lányok!
Lehet a Dorozsmain kézi-Avent alkatrészt /csillagos szelep, meg a felsõ szívószilikon/ kapni?
Csi
Névtelen

Köszönöm a tanácsokat!

Menta!

Igen, én is gondoltam rá, hogy elmegyek egy LLL-s baba-mama klubba. (Bár látta szakember Nátánt szopizni, de hátha... Több szem többet lát...)
Sajnos a mai nap teljesen alkalmatlan lett volna.
Viszont a jövö héten több napon is van, az egyik a XIII. ker.-ben, ami szerintem megoldható lenne (de még esetleg Esztergom is Kép).
Ez a szopihelyzet érdekes, kipróbálom.
Igen, ajkát, nyelvét megnéztem (és mindig nézem az ajkát), jól van.

Sajnos a szellöztetéssel és minden mással az a baj, hogy már sok ideje teszem, és ez az egy seb nem akart javulni. Már az összes többi szerencsésen begyógyult (pedig volt még ugyenez a mellemen 4 kisebb).

Ja, és hogy ne legyek félreérthetö: tudom mélyre tenni neki a mellemet, de egy bizonyos szintél nem megy mélyebbre, még akkor sem, ha épp nagyon nagyra nyitja biztosan (pl. ha épp sir teli szájacskával).
Szoptattam már egy gyereket elég sokáig, és nem gondoltam, hogy el lehet felejteni, hogy hogyan kell odaadni neki, vagy milyen érzés, ha jól szopik. És mégis mindenki azt mondja, hogy azért nem gyógyul be, mert nem jól szopik, hiába érzem ugy a másik mellemen, hogy jó, ezek szerint az sem az...

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Csi,
lehet minden alkatrészt kapni a Dorozsmain, de talán elõtte hívd fel õket.

Lola
Lola

Beszti! Hát én kifogytam a tanácsokból... Kép Ha megteheted, tényleg mindenképpen menj el a jövõ héten Balogh Annához, vagy Ibolyhoz Esztergomba.
Menta
menta

Sziasztok
Iboly
Hol tudom megnézni, hogy van-e Veszprémben lll klub, vagy szakember? Tudsz segíteni?
Köszi,
bringa
bringa

Például itt:
[url=http://www.lll.hu/liga/babamama.htm" TARGET="_top]http://www.lll.hu/liga/babamama.htm[/url]
Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts

Lola!
Köszi
Csi
Névtelen

Sziasztok,

A kislanyom 9 honapos es estenkent mar nem igazan eleg neki a szopi vacsorara. (Napkozben mar szopik, csak estetol reggelig, de akkor tobbszor is.)
Van meg regebbrol lefejt tejem, de a "szavatossaguk" hataran vannak. Igyekeztem annak idejen sterilen fejni, de semmi sem tokeletes. Azon gondolkodtam vajon nem lehetne pasztorizalni?
Mert a kerdes az hogy mi jobb, a pasztorizalt anyatej vagy a tapszer?

Koszi,
Bianka
bianka

Bianka,
ne haragudj, de nem értem. Nem írtál el vmit? Mi úgy csináljuk (végre sikerült rászoktatni, mert korábban ebbõl mindig nagy nem tetszés lett), hogy fürdés elõtt vacsora, zöldség vagy gyümölcs, aztán fürdés, és akkor szopi alvás. Így elég a szopi, picit tele van a pocakja is, mert olyan gyorsan nem ürül ki, de a nyugtaó esti összebújás nem marad el.Kép
Ágci

Kép
Ágci

Agci,

Nalunk nem ilyen egyszeru az elet.
Ebed utan es az esti furdes elott ketszer eszik a lanyom. Furdes utan jon a szopi es az alvas. Es egy hete ezutan az esti szopi utan megkinaltam egy kis tapszerrel es itta is rendesen. Ugy 60-at fogad el altalaban. Na erre kerdeztem hogy nem lenne-e jobb a tej.
Mindemellett az en kis tunderkem ejszaka kb 3 orankent felkel szopizni egy kicsit.
Most olvastam el mit irtam, igen szoval napkozben viszont mar NEM szopik.
Talan igy teljesebb a kep.

Udv,
Bianka
bianka

Sziasztok!

9 hónapos a kislányom, és még éjjel-nappal 2-3 óránként szopik, amellett, hogy már minden mást is eszik, zöldséget, gyümölcsöt, husit, stb. Az a problémám, hogy megint terhes vagyok, és nagyon lecsökkent a tejmennyiség. A kicsim sokkal többet igényelne, láthatóan nem elég neki. Kérdésem az, hogy törvényszerû-e, hogy egy új terhesség miatt drasztikusan lecsökken a tejmennyiség? Mit tehetnék? Továbbra is szoptatni szeretném, amíg csak igényli.
Viki

Bianca! Szerintem jobb a pasztörizált anyatej, mint a tápszer, mert sajnos a tápszerekben bocitej fehérjék is vannak, amik eléggé allergének. De esetleg tényleg megpróbálhatnál még a fürdés elõtt valami gyümit vagy zöldséget (mindenképpen könnyû kaját) adni neki. De ha gondolod, van erõd hozzá, akkor gyakoribb szoiztatással tudod növelni a tejmennyiséget is.

Viki! Amit most írok, azt ne vedd szentírásnak!!! Szóval én úgy tudom, hogy kb. 4 hónaposan kezd átváltozni a tej ismét elõtejjé, ami járhat a mennyiség csökkenésével is. És pl. úgy tudom, hogy Madárka is kénytelen volt a kislányát tápszerrel etetni, mert nagyon lecsökkent a tej mennyisége, mert terhes lett ismét. Az biztos, hogy nem szabad éheztetni a babákat. De várd meg iboly válaszát is, õ biztos tudd reménytelibb választ is adni.
Menta
menta

Menta,
légyszi nézz át a másik szopis (kitõl ne ...) topicba. Talán egy kicsit jártasabb vagy a mama jogokban.

Bianca,
reggel esetleg lefejed, ha van, és azt este odaadod pótlásnak?
Napközben már nem tudod megszoptatni, nem akar szopizni? Nem igényli? Csak azért kérdem mert hasonló esettel már találkoztam. Elválasztotta magát a bébi. Az anyukája még fejte a tejét, és ezt adta este.

Ágci

Kép
Ágci

OFF
Ágci ez a szappanbuborékos kép nagyon aranyos! Nálunk is nagy sláger a bubi.
ON

zsunya

Ágci! Sajnos nem vagyok. Kép
M.
menta

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?