Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok! Van egy nagy gondom, es ugy latom hogy talan tudtok segiteni. Egy hetes a kislanyom, 37 hetre szuletett. Az elso 3 napon gyonyoruen szopott, de miota belovelt a tejem nem birja kiszivni. A csecsemos noverek a korhazban azt mondtak, hogy tul melyen kepez vakumot, es hogy szoptassak bimbovedovel. Ez be is valt, viszont en nem vagyok elegedett. A nagyfiamat sokaig szoptattam, es tudom hogy ez igy nem ugyanaz. Nincs valami tippetek,hogy lehetne a szopasi technikajat javitani a leanyzonak? Amugy nem egy nagy evo, viszonylag aluszekony, gondolom ez a 37 het miatt is van. koszi Virag Andi
Névtelen

Virág Andi,
én nem vagyok szakember, de azt 1000%-ra tudom mondani, hogy a bimbóvédõ nem jó! A szopási technika lehet rossz, de látatlanba nem lehet szerintem semmit sem mondani. Amíg Iboly erre nem jár, remélem, valamit segítettem. Megpróbáltad azóta bimbóvédõ nélkül? Esetleg próbáld meg. Egy kicsit fentebb aug. 6. 08h 29-kor valaki bemásolta, milyen a helyes mellretétel. Próbáld meg! Kép

Virág (Andi nélkül)
Virág (fiore)

Azt en is tudum hogy nem jo, azert szeretnek valtoztatni rajta. De miutan 3 napig kispoharaztunk en mar ennek is orultem. Ugy gondolom hogy egy 1 hetes babanal meg nincs veszve semmi. Mindenesetre szoptatasnal mindig probalom a mellet siman a szajaba adni, de nem tudom olyan melyre dugni, hogy beszivja. Remelem egyszer sikerul, es elhagyhatjuk ezt a franya gumit.

Virag
Névtelen

Virág!
A nagyobbik lányommal volt hasonló problémánk. Nekünk az segített, hogy szopi elõtt fejtem egy kicsit, hogy puhább legyen a mellem, aztán két ujjal "összelapítottam" és úgy toltam a szájába. Ha nem kapta be eléggé, elvettem, és újra próbáltam. Aztán pár hét alatt rendezõdött a dolog.
Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts

Sziasztok!

Megint segítségre lenne szükségem. Kép

Iboly!
Talán Te is olvasod...
A bal mellem, a külsõ oldalon nagyon fáj 2 napja. Nincs benne csomó, ki tudom fejni, de fáj. Olyan mintha valami izom fájna benne, tehát nem az egész mellem fáj.
Dóri sem szopizik ebbõl úgy mint a másikból. Miután az elejét kiszívta, szívja, elengedi, szívja elengedi. Tej van benne, mert ha kiengedi a szájából látni. Ezt a mellemet mindig is nehezebb volt fejni, de sosem volt gond vele. Ha ebbõl eszik Dóri, jól lakik mert nem sír, nem nyûgös utána, de fejni már egy kiskanálnyit sem tudok utána.
Egyszer már volt ilyen fájdalom benne, de akkor még terhes voltam, nem szoptattam.
Most vizesruházom, és többször adom oda Dórinak, hogy szívja.
Jól teszem szerintetek? Vagy mit tudnék még tenni vele?

Kata és Dóri (11 hetes)

KépKép

KépKép
kata007

Nekem a belsõ oldalon szokott lenni. És szintén fogalmam sincs hogy mi ez, vagy mit csináljak vele. Úgyhogy én is kiváncsian várom a tanácsokat. Bár én nem tapasztaltam tejmennyiség változást. De nem is fejek. Kép

zsunya

Zsunya!
A tej mennyisége nekem sem változott. Azért írtam, hogy már egy kiskanálnyit sem tudok fejni. Már régen nem kell fejnem, és azt hittem, talán több a tejcsi valami miatt, azért fáj, de nem, mert ugyanúgy nem tudok fejni szopi után.
Azért kicsit jó, hogy nem vagyok egyedül ilyen gonddal. Nehogy félreérts, nem vagyok kárörvendõ. Csak hát gondolkodtam, hogy leírjam-e, mert hát ez nem csomó, nem tejcsi, nem szopis gond.

Kata

KépKép

KépKép
kata007

Szia Kata007!
Szerintem ez kezdõdõ mellgyuszi, de ne ijedj meg! Csak azért tudom ilyen bizotsan, mert nekem így kezdõdõött (nem voltak csomók, aztán lettek), meg volt még 1x, csak akkor már tudtam mit kell tenni, és akkor nem kapott el!
Szóval:
idemásolom, amit Liesel írt korábban:
Pl. ilyenkor jó az a pozíció, amikor hanyatt fekteted a babádat az ágyra, és te fölé állsz négykézláb. A cicidet fölé lógatod, és így föntrõl szoptatod. Vicces pozíciónak tûnik, de hatékonyan kiüríti a tejcsatornákat. Szoptatások között hideggel borogasd, szoptatás elõtt pedig meleggel, hogy fellazuljanak a tejcsatornák. Kicsit masszírozva indítsd meg a tejet (meleg zuhannyal körkörösen masszírozva is megindul), hogy ne a baba szívja erõsen az elején, amíg beindul a tejleadási reflex, mert az ilyenkor nagyon tud fájni. !!!MINÉL GYAKRABBAN szoptass ebbõl a melledbõl!!! A fejéssel vigyázz, a fejõgépek rendesen meg tudják kínozni a mellet. Én nem ajánlanám túlzottan, ha nem muszáj. Ami még nagyon jó, és mindenképpen próbáld ki: Normál fejeskáposzta levelét terítsd ki az asztalra, vagy gyúródeszkára. Sodrófával csinálj úgy, mintha nyújtanád, ettõl összetörik, levet ereszt. Ezt tedd fel a melledre, fóliát rá, és egy sztreccs póló odafogja. Cserélgesd kb. 45 percenként. Ez elég hatásos szokott lenni.
Még egyszer hangsúlyozom, hogy szoptass belõle, az téves elképzelés, hogy ilyenkor pihenni kell hagyni. A fejõgép jóval kíméletlenebb mint a babád, ahogy szopizik. És minél többször ürül ki melled, annál jobb.
Jobbulást,
Liesel

Jobbulást:
Ágci

Zsunya,
nekem is szokott olyan belül fájós lenni, erre én is kíváncsi lennék mi az. Bár nekem még mostanában is van, pedig lassan betöltjük a 9 hónapot. Néha arra gondoltam, biztos attól van, hogy Cumi megbokszolja...Kép

Kép
Ágci

Ágci!
Nem olyan ez a "belülfájás", mintha egy idegszálat húzna valaki kifelé?
Névtelen

Sziasztok!

Márti, csak azoknak a vegetáriánus mamáknak a gyermekei vannak kitéve a B12 hiánynak, akik egyáltalán nem fogyasztanak állati eredetû fehérjét.
Szerintem , nem baj, ha Ármin még vegi, a tejedbõl minden szükséges vitamint megkap, amire szüksége van. (Egyébként nem is vegi, "állati" eredetû fehérjét kap... Kép)
Aluminium nyalogatást még nem hallottam, nem tudok róla, hogy lenne jelentõsége.

Zsófi, megpróbálhatnád, hogy közvetlenül szopi elõtt nagyon forró, olyan, amit még éppen elbírsz, borogatást teszel a csomóra majd rögtön mellreteszed valamelyik babádat. Javaslom Ármint, ha õ a kis ragadozó, ugyanis sokkal erõsebb szívóerõre van szükség, mint amit a mellszívó képes produkálni. Olyan pozícióban szoptasd, hogy Ármin álla nézzen a csomó felé, úgy még hatékonyabb a dolog.
Azt gondolom, kevésbé csomósodna a melled, ha gyakrabban szopiznának a babáid, nekem a 3-4 óra kihagyás kicsit soknak tûnik. Persze, ha nem akarnak gyakrabban, az más tészta, de esetleg próbáld meg. Az is hasznos volna, ha olyankor is mellretennéd õket, amikor egyébként a lefejt tejet kínálnád nekik. Persze, nyilván így is szoptatással telik az egész napod, én meg itt szívtelenül még többre bíztatlak. Kép

Ha mindez nem hoz eredményt, akkor azt javaslom, kérj egy idõpontot ultrahangra, hátha galactocele a csomó. Az egy ártalmatlan, tejjel teli ciszta, ami szopi, fejés vagy nyomás hatására kiürülhet, majd újratelik. Van, amikor magától felszívódik, de az is lehet, hogy sebészi úton el kell távolítani. A mûtétet helyi érzéstelenítéssel meg tudják csinálni és a szoptatást sem kell abbahagyni. (Mammográfiát nem javaslom, a laktáló mellrõl ugyanis nem tud értékelhetõ képet adni.)

Annamari, nem értem: miért fog elfogyni a tejed a babád 9-10 hónapos korára? Amíg szoptatsz, addig van tejed. (közben látom, Zsuzsi is ezt mondta) Az elsõ életévben az anyatej a babák fõ tápláléka, a szilárd táplálék nem váltja ki a szoptatást. Az az ideális, ha mindig szopi után kínáljuk meg a babát fõzelékkel, gyümölccsel.

Norci, az anyatej vastartalmát nem befolyásolja sem az anyai vasbevitel, sem az anya vashiánya. Ha te vashiányos vagy, akkor természetesen szükséges vaskészítmény szedése, de a kisbabádra nincs hatással. Ellenben ha felmerül a gyamú, hogy õ vashiányos, akkor érdemes ellenõriztetni a vérképét még akkor is, ha legszívesebben megkímélnénk õt a szuritól.
Itt még elmondanám, hogy az anyatej vitamin- és ásványianyagtartalmát nem befolyásolja az anya táplálkozása, kizárólag a vízben oldódó vitaminokat illetõen lehet ingadozás, de normális, kiegyensúlyozott táplálkozás mellett az anyatej minden szükséges vitamint, ásványianyagot, zsírt, fehérjét és szénhidrátot tartalmaz. Az anyatej teljes értékû táplálék!

Enikõ, neked is úgy kezdhetném a válaszomat, ahogy Norcinak írtam, hogy az anyatej mindent pontosan olyan mennyiségben tartalmaz, amennyire a kisbabádnak szüksége van. NINCS OLYAN, HOGY NEM ZSÍROS A TEJED! Ez egy óriási tévhit! Én is pont ezt hallottam, amikor meglátták a kékes fehér, átlátszó tejemet, aztán jött a tápszer és az elsõ kisfiam pár hónaposan már nem szopott. A nagymamád meg a nagynénid nem azért mondja ezt, mert át akarnak verni téged, hanem azért, mert õk is folyton ezt hallották. Õket is megtévesztette ez a gyakran hangoztatott, aranyigazságnak gondolt téveszme. Szó sincs nálad apai ágról öröklött genetikai rendellenességrõl!

Elhiszem, hogy a csecsemõsök szerint jól kapta be a babád a melledet, de azért a leírásod alapján én mégis azt feltételezem, hogy valami nem stimmelt a szopási technikájával. Vagy kapott pótlást, tea, víz, stb, cumit, cumisüveget, lenõtt nyelv, sok minden állhat a háttérben, amirõl nem tudok. Ez azt eredményezte, hogy a baba inkább csak a híg, elsõtejet itta meg, a zsírosabb hátsótejhez nem jutott hozzá. Általában ezért nem gyarapodnak a babák megfelelõen.
A zsírral mindössze ez állhat összefüggésben, hogy a szopás elején egy kevésbé zsíros, hígabb tej ürül. Aztán ahogy fogy a mellbõl a tej, úgy képzõdik a zsírosabb tejcsi. Ezért (is) helytelen korlátozni a babák szopizási idejét, hiszen minél tovább szopik, annál zsírosabb tejcsihez jut hozzá. De csak akkor, ha megfelelõ technikával szopik! Ha nem jól csinálja, akkor a megfelelõ ingerek nem jutnak el az agyalapi mirigyhez, a mell nem fog elegendõ (és zsírosabb) tejet termelni. Aztán apadni kezd, a baba éhezik. Ez a folyamat szerencsére megfordítható, rendbehozható, de ehhez egyrészt szakember segítségére lehet szükség, másrészt nagyon fontos, hogy az anya is akarja, ne nyûgnek érezze a szoptatást.

Az általad felsorolt ételféleségekre azt mondod, tudod, hogy korai. A másik (szegedi mamák) topicban azt is említetted, hogy már halászlét, halat, májat is adtál neki. Mennyi idõs is Bogi? 4,5 hónapos?

Noha nem kérted a tanácsomat ezzel kapcsolatban, ezért nem is annak szánom, csak szeretném ha legalább másokat nem tévesztenének meg a hozzáfûzött szavaid. A babák 6 hónapos kora elõtti mindenfajta hozzátáplálás felesleges és káros! Ezt úgy mondom, mint amikor megakad a lemezen a tû, nem gyõzöm eleget hangoztatni. A gyermekek szervezete még nem érett a vegyes táplálkozásra. A tápszeres babáké sem!!! A tápszeres babák szüleinek különösen várniuk kéne, míg egy-egy ételt bevezetnek, ugyanis a tápszer nem tartalmazza azokat az emésztéshez szükséges enzimeket, amelyek az anyatejben benne vannak, s amelyek segítik az anyatejes babák átállását a vegyes táplálkozásra.
Ezen kívül, a korai hozzátáplálás nagyon gyakori oka a sikertelen szoptatásnak, mint ezt a szegedi anyukák is említették már neked.

Az, hogy nem fáj a hasa tõle, nincs kiütése és a széklete is rendben van, nem jelenti azt, hogy minden rendben és lehet próbálkozni.
Elõször is, amikor megpróbálod az elsõ étellel megkínálni a kicsit, még nem tudhatod, hogy lesz-e tõle baja.
Másodszor, az, hogy most nincs baja tõle, nem jelenti azt, hogy késõbb sem lesz. Akár felnõtt korában.
Harmadszor, attól, hogy neki nincs baja tõle, nem biztos, hogy más gyerekének sem lesz.

Laikusok számára nem feltétlenül egyértelmû, hogy kiütések, hasmenés, szorulás, kólika, nyûgösködés, náthához hasonló tünetek, tüsszögés, asztma, középfülgyulladás, szemviszketés, szemgyulladás egyaránt allergiára utaló jelek. Tehát ha azt hiszed, hogy a kisbabád nem allergiás semmire, de közben folyton megbetegszik, fáj a füle, náthás, nyûgös, akkor bizony lehet, hogy mégiscsak allergia áll a háttérben. Errõl érdemes meggyõzõdni, mert a nem kezelt allergia súlyosbodik. Abban igazat adok neked, hogy egy gyereket nem szabad steril környezetben nevelni, mert nem lesz ellenálló, de ezt nem szabad összekeverni az allergia ignorálásával. Egy allergiás rohamba ugyanis bele lehet halni. Ha valamire allergiás vagy, nem az a megoldás, hogy még inkább kapcsolatba kerülsz az allergénnel, hadd szokja a szervezeted, hanem éppen, hogy el kell kerülni a vele való találkozást.

Ami pedig a tehén és az ember közötti hasonlóságot illeti, egy dologban igazad van: mindkettõ emlõs. Több hasonlóság nincs is, sõt, a tehéntej és a nõi tej összetétele ég és föld. Egészen más összetevõkbõl álló táplálékra van szüksége a bocinak, ami megszületése után pár órával már lábra áll, mint az embercsecsemõnek, aki csak valamikor egyéves kora táján kezd el járni, ellenben fantasztikus agyfejlõdésen megy keresztül élete elsõ évében.

Tudom, hogy még mindig nagyon sok csecsemõ kap kétharmados tejet, de ez nem jelenti azt, hogy ez helyes. Sokan használnak kábítószert is, mégsem rohanunk heroint venni.

Az sem egészen igaz, hogy évszázadokon át tehéntejen nõttek volna föl a gyerekek. A csecsemõket évszázadokon át szoptatták, ha nem a saját anyjuk, akkor a szoptatós dajka.

Akit érdekel egy kis szopis történelem, azzal szívesen megosztom az alábbi történeteket.

i.e. 1800 körül már Hamurabi rendelkezett a szoptatós dajkák szükségességérõl.

Spártában a nõknek kötelezõ volt szoptatni a gyermeküket, a plebejusok minden gyermeket, az uralkodó felesége a legidõsebb fiút szoptatta. De pl. Themistesz királynak a másodszülött fia örökölte a trónt, mivel az édesanyja õt szoptatta, nem az elsõszülöttet.

1500 és 1700 között a tehetõs angol nõk nem szoptatták gyermekeiket, mert féltették az alakjukat és azt tartották, hogy a szoptatás öregít. Annak ellenére, hogy már akkor is ismerték a szoptatás fogamzáskésleltetõ hatását, az angol nõk inkább vállaltak 12-20 szülést, semmint hogy szoptattak volna.

Ekkoriban a szoptatós dajkákat felváltotta a mesterséges táplálás, a kisbabák zabkásalevesbe áztatott kenyeret és gabonapelyhet kaptak kanállal. Ebben az idõben az árvaházakban a halálozási arány elérte a 100 százalékot.

Az 1700-as években, a francia lelencházak szoptatós dajkákat alkalmaztak, akiket nagyon körültekintõen választottak ki és folyamatosan figyelemmel kísérték a életvitelüket, hogy a kisbabák egészséges tejet kapjanak.

A Francia Forradalom elõtt és alatt elég változatos volt a csecsemõk táplálása: volt akit a mamája szoptatott, volt akit a dajka, volt aki valamilyen állat tejét kapta, és volt aki kását.

A XIX, század közepén kezdtek el valamilyen táp-szer után kutatni, hogy kiválthassák a szoptatós dajkaságot. Ezek a tápszerek általában tehéntejbõl álltak, amihez cukrot és vizet adtak. Aztán rájöttek, hogy ezekben kevés a zsír, amire az agyfejlõdéshez nagy szükség volna, így adtak hozzá tejszínt. Aztán lime-lét (egy citrusfajta levét), hogy savasabb és így könnyebben emészthetõ legyen.
1884-ben, dr. Meigs egy meglepõen pontos összehasonlító elemzést készített a tehéntejrõl és az anyatejrõl. Így aztán ezentúl zsír, cukor és lime-lé hozzáadásával próbálták a tehéntejet az anyatejhez hasonlatossá tenni. Amikor ezt az egészet felforralták, hogy sterilebb legyen, a skorbut népbetegséggé vált.

Pierre Budin (1846-1907) nevéhez fûzõdik a perinatális orvoslás és az elsõ szoptatós klinika megteremtése. Akkoriban 1000 élveszületett csecsemõbõl 288 halt meg, s "A szoptatott csecsemõ" címû könyvében világossá tette, hogy minden körülmények között a csecsemõ szoptatására és az anyák felvilágosítására van szükség.

Hamarosan a vegyészek léptek a csecsemõtáplálás mezejére, melyet eddig inkább az orvosok uraltak, meghatározva a tápszerek, fõzetek összetételét. Henri Nestlé, egy svájci kereskedõ cukrot és malátával fõzött búzalisztet kevert a svájci Alpok füvét legelészõ tehenek tejéhez. Ezután úgy reklámozta új termékét, mint "tudományosan tökéletes táplálékot, melynél jobbat kívánni sem lehet". Reklámjaival egyenesen az anyákat célozta meg, hiszen, mint mondta, "õk maguk csinálnak majd reklámot nekem".

Aztán a tápszer- és bébiételgyártó cégek szépen átvették az anyatejpótló szerek készítésének feladatát az orvosoktól. Némely kotyvalék még tejet sem tartalmazott. Annak sem szenteltek figyelmet, hogy a tápszer elkészítésénél esetleg fertõzött vizet használnak. A XIX. század végén piaci verseny alakult ki a nem-szoptató anyák kegyeiért. A termékeket "tudományosan ellenõrzött"-ként árulták, noha semmilyen dokumentációt nem tudtak felmutatni, hogy az ellenõrzés megtörtént volna. Dr. Apple rámutat, hogy a "csecsemõtáplálás kereskedelmi és tudományos alapokra való helyezése olyan környezetet teremtett, ahol a mesterséges táplálás nem csak elfogadható, de egyenes természetes és szükséges lett."

Szociológusok keresték a választ arra a kérdésre, hogy a XX. században miért csökkent a szoptatók aránya. A válasz többek között az urbanizációban, a technológia fejlõdésében és a gyermekek tudományos, könyvekbõl történõ nevelésében keresendõ. Ezen kívül nagy szerepe van benne a mell szexuális szimbólummá válásának is.

Szerencsére napjainkban megfordulni látszik ez a trend, egyre többen választják a szoptatást a mesterséges táplálás helyett, s ebben nagy szerepük van a szoptatást segítõ világméretû szervezeteknek és az önsegítõ anyacsoportoknak egyaránt.

Iboly
iboly

Iboly,
WOW! Majd késõb írok, a férjem éppen kirobbant a gép elõl... Kép

Virág
Virág (fiore)

Ágci!

Köszi! Kép
A borogatás megy, a vicces pozíciót szintén kipróbáltam már, bár Dóri azt hitte, hogy nem vagyok normális. Kép Csak mert alig akarta bekapni a cicit, csak vigyorgott a képembe. Aztán rájött, hogy mit akarok, de még mindig megáll a szopival vigyorogni rajtam, ha így adom a szájába. Kép
Azt hiszem ezzel én is megelõztem a mellgyuszit, mert már kezd jobb lenni. Fejni kézzel fejem, úgyhogy a mellszívóval nem lesz gond.
Köszi mégegyszer!

Kata

KépKép

KépKép
kata007

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy szerintetek normális-e, hogy egy 8 hónapos baba szinte kizárólag csak anyatejen éljen. A kislányom nyolc hónapos, és éjjel nappal 1-2-3 óránként szopik. Kevés gyümölcccsöt is elfogad kiskanállal, de nem viszi túlzásba...
2950gmal született a 37. héten, most nyolc hónaposan kb. 7700g. Szerintem szépen fejlõdik, nem túl nagy súlya ellenére elég kis duci, mozgásilag, szellemileg is ok. Ül, mászik, áll, a bátyja kiskocsiját maga elõtt tolva lépeget is, pedig csak 8 hónapos.
Szóval szerintem minden rendben vele, csak kiváncsi lennék a véleményetekre.
Olyan kis szopi-függõ, nem tudom, hogy fog róla leszokni! A kisfiam, aki 2 éves múlt, 9 hónaposan magától hagyta abba, nem kellett neki többet és kész. A kislányom biztosan addig szoptatom majd szintén, amíg õ akarja.. csak nem tudom elég-e az anyatej egy ekkora gyereknek.
KATA

Kata007,
a párom megkért ma, hogy mutassam már meg azt a négykézlábas szoptatást. Rég röhögtünk ennyit! Kép Ráhel elõször rám nézett, mit nézett, vigyorgott, aztán az apjára, majd újra rám. Aztán rájött, hogy ez a cici ugyanaz, csak máshogy tálalva. Két kis kezével keményen megragadta, és benyomta a szájába. Kép Frankó, de megtartom a szopási sztájk idejére.

Virág
Virág (fiore)

Iboly,
Én még csak most írok elõsször ide, de a tanácsaidat már többször is olvastam és nagyon tetszettek, mert igen nagy hozzáértésrõl tanuskodnakKép. Na rátérek a lényegre.
Van egy 5 hetes kislányom LiliKép, akit a születésétõl fogva szoptatok. Szerencsére elég sok a tejem, most készülök leadni is. Most viszont egy olyan problémánk van a szoptatással, amit egyszerûen nem tudok mire vélni. Kb.1-2 hete szinte minden etetésnél egyszercsak elkezd nyögni (nagyon hangosan és erõsen), vörösödik a feje és iszonyúan feszít. Nem tudom, hogy a hasa lenne-e, nekem nem úgy tûnik. De akkor miért csinálja ezt? Tejcsi ömlik, õ meg néha úgy elkezd sírni, hogy kiesik a szájából a cici. Elég rémisztõ. Eddig minden olyan jól mûködött. És csak evéseknél van ez, egyébként nem csinál ilyet. Nagyon várom a válaszod, vagy bárkiét aki már tapasztalt ilyet! A ma esti szopi, egyszerûen tragédia volt, azt hiszem egyre rosszabb a helyzet, SOS!

Pusz,
Ilke

KépKép
KépKép
ilke

Ilke! Köszönöm a kedves szavakat!
Lehetséges, hogy nagyon erõs a tejleadó-reflexed és dõl a szájába a tej? Esetleg köhög, fuldoklik tõle?

Vagy próbáltad ilyenkor büfiztetni? Az is lehet, hogy egy légbuborék feszíti Lili pocakját.

Kata! Ha minden rendben van, szépen fejlõdik a kislányod, ha nem azért nem eszik mást, mert nem kínálod meg vele, hanem azért, mert nem fogadja el, akkor nyugodt lehetsz, elég még neki a kizárólagos szopi. Akár egyéves koráig is élhet kizárólag anyatejen, ha nem mutat érdeklõdést egyéb hamik iránt. De érdemes rendszeresen, legalább hetente megkínálni valamivel, hogy észrevedd, ha már szüksége van rá.

Iboly
iboly

Iboly,
Nagyon köszönöm, hogy válaszoltál! A tejleadó reflexem valóban elég erõs, de ezt akkor is szokta csinálni, ha nem ömlik annyira a tejcsi. Félrenyelni valóban szokott néha, ilyenkor abba is hagyjuk egy pici idõre az evést. Gondoltam már esetleg arra, hogy kajcsi elõtt maszírozzam meg? Hátha az könnyítene rajta.

Pusz,
Ilke

KépKép
KépKép
ilke

Sziasztok!

Ilke!
Lehet am, hogy pocakfajas! De az is, lehet, hogy menstrualni fogsz, ilyenkor valtozik a tej ize es esetleg elutasithatja.

Iboly!
Azert gondoltam, hogy Balazs 9-10 honapos korara el fog fogyni a tejcsim, mert ahogy elkezdem a hozzataplalast, csokkenni fog a mennyisege es nekem a kezdetektol ra kellett segiteni, hogy fenntartsam a mennyiseget, ha hagyom, hogy jojjon, aminek jonnie kell, elkezd fogyni a tej.
Persze lehet, hogy ahogy a tejet felvaltja a gyumolcs, elkezdek fejni, ha kevesket is, de valamit csak segit...

Annamari
muter

Iboly!

Köszi szépen a válaszodat Kép . Én is ezt gondoltam amit te írtál az anyatejrõl meg a vasról. Sajna kezd érni, hogy a mi dokink is névvel kerüljön be a negatív táblázatba a másik topicba.

Tök érdekes volt a szopis történelem. Kép
Amit a kitõl ne fogadj el topicba írtál a segításrõl, hát azóta is töröm a fejem. Sajna, hogy itthon babázok, nem annyira intenzívek a kapcsolataim.

Norci
Norci

Uh ez félreérthetõ, szóval nem az sajna, hogy itthon babázok.

Norci
Norci

Virág!

Én azóta is csináltam ezt a négykézlábas szopizást. Be kell vallani, tényleg nagyon jól kiürül a cici. Már alig érzem, hogy hol fájt.
Dóri viszont tényleg úgy viselkedett, mint neked Ráhel. Vigyorgott, teli szájjal, tényleg olyan volt, mint aki mindjárt megkérdezi, hogy "anya, te normális vagy". Aztán õ is rájött, hogy mit akarok, mind a két kezével megölelte (mert ugye õ még nem nyúl tudatosan), és elkezdett szopizni. Persze lehet, hogy azért vigyorgott, mert mi is vigyorogtunk a párommal mint a tejbetök. Kép
Ma délután pl. már vigyorgás nélkül tudta, hogy mit akarok. Kép

Kata

KépKép

KépKép
kata007

Kedves Iboly!

Köszönöm kimerítõ válaszod. Sok mindent tudsz errõl a cicügyrõl.
A csomó szerencsére már elmúlt múlt hétvégén. Most viszont két újabb keletkezett 1-1 ciciben. (Jó kis 30. szülinapi ajándék!) Minthogy más helyen vannak, mint az elõzõ, így azt gondolom, hogy ciszta nem lehet.
Úgy érzem, hogy a védõnõm tanácsa is segít (bezsírozva nylon zacskóban dunsztolom), de persze a forró borogatás is segít. Remélem, hogy most hamarabb sikerül õpket kiszednem.
Van egyébként valami ötleted arra, hogy mitõl jöhetnek elõ ilyen sûrûn? Köze lehet ehhez annak, hogy két babát szoptatok?
Még az is érdekelne, hogy van-e olyan, hogy egy kisbaba nagyon kevés tejjel beéri? Az én lányom sokszor csak 60 ml-t eszik (ezt is csak 3 óránként). Hiába kínálom, több nem kell neki. (1,9-nel született, most 3 hónaposan 4 kiló)Ezt a 60-at persze a nehezebb cicbõl eszi, úgyhogy lehet, hogy belefárad.
Várom válaszod, köszi:
Zsófi

UI: Amennyiebn pár hónap múlva úgy érezném, hogy lesz elég szabadidõm, akkor a kiadványok fordításába (remélem angol) szívesen beszállok.
szzsofia

Kedves Iboly,
Koszi a telefonos segitseget, a lanyom ma mar bimbovedo nelkul szopott, es annyira elvezi, hogy abba sem akarja hagyni. Szoval a tortenetnek jo lett a vege, es remelem igy is marad.
Kivanom neked, hogy sok-sok kismaman es kisbaban tudjal meg ilyen eredmenyesen segiteni.

Virag Andi
Névtelen

Szia Anyucik!
Elmesélem mi történt velem anno, eszembe jutott a tejleadó reflexrõl:
Enci nem tudta valamiért bekapni a cicit. HÉiába fejtem szoptatás elõtt, valahogy akkor sem maradt meg a szájában, mindig kiesett. Aztán rájöttem,hogy az a gond, hogy a tejömlés miatt a tocsogó mellet nem tudta beszívni. Olyasmi volt, mintha egy olajos léggömbbe akart volna beleharapni. Aztán mindig gyorsan szárazra töröltem, és hopp, be a szájába, és minden ment rendben. Hátha valaki okul a fentiekbõl.
Más:
Ugye a disznózsírra azt mondjuk, nem korszerû... bezzeg az olaj, az maga a tökély.
Nos, így lenne, ha nem vegyszerrel szárítanák ki a növényt. Most viszont jön egy repcsi, lepermetezi a beérett növényt, ami hipp-hopp elszárad, máris lehet préselni.Ezt csak azért írtam le,mert sokszor olvastam a babák körül az olaj jótékonyságáról. Én inkább kihagyom.

Menta, Iboly!
A lány mai napig harap, még írásotok elõtt azt tettem, amit Ti is javasoltatok, de hiába. Ha ürül a mell, jelzi...És mellesleg, ha ordítok, röhög, nem rémül meg. Most csakazértis növesz hozzá még kettõt. Hurrá.
Csi
Névtelen

Annamari,
Hát remélem, hogy nem menstruáció, mert néhány napja múlt el a szülés utáni vérzés. Nincs kedvem újból belekezdeni. Azért hosszú volt ez az 5 hét.
Jelentem javulás ált be a szopizást illetõen. Azért még nem tökéletes, de az jelenleg segít ha megbüfiztetem, amikor így elkezd feszíteni és nyögni. Van, hogy 3x-4x is büfizünk egy evés alatt.

Pusz,
Ilke

KépKép
KépKép
ilke

Zsófi!
Boldog szülinapot!
Csi
Névtelen

Köszi Csi!
Boldog volt, a párom kitett magáért.
Zs
szzsofia

Sziasztok!
Van egy S.O.S. kérdésem:
szoptatásnál (és sajnos egyébként is) borzasztóan fáj a mellbimbóm. Úgy néz ki, teljesen felázott, pedig szigorúan betartom a 1/4 óra jobb, 1/4 óra bal oldalt, ami elég is a picinek. Az elmúlt napokban már 10-10 perc is megfelel, mégis mostanában romlott a cicim állapota.
Amikor a szájába veszi a pici, sírni tudnék, annyira fáj. Külsõleg is látszik: fehéres foltok, élénkebb piros foltokkal keverve.
Ti mit tudnátok ajánlani, mivel kezeljem?
Amit eddig megtettem:
- Garmastan kenõcs minden etetés után
- szellõztetés
- néha Sudocrem, de ezt inkább ritkán

Nagyon sürgõs lenne, mert nem tudom, meddig bírom és nem szeretném, ha le kellene állnom (erre gondolni is rossz) a szopiztatással, hiszen van tejem rendesen.

A választ elõre is köszönöm,
üdv: Ágota
Ágota

Agota!
Mennyi idos a babad? Nem lehet, hogy szajpenesze van es attol faj a Te mellbimbod? Ilyenkor Borax-Glicerin oldattal kell kezelni, patikaban eleg annyit mondanod, hogy szajpenesz kezelesere kered. Es ettol nem lesz bajod, de hatha hasznal.

Annamari
muter

Ágota!

Az Annamari tanácsán kívül, még használhat, hogy hagyod rászáradni a tejcsit, és a baba nyálát. Nálam nagyon bejött. Ismerõs, ez az érzés. Volt, hogy remegve adtam a szájába Dórinak, mert annyira fájt.
Sõt nálam a szellõztetés abból állt, hogy nem mentem sehová, és egész nap meztelen cicivel járkáltam a lakásban.

Kata

KépKép

KépKép
kata007

Menta!
Ha van egy perced, légyszi térj be hozzánk a " A MÁV kórházban..." topicba, mert napok óta nem tudunk zöld ágra vergõdni a sárgasággal, valahogy mindenkinek kicsit más volt a tapasztalata a csecsmõink kezelésével kapcsolatban.
Ott mindenfélét olvashatsz errõl.
Bocsi mindenkitõl, de csak itt tudom elérni Mentát!
Köszi-Csi
Névtelen

Csi,
én is épp ilyesmit akartam kérni Mentától és/vagy Ibolytól. Kép Szóval kedves cicibibliák légyszi ugorjatok be hozzánk! Kép

Virág
Virág (fiore)

Sziasztok!
Hallottatok a Medela kórházi "nagy" mellszívójáról, hogy milyen? Én annyit tudok hogy lehet bérelni, de hogy hol, azt nem. Ha valami véleményt mondanátok a használatáról, megköszönném.
Üdv:
Sylvike
sylvike

Szia Sylvike!
Nálunk a klinikán azt lehetett használni, szerintem jó, de az elektromos Medela, amit a boltban lehet kapni, szinte uazt tudja. Nekem van, én nagyon szeretem, nálam bevált.
[url=http://www.univill.hu/medela3.htm" TARGET="_top]itt[/url] meg is nézheted, és biztos találsz telcsiszámot, megérdeklõdheted, hogy lehet-e kölcsönözni.Kép
Ágci

Kép
Ágci

Sziasztok!

Iboly! Szöget ütött a fejembe, amit korábban írtál a csomók kapcsán (galactocele). Nekem, ha kialakul csomó a mellemben, akkor mindig ugyanott. Hiába masszírozom, nem mozdul el, esetleg rövid idõre eltûnik, de aztán gyorsan újra "feltelik". Az egyetlen gyógymód, ha Dani fiam teljesen kiüríti a mellet, a csomót is beleértve. Most nincsen, és szerencsére elég régóta nem is volt. Ki kell ezt vizsgáltatni, vagy ha elmúlt, akkor hagyjam?

Anita
Anita

Ágci, köszi.
Sylvike
sylvike

sziasztok

lenne egy nagy problémám: a kisfiam 7,5 hónapos, 6 hóig csak szopott, mostmár kap gyümit és fõzit is. Szopott reggel,13 órakor, este 7-kor és éjjel 11-kor. 1 hete azonban egy fogászati mûtéten estem át s azóta alig van tejem. délben már egyáltalán nincs, tegnap az esti szopinál is csak sírt keservesen mert egy csepp sem volt! Tudom, hogy már nem pici baba, és hogy a tápszer sem a világ vége. De mivel eddig csak cicizett és inni is csak pohárból tanítottam, nem fogadja el a cumisüveget - pláne nem éhesen amikor amugy is dühös, hogy nem kap, vagyis ha akarnám se tudnék neki tápszert adni. Mit csináljak? Tegyem többször cicire? Vagy kezdjek megint fejni? (Már ha lenne mit...). Ez valószínû az érzéstelenítõ miatt történt, mert azóta nem tudok eleget inni, akkor is ki vagyok száradva.
Ha tudtok segíteni nagyon megköszönném!

Köszi
Mona2
Mona

Mona2, szerintem szoptasd a picit, amennyit csak akarja és próbálj meg sokat inni. Biztos több lesz a tejed pár nap múlva.
Kitartás!
Sylvike
sylvike

Kedves Mona2!
Kérlek olvasd el a következõ cikket:
[url=http://www.lll.hu/leche/85h.htm" TARGET="_top]http://www.lll.hu/leche/85h.htm[/url]
Ebben szinte minden benne van. Természetesen ahogy Sylvike is ajánlotta, szoptass minél gyakrabban, attól lesz több a tej. Nem baj, hogy két szopi között nem feszül a cicid, nincs összefüggésben.
Ágci

Kép
Ágci

Sziasztok!
Van valakinek tapasztalata a medela mini electronickal?
Nekem a kezi volt 3 eve, bevallt, rendszerint a kezem hullott le a fejes vegere, ezert erdekelne, hogy az elektromos milyen, erdemes -e beruhazni, illetve ha igen, akkor lehetseges-e kolcsonozni.
Koszi:
Zsike
zsike

Sziasztok!

Annamari, szerintem egyáltalán nem törvényszerû, hogy elfogyjon akkorra a tejcsid. Próbáld ki, hogy mindig elõször szoptatod Balázst és csak utána kínálod meg a fõzelékkel, és a szilárd étel miatt nem hagysz ki egy szoptatást sem. Ha már jelentõs mennyiségeket eszik majd a kisfiad és kevesebb tejjel is beéri, vagy magától hagy ki egy-egy szoptatást, akkor a tejtermelés alkalmazkodni fog az õ megváltozott igényéhez. Bízz magadban, hiszen olyan kitartó vagy, tudod õt szoptatni, nem lesz ez másként akkor sem!

Ilke, tényleg valószínû, hogy sok levegõt nyel a kisbabád és ezért feszíti a pocakját a sok buborék. örülök, hogy a többszöri büfiztetés bevált, esetleg próbáld meg mindig úgy szoptatni Lilit, hogy a feje és a felsõteste picit magasabban legyen, mint a popsija. Akkor a légbuborékok mindig felülre kerülnek és hamarabb megszabadul tõlük, talán kevesebbet is bukik vissza.

Lehet ám, hogy mindez az erõs tejleadó-reflexszel van kapcsolatban, hiszen szegény kislány alig gyõzi nyelni az ömlõ tejcsit. Ilyenkor általában segít, ha hanyatt fekszel, Lili pedig hason fekve szopizik. De ugyanezt megcsinálhatod ülve is, ha kissé hanyatt dõlsz. Akkor gyengébben jön a tej.

Norci, köszi szépen, hogy gondolsz ránk, ha valami eszedbe jut, szólj!

Zsófi, persze, minden baba más és más, különbözõek az igényeik. Ha a kislányod ennyivel beéri miközben szépen gyarapszik, fejlõdik, eleget pisil, kakil, akkor ennyi tejre van szüksége. Lehet, hogy sose lesz nagyevõ, de az is lehet, hogy pár hónap, év múlva már inkább ruháznád, mint etetnéd.
Köszönjük a felajánlott segítséget, gen, angolból kéne fordítani, jelentkezz, kérlek, ha majd ráérsz.
Ja, boldog szülinapot, remélem, még belefér a 8 napba. Kép

Virág Andi, jaj, de jó, nagyon ügyesek vagytok! Köszönöm a jókívánságaidat, igyekszem továbbra is minden tõlem telhetõt megtenni.

Csi, nagyon jó, amit a tocsogó cicikrõl írtál, megjegyzem! Látod, így tesz szert a Liga sok ezer anya tapasztalatára, hogy megosztjátok velünk a jól bevált módszereket.
Lehet, hogy a lánykád olyan, mint a fiam: ki kell bekkelni, míg elmúlik a harapós kedve. És addig mindig résen kell lenni, hogy ha lanyhul a tejfolyam, akkor gyorsan átpakolni õkelmét a másik cicire. Részvétem...

Ágota, osztom Annamari véleményét: lehet, hogy gombás fertõzés. Nincs (vagy mostanában volt) hüvelyi folyásod? Nem piros a kisbabád feneke? Nincs szájpenésze?
A szoptatás idõtartamának korlátozása nem befolyásolja a kisebesedést, a helyes mellretétel a lényeg, akkor akármennyit szopizhat a baba, nem fájhat a szoptatás. (Ha gombás fertõzésrõl van szó, az más kérdés.) Ha van kedved, töltsd le a www.lll.hu oldalról a Csecsemõ mellrehelyezése és az Érzékeny emlõbimbó címû tájékoztató füzetek szövegét és figyeld meg, jól csináljátok-e. Jobbulást!

Anita, ha elmúlt, akkor hagyd nyugodtan. A galactocele ugyanolyan, mint az egyéb ciszták: van, amelyik magától felszívódik.

Mona, elõször is szeretnélek, megnyugtatni, hogy egyik napról a másikra nem apad el a tejcsi, úgyhogy valami másról lehet szó. Próbálj megnyugodni és tedd minél gyakrabban mellre a kisfiadat. És légyszíves írd meg nekem, mibõl gondolod, hogy nincs tejed, milyen jelei vannak, és azóta mit kap a kisfiad, mennyit pisil, kakil, mennyi folyadékot fogyasztasz, szerinted mennyit kéne még, milyen gyógyszert szedsz, milyen érzéstelenítõt használtak a mûtétnél, stb.

Csi, Virág, megyek bekukkantok a mávos topicba. Menta nem tudom, hová lett, lehet, hogy nyaralnak.

Iboly
iboly

Kedves Iboly!

A Mávos topikba irt mondandód egy bekezdésén megakadt a szemem. Mit jelent pontosan az ABO vércsop öszzeférhetetlenség? És AB+ vagyok a párom O+. Ebben az esetben okozhat ez "harmadik fajtájú" sárgaságot? Ilyenkor mi a teendõ? Hogy kezelik a babát, és ebben az esetben is gyakran kell szoptatni? Ja igen látom már butaságot kérdeztem! Szoptatni kell...

puszi
sasha

Kép
sasha

Sziasztok!

Már régebben leírtam nektek, hogy nekünk nem sikerült a szoptatás. Vesszük az anyatejet a picinek. Most 2,5 hónapos.Fagyasztva hozzuk el, és mindig annyit engedek ki, amennyire szüksége van. Egyenlõre mást nem kap, néha-néha tápszert, ha megyünk valahová és nem tudom megoldani biztonságosan a tej hûtését-melegítését.
Szerintetek ebben az esetben meddig van értelme ezt csinálni? Van e különbség ebbõl a szempontból a szopós gyerekekkel összehasonlítva? Ez kb. havi 25-30000 Ft plusz költséget jelent. A gyerek érdekében ezt kigazdálkodjuk, de tényleg szeretném szakemberek tanácsát kérni, hogy meddig van értelme? És még valami? Jobb lenne gyakrabban értemenni a tejért és nem lefagyasztva elhozni? Sokat veszít a tej az értékébõl a fagyasztással?

(volt "kudarc" Kép )
Névtelen

Szia Zsike,
én használtam Avent mellszívót is, és jelenleg Medela elektromos van. Ez utóbbi mellett teszem le a voksom. Nagyon jó, gyorsan végez és nem fáradsz el!Kép Szerintem az árát is megéri, fõleg, ha esetleg szeretnétek még egy gyerkõcöt, ha még sem, eladod. A kézinél mindenesetre 100x jobb!
Ágci

Kép
Ágci

Volt Kudarc!
Olvasd el Iboly 2002 Augusztus 17 szombat - 00h 26: hozzászólását, kb. a közepe felé. "Noha nem kérted..." onnan. Ebben minden benne van!
Névtelen

Iboly!

Szeretném megint a tanácsodat kérni.
Beszéltünk kb. 2 hete telefonon Nátán kisfiam és a sebes mellbimbóm kapcsolatáról.Kép
Szóval: idöközben javulgat a dolog, az egyiken a berepedések teljesen megyógyultak, a másiknak még kell idö, de azon is látszik a javulás.
Viszont azt tapasztaltam, hogy Nátán nem nagyon tud megbirkózni az erös tejspriceléssel (azt hiszem erös a tejleadó reflexem) és nem csak a reflexkor, hanem akkor is ha egyébként sok jön, ilyenkor pl. cuppog is (tudom, hogy ez nem jó), de ha már nem olyan erösen jön, akkor teljesen jól eszik, nem cuppog. Mit csináljak?
A reflex csökkentésére azt mondtad, hogy ülve szoptatáskor döljek hátra, ez rendben. De mi van a fekve szopikor (este és éjszaka sokkal kényelmesebb...)? Amiatt, hogy jól kerüljön a szájába a mellem, nem merek más testhelyzetet kipróbálni, csak azt, hogy ö az oldalán fekszik és én is.
És a cuppogással mit csináljak? Mindig nem vehetem el töle, mert akkor gyakorlatilag nem tudna enni, és csak az oldja meg a helyzetet, hogy már nem jön annyira. Ehhez viszont neki kell kiszopiznia.
A másik, hogy hogyan tanithatnám meg jobban rá, hogy nagyra nyissa a száját? Olvastam, hogy érintsem meg a mellel az alsó ajkát, de ha meg is teszi és kinyitja nagyobbra, akkor mire ujra a szájához érnék, addigra megint kisebbre csukja. Ugyhogy egy darabig birkózni kell vele, és még akkor a legjobb, ha elfutja a méreg és elkezd kicsit sirni, mert akkor elég nagyra nyitja és be tudom adni. De persze nem akarom, hogy sirjon, mivel próbálkozzak?

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Kedves Névtelen!

Én újra elolvastam Iboly hozzászólását, amit ajánlottál, de én nem találom benne a kérdéseimre a választ.
Talán én nem voltam érthetõ.
Talán még néhány dolog, hogy mi is okoz nekem dilemmát:
- nem tudom mikor iszik elõtejet, vagy un. hátsó tejet. Látom a különbséget a tejeken, de már inkább csak kiolvasztás után. Egyszer zsírosabb, máskor vízszerûbb.
- mindenhol azt olvasni, hogy minden anya teje a legmegfelelõbb a saját babájának. De mi a helyzet ilyenkor?
Biztos lehetek benne, hogy mindent megkap a babám, amire szüksége van? (A tápszerek összetétele legalább standard, tudom mit kap a baba).Nem tudom pontosan mi marad meg benne a fagyasztás és melegítés után.

Láthatjátok, hogy nem azzal van gondom, hogy elismerem-e, hogy a baba legjobb tápláléka az anyatej. (akkor nem hordanánk)De, ha nincs, akkor mi legyen? Mi a jobb? Ez amit csinálunk, (és akkor meddig érdemes?), vagy a tápszer?

Iboly! Neked mi a véleményed errõl?

(azért írom, hogy volt "kudarc", mert annak idején ezen a nick-en írtam le a szoptatásom sikertelenségét,Kép de Ti mondtátok, hogy inkább ne használjunk ilyen nevet.)
Névtelen

Kedves Leendõ Siker! Kép
Amíg nincs Iboly vagy Menta, vagy más profi, addig kénytelen vagy beérni az én válaszommal. Kép Az anyatej a legjobb a babádnak. (Mint ahogy tudod is.) Még ha nem is a te tejedet kapja, akkor is sokkal jobb más anyukák teje, mint a tápszer. Az anyatej olyan enzimeket tartalmaz pl., amilyenek nincsenek a tápszerekben, de nagyon fontosak. És immunanyagokat. És Isten tudja, még mit. (Na meg IbolyKép) Meg vagyok róla gyõzõdve, hogy sokkal jobb a kicsinek a fagyasztott anyatej, mint a tápszer. Tudom, hogy nagy ez az összeg. (Legalább is nekem sok lenne kifizetni.) De ha belegondolsz, hogy pl. egy esetleges tejallergiát elõzhetsz meg vele, könnyebb lesz. Érdemes elolvasni, mit írt Pankamama a Szoptatás - kitõl ne fogadj el tanácsot c. topicban a saját tejallergiájáról, milyen szenvedés neki. Remélem, nem értettelek félre. Ha igen, akkor bocsi. Puszi:

Virág
Virág (fiore)

Kedves Erika!
Virághoz csak csatlakozni tudok az anyatejjel kapcsolatosan. Esetleg még érdemes "megnézni" kitõl hozzátok a tejet, a körzeti védõnõjétõl kikérni a tanácsot, ha nem ismerõs. Ha az elsõ 3 hónapos anyatejet veszitek, nagyon jól jártok, talán a másik anyuka is még vigyázott, hogy mit evett. Érdemes rákérdezni, kitapasztalni, hogy nem dohányzik, fogyaszt alkoholt. Tudom nevetségesen hangzik, de ebben az esetben ne magadból indulj ki!
Ha már végképp megterhelõ anyagilag 4-5 hónapos korában HA tápszert irathattok fel az orvossal, és akkor 1-1 anyatejes kaját kiválthattok, persze minél késõbb annál jobb.
Én még mindig nem vagyok szopi szakértõ, de azért remélem megerõsít majd engem is vki.
Minden jót:
Ágci

U.i.:
Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült, de majd legközelebb. A lényeg, hogy a babádnak jó legyen!Kép

Kép
Ágci

Sziasztok!

Sasha, azt javaslom, mindenképpen kérdezz rá erre a problémára az orvosodnál! Az ABO vércsoport-összeférhetetlenség nem olyan veszélyes, mint az Rh-összeférhetetlenség, de a besárgult babát figyelni kell, ha szükséges, akkor kezelni (kékfény, súlyosabb esetben vércserére lehet szükség) és gyakran szoptatni. Ez azt jelenti, hogy nem három óránként, vagy ahogy a nõvérek engedélyezik, hanem a baba igénye szerint. Ehhez amúgy is jogod van, és ha a kórházi körülmények lehetõvé teszik, akkor a fototerápiás készülék akár az ágyad mellett is állhat. Ha a kisbaba aluszékony, akkor figyelni kell az órát és 2-3 óránként felébreszteni, megszoptatni. (A hajhúzogatás, csipkedés nem jó és elég kíméletlen ébresztési módszer, inkább le kell vetkõztetni a picit, újra öltöztetni, átpelenkázni, masszírozni a tappancsát, beszélni hozzá, végsõ esetben vizes ruhával áttörölgetni az arcát.)

Most már leragad a szemem, Beszti, Erika, holnap írok, addig is megerõsítem, amit Ágci és Virág írt!

Jó éjt
Iboly
iboly

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?