Page 12 - Babanet magazin 2024
P. 12

 12
BABANET MAGAZIN
5 + 1 LÉPCSŐS SZABÁLY
 5 + 1 LÉPCSŐS SZABÁLY
a hatékony
a hatékony
szülés utáni
szülés utáni
regenerációért
regenerációért
Fotó: Feith Sándor
„Amikor egy kisbaba világra jön, anya is születik. Végtelenül hálás vagyok, hogy nőként megtapasztalhatom ennek a folyamatnak a szépségeit és a nehézségeit. Évek óta segítem a nőket, kismamákat, anyákat ezen az úton, ők pedig engem, hiszen folyamatosan tanulok az engem körülvevő nők- től, asszonyoktól, anyáktól. A szülés utáni regeneráció számomra ennek az átalakulásnak egy különleges állomása, amin nem szabad átrohanni.”
 Hortobágyi Andrea jógaoktató, dúla, édesanya, vala- mint az Anyaszületett komplex regenerációs tréning alapítója válaszolt kérdéseinkre.
> Mennyi idő alatt regenerálódik a testünk szülést követően?
A legtöbb édesanya nagyon türelmetlen önmagával szemben, ami köszönhető a média nyomásának, a kö- zösségi felületek sokszor hamis, a valóságtól távol álló, idealizált világának és persze saját elvárásainknak is.
Biztosan sokan megdöbbennek, de a teljes regeneráció több évet is jelenthet. Sok múlik azon, hogy milyen genetikával áldott meg minket a sors, hány évesek vagyunk, és hányadik gyermekünket hoztuk a világra.
A testünknek van egy természetes regeneráló- dóképessége, az első hat hét, a gyermekágy időszaka éppen ezért kiemelten fontos. Egy anyuka ilyenkor azzal teszi a legtöbbet önmagáért, ha minél többet pihen, fekszik, hogy a fellazult kötőszövetek, szalagok visszahúzódhassanak, és a testünk végezni tudja a dolgát, regenerálódjon. Egy bábai mondás úgy tartja, hogy minden lábon töltött nap a gyermekágy idején mínusz egy év egy nő életéből. Bármennyire is túl- zásnak gondolhatjuk ezt a mai rohanó élettempónk mellett, bizony, fontos lenne ezt komolyan venni.
> Lehet-e még szülés után ugyanolyan a testünk, mint korábban volt?
Testünk folyamatosan változik. A várandósság, a szü- lés és az azt követő időszak ezt a változást nagyon kézenfekvő tapasztalásként teszi elénk. Csodálatos a női test, hónapokra otthona kisbabánknak, majd megmutatva teremtőerejét, világra is segíti őt, és ha mindez nem volna elég, képes arra is, hogy ezt kö- vetően visszarendeződjön. Gondoljunk csak kosár- labda méretű méhünkre, ami néhány nap leforgása alatt majdnem visszanyeri eredeti méretét. Mi is új nőkké születünk gyermekeink által. Hogyan várhat- nánk el a testünktől, hogy mindezt ő maradandó nyomok nélkül élje át? A válaszom tehát röviden az, hogy ugyanolyan nem lesz, de ha teszünk érte, lehet ismét formás, erős, egészséges.
> Már a gyermekágyas időszakban érdemes elkezdeni a gátizomtornát?
Már a szülés napján lehet végezni néhány összehú- zást. Természetesen ekkor még nem kell nekikezdeni egy teljes gátizomtornának, de minden anyuka szá- mára egy megnyugtató visszajelzés, ha érzi, hogy működnek a medencefenék izmai, még ha minden idegen érzés is ilyenkor. A gyermekágy ideje alatt el- sődleges a pihenés, és emellett a gátizomtornát és néhány átmozgató jellegű tornagyakorlatot már be lehet építeni, sőt ez javasolt is. Sokan azt gondolják, hogy ha hasi úton hozták világra a gyermeküket, ak- kor nincs szükség gátizomtornára, de ez nem így van. A várandósság ideje alatt nagy megterhelésnek volt
               magazin > 2024. I.













































































   10   11   12   13   14