Új privát üzeneted érkezett!

A lényeg kimaradt: megy adrukk, hogy ne az legyen, vagy ha mégis, akkor olyan enyhe forma, mint a mienk :)

Borcsa
KépKépKép
borsts

Szia Borsts, ari a kis Gergőd.

Zsandi, juj bárányhimlő! Megmondom őszintén én ezért félek ha ilyen oviskorú kisgyerek az utcán közelít a babakocsihoz. Mert náluk még kiszámíthatatlan mikor szeretnék megsimizni a babákat, és ugye az oviból meg bármit hordozhatnak. Viszont az is igaz, hogy a családban is van nagyobbacska gyerek és a Kismanókat se lehet még a széltől is óvni. De azért jobb lett volna ha megússzák. De az is lehet, hogy jobb ha ilyen kicsin túlvannak rajta, mert most még nem tudnak vakarózni és nem fognak emlékezni rá. Nem tudom, hogy az ilyen korai bárányhimlő okozhat e szövődményt. Úgy tudom, hogy a felnőttkorban, idősen megkapott az már veszélyes. Vagy hülyeségeket beszélek, nem tudom. Megy a drukk, hogy ne az legyen. Ha meg mégis hamar átmenjen rajtuk és ne viselje meg őket nagyon. A csemetéid meg tündériek. Tök arik!!! Most kezdenek szerintem "kipocokosodni" (itt ott kis hurkanövesztés), legalábbis a mieink is ilyentájt kezdtek szépen gömbölyödni. :D

Bmo, gyönyörűek a csemetéid! Látszik rajtuk, hogy kiegyensúlyozottak. Ha még esetleg valaha is rossz anyának érzed magad csak erre gondolj. (Még régebben írtad, remélem már elmúlt!!!)

Én is rakok fel képeket.
kgiulia

Kép

Dorina és Lívia

Kép

Lívia és Dorina
kgiulia

kgiulia:Gyönyörűek a babáid!!!Gondolom ilyen egyszerre alvás ritkán van???? :lol:
Andi:sajnálom a pöttyöket,de ha ez "megnyugtat", Szonó is kipöttyöződött, a Zsombi kb.2 hetes lehetett és mint kiderült "csak" vírus kiütés volt!!!Na aztán kapott antibiotikumot, feleslegesnek éreztem, de biztos ami biztos elkezdte szedni erre csalánkiütéses lett!!! :roll: Szegénykém, úgy viszketett neki!!!
Csajok ti hogy rakjátok fel a képeket???
A rossz anyaságról: nem szeretnék panaszkodni, de rájöttem, hogy azért vagyok ennyire bizonytalan, mert az anyám nem 1 anya típus és nem tanultam meg tőle, hogyan kell jó anyának lenni!!!!Nem kaptam meg azt a biztonság érzetet, ami kell a lelki békéhez és most sem igazán támogat az anyaságomban!!!!
Jó nem szomorkodok itt nektek tovább :oops:
Andi:drukkolok a pöttyök ellen!(kisebb korban elvileg könnyebben viselik, de ők még olyan picik :( )
kgiulia:gondolom jóapjuk már most eltiltotta őket a fiúktól :lol: :lol:

Szonja 2004.02.24.
Zsombor 2006.03.13.
Anissza 2008.01.09.
"Abból tudhatod, hogy a gyermekeid kezdenek felnőni, hogy olyanokat kérdeznek, amikre van válasz."
"Csak a szeretetet lehet vég nélkül osztogatni, úgy hogy közben mégsem fogy el."
bmo

Sziasztok!

Hát, nem tudom, hogy most már mi van. Flórán mára nem jött újabb pötty, azok látszódnak, amik tegnap is voltak, de nem mindegyik. Viszont olyanok a pöttyök, hogy piros, és sárgás a közepe. Ha egy lenne, azt mondanám, pattanás. Egy ilyen már tegnap is volt, a dokinéni arra azt mondta, az nem "bárányhimlős kinézetű". Most megint reménykedek, hogy megússzuk, mert gondolom terjedne gyorsan, nem? Kb. 4-5 van. Na, most legyen okos az ember lánya. :) Mindegy, ha így marad, akkor hétfőn beviszem őket, megkuksizza a doki, és talán megkapjuk az oltást.

Olyan szépek a babák, képeket még, még, még!
Kgiulia, az első képen nem hasonlítanak annyira, de a másodikon nagyon! Egy v. kétpetéjűek?

Bmo, képet a "melléklet feltöltése"-re kattintva tudsz feltenni. Ott tallózás, kiválasztod melyiket, és feltöltés. Ha túl nagy a kép, akkor azt írja, hogy hiba.

Borsts!
Köszi, hogy írtál, remélem mégis megússzuk, vagy ha nem, akkor tényleg olyat szeretnék, mint nálatok. Az orvos azt mondta, ha kijönnek a pöttyök, akkor mentolos hintőport fog írni. Ti miért nem használhatjátok? Azért, mert a pelus alatt vannak a pöttyök?

Andi
Kép
zsandi

Kgiulia, nekünk is van olyan csörgő-zörgő, mint amilyet a képeteken látok. Nekem nagyon tetszik, lehet, hogy jobban, mint a gyerkőcöknek egyenlőre. :D
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára zsandi 2009.03.05 21:31-kor.

Andi
Kép
zsandi

Hű, ez a kép olyan, mintha minden játékot rápakolam volna a gyerekre, pedig a nagy része fölötte lóg kb. 30 cm-re. :)

Andi
Kép
zsandi

Zsandi, remélhetőleg tényleg nem b.himlő. Tényleg jó lenne ha megúsznák picikék még szerintem. Na de akkor vajon mi lehet?
Tök jó! Ikrek és még olyan virág-napocskájuk is van. A mieink imádják. Hosszabb sétára is visszük. Jó mert bárhova megyünk idegen helyre az tuti ismerős és máris jobban megszoknak bárhol. Merthogy egy ideje Dorina olyan életkorban van, hogy az idegen helyeken hamar sírva fakad ha zargatják. De lassan kezdi kinőni. Na meg talán már a környezet is kezdi megérteni, hogy a gyereket nem kell egyből letámadni és tutujgatni. Mennyire tudatosan játszogattok már? Szerintem most kezdik felfedezni a dolgokat és tudatosan nyúlkálgatnak, nem? Dorinám épp a fejvédőjét rángatta le és azt rágja, most meg nem érti miért nem tudja megint lerángatni(jól odacsomóztam!). Ja meg hajnali fél ötkor zenés ébresztőt csinált. Hasravágta magát és babanyelven énekelt. Ha meg odamnetem "leteremteni", hogy aludjon vagy halkabban dumáljon, kinevetett. Asszem elkezdődött az ami egyész életen át fog tartani, hogy a szülő nevel a gyerek meg tojik rá! :D
Igen ők is kétpetéjüek. És kezdik felfedezni egymást! A múltkor a Dorka odahajolt a Livihez megfogta az arcát(ujjabban az arcsimi a szokása) és utána odabujt a hugához. Olyan megható. Meg is könnyeztem.

Bmo, ha bármikor is bizonytalan vagy bármiben, vagy nyugtalanít valami, ide nyugodtan felírhatod. Öntsd ki a szíved, hidd el semmi olyat nem érzel amire mi sem gondoltunk soha. És úgy a könnyebb ha kibeszéled. Mert oké, hogy ott vannak a férjeink és támogatnak, de azért mégiscsak más anyukáknak elmondani, mert ők is átérzik, hiszen átélték. Olyan szépek és boldogok a gyerekeid kérjél tőlük is támogatást. És gondolj arra, hogy a te gyerekeid nem fogják ezt érezni az anyukájukkal kapcsolatban.
kgiulia

Nálunk még nincs tudatos játék, csak nézegetés, és még nem nyúlan a dolgok felé. :( Nem tudom, hogy mikor kell ezt produkálni, remélem hamarosan menni fog. És még nem is fordultak sehova.
Még nem fedezték fel egymást, de ez lehet, hogy azért is van, mert ritkán vannak egymás mellett. A kanapén szoktak nézegelődni, de ott a "lábuk néz össze", a járókában meg ritka, hogy mindketten bent vannak. Vagy fordítva, mert csapkodják egymást. Egyébként a babakocsiban is. :) Persze nem direkt, csak ahogy kapálóznak, sikerül közben jól odasózni a másiknak. Meg néha megy egymás szemének kinyomkodása is. Őket nem zavarja, csak én szörnyülködök.
Egyébként milyen babakocsitok van? Én le szeretném cserélni a miénket, mert egy légterű, tényleg csapkodják egymást. Persze csak akkor lesz aktuális, ha el tudom adni a mostanit, de azért már nézelődöm.
Nálunk kb. 2 hete kezdődött, hogy félnek az idegenektől. :shock: Azt hittem, hogy ez majd később lesz, de máris itt tartunk. És persze idegennek számít mindenki, aki nem anya vagy apa. Nem mindig csinálják, de olyankor úgy üvöltenek, mint akit ölnek. Apukám meg jól megsértődött :? . Tegnap ecsetelte, hogy neki mennyire rosszul esik, hogy félnek néha tőle, mert mégiscsak ő a nagypapájuk, és mennyire szereti őket. Mondtam neki, hogy nehogy azt gondolja, hogy otthon egész nap arra tanítom őket, hogy tessék sírni mindenkinél, kivéve nálam. :x Gondolom, majd kinövik.

Bmo, abszolút egyetértek kgiuliával, szerintem is el lehet itt mondani minden gondot. Ki értene meg jobban, mint a hasonló cipőben járók. Szerintem mindannyian tele vagyunk kételyekkel, mindenesetre arról meg vagyok győződve az eddigi írásaid alapján, hogy nagyon jó anyukája vagy a gyerekeidnek.
Néha én is gondolkodom, hogy vajon jól csinálom-e ezt v. azt. Ilyenkor vagy továbblépek, vagy megkérdezlek benneteket. Egyébként az első 1-2 hetet nem éltem volna túl ép ésszel, ha nincs 100 %-ig mellettem a férjem. Imádom is érte, rengeteget segít a mai napig. Nekem nagy trauma volt, amikor hazajöttünk a kórházból, hogy semmire nem volt időm, a babákat el kellett látni. Persze ezt tudja az ember előre, de mi nagy eljárósok voltunk, nehéz volt tudatosítani, hogy most egy ideig nincsenek hirtelen kiruccanások, csak max. jó előre betervezettek.

Andi
Kép
zsandi

Na csajok már tudom mitől szakad be a hátam estére!!! :lol:
A "kicsi" fiamtól, ugye eddig sem volt pöttömke(szül.4900 gr, 56 cm, 1 hónaposan 5700gr, 60 cm, 2 hónaposan 6700 gr ,63 cm eddig csak szopott) és most 7570 gr és 67 cm!!!! :lol: :lol:
Ma voltunk a 3 hónapos oltáson kis nyikkanással jelezte hogy megkapta!!! Nagyon rendes krapek!!!
1 gyors kérdés még, mert megyünk vásárolni( párom előbb lelépett! :lol: )
Ti már túltettétek magatokat azon hogy tápi van???Főleg így más anyukák társaságában akik szoptatnak, hogy érzitek magatokat????Semmi lelkifurdalás meg miegymás?????

Szonja 2004.02.24.
Zsombor 2006.03.13.
Anissza 2008.01.09.
"Abból tudhatod, hogy a gyermekeid kezdenek felnőni, hogy olyanokat kérdeznek, amikre van válasz."
"Csak a szeretetet lehet vég nélkül osztogatni, úgy hogy közben mégsem fogy el."
bmo

Andi, nyugi a csemetéid nincsenek lemaradva semmiről. Na meg hova van leírvva, hogy ennyi vagy annyi idősen ezt és ezt kéne csinálniuk? Én is paráztam ezeken de a csajok megnyugtattak. Ők ugyis olyan tempóban fejlődnek ahogy nekik jó. Több anyukától is hallottam ezt a három hónapos kor körüli "mindenkitől félnek"-et. Nekem anyukám az első naptól kezdve nagyon sokat segít(a férjem sokat dolgozik sajnos!) és egy időben tőle is rendszeresen sírvvafakadtak. Pedig szinte mindennap átnéz, (félt engem, nehogy nagyon lestresszeljen az anyaság a házimunka és átjön néha kimosni, vagy megfőzni) aminek már egyszer kórház lett a vége. Trombózisgyanúval. Hiába veszekszem vele, hogy pihenjen vagy ha átjön is üljön le a fenekére... nagyon nehéz eset. Szerintem kötelességének érzi vagy nem tom. Na szóval szépen eltértem. :lol: Tehát még néha tőle is sírtak. Aztán megfigyeltem, hogy nem mindegy az az idegen(nem apa, anya), hogyan szól hozzájuk. Nekem anyósék olyanok, hogy ha meglátják őket hangosan(alapból elég hangosak) örülnek a lányoknak és kikapkodják őket egy egy puszira, szeretgetésre.. Szinte mindig sírvafakadnak. Mondtam nekik, hogy halkan közelítsenek feléjük, duruzsoljanak nekik, hogy tutira rájöjjenek "ja ő a nagyi, ő jó fej!" és akkor nem sírnának. Magyarázd el apukádnak, hogy ez nem neki szól, hanem most kezdik felfedezni, hogy Apán és Anyán kívűl nagy a világ. És félelmetes. Gondoljon bele. Ott van ő egész nap, picike, fekszik még az orrát se tudja megvakarni, de jön Anya vagy Apa és segít. Ez rendben is van, ez természetes. De akkor hirtelen ott terem egy Valaki aki azt mondja én vagyok a Nagypapi. Na ő nem tudja, hogy most az orra viszket és csak ölelgetne. Szóval szerintem elég félelmetes lehet nekik. Mond meg neki, hogy ez életkori sajátosság lehet, mert több baba is ezt csinálja. És azt is mond meg neki, hogy ez csitulni fog és (remélem!!!) kinövik. Amíg kissebbek voltak szinte mindig a kiságyban voltak és olyankor fordítva tettem le őket, hogy különbséget tegyenek éjjel és nappal között(ahol éjjel a láb volt, ott a fej). De mióta már jobban érdeklődnek leraktam őket a földre egy jó nagy vattapaplanra(szigetelés) és egymás mellett vannak. Nem közvetlenül, de látják egymást. Mostanában kezdenek örülni a másiknak. A múltkor a két gyereket egymással szembe tartottuk és a Dorina megfogta a Livi arcát. Ujjabban a fölé hajoló arcot megsimizi. És így fogta a Hugi arcát aztán nevetve odadölt (tudatosan csinálja néha). Hát nagyon megható volt. Néha rakd őket egymás mellé, hogy majd később is felismerjék egymást. Nem kell kézközelbe csak, hogy hallják lássák egymást. Nekünk a "Kicsi" szokta úgy püfölni a "Nagyobbat", hogy az sírvva fakad. :lol: Symbaba kocsink van ikres, na meg két db egyes ABC design és hozzá ikerkapocs. Merthogy az ikressel a 8 emeletről nem tok egyedül sehova se menni. A két egyessel igen. (egy kocsi, benne egy gyerek, másik kenguruba, másik kocsi húz, le, maradék gyerek kocsiba, ikerkapoccsal össze. :lol: ) Mókás!

Bmo, gartula a KICSI fiadhoz. Jól megnőtt!!! :lol: Komolyan mondom tök gáz ez a világ. Úgyértem annyit hangoztatják mindenhol, hogy menniyre jó az anyatej. Ez valóban így is van a természet tudja mit miért csinál. Csak arra nem gondolnak, hogy vannak anyukák akik nem passzióból nem szoptatnak. Hanem mert nincs mit adni a picinek. Régen beidegződhetett, hogy az a nő aki nem szoptat félti a mellét. Lehet, hogy vannak ilyenek, de gyanítom azok modellek, színésznők tehát olyanok akik a külsejükkel dolgoznak. Csakhogy ezzel meg vagyok pl én is bélyegezve és én pedig nem is féltem a formámat (már nincs mit :lol: ) és nagyon szerettem volna szoptatni. Olyan mintha szégyen lenne, ha nem szoptatsz. Megyek az utcán a lányokkal és ha megállnak megnézni őket(elég gyakran) mindneki megkérdezi, hogy szopnak- e még. Mondom, hogy már nem és nem is volt sok, erre azt mondják, hogy nem baj az én fiam/lányom se sokáig. És mégis mindenki megkérdezi és sajnálja. Hát én is sajnálom, szerintem nálam jobban senki (a többi anyát kivéve). Igen tényleg gáz, hogy nem szoptak de ha így is egészségesek és boldogok lesznek akkor kit érdekel? Én is tápos voltam és semmi komolyabb betegségem nem volt. Viszont haragszom azokra az emberekre (az én környezetembe is van ilyen) akik lekiismeretfurdalást okoznak emiatt. Amúgy is stresszes a gyereknevelés, még ez is. Bocsi, csak mindig kibukok ha van egy jó anya mint te is és azt hallom, hogy amiatt van lelkiismeret furdalása amiről nem tehet. Ez nem akarat kérdése (most azokról beszélek akik akarnak szoptatni). Rossz anyának érezni magad mert a Sors nem adott elég tejet? Hát nem! Ezek a kölykök szépen fejlődnek, boldognak látszanak és jó a kapcsolatom velük. Néha rossz, mert félek, hogy kimaradtak valamiből. Na ilyenkor szoktam jól összecsókolgatni a pocijukat és megölelgetni őket (ezt amúgy is sokszor, mert imádják). Ne legyen ezért lelkifurdalásod. A serdülőkorban ugyis mi leszünk a rossz anyák és nem azért mert nem szoptattunk. Ne érezd magad rosszul szoptatós anyukák között. Nem vagy rosszab anya és ne hagyd, hogy sajnáljanak. Mindent megtettél a szopiért de nem ment. Csak gondolj arra, hogy ugye az anyatejben minden megvan. Mégis kell mellé szedni K vitamint, a Tápszer mellé meg nem. És én bízom a technikában, hogy úgy tették össze ezeket a tápszereket, hogy a legjobban hasonlítson az anyatejre és jó legyen a babának. Nem is volt velük semmi gondunk. (Mondjuk egy ideig a koraszülötteknek valót kaptuk mert az nagyon könnyen lebomlik és nem terhelte meg a pocijukat.) Az oviba szoktatás meg a szopis és a tápos gyerekenek is egy hét ovi, egy hét betegség(szerencsések kivéve!) Ha valaki el akar keseríteni vagy lelkiismeretfurdalást akar okozni, simán tereld el a témát. Ne hagyd. Aztán meg nézz a gyerekeidre akik elégedettek.

Bocsika, hogy ilyen fellengzős és hosszú voltam. De most még pörgök. :D :D
kgiulia

kgiulia: olyan igazad van , de akkor is nehéz!!!(kár hogy nem találkozunk minden nap!! :lol: :lol: )
KIcsi Zsombi 19-kor vacsizott 2-kor mocorgott (este 7 órát szokott kaja nélkül kibírni)is én visszadugtam a cumit a szájába és fél 5-ig húzta a lóbőrt!!! :lol: Biztos azért mert nem túl sokat aludt tegnap(1órát, fél órát, majd 20 percet , és még 1 órát kb!!)Este is fél 7 körül evett volna, de apjával olyan jót fürödtek, nagyon élvezi a pancsit.Párom összeteszi a két lábfejét arra teszi a buksiját és úgy lebeg a kis betyár a vízben!!!Egy hangja sincs, a pelenkázón is imád lenni!!!Szereti ezeket a pucér dolgokat ahogy szerintem minden babó!!! :lol:
-Ja ikres hír:tegnap mikor mentünk az oltásra láttuk a Timót és Adát a vivás műsorvezetőket!Nem nagyon néztem oda, de asszem egyformában voltak a babák!!!Ti hogy öltöztetitek őket???
-Ja igen nincs szükségetek Kenguru Gold-os törzsvásárlói kártyára???Nekem már volt aztán a babakötvényhez kaptunk még 1-et majd még 1-et!? :shock: Szívesen elküldöm, asszem 8% a kedvezmény vele nem túl sok ,de a semminél több!!!
Na megyek ha minden igaz vendégeink lesznek du-án és még rendet kell rakni, ami a kisbanyám mellett nem egyszerű! :lol: :lol:

Szonja 2004.02.24.
Zsombor 2006.03.13.
Anissza 2008.01.09.
bmo

Lányok!

Mikortól lehet a babakocsiban a háttámlát egyel feljebb emelni?

Andi
Kép
zsandi

Sziasztok!

Nagyon aranyos és szép babókák vannak itt fent! :)

bmo,
gratulálok a babád súlyához,nem semmi.Nekem a nagy fiam volt majdnem ekkora,ő 4300gr-mal született és 3 hónaposan 7300gr volt,65cm.
Most Hanna baba sem"bánkódhat"a súlya miatt,mert 2 hete volt 8kg és70 cm.

Lassan megpróbálunk még egy tápszeres evést kanalasra váltani,eddig a déli kaja főzi vagy pép volt,jövő héten délelőttre beiktatom a gyümölcsös pépet(Sinlac+gyümi)majd ebédre marad a főzi.
Különben sokat ügyesedtünk,már oda-vissza megy az átfordulás és hason már a tengelye körül forog,már majdnem kúszik.Tudom,hogy még az egy kicsit odébb van ,de már ez is haladás! :)

Andi,
szerintem fél éves kor körül emelheted a kocsit,sajnos nem emlékszem,hogy az előző gyerekeimnél mikor volt,de így rémlik.Én még most nem emeltem meg,mert nem sokat babakocsizunk,amikor meg használom alszik benne. :)

Üdv.

Timi

Kép
Kép
Kép
ÁKI:1995.07.26.
timiban

Csajok!
Az nem gond hogy Zsombi még mindíg 6x eszik????
Sokat nem alszik nap közben így nem nagyon csúszik az etetés és van beleépítve óra mert pont 3 óránként balhézik!!! :lol:
Ma fél kettőkor evett először, aztán fél 6, most akkor fél 6 körül fog vacsizni???!!! Az nem valami vicces! Mert kb.7-8 órát bír ki este kaja nélkül!!!Mindenki teáztatja a babáit???Mit csináljak :?: :?:
Andi: tudom neked teáznak!!!Én akkor emelném a háttámlát ha már tud ülni.

Szonja 2004.02.24.
Zsombor 2006.03.13.
Anissza 2008.01.09.
bmo

Szia Bmo!

Mi szoktunk teázni,igaz nem sokat,de megszoktam többször kínálni hátha szomjas.
Szerintem nem gond,hogy többször eszik,mint ahogy a könyvek írják,Hanna sem bírja ki sokszor 3 óránál tovább.Ma éjjel felkelt 2 után-biztos a fogacska miatt-akkor evett,majd 7-kor,de már 9 után sirdogált,a tea nem kellett neki,így 1/2 10-kor megetettem,hát éhes volt,mert viszonylag sokat evett(130ml)-nálunk a max150-170ml között van-utána 1/2 1-kor ettünk főzit,teázott,most aludt el.Ma még eszik négy körül,meg fürdés után,kb.hét után.Így mi is 6x fogunk ma enni. :lol:
Én sosem csináltam problámát ebből,akkor eszik amikor éhes,hiszen mi sem mindig ugyanabban a percben eszünk mindennap és nem is ugyanannyi mennyiséget.De ez az én szerény véleményem,nálam bevált a többi gyereknél is.Majd idővel rászokik a pontosabb evésre,értem ezalatt a reggeli,tízórai,ebéd,uzsi,vacsi.

Kép
Kép
Kép
timiban

Sziasztok!

Hű, akkor még jó sokára lehet megemelnem a háttámlát. :( Azért gondoltam rá, mert nem nagyon alszanak a kocsiban (csak ritkán), amúgy meg nyüglődnek(=sírnak). Talán, ha kilátnának, lekötné őket a táj. De akkor halasztjuk még kicsit a dolgot.

Bmo!
Szerintem nem gond, hogy Zsombid 6x eszik. Biztos tudja ő, hogy mennyire van szüksége. Legalábbis én eszerint etetek, mármint, hogy ők tudják. Nálunk különben Marci is átlag 6x eszik, a Flóra átlag 5x. Ezt úgy osztják be magunak, hogy reggel 5-6 körül esznek először, és este fél 9-kor utoljára. :P Mondjuk ők sokat esznek, 180 ml-t egyszer-egyszer.
Teáztatom őket, de egyre kevesebbet isznak. A védőnő mondja nekem mindig, hogy adjak nekik, mert szomjasak a tápszerre. De nem fogy el egy 125 ml-es üveggel egész nap. Ha mégis (ez néha a Marcinál van), akkor utána már csak vizet iszik. Szóval nem isznak nagy mennyiségeket, épp csak, amennyi nekik kell gondolom. Azt is "mondják", ha már elég. :D

Szép, nagy babáitok vannak, micsoda számok! Mi most hétfőn voltunk 5790 g, és 5400 g.

Azt hiszem, mégiscsak megúsztuk a bárányhimlőt. Kopp-kopp. Kép
Legalábbis azóta nem jött új pötty, és a régiek is eltűnetek, már csak kb. 2 látszik. Nem is mentünk vissza a dokihoz, majd hétfőn, talán az oltást is megkapjuk akkor.

Timiban, Bmo képek? :)

Andi
Kép
zsandi

Már kivagyok hogy nem tudok képet felrakni!!!!AZt mondja ez a vacak, hogy nem megfelelő formátum, pedig JPG!!!!!Mennyire picinek kell lennie???Csak úgy sikerül ha felrakom a képfeltöltés.hu-ra és onnan vissza, de akkor meg olyan miniatűr mint az előző!!!!
Segítsetek, ha nem akarjátok hogy diliházba kerüljek, vagy széttörjrm ezt a masinát!!! :shock: Különben én szívesen pakolnám fel a képeket, olyan büszke vagyok rájuk!!!Mint minden anya! :mrgreen:
Andi:örülök, hogy nincs bárányhimlő!!!!!Drukkoltam ám! :)
Tegnap jó vicces volt a fiam!!!Vendégeink voltak és totál kimerültem.Vacsizott fiatalúr, leraktuk hasra, bukott 1-et még a nózija is , haja is kajás lett, párom felemeli én meg törölgettem.Elkezdett mosolyogni a Zsombi, én is először mosolyogtam aztán elpattant valami bennem és nevettem, csak nevettem erre ez a betyár hangosan kacagott velem vagy rajtam nem tudom, de még este is mikor lefeküdtem sírtam a nevetéstől,mert felidéztem a manót!!! :lol: :lol:
Na ezért érdemes anyának lenni!!! :lol:
Zsombi viszont nem eszik túl sokat mostanában, ált.130-160-200, de most is beájult 60 után és nem tudtam felébreszteni!!!!"Régebben" pár hete többet evett, biztos megvan a versenysúlya és most pihizik!!!??? :wink:

Szonja 2004.02.24.
Zsombor 2006.03.13.
Anissza 2008.01.09.
bmo

A képméret 250 KB, és max. 600x600 pixel lehet. A jpg-t el kell, hogy fogadja, nekem is azok.

Nálunk tegnap előtt történt, hogy toltam őket babakocsiban, épp lavíroztunk kifelé a kapun, egyszer csak Flóra baba elkezdett hangosan nevetni, sőt röhögött. :lol: Semmi nem volt, ami vicces lehetett volna. Erre én is elkezdtem óbégatni, hogy milyen aranyos. Alig bírta abbahagyni. De úgy meglepődött magán, hogy utána kb. fél óráig még mosolyra sem húzta a száját. :shock: Biztos véletlen volt, azóta sem csinálja.
Nagyon édesek, ilyenkor meg kell őket zabálni. Zsombid is nagyon aranyos lehetett. :D
Nálunk akkor vigyorognak a legjobban, mikor éppen totál lebukják az aznapi 6. ruhájukat. Nehogy anya mérges legyen.....

Andi
Kép
zsandi

Megnéztem:JPEG a formátum, de nem tudok vele mit kezdeni és nem fogadja el!!!!!

Zsombi az állatkertben, végig aludt :lol:
[/img]http://www.kepfeltoltes.hu/thumb/060615/PICT0021_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Szonja 2004.02.24.
Zsombor 2006.03.13.
Anissza 2008.01.09.
bmo

Kép

Szonja 2004.02.24.
Zsombor 2006.03.13.
Anissza 2008.01.09.
bmo

Na így meg ilyen picike!!!Vegyetek elő nagyítót!!!! :lol:
Ebbe nem óhajtok bele hülyülni!!!! :mrgreen: :shock:

Szonja 2004.02.24.
Zsombor 2006.03.13.
Anissza 2008.01.09.
bmo

Sziasztok!

Nekem általában sikerül felrakni.Én a Painton kicsinyítem és akkor elfogadja.

Most rakok fel.A fürdős még tavalyi,de nem sokat változtak azóta,a másikon pedig Hanna van az anyukámmal.
Kép

Kép

Bmo,próbáld meg ott kicsinyíteni,hátha jó lesz,az én képeim is jpg-be vannak.

Üdv.

Timi

Kép
Kép
Kép
timiban

Belebeszélős Borcsa bepróbálkozik:
Bmo Zsombija:
Kép

Azt kell mondjam, gyönyörű, mint itt az összes baba :) :) :) :)
Zsandi: örülök hogy végül nem lett semmi komoly :) Amúgy nem tudom, miért nem használhattunk hintőport - a mi dokink szerint ekkora baba nem kaphat tán fél éves kor alatt???.

Bmo: még mindig túl nagy az eredeti kép 1536x2048 pixel a 600x600 maximumhoz képest. Vmiben, pl. IrfanView le kell kicsinyíteni. Így csak a miniatűrt hagyja feltenni.

Borcsa
KépKépKép
borsts

És ha már, a tesós kép is nagyobban:
Zsombi és Szoni
Kép

Borcsa
KépKépKép
borsts

Gyönyögűek a gyerekek mindenkinél!!! :D

Andi
Kép
zsandi

Sziasztok!

Biztos ismertek a 2006. tavasziaktól!
Holnap lesz a baba-mama tali és Titeket is szeretettel várunk!

Jelszó: nemcsak a szopisoké a világ!!!!

Patrícia is tápszeres volt és már 11 éves vidám kislány!!! :)

Puszi Nektek!!!

Bettina 2006.02.09.
Dorina 2003.11.03.
Patrícia 1995.05.09.
tünde_szõd

Szia Tünde! :)

Köszi a meghívást, aranyos vagy. Már olvastam a talitokról a másik topicban. Mi tuti nem tudunk menni, mert nagyon messze lakunk tőletek, apa dolgozik, én meg a két gyerekkel max. 20 km-es utat merek egyenlőre bevállalni, a 220-at nem. Szép idő lesz, érezzétek jól magatokat, az élménybeszámolókat meg úgyis elolvasom majd. :)

Andi
Kép
zsandi

Mindenki eltünt???
Gondolom a család és a jó idő!!Bár ez a nagyon meleg sem jó szerintem.Tegnap voltunk az apukámmal vízműves családi napon, igaz hogy rettentő hőség volt, de megérte.Szoni kitombolta magát, volt Ariel színházi előadás, játszótér, ugrálós medence sok labdával, sok gyerek mi kell még 1 két évesnek??? :lol:
Zsombi is elhenyélgetett a babakocsiban, majd egy gesztenye fa alatt!! :lol:
Pénteken a keresztfiam ballagásán voltunk, Zsombi ott is példásan viselkedett csak mikor a sulihoz értünk akkor borult ki, próbáltam megetetni, de kiderült hogy nagyon fáradt volt az volt a gond így 20 perc alatt kipihente magát. :lol: Élvezte ő is a családot, hogy mindíg beszélgetett vele valaki...jó volt nagyon.Ma pedig- még életében nem csinált ilyet- nappal aludt 3 és fél órát!!!A cseresznye fa alatt :roll:
Remélem mindenki jól van, és jól éreztétek magatokat a 7 végén, meséljetek!!!
Holnap du-án megyek természetgyógyászhoz már alig várom!!!
Jóccakát mindenkinek!!! :D

Szonja 2004.02.24.
Zsombor 2006.03.13.
Anissza 2008.01.09.
bmo

Sziasztok! :D

Tényleg mindenki eltűnt, de biztos a jó idő teszi.
Mi szombaton anyukámékhoz mentünk hármasban, Apa sajna dolgozott. Nagyon jól éreztük magunkat, és Marci megörvendeztetett minket az első hangos nevetésével. Mit nevetés, rendesen röhögés volt, alig bírta abbahagyni. Annyira aranyos volt! :lol:
Sétálni nem tudtunk elmenni, mert délelőtt elvitték a babakocsinkat, végre sikerült eladni. :wink:
Vasárnap SOS babakocsivásárlást bonyolítottunk, mert Apa hétközben nem ér rá, egy hét meg sok lett volna kocsi nélkül ilyen szép időben. Ma kipróbáljuk a járgányt, nekem nagyon tetszik, remélem ez beválik. :lol:
Délután dokinénihez megyünk, elvileg megkapjuk az oltást, vagyis gondolom, hogy igen, végülis nem lettünk bárányhimlősök.

Szép napot Nektek, elvileg meleg lesz! :)

Andi
Kép
zsandi

Bmo, miért mész természetgyógyászhoz? Örülök, hogy ilyen jól éreztétek magatokat. A levegő biztos elnyomta Zsombit. Jó is az, ilyenkor nőnek sokat. :lol:

Andi, gratula az első hangos vihogáshoz. Sok ilyet kívánok. És Flóra is produkált már ilyet? Milyen babakocsit adtatok el? És mennyiért? (mert majd mi is el szeretnénk adni.) És milyet vettetek? Sok szerencsét az oltáshoz, kevés könnyet hozzá!!!

Nálunk meg a Livi is utánozta a tesóját a hasrafordulásban. Vissza még nem mindig megy, ezért rohangálhatok a két gyerekhez, mert hasrafordlunak pikk-pakk aztán ha elfáradnak akkor meg sírnak. Olyan szép babák vannak itt is, ilyenkor mindig kedvet kapok a kistesóhóz. :D :D :D Habár asszem még pár évet várni kéne.

KépKép
kgiulia

Flóra a múlt héten nevetett egyszer hangosan a babakocsiban. Semmi vicces nem volt éppen, gondolom véletlen volt, nagyon meglepődött. Persze azóta még egyikük sem ismételte meg, de legalább már hallottuk, hogy milyen lesz. :)
Egy Pawelt adtunk el 30 ezerért. Ilyen volt:

És egy ABC Design-t vettük, ezt:

Milyen ügyesek vagytok már a forgolódással! Fejlődnek szépen.
Most épp a Marci ügyeskedig a járókában, már teljesen máshol van, mint ahova letettem, és oldalra fordult! :shock: Pörögnek az események! :D
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára zsandi 2009.03.05 21:32-kor.

Andi
Kép
zsandi

kgiulia:a depim miatt megyek, nagyon imádom, már sok mindenben segített:helyre tenni magam, megérteni bizonyos dolgokat.Én hiszek ezekben, az előző életekben, abban hogy a betegségek lelki eredetűek.És ilyenkor mindíg feltöltődök mikor nála vagyok!!!!

Zsombi még nem fordul át, de a talpát lerakja és nyomja fel a popóját.Pénteken is a nővéreméknél lejtett az ágy de ő fölfelé fordult vagy mit csinált,már majdnem az oldalán volt!!! :lol:
NA ANYÁMNAK MEGINT SIKERÜLT JÓL MEGBÁNTANIA , amúgy sem valami fényes a kapcsolatunk erre azt mondja pénteken az én gyönyörű fiamra hogy kövér!!! :twisted: :twisted: Mondtam neki, hogy ezt ne mondja, de állítólag még a ballagáson is ezt hangoztatta, és megjegyezte,hogy lassan zsírleszívás kell neki!!!!Hogy mondhat ilyet egy babára és főleg a saját unokájára :?: :x

Ha gondoljátok majd mesélek hogy mi volt a természetgyógyásznál!!!

Szonja 2004.02.24.
Zsombor 2006.03.13.
Anissza 2008.01.09.
bmo

Ja Andi tök jól néz ki a babakocsi!!!Érezzék jól benne magukat a babáid!!!!
Kgiulia:a kistesóról, a mostani eszemmel én még vártam volna, de ha egyszer rájön a nőre hogy szülni szeretne, akkor sok minden nem állhat az útjába!!!! :lol: De nem tudom végülis, hogy mi a jobb kis korkülömbség és hamar összenőnek, vagy várni és akkor lehet hogy több időd lesz a picire, de csak LEHET!!! :lol:

Szonja 2004.02.24.
Zsombor 2006.03.13.
Anissza 2008.01.09.
bmo

Ja Andi tök jól néz ki a babakocsi!!!Érezzék jól benne magukat a babáid!!!!
Kgiulia:a kistesóról, a mostani eszemmel én még vártam volna, de ha egyszer rájön a nőre hogy szülni szeretne, akkor sok minden nem állhat az útjába!!!! :lol: De nem tudom végülis, hogy mi a jobb kis korkülömbség és hamar összenőnek, vagy várni és akkor lehet hogy több időd lesz a picire, de csak LEHET!!! :lol:

Szonja 2004.02.24.
Zsombor 2006.03.13.
Anissza 2008.01.09.
bmo

Sziasztok!

Mi elvileg már nem tervezünk több babát, de imádtam terhes lenni. Persze ezért az ember nem vállal még egy gyereket, de hát ki tudja. És már most nosztalgiázom, pedig a manóim még csak 3,5 hónaposak. :D Amikor hazajöttünk a kórházból..... amikor még nem tudtak mosolyogni....., stb.

Andi
Kép
zsandi

Lányok!

Nektek milyen járókátok van????
Szeretnék egyet Zsombinak, de nem tudom hogy rácsosat vagy hálósat????
Eddig a kanapéra raktam belülre a játszószőnyegét, de lassan elkkezd mozgolódni, a földre meg nem merem rakni a szélvész kisasszony miatt!!!!
Milyen teát adtok a babóknak???Zsombi a vizet nem szereti!!!
Köszi

Szonja 2004.02.24.
Zsombor 2006.03.13.
Anissza 2008.01.09.
bmo

Andi!

Megkapták a babóka az oltást????HA igen hogy viselték???
Zsombinak volt 1 kis hőemelkedése tőle de semmi komoly!!!
Remélem ti is simán túl lesztek rajta!!! :lol:

Szonja 2004.02.24.
Zsombor 2006.03.13.
Anissza 2008.01.09.
bmo

Hát, én már kezdek lehidalni! :evil:
Megint nem kaptunk oltást, mert dokinéni szerint ez a 4 pötty Flórán mégiscsak bárányhimlő volt (Marci nem kapta el :shock:), így várni kell még két hetet. Tehát szumma szummárum, 4 hónaposan kapjuk a 3 hós oltást. Egyetlen pozitívum, ha tényleg b.himlő volt, hogy észre sem vettük. Remélem akkor ezzel a védettséget is megszerezte. Vagy nem tudom. És két hét múlva mehetünk szombaton (akkor lesz ügyeletes a dokinéni), így nem lesz senki, nem kell várnunk, és Apa is el tud jönni segíteni.
De volt még más meglepi is a tanácsadáson (szerintem eddig mindig volt). Nem nagyon akartak "lépegetni", nem tudom, nálatok is csinálják-e ezt a vizsgálatot. Így kaptunk beutalót a neurológiára. Holnap megyünk Zalaegerszegre. Állítólag vmi tornát mutatnak majd, amit csinálnom kell velük, és attól szebb lesz a járásuk. Majd meglátjuk, ha tényleg szükség van a tornára, megpróbálok valami dévényest keríteni a közelben. Szóval zajlik az élet.

Egyébként tegnap kipróbáltuk az új babakocsit, végre nem volt visítás. Talán ma sem lesz. Gondolom jobban kilátnak belőle, így murisabb. Azért be akarok szerezni hozzá két lábzsákot a rosszabb időkre. Nem tudtok valahol olcsót?

Nekünk ilyen járókánk van:
Kép
Brevi, nagyobb méret, 105x104 cm. Én ragaszkodtam a hálóshoz, mert ebbe nem tudják beütni magukat. Mi már használjuk, evés után ebben megy a játék és nézelődés, amíg meg nem unják. (10 perctől 1 óráig :lol: változik ez az idő)

Én édeskömény teát adok nekik. Granulátumosat használunk, és nem teszek bele cukrot. A vizet is próbáltuk, bár csak a Marcival, őt nem érdekelte, hogy Anya kifelejtette belőle a teát. :D

Andi
Kép
zsandi

Örülök, hogy Zsombi így átvészelte az oltást, már csak egyen kell túlesnetek egy időre, de gondolom azzal sem lesz majd gond.

Andi
Kép
zsandi

Andi:tényleg érdekes ez a bárányhimlős dolog nálatok???!!! :shock: De ha ennyi volt akkor szerencse!!!! :lol: Marci már most immunis lenne????
Nem tudom milyen járóka lenne jó eddig a rácsosra szavaztam, de most hogy mondod, hogy a hálósba nem ütik be magukat.....igazságod van!!!! :lol: :lol:
Párod tud segíteni a babók körül?????
Az édeskömény tea nem fújja fel a babókat????

Szonja 2004.02.24.
Zsombor 2006.03.13.
Anissza 2008.01.09.
bmo

Nekünk a doki nem szokta nézegetni, hogy lépeget-e.Csak a pociját nézi, szívét hallgatja, kutacsát nézi....asszem ennyi.De ennek a járós reflexnek még mindíg meg kell lennie????Mert azt tudom amikor megszületett, akkor nézte, de azóta nem!!!!

Jó, hogy tetszik a manóknak a babakocsi!!!! :lol:
És egyedül mész Zalaegerszegre??Autóval?Milyen messze van???

Szonja 2004.02.24.
Zsombor 2006.03.13.
Anissza 2008.01.09.
bmo

Épp most kérdeztem a védőnőt (itt volt), és szerinte Flóra védettséget szerzett ezzel. Viszont Marci lehet, hogy még az anyatejben levő dolgok miatt nem kapta el, és Flóra is azért ilyen gyengén. Na, mindegy, majd kiderül az oviban. :wink: Ha előbb nem. :roll:

A rácsos járóka előnye, hogy van olyan változata, aminek állítani lehet a magasságát. Tehát most még emelheted magasra, nem kell hajolgatni. Viszont ez már csak pár hónapig játszik, utána úgyis le kell engedni. Én meg vagyok elégedve a miénkkel. Bár csak addig akarom őket ebbe tenni, míg még kicsi a helyigényük. Ha már forgolódnak, kúsznak, akkor ővék lesz a gyerekszoba padlója. :D Majd jól elbarikádozom az ajtót. :lol:

Ezek szerint kell még tudniuk lépegetni. Az írták a beutalónkra, hogy elemi járás torz. Elég brutálisan hangzik. Védőnő szerint tök jól fejlődnek a babák, esetleg egy kis tornával erősítjük majd az izomzatukat. Azért kicsit már megnyugodtam. Egyébként neki itthon egész jól lépegettek. Lehet csak lesz@rták dokinéni nem szimpi fejét. Persze ez csak vicc, ártani nem fog, ha többen látják őket.

Én nem vettem észre, hogy felfújná őket a tea, de nem is tudom, hogy mit kéne észrevennem. :oops: Szóval lehet, hogy mégis :?:

A párom nagyon sokat segít, le a kalappal előtte. Korábban nem is gondoltam volna. Persze, ha itthon van, ami azért nem olyan gyakori. :( Reggel 7 körül elmegy, és este fél 7 körül ér haza, van hogy később. Addig egyedül nyomom az ipart. :) Az esti fürdés az övé, és hétvégén is mindig segít. Nagyon profi apuka. Holnap is jön velem, orvoshoz mindig viszek magammal segítséget, mert a két gyereket muszáj pakolászni, öltöztetni, stb. Nem megy egyszerre egyedül. :) Még! :lol:

Andi
Kép
zsandi

Ja, autóval megyünk (asszem felforr az agyvizünk), kb. 30 km.

Andi
Kép
zsandi

Elhiszem hogy nem egyszerű a kettővel, eddig én se mentem dokihoz egyedül, csak a gyógyszertárba ami kb negyed óra oda és vissza több!!! :shock: =hegyről le aztán fel!!!!Lógott a nyelvem, sajna nem vezetek így sokkal bonyolultabb az életünk!
Szorítok holnap, hogy minden rendben legyen!!!
Jó dolog ha ilyen segítőkész a párod, nekem is hasonló, még a hajnali 4 órás etetést is bevállalta, pedig dolgozik ő is.5 előtt indul és fél öt, öt mire hazaér!!!!
Zsombinak vágtam a körmét, párom dumált neki ő pedig hangosan nevetett, szinte észre sem vette hogy megmanikűröztem!!!! :wink:

Szonja 2004.02.24.
Zsombor 2006.03.13.
Anissza 2008.01.09.
bmo

Andi!Megjöttetek????Mi volt mesélj!!!
Na mi sem unatkoztunk!!!Reggelre Szonikám belázasodott, 8-kor keltünk, gondolom azért mert vacakul aludtunk a meleg miatt!!
9-kor eszméltem, hogy lázas a kiscsaj 10-ig volt a doki, így volt 1 futásunk!! :roll: méghogy nem tudok 2 gyerekkel közlekedni???Igaz most nem volt más választáasom!!!Zsombi hordozókendőbe be, Szoni meg sétált mellettem, ami így nem igaz , mert szörnyen nyűgös volt sokat kellett cipelni!!!Gondolhatod a pici 7,5 kg a nagy 14 kg körül van asszem fogytam pár kilót!!!! :lol:
Kiderült, hogy torokgyulladása van, antibiotikumot írt fel, de majd beszélk a természetgyógyásszal,mert múltkor is csalánkiütése lett tőle!!!!
Most lement a láza, ülőfürdő és nurofen után, és persze aludt is szegénykém!!!!

Szonja 2004.02.24.
Zsombor 2006.03.13.
Anissza 2008.01.09.
bmo

Bmo!

Szegény Szoni! Ilyen dög melegben még rosszabb betegnek lenni, mint egyébként. Még a láz is fűti. Torokgyulladás? A torka is fáj? Hú, szegény.
Biztos nem volt semmi egy pöttömöt és egy "kis" beteget vinni, de megoldottad látod, pedig pont nemrég írtad, hogy még nem merészkedtél velük egyedül dokihoz. Ügyes vagy, azért nem irigyellek a 21,5 kg miatt. :) Én még csak 11,5 kg-ot cipelek. :D

Na, megjártuk a neurológiát. Az orvos szerint nincs semmi baj. Azért küldtek minket, mert nem akartak ugye lépegetni a babáim. Ő az mondta, hogy ez újszülöttkori reflex, aminek lassan el kell múlnia. Amit te is mondtál, Bmo! Tök jó, hogy a gyerekdokink olyat követel tőlük, amit inkább "felejteni kell", mint fejleszteni. Mutattak egy gyakorlatot (Pelusra rakni őket háton, a két szélét felfelé húzva átgördíteni őket hasra. Ilyenkor ha egyik kezük a hasuk alatt marad, azt nem szabad nekem kihúzni, hanem az állát kell felemelnem magasra, így ő egyedül kihúzza.) Ezt kell napi 4x csinálni, és persze többször hasra rakni őket ébren, hogy erősödjenek. Egyébként 1 hete a védőnönk pont ezeket javasolta gyakorlásként.

Persze ezektől függetlenül Marci fiam hétfőn háton fekvésből oldalra fordult, ma pedig hasról hátra többször is. Flórának még nem megy a dolog, ő nagyon nagy terpeszbe rakja a kezét.

Andi
Kép
zsandi

Úgy örülök hogy nincs semmi gond!!!!Egy kis torna nem árt nekik!!! :lol:
Zsombi még nem forog, de most is majdnem az oldalára fordult ,oda raktam Szonó mellé!!! :lol: Nagyon érdekli a nővérkéje!!!
Na a láza jól felkúszott :twisted: 39.9 volt=ülőfürdő,kúp és priznicelés után 1 óra alatt 37.3!!!!
Olyan szörnyű mikor beteg a gyereked!!!!
Most kicsit jobban van, Zsombit is próbálta kicsit szétkapni :lol: ez annak a jele hogy elemében van!!! :D

Szonja 2004.02.24.
Zsombor 2006.03.13.
Anissza 2008.01.09.
bmo

Hú, tényleg magas láza volt, de jól levitted! :)
Anyukám szokta mondani mindig, hogy csak betegek ne legyenek, az a legborzasztóbb. És igaza van. Amikor az én törpéim voltak kórházban, tényleg borzasztó volt. Van, amikor az ember fáradt, vagy kicsit türelmetlenebb, a babók nyűgösek, de ez mind áthidalható, csak betegek ne legyenek. Kívánok Szoninak is gyors gyógyulást. (Azért bíztató, hogy már elemében van! :D )

Andi
Kép
zsandi

Na estére megint 39.4 lett kúpot kapott, reggel 9-ig aludt!!!Ilyen sem volt még!!!!Reggel 37.4 de most megint 38.7!!! :(
Megyünk ülőfürdőzni.Beszéltem a term.gyógyásszal 2 homeós cseppet ajánlott, remélem bejön, az antibiotikumhoz nincs kedvem!!!
Na megyek lehűtöm a kiscsajt!!! :lol:
Jó hűsölést, ti mikor szoktatok sétálni, ebben a melegben???

Szonja 2004.02.24.
Zsombor 2006.03.13.
Anissza 2008.01.09.
bmo

Vissza: Gyermekek / magzatok kor szerint

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?