Új privát üzeneted érkezett!

Adri, itt le van írva egész értelmesen, hogy mit kell csinálni az Outlookban: :D

http://es.lilypie.com/FAQ.php?p=1#243

Én kicsit bonyolultabban csináltam, de sebaj. :D

Kép
frusi

Ez a 3 ticker nekem is feltűnt, Sziszi, csak azt hittem, rosszul emlékszem. Gratulálhatunk?

Van egy keresztszülős kérdésem: ha választunk keresztanyát, de nincs párja, kell egy keresztapát is választani, vagy lehet csak egy keresztszülője a babócának? Azt tudom, h a keresztszülőknek nem feltétlenül kell házastársaknak lenniük. Valaki járatos ebben?

Ó, Frusi, ha lesz időd, leírod majd akár privátban is, hogy a többieket ne traktáljam ezzel az outlook dologgal?

Amúgy nekem is eltűnt az egész topic du., de szerencsére megint van.

Adri és

Kép
adri29

Hopp, te voltál a gyorsabb. Köszi.

Adri és

Kép
adri29

Szia Kati!

Priviben, írj róla. :)
Fótról..amúgy mi nagyon szerettünk ott lakni. :D
Szüleink mindig ott laknak..ti miért mennétek el onnan?

Sziszike.
sziszike1000

Adri, ez jó kérdés, de jó, hogy eszedbe jutott!! (merthogy nekem is mindig eszembe volt egy ideig, hogy meg kell kérdezni, aztán mostanában valahogy teljesen kiment a fejemből).

Szóval, nálunk a párom meg pont azt mondja, hogy a keresztszülőknek egy párnak kell lenniük, azaz mondjuk férj + feleség. De az én időmben (vagyis amikor engem kereszteltek) :D ez úgy volt, hogy az egyik keresztszülő jött az Apa, a másik pedig az Anya "oldaláról".

Valaki, aki képben van, világosítson fel minket! :wink:

Majd este igyekszem összefoglalót írni az előadásról :D , csak a legvégéről el kellett már jönnöm.

Kép
frusi

Sziasztok !

Sziszike ment e-mail ! Átment , mert valami hibát írt ki nemem ?

Üdv. Kati
kati16

Sziasztok!

Keresztszulo szerintem barki lehet, regebben tenyleg divat volt az egy par keresztszulo, de a mai vilagban mar az is csoda, ha nehany honapnal tovabb egyutt van ket ember, tehat lehet ket teljesen kulonallo egyen, sot szeritnem az egy is megengedett! Nyilvan egy plebanos errol sokkal tobbet tud mondani!

Sziszike: Gratula a Babahoz!:))
Ildi: Boldog szulinapot!
Kati: Fóti hazról, ha irsz, en is szivesen veszem

csok

Üdv: Nikike

Kép
nikike

Lányok!

Mindenkinek mégegyszer köszönöm a jókívánságokat! :D :D :D

Üdv.
Ildi
mildiko

Sziasztok!

Frusi: írtam mindenkinek, hogy nézze meg az új táblázatot...ott már benne vagyok. :P

Nikike: köszi a gratulációt.

Kati: átment.

Sziszike.
sziszike1000

Sziszike, akkor én vagyok vakegér, sorry!!! :roll: :D :D

Kép
frusi

Sziasztok lányok,

már jó régen nem voltam, de igyekeztem mindent elolvasni, amit eddig írtatok.
Sajnos a terveimmel ellentétben nem tudtam tegnap én sem menni előadásra, mivel a férjem egy váratlan programra vitt magával. Kíváncsian várom, hogy miről volt szó. Jövő héten biztos elmegyek, mivel már csak két előadás van hátra. Ráadásul elég lényeges témák következnek.

Újszülött babócának és szüleinek nagyon gratulálok és sok boldogságot, egészséget kívánok!

Ildi: Utólag is boldog születésnapot kívánok!

Frusi: Én is kérdezni akartam, hogy hogy van ezzel a popsitörlővel? Én szívem szerint mindent vinnék, pelust meg ruhát meg mindent, mert az a tuti, amit én viszek, de bizonyára túlaggódom ezt a dolgot. Szerintetek?

Nikike: Szerintem sem attól függ a jó anyaság, hogy versenyezzünk, ki készít elő mindent hamarabb. Én is itthon vagyok a 4. hónaptól, mert nem éreztem jól magam, és annyi vizsgálatra, helyre kellett mennem, hogy így sokkal egyszerűbb volt. Ennek ellenére, bár már a 7. hónapot kezdem, még alig van valami kelengyénk a babócának. Néhány ruhácska, babakocsink van, amit örököltünk, de a lényeges dolgok még egyáltalán nincsenek meg. Most már kezdek is izgulni miatta. :) Egyébként korábban én is úgy terveztem, hogy dolgozom, amíg tudok, mert imádtam a munkám és a benti társaságot, de azóta eléggé megváltozott a munkahelyi légkör és elég stresszes lett a munka. Szerintem minden kismama a legjobbat szeretné a babának és magának, úgyhogy a legjobban dönt a lehetőségek figyelembevételével. Van, akinek a munkahelyen jut több öröm és van, akinek meg jobb, ha otthon van. Én mind a kettő részét el tudom képzelni. Szóval ne aggódj azon, amit a tesód mondott. HAmarason Te leszel a szemében a legjobb anya és a babócád a legklasszabb babóca lesz!

Adri: A keresztszülős kérdés szerintem a családon múlik meg a keresztelő papon. Mert ha mindenki rugalmas a témában, akkor akár egy fő is lehet a keresztszülő. A férjem így lett keresztapa, és csak utána ismerkedtünk meg, azóta ebből következően már automatikusan keresztanya lettem. :) De a barátnőméknél még érdekesebben történt, mind a barátnőm testvére, mind a férje testvére keresztszülő akart lenni, és mivel nem tudtak választani, mind a ketten keresztszülők (+párjaik) lettek, tehát négy keresztszülő állt a keresztelésnél a baba mellett (de természetesen papíron csak az egyikük szerepelhet.) De a legérdekesebb egy másik ismerősömék esete, ahol a keresztszülő nem is volt megkeresztelve és a nagymama került a keresztlevélre, mint keresztszülő, de az életben az ismerősöm a keresztanya, és ő állt ott a keresztelő szertartáson a babával. :) Na jó, több vicces sztorival nem untatlak benneteket.

Kati: Én is szívesen venném, ha írnál a fóti házatokról, mivel mi a baba születése után tervezzük, hogy elköltözünk Pestről. Már nagyon sok családi házat megnéztünk, Fót, Veres, Szada, Erdőkertes környékén. Akár priviben is szívesen olvasnék a ti házatokról.

Végül mindenkihez lenne egy kérdésem: Nektek mi a véleményetek az őssejt levételről? Van, aki igénybe veszi közületek? És tudtok valamit, hogy működik ez az Uzsokiban?

Ma megyek először a Csapóhoz, nagyon izgulok, szurkoljatok, hogy elvállaljon!

Sz (27+6)
szilvij

Sziasztok !

Nikike, Szilvij ! Nektek is akkor egy kicsit írok a házról !

2 ház van rajta , mind a kettő 2 szobás, gázfűtéses . 241nöl.-es a telek.

Nem új egyik sem . A haraingatlan.hu-n megtudjátok nézni ott van ár is , de természetesen ha nem az irodán keresztül történik az adás-vétel, akkor az irányár csak !
(1/2006) a száma de most kint van az első oldalon.

Ja és ami nekem nagyon fontos volt , hogy közel van a vonat a busz , itt van az orvosi , a gyógyszertár , ovi, bölcsi , suli ,posta !

Mind csak pár lépés !!

Puszi

Ui.: Ha van még kérdés írjatok, de gyertek ki nyugottan nézétek meg , úgy látványosabb!

Kati
kati16

Sziszike ment mail !

Puszi
kati16

Sziasztok!

A táblit kiegészítettem, s színeztem, de, ha nem tetszik, mentsd le és szinezzd te is. :)
1149150761.14.xls

És még valami nektek. :wink:

Kép
sziszike1000

Sziasztok!

Egy kis kedvcsináló nektek. :)

Kép

Kép

Kép

Kép
sziszike1000

Szép jó délelőttöt mindenkinek!

Nekem a táblázathoz annyi a kiegészítenivalóm, h Kamilla lesz a kislányunk neve.

Őssejt-levétel: elhangzott az előadások egyikén, hogy megoldható az Uzsokiban, leveszik, volt is már rá példa. Az előadó kicsit divat-dolognak tartotta, mert nagyon kevés esetben lehet felhasználni, és ha nem vesznek le elegendő mennyiséget vagy rosszul, akkor ráadásul felesleges is volt a procedúra - dehát ez csak az ő véleménye volt.
Én még nem alakítottam ki személyes véleményt a dologról, mert többet kellene tudnom róla...

Szilvi, drukkolok, hogy elvállaljon Csapó.

Mi jót hallottatok a tegnapi csecsemősnővértől?

Adri és

Kép
adri29

Sziasztok,

a tegnapi előadás után be lehetett menni a szülőszobára, ahol kiderült, hogy lehet szülésznőt választani - bár az ápolási igazgató nem örül neki.

Ha 20-27 hét körül vagy, akkor még választhatsz szülésznőt ( elég sokáig tart elintézni a szülésznőknek az áp.ig. engedélyét).

Szóval, akit érdekel és még a 2. harmadban van, akkor most kezdjen el szervezkedni.

Bmszsz
bmszsz

Tegnap este már nem jöttem vissza a gép elé, de akkor íme az összefoglaló: 8)

Csecsemősnővér tartotta a tegnapi előadást (Piroskának hívták), összességében nekem szimpi volt, bár aztán volt egy sztori, amit elmesélt, és ez engem kicsit elbizonytalanított, mondjuk csak apróság, de hát azért reméljük, velünk mindenki olyan lesz, ahogy azt mi elképzeltük! :D

Szóval, szokás szerint, írtam ami jött, úgyhogy meglehet, szokás szerint kicsit összevissza lesz:

-ha császárral szül vki, később szokott beindulni a tej

-ismét kiemelték, hogy a sok folyadék nagyon-nagyon fontos, több szempontból is!!!

-elvileg ideális esetben ennyit kell szopnia a babának:
100 ml (gr) / testtömeg kilogramm / nap

-ha a babának picit befelé horpad a kutacsa, az folyadékhiányra utal. A csecsemősnővér szerint hiába mondják azt, hogy az anyatej mellett nincs szüksége folyadékpótlásra, szerintük igenis VAN. Ő a cukros limonádét mondta, mondjuk nem is értettük többen, hogy miért nem jó a sima víz, ha egyszer mellette szopik a baba, és csak folyadékpótlásról van szó. "Receptje": 2 dl vízhez 1 csapott ek. cukor (szerintem ez rengeteg!!!! nem??? :shock: ), illetve citrom. Sima (bébi)vizet szerinte 1 hónapos kortól adhatunk a babának.

-ne kezdjünk rögtön "megelőzésképpen" köménymagos teával és társaival, csak akkor használjuk ezeket, ha valóban hasfájós lesz a baba, és szüksége lesz rá.

-mielőtt mellre tesszük a babát, akkor is érdemes egy pici tejet kifejni

-készüljünk fel rá, hogy a tejbelövellés NAGYON fáj. Állítólag a kismamák a falat szokták már kaparni... Szoktak segíteni a kismamáknak pl. a mellüket masszírozni, stb. sok kismama ettől nagyon meglepődik, ill. sokkolja a helyzet, hogy egy vadidegen nyúlkál a melléhez, de csak segíteni akarnak, jó ha erre felkészülünk. Persze ha ezt teljesen elutasítja a kismama, akkor nem avatkoznak bele.

-ha rendesen megindult a tej, akkor az éhes baba 5 perc alatt is képes kellő mennyiséget szopizni.

-hideg-meleg zuhannyal lehet lazítani a mellizomzatot. Piroska mesélte, hogy megesik, hogy sportoló hölgyeknél sokkal kötöttebb a mellizomzat, ilyenkor még nehezebb a dolog általában.

-érdemes a szoptatásban egy rendszert kialakítani, és nem minden "nyikkre" ugrani. Ismét (ahogy a múltkori ea-n is mondták) kiemelték, hogy az igény szerinti szoptatás nem erről szól. A pszichológus hölgy hozzátette, hogy kimutatták, hogy ha minden nyikkanásra cicire teszik a babát, akkor később jó eséllyel belőle lesz az elhízott felnőtt, ugyanis azt fogja megtanulni, hogy a frusztrációit evéssel vezesse le.

-érdemes 3-4 óránkénti szoptatást beütemezni.

-kisebesedett mellbimbóra Garmastan kenőcsöt ajánlanak. Ezen kívül ilyenkor használjunk bimbóvédőt, amit érdemes már a kórházba is magunkkal vinni.

-begyulladt mellbimbó: állott vízzel kb. 5 percig borogatni, ezt 2-3-szor ismételni, majd ezután fejni!

-első időkben napi 6-7x szopi javasolt.

-érdemes az utolsó szopit nagyon késő estére (pl. 1/2 12 - éjfél) ütemezni, utána még kicsit a napközbeni kifejt tejből pótolni, így 4-5 órát is alhat egyben az anyuka. Jó, ha leszoktatjuk a babát az éjszakai evésről.

-fagyasztott anyatej 6 hónapig eláll a mélyhűtőben. A baba első ételei is készülhetnek ezzel.

-ha fagyasztott anyatejet használunk, csak fel kell engedni, és kész, külön forralni nem kell.

-100 ml-es "egységekben" érdemes fagyasztani az anyatejet.

-szoptatás előtt és után egyaránt érdemes a mellet vízzel lemosni

-fontos, hogy a szoptatós melltartó 1 kézzel is kikapcsolható legyen

-melltartó betétet használjunk! ha éjjel melltartó nélkül alszunk, akkor akár napi 2-3 hálóing is "odalehet".

-rengeteg dolgot felsorolt, hogy mi mindent nem javasolt enni az első napokban. Különösen felhívta a figyelmünket a rostos üditőkre, amit pedig a látogatók előszeretettel hoznak a kórházba.

-ha vmi, amit mi ettünk, gondot okoz a babának, ezt 2-3 szopi után vehetjük észre (ennyi idő, míg bennünk megemésztődik a cucc, és kiválasztódik az anyatejjel is).

-eleinte szükség van a baba szobájába vmi kis éjjeli fényre

Kép
frusi

Ja, amit írtam, hogy nekem nem volt szimpi:

Elmesélte, hogy az egyik kisbabának nagyon fel volt fújódva a hasa, fejecskéje hátrafeszült, stb. Kérdezték az anyukát, hogy hát mit evett, mit ivott, stb. Anyuka mondta, hogy óóó, hát semmi különöset, egy csomó rostos üditőt, meg ilyesmi. Persze akkor mondták neki, hogy ez nem túl előnyös. Ez eddig OK, anyuka nem tudta, mostmár tudja. De amin én kicsit kiakadtam: kérdezték az anyukát, hogy dehát nem látta a babán, hogy valami nem stimmel, meg hogy fel van fújódva a pocija???? és hogy lehet, hogy ezt nem veszi észre???

Hát nem azért, de szerintem egy elsőbabás anyuka ezt hogy is venné észre?? plána a szülés utáni testi-lelki-fizikai állapotában. Megmondom őszintén, én se láttam még közvetlen közelről kisbabát, pláne nem ilyen picit, honnan kellene ilyeneket észrevennünk? OK, szóljon a csecsemősnővér, mert szakmailag nyilván tök igaza van, de ne várja már el, hogy ezeket úgy kapcsiból vágja az anyuka....

Kép
frusi

Köszi Frusi a részletes beszámolót, már olyan, mintha én is ott lettem volna :)

És mondott vmit arról, h ha az anyukának mégsincs elég teje, akkor mi a jobb: anyatejet hozatni vagy tápszer? Csak mert a múltkor olyan határozott volt a dokinő a témában, hogy semmi pénzért se adjuk más tejét a mi babánknak, közben meg mindenhol azt hangoztatják, hogy mindenáron anyatej, a tápszer az "szintetikus"....
Én nem tudom...

Üdv

Adri és

Kép
adri29

Adri, a csecsemősnővér is határozottan azt mondta, hogy olyan már nincs, hogy más anyuka tejét adnák a babának. Azt is mondták, hogy ebben a kórházban már legalább 6-7 éve így van.

Nekem is az a véleményem egyébként, hogy ha sehogy sincs teje az anyukának, akkor inkább a tápszer, mint a más anyától származó tej, de ez persze csak személyes vélemény. :roll:

Kép
frusi

Sziasztok!
Mindenkinek szep napot!

Frusi: koszi a beszamolot!
Anyatej tenyleg meggondolando! Honnan tudjuk, hogy ki, hogyan, stb... Akkor inkabb a tap!
Ez a szulesznovalasztas nekem uj! Eddig hatarozottan ugy volt, hogy nincs, mondjuk en mar igyis-ugyis kiestem, mert nincs idom!
Ossejt kerdes:nem sokat tudok rola, de enelkul is elnek emberek, felnottek gyerekek, persze a tudomany fejlodese!

na most mennem kell

Kép
nikike

Az Uzsokiban 6-7 szülésznő vállal választó kismamát. Nem propagálják a választást, mivel a vezetőség nem örül neki - de ha kéri valaki, akkor nem küldik el.

Ezt egy olyan szülésznő mondta este, akit szintén lehet választani.

Bmszsz
bmszsz

bennem csak egy kérdés merül fel: ok, h lehet szülésznőt választani, de Ti mi alapján választanátok? Én egy szülésznővel találkoztam eddig, aki az előadást tartotta, a többit még csak nem is láttam...most mi alapján döntsem el, hogy nekem ki lenne a megfelelő?! Vagy menjek be, szimpátia alapján válasszak egyet - nem ismerve szakmai kvalitásait - és aztán a hátralévő hetekben "melegedjek" össze vele? És akkor ha szerencsém van, a lehető legjobbat választottam?

Érdekel a véleményetek.

Adri és

Kép
adri29

Sziasztok Lányok!

Hazajöttünk a kórházból Benedekkel!!! :lol:

Köszönjük a jókívánságokat.

Sajnos,nincs időm és energiám visszaolvasni,de remélem,mindenki jól van! :wink:

Benedek tündéri és jó bébi(eddig legalább is) :)

Majd próbálok képet föltenni.

Üdv Mindenkinek!

(maradok továbbra is) :lol: :arrow: Lufi
lufi

Ja,még annyit,hogy a kórházi napok jól teltek.nagyon segítőkész mindenki(személyzet).bátran kérdezzetek,mindenre adnak választ,mindent megmutatnak.nagy piros pont nekik!! :lol: :lol:
lufi

és nem utolsó sorban:Doki Nénim fantasztikus volt!!!!!!!!!!!!!!! :lol: :lol: :lol:
lufi

Szia Lufi!

Örülök, hogy jól vagytok, remélem egy kicsit pihenni is tudsz majd az elkövetkezendő napokban. Külön öröm, hogy minden jól/problémamentesen zajlott.

Adri és

Kép
adri29

Szia lufi !

De jó, hogy jelentkeztél ! :lol: Örülök, hogy jól vagytok és kellemes élmény volt a kórház!

Én még megkérdeznék olyat is, hogy rendben beértetek a kórházba Gödről?
Ha egyáltalán otthon voltatok éppen.

A képeket várjuk !

Puszi, Kati
kati16

Lányok !

Én még a tegnapi előadáshoz hozzátenném, hogy amikor szoptatunk ne legyen betakarva a baba ,mert a jó kis melegtől elalszik és elfelejt kajcsizni !

Pl. : A pólyán nagyon jó szoptatni mert biztos háttámaszt nyújt.
(nem bebugyolálva )

Puszi,Kati
kati16

Szia Lufi!

Jó hogy bejelentkeztél és hogy ilyen jó híreket meséltél a kórházról, a személyzetről na és hogy minden rendben van. Kívánom, hogy továbbra is ilyen szépen teljenek napjaitok a kis Benivel :D

Az anyatejes témához csak annyit, hogy a csecsemősnővér tegnap azt mondta bent a kórházban nem adják más tejét a bébinek, mert be kellene vizsgáltatni. Szóval, ha anyatej-gyűjtőből kapod, akkor ott tuti bevizsgálták többször is a mamát na és pasztörizálták a tejet. Erre mondta ugye a másik doktornő a múltkor, hogy akkor meg már ki is ment belőle minden hasznos anyag, így akár tápot is adhatsz. Hát nem tudom én mit választanék.

Őssejten mi is tanakodtunk párommal, de állítólag tényleg még csak nagyon kevés dolgot tudnak gyógyítani vele és a szülésznő az előadáson engem is inkább arról győzött meg, hogy egyelőre ez inkább üzlet, mint segítség. Még mi sem döntöttük el.

A szülésznő választáson is gondolkodtam (bár most már tuti nem férek bele), de hát igen, akkor hol és hogyan is ismerkedsz meg velük? Max. ha valaki ajánlotta, akkor tudod kit válassz vagy nézd meg magadnak, de így? Nekem azt mondta az egyik ismerősöm, aki nemrég szült, hogy azért meggondolandó, hogy az a választott szülésznő foglalkozik Veled aki lehúzott előtte sok-sok órát, hulla fáradt, de miattad ottmarad, vagy bejön, és ezért esetleg türelmetlenebb, vagy egy olyan szülésznő, aki épp akkor van beosztásban, frissebb, pihentebb, stb. De attól még nem biztos, hogy kedesebb, figyelmesebb. Én inkább lemondtam róla...

Ildi (29+4)
mildiko

Sziasztok!

Szülésznő: a múltkor egy buliban egy szülésznővel beszélgettem, és ő is azt mondta, hogy szerinte úgy van értelme szülésznőt választani, ha a terhesség elejétől fogva tartják a kapcsolatot a kismamával, és a szülésznő így sokat tud segíteni (tanácsokkal, vizsgálatokban). VIszont szerinte sem éri meg csak a szülésre "fogadni" szülésznőt, főleg első gyereknél, mert hogy - és ezzel rémísztgetett - 2-3 szülésznőt is "elfogyaszt" egy átlagos kismama, amíg vajúdik. Szerinte sem szerencsés egy fáradt, nyúzott szülésznővel vajúdni. Bár én is sokáig ingadoztam, végülis meggyőzött. És a sok pozitív élmény, amikről az uzsokis kismamák meséltek a nővérekkel kapcsolatosan.

Őssejt: szintén egyetértek (párommal együtt) a szülésznő előadásán elhangzottakkal, de olyan lelkifurdalást okoz a sok ismerős, akik felelőtlennek tartanak amiatt, hogy nem adom meg a lehetőséget a gyerekemnek... Ebben a kérdésben még nagyon bizonytalan vagyok...

Szilvi (27+6) :roll:
szilvij

Ildi, Szilvi, én is egyetértek Veletek őssejt-témában... Persze elgondolkodtató a dolog, és mi is gondolkodtunk rajta, de egyelőre én is inkább azt látom, hogy ez szuper üzlet... ha nem lenne mögötte egy szemernyi kutatás sem (OK, persze van...), akkor is kiválóan el tudnák adni a leendő szülőknek. :evil:

Szilvi, az ismerősök, akik ilyet mondanak egy kismamának... hát no komment... :evil: :evil: Kíváncsi lennék, nekik van-e gyerekük, és vajon ŐK levetették -e az őssejtet cca. 400.000 Ft.ért??? :( :( Szerintem egyszerűen ne törődj velük. Lehet, hogy ők levetetik az őssejtet, de amikor meg beszélgetni, foglalkozni kellene a gyerekkel, akkor odaültetik a videó elé. Aztán ott az őssejtje, de lelkileg meg egy nulla, amit kap szegény gyerek. Áhhhh, húúúú de felhúztam magam, tényleg próbálj ne is törődni velük!!!!!!!!!

Kép
frusi

Sziasztok!

Az őssejthez fűznék egy-két gondolatot, de szeretném leszögezni hogy ez nem egy hivatalos vélemény, hanem a mi családunknak adott tanács volt, más orvosoktól./ nálunk a szülők orvosok jobban benne vannak a témába, mi is megkérdeztük őket, ők meg kollégákat./

A igazság az, hogy egyenlőre nagyon kiforratlan a technika. Levenni letudják, és tárolni is, bár amit irt valamelyikőtök, hogy nem olyan egyszerű és lehetnek gondok ez így van. A nagyobb gond, hogy a kiolvasztási eljárás még nem jó, nincs rá gyakorlat, és nagy az esélye hogy elszúrják. Ezért van az, hogy itthon még nem vállálják az őssejtes megoldásokat, hanem külföldön (pl. kínában) lehet megoldani. De az oda szállítás és a procedúra nagyon húzós-drága.Biztos olvastátok páran a nőklapja egy tavalyi számában, ahol a szülőknek Kínába kellett mennie.
A másik, hogy az őssejtből kitenyésztett szerveket max 40 kg-os testsúlyig tudják megoldani. (ez a szerződésekben is benne van), na most 20 éves kora előtt ezt általában elérik az emberek.
Valószínűleg tényleg nagyon jó megoldás lesz ez a jövőben, de egyenlőre inkább ténylegcsak üzlet, itthon nemigen van arra pénz hogy kellő kutatásokat végezzenek, így kénytelenek a külfödi technikákra hagyatkozni, ha egyáltalán megtudják fizetni azt.
Hát ennyi lenne, mondom mégegyszer ez magánvélemény érdemes erről orvosokat is megkérdezni ha valaki megakarja csináltatni.

Keresztszülőség: nálunk úgy néz ki, hogy két keresztszülő lesz, az egyikük a legjobb barátnőm, a másik a párom legjobb barátja és annak felesége. A barátnőm barátja (leendő férje), nem érzi úgy hogy neki a mi babánkal bármit is kéne vállalnia, hiszen ő úgy "kapott" minket ezzel a kapcsolattal. Bár ha a vallás mélyére nézünk, akkor a fogadalommal a párodat midenestül elfogadod amikor hozzámész. :roll: Ez kicsit olyan mint a mostohaszülőség, hogy a gyereked is meg nem is.
Viszont az meglep, hogy csak egy nevet lehet beirni keresztszülőnek, itt nálunk ez nem így van. Ha hárman vannak, akkor három lesz beirva. Csak furcsálják.
lmarie

Sziasztok!

Frusi, Lmarie: én már nem húzom fel magam ezeken a kismamáknak adott tanácsokon. Végülis már előre tudtam, hogy amint látszik a pocak, mindenkinek lesz egy-két "jótanácsa" hozzám... :shock: Mikor a múltkor az asztaltársaságunk az őssejt témánál kötött ki - kiindulva a növekvő pocakomból - többen bólogattak az őssejt-levételre, úgy éreztem, hogy egyfajta társadalmi elvárás, hogy az ember támogassa a haladó orvosi vívmányokat, bár nem is tud róla pontos információkat. Egyébként gyermekes szülők tanácsolták, azzal a szlogennel, hogy "amikor az ő gyerekeik születtek és lett volna akkor rá lehetőség..." Lmarie, köszi a sok gondolatot a témával kapcsolatban, sok okosságot megtudtam Tőled.

Keresztszülőség: a szüleim városában valóban csak egy név került a keresztlevélre, de ez abszolút plébánia-függő. Ahogy az esküvő is. Nálunk sikerült a helyi templomban úgy házasságot kötnünk a férjemmel, hogy csak ő van megkeresztelve. Erről néhány helyen hallani sem akarnak. Szóval szerintem ez mind hely, pap és szokásfüggő... :shock:

Sz.
szilvij

Ildi: megkérdezhetem hogy hívják a férjedet? Mert lehet, hogy párom ismeri. Csak mert ismer(t) egy pétert a férjed munkahelyén azon az osztályon. Nem a PSZF-re járt véletlenül? Bár szerintem ő másra gondol, de azért megkérdezem.
ja és tegnap az előadás után annyira bekattant a derekam, hogy este az ágyról nem felkelni, de fordulni sem tudtam sokáig, sírógörcsöt kaptam.Tartok tőle, hogy a Tiba nem fog örülni, hogy rosszabodik a dolog, bár számít rá. :cry:

Viszont ezt elkell hogy mondjam mindenkinek ami ma történt, mert nagyon meglepett és meghatott. :P
Először is beszereztem a kórházhoz való dolgokat (hálóing, papucs,stb), így megnyugodtam, hogyha menni kell akkor lesz miben.
Mindenkinek ajánlani tudom azt a melltartót amit vettem a szoptatáshoz, bár ez kimondottan otthonra és kórházba jó, nem egy elmenős. Egy pamut top, amiben elővarrt kosárka van, és nagyon egyszerű kikapni belőle a cicit. nekem jobban tetszik mint a lekapcsolós, illetve az én méretemben a rendes szoptatós mellartót nem kapok. Ráadásul 100 % pamut és aludni is lehet benne, mert nincs sehol csatt ami nyomna.Nagyon kényelmes, és 500 ft volt.

Na a lényeg a következő ami miatt ennyit irkálok :
ma elmentem a szüleimmel kiságyat venni, és olyan lett amilyet mindig is akartam, egy kézzel leereszthetős, sötét színű, és az ára is jó. Igaz majdnem Pécelre kellett kimenni érte. És meglepetésként a szüleim megrendeltek hozzá egy szekrényt és egy pelenkázó komódot ugyanabban a színben (5 hét mig elkészül), + az ágy + a hozzávalók, és ezt ajándékba kapjuk. :D :D :D. teljesen meghatódtam.
A másik, hogy a babakocsit elvittem szervízbe, mert a fék nem működött rajta. A pasi megnézte, hozott egy sprayt, 1 perc múlva semmi baja nem volt. És csak egy köszönömöt kért érte. :lol:
Na befejeztem az ömlengést.

Méri
lmarie

Szilvi: "amikor az ő gyerekeik születtek és lett volna akkor rá lehetőség..."- és Pénzük is, cirka 300-400 rugó?!, és minden gyereküknek megtudták volna adni? Ha nem akkor mi alapján szelektálnak?

Nem hinném, hogy egy átlagos család, aki hitelt vesz fel a lakáshoz, kocsihoz stb, könnyedén megtudja még fizetni a kisgyerek és a hiteltörlsztés mellett a havi 15-20 ezret/ gyerek /őssejtet, úgy hogy az anya fizetése elég rendesen kiesik. Na erről mi a véleménye nekik? Mert ezeknek a cégeknek a szülés előtt 100-175 ezer forint között kell kifizetni a kezdő részletet, és utánna a havi törlesztést. Ez nagyon nehéz szerintem, és ígyis egy csomó mindenről lemond az ember amikor a babának vásárol. pl. használt babakocsit vesz, mert az újat nem biztos hogy megengedheti, ruhákat örököl stb.Ezzel rossz szülő?

Hameg azzal jönnek hogy támogatni kell az orvostudományt, akkor adja nekik az adója 1%-át. De hogy valakinek lelkiismeret furdalást csináljanak, azt szemétségnek tartom. Nem rosszabb szülő az aki mérlegel, mert ha baj van akkor úgyis minden pénzét a gyerekre fogja áldozni, csak hogy meggyógyuljon.
lmarie

Lmarie: teljesen egyetértek Veled az őssejt-levétel ügyében.
szilvij

Sziasztok!
Hú, micsoda szellemi pezsgés! Kommentálok én is.

Keresztelő (csak a katolikus "szabályokat" tudom, fogalmam sincs, hogy más felekezetnél máshogy van-e): keresztszülő az lehet, aki maga is meg van keresztelve. Pont. Nem feltétel, hogy ketten legyenek, lehet egy ember is. Nem kell házastársaknak lenniük. A két ember (egy ffi és egy nő általában) inkább csak szokás, elvileg mindkettőnek a nevét bejegyzik a keresztlevélbe, mégpedig nem "Kovács István és kedves neje" szinten, hanem egyénenként - mert a felelősséget is úgy válallják a gyermek keresztény nevelésének garantálásáért (amiről a dolog eredetileg szól). Ettől függetlenül lehet, hogy többet is beírnak adott helyen, de ez már tényleg csak szokáson és faxnin múlik. És persze lehet valakit a gyermek keresztszülőjének tekinteni a családban a bejegyzés nélkül is.

Őssejtek: ezek szerint ez is egy remek új hiszti a szülők kontójára - persze amíg nem lesz olyan fejlett a technika (és olyan olcsó az eljárás), hogy valóban mindenki számára hasznos és elérhető legyen. Addig lehet esetleg lízingelni a folyamatot, és akkor talán olcsóbb... :lol: És persze azzal érik el az általunk is megélt hatást, hogy előre lekiismeretfurdalást kelt a tudat, hogy "ha bármi történne, sosem bocsátanám meg magamnak, hogy..." Hát, az nagy tragédia, ha az ember gyerekének valami baja történik, de azért hátha lehet más módszerrel is segíteni, mondjuk donorral (ha már ezzel az őssejtessel sem mindig lehet). De hát ez már csak olyan pánik gondolat, igazából a legjobb bele sem gondolni az ilyesmibe!

Lmarie: állati jófejek a szüleid! Jól esik az embernek az ilyen váratlan ajándék, nem is annyira az anyagiak miatt, hanem a gondoskodás miatt, ami mögötte van: azt akarták, hogy ne izgulj, hogy felhőtlenül készülhess, hogy adhassanak valamit, nem? Tök szép!

Üdv mindenkinek: Zsolka
zsolka

Sziasztok Lányok!

Lufi: Gartulalok megegyszer! Jo Neked, hogy mar tul vagy rajta, es boldog tudsz lenni!

rendesen beinditott mindenkit ez az ossejt tema! Eredmenyeket az meggyoz, lathatoakat, eleg a sok okoskodasbol! Ha pedig meg kutatasi szinti, talan a koztudatba sem lett volna szabad, hogy megjelenjen, mert gondoljunk csak bele igy egyelore mindenki kiserleti alanyava valik egy ilyen tranzakcionak! Az anyagi oldalat mar nem is erintem!

Szuleszno valasztas: Nekem is az a legfurcsabb, hogy mi alapjan. Ha csak nem eppen baratno, vagy kozeli ismeros (szomszed, stb...) az adott szuleszno, hogyan lehetne vele megismerkedni? Mindennap bejar az ember a korhazba es lesi a mozdulataikat, tehat amint megtudjuk, hogy babank lesz ez fel napi elfoglaltsagga valik? Ez nonszensz lassuk be!

En meg mindig nem vagyok kesz az irodai dolgokkal, egyre remesebb a helyzet, mostmar komolyan elegem lett az egeszbol, legszivesebben otthagynek mindent, csak aposom miatt nem teszem, de nem tudom meddig birom, mert a baba miatt lelkiismeretfurdalasom van, ezt nem tehetem meg Vele! Es persze erzem, hogy nem tesz jot a stresszeles, de azt meg nem talaltam ki, hogy oldom meg! nah egyszer ennek is vege!

csok

Kép
nikike

Marie (így írod igazából is? :D ) írtam privit!

Ildi
mildiko

SZiasztok!

Előadásról a véleményem: Nem fáj a tejbelövelés, a méhösszehúzódás fáj, amit szoptatáskor jobban érzünk(ez fáj csak).!!!
A babának bőven elég első 6 hónapban az anyatej, mint folyadék, nekem nem fogadott el mást, ha van elég tejcitek-ez bőven elég!!!

A kórházban éjelente meg napközben is adják a cukros vizet és, miért azt, mert az laktató és hízik tőle a baba, laktatja, szomjátoltja.
Én itthon nem adtam neki ilyet és a kórházban is csak mértékkel, előszőr mellre raktam-aztán kináltam..nem akartam, hogy evvel lakjon jól és minid csak pár kortyot kapjon, mert még nagyon kicsi a gyomra. Nehogy kitáguljon a folyadéktól!!
Itthon mindig mellre raktam igényszerint, hogy szopizzon, első időben nagyon sokat ittam, szoptatós teákat, leveseket, 100as leveket...
Aztán később, mikor beállt a rendszer, akkor már csak, akkor, ha jól esett, de én azóta is, éjjel is még szomjas vagyok.

Amikor hazajöttünk folyamatosan 11-12 közt tudtam lefeküdni és 4óra múlva kelltem, evett, visszaaludt....
Aztán próbáltam minig egy félórával hamarabb letenni.
Most 9 fele alszik el és éjjel mai napig felkell , majd reggel újra.
Most 1 éves volt, de nekem ez nem teher, majd ti is rájöttök. :)

Nagyon jó dolog anyának lenni és gondoskodni a babáról.

Hogy mennyit szopjon a baba???? Ez egy nagy butaság!!!!!
Minden babának más a z igénye van, hogy többet eszik, van, hogy kevesebbet, van, akinek kicsi az étvágya, v an, akinek nagyobb.
Én sosem méregettem, láttam megnyugszik a szopi után és ez nekem elég volt-ez a fontos és nem a számok!!!

Evvel ne idegesítsétek magatokat, sztem ne vegyetek, kölcsönözzetek mérleget, a dokinő, úgyis folyamatosan méri..
Ha kiengyensúllyozott, bolodg babád van, akkor semmi más nem számít!!

Sziszike.

1149232818.9.xls
sziszike1000

Sziszike,

olyan jó, hogy Neked már van tapasztalatod és megnyugtató dolgokat tudsz írni :D Megmondom őszintén nekem annyira nem tetszett a csecsemős nővér előadása, lehangoló volt és ez a minden fáj készüljünk föl előadás sem volt szimpatikus. Amiket leírtál a szoptatásról, valahogy ha nincs is tapasztalatom én is hasonlóan gondoltam eddig. A cukros víznek meg még a gondolatától is rosszul vagyok...

Üdv.
Ildi
mildiko

Lufi, minden jót kívánok Nektek!!!! :D :D :D Örülök, hogy a kórházban is minden rendben ment, aztán ha lesz egy kis szusszanásnyi időd, gyere és mesélj! :D

Nikike, hát nem könnyű a helyzeted... kitartás!!! És a családdal nem tudod megbeszélni, hogy Te ezt már nem szívesen csinálnád?...

Kép
frusi

...és nagyon klassz a táblázat, köszi :D :D :D
mildiko

Hűűűha, már az előkelő 6. helyet birtoklom a táblázatban!! :mrgreen:

Kép
frusi

Sziasztok! Sajnos, a melóhelyemen ragadtam, és lecsúsztam a szerdai előadásról, nekem külön öröm (és nagyon hálás vagyok), hogy leírjátok, mik történtek, miről volt szó!:-)

Másrészt a gondolatom találtátok ki, reggel Claudiánál a tévében épp az őssejtről beszéltek, és azóta rágom magam, hogy belevágjunk-e, de annyi pro és kontra véleményt hall az ember, hogy teljesen bezavarodik, őssejtes céghez pedig nem szeretnék elmenni érdeklődni, mert ők nyilván marketingelni fogják, hogy milyen jó...:-)

Az jutott eszembe, hogy a genetikai uh-n néhány hete vittünk egy vhs-t, arra felvette a doki a vizsgálatot nekünk (rendes volt:-), és a vizsgálat közben csinált egy képet, amelyet a vizsgálat közben odaadott az asszisztensnek, én persze rögtön megkérdeztem, hogy valami baj van, de azt mondta, hogy nem, minden rendben, szóval az a kérdésem, hogy mire kellett neki az a kép akkor? *bocs, de mindig kitalálok valami parát, jááááj:-)))*

Lilypie Trying to Conceive 21 to 37 day cycle tickers
pelle

Köszi a sok hozzászólást a keresztszülő-témához, igazából nálunk a keresztanya rég adott, teljesen alkalmas a szerepre, csak azt nem döntöttük el, hogy ha nem az ő párja lesz a keresztapa - nem túl rég vannak együtt - akkor kérjünk-e fel keresztapát is...majd eldől.
Az őssejt-dologról úgy látom, mindenki egyetért, a legszemetebb dolog, hogy olyanok szólnak bele, akik max. a Fókusz vagy hasonló stílusú műsorokból elkaptak egy-egy töredéknyi infót a témáról és "határozott" véleményt alkottak. Könnyű úgy dönteni, h nincs gyereked, már nagyok, tehát következmények nélkül kijelentheted, h te bizony megtennéd a gyerekedért.
Az anyatejet meg csak azért kérdeztem, mert nem egy embertől hallottam - akik min. két gyereket neveltek fel - hogy az anyatejgyűjtőben lekezelt tej lehet, h sok fontos dolgot elveszít, de még mindig jobb, mint a táp. Lehet, hogy ez is egy amolyan divat dolog, ami 2 évente változik...végülis én most már azt sem tudom, akkor én adnék-e a picinek cukrosvizet vagy sem :?

Adri és

Kép
adri29

Sziasztok!

Ahogy olvastam az előadásról: nekünk sosem volt éjjelifény a szobában. Sőt igyekeztem a nyugalmat megteremteni.
Javaslat: különszobában aludjon a baba első pillanattól, inkább te menj ki hozzá..több dolog miatt is.

Melltartóbetét az kell, de azt javaslom vegyetek moshatót, mert a többit anyagilag nem lehet bírni. :wink:

Az igaz, hogy figyelni kell mit eszel, ne egyél puffasztókat, de ezt magadtól is tudod.
Nekem mindketten pocifájósok voltak, ha, majd kell tanács keressetek. Ez nem azon múlik te miket eszel, mert nekem végül azt mondták, szinte semmit nem ehetek: tejtermék, műzlik, hüvelyesek, husok..gyümik. De nem, így van ez. :)
Típus kérdése a hasfájás ez 2.hónapban jellemző és hamar elmúlik, kisáldozatot kel hozni addig. :) Van jó szirup a pocira.

A tápanyag meg kell neked, enm elég csak vitaminokon élni, így a köztes utat választottam. Puffasztókat nem ettem, a kismagú gyümikről, műzlikről is lemondtam, de a tejtermékek maradtak, mert a szervezetem igényelte. Ígyis elég tápanyagot szed kibelőlünk. :)

Őssejt: jó dolognak tartom, de egyik gyereknél sem vetettem le, drága nekünk, sőt a 3-nál sem fogjuk.
A sorsát senkisem kerülheti el :wink: , én hiszek a sorsban, s a jövőben is.
Amitől most félünk mire ők nagyok leszenk, lesz megoldás, biztosan. :)

Keresztszülő: sztem lehetne a keresztanya jelőlt párja nyugodtan, s, ha szét mennek is, minidg az aktuális. :)
Vagy másvalaki, legalább több felől kap ajándékot a pici. :)
Nekem is van kereszfiam, s nem a párom a keresztapja..még kislányként lettem az-ezért. Szóval, sztem csak rajtatok múlik.

Anyatej: a gyűjtőben kezelik, s tényleg veszít tápértékéből. Viszont jobb, mint a tápszer, vagy van egy növényi alapanyagútej, receptre írják fel, az is nagyon jónak tűnik.
Ha nincs elég tejci lehet a védőnőn keresztűl is másik kismamától szerezni, akinek sok van. Nekem napi4dl feleslegem volt Anna 2 hónapos korától... :P
Viszont, ha eleinte nem is indul be rendesen csak próbálkozni kell, mindenkinek szívessen segítek, ebben vagyok talán a legügyibb. :)

A lényeg sose add fel, ennél jobbat, többet nem tehetsz, adhatsz neki, első időben.

Sziszike.

Kép

Kép
sziszike1000

Sziasztok!

Csak bekukkantottam hozzátok, és én is belekotyognék a keresztszülő témába:

kb. egy hónapja lettünk keresztszülők, én reformátusként, párom katolikusként egy katolikus keresztelőn. Mivel a plébánossal baráti viszonyban van a család, ez nem okozott gondot, de úgy kellett kitöltenünk a papírokat, mintha nem egy pár lennénk, külön lakcímet kellett beírni, mert nem élünk egyházi házasságban!

De lehet valaki csak egyedül keresztszülő, nem kell feltétlenül keresztapa is.

Panni
Vendég

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?