Tegnap este már nem jöttem vissza a gép elé, de akkor íme az összefoglaló:
Csecsemősnővér tartotta a tegnapi előadást (Piroskának hívták), összességében nekem szimpi volt, bár aztán volt egy sztori, amit elmesélt, és ez engem kicsit elbizonytalanított, mondjuk csak apróság, de hát azért reméljük, velünk mindenki olyan lesz, ahogy azt mi elképzeltük!
Szóval, szokás szerint, írtam ami jött, úgyhogy meglehet, szokás szerint kicsit összevissza lesz:
-ha császárral szül vki, később szokott beindulni a tej
-ismét kiemelték, hogy a sok folyadék nagyon-nagyon fontos, több szempontból is!!!
-elvileg ideális esetben ennyit kell szopnia a babának:
100 ml (gr) / testtömeg kilogramm / nap
-ha a babának picit befelé horpad a kutacsa, az folyadékhiányra utal. A csecsemősnővér szerint hiába mondják azt, hogy az anyatej mellett nincs szüksége folyadékpótlásra, szerintük igenis VAN. Ő a cukros limonádét mondta, mondjuk nem is értettük többen, hogy miért nem jó a sima víz, ha egyszer mellette szopik a baba, és csak folyadékpótlásról van szó. "Receptje": 2 dl vízhez 1 csapott ek. cukor (szerintem ez rengeteg!!!! nem???
), illetve citrom. Sima (bébi)vizet szerinte 1 hónapos kortól adhatunk a babának.
-ne kezdjünk rögtön "megelőzésképpen" köménymagos teával és társaival, csak akkor használjuk ezeket, ha valóban hasfájós lesz a baba, és szüksége lesz rá.
-mielőtt mellre tesszük a babát, akkor is érdemes egy pici tejet kifejni
-készüljünk fel rá, hogy a tejbelövellés NAGYON fáj. Állítólag a kismamák a falat szokták már kaparni... Szoktak segíteni a kismamáknak pl. a mellüket masszírozni, stb. sok kismama ettől nagyon meglepődik, ill. sokkolja a helyzet, hogy egy vadidegen nyúlkál a melléhez, de csak segíteni akarnak, jó ha erre felkészülünk. Persze ha ezt teljesen elutasítja a kismama, akkor nem avatkoznak bele.
-ha rendesen megindult a tej, akkor az éhes baba 5 perc alatt is képes kellő mennyiséget szopizni.
-hideg-meleg zuhannyal lehet lazítani a mellizomzatot. Piroska mesélte, hogy megesik, hogy sportoló hölgyeknél sokkal kötöttebb a mellizomzat, ilyenkor még nehezebb a dolog általában.
-érdemes a szoptatásban egy rendszert kialakítani, és nem minden "nyikkre" ugrani. Ismét (ahogy a múltkori ea-n is mondták) kiemelték, hogy az igény szerinti szoptatás nem erről szól. A pszichológus hölgy hozzátette, hogy kimutatták, hogy ha minden nyikkanásra cicire teszik a babát, akkor később jó eséllyel belőle lesz az elhízott felnőtt, ugyanis azt fogja megtanulni, hogy a frusztrációit evéssel vezesse le.
-érdemes 3-4 óránkénti szoptatást beütemezni.
-kisebesedett mellbimbóra Garmastan kenőcsöt ajánlanak. Ezen kívül ilyenkor használjunk bimbóvédőt, amit érdemes már a kórházba is magunkkal vinni.
-begyulladt mellbimbó: állott vízzel kb. 5 percig borogatni, ezt 2-3-szor ismételni, majd ezután fejni!
-első időkben napi 6-7x szopi javasolt.
-érdemes az utolsó szopit nagyon késő estére (pl. 1/2 12 - éjfél) ütemezni, utána még kicsit a napközbeni kifejt tejből pótolni, így 4-5 órát is alhat egyben az anyuka. Jó, ha leszoktatjuk a babát az éjszakai evésről.
-fagyasztott anyatej 6 hónapig eláll a mélyhűtőben. A baba első ételei is készülhetnek ezzel.
-ha fagyasztott anyatejet használunk, csak fel kell engedni, és kész, külön forralni nem kell.
-100 ml-es "egységekben" érdemes fagyasztani az anyatejet.
-szoptatás előtt és után egyaránt érdemes a mellet vízzel lemosni
-fontos, hogy a szoptatós melltartó 1 kézzel is kikapcsolható legyen
-melltartó betétet használjunk! ha éjjel melltartó nélkül alszunk, akkor akár napi 2-3 hálóing is "odalehet".
-rengeteg dolgot felsorolt, hogy mi mindent nem javasolt enni az első napokban. Különösen felhívta a figyelmünket a rostos üditőkre, amit pedig a látogatók előszeretettel hoznak a kórházba.
-ha vmi, amit mi ettünk, gondot okoz a babának, ezt 2-3 szopi után vehetjük észre (ennyi idő, míg bennünk megemésztődik a cucc, és kiválasztódik az anyatejjel is).
-eleinte szükség van a baba szobájába vmi kis éjjeli fényre