Bea!
Mármint mit javasoltak ők?
Én is beszéltem annó eggyel(Rózsa Ibolya), meg sokat utána is olvastam. Ha Virágnak nem volt egyéb gondja (pl.vér a tejben), hanem csak a fent leírt dolgok, akkor szerintem ezt egy igazi szopis (LLL-es vagy IBCLC) tanácsadó nem javasolhatta.
Itt van olvasnivaló, rögtön az első pont olyanokat ír, mint én:
http://www.lll.hu/node/13 http://www.lll.hu/node/133 "MELLFERTÕZÉS
Az elzáródott tejcsatorna miatti gyulladás általában javulni szokott a gyors és megfelelő kezelés hatására. Ha azonban a tejcsatorna elzáródás fájdalmas, csomó érzékelhető, és mindez lázzal, illetve influenzás tünetekkel (fáradtságérzés, végtagfájdalom, levertség) jár, valószínűleg mellfertőzéssel van dolgunk.
Fontos, hogy ilyen esetben a kezelés azonnal megkezdődjön. A kúra megegyezik azzal, ami mellcsatorna elzáródás esetén alkalmazható:
meleg alkalmazása, sok pihenés és gyakori szoptatás. Amennyiben elég gyorsan megkezdtük a gyógyítást, valószínűleg nem lesz szükség más kezelésre. Ha azonban még 24 óra múlva is van lázunk, illetve más tünetek is fennállnak, akkor orvost kell hívni. Ebben az esetben az orvos bizonyára gyógyszert ír majd fel.
A gyógyszer szedése során továbbra is sok pihenésre és gyakori szoptatásra lesz szükség. A babát nem zavarja a szopásban a mellgyulladás. Régebben ilyen esetben rendszerint az elválasztást (a szoptatás abbahagyását) javasolták. A kutatások azonban kimutatták, hogy a fertőzés gyorsabban fölszívódik, ha a mell üres. A kismama is sokkal kellemesebben érzi magát így, mint a hirtelen elválasztás után. Az anyatejben lévő antitestek megóvják a babát attól a baktériumtól, ami fertőzést okozhat. Még az ideiglenes elválasztás is fölösleges bonyodalom akkor, amikor az ember amúgy is rosszul érzi magát.
Ha az orvos antibiotikumot ír fel, az előírt adagot feltétlenül be kell szedni. Sokan abbahagyják a szedést, amint jobban érzik magukat, pedig ezzel a néhány nap múlva jelentkező visszafertőződést segítik elő. Mellfertőzés esetén ez kellemetlen lenne a baba és a mama számára is, ezért fontos az előírt mennyiséget beszedni. A szopós csecsemőnek az antibiotikum általában nem okoz problémát. Amennyiben az orvos bizonyos antibiotikumokat nem talál megfelelőnek, valószínűleg olyat fog fölírni, aminek a szedése a szoptatós kismamának is biztonságos.
Ha a megbetegedés után néhány napon, vagy héten belül újabb mellfertőzés lép fel, akkor valószínű, hogy az előző fertőzés nem múlt el teljesen. Ismételt mellgyulladás gyakran előfordulhat, de ez általában inkább visszaesés, mint teljesen új megbetegedés."
És még egy:
"Súlyos mellgyulladás
Gyulladás fertőzés következtében is kialakulhat. Ha a mellbimbón sérülések keletkeztek (rossz szoptatási testhelyzet, túl erős szívóerőre állított fejőgép, érzékeny mellbimbók miatt), ezeken keresztül kórokozók juthatnak a mellbe, s igen hamar magas lázzal (39˚C felett) járó gyulladást, fájdalmas feszülést okoznak. Kívülről a kérdéses helyen piros csík vagy folt látható. Jellemzőek az influenza-szerű tünetek: végtagfájdalom, elesettségérzés. Mit tehetsz ilyenkor?
Az érintett mellet ne sanyargasd fejéssel, hanem minden szoptatáskor erre helyezd rá először a babát.
Szoptass olyan testhelyzetben, amelyből a gyulladt rész könnyebben ürül. (Pl. fogd hónod alá a babát kispárnával alátámasztva). A szoptatás gyulladt mellből igen fájdalmas lehet, de nincs más, kíméletesebb és alaposabb mód a tej kiürítésére.
A gyulladás lezajlása után fokozatosan térj vissza az eredeti, váltott melles szoptatási technikára). Ez azért fontos, mert a beteg mellben sokkal több tej termelődik, mivel mindig ebből kezdted a szoptatást.
A magas láz többnyire fertőzés jele, de vannak nők, akik az erős túltelítődésre is közel 40 fokos lázzal reagálnak. Az orvos antibiotikum szedését javasolhatja, ez valószínűleg 24 óra alatt megszünteti a panaszokat, ha valóban fertőzésről volt szó, ám a szedést az orvos által előírt ideig kell folytatni. Fontos, hogy olyan orvost találj, aki támogatja a szoptatást, és elegendő tapasztalattal rendelkezik a mellgyulladással kapcsolatosan.
Sokan még ma is a szoptatás abbahagyását és fejést javasolnak. Ez a probléma súlyosbodásához vezethet. A gyógyszerszedés ideje alatt a szoptatást nem kell abbahagyni, sőt, még fontosabb, hogy a beteg mellből ürüljön a tej. Igen ritkán, de előfordul, hogy a csecsemő visszautasítja a beteg mellet. Ilyenkor a gyógyulásig szükséges lehet a kíméletes fejés. Ez azonban nem olyan hatékony, mint a szopás, ezért újra és újra kísérletezz a szoptatással, éppen a gyorsabb gyógyulás érdekében. A gyógyszerszedés önmagában nem oldja meg a problémát, csak a rendszeres tejürítéssel együtt!
Mellgyulladás esetén fontos az ágynyugalom, és a szoptatás zavartalansága. Arra a néhány napra, amíg fekszel, szerezz segítséget otthonra.
A gyulladás, túltelítődés hatására csökkenhet a tejtermelődés. Átmenetileg kevés lehet a babának. Általában nem kell pótlást adni neki, gyakoribb szoptatással két-három nap múlva megint lesz elegendő tej, és baba is behozza a lemaradását."
Amúgy tényleg nemaz észt akartam osztani
, csak Virágnak jót. Mint írtam jónéhányszor átéltem, és nem egy kellemes állapot...
Beszti