Sziasztok!
Rejtvény jó ötlet, én is butulok, és ugyanezt vettem észre, hogy apad a szókincsem.
Másoddiplomát nem tudom hogy lehet, nekem még az első az aktuális
De az biztos, hogy gyes/gyed mellett nem kell fizetni a tandíjat állami felsőoktatási intézményekben. Úgy értem nem alapítványi iskoláknál. Amúgy kicsit faramuci a dolog, mert a pénzt be tudják szedni más jogcímen is.
Köszönöm mindenkinek a jókívánságokat. És így utólag mi is boldog névnapot kívánunk Zalánnak.
Torta holnap lesz, kíváncs vagyok a reakciójukra. Majd lesben állok a géppel
Mariann!
Az én fiaim egyévesen stabilan ülnek, kapaszkodva mennek, 100km/h-val másznak, vezetve lépegetnek. Állni önállóan még nem tudnak, volt néhány másodperces próbálkozás, de hamar fenékre ülnek.
Poharakat egymásba raknak, formabedobós dobozba bedobják a megfelelő formát, imádnak a fogkefével játszani, meg mindennel, ami doboz. Szívesen labdáznak, gurítják a labdát és szaladnak szélsebesen utána.
Remek ritmusérzékk van, pl nagyon jól tudják hintáztatni magukat a hordozóban. Ezt mindenki meg is jegyzi
Beszélni nem nagyon beszélnek. Jobban mondva egész nap mondanak valamit, de értelmes dolgok ritkán sülnek ki belőle. Pl nincs papa, mama, anya meg hasonlók. Brümmögnek, fújnak, te, de, dá, bá, brü, bá, ette, és ezek mindenféle keveréke van repertoáron. Gergő amm-mot mond, amikor etetem, talán ez az első tudatos dolog.
Tiltást értik, és most már, ha valami újat vesznek kézbe, rám néznek, hogy lehet-e.
Illetve most tanulunk kezet fogni egymással, néha nyújtják a kezüket, ha mondom, hogy szia vagy szevasz. És persze ha nyújtom a kezemet. Gergő már kérésre is tapsol néha, Ádám még csak a maga szórakoztatására.
És akkor most mindehhez hozzá kell tennem, hogy az én fiaim 30 hétre születtek, 1570 grammal fejenként, és 44 cm-rel.
8 hét kórház van mögöttünk, ebből talán 7 hét inkubátorban, és végig a 8 hét alatt infúzióval hol a fejükön, hol a hónuk alatt, hol pedig bárhol máshol, ahol vénát találtak rajtuk. 4 illetve 5 nap légzéstámogatás, Gergőnél 1 nap lélegeztető, 6-7 nap keringéstámogatás. Néhány nap kék fény, mert ők is besárgultak, 2-2 transfúzió, és 3-3 fertőzés a kórházban. Másodiknál az eteésüket is le kellett állítani egy hétre, aztán kezdeni előlről 1-1 milivel. Etetés első héten csak szondán, aztán lassan kaptak cumiból is anyatejet, és 12 naposak voltak, amikor először mellre tehettem őket. 8 naposak voltak, amikor először megérinthettük. És rengeteget aggódtunk értük, hogy egészségesen hazakerüljenek a kórházból mindenféle maradandó károsodás nélkül.
Aztán szerencsére sikerült. A fejüket nagyon hamar elkezték emelni, sőt az inkubátorban is forogtak már körbe, rúgdosták az inkubátor ajtaját.
A zenélő forgót 3 hónaposan kezdék el követni a szemükkel, de gyakorlatilag 2 hónapos korukra fejlődött ki teljesen az ereződés a szemükben a koraszülés miatt.
Majdnem 5 hónaposak voltak, amikor először megfordult Gergő egymásután 4-5-ször aztán 1,5 hónapig semmi. Tehát kb 6 hónaposan kezdtek el forogni a hátukról a hasukra, két héttel később ment fordítvais. Aztán sokáig csak ezt csinálták, 7 hónaposan Gergőt már felültettem, de még nem ment neki egyedül. Igazán felülni akkor tanultak meg, amikor mászni is, azaz 9,5 hónaposan.
És közben 26 alkalom dévényes kezelés, mindez 6 hónap alatt 3 hónapos koruktól.
8,5 hónapoan bújt ki az első foguk, mindkettőnek egy napon, azóta mindkettőnek 7-7 foga van, esznek némi darabosat is. Pl megeszik a zsömlét, kekszet, banánt. Az almával rendszeresen szívunk, mert nagyobbat harapnak, mint kéne, aztán fuldokolnak tőle.
Délelőtt sinlacot esznek gyümölccsel, Délután főzit. Reggel, délben, este, éjszaka szopi van még mindig.
Most kb 8200 és 8700 grammosak és 74-76 centisek. Szóval nem túl nagyok, de nem vagyok telhetetlen.
És nem győzök hálát adni a sorsnak, hogy egészségesek.
Na, szóval csak azt akartam mondani, hogy mi nemvagyunk igazi összehasonlítási alap, mert optimális esetben csak június 4-én töltenék az egy évet.
bocsi a litániáért, most rohanok is, mert főzni is kell valamit mire hazajön az uram
Puszi mindenkinek:
Annamari és az egyévesek