TEXTIL PELUS
Úgy látom egyre több mami érdeklődését keltette fel a mosható pelus , így belekezdek (mind a 3 alszik
)
Textil pelusből több fajta, márka van. Mi a monapelt (mosható nadrág pelenka) választottuk. De a többi márkát is felsorolom.
A pelenka belsőből és külsőből áll. A belső az úgy néz ki , mint az eldobható pelus, tépőzáras, könnyen feladható csak pamutból van.
A külső, meg mint egy gumibugyi. (ez is tépőzáras)
1 gyerekre: Mi 15 belsőt (egy méret van belőle, de van rajta patent amivel, így mi már 4 kilótól használtuk-ekkor volt dalma 1 hónapos. Szerintem innentől jó használni)
és méretenként 3 külsőt vettünk(XL-est már nem vettünk, remélem akkor már nem pelusozzuk.). Ebből 4 méret van. S (3.5-6 kg), M (5-10 kg), L (9-16 kg), XL (16-20 kg)
2-re nem hiszem , h a 2x-ese kell , elég kevesebb is is sűrűbben kell mosni.
Leírom a folyamatot
gyerekre rá a belső, külső.
Peluscsere
Belsőt beteszem a vödörbe (amikor csak 1 gyerek volt akkor kiöblítettem kicsavartam és úgy a vödörbe, most ez kimarad), a külsőt a külsejével lefele a fürdőkádra.
Megkapja a pelusát és új külsőt, majd a köv pelusozásnál a kádról veszem le.
Azért váltogatom mindig a külsőket, mert pisis lehet és a köv pelusozásig megszárad.
Ha pisis semmi komplikácó
Ha kakis: az elején amikor folyós volt a kakija nowotex betétet használtam. Beletettem a pelusba a betétet és a kakival együtt tudtam kivenni, nem lett kakis a pelus. (persze ha óráig ücsörög rajta akkor a betét sem segít ezen a helyzeten.
)
Most keményebb a kakija, így nincs külön kakifogóbetét, kaki bele a wc-be (ha eldobhatót használok és nem folyosat kakil én azt is a wc-be szoktam tenni) van egy pelusos körömkefém és hideg vízzel öblítem le a pelust és ha van rajta kaki azt lesikálom és eljutottunk odáig, h bele a vödörbe.
Bocs ha túl részeletes vagyok de élő szóban ha vki nem ért valamit visszakérdez itt meg nem, ezért a részletesség.
A vödörbe vizet teszek és mosószódát (egyes bio boltokban lehet kapni) vagy vízlágyítót teszek. Mostanában vízlágyítót, mert nincs idő/kedv mosószódát venni.
(a pelus cég ecetet ajánl)
Mosás
Én eleve kevesebb mosóport használok, mint amennyit a gyártó előír. Nem jön ki a ruciból a sok mosópor és csak azért a nagy mennyiség, h sokat vásároljak.
És a mosáshoz 2/3 mosóport (mi folyékonyt használunk) és 1/3 mosószódát vagy vízlágyítót használunk. Öblítőt dalma születése óta nem használo, mert enyhén ekcémás volt és a drnéni szerint nem jön ki a ruciból az öblítő, eltömíti és nem jó a bőrnek. Azt tanácsolta használjunk 1evőkanál 20% ecetet (+1deci víz, hogy ne a tömény ecet menjen a ruhára) helyette. Így is teszünk. Illata nem lesz a ruhának öblítő hiányában, szaga sem az ecettel, de a gyerek bőrének jó és lágyítja a vizet, így a ruhát.
Ha összegyűlt 1 adag (1 gyerek esetében az 2 nap , 2 gyereknél lehet naponta, 2 naponta mosni ez a pelusok számától függ)
Régen beletettem akádba az össze kicsavart pelust, (büdi víz be a wc-be) , és kiöblítettem kézzel. (most csavarás után be a mosógépbe és elindítok egy öblítést). Majd 1 egész programot.
Hát ennyi
Kérdésekre szívesen válaszolok.
Dalmát 1 hónapos kora óta ezzel a pelussal palusozom (most is ) a kicsiket is akartam vettünk is 15 plusz pelust de időhiányra hivatkozva még nem. Majd ha dalma szobatiszta lesz.
A pelus hátránya a sűrűbb peluscsere és a mosás
Előnye a gyerek érzi, h pisis, (mert nincsenek a kék kis golyók, amik beszívják a pisit ), így tudja ha pisil akkor nedves lesz a pelus és rossz. És ezért könnyebb bilire szoktatni.
Dalma 1,5 éves volt és bugyi volt rajta egész nap(alvásokat kivéve) néha volt csak bepisilés. Ez szerintem hatalmas előnye a pelusnak.
Akartam még írni de felkelt...
Pusz: Vikta
6hó
; és 21hó