Sziasztok!
Kriszta
Igen,én is azt olvastam a PCO-nál,hogy igazán nincs okásgi összefüggés(melyik melyik miatt alakul ki),csak hogy együtt jár(vagy legalább is ilyesmi rémlik...
)...meg sor másik probléma,ezért is írták,hogy igzaából belgyógyásznak és nőgyógyásznak együtt kéne dolgoznia ezen a problémán...
Én is agyaltam ezen a menstruációs dologn,olvastam,amit belinkeltél
...Az is érdekes,amit Sosi írt le,én viszont egy harmadik verziót olvastam
..
Lényege: anovulációs ciklusnál,mivel a tüszők fennmaradnak,tovább folytatódik az ösztrogéntermelés,emiatt pedig a mnyh proliferációja.A többletösztrogén miatt ez átmegy hiperproliferációba,majd végül nekrózis következik be...
Erre találtam egy másik cikket:
"Az ösztrogéntöbblet miatti áttöréses vérzésnek az az oka, hogy a méhnyálkahártya szaporodása (proliferálása) során helyenként vérpangás áll be, a vékony érfalak táplálása romlik, s kellő progeszteronos védelem híján megrepednek."
Hmmm
De arra még mindig nem tudjuk a választ,ha nincs vérzés,ugyan hogyan kezdődik egy normális ciklus?Mert a cikkek többsége az anovulációval úgy foglalkozik,mint folyamatos anovuláció,nem epdig periodikus.
Azt még sikerült magamban összeállítani,ha nomrál a ciklus,akkor ugye a sárgatest elsorvadásával, a progeszteron utánpótlással megszűnik az FSH(tüszőérést serkentő hormon) gátlása,így beindul az újabb ciklus.Ugyanis a progeszteron és az ösztrogén együttesen gátolják le az FSH-t.Viszont ha anovulációs ciklusban nincs progeszteron,akkor csak az ösztrogén gátolná az FSH-t?És meddig?És miért indul meg újra a homrontermelés?
Az odáig OK,hogy ösztrogéncsökkenésnél a gátlásnak vége progi nélkül is,de mi van akkor,ha nincs mensi???Mert akkor elvileg az ösztrogénszint marad...nem?És akkor gátolva van az FSH,vagyis hogyan indul új ciklus?
Nnnnna...Jól megkavartam?
Hozzátéve a Te elméletedhez: az ovuláció és az ösztrogénszint nincs összefüggésben egymással szt.Vagyis ilyen értelemben nincs.Mert ösztrogén addig van,amíg nncs ovuláció.Vagyis pont az anovulációnál kell maradjon ösztrogén...De csakis akkor ,ha van tüszőérés.Mert ezek szt lehet olyan anovuláció,amikor meg sem érik a tüsző és lehet olyan,amikor megérik(azaz itt van ösztrogén),de nem reped meg...Ha nem reped meg,nincs progi,ami tovább szabályozza a ciklust..
Hűűűű,értehtő voltam?
Ja,és hogy örülj,elméletem így nekem sincs...
Gyerekek:Aranyos vagy,hogy sajnálsz
...igazából mi döntöttünk így,mert így tudunk csak 1-ről a 2-re jutni,ami azért manapság nem egyszerű
.
Apa ilyenkor kb 7 hónapot van kint,de szerencsére olyan hajón,ami minden héten Pesten van,így minden héten tudunk találkozni.Viszem a gyerkőcöket
.És van 3 hét,amikor fent lehetünk a hajón,sl nyaralásnak sem utolsó.Igaz,azt nem tudom,két gyerkőccel hogyan oldjuk meg,mert tavaly ugye még csak pocak volt+ Bulcsú,de idén...
Bulcsút egyenlőre nem rázta meg a dolog,ő már tudja,hogy úgyis megyünk Apához(mondja is),de tavaly a vége felé már éreztem,hogy minbden baja van,mert Apa nincs itthon.Ráadásul idén ősszel havonta max. egyszer talizunk,mert olyan utak lesznek,hogy egészen Amsterdamig mennek...
Villőt féltem inkább,ő az esélyesebb,hogy felejtsen...
Na,jó Offtopic voltam?
Bocsi...
Csakegy
Utána olvastam,annyi háttérinfot sikerül összedni:
Ha rendellenesnek találták az ondómintát, érdemes megismételni az elemzést, mert ugyanazon férfinál normálisan is nagy eltérések fordulhatnak elő. Ha a sperma továbbra is abnormálisnak tűnik, az orvos kutatni kezdi a lehetséges okokat, ez lehet például a heréket érintő mumpsz (mumps orchitis), heveny megbetegedés vagy hosszan tartó láz a megelőző 3 hónapban, heresérülés, ipari vagy környezeti mérgek hatása, dietilstilbösztrol vagy anabolikus szteroidok használata, kábítószerélvezet és alkoholfogyasztás. Az alacsony spermiumszám azonban gyakran csak azt jelzi, hogy túl kevés idő telt el az utolsó ejakuláció óta, vagy hogy az ondónak csak egy része került a gyűjtőedénybe.
Nos,akkor a 3 hónap nem is hülyeség???
Persze mit nevezünk hosszan tartó láznak...
Minden esetre jobbulást
!
Anyapoc