Új privát üzeneted érkezett!

Ez a setaltatas jo moka lesz nalunk isKép
Most voltak egy evesek a gyerekek, ugyhogy ha minden jol megy a nyaron mar setalgatni fogunk. Azt hiszam a ham lesz a megoldas...
mvirag

Szia Brigi!

Hogy vannak a lányok?Meggyógyultak?
Emina

Kép
emina

Mvirág

Nem biztos, hogy fiad kihagyja a mászást. Nálunk Boróka először állt és kb. egy hónappal később kezdett el mászni. Felállni csak úgy tudott, hogy előtte én felültettem, mert az sem ment neki. Most viszont már ügyesen mászik. Nálunk tuti, hogy az volt a baj, hogy nem volt elég nagy a tér és ezért nem volt érdemes elindulni. Most nagy játszójuk van, és hempergéssel soha nem tudott volna egyik végéből eljutni a másikig. Ahogy berendeztük nekik a játszóteret, ő másnap már mászni kezdett.

Brigi

Brigi

Kép

Kép
pbrigi

Helló Emina!

Kösz az érdeklődést. Még nem teljesen, de javulnak. Végül nem vetettünk be semmit a tengervizes spayn kívül. De erősek és legyűrték a betegséget. Boróka már majdnem teljesen jól van, már nem is nagyon taknyos. Réka azért még jó taknyos, de már nem köhög.
Ti jobban vagytok?

Vikta
Annyival macerásabb a Monapel, mint a sima pelus? Mert most, hogy beigazoltad a sejtésemet nagyon gondolkodom rajta. De kettővel azért nagyon nehéz lehet így, viszont lehet, hogy megtérül, ha 1 évvel hamarabb leszoknak róla. Vagy mostmár nem lehet áttérni?

Szilvibank
Nem tudom ti kutyátok mennyi idős, miénk majdnem pont egy évvel idősebb, mint a lányok. Szóval még nagyon benne van a játékban. Nálunk inkább úgy viselkedik, mint egy kicsit idősebb testvér. Követeli a figyelmet, és várja, hogy mikor lesznek elég nagyok az együtt játszáshoz. Már én is várom, hátha jól lefoglalják és kifárasztják egymást.

Egyébként képzeljétek. A múlt hét óta határozottan játszanak együtt a lányok. Engem mindenki ijesztgetett, hogy kicsi gyerekek csak az anyukájukkal vannak el, hiába vannak ketten. Még ikres rokon is mondta. Hát nálunk ez nem jött be. Szerencsére. Ülnek a földön és dumálnak és pakolják a játékokat. Vagy állnak valami bútor mellett és vigyorognak egymásra. Sőt még kukucskálóst is játszanak egymással. Imádom őket hallgatni. Zabálnivalók. Múlt héten apjuk nem volt itthon, de mikor hazajött ő is észrevette.

Brigi

Brigi

Kép

Kép
pbrigi

Sziasztok Lányok!

ekcéma:elocomos kenőcsöt kaptunk,és az hamar elmulasztotta...
múlthéten a párom könyökén kijött az ekcéme..elment bőrgyógyászatra,és neki is elocomos kenőcsöt adtak.
ahogy olvastam Ditke hozzászólását,tényleg nekünk is akkor jött ki mikor illatos fürdetőkkel fürdettem(töményen a bőrre),mióta csak a vizükbe teszek egy keveset,azóta nem volt gondunk az ekcémával..... 000

Büfipad:imádtam,nagyon nagy h a sznát veszi az ember,sztem akár egygyerekes anyukáknak is ajánlható,ikreseknek meg abszolute
a babaszobán a hirdetések között az egyéb között van most eladó!!!!!!!!!!!!!!

GYÖNYÖRÛEK A GYEREKEK!!!
Gratulálok az Anyukáknak!!

nem hagy a lányom....sajnos m,ennem kell

kristin
kristin75

Akarok kicsit dicsekedni.
Teszek fel képet.

Brigi

Kép
Boróka

Kép
Réka

Brigi

Kép

Kép
pbrigi

Sziasztok!
Remélem sikerül nekem is felrakni képeket.

Kép

Ma vagyunk 17 hónaposak.

Emina

Kép
emina

Minimum 1 óra hosszáig ügyködtem mire sikerült ezt felrakni.A következő majd jobban fog menni.Gondolom én.

Brigi!
Nálunk még nincs nagy javulás egészségileg,de ma legalább nem voltak annyira nyűgösek.
Az én srácaim is nagyon szépen el tudnak egymással játszani.Ülnek a kis odujukban,mesélnek egymásnak(az ő nyelvükön),csereberélik a játékokat,kockáznak.Jó nézni őket.A kirámolásnál is megértik egymást,Dominik kinyitja a szekrény ajtót,Zsaklin mindent kipakol.Mikor bemegyek a szobába és mérgesen megkérdezem,hogy mi ez a cirkusz visszagyűrnek egy-két dolgot,rácsukják az ajtót és úgy tesznek mintha semmi sem történt volna.Néha azért van gorombaság is a dologban, mindketten erőset tudnak harapni ha valamivel nem értenek egyet.De szerencsére nem túl gyakran fordul elő.Mikor kissebbek voltak,többet gorombáskodtak,habár Dominikra ez még mindig jellemző.Ha Zsaklin előtte áll ő nem kerüli ki,inkább félrelöki.Mikor Zsaklin elkezd sírni,akkor megpuszilgatja.
Mostmár én is lefekszem.Mindenkinek jó éjszakát!

Emina

Kép
emina

EminaKép
Mi tegnapelőtt voltunk 17 hósak!KépKép Gyönyörűek a gyerekek!

KristinKép
Ennyivel nem úszod meg! Képet kérünk a picikről!

BrigiKép
Réka és Boróka is nagyon édes!

TrallalaKép
Gratulálok a csajokhoz! Szuperek a képek róluk!KépKép

Remélem Sziszusékkal nincs semmi gond megint, mert nem jelentkezik már jó ideje.KépKép

Cat

Cat
Kép
cateye

Sziasztok!

Minden gyerkőc tünemény!!!Hiába!Az ikreknek azért megvan a maga varázsa: duplán látni a szépséget -dupla élvezet!

Brigi!
Nálunk is eljátszanak egymással a gyerekek.Hol egymással,hol egymás mellett.Szerintem ez szoktatás kérdése is.Ha rendszeresen otthagyod őket és "kényszeríted",hogy megtanuljon játszani,akkor ez szép lassan ki is alakul.Nem mondom,hogy neki tudnék állni főzni mellettük,mert ezek az időszakok még rövidek.De még csak 10hósak és lesz ez jobb is!
Na meg biztos lesznek veszekedős,verekedős napok,periódusok.De az hogy ketten (hárman) vannak sokat segít abban,hogy előbb megtanuljanak játszani,osztozkodni,alkalmazkodni. Ha hagyjuk őket!!!

Edit

Kép

Kép
edit73

Sziasztok!
Nagyon helyesek a gyerekek, és tényleg olyan meghatóak az ikrek!
Szilvi! A két mésik gyerek mekkora? Kik ők?
mire számítottatok az ikreknél?
Olyan helyesek a szopis párnán, az enyémek is így aludtak, feküdtek rajta...de rég volt!
Áprilisban lesznek két évesek!
Claire
Kép
claire

ClaireKép
Nagyon szépek!KépKépKép

Cat

Cat
Kép
cateye

Sziasztok

Mindenkinek nagyon helyesek a gyerekei. Az ikrek valahogy nekem mindig aranyosabbnak tűnnek. Biztos, mert két egyforma, vagy hasonló gyerek van.

Emina
Az én gyerekeim még harapni szerencsére nem tudnak, a lökdösődés, lerángatás megy nálunk, de inkább csak akkor ha fáradtak és anyásak. Olyankor nyomulnak a rácshoz, hogy közelebb legyenek hozzám, és akkor van a közelharc. Meg ha bemegyek hozzájuk és mind a kettő rám akar mászni akkor néha hajhúzogatás, meg orrbanyomás.

Edit
Az enyémek ezek szerint nagyon jól vannak szoktatva, mert nálunk egészen hosszú időket elvannak. Időnként lelkiismeret furdalásom is van, mert alig kell foglalkozni velük, és kicsit aggódom, hogy későn fognak megtanulni dolgokat, ha nem vagyok annyit velük. Egyébként valószínűleg azért vannak olyan jól el, mert szinte mindig látnak, mert ők is a konyha-nappaliban vannak napközben. Nálunk elkülönített játszó van. Nem is tudom elképzelni, hogy te hogy tudod követni, hogy éppen mit csinálnak, hol járnak. Nálatok ugye kavarhatnak, amerre akarnak, ha jól emlékszem?

Mindenkinek jó babázgatást, fürdetést.
Brigi

Brigi

Kép

Kép
pbrigi

Claire!

Nagyon aranyosak a gyerkőcök.Szeretik a vizet?

Emina

Kép
emina

Micsoda szép babák!

Nettke

Igen, másra számítottunk, mert úgy nézett ki, hogy vegyespárosunk lesz, de nem mondták biztosra.Kép

Claire

A nagyobbik Ági, 9 éves lesz 15-én. Betti most volt 5-én 6 éves.
szilvibank

Sziasztok Lanyok!

Annyira szeretek ide jonni, mert olyan edes gyerekeket latok itt!! Lehet valami abban, hogy az ikrek duplan olyan helyesek. Kép En minden esetre nagyon szeretem nezegetni a ti babaitokat. Pl. Borokanak a szeme sem all jol, de a teso se semmi. Kép Kép

Koszi szepen az ekcema felvilagositast. A szakszeru leirasok alapjan ugy tunik, hogy ekcemarol van szo Annanal, de biztos ami sicher alapon azert elviszem dokihoz is. (A korzeti gyerekorvos semmit nem mondott!)

A ferjemmel mind a ketten erzekeny boruek vagyunk, ugyhogy hypoallergen mososzert hasznalunk; oblitot egyaltalan nem; es csak gyogyszertari cuccokkal kenem/furdetem a gyerkocoket.
A furdetokremet en eddig a vizbe raktam. Jobb ha rakenem? En gyogyszertari napraforgo olajjal kenem be nagyjabol az egesz gyereket, mielott furdetnem. Ez hiba? A testapolozashoz milyen tipusu krem jobb? En kiprobaltam a gyogyszertari "cremor aquosus" cimu husitot, ami ugyan nem gyogyitott semmit, de legalabb nem artott. A koromvirag babakrem is hasonlo hatekonysagu. A Lipobase-tol csak rosszabb lett, pedig azt hallottam, hogy az minden ekcema krem alapja. A Sudocrem is csak ideig-oraig volt hatasos.
Ha latom, hogy napkozben "fellangol", akkor kenjem be valami husito kremmel, vagy csak furdetes utan celszeru?

A gyerekek gyujtobol kapnak anyatejet (ill. tapszert esznek.) Letezhet, hogy Anna arra erzekeny amit az a masik anyuka eszik? Hagyjam abba az anyatejet? (Nem szivesen tennem, mert akkor mi lesz az immunanyagokkal?!) Es ha ennyire erzekeny, hogyan tudom majd elkezdeni a hozzatapit?

Bocs, hogy ennyit irok errol, de teljesen ketsegbe ejt a pici lanyom bore. Olyan fajdalmasnak tunik, bar O nem panaszkodik. Egy kis hos!

Na megyek, mert jon a keresztanyam latogatoba es meg fut a konyha. Kép

Sziasztok,
Heszter

KépKép
heszter

BrigiKép

annyiban macerás a monapel (vagy egyéb textli pelus) h én óránként nézem és ha kell cserélem.
de belejösz és már tudod mikor kell megnézni és látod rajta h pisis, így egy idő után nem kell óránként nézegetniKép
alvás időben eldobhatót kap.(ez napi 2: este, éjjel)
mi 15 belsőt és méretenkét 3 külsőt vettünk. más nem kell.
hát ennnyi ha van még kérdésed kérdezz bátran.
(és akkor írok :mosás, áztatás, egyéb, ...)
és mi csak 1 hónapos korától kezdtük el a monapelt.

a picikről, akik nagyokKép
dalma sajna 3 napja lázas, 38,5 körül vanKép, fáj a feje , torka
tegnap már jól volt nem is kapott lázcsillapítót, de estére visszaesett.
nati is köhög,és én is mászok bele a nyavalyába.Kép (hordom a szájmaszkot, nem tudom van e értelme...)

Vikta
6hóKépKép és 21hóKép
vikta

vikta!
engem is érdekel a mosás, áztatás!
jobbulást az összes nőcidnek, meg neked Kép
marcsi

KépKép

KépKép
2in1

Kösz Vikta!
Fontolóra veszem, nézek árat, stb. Azért egy évvel kevesebb ideig pelenkázni lehet, hogy megéri. Ha nem válik be még mindig használhatom a következő gyereknél. :-)
Jobbulást nektek. Szerencsére mi már kifelé megyünk.

Heszter
Te nem akarsz minket meglepni képpel? Vagy már volt csak én lemaradtam?

Brigi

Brigi

Kép

Kép
pbrigi

Sziasztok!

Már nagyon várjuk a tavaszt,de itt szakad a hó.

Vikta!
Nélunk is hasonló a helyzet.Szerencsére lázuk már nincsen,de nagyon köhögnek,főleg alvás közben.Nem győzöm szívni az orrukat.A múlt éjszaka katasztrófa volt,szinte minden fél órában felköhögték magukat.Most is alszanak és csak azt hallom,hogy hol az egyik hol a másik köhécsel.
Gyors gyógyulást nektek.

Emina

Kép
emina

Cat Kép köszi a hiányolást. Sajnos Petike még mindig beteg, újra lázas lett szombaton, taknyos, köhög. Voltunk fülészeten, tegnap is tettek valami gyógyszeres csíkot a jobb fülébe, és kapott antibiotikumot is mert állítólag valami baktérium okozta torokgyulladása van. És képzeljétek ma délután kifakad a bal füle, aminek tegnap még semmi baja nem volt Kép éjjel ülve alszunk mert úgy könnyebben kap levegőt.

Gergő a változatosság kedvéért pöttyös mindenhol, ha nem múlik holnap átviszem a dokihoz, de legalább neki jó kedve van. 22.-én megyünk vele nefrológiára.

Bocs az önzőségemért, de alig állok a lábamon ...

Sz.

Sz.

KépKép
sziszus

Sziasztok!

Jó régen írtam már, nem is elékszem mindenre, smire reagálnom kell.

Cat!
Te kérdezted, h miket csinálnak a fiúk. Nos, nagyon ügyesek, mindketten pillanatokon belül a lakás egyik végéből s mádikbsn vannak. Ádám néha el-elengedi az ágy szélét, úgy áll, de ez szerintem inkább csak véletlen, mint tudatos.
Nagyon édesen gügyörésznek, ádám napok óta mondja, hogy nyanya, de nem tudom, mit jelent, az anya meg nem akar kicsusszanni a száján.
Nagyon erős akaratuk van, különösen Gergőnek, de Gergő alapjában véve békés, nyugodt természetű. Mondjuk, ha valami nem tetszik, ő az aki erőszakosabban reagál. Ádámom viszont egész nap sürö-forog, kevesebb ideig is van el csak úgy, és sokkal jobban ragaszkodik hozzám.
Még mindig kelnek éjszaka legalább kétszer, de most már kemény leszek és megint megtanulnak éjszka aludni, mert a nappali alvásuk is kezd szétesni. Lassan egyévesek, ennyi idős gyereknek illik átaludni az éjszakát. Mondjuk, akkor megint az van, hogy fejni kell éjszaka, na de akkor is.
Most már fejben készülök a szülinapjukra, én várom a legjobbanKép

Vikta!
Minden tiszteletem, néne! Én képtelen lennék óránként nézegetni a pelust. Már így is sokkal ritkábban cserélem, mint régebben. Általában minden etetésre jut egy pelus, no meg, ha kakisak. No, és nem beszélve a rengeteg mosásról, és hogy a nagylányod mellett nmindenre időt tdsz szakítani. Hát, le a kalappal!

Gyerkők nagyon szépek.

Sziszus!
Na, mostaztán tessék meggyógyulni! Már igazán elég volt minden betegségből!

Mi két hétig nagyon benne voltunk a takonykórban, amolyan igazi, köhögős, hörghurutosé. Porszívózós, inhalálós, csepegtetős meg minden. Nagyon vártam, hogy vége legyen. Most úgy néz ki, egy kis időre letudtuk.

Újaknak üdv, olvasom, de most már követni sem tuom rendesen, hogy kivel mi van.

Puszi
Annamari

KépKép

Kép
bannamari
Budapest XIII. kerület

Sziasztok!
Köszi a dícsérő szavakat, hízom ilyenkor :o!
Ekcéma: sajna kiütheti vmi az anyatejből is, az én gyerekeim az én tejemet kapták, így a dr néni mondott csomó mindent, hogy mit ne egyek, mennyit, stb. Persze inkább csak eleinte, mert azért erősödik az immunrendszerük ám. Sajna tápszer, más anyatej ügyben nem tudok segíteni, de biztos jó lenne, ha folytathatnád az anyatejet. Meg kéne beszélni a védőnővel, vagy a dokival. Amúgy az ekcéma nagyon ronda tud lenni, de nem feltétlenül fáj, ha nem hagyod kirepedezni. Meg a viszketés ellen kell tenni vmit. Talán az is hatásos, ha az immunrendszerét prbálod turbózni vitaminnal, aloéval, Bérescseppel, vagy vmi. Azért bízz benne, hogy a tavasz javít a helyzeten, mert ez a csípős hideg nem használ neki.
Esetleg érdemes kipróbálnod a Halicar nevű homeós krémet, vagy az sima aloé krémet, egyikkel sem ártasz (Nekem nyár végén kijött újra az ekcémám, persze nem csoda, mert szorított a doktorim leadásának határideje, és most leginkább az aloés krém hatott, de így is egész télen vacakoltam vele. De legalább a viszketős, hólyagos, stb rondaságokon úrrá tudtam lenni.) Kitartás!
Szilvi! Akkor Te sem unatkozol a 4 kölyökkel. Nálunk a legnagyobbnak most keresünk sulit, ő 7 éves, a következő 5, szóval ez a 3.ra ikrek nekünk is ment Kép. viszont nálatok igen kiegyensúlyozott így a nemek aránya. És a két nagylány mit szólt? Azért ők már komoly segítségek , nem?

Ami a lakásban mászást illeti, nálnuk nem lehetett elkeríteni sehol egy sarkot játszó célra, így ők is mentek, amerre láttak. Most meg aztán... A lakás legkülönbözőbb pontjáról kell őket leszedni (üvegasztal, bordásfal, stb). Egyébként ők is jól eljátszanak, leginkább akkor rosszalkodnak vmit, ha pl telefonálok, vagy ilyesmi. Szerintem, ezt direkt csinálják!
Sziasztok, elhúzok aludni! Claire
claire

EnimaKép
mi hétfő óta nem alszunk. de hát őket sajnálom. ténleg óránként , 2 óránként felkelnek. (persze felváltva)
natika és bendike még nagyon köhög és úgy sajnálom őket nem értik miért rossz most nekik. dalmának elmagyaráztam de hát még ő is kicsi.
remélem jövő hétre már meggyógyulnak.
tegnap voltunk dr néninél. 5-re mentünk és 6,30-kor kerültünk sorra. (kimenetem vele az utcára inkább babakocsiban tologattam) tehát mindenki betegKép

Szilviéknek és a többieknek is GYÓGYULÁST!!!!

pusz:Vikta

6hóKépKép és 21hóKép
vikta

Sziasztok Lanyok,

Most latom, hogy ujra azunk. *&^%$##@@!!!! Miutan onkormanyzati lakasban lakunk, ami raadasul az Oroksegvedelmi Hivatal "ovo szarnya" alatt is tanyazik - ez maga az atok. December kozepe ota ezzel kinlodunk es ugy tunik meg mindig nincs vege. Ugy erzem, hogy meg fogok orulni!!

A gyerekek annyit alszanak, mint a nyavaja es teljesen varatlan idopontokban kovetelik a kajat. Aztan vagy esznek, vagy csak nyugoskodnek... Front van? A ti gyerekeitek is ennyire erzekenyek?

Brigi,
Mar raktam fel kepet, de itt van egy par.
Kép
Delutani szieszta elott

Kép
Panna

Kép
Mark

Sziasztok,
Heszter

KépKép
heszter

PbrigiKép
Azért vannak el jobban a gyerkőceid, emrt lányok. Ez sajnos nem szoktatás kérdése. A fiúk ezerszer macerásabbak. Nekünk is egybe van a nappali és a konyha, és mégis mindig a se**embe lógnak, önállóan max 20-25 percet vannak el. Soha nem lehetett bezárni őket, nem viselték el. Ha nagy csend és nyugi van, akkor rohannom kell, mert akkor tuti felmásztak valahová, vagy megkaparintottak valami tiltott dolgot, és azzal molyolnak. Nagyon ritkán játszanak a játékaikkal, Samu mondhatni sosem. Felfedeznek, pakolnak, ajtót csapkodnak stb. A barátnőm vegyespárosából is a kislány nyugodt, eljátszik a kisfiú olyan mint az enyémek. Ragaszkodóbb, ott kell lenni vele stb.

SziszusKép
Na Nektek aztán kijutott a betegségből! A fül dolgot nagyon sajnálom, mert az azért elég kegyetlen dolog. Remélem ezzel a sok betegséggel, csak jobban felépül az immunrendszerük, és nyugitok lesz egy darabig. A gyerek környezet ami nagyon veszélyes rájuk, sajnos.KépKép Mi mindig ovodásoktól kapjuk a betegségeket, bár lekopogom, hogy még komoly bajunk nem volt, ritkán betegek.

ViktaKép
Jobbulást a 3 aprónak!KépKép

Én is megemelem előtted a kalapom a Monapel pelus miatt. Nálunk így is napi kétszer megy a mosógép, nem győzök teregetni, vasalni, erre már képtelen lennék. Ráadásul nálunk Olivér még nagyon éretlen a bilizésre, nem is erőltetem, pedig már 1,5 évesek lesznek. Samu esténként pucéron hozza a bilit, de általában mielőtt ráülne már a kőre pisil.KépKép Tehát érzi már az ingert, csak szabályozni nem tudja még. De én már ennek is örülök, mert Oli csak dobálózik a bilivel.

AnnamariKép
Jó volt olvasni Rólatok! Nem semmi, hogy már 1 évesek lesznek a fiúk! Én is nagyon készültem az ünneplésre, lufikat fújogattam, dekoráltam, és tényleg egy élmény volt nekik. Képet teszel majd fel róluk?

HeszterKép
Nagyon édesek a gyerkőcök, és Panna milyen husika.
Nálunk is nyűgik voltak a héten, de szerintem már ők is besokallnak a téltől, és ez a bolond idő kikészíti őket.

ClaireKép
Nálatok szobatiszták már a csajszik?

Cat

Cat
Kép
cateye

Sziasztok!

Cat!
Látom nálatok is a nagy csend csintalanságra utal.

Az enyéim sem voltak soha bezárva.Nem maradtak el sem a kiságyban sem a járókában.Szabadon voltak a földön és arra menntek amerre akartak.A nagy csend nekem is mindig gyanús.Valamelyik nap felértünk sétából.Levetkőztettem őket,és mondom gyorsan feltakarítom a cipőjükből kiszóródott homokot.Meg sem fordult a fejemben,hogy addig ők...Kinyitották a konyhában a tiltott szekrényt(ahol a sót,lisztet,tésztát,stb tartok),és még a fejük tetején is liszt volt.És még rengeteg ehhez hasonló eset történt már nálunk.
(A popsi krém a kedvenc.)
A bilizést és sem erőltetem.Ébredés után mindjárt ráültetem őket,bele is pisilnek,Domi általában kakil is,de ott muszáj ülnöm mellettük mert gondolnak egyet,felpattannak és a bili már ki is fordult.Napközben viszont nem akarnak ráülni.Akkor nincs ilyesmire idejük.Talán majd most nyáron mikor jó idő lesz komolyabban próbálkozunk.

Cat!
És nálatok beszélnek már a fiúk?
Mi szinte alig pár szót(mama,tata,apa),még anyát sem igen mondanak.

Heszter!
Aranyosak a gyerekek.Úgy látszik ez a hét mindenkinél nyűgösen telt.

Minden betegeskedőnek milőbbi gyógyulást.

Emina.

Kép
emina

EminaKép
Sajnos nem beszélnek még. Samu egy szót mond, hogy Anya, de kiabál nekem, ha kell ha nem. De ezt már nagyon régóta mondja. Oli meg babát mond, de semmi többet nem beszélnek.KépKép

Látom a profilodban, hogy a Barátok közt a kedvenced. Én is nézem, mert addigra már nyugi van, és az a 7köznep fénypontja, na meg a Született feleségek szerdánként.KépKép

Cat

Cat
Kép
cateye

Cat!
Hát igen napközben nem igen van időm tv-t nézni.A Barátok Közt után jön a lakás helyrehozása azután pedig már nem igen van kedvem tévézni illetve ha van is akkor is bealszom.
És önállóan tudnak már enni kanállal?Hát nekünk ez sem az erősségünk.Zsaklinnak mindig könyörögni kell,hogy egyen,ha pedig a kezébe adom akkor csak tartogatja.Õ 11 hónapos koráig nem volt hajlandó elfogadni csak a gyümölcsöt és azóta is szenvedés vele az evés.Van olyan,hogy nem nyeli le a falatot és kb még másfél óra múlva is a szájában van.Ha járt valaki hasonló cipőben tanácsoljon valamit.

Emina.

Kép
emina

Sziasztok!

Úgy látom mindenki betegeskedik, szerencsére mi megúsztuk, lekopogom. Jobbulást minden kis betegnek!
Jó látni ennyi csini babát. Milyen rég voltak az enyimek ekkorák. Pedig mintha tegnap lett volnaKép

Ez a szobatisztaság engem is érdekelne.
Először is mi az a Monapel pelus? Ez valami mosható textilpelenka? Mennyibe kerül? Én nyárra tervezem a leszoktatást, akkor jó idő van, könnyű átöltöztetni őket ha baleset történik és a ruha is gyorsan szárad. Csenge minden este, ha beteszem a kádba, állva belepisil, még mielőtt leülne és nagyon tetszik neki. Ebből gondolom hogy már valamennyire tudja hogy ez akaratlagosan szabályozható. És ha az apja fürdeti, be is kakilKép De csak az apjának, nekem még sohaKép Tehát valahogy azt is érzi már.
Kinek milyen bilije van? Teljesen hagyományos fajta, vagy láttam olyat ami olyan mint egy kismotor, van kapaszkodója is. Azon nem ücsörögnek szívesebben? Még bilivásárlás előtt állunk, jöhet néhány jótanácsKép
Nekem nagyon jól elvannak járókában a csajok, persze nem maguktól, hosszú szokatás eredménye, de akár 1 órát is eljátszanak. A járókák a konyhában vannak, ott nem engedem őket szabadon, de a lakás többi részében igen. Na jó, vannak tiltott helyiségek, pl. a WC, mert előszeretettel pancsolnak benne ha véletlenül nyitva marad az ajtóKép. Bezeg ha 10 év múlva azt mondom hogy súrolják ki, majd közlik, hogy "fúúúj"Kép
Hétfőn lesznek 16 hónaposak, de akkor nekem egész jól "beszélnek". A szókincsünk: appa=apa, gáá=mindenféle madár, gág=virág, hapci, ejte=hejte, tente=amikor altatják a babát, hmpa=lámpa, te=tessék, kutya (tökéletes kiejtésselKép ), hem=nem, hnta=hinta, meg utánzások: iá=csacsi, vau=kutya, nyau=cica, bru-bru=maci, brü-brü=autó, áá=oroszlán, cuppognak ahogy a halak, "kattognak" ahogy a ló patája a kövön, szimatolnak a virágra.
Megmutatják hol a lábuk, a fejük, az orruk, meg a vakbelük (nemhiába sebész az apjukKép), hogy milyen nagyok lesznek, stb.
Szinte minden nap csinálnak mostanában valami újat. Csak az anyá-t nem akarják még mondaniKép
Egyedül még nem esznek, bár próbálkoznak a kanállal, de többnyire mindenhova máshova jut csak a szájukba nem.
Egy almát viszont egészben odaadok és megeszikKép
Tulajdonképpen jelekkel mindent elmagyaráznak és meglepő (számomra) de mindent értenek. Pl. mondom hogy vidd a helyére ezt vagy azt, vagy hozd ide, akkor megcsinálják. Ha mondom hogy megyünk sétálni, már hozzák is a sapkát, mutatják a kabátot a fogason, hozzák a cipőt. Annyira édesekKép És ha menni akarnak, maguktól is kimennek az előszobába és mutogatnak a fogasra meg az ajtóra. Reggelente mostanában kimentünk az udvarra sétálni, itt nyugodtan szabadon engedhetem őket, rettenetesen élvezik. Meg kapaszkodnak a kerítésrácsba, így minden járókelő megnézi őket. Szerintem szeretnek szerepelni.

Emina!
Petrával is sok gond volt az evéssel, de mióta hagyom hogy egyedül próbálkozzon, már élvezi és közben én is tudok egy pár kanállal a szájába csempészni. Azt nagyon szeretik ha ők etethetnek engem, úgyhogy az ő kanalukat én kapom be, ők meg az enyémetKép

Jó éjt!

Ditke
ditke62

Ditke,
Allitollag az anyat azert nem mondjak, mert ok meg nem tudjak, hogy te egy kulon szemely vagy. Valuk azonosnak tekintenekKép
Nekem is eleg sok mindent mondanak ahoz kepest, hogy csak egy evesek. Panka: mamma=hamma (kaja), pa=lámpa, baba=baba, apa=apa, brr=auto Beni: go=gomb, kugn=kenyer, pa=lampa, baba=baba, zsi=zsigi az alvoallatkája, brr=auto,o akajara nem azt mondja,hogy mamma hanem a pampog a szajaval mintha enneKép Nalunk is sok mindent ertenek. beni odadja amit kerek, ha azt mondom hogy apanak v. Pankanak add azt is erti. Este lefekves elott korulnez a nappaliban mindenre ramutat es amihaez nem szabad hozzanyulni arra razza a fejet, hogy :nem-nem, Panka ilyenkor csatlakozik, bar o csak elmeletben tudja hogy mit nem szabadKép Panka leull ha mondom hogy csuccs, stb. Annyira edesek teljesen odavagyok ertukKép
Ma osszebujtak es nevetgeltek, belefurtak egymas oldalaba meg hajaba az arcukat. tegnap pedig Benit felultettem a kismotorra es Panka toltaKép
mvirag

Sziasztok!

Ditke!
Az én gyerekeim is többnyire mindent megértenek,ők is mondják melyik állat mit csinál(na azért nem mindegyiket).Nálunk minden állat vau,minden madár kár-kár(varjú miatt).A sétát is nagyon tudják ők is húzzák a sapkát,hozzák a cipőt.Dobnak puszit ha valaki kér tőlük.Szóval mindent megértenek ,de mondani tiszta szavakat az nem megy.
Az evésnél azzal próbálkozom,hogy adok a kezébe egy darab húst vagy ami éppen az ebéd és még nézegeti addig kanalazom a szájába.A húsba viszont nem igen akar beleharapni.A banánba sem harap bele csak élvezi,hogy csúszkál a kezében.De ha én adok belőle falatokat akkor viszont megeszi.
Dominik mindent hamarabb kivégez(az ő étvágyával bezzeg nincs gond,sőt bármikor bármit megeszik) és akkor vagy elveszi Zsaklinét,vagy Zsaklin odadja neki.
Hát szóval nem egyszerű ez az én lánykám.Még a csokit sem szereti.Nem is nagyon adok nekik de ha beleharap kiköpi.

Emina.

Kép
emina

Sziasztok

Én annyira várom, hogy az enyémek mondjanak valamit, de még semmi. Időnként úgy tűnik, hogy valamit konkrétan akar mondani, de nem értem egyenlőre, és az is lehet, hogy csak belemagyarázom, hogy az valami értelmes.
Irígykedem rátok a beszéd miatt. Persze tudom, hogy enyémek még kicsik, de egy-egy szót már tudhatnának. Nálunk tuti apa lesz az első, a második a vau-vau, vagy valami hasonló, én biztos csak sokára jövök.
Remélem mostmár tényleg itt a tavasz. Kár, hogy ma ennyire fújt a szél, mert egyébként szép idő lett volna.
Mindenkinek további szép hétvégét. Betegeskedőknek mielőbbi gyógyulást. Talán mostmár vége lesz ennek a takonykóros időnek.

Pá, Brigi

Brigi

Kép

Kép
pbrigi

Sziasztok!

Heszter
Nagyon helyesek a babák. Olyan édes kis ducik. Enyémek mindig kis vékonykák voltak. Főleg Réka. Azt a kis gömbölyűséget mindig kicsit irigyeltem.

Az előző levelemmel úgy látszik történt valami menet közben. De semmi fontos nem volt, úgyhogy egye fene.

Mindenkinek jó hétvégét, a betegeknek egészséget.
Brigi

Brigi

Kép

Kép
pbrigi

Úgy látszik mégis átment, csak nálam nem látszott.
B

Brigi

Kép

Kép
pbrigi

Sziasztok!
Cat! Az enyém vegyes páros, amúgy nem szobatiszták, ez nyári projekt. Szólnak, ha kakilnak, sőt Eszter előbb, de a bilire ráülés nem akaródzik. sokszor azt is érzi, ha belepisil a pelusba. Ádám is bejelenti, amikor kakil. Ezeket jó előjelnek veszem Kép.
Beszéd: az enyémek kevesebbet és később kezdtek beszélni, mint a nagyok, de az nem is normális, a nagyfiamnak 13 hós kora óta be nem áll a szája, talán csak ha alszik. Most az ikrek már mondatokká fűzik a szavakat, csak még a raguás sajátos. (Pl: Én csücsüm anya ölem = én ülök anya ölébe. ) A birtokost amúgy is duplám kiteszik, p, enyém villám, anyáé kapkáé= anya sapkája, stb. Egész szótárat lehet írni hozzájuk, és az a legviccesebb, hogy egymás szavait is eltanulják, néha tovább is képzik. Ezekkel egymással is tök jól dumálnak. Kép
Claire
claire

Sziasztok!

Koszonjuk a dicseretet. En is gyonyorunek latom a gyerekeimet es ezt olyan jo elfogulatlan forrasbol is hallani.

Tegnap voltunk 4 honaposak. Hogy ezt megunnepeljuk, elmentunk babauszasra. Haaat, nem elveztek annyira, mint a nagykadat. Titkon abba ramanykedtem, hogy majd a medenceben is rugkapalnak, meg sikongatnak a gyonyorusegtol, de inkabb be voltak sz.rva. Kép Mondjuk az sem volt tul jo, hogy alig ert le a labam. Na nem vagyok egy kosaras alkat, de szerintem a 162 cm meg nem torpe meret. Igazan nem ertem miert kellett annyira feltolteni a medencet.
A vegere belejottek es mar nem zavarta oket a nagy hangzavar, meg a viszhang. Annyira edesek! Kép Kép

A beszeddel mi meg nem buszkelkedhetunk. Sokat gagyarasznak, hangosan nevetnek es foleg az Anna sikongat. Anna sokszor beszel a feje folott forgo allatokhoz. A forgojan van egy szemtelen kismadar, aki be nem fogja a szajat... Anna persze rendre utasitja a mihasznat. Kép Kép
Ugy 4-5 hete Mark ketszer egymas utan azt mondta mi-mi, es egy parnappal kesobb meg is ismetelte. Szepen, tisztan, hatarozottan. Anyukam kijelentette, hogy 1. a gyerek nyilvanvaloan Ot hivta (mimi=nagymami), 2. a gyerek nyilvanvaloan atomfizikus lesz. Kép Na, majd meglatjuk. Kép

Sziasztok,
Heszter

KépKép
heszter

ClaireKép
Na azért ezek már elég jó jelek a szobatisztaság tanulásához! Nálunk még nincs ilyen, de rá is érnek.KépKép De jó lehet, hogy ilyen édesen beszélnek! Jókat nevethettek rajtuk!

DitkeKép
Az enyémek is mindent megértenek, na meg megfogják a kezem, és megmutatnak mindent, hogy mit akarnak. Persze szófoszlányok vannak, pl.cic,vau,nta=hinta, bé=béka, de ezeket nem nevezném beszédnek. Tisztán csak az anya, baba megy, de 3 napja Samu az Apát is mondja, ezért most Apa részről el van kényeztetve.KépKép Samu már ügyesen próbálkozik a kanállal evéssel, ha van idegem, akkor mindig hagyom is, hogy gyakoroljon. Az uzsi joghurtot már egyedül eszi.Kép

Cat

Cat
Kép
cateye

remélem már mindenkinél meggyógyultak a gyerekek.
már lassan mi is kilábalunkKép

az miért van h éjjel 17-szer keltek fel a kicsik és sírtak , nyöszögtek(ma már számoltam, tegnap ennél is többször keltek) és 6-tól mostanig egy szavúk sincs????????????
a fogak csak 24-06 között fájnak?? nem tudnának napközben fájni?
már múlt hét hétfő óta így nem alszunk...Kép

Vikta
6KépKép és 21Kép
vikta

sziasztok!

Én egyszerűen képtelen vagyok képet felrakni ide, nem értem, hogy miért, régen mindig sikerült. Most meg már vagy 5-ször próbáltam és semmi.Kép Pedig már olyan édes dolgokat csinálnak, pl nyalogatják egymás fejét, nektek is meg akartam mutatni.

Amúgy jól vagyunk, szerencsére senki nem beteg, reméljük már nem is leszünk őszig.KépNikinek már 2 foga van, Dávicsinak még egy se, de egész nap csak rág, úgyhogy bizti neki is lesz hamarosan. Niki tegnap feltérdelt!!! Ezt is meg akartam mutatni.... Azt a diadalittas fejet látnotok kellett volna.Kép Niki már simán kikúszik az előszobába, mindig vmi rosszban töri a fejét. Dávid is haladgat, leginkább hátrafelé. Õ leginkább mászni próbál, de még nem elég erős a karja hozzá, így mindig pofára esik.

Emina

Nekem se eszik csak a gyümiket. A husit is leginkább őszibarackos v alma-banános kajcsiban eszik meg. Meg a sütőtök, aztán kifújt. Niki a brokkolit még aránylag szereti, de dávcsit csak tömni lehet ezekkel a cuccokkal.

Volt még szó az ekcémáról: Mi is vittük Nikit vele a Heim Pálba. Szólni kell a recepción, hogy baba és akkor előre veszik, nem kell olyan sokat várni. Nálunk Robi vitte őt egyedül, hogy ne kelljen a kettőt rángatni, simán elvoltak. Szóval nem olyan rémes.

Lilla

Lilla

Kép

Kép
cicamica

LillaKép
vagy nem "megy" az oldal vagy túl nagy a kép és ezért nem engedi feltenni.

VIkta
vikta

Sziasztok!

Mi már elég jól vagyunk.Még egy kicsit köhögnek de ez már nem vészes.Hogy lekopogjam pár napja nagyon jól alszanak,szinte fel sem ébrednek 5-6 óráig.Akkor isznak 2dl kakaót és alszanak tovább kb 7.30-ig.Dominiknak pár napja kijött kettő rágófog de kedvén nem is lehetett látni.Egyáltalán nem vol nyűgös.Zsaklinál öt hónapja nincs mozgás a fogak körül.Neki most nyolc van.Meg van duzzadva az inye a rágóknál,már elég rég óta de sehogy nem akar kibújni.
Kipróbáltuk a hámot.Hát...még nem tökéletes vele a séta.Zsaklint nagyon idegesíti.Szadné le magáról,nincs kibékülve vele.Dominak tetszik.Séta után mindig leteszem a cipősszekrényre,s ha meglátja hozza,hogy adjam rá.Gondolom előbb vagy utóbb majd zsaklin is hozzászokik.
Ami a kép küldést illeti nekem is nehezen ment.Hol nagy a kép méret amit megjelölök,hol a kb.-al van gond.

Kép
Kép

Kép
emina

nekem meg az előbbo elszálltKép
akkor még1x

TÁPSZER
Mildibé HA (1050g)
Mildibé 1 (1050g)
BEBA H.A. 2 (600g)

elfelejtettem mennyibe kerültek.
használtok ilyet? tudjátok az árukat?

kösz
Vikta
vikta

Jaj de örülök.ügy gondoltam teszek még egy próbát és sikerült.Igaz,hogy kettő órakor kezdtem,de csak elment.

Sziasztok,Emina.

Kép
emina

na megint elszálltKép így most rövid leszek...

EnimaKép
édik a gyerköcökKép és cuki a harisnyájukKép
mekkorák a gyerekek?
jó a hám?
így a sétáról van képed?
a járókelők mit szólnak?
mi is gondolkodunk MÁR róla.
3 gyerek 3 felé, 2 felnőtt meg csak 2 feléKép

Vikta
vikta

Sziasztok!

Ne haragudjatok, hogy így ismeretlenül rátok török, nekem nincsenek ikreim (egy öt hónapos kisfiam van), mégis ezzel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.

Egy jó barátnőm ikreket vár, egyelőre még csak 11 hetes, de nagyon bizakodunk. Nincs internetük otthon, ezért írok én. A dokija nem sokat mondott még neki, azt mondta, majd a 12 hetes uh után majd beszélgetnek. A papírján rajta van, hogy monokordiális. Utána nézett, kérdezgetett, de nem sokat tudott meg róla, amit mégis, az nagyon ijesztő.
Egypetéjű ikreknél ritka, de egy méhlepényen van a két gyerkőc. Fokozott figyelem, nincs vezetés, 26. héttől kórház, korai szülés... Ilyenek derültek ki, de nem lát világosan és nagyon aggódik. A dokija nyilván azért nem mondott semmit, mert tudja, hogy a 12. hétig még olyan sok gond lehet. Ez esetben, ha gond van, akkor mindkét baba meghal... De persze ez is csak feltételezés...

Gondoltam, ennél megfelelőbb helyet nem találok, hogy tanácsot kapjon.

Tudtok erről valamit? Esteleg járt valaki hasonló cipőben? Tudtok segíteni vagy tanácsot adni? A barátnőm egyébként Ózdon él. A válaszotokat nagyon megköszönném.

Üdv, Juca
Vendég

Emina,
Nagyon edesek a gyerekek. Ketpetejuek meg kulon nemuek is, es megis nagyon hasonlitanak egymasra. Bar lehet, hogy csak azert tunik fel mert az en gyerekeimet akar ket kulon bolygorol is szalaszthattak volna. Kép Kép

Juca,
Sajnos nem tudok segiteni a baratnodnek, nekem hal' Istennek nem volt ilyenem. Altalaba veve viszont a sok pihenes, korai korhazba fektetes (nalam 35. het) es a fokozott orvosi odafigyeles az ikerterhesseg velejaroja. En direkt ajandeknak vettem a sok ultrahang vizsgalatot. Egy "sima" terhessegnel jo ha 4-szer latod a babat, mig en 2 hetente talalkozhattam az enyemekkel. Kitartast a baratnodnek es egy nagy kalappal!!

Vitka,
Mildibe HA-t hasznalunk. Ez egy kicsit tobb, mint 1800 Ft receptre. Recept nelkul meg 3600-3700 Ft azt hiszem.

A tapszerrol jut eszembe. Annanak mar megint szekrekedeses tunetei vannak, pedig ugyan azt eszi amit eddig. A doktorno felirt Humana Baby-fit 1-es tapszert, hogy majd ez meghajtja. Elolvastam, ami rajta van es ket problemam is akadt: 1. nem HA, tehat allergiat okoz? Igy is eleg bajunk van az egcemaval, nem kell a tobbi is; 2. banan van benne, ami szerintem fog.
Felhivtam a forgalmazot, ahol eloszor is semmit nem akartak nekem mondani, mert hogy az reklam lenne. Aztan annyit huztam ki beloluk, hogy meghajtani ez biztos nem fogja a lanyom; ill. ha a gyerek tejerzekeny, akkor nem ajanlott, egyebkent meg forduljak a gyerekorvoshoz.
A vedononek foggalma sincs arrol, hogy mit kene csinalni.
Mit gondoltok, ha adok ebbol az allitolag jo izu (bananos) tapszerbol, akkor megeszik meg a HA-t? Az elegge keseru. Vagy adjak inkabb gyumolcsleveket?
Van valakinek otlete?

Sziasztok,
Heszter

KépKép
heszter

Szia Heszter

Nálunk is gond volt az egyik lánynál a kakilással. Mi elkezdtünk gyümit adni. Elsőre ez sem oldotta meg a gondot annak ellenére, hogy direkt hajtós dolgokat kapott (őszibarack, sütőtök). Nekem az egyik ikres barátnőm a paradicsomos krumplit mondta (nekik bevált), de a paradicsomot nem mindenki tartja jónak ilyen kis babáknál. Nálunk nem okozott gondot (mármint a pari), de nem adtam sokat. A székrekedés viszont csak később rendeződött, amikor már rendesen kaptak ebédre főzit. Mi hőmérőztünk, néha kapott egy fél kúpot. Nekünk nem is javasolt a doki másik tápszert.
Egyébként a nem HA tápszer nem biztos, hogy allergiát okoz, csak okozhat. Ha pedig tejérzékeny a gyerek akkor lehet a HA is problémás. Szerintem kipróbálni ki lehet, mert egyből rájössz, ha gond van. De ez csak magánvélemény, mert mi HA-t használunk.
A banánról pedig. Egyes embereknél székrekedést okoz, másokat meghajt. Azt hiszem az előbbi gyakoribb. De gondolom a tápszert csak ízesítik a banánnal (ami lehet egészen kis százalék is), úgyhogy lehet, hogy se nem oszt, se nem szoroz a benne lévő mennyiség.
Én ennyit tudok segíteni, már ha ez segítség.

Brigi

Brigi

Kép

Kép
pbrigi

Sziasztok!

Vikta!
Még nincs hámos képem de majd a napokban csinálunk és akkor majd rakok fel.Eddig még senki nem tett megjegyzést az utcán.
17hónap meg egy hetesek a gyerekek.Nagyságra nem tudok pontos méreteket majd 3hét múlva megyünk szurira és akkor mérjük őket.

Juca!
Az én orvosom nagyon korrekt és egyenes doki.Az első uh alkalmával mikor kiderült,hogy ikrek elmondta,hogy mire számíthatok.Ha kételyeim voltak bármivel kapcsolatban mindig megbeszéltem vele.Talán ha ennyire bizonytalan beszélnie kellene vele.Terhességem alatt nem volt gond mégis sok pihenést napi 2-3óra sétát javasolt.Nagyon oda kellett figyelnem a táplálkozásra.Szigorúan eltiltott az utazástól mivel a rázkódás miatt kinyílhat a méhszáj.A 26. hét az valóban túl korán van a befekvéshez,nekem a 34.héten kellet beköltözni.Na ott aztán mindenfélét hallott az ember.
Azt tudom tanácsolni:sok vitamin,sok pihenés és kevés idegeskedés.Bízzon magában és ne gongoljon a rosszra.Sok szerencsét neki.

Heszter!
Õk sem hasonlítottak egyáltalán egymásra,de mostanában mindenki mondja,hogy ez megváltozott.Mikor megnézzük a párom kiskori képeit mintha Dominikot látnám.Egy az egyben.
Nálunk Zsaklinnak volt székrekedése,és a sütőtök nagyon bevállt.A mai napig ha látom hogy keményebb a kakija adok neki sütőtököt és másnapra minden ok.Egyébként kicsinek ő csak minden 4.nap kakilt.Ez a hatodik hónap körül változott meg.
Mi Humana HA-t használtunk és mikor áttértünk a nem hypoallergénre az csak gyümölcsös van Humanaból és azt nem akarták megenni.Talán próbáld meg először a gyümölcsleveket vagy a sütőtököt és azután a másik tápot.

Jó éjszakát!Emina.

Kép
emina

Heszter!

Nekem Gergővel volt gond a kaki. Néha ordított, amikor kakilt, annyira fájt neki. Mi kipróbáltunk vagy 5 féle tápszert, mert az egyiktől sokat bukott, a másikat nem ette meg, szóval mindegyikkel volt valami baja. Ha jól emlékszem nekünk is a Humana Baby Fit 1-est írták fel. De hiába szerette a fiam a banánt, ezt nem ette meg (hiába banános ízesítésű)Úgyhogy egyet kell értenem Brigivel, hogy valószínűleg csak ízesítve van, banánt meg lehet, hogy nem is látott a tápszer. Vagy csak nagyon keveset. Kép Banánból egyébként csak mindig keveset adtam Gergőnek, mert az ő hasát tényleg megfogta, ezt megfigyeltem. A mai napig vigyázok vele.
Tudom, hogy senki nem szereti a gyógyszert adni a gyereknek, de nekünk Duphalac szirupot írt a doki, amiből azt hiszem 5 ml-t kellett adni neki, és enyhe hashajtó hatása van (úgy emlékeszem) Talán ez segített egy kicsit. Nem kell állandóan adni, csak mikor látod, hogy székrekedéses tünetei vannak. Persze előbb próbáld meg gyümölcsökkel, hátha valamelyik segít.
Egyébként mára már teljesen rendben van a kaki. Ma is akkora adagot produkált...Kép Kép

Szia: Andi

Ui: a védőnők sehol nem tudnak semmit??? Mert a miénk is egy nagy nulla.

Kép
gandi75

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?