Sziasztok,
Kedves Pancsika, Serpa,
most, mint a Klinika szülőszobáján 4 évig dolgozó szülésznő szeretnék nektek írni.2x már én is megtapasztaltam, így van tapasztalatom mindkét oldalról.
Nem mondom, hogy tökéletes minden, sőt, messze nem az, de, ez egy intézet, mint mindegyik másik az országban, ahol sajnos, nem lehet az egyéni kérésekhaz 100%osan alkalmazkodni. (Mint, ahogy nem érdekli a gondozónőt, az óvónőt, tanárnőt, banktisztviselőt, eladót sem, hogy ÉN mit is szeretnék)
Egy kicsit a leírásaitokból azt érzem, mintha a szülőszoba legalábbis egy vágóhíd lenne, ahol, minden kismama csak egy feldolgozandó termék. És ezt, el kell utasítanom, mert nem igaz. Eddig is, és ezután is, csak azt tudom szajkózni, hogy keresni kell egy ott dolgozó szülésznőt, akinek el lehet mondani a kívánalmainkat, aki ott lesz a kismam mellett, segít, stb. Az orvoson kívül ez amiatt fontos, mert ő nem lesz ott végig a vajúdás alatt.
A vajúdás- szülés során mindenki zt szeretné, ha mennének a dolkok, szépen, haladna. Emiatt, illetve különböző problémák miatt (mecóniumos magzatvíz, különböző magzati szívhanganomáliák miatt)lehet szükség burokrepesztésre, infúzióra. De mindezekről először tájékoztatják a kismamát, és neki bele kell egyeznie. Már a felvételkor is, beleegyező nyilatkozat kitöltésére kerül sor, hogy mi is fog történni, és, hogy ebbe a kismama beleegyezik-e. Mert lehet nem beleegyezni is.
Én kísértem olyan szülést is, ahol a szülők Geréb Ágnes intézetébe akartak menni,csak nem jutottak el, és elmondásuk szerint is, mindennel meg voltak elégedve, nem csináltunk semmit,amit ők nem szerettek, kértek volna.
De sztem, érdemes azt is tisztázni, hogy milyen is az a természetes szülés, mert én úgy érzem, ezzel a fogalommal nagyon sokan nincsenek tisztában.
Tehát, ez intézményi keretek között úgy zajlana, hogy a kismama, miután megérkezik, és a felvételi vizsgálat megtörténik,azt csinál, amit szeretne, vagyis járkálhat, feküdhet, ügyöröghet, zuhanyozhat, ahogy neki tetszik. Annyiban más, mintha otthon lenne, hogy itt szabály az, hogy 15 percenként meg kell hallgatni a baba szívműködését, illetve 1-2 óránként egy 10-15 perces regisztrátumot is kell készíteni. Ezt is lehet ülve, állva, fekve. Közben az orvos szülésznő, a hozzátartozó ott van, és segít, a kismama kérésének megfelelően. Amikor aztán elérkezik az idő, amikor a kismam úgy érzi, jön a baba, és nyomnia kell, akkor a kitolásban segédkezik, védi a gátat. Megszületés után rögtön az anya hasára kerül a kicsi, aki ott megnyugszik,szopni kezd. Eztán elvágásra kerül a köldökzsinór.
(Ezzel kapcsolatban egy félreérteést el kell oszlatnom, olyan nincs, hogy eláll a pulzásása, hisz a baba szive ver, tehát ez ott is érzékelhető)
Ez így leírva nagyon szép, és ideális is. Az eddig vezető út az, ami nem olyan nagyon könnyű. Mert, valljuk be, a tágulsási szak lehet nagyon hosszú, és piszokul, nagyon-nagyon fáj. Tapasztalataim szerint, ilyenkor nagyon sok kismama császármetszést követel,vagy bármilyen fájdalomcsillapítót, csak legyen már vége. (Ez érthető is, hisz én 2 szülés után, saját tapasztalatból el tudom mondani, hogy van nem egy mélypontja a vajúdásnak.)
Ekkor van ott a segítség. Ami lehet burokrepesztés, egy infúzió, esetleg valamilyen érzéstelenítő.
Maga a kitolási szak sem olyan könnyű, mert igenis, valamilyen szinten fegyelemre van a kismamának szüksége akkor, amikor ép egy csecsemőfej akar kibújni belőle,és úgy érzi, szétszakad mindene. Ekkor is, előfordulhat, hogy eljött a mélypont, és kétségbeesés. És, ilyenkor téynleg, a szülésznőnek az a dolga, hogy határozottan irányítsa a kismamát, mit is kell csinálni. Én, ha láttam, hogy szépen, maga ritmusában nyom a kismama, soha nem szóltam bele, de, ha nem ment egydül, akkor irányítani kell. nagyon sok visszajelzés is jön ilyenkor, hogy igenis jó, hogy van ez a segítség is.
A Klinikán a babát az anyukák rögtön meg is kapják, hacsak nincs gyerekorvosi vizsgálatra szükség. Általában,a lepény megszületése után arra az időre időzítik a baba ellátását is, míg az orvos ellátja a kismamát, de ez is, kb 4-5 méter távolságra van az anyától, és a hozzátartozó végig ott lehet a baba mellett.
Másik sarkallatos pont szokott lenni a gátmetszés, én azt tudom mondani, hogy az, kell-e csak abban a helyzetben megmondható, amikor már ott van a baba feje a medence kimenetében, szépen dombirítja a gátat.
Még oldalakat tudnék írni a további, és ezer féle részletekről, de nem akarok ezzel senkit untatni.
Serpa,
ha eldöntöttétek az otthonszülést, ahoz én nagyon sok szerencsét, kitartást kívánok, hisz te már tudod is, hogy mire számíthatsz
Teljesen "szakember" nélkül szeretnétek csinálni?
De még minidg arra szeretnélek benneteket bíztatni,hogy igenis menjetek, keressétek a megfelelő embert, kérjetek, és meg fogjátok kapni azt, amit szeretnétek
manóka