2001.09.24 22:42
Szerző: Anonymous
[url=http://petra.hos.u-szeged.hu/~csaba/sajatanyag/misc/receptek.html" TARGET="_top]http://petra.hos.u-szeged.hu/~csaba/sajatanyag/misc/receptek.html[/url]
Receptek
Az oldalt Faragó Csaba készítette
Almás lepény
60 dkg lisztet, 1/2 csomag sütőport, kevés sót, ízlás szerint cukrot, egy egész tojást, 15 dkg margarint, 2 dl tejfölt összegyúrunk. Töltelék: kb 1 kg alma vagy meggy.
Ballagó kalács
Tészta: 6 tojás sárgája, 45 dkg cukor, 1 dl víz, 30 dkg liszt, 1 sütőpor, 6 tojás, fehérje, 8 dkg darált dió, piskótának sütjük. Krém: 3 dl tejben megfőzünk 3 evőkanál lisztet. Amikor kihül, hozzáadunk 15 dkg vajat, 2 vaníliás cukrot és 10 dkg cukrot. A tetejére csokimáz és miden szeletre 1/2 dióbél kerül.
Betyár szelet
20 dkg dió, 20 dkg keksz, 20 dkg mazsola, 20 dkg margarin, 4 tojás, 2 nápolyilap, 40 dkg cukor. A 20 dkg cukrot, a tojást és a margarint durván kikeverni. Belekeverni a durván összetört diót, kekszet és mazsolát. 20 dkg cukrot gyengén megpörkölünk, belevegyítjük a masszát. Ezzel tovább főzzük keverés közben kb. 5 percig.
Bodza szörp
50 darab nagy, még nem elvirágzott bodzafejet (a bodzavirágpor a lényeg!) beleteszünk 8 liter felforralt és lehûtött vízbe. 14-15 óra áztatás után a bodzafejektõl megszûrjük a vizet, és teszünk bele 5 kg cukrot, 1 kis tasak tartósítószert (10 g) es 10 kis tasak citromsavat (10x10 g). A szörpöt fogyasztás elõtt ízlés szerint kb. 1:8 arányban víyzzel hígítjuk.
Bounty szelet
30 dkg liszt, 15 dkg cukor, 10 dkg margarin, 2 tojás sárgája, 1 sütőpor, 1 kanál kakaó, kevés tej úgy, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. Két lapot nyújtunk belőle. A két lap közé tölteléknek 6 tojás fehérjét 20 dkg cukorral kemény habbá verjük, 20 dkg kókuszlisztet vegyítünk bele. Együtt sütjük meg a lapokkal. Krém: 4 tojás sárgáját, 2 csomag vaníliás pudingot és 2 vaníliás cukrot 1/2 liter tejben megfőzünk és kihűtjük. 15 dkg margarint 20 dkg porcukorral habosra keverünk és összemixeljük a kihűlt krémmel. A tésztára rákenjük a krémet. Csokimázzal vonjuk be a tetejét.
Kókuszos pogácsa
25 dkg cukor, 25 dkg margarin, 2 tojás, 40 dkg liszt, fél sütőpor, 20 dkg kókuszliszt. Összegyúrjuk, szaggatóval kiszaggatjuk, megsütjük, lekvárral töltjük.
Magyar pite
75 dkg liszt, 24 dkg zsír, 24 cukor, 2 tojás, 1 kávéskanál evőszóda, pici só és egy pici tej. Összegyúrjuk, 3 részre osztjuk, a lapokat megsütjük és töltjük. Krém: Bő fél liter tejet felteszünk a tűzre forrni. 4 kanál lisztet kikeverünk hideg tejjel, és állandó keverés mellett a tejben megfőzzük. Kikeverünk 25 dkg margarint 25 dkg porcukorral és hozzávegyítjük a kihűl masszához. Két felé osztjuk. Az egyik felébe citromot, a másik felébe kakót teszünk. Bekenjük a lapok közé és csokimázzal vonjuk be.
Reszelős süti
3 tojás sárgáját, 14 dkg cukorral, 14 dkg vajjal habosra keverünk. 1 citrom héját belereszelünk. Hozzávegyítünk 40 dkg lisztet és egy sütőport. Rögtön reszeljük a tepsibe. Töltelék: 3 tojás fehérjét 6 kanál cukorral kemény habbá verjük. Belevegyítünk 10 dkg darált diót, 10 dkg mazsolát, 3 nagy evőkanál baracklekvárt.
Teasütemény
15 dkg dió, 25 dkg cukor, 20 dkg margarin, 2 egész tojás, 30 dkg liszt, 1 sütőpor. Összegyúrjuk tésztának és kb. 1 cm átmérőjű golyókat formálunk belőle. Előmelegített sütőben sütjük. Krém: fondán, kis csoki, kakaó, margarin.
Zserbó
35 dkg liszt, 5 dkg cukor, 1 tojás, 20 dkg margarin, 1 dl tej, 1 dkg élesztő és egy csipet sütőpor. Töltelék: 15 dkg darált dió, 15 dkg cukor, lekvár. A tésztát 3 részre kell osztani, a tetejét csokimázzal kell bevonni.