Jó reggelt mindenkinek!
GYezsu! Hát igen... örökbebabások csodálatosak, sírdorgáltam rajtuk egy sort... Gyorsan elküldöm a joghurt- és sajtkészítős szöveget, vágatlanul, csak kiollóztam a készülő kisokosból.
Joghurt házilag - Babanetes forrásból
Egy liter tejet felforralunk, langyosra hűtjük. Egy pohárban két kiskanál joghurtot elkeverünk a langyos tejjel, majd hozzákeverjük a többihez. Langyos helyen 5-6 óra hosszat állni hagyjuk, majd jégre tesszük. A következő joghurt készítésnél már ebből vesszük az oltóanyagot.
(VIKÓ: Ezt egy topikban láttam, annyit fűznék hozzá, hogy tartóstejet nem kell forralni, csak kézmeleggé tenni, finom belőle, a sima tejet forralni, tovább, mint rendesen, hogy picit összesűrűsödjön, majd kézmelegre hűteni. Lehet a sima tejet kis tejporral sűríteni, ettől krémjoghurt-szerű, ízű, állagú lesz. A hőmérséklet fontos! Hidegen nem alszik meg, túl melegen pedig meghal a joghurtbaci… Ha belekevertünk 1 kanál joghurtot, akkor vagy meleg helyen hagyjuk egy napra vagy éjszakára, vagy télen pulóverbe/kabátba/törülközőbe csavarjuk, hogy csak nagyon-nagyon lassan hűljön ki. Higgyétek el, ez a titka! Ez az indiai tradicionális joghurtkészítés receptje. Ja, és egy nagyobb kanál joghurt kell hozzá, amit a tejben is el lehet keverni, de külön még jobb, még egyszer: figyelni a hőmérsékletekre!).
A kefírhez ez a recept nem jó - mindenféle újságban található állítás ellenére -, mert a kefír gombával szaporodik, míg a joghurt baktériummal ’fermentálódik=alszik meg’
SAJT – Szofitól, babanet
Kenősajt: (babáknak 5 hónapos kortól már adható) NONO, BIZTOS EZ AZ 5 HÓNAPOS KOR???? NEM EGY ÉVESTÕL LEHET TEJTERMÉKET? ÉN MONDJUK KEZDÕ VAGYOK… - VIKÓ
1/2 kg túró, 10 dkg vaj, 1 csapott kk szódabikarbóna, 1 tojás, só.
Az alapanyagokat összekeverjük és gőzfürdőbe állítva állandó kevergetés mellett kb. 10 perc alatt összefőzzük. Főzés után lehet ízesíteni ha akarjuk:
darált köménnyel, vagy pirospaprikával, vagy petrezselyemzölddel, vagy kaporral, vagy fokhagymával stb. A még meleg sajtot kivajazott tálba (tálakba) töltjük és hagyjuk kihűlni. (Ha több benne a vaj, jobban kenhető)
Ui. később a Babaneten is parázs vita alakult ki a tejtermékekről…
Azt hiszem, ezt a sajtreceptet ismered, mert a környezettudatos mamiknál találtam, de hátha mégse...
Már többedszer említetted a zsidó hagyományokat, úgyhogy valamit el kell mesélnem: a Waldorf- isiben a harmadik osztály a teremtésről szól, ilyenkor minden ekörül forog. Persze, mesélünk az Ószövetségből is - természetesen életkornak megfelelően - és énekelünk sokat, sokfélét, például zsidó népdalokat jiddisül és héberül is. Ehhez kapcsolódik az az élményem, amikor Indiában tanítottam egy ilyen isiben és az egész iskola zengett a Shalom chaverim kezdetűtől meg az Evenu shalom aléchemtől - kánonban és több szólamban!... ezek a kis indiai barna csöppségek soha azelőtt ilyesmit nem hallhattak, de ez nem is volt gond, sőt...
Titati
Nem igazság ez a szombati dolgozás... Jól bírod a jövés-menést?
Szép napot Nektek, kicsi mamócák, vigyázzatok nagyon magatokra ebben a fura változó időben!
Vikó