Sziasztok!
Igen, nem tudunk elengedni, nem tudunk gyászolni. De a zsidóknál van hagyománya a gyásznak. Ahol meghalt valaki, ott letakarják a tükrüket. A rokonság jár a házhoz, ellátja a gyászolókat (pl. ebédet hord), de beszélgetést nem kezdeményez, csak akkor beszélget, ha azt a gyászoló kezdeményezi. De majd utánakérdezek pontosan.
Apás szülés: az én párom - sőt én magam is! - hezitlált, hogy bent legyen-e a szülésnél. Nekünk nagyon sokat segített, hogy elmentünk olyan beszélgetésekre, ahol ez volt a téma. Pesten az Aktív Szülés Programban vannak ilyenek, más városokban nem tudom, szervez-e valaki ilyesmit. Mert otthon valahogy soha nem tudtunk rendesen beszélni erről. Alapvetően fontos szerintem az önismeret, és hogy tisztában legyünk a korlátainkkal, a félelmeinkkel, az elvárásainkkal. Én például tudtam, hogy magamban szeretek fájni, szolgáljanak ki észrevétlenül, de ne lássam pl. a párom szánakozó bociszemeit. A párom pedig attól félt, hogy én a szülés másállapotában nem tudom majd megfogalmazni, mire lesz szükségem, ő pedig nem fogja tudni kitalálni, és hát ki szeretne ilyet megélni egy sokéves kapcsolattal a háta mögött? Attól is félt, hogy annyira intenzív élmény lesz neki a szülés, hogy úgy elfárad, hogy a babának nem tud majd örülni. Végül tökéletesen alakult, a vajúdás alatt egyedül voltam (illetve ott volt a választott szülésznőm, de ő is hagyta, hogy magam legyek), párom csak a vajúdás végére ért be - segíteni nem tudott, nézni se nézhetett
, de legalább látta, átérezte a vajúdás fájdalmát is - a kitolás pedig nem is ment volna nélküle, mert szülősámlin szültem. Õ ült mögöttem, a fájások szünetében "beledőltem", amikor nyomtam, akkor az ő kezét szorítottam.
Egyébként a Vígszínházban láttuk a Revizort. A darab küldönösebben nem fogott meg, de a színészek mind jók voltak, meg a rendezés is jó volt, szóval szép este volt. Azzal nem vagyok kibékülve, hogy manapság minden darabba be kell tenni némi erotikát - jó, a Revizorba bele is van írva.
Allergia témház: itt a babaneten is van a hozzátáplálásról, meg a
www.lll.hu honlapon is. Egyébként amit egyelőre meg kell jegyezni: 6 hónapos koráig anyatej, ha szükséges tápszer. Minden más 6 hónapos kortól. Ha hasfájós a baba, akkor próbálkozzon az anya a saját táplálkozásának változtatásával, próbálgassa, mi az, ami "nem jön be" a babának. Szokták pl. a köménymagos teát javasolni a szeles babáknak - hát igya az anya, az anyatejcsivel eljut a babához is
GyeZsu