Orsi!
A receptjét
?
Hát azt nem tudom. Elszántság, elég volt a rendetlenségből érzés, szervezés, jó háztartási gépek (szégyen, nem szégyen van mosogató és szárítógépem is, amik először is munkát vesznek le a vállamról, másodszor jobban szervezhető a napom).
De itt van 3 sütirecept, amit talán a két gyerkőc mellett is meg tudsz csinálni:
Az első kettő almás (ebből én az elsőt csináltam a héten, de a másik is könnyű), mindkettő talán bonyolultabbnak tűnik, mint valójában. A tésztát lehet előre csinálni, ezért ha nincs időd részletekben is elkészíthető.
A harmadik egy muffin, amit a héten nem formában sütőttem, hanem tepsiben, hát így is nagyon jó lett. Ez a muffin egyébként is gyors és jól variálható, de ha nem kell formával bajlódni, akkor tényleg villámsüti. Ráadásul a hozzávalókból mindig van otthon.
Almás-diós lepény
Hozzávalók:
Tésztához:
50 dkg finomliszt, 25 dkg sütőmargarin, 2 dl tejföl, 1 tojás, 1 tojássárgája, 5 dkg porcukor, 1 púpozott teáskanál sütőpor, 1 mokkáskanál só
Töltelékhez:
1 kg alma, 10 dkg darált dió, 5 dkg zsemlemorzsa, 10-15 dkg kristálycukor, 1 csapott teáskanál fahéj (kapható almás rétes füszerkeverék, azzal is nagyon jó)
Tetejére:
1 tojás.
Lisztet tálba szitálom, közepébe mélyedést csinálok, ahová beleteszem a tejfölt, tojást, cukrot, sütőport, sót, és az apróra vágott margarint.
Jól összegyúrom (nálam robotgép teszi, és a fent leírtakkal sem szórakozok, minden egyszerre belekerül a robotgéppe, aztán összekevertetem vel). A tésztát azonnal fel lehet használni, de 1-2 napig eláll, vagy a mélyhűtőben hónapokig.
Két részre osztom (az egyik legyen egy kicsit nagyobb), a nagyobbikkal kibélelek egy nagyobb sütőtepsit, ráteszem a dió-zsemlemorzsa keveréket, a lereszelt almát (a reszelés itt is a gép végzi), majd a fahéjas kristálycukorral megszórom. A tetejére rányújtom a tészta másik felét, a tojással megkenem, megszúrkállom villával. 10 percig előmelegitett forró sütőben, 15 percig közepes lángon, 20 percig takaréklángon sütöm.
Almás linzertorta
Hozzávalók:
Tésztához:
30 dkg liszt, 15 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 2 tojás, 1 zacskó vaniliás cukor
Töltelékhez:
1 kg alma, 3-4 ev. porcukor, 1,5 dl sárgabaracklekvár, 5 dkg vaj, 1 ev. rum, fél citrom leve, 1 mk. fahéj.
A tésztához valókat összegyúrom (robotgép), majd egy kerek tortaformát kibélelek vele úgy, hogy pereme is legyen (nem szoktam sokat szórakozni, egyszerüen a robotgépböl a formába kanalazom a tésztát és lisztes (persze tiszta) kézzel eltapicskolom nagyjából egyenletesen benne). Előmelegitett sütöben félig (halvány rózsaszinre) sütöm. Kiveszem, és most jön a legmunkásabb rész
: az almát meghámozom, kicsumázom, szeletekre vágom és körben, több sorban kirakom vele a tésztát. A többi hozzávalót összekeverem (lekvár, olvasztott vaj, rum, citromlé, fahéj) és egyenletesen az almára locsolom. Mehet vissza a sütöbe, ahol készre sütöm. (170 fok a légkeverésesben, kb. 30 perc)
Kókuszos-csokis-meggyes muffin
(ezt én is kaptam valakitől, azóta nagyon sokat csináltam)
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 4 dkg kókuszreszelék, 6 dkg cukor, 1 tojás, 2 dl tej, 6 dkg olvasztott vaj, 2 tk sütőpor, 1/2 tk szódabikarbóna, csipet só, 1 csésze lecsepegtetett meggybefőtt (nálam 1 720 ml-es üveg), 1/2 csésze összeaprított főzőcsoki (nálam 1 tábla Boci tejcsoki).
A sütőt 210 fokra előmelegítjük. A muffinsütő mélyedéseit kivajazzuk, vagy papírkapszlit teszünk bele. Két edény kell, az egyikben a száraz hozzávalókat összevegyítjük. Egy másikban elkeverjük az olvasztott vajat a tejjel és az egy tojással. Beleöntjük a lisztes keverékbe és egy villával összekeverjük. Belekanalazzuk a tésztát a formákba, és 18-20 perc alatt megsül.
Más gyümölcsből is lehet (párom barackkal jobban szereti), kókuszreszelék elhagyható, de karakteresíti az ízét.
Beszti