Új privát üzeneted érkezett!

Szia Kati!

Éppen valamelyik nap borultam ki én is hasonló okok miatt. Szerintem is eléggé kiborító, hogy az ott dolgozók nagyrésze hírből sem ismeri a legalapvetőbb udvariasságot és kulturált viselkedést sem (természetesen tisztelet a kevés kivételnek).
Enyém doki azt szokta csinálni, hogy általában délután vagy estefele megyek be hozzá, mikor éppen ügyeletes és akkor több ideje van beszélgetni, próbáld meg ezt Te is, nekem bejött. A többi dolgot ki kell bírni sajnos.. Kép

A Klinikának is vannak előnyei, itt alapból 24 órán keresztül együtt lehetsz a babáddal szülés után, ami nagy ritkaság a szülészeteken, ha császárod lesz, bemehet apu is a műtétre, és nem erőszakolják a babádba a cukros vizet, teát, tápszert, miegymást..

Ezek a dolgok miatt megéri ott maradni a klinikán, az már más kérdés, hogy nekem amúgy sem lenne más választásom..

Üdv:
Zsuzsa (23)

Zsuzsa
KépKép
kzsuzsa

Katika,

szia,nemtom mennyire olvasgattál vissza,de érdemes,ha van időd!
Mi,akik már szültünk itt,elmondjuk negatív élményeinket is,de az ég világán nem szültünk volna máshol!
Nézd,gondolom azt tudod,hogy klinika lévén itt oktatás is folyik,nem csak orvostanhallgatói szinten.Országos intézményként rengeteg problémás esetet küldenek ide,nap,mint nap!
A hajtás iszonyú nagy,probáld meg megérteni a másik (személyzet)oldalát is!
A sok várakozásért cserébe,szerintem maximálisan biztonságban érezhetd magad,olyan koraszülött/újszülött intenzív háttérrel rendelkezik a klinika,amivel az országban nagyon kevés intézmény!!!
Szóval a szakmai tudás nagyon a topon van,ami szerintem legalább olyan fontos,mint az hogy lelkeünket ápolgasság,sőt én megkockáztatom a kijelentést,hogy fontosabb.
És ,amit Zsuzsa is írt,a 24 órás baba-mama szoba.Máshol örökké ezen sírnak a kismamák,hogy nem lehetette velük a baba...Cukros vízet kiosztják,de nem vagy köteles megitatni vele a babádat.én pótlásról is csak úgy hallottam,hogy az anyuka kérte már,mert annyira nem indult még be a teje és a gyerek ordított a mellén.
Másik,
szülésről,szülőszobáról mi rosszat hallottál???!!
Erre nagyon kiváncsi lennék!
Ugyanis 10 éve volt felújítva a szülőszoba,és tavaly évvégén ismét fel lett!
Én mindkét szülésemre szeretettel gondolok vissza,nagyon jó hangulatban történtek.Ami a beavatkozásokat illeti,ha kell beavatkoznak,ha nem kell akkor nem.Példának vagyok én.A másodikomnál fájásokkal mentünk,be tágultam,mint a huzat,burok sp. repedt,egyedül gátmetszésem volt,de az nálam muszáj volt.Annyi beavatkozás volt még ezen kívűl,hogy összevarrtak,ill. vénabiztosítás céljából kaptam infúzíót.Kész.
Az első szülésnél többnyire van beavatkozás,ez tény.Nekem is volt.Burkom megrepedt már az elején,24 órán belül meg kell ilyenkor szülni a fertőzésveszély miatt,persze hogy beavatkoztak.
Szóval nem igazán értelek,de mindegy,lehet,hogy ennyire elfogult vagyok,nemtom.

Dóri
angelheart

Szia Kati!

Valószínűleg én szerencsés vagyok, mert könnyen egyre könnyebben tűröm a gyűrődést a klinikán. Ez a második babám és Adélt is a klinikán szültem. Persze könnyű volt vele, mert jött, mint a rakéta.
Szerintem, ha kérdésed van és összeírod egy papírra biztos lesz annyi ideje az orvosodnak, hogy válaszoljon rájuk. Uh-ra lehet időpontot kérni magadtól is. Én is most töltöttem a 22-t, és legutóbb 20 hetesen voltam, de a magam megnyugtatására 24 hetes koromra is kértem időpontot és simán minden kérdezés nélkül adtak, pedig telefonos előjegyzés volt.
Nekem eddig mindig válaszolt az UH-s doki is a kérdéseimre, és bár magától nem túl közlékeny, de ha kíváncsi voltam külön megmutatta a testrészeit is. Adéllal ráadásul olyan szerencsém volt, hogy volt bent 8 rezidens és így olyanokat is megtudtam a 19 hetes UH-n, hogy akkor még a talpa hosszabb volt, mint a combja.
Egyébként a klinikán jó kezekben vagyunk, elvégre a problémás eseteket máshonnan is ide irányítják. (például annak idején az unokanővéremet is Gyöngyösről)
Ráadásul tényleg nagyon jó a 24 órás együttlét a babával és a gyerekágyon is olyan kevés időt kell eltölteni, ha sima szülésed volt. Én feleannyi ideig voltam bent a klinikán, mint a sógornőm itt Gyöngyösön. Azért nem mindegy...
Szerintem a szülőszoba sem borzalmas. Amúgyis, amikor már ott vagy szerintem az a fontos, hogy jól és szakszerűen ellássanak és minél előbb túl legyél az egészen. Mikor magadhoz öleled a kicsit az minden rosszat elfeledtet.
Szóval szerintem végszükség esetén inkább orvost válts, mint kórházat. A klinikán is vannak olyanok, akiknek több idejük van és jók. A többiek biztos tudnak ajánlani. Az enyémet azért nem ajánlom, mert őneki rengeteg a betege,és mindig rohan, de mint írtam az összeírt, felmerülő kérdéseimre mindig válaszol, és volt már rá példa, hogy olyankor hívott be, amikor ügyeletes volt, akkor több ideje volt rám. Én 12 éve járok hozzá, és nekem bevált.

Nyuszik!

Nagy grtula a babához! Leljétek meg benne minden örömötöket!!!Kép De azért kitartást is kívánok hozzá, mert azért az élet innentől kezdve egész más lesz!

Detti
nyfdetti

Kati,

Én tökéletesen megértem, amit érzel, jómagam is éreztem ezt, mindkét terhességnél. Néha bizony nekem is volt olyan érzésem, hogy kissé felületes a terhesgondozás. Szerintem ezt azzal lehet leginkább kivédeni, hogy magad is felkészülsz, tudod, hogy mikor, milyen vizsgálatok várhatók, és ha bármilyen extra kérésed kérdésed van, azt magad próbálod elintézni. (nekem pl. ilyen volt a toxoplazma vizsgálat, amit szó nélkül megcsináéltak, miután kértem, de ha nem tudok róla, akkor senki nem is figyelmeztetett volna rá.)

Tartok tőle, hogy ez a helyzet nem csak a Klnikára, hanem általában a magyar egészségügyre vonatkozik. Meg kell tanulnunk felelős felnőttként gondolkodni magunkról, a betegségeinkről és magunknak kell menedzselni magunkat, azt hiszem az már a múlté, hogy az orvos majd észreveszi, ha van valami problémánk.

Az engem is zavart, hogy hiába hagyok ott annyi pénzt mintha magánrendelésre mennék, ugyanannyit kellett várnom stb. De sajna, az itteni dokiknak nincs külön magánrendelése.

A szülőszoba szerintem kifejezetten kulturált, bár tényleg nincs se labda, se bordásfal, de nekem pl. megmozdulni sem volt se kedvem, se erőm, a vajúdás alatt. Kicsit felelősnek érzem a Kismama féle sajtóorgánumokat is, amikben folyton az alternatív szülésekről esik szó, aztán a szüléskor az anyukák csalódásként élik meg, hogy nem volt pl. kád vagy labda! (végül is nem vizilabda edzésre megyünk... hehe Kép)

Bár lehet, hogy durván hangzik, a szülés csak 1 nap, ami utána következik, az a lényeg! És a klinika pont emiatt a legjobb választás: A gyerek élete, épsége a legfontosabb, és ezt az éjjel nappal dolgozó neonatológus, az újszülöttintenzív biztosítja. Én, ha másért nem is, de csak emiatt újra és újra a klinikát választanám és ajánlanám. (Tudom, mert sajnos/hál'Istennek saját tapasztalatból beszélek)

És tényleg igaz az amit előttem már leírtak, hogy csak az első szülésnél ilyen lényegesnek tűnő kérdés, hogy milyenek a szülés körülményei, utólag nem lesz olyan fontos.

Kópé
Vendég

Kópé:

Nekem akkor nyílik ki a bicska a zsebemben mindig, mikor fennhangon reklámozzák az otthonszülést.. Ennél nagyobb felelőtlenséget nehezen tudok elképzelni, ami a szülést illeti.
Alapvetően szeretem a természetes folyamatokat hagyni folyni a maguk medrében, na de ez az otthon szülés már kicsit sok..

Ja, eszembe jutott egy kérdés..
Normál szülésnél fel lehet állni? Remélem, igen, ha úgy alakul, hogy spontán szülés lesz mégis, meg is bolondulnék, ha fekve kell végigcsinálnom az egészet...

Zsuzsa
KépKép
kzsuzsa

Kópé:

Nekem akkor nyílik ki a bicska a zsebemben mindig, mikor fennhangon reklámozzák az otthonszülést.. Ennél nagyobb felelőtlenséget nehezen tudok elképzelni, ami a szülést illeti.
Alapvetően szeretem a természetes folyamatokat hagyni folyni a maguk medrében, na de ez az otthon szülés már kicsit sok..

Ja, eszembe jutott egy kérdés..
Normál szülésnél fel lehet állni? Remélem, igen, ha úgy alakul, hogy spontán szülés lesz mégis, meg is bolondulnék, ha fekve kell végigcsinálnom az egészet...

Zsuzsa
KépKép
kzsuzsa

Sziasztok!

Köszönöm szépen a gyors válaszokat, részben megnyugtattatok. Én is azért vagyok a klinika pártján, mert tudom, hogy a legjobb szakemberek foglalkoznak velem és a legjobb helyen lesz a baba is. Ami aggaszt az a felületesség a terhesgondozás alatt. Nem is lenne akkora baj, hogy 3 órát kell várni, de legalább ne 1 perc legyen a gondozás. tegnap például 3 órát vártam és a vizsgálattal meg a papírok megírásával együtt nem voltam bent 3 percig! Még a harisnyámat sem tudtam visszavenni a kinti wc-ben öltöztem. Nagyon felháborított ez a rohanás, ráadásul volt ott olyan is, aki nem volt terhes és sokkal később jött, mint én, de előbb is végzett. Az is nagyon zavar, hogy az UH. vizsgálatot rettenetesen felületesnek tartom, velem a második alkalommal olyan bunkó volt a szonográfus, hogy meglepődtem, pedig nem vagyok egy nyavalygós fajta.
Amit a szülésekről hallottam az is elriaszt. Éppen tegnap mesélte egy kismama, hogy az első szülésnél összeesett és alig néztek rá, a fogadott szülésznője meg nem is ment be hozzá, csak az ügyeletes futkározott néha oda hozzá. Állítólat jöttek hozzá tanuló orvosok is 4-5-en és minden megakarták vizsgálgatni, a szülőágyról fel sem engedték kellni, fekve pedig nem tudott nyomni, ezért felállt nem törtödött a tiltással és pillanatok alatt meglett a baba. Azt is hallottam még, hogy nagy divat a kézzel tágítás, amitől én teljes mértékben elzárkozom. Sajnos nem egy helyről hallottam, hogy a szülési fájdalmakból egyedül a kézzel tágításra emlékeztek, mert annyira fájdalmas volt. A gátmetszést kezdem elfogadni, bár erről sem hallottam túl jókat. Ami nagyon nem tetszik az az, hogy csak fekve engednek szülni, amit én egyáltalán nem tudok elképzelni, mert már most is alig tudok felülni, nemhogy úgy meg is tartsam magam. Még azt is hallottam, hogy nagyon kedvelik az Oxitocint adagolni, és a burokrepesztés is sokkal gyakoribb mint kellene. Engem igazából nem érdekel, hogy milyen zene szól és milyen képek lógnak a falon, csak az érdekel, hogy ha odakerülök, akkor minden rendben legyen és ne vonják el a figyelmemet olyan dolgokkal, amitől a hajam is az égnek áll. Tegnap panaszkodott egy kismama, hogy neki már minden nap járnia kell ellenőrzésre és nem ritka, hogy 4 órát ott üldögél a hideg padon.
A dokim egyébként nagyon rendes és nem szivesen cserélném le, csak inkább a klinikával vannak gondjaim.
Szerintetek nem lennék ennyire kétségbeesett, ha fogadnék egy szülésznőt és vele megbeszélgetném az aggályaimat? Egyáltalán érdemes szülésznőt fogadni?
Ha magamtól jelentkezek be UH-ra azért nem kell fizetni? És mit mondjak, hogy kevesellem a vizsgálatok számát?

Köszi: Kati
katika

Sziasztok!

Elég rég jelentkeztem utoljára, de rendszeres olvasótok vagyok. Most vagyok 13+1 így egyenlőre csak a tapasztalatokat gyűjtöm.
8 éve járok a SOTE-ra, de igaziból csak most, hogy babát várok fordulok meg sűrűbben a klinikán.
Ahogy megtudtam,hogy terhes vagyok és is komolyan elgondolkodtam azon, hogy tényleg itt akarok én szülni? Szóval maximálisan megértelek Kati!
Az orvosom nagyon jó, de a helyért nem igazán voltam oda.
Aztán csak itt maradtam. Szerencsémre nekem eddig az itt dogozókkal kapcs. nem volt negatív tapasztalatom. Az ultrahangtól féltem a legjobban, azért is mert elkeveredett valahova a kiskönyvem (8 év alatt először), gondoltam biztos kapok a fejemre,de nem volt belőle semmi. Egy nagyon kedves szonográfus hölgy vizsgált meg a 12. héten, szóval az evvel kapcsolatos félelmeim is elszálltak.
Persze engem is zavar a huzatos folyosó, a koedukált WC meg, hogy időnként le sem lehet ülni. De ezek eltörpülnek attól, hogy tudom szakmailag a legjobb helyen vagyok. És ami a legfontosabb, hogy az előttem álló pocakos hónapok minden percét szeretném élvezni.
Szóval nálam ez az érzés úgy alakult, hogy nagyon boldog vagyok, hogy majd anyuka lehetek és ha valami nem úgy működik mint ahogy elvárná az ember igyekszem mihamarabb el is felejteni.

Üdv

Andi
clair

Szia Kati!

Én ugyan még nagyon az elején vagyok, de úgy hallottam érdemes szülésznőt fogadni. Én biztosan fogok.

Üdv

Andi
clair

Pocakosok!

Nektek is kevesebbet mocorog a baba most hogy hidegfront van? Ezt már múltkor is megfigyeltem, hogy ha hidegfront van, bealszik mindig.. Alig párszor éreztem ma pedig délelőttönként kifejezetten aktív szokott lenni.

Zsuzsa

Zsuzsa
KépKép
kzsuzsa

Kati!

Én csak simán betalafonáltam a terhesambulanciára és kértem egy UH időpontot arra a napra amikor egyébként is megyek a dokimhoz. Én is féltem, hogy esetleg rákérdeznek, hogy miért kell, elvégre a következő csak dec-ben lesz aktuális, de semmit sem kérdeztek. Elkérték a TAJ számomat és megmondták mikorra menjek. Fizetni biztos nem kell érte.

A szülés közbeni felkelésről nem tudok nyilatkozni, mert ahogy beértem a szülőszobába a zuhanyzás után 15 perccel már szedték is szét a szülőágyat és onnantól kezdve olyan gyorsan kibújt a kislányom, hogy eszembe sem jutott, hogy felálljak. Nyomni is alig kellett kb.3x.
Szóval nekem nagyon jó és nagy élmény volt az egész.

Detti (22+4)
nyfdetti

Zsuzsa!

Nekem is kevesebbet mocorog, de nem tudom, hogy a hidegfront, vagy a kevesebb hely az oka. Vagy a munka mellett már fel sem tűnik sokszor, hogy rúg egyet. A csuklása inkább zavarni szokott. Na meg este indul be igazán, amikor lefekszem.

Detti
nyfdetti

Kati,

Szerintem érdemes szülésznőt fogadni, mert tényleg sokminden elintézésében segíthet. Az, hogy nem ment be valakinek a szülésére a fogadott szülésznő, egyedi eset lehetett (vagy nagyon gyorsan mentek a dolgok, akkor meg örüljön nekiKép).

A tanuló orvosok jelenléte engem is zavart volna a szülésen, de a fogadott orvosoddal ezt idejekorán tiszázhatod, hogy nem szeretnéd, hogy bárki benn legyen. Nekem ezt természetesnek vette, hogy nem lesz benn senki. (Van épp elég nyóckerületi kismama aki itt szül, esetleg tanuljanak rajtuk...)

Olyan velem is volt, hogy a terhesambulancián voltak nővértanulók, ezt előre közölték is velünk, hogy ott lesznek, persze nem is zavart a jelenlétük, az UH-n sem biztos, hogy gond, na de a szülés tényleg intim dolog!

Kópé
Vendég

Detti:
Egyidősek vagyunk, én is épp ma vagyok 23 hetes, szóval helyileg nagyjából egyformán állunk Kép
Enyém baba délelőtt szokott kifejezetten aktív lenni, egész délelőtt meg sem áll, pörög a feje búbján meg amin éri, aztán délután pihi, este meg folytatja..
Én csak azért gondolok a hidegfrontra, mert ezt mástól is hallottam már, hogy olyankor aluszékonyabb a baba, és már legutóbb is tapasztaltam én is.. De akkor tényleg nem vagyok egyedül ezzel.. Kép

Zsuzsa (23)

Zsuzsa
KépKép
kzsuzsa

Szép Derüs napot mindenkinek!!

Kzsuzsa -köszönjük szépen, jól esik mindhármunknak!!!!Neked Drukkkk!

Kópé(néni)(aki Skála is):-) -Köszi, mi igazán nem akartuk elsietni, Danikának volt sürgős, a nagymamám is tegnap született anno!Jön a front is!

Macskavati -"Az úgy volt" mentem látogatni, csak rendesen! Mikorra odaértem már elég rendesen szivárgott a víz! Mamikámmal megtárgyaltuk , hogy irány az ügyeletes doki! Vizsgálat, CTG, vizsgálat, pakolás, irány a szülőszoba! (mint láttszik zárójelben jegyzem meg, ha nem vagyok toppon, be sem kerülök, és NEM a nővéreken, múlott, hogy majdnem kinn maradtam! Ugye érted!!)
Nyuszimamaika nagyon bátor volt, nagyon ügyes, Danikának akkora hangja volt, mint a hajókürt! Ki is húztam magam,-a mi fiunk!Jó fél órát lehettem vele, mire elvitték Õket!
Szóval így történt, nagyon büszke vagyok mindkettőjükre, nagyon boldog vagyok! Köszi a gratulát!!!

Katika -sajnos ez egy ilyen hely, de ami mellette szól, az a biztonság! Nem mindenki kedves és aranyos, lásd fenn, de amit csinálnak, azt jól csinálják, és ha esetleg hibáznak, itt mindig van egy-két igazi kripróbált szaktekintéky, Aki sokat látott már! Sok a kismama, ez inkább előny, mint hátrány, igaz amikor kellemetlen valamelyik vizsgálat, vagy hosszú a sor, akkor ez nem vígasztal!! Sok sikert. és kitartás!!!
nyuszimami

Nyuszipapa!
Néni ám a ....! KépKépKép

Ezentúl nem fogok panaszkodni!
Nem fáj semmim, hepi vagyok, türelmes anya vagyok és megértő feleség, a lakás csillog villog, rólam nem is beszélve! Kép

Kópé
(aki max. a Danika korúaknak néni)
Vendég

Kati

a kismamák egymást hergelik a folyosón az ostoba rémtörténetekkel. Nehezen tudom elképzelni, hogy vki a szülőszobán összeesik és átlépnek rajta...Ha bordásfalon lógva, vagy bármilyen más alternatív módon szeretnél szülni, akkor erre tényleg nem a klinika a legalkalmasabb. A szülés közbeni beavatkozásokat előre tisztázd az orvosoddal. Azt sem értem igazán, hogy miért nem tudtál felöltözni vizsgálat után. Kiküldtek bugyiban? A protokoll egy terhesség során 4 kötelező uh-t ír elő, ezt megcsinálják. A gátmetszés első szülőknél 40 %-ban elkerülhető, de jobb ha vágnak, mintha szétrepedsz, nem? Egyébként ezt is meg lehet beszélni, hogy törekedjenek a gátvédelemre. Én úgy gondolom, ok nélkül nem adnak oxytocint sem.

Zsuzsa,

én mindkétszer állva vajúdtam. Nagyon meggyorsította a folyamatot ez a póz, bár k...ra fájt, és nehéz volt tartani magam, de tartott a férjem.

Katus
Vendég

Sziasztok!

Köszi a hozzászólásokat, azt hiszem megnyugtattatok. Megfogadtam, hogy a rossz dolgokra nem fogok odafigyelni, nem engedem magam elriasztani, de sajnos ezt a kórházat eddig nem ismertem és szinte csak rossz dolgokat hallottam róla. Annyira alternatív módon én sem szeretnék szülni, fő a biztonság, de azért lehet, hogy a labdát igénybe venném és szeretnék állva vajúdni, mert már feküdni most sem bírok.
Ezek szerint néhányotokkal egy idősek vagyunk, én ma vagyok 22+ 2 napos. Lehet, hogy a szülészeten találkozunk?
A babamozgásoktól én is megvagyok ilyedve, de a hidegfront biztosan közbejátszhat, mert nálam is alig van mocorgás egész nap. A multkor is két napig kétségbe voltam esve, de esténként beindul a buli. Nektek nem szokott fájni a hátatok és a derekatok? Én éjszakánként nem tudok aludni a nagy fájdalomtól, ha háton fekszem, akkor a hasam fáj. Más is van így, vagy ebben is egyedi eset vagyok?
Volt már valaki közületek a klinikán a szülésfelkészítő tanfolyamon? Egyedül is el lehet rá menni vagy párban érdemes?

Köszi: Kati
katika

Sziasztok!

Ma már másodjára láttam Õket!Danika már tud szopizniii.Azt nem tudom hogy van-e mit, de tud!
Annyira szép, mint az APJA. Bocsi, mint az ANYUKÁJA és az Apja! Mamucikám szerint rám hasonlít, naná...!
03:40-kor kelek, ígyhát jó éjt mindenkinek, ha még van itt valaki, ha nincs, akkor jóóóóregggelt!

Sziasztok,majd még egy kicsit benézek, Nyuszipapi
nyuszimami

Katika,

szerintem mindenképpen érdemes szülésznőt fogadni,én mindkétszer fogadtam(uazt a tündéri szülésznőt)!!!Tőle is lehet kérdezni menet közben,megmutatja a szülőszobát,és ha "rád jön" a szülés,eleve megnyugtató,hogy tudod,lesz ott valaki ismerős,aki végig kísér,hiszen egy normálisan zajló szülésnél a doki csak a végére kell.Addig meg meg tud vizsgálni az éppen ügyeletes is.
Én is mind a két szülésemnél végig állva vajúdtam!Sőt,sétáló EDA-t szúrnak,szóval emiatt sem vagy ágyhoz kötve.Max.akkor kell feküdnöd,ha van valami gond.Labda nincs bent,de vihetsz be!!!
Nekem se labda,se kötélen lógás,se matrac,se kád,se sámli,se bordásfal,meg semmi alternatív hülyeség nem hiányzott a hátam közepére sem!Örültem,hogy úgy vagyok,ahogy.Csak álhassak,és sétálhassak.Bár a 2. olyan gyorsan ment,EDA-ra sem volt idő,hogy ott ugyan sétálni nem volt erőm,de állni igen!Így repedt meg a burok is magától...
Szobatársam négykézláb vajúdott,és a kutya nem szólt rá,hogy mit csinál?!
Oxytocint is hidd el,csak akkor adnak,ha szükségét látják.Elsődleges fájásgyengeség nagyon gyakori,csak erről ezek a nagyon átlátszó újságok nem igazán tájékoztatják a kismamikat.Ilyenkor nincs fájás,nincs tágulás,nem halad a szülés.Viszont a burok már megrepedt,fertőzésveszély az van!Valamit tenni kell.Jön az Oxy.,és a kézzel tágítás.Amiben első szülésemnél nekem is volt részem,és valóban azt hittem közben ,hogy csillagokat látok.De túléltem,és segített a dolgon.Aztán jött az EDA.Erről is megoszlik az emberek véleménye,de tény,hogy ha jó időben adják,akkor sokat tud gyorsítani a dolgon!(Ezt mint aneszteziológiában jártas ember mondom)Nekem mindenesetre így 10 óra alatt lett meg Marcim.Oxy. ,kézzel való tágítás és EDA nélkül,asszem még egy jó 5 órát ráhúztam volna...
Másodikom már mindenféle beav. nélkül négy és fél óra alatt meg volt.Negyed háromra értünk szülésznőstűl a klinikára,és fél ötre meg lett Botikám.
Szüléselőkészítőre egyedül is mehetsz,és asszem vannak itt kismamák,akik járnak jelenleg is.

Dóri
angelheart

Katika,
én is ajánlom, hogy fogadj szülésznőt és érdemes elmenni 4D ultrahangra, van a klinikán is de legtöbben a Praxisba járnak.
Nekem a fő érv a klinika mellett a szakmai tudáson kívül a baba biztonsága, mert ott a legjobb az újszülött ellátás.
Katica
21+2

És gratulálok az új babákhoz!!!
katicuska

Zsuzsa,

ezt az otthonszüléses felelőtlen,humbukot ne is említsd!Hogy az a Geréb Ágnes még mindig művelhet ilyet,azért nem semmi!És az a sok idióta,aki vele szül otthon?!Egyszerűen elképesztő,hogy ilyen buta emberek vannak a világon.Egyszerűen erre Mo.-on nincsenek feltételek biztosítva.Brrr...

Dóri
angelheart

Sziasztok!

Dóri: a 2. Kép
Angliában pl. bevett szokás az otthon szülés, de itt magyarországon minimális szinten sincsenek biztosítva a feltételek.
Egyébiránt én azt gondolom az egészről, hogy amiért dédanyáinknak nem volt más választása és kénytelenek voltak otthon szülni, az nem jelenti azt, hogy nekünk is kockáztatnunk kell a baba és a magunk egészségét ezzel - pláne így, hogy se hagyománya, se feltételei nincsenek meg ennek itt.
Na mind1 Kép

Ja egyébként tegnap voltam előadáson a klinikán (csütörtök délutánonként vannak ilyen szülésfelkészítő előadások), és utána látogattam szülőszobát is.
Meglepően kulturált normális körülmények és lehetőségek vannak ahhoz képest, hogy mennyi rémhírt hall az ember a klinikáról.
Két bajom van vele, hogy nincs kád, ahova be lehet csüccsenni, és hogy nem lehet vizet inni vajúdás közben.. A többi alternatív bigyót nem hiányolom.
Fel lehet állni vajúdás közben, nem muszáj feküdni végig, sőt, kifejezetten azt szeretik, ha járkál az ember közben - a középkorú szülésznő ezt mondta legalábbis - a nevére nem emlékszem, de kedves volt amúgy.

Üdv:
Zsuzsa

Zsuzsa
KépKép
kzsuzsa

Sziasztok!

Én tuti nem érezném magam biztonságban, ha otthon kéne szülnöm...

Zsuzsa:
Én is szeretnék majd járni szülésre felkészítő tanfolyamra. Úgy láttam a táblázatból, hogy november végén indul újra a sorozat. Hogyan lehet ide jelentkezeni és hol van helyileg a klinikán?

Szép napot mindenkinek

Üdv
Andi 13+2
clair

Lányok!

Akik már túl vannak szülésznő fogadáson tudnátok nekem ajánlani (akár privát e-mailben is) valakit? Én nem ismerek senkit, az elsőnél nem jutott rá idő, hogy találkozzak valakivel is, mert nem elég, hogy gyorsan jött Adél, de korábban is egy kicsit. Mennyit szoktak adni a szülésznőnek?

Egyébként, amikor én szültem annyi szülés volt, hogy nem volt kérdés, hogy sétálhatnak-e a kismamák, mert nem fértek be a szülőszobára, így volt aki mindenképpen sétálva vajúdott. Az biztos, hogy az unokanővérem az első babáját 23 hetesen kellett megszülje egy vidéki kórházban (persze szegény baba meghalt), de egészségügyisként hiába könyörgött, hogy felállhasson vagy gugolhasson a kinyomáshoz, nem engedték meg neki. Szegény kapott egy csomó Oxyt, és még ígyis alig akart kijönni a baba. Ha felkelhetett volna biztos könnyebb.

Az otthon szülésben én sem hiszek, szerintem felelőtlenség a babával szemben. A sógornőm szülésznő, és azt mondja soha nem lehet tudni mikor lesz komplikáció. Volt már olyan esete, hogy teljesen normálisan kezdődött, mégis sürgős közbelépésre volt szükség. Ilyen esetben mit csinálnak otthon? Én biztos nem kockáztatnám meg...

Detti (22+5)
nyfdetti

Katika:
Én is 23 hetes vagyok, elég sokan vagyunk márciusiak. Meg néhány csajt ismerek még máshonnan, aki szintén márciusi és szintén 1. Női, csak nem jár ide a Babanetre Kép
Tömegelés lesz márciusban a klinikán Kép)

Szülésfelkészítő előadások csütörtökönként vannak du. 4-től az emeleten az előadóban. Tegnap a terhestorna jelentőségéről és alkalmazásáról volt szó tegnap, jövő héten családjogi törvények lesz, 2 hét múlva pedig a magzat egészségét vizsgáló különböző eljárásokról. (amit pont Fekete doki fog tartani Kép ) A többire kapásból nem emlékszem, de én mindre el fogok menni. Kép

Januártól már nem fogok dolgozni, úgyhogy Januártól terhestornára is fogok járni.. AZ pont délelőtt van sajna, különben járnék most is.

Zsuzsa

Zsuzsa
KépKép
kzsuzsa

Sziasztok,

Nyfdetti
Egyetertek veled,en is csodalkozom hogy mennyi a negetiv tapasztalat.Nekem a csecsemosok nemtorodomsegetol eltekintve mindenki nagyon kedvesnek-mosolygosnak tuntKépVagy csak en fogtam ki jokatKép
En is 4 napig voltam bent a csaszival,mint azok akik siman szultek,ugyhogy nem kell mar itt sem sokat bent lenniKép
Katus
Hat neke mcsak ketheti egy szabad delutan,vagyis 2 ora.Mivel ugye dolgozom igy am aradek idoben igyekszem vele tartalmasan tletni,de neha mast is intezni kell ezert van vegre valaki segitsegKép

Kolszilvi
Akkor drukkolunk hogy lassan kopogtasson az a golyaKépKép

Kzsuza
Persze hogy bejohet a papi csaszarraKépNekem is ott volt,es csak a kezeben levo digi geprol ismertem fel mert beoltozott mutosfiunakKépKépLeult a fejemhez,de a szagok azert megviseltek,neha rosszabbul volt mint enKépKépDe kibirta es fenykepezett renduletlenulKépKépAzotai s mondja hogy elete legnagyobb elmenye voltKépKép
A terhesambulanciara,ha egyebkent jarsz vedonohoz akkor eleg ha o nezi a vernyomasodat+vizeletedet.ELgalabbis nekem mindig nezte O isKép

Dori
Tudom hogy rossz ez a kodos ido,de pl tegnap olyan rossz napom volt itt bent,hogy barmelyikotokkel csereltem volna...Ugyhogy meg par ilyen es azonnal hivom a golyatKépKép

Nyuszi csalad
Gratula Danikahoz,minden jot ebben a vilagbanKépKép

Katika
Udv ittKép A lanyok mar mindent leirtam,csak ismetelni tudnam oketKép
Ha ugyerzed hogy tobb a rossz minta jo akkor valassz inakbb masik korhazat,csak az orvos nem eleg ahhoz hogy biztonsagban erezd magad.

Na mennem kell,
majd folyt kov.

Kataa

Kép
Kép
kataa

Zsu,

a kádhoz csak annyit fűznék hozzá,hogy a műszereket lehet sterilezni,de a kádat NEM.És nem minden korokozó pusztul el csak fertőtlenítéssel...Szóval én,ha lett volna sem ültem/feküdtem volna bele...
Inni,meg szerintem jó,hogy nem engednek.Szájat szabad nedvesíteni,és kapsz fúzíót,hogy ne száradj ki,meg EDA-nál amúgy is kell a folyadék.
Ha esetleg s.o.s. csaszira kerülne sor,akkor tuti narkózisban végzik(ha csak nincs már bent EDA kanül),és altatás szempontjából az a jó,ha minél üresebb a gyomor.Amikor a tubust bedugják a légcsőbe,és ott izgatnak egy kicsit,könnyen hányhat az ember,főleg nem üres gyomorral.Na,ha a hányadékot félre nyeled,olyan csúnya szövődménye lehet,hogy csakl na! És terhességben köztudottan az emésztés is baromira lelassul,nehezebben ürül ki a gyomor.Szóval ezért.

Dóri
angelheart

Ja, végülis igen, nyitott méhszájjal lehet, hogy nem annyira üdvös nem sterilizált kádban ücsörögni, jogos.
A víz dolgot is értem, de attól még baromi sz*r lesz, szomjan ülni ott isten tudja hány órán keresztül.. Hát ez van. Kép

Már ha egyáltalán lesz szülés. Ha császár lesz, egy csapásra megoldódik minden ilyen problémám KépKépKép

Zsuzsa
KépKép
kzsuzsa

Jaj, Dóri, ez brutálisan hangzott! Szegény leendő anyukák már teljesen elborzadnak! Kép

Ami a kádat illeti, nekem sem hiányzott, bár mint írtam nekem a séta sem.

Én úgy emlékszem szénsavmentes ásványvizet + szőlőcukrot bevihettem, és azt mértékkel ugyan, de lehetett inni.

Pont innen indult ez az egész téma, amit a Kati is felvetett, hogy miért kell beleavatkozni a szülés természetes folyamatába.És bár nekem végül is nem a legtermészetesebb módon alakult ugye, de máig sem értem, hogy miért adnak kötelezően infúziót? Miért nem lehet sima vizet inni + szőlőcukor infúzió helyett? Egyátalán adnak mindekinek inf-t? Nekem adtak, igaz a magzatvíz még a kórházon kívül folyt el, ezért kaptam AB-ot is.

Az a baj, hogy amíg egy kórházban ha kell, ha nem beavatkoznak, mindig lesznek támogatói az otthonszülésnek...
Vendég

Kópé:
Tegnap azt mondta a szülésznő, aki végigvezetett minket, hogy infúzió megy automatikusan mindenkinek, de oxytocin csak ha kell.
Ha burokrepesztés volt, akkor automatikusan megy az oxy is, mert sürgetik a szülést a fertőzésveszély miatt..

Értem én, hogy az ember ki akarja kerülni a ha kell ha nem beavatkozást, én is kikerülném, ha lesz rá lehetőségem, mert szerintem is sokszor felesleges.. Na de azért vannak különbségek, érted..
El lehet menni mondjuk az Istvánba, ahol az alternatív szülést támogatják, és minimális a beavatkozás, csak ha nagyon muszáj, de mégis biztonságban van az ember kórházban..

Zsuzsa
KépKép
kzsuzsa

Sziasztok!

Köszi a hozzászólásokat. Azt hiszem a vércukros kínzás két órája alatt fogok egy szülésznőt, hátha az segít, de egyébként megnyugtattatok.
A klinikán a terhestornán fizetni kell? Szeretném kipróbálni, de egy kicsit messzebb van tőlünk a kórház és itthon egyedül nagyon unalmas tornázgatni.
Az otthon szülés szerintem is nagyon durva dolog. Egy ismerősöm mesélte, hogy abarátnője valahonnan az alföldről vállalkozott a Geréb Ágnesnél otthonszülésre, de amior beindult a szülés közölte vele, hogy ő fennt van Bp.-n és induljanak útra. Szerencsétlenek el is indultak, de valhol félúton meg kellett állniuk és egy házba kéredzkedtek be, mert már jött a baba, ott is született meg. Lett is otthonszülés, csak más otthonába. Elég durva lehetett.
Engem a Szülőszoba műsorba eléggé eltaszított, hogy a szobában a földön és a fürdőkádban szültek. Én rettegnék, hogy valami komplikáció adódik, mert egyébként sem vagyok egy egyszerű eset, velem mindíg történik valami.
Közületek jön valaki nov. 25.-én vércukorvizsgálatra?

Sziasztok: Kati
katika

Katika:
Én jövő héten megyek valószínűleg, de ezt még meg kell beszéljen a dokimmal.

A Szülőszoba műsor otthonszülős részlt én is láttam, eléggé visszataszító volt számomra is.. :-/
Ami a legjobban megdöbbentett, hogy a csaj olyan szinten zombi volt, hogy az valami ijesztő..
Kérdi a riporter: mit csináltok, ha valami komplikáció van, provléma lép fel?
Válasz: "Hááát, az Ágiék azt mondták, nem lesz, azért vannak itt ők, hogy ne legyen probléma, én megbízom bennük".. Jézusom!! Ez durva azért...

Zsuzsa
KépKép
kzsuzsa

Ja, terhestorna:
hétfőn, szerdán és csütörtökön van ingyenes terhestorna, az alagsorban egy fizioterápia feliratú teremben.. Van délután is, de az fizetős..

Zsuzsa
KépKép
kzsuzsa

Kópé,

infúzíó adásának indokai szülés alatt:
-vénabiztosítás(ne akkor kelljen kapkodva vénát
keresni,ha esetleg baj történne)
-folyadékpótlás
-ált. cukros löttyöt folyatnak,egy kis
energiabevitel gyanánt
-ha EDA,elötte le kell folyatni 1 l fúzíót...
-ha valamiért kapsz AB-ot,és már úgyis meg kell szúrni,persze ,hogy egyből branült kapsz,de utána már úgyis jön az infúzíó
-ha Oxy. adására van szükség,azt is inf.-ban
adagolják(van ahol,nem...)
Hirtelen ennyi jutott eszembe,már 3 éve nem dolgozok,csak butulok itthon...Kép
angelheart

Dóri, én ugyan nem vagyok szakképzett egészségügyis, de pont ez a kérdés, hogy ha leszámítjuk az utolsó 3 okot (mert azt értem, hogy kell), és mondjuk a kismama úgy tervezik, hogy nem kér EDA-t, miért nem elég csak megcsinálni a helyét, (hogy ne kelljen kapkodni), miért kell egyből a lét is folyatni?

Nem kötekedni akarok, engem ez valószínűleg már nem fog érinteni még ha vállalkoznék 3. gyerekre akkor sem, csak kiváncsi vagyok, mert az első előtt engem is zavart eza tusdat, hogy amint beérek egyből drótok és csövek fognak kilógni belőlem ha kell-ha nem.

Kópé
Vendég

És aztán a tortúra a gyerek anyakönyveztetése körül.Nem intézményben született,és sehol nem akarják kh.-i papír nélkül elkezdeni a dolgot.Mert ugye ÁGI nem adhat papírt,hiszen törvényellenes,amit csinál.Ez érthető.Csóri gyerekek,akiknek ilyen idióta,buta szüleik vannak...
angelheart

Kópé:
Ezt én se értem annyira... SImán szúrhatnának egy branült, megvan a hely, és hello.. Júliusban a kórházban én is 4 napig branüllel a vénámban rohangáltam, mégsem folyt belém folyamatosan az infúzió.. Na mind1. Kép

Zsuzsa
KépKép
kzsuzsa

Második pont legalább annyira fontos,mint az első:FOLYADÉKPÓTLÁS,HISZEN SZÁJON NEM LEHET A KLINIKÁN INNI!
angelheart

Jaj, akkor nálam hibát követtek el!!!! Én 3 napig pohárból ittam az almalevet a gyerekágyon!!!!! KépKépKép

De félre a tréfát! Miért? Ebben biztos vagy? mert ha van akkor ez elég borzasztó! Egyébként én tényleg vihettem be vizet...

Kópé
Vendég

Kópé!!!!

Kép
Kép

Dóri
angelheart

Kópé!!!!

Dóri
angelheart

Új képek Beniről!

Katus
Vendég

Sziasztok!

Mi a véleményetek az EDA-ról? Én eddig erősen elzárkóztam tőle, de lehet, hogy jó dolog? Egyszer már kaptam a gerincembe érzéstelenítőt, de nem sikerült, ugyhogy jött a többi kellemetlenség és vagy két 2 hétig ájulási roham. kegyetlen volt, ezért félek a császártól is. Eddig minden altatás után napokig hánytam, ezért az altatástól is félek.
Mi van akkor, ha az EDA-tól nem érzi valaki a tolófájásokat? Van egyáltalán ilyen, vagy ez is rémhír???

Zsuzsa!

Köszi az infót! Lehet, hogy a terhestornára benevezek, hátha segít a hátfájásomon.

Sziasztok: Kati
katika

Katus,

naggyon édes!!!Liza mekkora nagylány már mellette!Amúgy meg tudom milyen picur még ő is.Szépek vagytok,te is nagyon jól nézel ki!

Kataa,

tényleg,mikor kezdődik a kistesó program???Mostmár lassan kéne,nem?

Dóri
angelheart

Katika,

én EDA-val szültem az elsőt,és maga volt a megváltás,amikor megkaptam a dózist a kanülbe.Tankönyvileg ki kell,hogy menjen az érzéstelenítő hatása a kitolásra.Na,nekem ki is ment,úgyhogy 3/4 órán keresztűl tartott úgy a kitolás,hogy rendesen éreztem.
Ha esetleg nem megy ki,akkor is érzed valamennyire,csaknem olyan élesben.És az orvos,meg a szülésznő is tudják,hogy mikor kell nyomni,szóval "vezényelnek" neked.
Szerintem nem epidurálod,hanem spinális érzéstelenítésed volt.a kettő nem uaz!

Dóri
angelheart

Sziasztok!
Szülőszobában: majd megdöglöttem, olyan szomjas voltam, de nem lehetett inni. Fél éjféltől másnap délig szenvedtem( fanatikusok azt mondanák: vajúdtam). A részleteket elvből nem írom le, nehogy még nem szülők elrettenjenek, és én is igyekeztem elfelejteni. A lényeg, hogy császár lett belőle, mert nem tágultam egy centit sem és elment már este a Barátok közt után a magzatvíz.
Namármost, ha ittam volna: nagy bajban lettem volna. Szóval minden hülye szabálynak van értelme. Még ha úgy látszik is, hogy nincs Kép
Az otthonszülés tök jó lenne, ha mindenhol olyan feltételek volnának. Aki nagyon fél a kórháztól, azok választják. Csak azért ne hasonlítsuk össze a higéniát a lakásunk meg egy steril helyiség között. A Sote-n az a másik szuper dolog, hogy a kórtermekbe nem lehet bemenni látogatóknak. Ha egész nap a babámmal vagyok, akkor szoptatok, alszok, amokor én akarok: nehogy már vadidegenek az utcáról beessenek !!!
Na és pont én kaptam ki egy surmó szobatársat, akihez úgy járkáltak be, mint abba a bizonyosba a fájdalom....Kép
És hiába szólt neki mindenki: ugyanúgy bejött a következő rokona is. Majd felrobbantam. Nem véletlenül akartam egyágyast, max. kétágyast. Na és azok az éjszakák!
De mindegy. Hamar túlettem rajta, és itthon már olyan jóóóóóóó Kép
Töltök fel új képeket a Pankához. Szabi albumába, nem engedi a rendszer: hibát ír ki mindig. De próbálkozom.
Minden ehéten szült friss anyukának sok puszi és gratula. Nyugodt éjszakákat, sok tejet kívánunk!

Üdv, Ildi.

Kép
Kép
macskási

Katus!
Nem engedi megnézni az albumodat, azt írja a gép, hogy nem publikus Kép
Nem értem.

Kép
Kép
macskási

Katus,

Már épp akartam írni, hogy kérünk újabb képeket Beniről. Nagyon aranyos. És tényleg nagyon hasonlít a Liza kicsi kori képére! Liza meg nagyon kis nőcike mellette.

Dóri,

Visszatérve az ivás témára:
A napokban a klinikán szülni készülő ismerős is megerősített, hogy a szülésznője mondta, hogy vihet be ásványvizet, ciitromot, szőlőcukrot a szüléshez.

Kati,

A másodiknál nekem pr. császár volt, spinális érzéstelenítéssel. Akkor semmit nem éreztem a szuriból, utána 1-2 napig fájt a fejem(nem nagyon), ha felálltam, de mire hazajöttünk, ez elmúlt.

Kópé
Vendég

Kópé,

lehet.Én elhiszem n
Neked,de nekem Ria nem engedte,és én nem is akartam inni.Szájnedvesítés jól esett,nem kívántam többet.Szakmai okokból meg ésszerűnek is tartottam,hogy nem ihatok.

Dóri
angelheart

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?