Kati,
Én tökéletesen megértem, amit érzel, jómagam is éreztem ezt, mindkét terhességnél. Néha bizony nekem is volt olyan érzésem, hogy kissé felületes a terhesgondozás. Szerintem ezt azzal lehet leginkább kivédeni, hogy magad is felkészülsz, tudod, hogy mikor, milyen vizsgálatok várhatók, és ha bármilyen extra kérésed kérdésed van, azt magad próbálod elintézni. (nekem pl. ilyen volt a toxoplazma vizsgálat, amit szó nélkül megcsináéltak, miután kértem, de ha nem tudok róla, akkor senki nem is figyelmeztetett volna rá.)
Tartok tőle, hogy ez a helyzet nem csak a Klnikára, hanem általában a magyar egészségügyre vonatkozik. Meg kell tanulnunk felelős felnőttként gondolkodni magunkról, a betegségeinkről és magunknak kell menedzselni magunkat, azt hiszem az már a múlté, hogy az orvos majd észreveszi, ha van valami problémánk.
Az engem is zavart, hogy hiába hagyok ott annyi pénzt mintha magánrendelésre mennék, ugyanannyit kellett várnom stb. De sajna, az itteni dokiknak nincs külön magánrendelése.
A szülőszoba szerintem kifejezetten kulturált, bár tényleg nincs se labda, se bordásfal, de nekem pl. megmozdulni sem volt se kedvem, se erőm, a vajúdás alatt. Kicsit felelősnek érzem a Kismama féle sajtóorgánumokat is, amikben folyton az alternatív szülésekről esik szó, aztán a szüléskor az anyukák csalódásként élik meg, hogy nem volt pl. kád vagy labda! (végül is nem vizilabda edzésre megyünk... hehe
)
Bár lehet, hogy durván hangzik, a szülés csak 1 nap, ami utána következik, az a lényeg! És a klinika pont emiatt a legjobb választás: A gyerek élete, épsége a legfontosabb, és ezt az éjjel nappal dolgozó neonatológus, az újszülöttintenzív biztosítja. Én, ha másért nem is, de csak emiatt újra és újra a klinikát választanám és ajánlanám. (Tudom, mert sajnos/hál'Istennek saját tapasztalatból beszélek)
És tényleg igaz az amit előttem már leírtak, hogy csak az első szülésnél ilyen lényegesnek tűnő kérdés, hogy milyenek a szülés körülményei, utólag nem lesz olyan fontos.
Kópé