Janka,
Szülésznőt választani úgy célszerű, hogy megkérdezed az orvosodat, hogy kit ajánl. Minden dokinak megvan a kedvenc szülésznője, akivel dolgozni szeret, de gondolom nem akadály ha mástt választanál. Császár esetén nem sok értelme van, bár én is választottam, ilyenkor az előkészítést ő végzi, a babát ő veszi gondozásába az első percekben, a szoba elintézésében ő segített. Meg előtte is voltam benn nála ctg-n stb. Tulajdonképpen arra jó, hogy valakihez fordulhass a kérdéseiddel, ha a dokit nem akarod/tudod elérni.
Ha tervezett a műtét, akkor az utolsó hetek egyik napjára megbeszéled az orvossal. Ha addig nem indul be magától, akkor a menetrend:
A műtét előtti napon megcsinálják a felvételt: vérvétel, ctg, vizsgálat, belgyógyász stb. kinél mi. Aznap este befekvés egy éjszakára a terhesosztályra. (ha hétfőn van a műtét, akkor pénteken van a felvétel, de elég csak vasárnap este bemenni). Este 6-tól már nem szabad enni, inni. Másnap ébresztenek (na nem mintha már nem lennél rég ébren
) és attól függően, h 9-re vagy 11re van kiírva a műtét, előkészítés, (borotválás (ne kérdezd miéért
), beöntés, infúzió, csinos kórházi hálóing)
Műtét: jobbik esetben gerincérzéstelenítés. Ez már a műtőben történik, ahol kül. drótokat ragasztanak fel az emberre, néznek mindent, vérnyomás, pulzus stb, aneszteziológus előkészül, szuri a gerinc mellé, majd a gerincbe (egyátalán nem fáj, és nem kellemetlen) nagyon hamar elzsibbad az ember deréktól lefelé.
A műtétből semmit nem érzel, max. néha valami nyomást, de nem fáj. Nálam 9kor kezdték, és 9.15kor már megvolt a lyány. Gyorsan megmutatták, elvitték, rendbeszedték, visszahozták pólyába, kis simogatás, puszi. A gyereket a gyerekosztályra, engem meg némi "foltozgatás" után az inzenzívre vittek.
Intenzíven egy éjszakát el kell tölteni. A szuri beadása után 6 óráig nem szabad megemelni a fejet, de ahogy szűnik az érzéstelenítés (és nő a fájdalom
), mozogni kell, amint lehet felállni, lezuhanyozni, majd délután levonszolni magad a babához, vagy letol a férj/rokon egy tolókocsiban. Másnap délelőtt aztán mindenkit kiebrudalnak, és mehet a gyereke mellé a gyerekágyasba. Engem a hétfőn műtöttek, csütörtök délben már itthon voltam.
"Röviden" ennyi.
Kópé